Výběr kola do 20000 (cross nebo horské?)

14 nepřečtených
  • BubikCZ

    Ahoj,

    jsem úplný laik a potřeboval bych pomoci s výběrem kola – mám 188 cm, 98 kg a hlavně chci na kolo dát sedačku pro 2 letou dceru. Žádné moc časté ježdění – 2–3× do měsíce. Jezdit budu hlavně na zpevněných komunikacích, do lesa se asi moc nepodíváme, ale po silnici také ne, tak zvažuji cross nebo horské. Asi bych nešel do skládání kola, protože se v tom vůbec nevyznám a nemám čas se tím zabývat (píšu to na rovinu). Hranice je 20 000. Nechci úplný šunt, ale protože kolo nebude moc využité, tak zase zbytečně do něj investovat více – díky za pochopení :-). Díval jsem se na hotové modely Merida a Ghost, přičemž vizuální se mi více líbí Ghost, ale tím mé vědomosti hasnou.

    Moc děkuji za trpělivost!

    Honza

    0 0
    • novas752  

      Horské – už kvůli špuntovi na sedačce je to pohodlnější – odpružená vidlice a široké pláště pohltí víc vibrací a nerovností. Porozhlídni se po 27,5" nebo 26" mtb se vzduchovou vidlicí s řazením (řazení, přehazovačka, přesmykač) Shimano Alivio, Deore, SLX nebo XT. (Vklidu stačí to Alivio nebo Deore, hledej spíš vyváženější osazení – často je třeba přehazovačka XT a zbytek Alivio/Deore)

      26" kolo má výhodu, že už je „za zenitem“ (=30 let se na nich bezproblému jezdilo a před pár lety marketing udělal nové rozměry 29" a 27,5". Mají sice své výhody v terénu, ale to není nějaká cesta). S menším kolem bude víc místa na sedačku.

      0 0
    • BubikCZ  

      Ahoj, díky za rady, je to pro mě spoustu nových termínů – je možné poslat „odkaz“ na hotové kolo? :-). Už tedy na ten horák.

      Dík

      0 0
      • pocestny  

        tak v prvé řadě TY si musíš ujasnit, co vlastně chceš kupovat, že jo.

        Kdybys chtěl 27,5" kolo, tak kolega Mysee vždycky kolem této ceny doporučoval BTWIN 580 a na to že to je ze supermarketu je to celkem slušné. Tak od toho se odpíchni při výběru. Rám při své výšce potřebuješ asi tak okolo 21".

        Je asi tak 1000 českých eshopů, a třeba seženeš ještě něco výhodnějšího.

        0 0
        • Mysee  

          Jojo od RR 580 se lze odpíchnout, pokud člověk neví co čekat a hledat podobné komponenty na ostatních kolech.

          Jinak jak píše pocestny níže o Němčíkovi, za ty peníze sice slušně poskládaný kola, já už ale po zkušenostech s přístupem p. Němčíka nikomu nedoporučuji. Ošidí co se kde dá, aby právě vyšel nejlevněji. Například nevrácení peněz za vyměněné nevyužité komponenty, špatně seřízené kolo, krátké šrouby v brzdách, vyhýbání se zodpovědnosti a házení všeho na mechanika a dále. :)

          0 0
      • pocestny  

        nemusíš se v tom zas až tak orientovat, selským rozumem, když najdeš bike s vidlicí jako třeba Sutour XCM, XCT …a díky Googlu zjistíš, že stojí třeba 1000 Kč, a slušná vidle na bike za 20.000 stojí dejme tomu okolo 4000 kč, tak je ti jasné, že to asi nebude to pravé…

        0 0
      • pocestny  

        Toto nemají tvou velikost, ale kdybys to sehnal v 21" tak to není uplně k zahození

        4ever hazard s XCR AIR

        0 0
    • pocestny  

      Další tip na cykloněmčík SLX + Raidon

      akorát dobře čti, foto neodpovídá popisu, jsou tam ráfky Masterdisk a pozinkované špice, což ti za mírný příplatek vymění

      0 0
    • pocestny  

      další tip rám MRX X6 + Raidon + Deore

      další hodně podobný bike MRX + Raidon + Deore

      jiný tip rám MRX X6 + Raidon + Deore

      a další příklad MRX X3 + Raidon + SLX

      …někdy v těch popisech motá hrušky s jabkama, bohužel

      …ale slušných biků za 20.000 tam najdeš dost, a liší se v drobnostech – třeba vezmeš levnější rám, takže se tam třeba i vleze sada SLX.

      …opět je tam pár smysluplných příplatků, …on ten němčík vždycky něco ošidí, co není tak moc na očích, ale většina lidí to až neřeší (třeba ty pozinkové špice, pláště, někdy kliky, brzdy, někdy i další díly)

      0 0
    • dingo  

      Trochu bych to tady ozivil. Aktualne se chystam poridit si prvni lepsi kolo. Na kole planuju jezdit tak 100km mesicne, 50/50 po meste a po lese nebo lesnich cestach, s malym ditetem na sedacce. Vazim podobne jako kolega nahore, jen jsem o neco vyssi. Dlouho jsem premyslel o stavbe kola, ale mam trochu obavy pokud jde o pripadnou reklamaci, protoze stavbari nejsou narozdil ode me z Prahy (nebo jsou, ale nesedi mi pomer cena-vykon) a nevim jak by reagovali, kdyz by treba rupnul ram. Z toho duvodu inklinuju spis k hotovemu znackovemu kolu s tim, ze by bylo mirne drazsi. Schvalili byste mi takovou uvahu?

      Do kola chci dat okolo 21 000, mozna o neco malo vic. Zvazuju, jestli si priplatit za znacky jako Cannondale nebo TREK, ktere maji prodlouzenou zaruku na ramy a mohl bych je sehnat pres kolegu se slevou.

      Obecnejsi otazka zni, jestli ma pri mem najezdu smysl kupovat takove kolo. Nebylo by rozumnejsi jit do neceho za 15 tis bez vzduchove vidlice, kdyz nechci jezdit nejak vyrazne po lese a single-trailech?

      Predem diky moc za komentar.

      0 0
      • pocestny  

        Při hmotnosti okolo 100kg ti nikdo nedoporučí jinak než vzduchovku. V dnešní nabídce je vzduchových vidlic na kolech okolo 20.000 jako šafránu, takže bych se s takovými požadavky obracel raději na individuálního stavitele. U dražších značek, co jsi nadhodil, se nedostaneš na dobrý poměr výkon cena už vůbec. A obecně mezi koly za 15 a za 20 je podle mě obrovský kvalitativní rozdíl, a jestli na tom nepotřebuješ nutně šetřit, tak bych to nedělal.

        zda 27.5 nebo 29" si rozhodni předem. Pak bych dal bych staviteli zhruba tyhle kritéria: vzduchová vidlice + deore/alivio + kliky s dutou osou + 180mm kotouče. Taky mu musíš sdělit nějaké svoje míry, aby navrhl ideální délku představce, řídítek, velikost rámu. Ráfky ani rám při 100kg nepotřebuješ extra speciální. A čekal bych na nějakou kalkulaci.

        ad dítě v sedačce – jestli jsi vysoký, běž spíš do 29", tu sedačku namontuješ v pohodě na větší rámy.

        0 0
        • dingo  

          Diky moc za vecny komentar. Urcite pujdu na 29", mam 195cm. Spis je pro me dilema, jestli jit do kola od nejake vetsi znacky a priplatit si, nebo jit do stavby u Nemcika (neco z toho, co jsi postoval vyse) a riskovat, ze to treba nebude postavene dobre a budu muset resit reklamace, kdyz kolum rozumim opravdu jen povrchne (tak zhruba ze vim, ze chci hydraulicke brzdy, ram aspon 21,5, vybavu na urovni deore a vzduchovou vidlici aspon raidon). Diky kolegovi mam moznost mit napriklad X-Caliber 9 2016 za 23 500 a ten ma slusnou vybavu, zazemi velke znacky, udajne hodne dobrou geometrii a dobrou zaruku. Zmenila by tahle optika tve stanovisko?

          0 0
          • pocestny  

            Tak nech si to postavit u scalara, nebo jiných stavěčů, co tu mají lepší pověst. Můžeš stavitelům narovinu napsat „mám nabídku na x-caliber 9 za 23500, šlo by postavit za ty prachy lepší kolo?“ + svoje míry.

            Ano, geometrie Treku mi docela sedí, teda obecně, dělají ty kola delší, takže 21,5" ti nejspíš sedne. Trek X-Caliber 9 2016 je slušný bike za 23500, to není nějak přestřelená cena. Brzdy to má levnější.

            Nevím čím to je, ale záruky a reklamace nejsou pro mě zas tak podstatné. Servisuju si všechno sám. A výrobní vady jsem v poslední době asi neměl. Pro někoho to může být podstatné víc, když chce mít prostě prodejce a servis v jednom ve svém městě.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.