• Pan F.

    Ahoj,

    Na hardtail (lehci traily) shanim 29" 110–120mm vidli, idealne boost 15×110 (mozna bych pri super cene vzal i 15×100), 34–35mm nohy, vaha do 2kg. Jednoduse servisovatelnou.

    Poradte, jake jsou nyni moznosti s cenou do 9–10000kc. Libil by se mi Pike, ale cenove je mimo. Cenove jde treba Reba, starsi Sid, ale maji 32mm nohy.

    Levne by sel Recon RL, ale zase ma 32mm ocelove nohy. A vazi skoro 2,3kg.

    Prijde mi, ze moc slusne fungujich vidli (staci Motion Control nepotrebuji Charger) s rozumnou vahou a hlavne cenou nyni neni. Bud low cost tezitka (i kdyz s MoCo asi funkcni) nebo high end drahe vidle.

    Diky.

    0 0
    • novas752  

      Proč potřebuješ na docela nízký zdvih 34/35mm vidlici?

      Levnější vidlice v 29" verzi a ještě s tlustýma nohama jsou prostě těžší, se s tim smiř.

      Od RockShoxu je přes čáru i základní 35, natož Revelation a Pike.

      Od Foxu jde sehnat Rhythm 34

      U Suntouru je to lepší, tam se dá Aion a Auron pod 10 sehnat.

      0 0
    • Kikapu  

      O litr nad limit a zdvih 130 – ale ta cena…

      https://www.koloshop.cz/…ce-AKCE.html

      0 0
      • AleZ80  

        Píší vhodná na e-bike, tak aby to nakonec nebyla e-bike verze. Ta má 2300g.

        0 0
      • hrota  

        Dá se od nich vzít dokonce za cca 9500 zlaťáků. Těch 10mm zdvihu navíc už takový rozdíl nebude.

        0 0
        • Pan F.  

          Jak za 9500? Rhythm by mel jit snizit pomoci spaceru ne? Nebo uz taky jen vymenou air shaftu?

          0 0
          • hrota  

            Když nakupuje člověk víc, nebo je student, tak má lepší ceny ;) Co jsem koukal, tak bohužel musíš měnit shaft.

            0 0
    • Hadato  

      Osobně bych za tu cenu šel do SrSuntour Axon34 Elite boost. Váha kolem 1900 g, zdvih 110, 120 nebo 130 mm (záleží na verzi – zda má vzduchovou nebo pružinovou negativku). Tlumení ucházející – lepší, než RockShox bez Chargeru, tuhost lepší než 32 mm vidlice, servisovat se dá doma na koleni bez speciálního nářadí.

      0 0
      • Gaper  

        Ta nestojí do 10k, možná tak bazarovka :D (ten co tady je, má 157mm krk, to asi nebude délka na trailové kolo). Negativka je vždy pružinová, resp. vzduch má jen Werx a Elite SF 20 která nejde koupit, nebo v Holandsku za 16k.

        Možná tak sehnat Klasickýho Axona 34, ten jde nastavit na těch 120. Možná se někde najde i pod 10k, taky má ale těsně pod 2kg.

        0 0
    • filous  

      Za mě rozhodne SR Suntour Auron, neuvěřitelně schopna vidlice za “par korun” + možnost koupě z tuning testu. Dle vlastní zkušenosti bezva upgrade.

      0 0
      • Hadato  

        Jo, jo, to je další rozumná volba. Ve 29" je ale těžší, než ten Axon34, ve verzi s 34 mm nohami (starší modely) navíc není boost. Ty boost 35 mm verze už jsou kolem 2,1 kg. Funkčně je to pak asi nejlepší, co se za tu cenu dá sehnat. Záleží ale na použití. Auron má navíc nastavení vysokorychlostní komprese ale nemá možnost zamknutí. Na XC/Maratony bych spíše volil ten Axon (nastavení vysokorychlostní kompresi stejně asi nevyužije).

        Další varianta je Aion, konstrukčně je to podobná vidlice, jenom má o něco jednodušší tlumící patronu. Buď verzi RL s dálkovým lockoutem bez nastavení pomalé komprese (pokud je patrona obdobná se staršími Epicony, tak by mohla být více citlivá). Popřípadě pak ve verzi bez zamykání s možností nastavení pomalé komprese.

        0 0
        • Pan F.  

          Diky chlapi, na Suntour mrknu, mam ho zafixovany jako low end, ale jestli uz delaji slusne vidle, tak proc ne..

          0 0
          • novas752  

            Uz ne, uz davno delaji. Akorat je vyrobci kol osazuji malokdy, evidentne to netahne jako RockShox nebo Fox, kde se plati vic za znacku.

            Suntour mimochodem vyrabi taky pro DVO.

            0 0
          • Hadato  

            Souhlas s novas752. Suntour je kvalitu úplně v pohodě. Funkčně pak daleko lépe, než cenově srovnatelné vidlice konkurence. I elox vnitřních noh je na dobré úrovni. Není to sice staré Marzocchi z 2000, ale pořád mi to připadá lepší, než Rock Shox nebo starší Fox. Doma máme 5 vidlic Suntour (Epicon, Raidon, Axon, Auron, XCR Air) a všechny jsou bezproblémové (a to jsem některé prakticky bez údržby – máti, sestra).

            Vyhnul bych se Raidonu34 kvůli nerozebíratelné patroně. Od Aionu nahoru (Aion, Auron, Axon34) jsou vidlice plně a jednoduše servisovatelné. S trochou údržby (silikonový olej na stíráky) budou sloužit dlouhá léta.

            Poznámka: Suntour používá mazání vazelínou. Ideální je dát do každé nohy trochu oleje, čímž se zlepší chod vidlice – jedná se o práci na ca. 5 minut. Pokud bys chtěl vidlici upravenou z výroby, tak tady.

            0 0
          • benobiker  

            Kupovat novou vidli, Suntour je jasná volba..:-) Auron na trailové ježdění kort na tak nízkej zdvih je zbytečné kladivo…

            Ten Axon 34 je super volba, je to lehká vidle a teď navíc díky 34mm nohám parádně tuhá i na vyšší zdvihy. Tlumící patronu to má s plovoucím pístkem oddělující olej od vzduchu, což je paráda, navíc teď koukám, že v modelu AXON-ELITE 34 již není použita klasická ocelová negativní pružina, kterou cpou do všeho, ale je tu varianta vzduchové negativky s přepouštěcím kanálkem stejně jak to dělá RS / FOX. Jen tomu Suntour říká „EKVALIZÉR“ :-D

            https://www.srsuntour.com/…st-6216.html

            0 0
            • Hadato  

              Podle rozkresů přímo od výrobce odstranili negativní pružinu až u modelů pro rok 2020 (modely Werx a Elite). Starší kusy (2018, 2019) mají ještě negativní vinutou pružinu, a tedy budou o něco těžší. Věřím ale, že oba modely udělají dobrou službu.

              0 0
            • Pan F.  

              Ten Axon34 elite vypada dobre, ale cenove uz je na 500eur.

              0 0
              • Hadato  

                Na Kupkole mají teď Axona34 Elite (asi ještě tu pružinovou verzi) kolem 9000 Kč. Stálo by za to to ověřit. Kdyby to byla ta novější verze čistě na vzduchu, tak není vůbec co řešit.

                0 0
    • Pan F.  

      Jeste jsem narazil na X-Fusion, taky by meli delat slusny vidle za rozumny peniz, ale nevim, kde sehnat..

      0 0
      • novas752  

        U nas to na kolech skoro vubec neni, nikde se to neprodava. Kvuli servisu bych do toho asi nesel.

        Shntour je dobra volba. Ale kdo chce mit dobrou vidlici musi mit banany no.

        0 0
        • khonza  

          X-Fusion jsem měl na IQ. Za mě dobrá vidla. A servis v pohodě u KG-Bike. Prodal jsem ji i s kolem. Pokud ji seženeš, neboj se jí.

          0 0
      • pumpy  

        ja mel x fusion vidli chvilku na ibisovi a musim rici ze vidle to byla super vidle ale s ibisem sla do sveta

        0 0
      • Hadato  

        Co jsem viděl X-Fusion tak bylo zpracování v pohodě. Dřív jsme jel nějakou 32 mm verzi a chovalo se to moc hezky, podobně jako starší SR Suntour Epicon. Problém bych viděl u dostupnosti, jak vidlic, tak dílů a servisu.

        0 0
    • vt  

      Potrebuju nejakou 29 vidli, tappered, cca 100 zdvih, pevna osa … na maratony typu KS, Sudety, Trilogy. Hodne jezdim se zamcenou, takze bezproblemovy lock z riditek. Idealne jednoducha udrzba a servis v domacich podminkach.

      Takze zaver po precteni tohoto vlakna + BF pro mne je, ze nejlepsi je koupit Axon 29" RL RC (2019) od p.Slance z tunning-testu? Je to tak ok? ;-)

      0 0
      • Mereck  

        Za mě určitě ano. Vozím od něj Epicon a lock z řídítek je úplně super. Servis uděláš doma raz dva.

        0 0
      • šlapatko  

        Šel bych do RS Reby. V minulosti jsem taky jezdil maratony a po bahnitém závodu uděláš základní servis sám. U RS mám rád těsnost futer. Od suntouru jsem měl epicona a raidona, obě měly vakl. Možná se už spravili, ale raději už vozím RS.

        0 0
        • Mereck  

          Myslím, že spravily. Vozím Epicon od září 17 a Auron od září 18 a obě bez vaklu. Kdykoli dělám servis, vnitřek je úplně čistý.

          0 0
        • novas752  

          Základní servis si udělá na každé klasické vidlici sám (vyjma lefty a RS-1 apod.), všechno je to ± stejné.

          0 0
          • kubad  

            RS-1 pokud máš ten klíč tak taky, vevnitř je to stejné

            0 0
            • novas752  

              Jo ale kupovat klíč za 2 litry kvuli jedný vidkici je docela blbost.

              0 0
              • kubad  

                tak můžeš ty peníze dát servisu za práci, je to každého volba

                0 0
        • Hadato  

          Asi nějaké špatné kusy. Těch Sr Suntour mi prošlo rukami asi 6 a nikdy žádný vakl nebyl (různé modely v období mezi 2009 – 2017). Těsnění (gufera) byla kdysi slabina SR Suntour (špatný design planžety, který chytal bordel). To ale již odstranili a je to na úrovni všech ostatních výrobců, a tedy spolehlivostí stejně.

          Reba s 32 mm nohami se na 120 mm bude hodně kroutit. Když už 32 mm nohy, tak Axon, který je tužší než Reba. Nemluvě pak o chodu vidlice – tam mi pak přijde axon jednoznačně lepší, ať už v citlivosti, tak v tlumení.

          0 0
    • Sinpa  

      Přiživím se na tématu.

      Má tady někdo Axona34?

      https://www.kupkolo.cz/…red_z104773/

      1. Je to už nová verze s Aireqalizerem (nebo jak tomu říkaj)?
      2. Jde stále stejně jednoduše měnit zdvih jako u starší Axonů?
      3. Verze s ovládáním z korunky co má Suntour v katalogu se liší jen tím ovládáním, nebo je tam další rozdíl (nemá v názvu Elite). Navíc jsem ji nikde v krámu nenašel.

      Cena na kupkole je lákavá, ale Kupkolo mi na e-mail neodpovídá a podle stránek Suntour jsou všechny Axon34 stejné a liší se jen ovládáním – což mi přijde divné.

      0 0
      • Hadato  

        Pokud se nepletu, tak vidlice s novým Air eqalizerem by měly jít interně nastavit jenom do 120 mm zdvihu. Hádal bych, že to bude ještě starý systém s vinutou negativní pružinou.

        Mrkni na jednotlivé modely a jejich vnitřnosti na SR Suntour.

        0 0
        • Sinpa  

          Podle toho odkazu jsou asi všechny Axony34 cop se teď dají koupit první verze z roku 2018.

          2019 Jsou jenom Elite a tedy 100–120mm, 2020 to samé (+ jsou s tím air ekvalizérem).

          0 0
          • Hadato  

            Jo, jo, mělo by to být tak, jak píšeš.

            Někde jsme viděl i Elite verze z 2019, ale ty nebyly pod 10 kKč (možná Axit?). Ty z 2020 (SF20) jsem pak našel někde v zahraničí.

            EDIT: Ty Elite verze mají zkrácené vnitřní nohy, jiné vnější nohy. Rozteč os nohou vypadá taky menší (145 vs 142 mm). Klasická verze nemá dutou korunku. Tlumič vypadá stejně. To, co nabízí na Kupkole a jinde na verzi Elite opravdu nevypadá.

            0 0
            • Sinpa  

              Elite nemají asi nikde, všude mají údaje 120–140mm a fotky taky té normální verze (jiný tvar nohou a jiné polep).

              0 0
            • Sinpa  

              Chci vyměnit svého Axono (2016, 32mm nohy) za tohohle.

              Ten můj se na 120mm celkem kroutí a má vůl (alespoň můj pocit).

              Jenže si říkám, jestli Elite s 34mm nohama na tom nebude stejně, když na těch 120mm je taky na maximu.

              Pak by asi byl lepší základní Axon34, který na 120mm teprve začíná a měl by tam být nejtužší bez vaklu.

              Ten rozdíl váhy bych i obětoval.

              Ale navíc chci ovládání z korunky a to nikde nemají :-)

              0 0
              • Hadato  

                Věřím, že Axon34 bude o hodně tužší než ten s 32 mm nohama, na 120 mm zdvihu to bude úplně v pohodě. Mám Auron s 34 mm nohama a ten rozdíl oproti Axonu 32 je značný, u Axonu toho matroše může být o něco méně, ale rozdíl tam pořád bude velký oproti Axonu32.

                S uzavíráním z korunky bude asi problém. Nikde jsem tuto možnost neviděl. Pokud se nepletu, tak SR Suntour celkově nenabízí vidlici s regulaci komprese a zamykáním z korunky. Buď verzi LOR (Aion, Axon32 non-Elite) nebo pak RL-RC, popřípadě jenom RC verzi (Aion).

                Za cenu, co se ten AXON34 Elite nabízí na zahraničních stránkách bych ho asi nebral. Za stejnou cenu je nový SID35 Select s uzavíráním z korunky. Váhově bude nejspíše lepší než ten Axon34 Elite. Kdyby rozpočet byl hlavní priorita, bral bych asi ten AXON34 při současných cenách, kdyby nebyl, tak už bych vzal toho SIDa35.

                0 0
                • Sinpa  

                  LORC se dělá, otázka zda se dá sehnat.

                  0 0
                  • Hadato  

                    Tak tu LORC jsem zatím nikde neviděl, navíc je to jenom u té klasické, ne-Elite verze. Další varianta by bylo koupit tu LORC patronu zvlášť a vyměnit za tu původní. Věřím, že by to u oficiálního zastoupení SR Suntour v ČR měli umět sehnat.

                    0 0
                    • MJ24  

                      Zkusím to sem: opravdu nejde na Axon 34 jednoduše předělat dálkový lock z řidítek na korunku? Jedině výměna i s patronou? Naivně jsem zkoušel vyměnit lockout páčku z Epixona – nesedí

                      0 0
    • dedek55  

      Ahoj. Máš maila :-)

      0 0
    • boo-beek  

      Podívej se teď na bazar, ta 35 Gold je za super peníze :)

      0 0
    • andy97  

      Ahoj, sháním boost vidlici kolem 8–9 tis. na lehčí traily/blbnutí po lese. Výběr je hodně malý teď. Lepší než SUNTOUR AXON 34 29 Boost (https://www.mojekolo.cz/…c-pcs-cerna/?…) asi neseženu co?

      0 0
      • nomecz  

        Ber dokud je …

        0 0
        • andy97  

          Za tu cenu asi nejlepší co se dá koupit no

          0 0
        • andy97  

          Tak i v mojekolo.cz není. Je někde jí reálně sehnat?

          0 0
          • Dazz  

            Teď za rozumné peníze asi nic k sehnání není. Obecně SUNTOUR vidlice na 29" s 120 mm zdvihu u nás nikde nejsou.

            0 0
            • andy97  

              Nevím jestli když budu čekat, třeba do února jestli to bude lepší.

              0 0
              • Cavendish  

                Leda Boost Auron35 za 10k na cycology.cz

                0 0
              • Atilla  

                Co někde vyštrachat Yari a časem upgrade charger RC, až bude někdo prodávat?

                0 0
                • andy97  

                  našel sem u https://www.kolacihal.cz/…mm-boost-29/ sem jím napsal email ale očekávám že z toho nic nebude no :(

                  0 0
                  • Dazz  

                    Je tam na dotaz, takže z toho asi nic nebude.

                    Navíc má jen 100 mm zdvihu, jestli chceš traily dej 120 mm pokud to geometrie dovolí.

                    Sám teď jezdím 100 mm a v lese je těch 120 mm opravdu lepších.

                    0 0
                    • andy97  

                      Myslím že se dá nastavit na víc. Dodavatel ji má mít skladem 23.1 2021. Chtěl bych toho axona, případně auron. Tak snad to seženu lednu, únoru.

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.