Velikost rámu MTB - Rock Machine

19 nepřečtených
  • atara26

    Zdravím. Vím, že můj dotaz spadá do kategorie velmi častých, ale i po přečtení několika www stránek zůstávám bezradná…

    Chci si koupit (musím přes internet) horské kolo, konkrétně model Rock Machine El Nino WXC kolekce 2009, ale nevím pro jakou velikost rámu se rozhodnout. Dělají se pouze velikosti 16 a 18 palců. Proto se chci zeptat, jestli nemá někdo přímo s tímhle kolem zkušenost. Měřím 167 cm, nejsem žádnej velkej jezdec, předchozí MTB (starý asi 14 let) byl Olpran s délkou rámu cca 45 cm, ovšem jestli to byla správná velikost můžu jen hádat, když všude píšou, že obkročmo nad trubkou bych měla mít rozkrok ve výši 5–7 cm (což v mém případě opravdu neplatí). Btw., kdo řekl, že ta trubka musí mít vždycky stejnej sklon?

    Ještě dodatek – vyzkoušet v kamenném obchodě ho nemůžu, protože jsem z malé vesnice a okolní města (do 15 km) Rock Machiny nevedou. Tak jsem se vypovídala:-) a předem děkuju za jakoukoliv radu. Peťa

    0 0
    • juli  

      Podívej, moc to neřeš. 18 je na tebe moc, tak zbývá 16", což si myslím, že je na tvou výšku ideál. Smysl řešit nějak detailně geometrii rámu by mělo, pokud bys měla extra závodní ambice.

      0 0
    • glide  

      Zkus kalkulátor http://www.competitivecyclist.com/za/CCM… jinak za 15k docela pěkně vybavené kolo. Ikdyž kočkám sluší více pánské, stačí pak vyměnit sedlo :-) Za mě dle geometrie na internetu bych to viděl na 18" (dámské) (horní vzdálenost 563mm) záleží taky jak jezdíš, na sjezdy a do ostrého terénu i menší.

      0 0
    • BB  

      ber 16, to je bez diskuse

      0 0
      • MlokCZ  

        Jestli sedí ta tabulka v tom odkazu a patří ten rám pod kolonku WXC series, tak 16tka má délku jen 532mm, což je tedy proklatě krátká 16tka.

        Tady bych si dovolil tvrdit, že téměř jistě ji to bude krátké a to klidně o hodně, takže naopak 16tku téhle dámské geometrie nebrat.

        18tka je pak delší o dost, je dost velký skok (ta 18tka má o 3cm více a může být zbytečně vysoká), na délku ji klidně může být akorát.

        Rám kratší než 550mm bych nebral na její výšku (i když by to chtělo upřesnit další proporce).

        Třeba kamarádka, co má ještě o trošku méne (165cm) vozí pánskou 16tku, která je jí akorát a která je dlouhá jako ta dámská 18tka, co chce koupit.

        0 0
        • BB  

          nevím, jsem prostě alergickej na holky na velkých rámech. Většinou to dědí po svých partnerech a obecně ženská snese kratší rám. Asi není žádná dračice v terénu, takže žádné prudké padáky, tak znovu opakuji, doporučuji 16.

          0 0
          • GaGy  

            měřím 169cm ,62kg a mám 16 a je to idealní …

            0 0
          • MlokCZ  

            Jenže to jsou obecné věci, co píšeš a vůbec nebereš v úvahu tu konkrétní geometrii s těmi pouhymi 532mm, co má ten daný vybraný rám.

            Já tedy takhle krátkou 16tku v reálu ještě nikdy neviděl a ty mnohem delší 16tky když jsou akorát i ještě menším ženám/dívkám…

            Kdyby to byla běžně dlouhá 16tka rám s 550–560mm, tak bych nic nenamítal.

            0 0
            • atara26  

              Děkuji za názory… Taky mě popravdě těch 532 mm docela děsí. Zítra se za asistence a pomoci druhého člověka znovu změřím (pro potřeby toho prvního kalkulátoru). Každopádně výška nohou k rozkroku je 76 cm. A ano, opravdu nejsem žádná dračice v terénu;-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Na tu délku nohou na výšku by to ale tu 16tku chtělo určitě (a ne větší), na 76cm nohy je 18tka moc vysoká (i když pokud má dámská verze větší sloping tak to vadit nemusí).

                0 0
        • Richi  

          Já měřím 175 a mám 17" a v pohodě. Je to ale Sup a ten asi nepatří mezi krátké rámy.

          Aby na té dámské 16" nevypadala jak šašek v cirkuse, chtělo by to nejdříve vyzkoušet.

          0 0
    • ALEX007  

      Ahoj, doufam že nezahltím vlákno, ale mám podobnou velikost a řeším podobný problém, tak bych se přidal.

      chtěl bych koupit tohle kolo

      http://www.giant-bicycles.com/…/5702/39090/

      neumim se rozhodnout mezi S, tj 16 palcu, a M, tj 18

      • mám výšku 169cm, rozkrok 74 cca/blbě to měřím asi

      Problém je jednoduchý, podobný jako tady zakladatelka vlákna: M je ok na délku, ale vysoké, S je ok na výšku, ale krátké.

      všechny debilní webový kalkulátory mi doporučují 16ku nebo ještě menší.

      Zkusil jsem obě kola, vzal je na testovací jízdu pár hodin.

      M je dobré na dýlku/chci to spíš mimo extrémní terén/

      Ale, rozkrok se přímo dotýká tyče. Blbě se to odhaduje, protože horní trubka strmě klesá. Jezdí se mi na něm ok, jenom na obtížném terénu když musím zastavit, naklonit kolo a opřít se nohama, tak stojím trochu na špičkách

      • u S je výška ok. Mám ale pocit stísněnosti ve vodorovné rovině…natestovací jízdu jsem nechal dát o 2cm delší představec než z výroby, aposunout sedadlo dozadu. Přesto mi přišlo blbě krátký na jízdu poasfaltu, šotoline apod..
      • tak, babo rad, keré byste vzali? nebejt tech hloupých web kalkulátorukteré mi doporučují S, rovnou bych bral M

      díky za rady, omlouvám se puvodní zakladatelce, díky

      0 0
      • juli  

        Co tady chceš radit 16 je vysoká akorát, ale krátká. 18 je moc vysoká, ale délka ti sedí. Nic mezi není, tak se budeš muset poohlédnout jinde. Prostě tenhle Giant pro tebe není, ale alespoň víš, že při výšce 16" potřebuješ rám dlouhý jak 18" u Gianta. Tak prohlížej stránky a porovnávej geometrie.

        0 0
        • ALEX007  

          to by bylo moc fajn..

          nahazel jsem do Excel tabulky asi 5 kol, nejlepší značky.

          při srovnatelné výšce moc delší horská cross country moc nejsou…naopak, možná rozdejchám tu 18-ku

          • horizontální délka anthema č. 16 palcu je 574mm, to je delší nežtady probírané kolo které má byt 532 mm při stejné výšce..tj anthem jeasi kolo dlouhe už dost. naopak, to mě utvrzuje v tom, že pro autorkuvlákna by ta 16 mohla být zatraceně krátká..určitě bych bez zkoušenínekupoval nic, na bázi kecu z internetu. Za tu cestu do bike shoputo stojí.
          • mohu si koupit 5 cm vysokou podrážku :)
          0 0
          • ALEX007  

            ještě jedna drobnost…u tech celo-odpružených kol je asi těžké vybírat výšku kola.. kolo s danou kombinací výšky a dýlky je tlumičem a vidlicí nadzvednuto o x cm…takže je otázka, kde je horní trubka, ..zda se má měřit s kolem s nebo bez zátěže jezdce…kdyby si měl člověk vybat kolo kde je horní trubka 5 cm pod rozkrokem, u NEZATÍŽENÉHO kola tak mu vyjde trpasličí kolo…a skončí jako šašek v cirkuse na mini kole, jako někdo dříve psal…je to hrozná pakárna ty rozměry.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.