• egusha

    Dobrý den cyklisté, prosím Vás o radu s výběrem kola. Po léčbě komplikované zlomeniny stehenní kosti mám trvalé omezení v kolenním kloubu. Maximální flexe (ohnutí) 85–90°. Jízdu na rotopedu zvládnu, ale na kole mi koleno nepustí provést celý pohyb na pedálu. Vždy jsem byla pouze příležitostní cyklistka a kvůli synovi bych chtěla opět začít jezdit. Vůbec netuším na jaké parametry mám při výběru kola koukat a zda s tímto omezením vůbec lze nějaké kolo koupit. V cyklocentru jsem dvě kola bezúspěšně zkusila. Má výška je 160 cm a váha 75 kg. Nepotřebuji žádné profi kolo, úplně dostačující by bylo třeba městské nebo elektrokolo. Děkuji!

    0 0
    • Smazaný účet  

      Co znám rotopedy, mívají (nezřídka) kratší kliky – tedy noha se pohybuje v menším rozsahu. Doporučuji změřit kliky doma na rotopedu. Jízdní kolo na 160 cm cyklistu bude mít 170 mm kliky. Od toho bych se asi odpíchl – v obchodě by vám měli být schopni kliky na přání vyměnit za nějaké kratší (byť výběr je dost omezený – kratší kliky už jsou dětské). Další věc – na rotopedu se často šlape víc před sebe – to by ale rozdíl v rozsahu flexe dělat nemělo…

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Stačí na kole použít kliky, které vyhovují rozsahu kolenního kloubu. Délka klik přibývá 2×, protože je potřeba dosáhnout na pedál v dolní úvrati a za horní úvratí z nadměrných klik rezultují do záběru zapovězené kolenní úhly.

      Standardně mají kola kliky 170 mm a více. Na tuto délku je konstruován i rám kola. S kratšími klikami na tomto rámu je člověk výše nad zemí a dosah nohou je vzdálenější.

      Pokud kolo nemáš, je dobré vyzkoušet i kolo konstruované na kratší kliky. Nabízejí jej někteří výrobci ergonomických kol pro děti – např. Woom 6 https://woombikes.com/products/6?…

      V ČR nabízejí https://www.cyklospeciality.cz/…kola/woom-6/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.