• HockeyBiker

    Mám rafky DT Swiss XR 4.1d, náby DT370, a dráty také DT a stává se mi že třeba při lehkém skoku nebo prudké zatáčce slyším jak dráty vrznou o sebe, v servisu my řekli že utažený je to dost, tak sem to trochu promazl a porad to este jakoby vrže. Nevíte čím to může být? Mojí vahou, nebo je to spatne vypletený?  protože ráfky DT by snad měli bejt tuhý ne?

    0 0
    • jecnak  

      Nicim, to je celkem normalni, zvlast u lehcich rafku a dratu.

      0 0
    • Neil100  

      XTR 07 disc naby, xc 717disc a DT Revolution, zalupou jen po docentrování,než se kolo 1–2× otočí,pak je klid…

      Tohle nevím čím by to mohlo být, jestli není výplet spíš přetažený…

      0 0
      • pižmoň  

        Taky vozim revolutiony a pri dotazeni ze zacatku chvilku lupou,hlavne pri silnejsim slapnuti v terenu nebo do kopce(sedaji si:-))

        0 0
        • HockeyBiker  

          ale ze by po 5stech kilometrech este nebyly sedlý?

          0 0
          • Neil100  

            To je blbost, vrže to jen v záběru?

            0 0
            • HockeyBiker  

              No hlavně v záběru, když jedu ze sedla hlavně…

              0 0
              • chodec  

                A jsi si jistej že jsou to dráty. Vrzání v souvislosti se šlapáním (v záběru) může totiž dělat asi 100 dalších věcí (kliky, převodníky, hlavko, představec, kazeta na ořechu, patka přehazky, …). Původně di psal, že to vrzne při dopadech (tak jsem předpokládal, že to není v tahu a tím vylučoval kliky, rudla a tak.)

                0 0
                • HockeyBiker  

                  Sem si jistej…pri dopadu i pri zaberu, proste v momentě kdy ma rafek tendenci se prohýbat.

                  0 0
                  • chodec  

                    při záběru se ráfek nijak zvlášť neprohejbá a pochybuji, že bys zabral tak moc, aby to zdeformovalo dráty do té míry, že by vrzaly. V zásadě hledáš něco co reaguje na šlapání i rázy zvenčí. Hledal bych tedy místa, kde se potkává oboje nejvíc – třeba uložení náby v patkách a dosedací plochy náb, pedály v klikách, představec a uložení řidítek v něm.

                    Vše rozebrat, vyčistit, namáznout nejlépe nějakým antiseizem a dotáhnout (hlavně ten upínák). Pokud je to opravdu těmi dráty (nevěřím tomu moc, tak pomůže popsaná procedura z mého původního příspěvku).

                    0 0
                    • HockeyBiker  

                      Tak je vim stoprocentně že to je zvuk dvou o sebe třejících drátů…

                      0 0
                      • chodec  

                        víš kdybych nezažil 100% stejné 100% přesvědčení o původu zvuku z drátů, ve kterém jsem se navíc mnohokrát utvrdil když jsem srovnával hledaný zvuk se zvukem co vydají dráty, když s nimi zapružím proti sobě a podobně, tak bych tady ty teorie nerozvíjel. Když jsem byl tehdy přesvědčenej, že to dělaj dráty, tak jsem je také leštil, olejoval, prostříkával uložení niplí WD40, olejoval uložení drátů v nábách a tak furt dokola a divil se, že to na mouz péči nereaguje, abych nakonec zjistil, že to bylo někde úplně jinde. Kupodivu identickej zvuk jako ty dráty vydává několik věcí na kole včetně třeba sedlovky, lyžin a tak – ale ty nezmiňuji, protože píšeš, že to dělá i při pohybu ze sedla. Nedávno mi velmi podobný zvuk vydával ´třeba vzrající Nokon u přehazky. Prostě a stručně – jen jsem se tě snažil varovat, před přílišným upnutím se na jeden možná nadějný, ale poměrně málo pravděpodobný cíl. – Každý je však svého štestí strůjcem. a třeba máš pravdu.

                        0 0
        • Neil100  

          Jojo, je to tak, jsou to lekhé dráty a to sedání si a dotahování výpletu, pokud je nový je normální, jinak bez problémů.

          0 0
    • chodec  

      pokud se ti kolo nerozcentrovává, dráty nepraskaj a neotravuje to pořád, tak to neřeš. Žádný kolo není tak tuhý, aby dráty v namáhání malinko nepropružily a tedy nešouply se malinko po sobě. Když je mezi nima nějakej bordel tak to pak může cvrznout. Většinou je to jen nějaká dobná nečistota mezi dráty, např. uschlý vodní kámen od umejvání kola vedou přischlej mezi dráty a pod. Jednou za rok když mám náladu, tak hadříkem protáhnu ty plošky kde se dráty dotýkají a je zas na rok pokoj. Víc to dělají co mám zkušenost černé dráty, leštěné stříbrné bývají méně náchylné na tohle skřípání.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.