• krysarr

    Panove, a damy, trochu sem z toho vypad, nemam uz takovej prehled co driv, pac sem 4 roky temer nejezdil a posledni dobou nemel moc cas to sledovat. Mam hardtaila velikosti M, takze kdyz chci ted poridit celopero, bude idealni takovejch 19" coz? Pres 20" uz by asi bylo moc, coz? Mam 178cm a asi 58–60kg, potrebuju teda neco lehciho :-) Diks

    0 0
    • Archer  

      Napriklad, u Specialized M = 17"

      0 0
    • Smazaný účet  

      Odkaz na velikost rámu a další potřebné rady najdeš na tomto odkaze – www.eurobikes.cz/Rady.htm

      0 0
      • JJ  

        No nevim, 19" MTB pro postavu 166–170 cm?

        0 0
        • yoggi  

          ja mam 170cm a mam 19 ram

          0 0
          • JJ  

            Taky je to videt na fotce v profilu. Jestli mas takhle vysoko sedlovku i na jezdeni, tak je krasne videt, ze ti je ten ram strasne velkej

            0 0
          • wroum  

            tak to te lituju :-)

            0 0
      • krysarr  

        Diky moc, ted sem zkousel pocitat. No, a sem z toho trochu jelen. Muj soucasnej ram je M, a „standover size“ je 28". Dle toho popisu pod tabulkou mi vychazi, ze mam 52, cili L a mel bych mit 20" ram. A kdyz to jeste spocitam na palce, tak mi vychazi, ze bych mel mit ram 20,5" :-) A to soucasny je M a je mi to v podstate velky, coz sem si trochu myslel. Takze je to fakt trochu anarchie a asi by to chtelo pripadnej ram zkusit. Protoze jestli mam od jednoho vyrobce M a je mi to dle tabulek (a trosku i pocitu) velky, a pritom bych mel mit 20,5", tak to je fakt slusnej rozptyl :-)

        0 0
        • Jenda  

          hele mozna budu ted ostatnima oznacenej za blbce ale podle me je uplne jedno jak je ram vysokej – dulezity je jak je dlouhej! (teda vodorovna dylka horni ramovy trubky) Vysku snadno dozenes (samozrejme v ramci rozumnejch mezi) sedlovkou. Riditka mas posazeny porad stejne vysoko bez ohledu na velikost ramu protoze delka hlavy se nemeni vetsinou vic nez o 2cm a stejen u malejch ramu mas z vyroby vic podlozek (prijde mi ze maj krky na vidlich narezany stejne a pak to honej podlozkama). Samozrejme ze dylku ramu muzes korigovat dylkou predstavce ale ta bych rekl ze chovani kola ovlivnuje dost podstatne, takze bych se drzel viceme originalni dylky.

          0 0
          • Jenda  

            jeste doplnim ze zatracene zalezi jak mas dlouhy nohy vuci trupu – pri stejny vysce pak kratkonohejm vyhovuje vetsi (tedy delsi) ram a naopak (viz. odlisnosti zensky geometrie)

            0 0
          • MlokCZ  

            S tímhle naprosto souhlasím.

            Rozhodující je délka rámu, výšku bych pohlídal jen do té míry, abys měl rozumně vysunutou sedlovku (a nekoupil třeba extra nízký a nemusel dávat zbytečně extra dlouhé sedlovky). A bral bych spíš nižší rám. A pak další důležitý faktor jsou úhly, především hlavové trubky (což ale nezáleží jen na rámu ale na kombinaci s kontkértní vidlicí).

            0 0
      • Smazaný účet  

        ja si nemuzu pomoct, ale ty rozmery ramu mi trosku nesedej, hlavne pri malych vyskach je doporucovam podle me dost velky ram…ale kdyz ja tomu nerozumim…osobne mam cca 190cm, a pouzivam 21" ram a sem s nim spokojenej…

        0 0
      • divinol  

        …,píše se tam,že délka řetězu je správná když je řetěz na nejmenším pastorku a nejmenším převodníku a rameno přeh.je kolmo k zemi…nemá to být nejmenší pastorek a „největší“ převodník??

        0 0
    • Corhy  

      Zalezi na vyrobci a na tom jak se na kole citis, treba GT uvadi velikost M (18.3") pro 168–178cm, Merida pro tuhle velikost uz doporucuje 20". Navod na urceni velikosti ramu jsem nasel tady: www.merida-bike.cz/clanek/273 , treba pomuze

      0 0
    • juice  

      www.wrenchscience.com/…sInStock.asp?… dole je WS Sizing system a do něj zadej tebou naměřené parametry. Výsledek ti nabídne vhodné rámy, které jsou tam k prodeji. Zjisti si jejich geometrii a porovnej s tím co chceš.

      0 0
    • jipík  

      A co tento odkaz www.mail-sport.cz/…ka.kola.mtb/

      0 0
    • mm  

      pri 176 cm jsem jezdil leta na 18" kole, ale nebylo to ono. tedka mam 17", konecne adekvetni velikost. na zapujcene 19" se mi jelo uz velice spatne, sedlovka skoro cela v ramu

      0 0
      • dydy  

        Záleží na geometrii a značení výrobce, já mám 178 cm (ale relativně delší nohy) a mam Garyho Fishera (Genesis geometrie 06) v L=19 a sedlovku mam vysunutou skoro na doraz, nicméně jsem max. spokojeny. Zkoušel jsem Konu Kulu 18 a připadala mi na mě strašně malá. Jinak silničku mam Bianchi vel. 59, což je značení výrobce, ale je to sloping a reálné vzdál. středu a horního okraje horní rám. trubky je 54–55cm a sedí mi fajn, ale myslim, ze bych v pohode snesl i 57 nebo 58 (preci jen je to sloping a 59 je horní hranice). Jinak podle wrenchscience bych mel mit silnicku 58cm, takze ty stránky jsou celkem fajn.

        0 0
    • Daf  

      Ja myslim ze 19" bude OK.

      0 0
    • MlokCZ  

      Vůbec nedej na vzdálené rady ohledně velikosti rámu. Každý má úplně jinou postavu a potřebuje při stejné výšce jinak velký rám. Hlavně to chce vyzkoušet a vycházet z velikosti, kterou jsi jezdil a uvědomit si, jestli bych chtěl posez stejný/delší/kratší a podle toho vybírat.

      Já třeba jezdím 18" rám a měřím 183cm a je mi přesně akorát. Manželka je vysoká stejně a je jí ten rám malý.

      No a pak mám třeba kamaráda, který měří 172cm a je mu přesně akorát 21" rám, takže je to fakt hrozně individuální a muší vyzkoušet a posoudit, jak ti sedí.

      0 0
      • MlokCZ  

        oprava, mělo být: musíš vyzkoušet

        A pak ještě další věc, stejně označené rámy mají u různých značek taky úplně jinou geometrii, takže není navíc 19-ka jako 19-ka.

        0 0
    • juice  

      ještě pro upřesnění. jedním z nej rozměrů rámu je vzdálenost SO dle obrázku 207.57.24.8/fra­me%20specs/mtn-specs.jpg . Porovnat by se měl s výškou rozkroku a měl by být dle některých zdrojů o 5cm nižší. Já to neměřím, ale nepsaným pravidlem je, že mezi rozkrok a tu trubku by jsi měl strčit pěst. Proč tomu tak je, je jasné (aby jsi si nerazail kue při sesedání:) ). Jak psal Mlok, záleží na tobě, co preferuješ – krátký nebo dlouhý posed a hlavně jaký je ta velikost (střed-top, nebo střed-střed). Já raději volím menší rám. Délku můžeš „nahnat“ posunem sedla nebo delším představcem. Ale když budeš mít velký „krpál“, tak s tím mnoho nenaděláš.

      0 0
      • MlokCZ  

        S tim rozměrem SO je to sice hezký, ale u fullů často už nereálný, aby to tak mohlo být. Mám 18 s dost velkým slopingem a menší rám už by nepadal v úvahu a těch 5cm tam nemám. A kdybych měl vyšší zdvihy, tak to bude ještě horší, střed bude zase o něco výše.

        A k nahnání délky, tady musím zcela nesouhlasit. Posunutím sedla nemůžeš nahtat vůbec nic, sedlo potřebuješ mít správně vůči klikám, jak potřebuješ a nemůžeš ho posouvat kvůli špatné délce rámu. A představcem taky moc ne, protože tím zase změníš ovladatelnost kola (ale aspoň něco málo doladit jde narozdíl od sedla).

        0 0
        • juice  

          začátek diskuze byl o HT, ne o fullu… co se týká posunu sedla nebo délku představce asi si představuješ nějaký extrém, ale tak to není. Pokud se podívám např. na výše zmiňovanou Meridu www.merida-bike.cz/…-sport-500-d rozdíl mezi efektivní délkou (rozměr AH) 18" (590) a 20" (605) je 15mm. Posun sedla o 0,5 cm ani nepoznáš a zvětšení představce např. ze 100mm na 110mm není tak dramatický. A budeš na stejné délce (sedlo-řídítka) jako na původním kole. Navíc můžeš laborovat s úhlem 0,5,6,10 st. vč. negativu. Ale rozdíl v délce trubky, rozměr C, je 49mm (SO bude menší díky úhlu, nechce se mi to počítat), což zabrání tomu, abych měl nabité kue. Více se ti projeví do geometrie např. zvětšení zdvihu vidlice. Je to můj pohled na danou problematiku, ty to vidíš jinak. Neříkám že špatně.

          0 0
          • MlokCZ  

            U představce 1–2 cm souhlas, to se dá.

            Ale aspoň pro mě je i 0,5cm předozadně sakra rozdíl. Samozřejmě, že nepoznám okamžitě že je to sedlo kousíček posunutý, ale dlouhodobě to poznají moje kolena a i se mi hůř jezdí.

            U HT s těmi 5 cm souhlas, ale ta diskuze je na začátku spíš o fullu: Píše že má HT ale že si chce pořídit fulla.

            S vidlicí taky souhlas, to už jsem uváděl u toho úhlu hlavovky.

            A Merida není úplně ideální příklad. Menší rámy maj dlouhý normálně (podobně s konkurencí), ale větší rámy mají stále hrozně krátké. Takže ten rozdíl délky velikostí je menší než u jiných značek. Ale je pravda, že ani u jiných není zas až tak dramaticky větší.

            0 0
            • juice  

              jasně, že merida není to pravé… jen jsem chtěl ukázat, že pokud si vybereš jednu značku, tak je v podstatě zbytečné, jestli řešit 17 nebo 19". nejdůležitější je vybrat si značku, která uživateli bude sedět, jestli chce kratší nebo delší geometri kola. každá má něco do sebe, každá svoje + a -. možná jsem dal blbý příklad, takže jiný např. rozdíl mezi trekem 6000 (www2.trekbikes­.com/bikes/bi­ke.php?bikeid=1032610&f­=18) a fisherem např. ferrous (fisherbikes.com/bi­kes/sizing.as­p?series=gene­sis&bike=Ferrou­s) U obou vybereme velikost 17,5". Top efektive má Trek 585mm a GF 607mm (23,9"). 22 mm je už poměrně dost, tady dorovnávat by už asi nebylo to pravé. např. dát představec ze 110mm na 130, a pokud by se mělo hýbat se sedlem, tak to už je na hranici ovladatelnosti.

              0 0
              • tomoun  

                Já mám 184cm a jezdím 21".19" je mi nepříjemná,připadám si jako skrčenec

                0 0
                • krysarr  

                  Parada, diky moc vsem za prispevky. Dost mi to pomohlo, rozhodne nebudu kupovat ram podle velikosti, nejakyho cisla, ale naopak, koupim to podle toho, jak mi to bude sedet, bez vyzkouseni ani ranu. Wrenchscience je parada, ten soucasnej ram jsem kupoval jen podle pismenka M pres internet a ejhle, vicemene to sedi. Jen je o cca 2,5cm delsi, nez mi oni radi, s cimz souhlasim, obcas mivam pocity, ze padam na drzku :-) A mam asi o 4cm sirsi riditka nez oni radej, coz sem si taky myslel, ze to nejak neni ty roky ono ;-) Jinak to vicemene fakt sedi, plus minus 0,5–1 cm. Jeste jednou diky vsem!

                  0 0
                  • Jenda  

                    jenom si jeste dej bacha az budes sedet na peknym kole za pakny penize abys byl schopen objektivne zhodnotit jestli ti sedi:-) me se to na prvni pokus moc nepovedlo

                    0 0
                    • krysarr  

                      No, to je taky pravda, na to si musim dat pozor, nebylo by to poprvy, co bych se nechal unest a netyka se to jenom nakupu kolem kol :-) Je to pro me hromada penez, tak musim obzvlast peclive :-)

                      0 0
    • Volf  

      Pokud si na to nesedneš, tak poznáš kulový. Jezdím starýho Authora kvůli dlouhýmu posedu a teď jsem měl možnost koupit za dobrý prachy novej rám GF ve stejný velikosti / 19 /. Známej to kolo jezdí, tak jsem si ho půjčil a dal tam svý sedlo a představec. Hele na ničem delším jsem snad nikdy neseděl a byl jsem na tý 19 nataženej jako struna. A pak že má Artur dlouhej posed.

      0 0
      • juice  

        gf má hodně dlouhou geometrii. někomu sedí, někomu ne. mě spíš sedí kratší geometrie, proti delší se mi s ní „pracuje“ hlavně do kopce, z kopce je to trochu horší. toto je ale subjektivní pocit!!!

        0 0
      • krysarr  

        Musim to fakt ozkouset, protoze ten momentalni ram je spis delsi a nekdy je mi to neprijemny. Ale koukam, ze na to, ze jsem ho koupil pres net na blind jen jako velikost M, jsem mel docela stesti, fakt to sedlo. Sedlovku mam ale dost vystrcenou :-)

        0 0
        • Jenda  

          no takze by ti klidne sedela 20 s hodne kratkou geometrii. Presne jak u me – jsem jezdil leta na pevnaku 20 (byla moc dlouha) a potom 19 no a pak jsem si poridil fulla 18,5 (ten centimetr a kousek na vysku me preci nezabije:-) no ale podcenil jsem dylku takze me z toho i lehce bolely zada jak to bylo kratky, ted mam 20.5 a vypada to vyrazne lip.

          0 0
          • krysarr  

            Asi tak, vypada to tak, ze proste ty rozmery jsou proste opravdu dost relativni, kdyz to kazdej vyrobce meri jinak. Fakt nezbejva nic jinyho, nez to proste osahat. Coz si myslim, ze by melo jit. Nez dat ranec za kolo a pak na nem nechtit jezdit :-) Diky

            0 0
            • krysarr  

              Taxem si neco malo osahal a zatim vsechno, co slo, byly spis mensi, vetsinou 19", takze se budu ubirat asi tim a hlavne fakt pocitem, bez vyzkouseni uz to nerisknu :-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.