Vnitřní vedení bowdenů - krytka/vodítko bowdenu, díra 27x8mm

9 nepřečtených
  • MlokCZ

    Koupil jsem ve výprodeji na bike-discount za pěknou cenu Cube HT 29" rám s vnitřním vedením.

    A trošku mi překvapilo, že jsem k rámu nedostal rovnou koncovky/kryt­ky/vodítka bowdenu pro daný rám. Ještě tedy můžu zkusit dotaz, jestli to jen nezapomněli přibalit nebo je to tak standardní dodávka. Přímo na bike-discount vhodnou krytku/vodítko nemají.

    Na spodní rámové trubce je prostě u středu jen vyříznutá obdélníková díra 27×8mm (pro každý bowden jedna), jen má tedy zaoblené rohy.

    A nemůžu skoro nikde najít na ty díry krytku/vodítko bowdenu, zatím pouze na aliexpress

    https://www.aliexpress.com/…7456158.html

    To zřejmě bude ta správná, udávaný rozměr 33×11mm bude vnější rozměr, který bude mimo rám. V diskuzi je pak uveden příspěvek „Hole must be 27mm by 8mm.. I made 33 by 11 like the article description. Now i have to fix it.“

    27×8mm sedí s dírou v rámu.

    Hodilo by se mi to rychleji než z aliexpressu a 10 kusů také nepotřebuju. Bastlit bez vhodné koncovky se mi to nechce, aby ta díra byla aspoň trochu zatěsněná proti bordelu. Pro samotné vedení bowdenu by to šlo jinak řešit jakkoliv, ten bude stejně v kuse pro tenhle rám.

    Nevíte někdo kde sehnat jinde někde v Evropě? A také otázka jestli to je běžněji používané řešení (tedy i ta velikost díry v rámu) pro více značek nebo ne. Dle těch krytek/vodítka v odkazu to bude nejspíš takto u více značek rámů. Pak je ale divné, že to nemůžu nikde jinde najít.

    0 0
    • MlokCZ  

      Tohle bude asi také to samé a pasovat

      https://www.jensonusa.com/…rame-Grommet

      pořád to ale není EU

      0 0
    • MlokCZ  

      Tohle by snad také mohlo být ono

      http://www.supshop.cz/…for-tcx-adv/

      fotka dost mizerná, ale když koukám na další dvě varianty (2 díry a bez díry), tak to vypadá správně.

      http://www.supshop.cz/…er-two-hole/

      0 0
      • plzakj  

        Tohle maji i ve spoke v Tremosnej.

        0 0
        • MlokCZ  

          Opravdu mají, sice s 1 dírou jen jeden kus, ale lepší než nic. Stejně nevím jestli to bude přesně sedět nebo ne.

          Ještě se nabízí varianta, že si to vytisknu na 3D tiskárně.

          0 0
          • kovar  

            Mají to i u dovozce Giantu, bez, jedno i dvouděrové. https://eshop.progresscycle.cz/…er-two-hole/ ,

            sehnat by to měl i každý prodejce Giantu, ale mám obavy že rozměr díry u Giantu je o pár milimetrů menší než těch 27mm x…

            Mohu ti večer poslat přesné rozměry toho bazmeku.

            0 0
    • MlokCZ  

      Nějak tomu vnitřnímu vedení u Reactionu HPA Pro nerozumím.

      Krytka/vodítko z odkazů, které jsem uváděl do díry v rámu přesně pasuje, to je ještě ok. Tak jsem se do toho pustil a hned jsem zase skončil.

      Protáhnu si lanko vodícím linerem, který tam byl od dodání a chci následně pomocí lanka protáhnout bowden. A najednou koukám, že u horních vstupů (u hlavy rámu) bowden neprojde a zarazí se. Prozkoumám to s baterkou více a je tam opravdu doraz na koncovku bowdenu.

      Pak tomu ale nerozumím. Samozřejmě není problém dát v horním vstupu koncovku bowdenu a uvnitř rámu mít jen samotné lanko (tak to mám třeba na Radonu), jenže na to zase není připravená ta spodní díra. Nebo by tedy musel Cube v originále používat nějaké jinou speciální krytku/vstup, která vytvoří doraz pro koncovku bowdenu.

      Ty z těch odkazů pasují do díry úplně přesně, ale je to z nějaké gumy a určitě určené jako průchozí pro bowden, doraz pro koncovku to udělat nemůže.

      Máte někdo hliníkový Reaction? Jak to u něj je v originále vyřešené?

      Buď tedy musí být speciální krytka/vstup do té spodní díry nebo by se dala ještě ta horní vstupní díra zvětšit (odvrtat to zúžení pro koncovku bowdenu) a pak dát bowden v kuse. Vrtat se mi to ale zatím moc nechce.

      0 0
      • MlokCZ  

        Nikdo nic? Přeci tu někdo musí mít hliníkového Reactiona.

        Zatím jsem dle nalezených více fotek odhadnul, že je použito ještě třetí jiné řešení. Bowden je veden uvnitř rámu, ale ne v kuse. U horního vstupu je rozdělený a koncovkou bowdenu se opírá o ten stejný horní doraz.

        Takové řešení by bránilo posouvání bowdenu horním vstupem při zatáčení, což i celkem dává smysl.

        Každopoádně to takto můžu vyzkoušet.

        0 0
      • MlokCZ  

        Takže vyřešeno nakonec s bike-discountem k plné spokojenosti. Měl jsem do toho 14 dní dovolenou, tak se to o to protáhlo (vyzvednutí obálky).

        Po mailové urgenci, že jsem rámy (bral jsem nakonec dva, jeden ještě bez pevné osy a jeden s pevnou osou jiný ročník, oba různě velké díry pro vedení bowdenů jak to jsou různé ročníky rámů) dostal bez vodítek bowdenů mi vše v obálce doposlali.

        A rovnou jsem dostal nejen krytky/vodítka bowdenu a pro jeden rám krytku pro díru na vedení k teleskopu, ale ještě i pro jeden z rámů šroubovací úchyty pro brzdovou hadici (ty se dají použít jakékoliv, o těch jsem jim ani nepsal, že mi chybí a mám je i běžně doma). Druhý rám má navařené úchyty pro hadici.

        U obou rámů je to pak řešené krytkou/vodítkem bowdenu s dorazem, tedy uvnitř rámu vede samotné lanko (takové řešení mám raději, nemůže se stát, že bowdeny uvnitř rámu dělají bordel). A pro každý rám je to řešené jinak. Pro jeden je to z jednoho kusu nasouvací (zarážka proti vypadnutí z rámu je tak jen na jedné straně, ale je hodně hluboká a vyzkoušeno, že to drží překvapivě docela dobře), pro druhý je to ze dvou kusů, jeden uvnitř rámu, druhý vně, které se sešroubují dohromady (složitější řešení, ale s lepší funkcí, tam to drží perfektně).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.