Vule SPD, kopani do zadni stavby

16 nepřečtených
  • hannawald

    Ahoj,

    presel jsem z mtb na enduro silnicku. Z uspornych a asi i praktickych duvodu jsem premontoval puvodni spd pedaly. Zaroven jsem menil kufry.

    Spd maji ted celkem velkou stranovou vuli a pri silovem slapani – hlavne do kopce – si strejcham botama o zadni stavbu.

    Tak nejak mi prijde, ze by to tak byt nemelo:) Driv jsem to nepozoroval, nevim zda proto, ze puvodni kufry (mam pedaly Exustar a nove kufry jsou Shimano) takovou vuli nemely nebo je ted zadni stavba jinak zprohybana a je tam mene prostoru…

    Pri normalnim slapani tam mam tak 3–4 cm mista..

    Je takovy bocni pohyb normalni? Chce to jine pedaly?

    Diky!

    0 0
    • gerrard  

      Neni slapat bys mel porad v ose a netocit nohou na pedalu. Nektere stavby tomu napomahaji, aby si kopl tvarem. Me se to taky na jednom kole deje, kdyz si dam vys sedlo. Pak si vtacenim paty kompenzuju kratsi nohu.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Spíš než jiné pedály by to chtělo naučit se šlapat :-).

      Další možnost je jiné kliky/pedály s větším faktorem.

      Na MTB bývají kliky kvůli širšímu zadnímu náboji, robustnější zadní stavbě a průchodnosti pro širší pláště jinak tvarované (prohnuté ven), na silničce jsou de facto rovné.

      0 0
      • hannawald  

        pri normalni jizde ze sedla je to ok, zaznamenavam to hlavne ve stoje do kopce – kdyz slapu silove, to tam asi mrskam vselijak..nicmene jinak uz to asi nebude..takze chapu, ze je to moje chyba, hledam co nejjednodussi reseni, pac citim, ze je to spatne…nechci si dokopat zadni stavbu a mozna nicit kolena..

        tzn. takova vule spd je normalni a s jinymi spd to bude podobne?

        look s-track/time neco/ prejit na silnicni pedaly to neresi?

        0 0
        • bruco  

          Preco vlastne kombinujes pedale exustar a kufre shimano?

          0 0
          • hannawald  

            Pedaly mam uz delsi dobu, byly tenkrat za slusnou cenu a maji asi 250g..puvodni kufry jsem opotreboval, uz to moc nedrzelo, tak jsem koupil nove – shimano jsou nejrozsirenejsi, prihodil jsem je do nejake jine objednavky…jestli to ale spravne chapu, tak v tom problem neni..

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Pokud mají konkrétní pedály Exustar udávanou kompatibilitu s SPD, tak není problém.

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Kufry a pedály nejsou primárně od toho, aby nohu držely v ose nebo jí nějak zásadně vymezovaly stranovou vůli.

          0 0
          • hannawald  

            ok, takze ta vule 4cm do strany je normalni a je to jen o tom, jak blbe slapu. Jiny hardware mi to nevyresi a mel jsem jen predtim „kliku“, ze na mtb tyhle problemy tak casto nenastavaj diky vetsimu prostoru okolo zadni stavby?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Možná i tak. Změř si Q-faktor, tj. rozestup pedálů na MTB a silnici. A možná je to třeba výškou řídítek a úchopem, že se na silničce máš snahu víc kroutit.

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ještě mě napadá, že by sis mohl zkusit posunout kufry na tretrách trochu dovnitř a dozadu, pak by výchylka paty nemusela být tak velká. Znalejší mě případně opraví.

              0 0
              • hannawald  

                predozadni nastaveni mam snad spravne podle toho palcoveho kloubu..bocni vuli jsem hazel spis na stred malinko k vnejsimu okraji, abych prave zabranil kopani – coz me ale ted napada, ze by to melo byt spis naopak a dat to k vnitrnimu okraji boty:)

                0 0
                • tromboonen  

                  Hele a jsou ty pedaly na SPD kufry, nebo na jine, kteree vypadaj stejne, ale jsou malinko jinak tvarovane.. byvaly wellgo a jine.. to by mohlo delat excesivni vuli a divne pocity pri slapani.. ja mam na silnici i CX spd pedaly a kufry a vse v pohode (jen musis mit hodne pevne tretry a podrazky, zadne papuce).. vule tam je, to je spis plus, ale do niceho nekolu, krome predniho kola, protoze mam kratke ramy.. pokud mas vysmajdane mekke tretry, tak se vule scitaji..

                  A jestli s tim mas problem, tipuju, ze bys mel po prechodu na silnicni system jeste vetsi.. jestli se Ti mota behem zaberu noha ze strany na stranu, nekde je neco spatne, kdyz to silnicnima kuframa zafixujes, zacnou Te nejspis bolet kolena.. zkontroluj, ze mas ty kufry kompatibilni, pak to stopro nastav (polohu kufru na bote, predozadne i stranove, viz to cviceni se skokem nebo visenim nohou v sede), delej male zmeny.. az to vychytas, urcite to bude fungovat, a a pak pokud mas mekci tretry muzes prejit na silnice, ale kdybys mel blbe nastavene silnice, nejspis si neco udelas s nohama..

                  http://www.bikefit.com/…d-bikes.aspx

                  (i to ostatni nastaveni nebude od veci zkontrolovat/vy­lepsi, o pedalech je pojednani cca v polovine..)

                  0 0
                  • hannawald  

                    Diky za odkaz, podivam se na to.

                    Tretry mam asi vysmajdane, nikdy nebyly extra tuhe, jsou to nejake Nike a dal jsem za ne pred hodne lety litr na aukru. Nicmene jezdim nejvice neco pres 100km v kuse a tam jsem nikdy nemel pocit, ze by mi SPD kufr apod. tlacil na nejaky bod na chodidle, tudiz jsem tuhost podrazky neresil. Jeste mam po brachovi malo jezdene, ale asi 10 let stare Specialized sport (3 prezky na suchac), nikde zadne upinaci mechanismy, karbon na podrazce apod..muzu zkusit ty..

                    Anebo se vyplati koupit poradne boty?

                    SPD pedaly to jsou, nacvakavat a vycvakavat problem nemam..kolena trochu resim, mam je z fotbalu obe po plastikach krizaku..ale nijak zvlast me na kole neboli.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Vono se SPD rika prenesene tomu typu pedalu, ale nektere kufry byvaly malinko jine, na to jsem narazel..

                      Pevne boty urcite, zkus ty karbonove, jinak kup nove = a to pak uz mopzna rovnou do silnicnich..

                      0 0
    • hannawald  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.