• oldaka

    Omlouvam se, ze se asi tak blbe ptam, ale nepovazuji se za zkuseneho bikera a mam hokej v UST rafcich a plastich a tak vubec.

    UST chapu jako pouziti bezdusovych rafku a bezdusovych plastu, je to tak? jedna se o „nej“ variantu? Je tato varianta lehci nez klasicka duse/plast? Nekde jsem se docetl, ze u teto varianty je plast nafouknut specialnim roztokem, ktery zacely defekt, da se na to spolehnout? Jake jsou jeste vyhody pouziti bezdusaku?

    Dale jsem videl prodavat kity, pomoci kterych predelam klasicky rafek na UST. To potom take musim pouzit UST plaste, ze? Jake mate zkusenosti s pouzitim techto kitu?

    Dekuji za vysvetleni, jsem z toho jelen :)

    0 0
    • scret  

      clovece historie…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Sice je toho v historii málo :0) ale je to takto:

      • nejlepší možné řešení je UST plášť + UST ráfek (napříkladXM819), tmel není nutné použít ale je to lepší. Mělo by to jít nafoukatdílenskou pumpou, někdo psal že to jde i malou pumpičkou.
      • další možné řešení je NoTubes ZTR ráfek + UST plášť. Zde musíšpoužít NoTubes pásku na zatěsnění děr pro niple, ráfek má UST patky alepší je použít tmel. Mělo by jít nafoukat pumpou.
      • další možnost je UST/NoTubes ZTR ráfek a klasický plášť. Zde musíšpoužít tmel, jinak to netěsní, klasický plášť propouští vzduch. Totouž pumpou ve většině případů nejde, musíš použít kompresor.
      • poslední možnost je klasický ráfek, klasický plášť a NoTubes kit, jeto páska s ventilkem a tmel. Tmel je nutný pro zatěsnění patek apláště, aby neutíkal vzduch, a jako prevence před průpichy. Toto jdenafoukat většinou pouze kompresorem.

      Na kalsický ráfek NEMŮŽEŠ použít UST pláště.

      0 0
      • oldaka  

        toto jsem potreboval :) DIKY

        0 0
        • bikerrm1  

          enom bych upřesnil,že na klasický ráfek možeš dat ust,ale pouze s ventilkovú páskú a mlékem

          0 0
          • Marccoo  

            přečti si pořádně příspěvek o dva řádky výšše.

            Meleš blbosti,to nejde,jedině na dojezd z duší a na vlastní nebezpečí.

            0 0
            • bikerrm1  

              to jde říck i jinak,myslel sem TNT ,ale to ty neumíš ty si asi neaký frajer,

              0 0
          • Smazaný účet  

            Na klasický ráfek můžeš dát klasický plášť s ventilkovou páskou a mlékem. Ne UST plášť…

            0 0
            • bikerrm1  

              tak dobře,UST nevím,ale TNT jo včera sem ho dávál na klasický ráfek s ventílkovú páskú a mlékem

              0 0
              • Marccoo  

                chtěl bych být u toho,tnt má stejnou patku jako UST,nejdříve si něco nastuduj,aby si tu mohl alespoň trochu slušně lhát.

                0 0
                • biker jura  

                  no záleží na rafku. třeba na obyč DT nebo mavic to s tou paskou jde. viz netbike.cz

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Nasadit to půjde skoro vždy, to ale neznamená že je to dobrý nápad tak vozit. Já bych plášť, který má UST patky dal jedině na ráfek, který je pro ně uzpůsobený (tedy UST ráfek nebo NoTubes ráfky).

                    0 0
                    • biker jura  

                      no třeba Dt 4,2d ma patky podobne ust a tam tu funguje spolehlive a bez problémů

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Zrovna 4.2d ráfky jsem vozil několik tisíc kilometrů a hodnotil bych je, že podobné s UST ráfky nejsou ani trochu a jsou to typické klasické patky pro dušové pláště. A přesně na takové ráfky bych UST pláště nikdy nedal.

                        0 0
                        • biker jura  

                          zajive, protože i na strankach DT swis pisi že s pouzitím te jejich pasky( stejna jako eclipse) jdou použít s ust. no nevím, ja bych tam taky ust gumu nikdy nedal. už kvuly vaze bych ji na zavodní kola nedal nikdy:-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Tak ta páska se snaží ten tvar dohnat a třeba to s ní i fungovat bude. Stejně bych ho tam ale nedal.

                            Na dušový ráfek bych při požadavku na bezdušové řešení dal i dušový plášť a při požadavku na větší odolnost třeba double defense verzi.

                            A kdo chce vozit UST pláště, tak ideálně na UST ráfek.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              ono DT to napsalo aby šlo s trendem, dneska téměř každý výrobce tvrdí, že s konverzní sadou to funguje, což je dokonce pravda, ale otázka je jak to funguje. Já si třeba myslím, že nové Cresty a Alpine jsou náchylnější na selhání než 717 nebo 400 s konverzní sadou, neboť výška patky ráfku je !poloviční! než u výše jmenovaných. Pak je jedno jakou mají patku a co na ně dáš za plášť, protože jakmile se ti plášť vytáhne, nebo si jedna strana sedne blbě, tak to svlíkneš. Když je patka ráfku vyšší, je to riziko menší, viz Cmaxy, kde je nadprůměrně vysoká a taky svlečení UST z Cmaxů je minimální, ikdyž taky vím o případech.

                              Gumová páska dle mého na spolehlivost systému má vlvi pouze v tom, že minimalizuje nebezpečí prasknutí těsnící pásky u díry na nipl, protože nasazený plášť se nakonec gumové vložky nedotýká, ale sedí na patkách.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Kraj patky pláště, který je rozšířený se gumové pásky v případě, že je přes celou šířku ráfku dotýkat bude.

                                Jinak ta výška u ZTR ráfků se mi na jednu stranu líbí, že to zvětšuje objem plášťů a na druhou stranu právě z toho důvodu co píšeš, tak se mi nelíbí.

                                Jeden z důvodů, proč nakonec na nové Stereo volím SXko dozadu + Red Zone XLR dopředu a ne ruční záplet s Arch nebo Flow.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  právě že mě na Olympic to přišlo dobrý a ted na Crestu je to fakt hrana a nemám pocit, že by to s UST pláštěm bylo výrazně lepší. Na druhou stranu 2,1 RoR dušový na předku dělá docela slušnej balon

                                  0 0
                                  • tom_777  

                                    jsi psal že ti zadní „vybouchlo“? potřebuju vyměnit zadní olympic, protože je naťuklej a netěsní patka a myslel jsem že dám Alpine abych nemusel měnit dráty, ale asi dám zas Olympic protože tam jsem nezažil ani náznak podobnýho problému jak jsi psal v reportu z 2kopců – ta nová generace asi není tak spolehlivá jak starší ZTR

                                    taky bych měl mít do tejdne s novým kolem Cmaxy s UST racekingama, ale radši bych na závody vozil „normální“ nebo tubelessready pláště + mlíko

                                    a asi S-WORKS pláště (fast trak) než ust protože to je velkej váhovej rozdíl a když uvážim že obyč. racing ralph 2,25 vydžel až do sjetí s mlíkem nevím proč vozit extre neprůstřelný UST gumy ve váze nad 700 gramů, když 500g plášť + 1a1/2 kelímku mlíka tvoří velmi odolné obutí

                                    je dost pravděpodobný že si nechám obě sady ZTR olympic i Cmaxy i když jsem zapráskanej hobík, protože bych rád vůbec nepřezouval a měl jednu na sucho/rychlo a druhou na bláto/velký kopce

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      třeba jsem měl smůlu, ale proti olympikům je to fakt rozdíl v tý patce. Tak uvidím jak to bude v průběhu sezony. Zase nevěřím, že by to nebylo otestovaný ikdyž :/

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tak ono to bude otestované, že to s dobrým kusem pláště je spolehlivé. Jenže při tom rozptylu pro jednotlivé kusy plášťů…

                                        0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Tak jasně, pro druhou generaci BST to ještě snížili. Já z toho ale nebyl už nadšen ani pro tu první generaci (ale zase pak ta šířka pláště…).

                                    0 0
                • bikerrm1  

                  frajere,příště než budeš říkat ,že su lhář si radši prostuduj co jde a co né,na ráfky remerx viking keré nejsú ust,sem nasazoval kamarádovi,geaxy mezcale+ventílkovú pásku+mléko joes a fungujeto neušel ani bar,vyskoušeno na včerejším závodě dema chřibská50

                  0 0
                  • Gorgov  

                    pises tak naschval nebo si ultraburan?

                    0 0
                    • bikerrm1  

                      bež si urážat svojého tatu,osle

                      0 0
                      • JakeF  

                        Mám pocit, že když chceš od někoho poradit, tak by ses měl chovat slušně. Nejvíc tady urážíš právě ty a ještě ani nedokážeš psát pořádně česky.

                        0 0
      • BB  

        díky za info, UST vozím řadu let, po té, co mi po druhé praskl Fulcrum zero, tak jsem přešel na ráfky Notubes Olympic ZTR a tahle informace mi chyběla. Ještě jednou dík, krátké, stručné, přesné, úderné.

        0 0
        • ememem  

          mozes mi povedat co si s tymi zerami dvakrat robil ked praskli? podobne histroky ma desia.

          0 0
          • BB  

            vůbec nic, nejezdím žádný extrém, nevážím žádný extrém, vozil jsem to s Nobby Nick 2.25 na 30–40 PSI, takže taky žádný extrém a oba ráfky praskly podélně na obě strany od díry pro ventilek.

            0 0
            • ememem  

              pekne, ja vazim dost(95kg), jazdim z kopca dost hnusne, obyc NN+RR 2.1 na 27–32 PSI (1.85–2.2 bar)+notubes tmel, merana sirka 51mm, napnute tak cca na 140–150 kg, zatial drzia v pohode ovsem je fakt ze na tom mam zatial tak 1kkm. dufam ze sa mi tvoja skusenost vyhne.

              0 0
            • makak  

              ;-)

              0 0
      • oldaka  

        Lze tedy obecne rict, ze pouziti UST rafku a UST plaste je hmotnostne mene vyhodne nez klasika ?

        Kdyz pouziju na klasickej rafek, klasickej plast NoTubes kit a zatmelim. Bude hmotnost pouziteho tmele vyssi nez duse u klasiky?

        Ne ze by mi slo jen o hmotnost, ale zajima me to docela.

        0 0
        • Rychlej turista  

          NoTubes na normálních ráfcích a s normálními plášti je spolehlivější varianta na defekty, než duše a proti normálním duším i lehčí. UST pláště jsou těžké mrchy, ale zase je to mnohem spolehlivější, než slabé pláště, protože se zacelí větší díry. A na práci je to asi varianta nejlepší ze všech. Proto jdu do kotoučovek, abych mohl bez problémů jezdit UST.

          0 0
          • scret  

            jak tu stale pise Mlok, UST nejsou zas az tak tezky vzhledem k tomu, ze musis srovnavat shruba stejny plast, tzn. napr. u Schwalbe nelze srovnavat klasi.kevlar NN a NN UST… u klasiky musis vzit vetsi siri a treba jeste verzi snakeskin nebo primo doubledefens (pokud se dela) aby to bylo s UST srovnatelne co se tyka odolnosti, tim padem rozdil v UST a klasice nebude tak velky…

            0 0
            • Rychlej turista  

              Já měl ma mysli jen srovnání plášťů (FF 2,0 – 295 g a FF UST 2,0 – 425 g) bez všeho ostatního. Když se to bude brát jako celek se vším všudy, tak je všechno jinak.

              0 0
              • scret  

                FF? to nejsou MTB plaste:)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já počítám, že obutím bezdušových FF odstraním poslední slabší místo mého kola :-)

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Myslím si že nemůžeš srovnávat FF 2.0 a FF 2.0 UST.. FF 2.0 UST bys měl srovnávat s FF 2.25 Evo RaceGuard. UST váží 465 a neUST váží 435g.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  FF 2,0" a FF 2,0" UST jsou rozměrově naprosto stejné, jen jsou o ÷150 g (50%) těžší.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jestli to je opravdu tak jsem nevěděl, vycházel jsem z toho, že NN 2.25 UST je širší než NN 2.25 EVO. Bohužel pro rok 2010 už to neplatí a tak jsem trochu zklamaný. S FF je to asi stejné.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Ty FF mám jak normální, tak UST a měřil a vážil jsem je. Na omak jsou FF 2,0 UST o něco silnější, než RR 2,1 EVO, skoro jako NN 2,1 EVO.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        UST musí mít silnější stěnu, aby nepropouštěla vzduch. To dělá tu váhu navíc.

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Nemusí, normální FF jsem jezdil s páskou NoTubes a vzduch to drželo minimálně tak dobře, jako běžná duše. Jen to byl zpravidla několikahonový boj to nafoukat obyčejnou pumpou :-D

                          0 0
                        • jIrI___  

                          Ta tlustší stěna je spíš kvůli tomu, aby se líp zacelovaly defekty. Někde jsem dokonce četl, že UST pláště by měly nějaké minidírky zacelit i bez tmelu.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            To je přesně ten důvod, proč jsem šel do plnohodnotných bezdušáků. Ten tmel u těch papírových FF funguje opravdu jen na trny a podobné záležitosti. S dírou po šotolínu už má problémy, nehledě i na snadnost jeho průchodu pláštěm při vyšší rychlosti.

                            0 0
          • ememem  

            citam dobre, coze si to ides kupit??

            0 0
        • MlokCZ  

          Na klasice (tedy dušový ráfek, dušový plášť) je použití bezdušové sady ± nastejno s vahou jako ultralight duše.

          Bude se to lišit dle toho, zda použiješ i gumovou pásku s ventlikem, s tou to může být o pár gramů těžší než s ultraligt duší. Bez té pásky (obtížnější montáž, větší šance problémů) to bude zase o pár gramů lehčí než s ultraligt duší.

          UST + UST verze je nejtěžší, ale zase to není o tolik. Třeba konkrétně u Schwalbe. Reálné váhy UST plášťů jsou o takových 120–140g těžší než dušová varianta (pro RR a NN, u FF je to asi více, tam nemám nic zváženo v reálu).

          Za to dostaneš vyšší odolnost, o malinko lepší zacelování defektů, jednoduší montáž, menší šance na problémy. U Schwalbe jsou UST verze širší, takže to opět o něco kompenzuje tu hmotnost.

          A tmelu můžeš použít o trochu méně než u dušových plášťů.

          Takže to s tou vahou plášťů není tak hrozné.

          Problém s vahou je ale u ráfků. Samotný UST ráfek je v podstatě jen Mavic 819 a ten je těžký jako prase.

          Takže jediné váhově slušné řešení jsou zapletená kola a i ty jsou na tom pro některé případy s vahou o chlup hůře než na váhu postavená klasika např. se ZTR ráfky.

          0 0
          • oldaka  

            jasny jasny…no kazdopadne je to zajimavy…stale ale nevim…mam tak max. 2 defekty do roka a ne 15 jak ty :) promyslim to. kazdopadne dik

            0 0
            • MlokCZ  

              Odolnost je ale jen jeden z přínosů. Menší valivý odpor a možnost jezdit nižší tlaky je taky důležité.

              0 0
            • jIrI___  

              Já jsem se na bezdušáky odhodlal hlavně kvůli tomu, že jsem u nás v kamenitém terénu duši často procvaknul (snad častěji než normální defekt) a to jsem vozil poměrně vysoké tlaky. Tohle se mi snad na UST nestane :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                To s UST pak rovnou zrušíš ráfek :0)

                0 0
                • DaSnail  

                  jo, toto ma zaujíma. keď vozíš plášte s dušami nafúkane len tolko, aby si necvakal a potom vyhodíš dušu takže zmizne odpor vznikajúci pri trení duša-plášť, žiadna sila sa nespotrebuje na deformáciu duše, a ešte sa aj fúka na nižší tlak, tak by teoreticky mali ráfky dosť často mlátiť o kamene. alebo mi niečo uniká?

                  niekde som o tom čítal zaujímavú debatu, skúsim pohľadať…

                  0 0
                  • DaSnail  

                    tak tu je to- posty 42 až 51.

                    keby sa na to niekomu skúsenému chcelo mrknúť a napísať názor, bol by som rád.

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Odpor duše vůbec nepočítej, ten je při ráně jdoucí až na ráfek zcela zanedbatelný oproti odporu stalčovaného vzduchu v plášti.

                    A v praxi se to má tak, že když jsem jezdil duše s odolnou variantou plášťů zadní na 35psi, tak jsem sem tam cvaknul. Jen málo, ale sem tam ano a jednou jsem díky tomu zrušil celý zadní ráfek (ne od toho prvního cvaknutí ale dalších pár desítek metrů po šutrech než jsem zastavil; v místě, kde byla děravá duše byl ráfek zrovna ok).

                    UST vozím vzadu na 30psi. No a takhle to vozím něco přes 2 roky a když jsem naposledy při kontrole tmelu kontroloval všechny ráfeky, tak jsem nenašel ani stopu po kontaktu z šutrem nebo jinou překážkou (tedy žádné ani nepatrné ohnutí ani sedřenej lak).

                    Ono duši stačí na cvaknutí málo, jen lehounce ťuknout, ráfek něco vydrží.

                    A ráfek dostane i s duší úplně stejnou ránu, tzn. pokud prorážíš duše a přitom neničíš ráfky (tím myslím tím prvním nárazem), tak taková situace by měla být bez duší ok.

                    Ale je jasné, že ani na UST nemůžeš jezdit situaci příliš úzký plášť na příliš malý tlak s tím, že bude šutry pořád na ráfku.

                    0 0
                    • DaSnail  

                      ráfky neničím, dušu seknem málokedy. občas cítim že trafím nejaký šuter ráfkom.

                      duše vozím 295g FR, s o polovicu ľahšími welterami som sekal dosť.

                      všade čítam že výhoda ust je v tom že sa dá fúkať menej. mne paradoxne pripadá že výhoda je v tom, že sa dá fúkať viac. takže ak mi vyhovuje to , jak sa chová plášť s dušou pri 30psi(a som zmierený s tým že občas seknem alebo s veľkou smolou možno zničim ráfik), pre rovnaké vlastnosti môžem nafúkať bezdušový plášť na 40psi a tým vylúčiť alebo značne obmedziť kontakt ráfku s povrchom. ráfik tak môže byť ľahší. (čísla sú len ako príklad, skutočné hodnoty neviem)

                      dosť uvažujem nad tými ztr flow. žiadne defekty od tàňov, žiadne seknutia a ako bonus váhová úspora 660g+300g vs. 470g+tmel na každé koleso.

                      0 0
                    • fousek  

                      Me se ale obcas stane na normal rafku ze ho kapku vyhnu a ani nemusim prorazit dusi. Tohle jestli se mi stane s UST tak to bude asi docela zajimavy.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Myslím, že pokud to nebude nic extrémního, že bude v klidu těsnit dál.

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nafoukal jsem UST gumu na předním kole na stejný tlak jako jsem vozil s dušemi. A cvaknul jsem UST gumu :0( asi jsem jediný trouba kterému se to podařilo…

                    0 0
                    • jonti  

                      Zadny strach, me se to podarilo taky. Ale slo to zalepit. Konkretne se mi to stalo 2× s UST light pythony, kdyz jsem jezdil sjezdy prilis rychle.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Cvaknul jsem NN UST 2010 na rovné polní cestě. Byl tam přes ní malej žlábek na odvod vody. Zalepil jsem to záplatou z lepící sady Michelin a je to zase OK.

                        0 0
            • scret  

              tak kdybych mel 2 defekty do roka, tak taky UST nepotrebuju… ale pokud bys mel cca kazdych 100–200km jeden defekt a najel cca 3–4tis. rocne, tak se to potom sakra nascita:( u me jedina varianta byla proste vyndat duse…

              0 0
              • MlokCZ  

                Já bych tedy k duším zpět nešel už ani kdybych měl zaručeno, že s duší nebudu už nikdy mít žádný defekt.

                0 0
                • scret  

                  ja se tomu hrozne dlouho branil, hlavne kvuli vaze… je pravda ze diky tomu muj Reign pribral trochu na vaze – MK 2,4 UST uz nejsou buhvijaky pericka, ale ten pocit ze se nemusim o nic starat, neresim kudy pojedu, jestli nahodou necvaknu apod. navic i ten nizsi valivy odpor… to je proste k nezapaceni…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Já bych s vahou na tom byl bez UST ještě hůře, vozil bych double defense verze + duši a to už vychází nepatrně hůře než UST s tmelem.

                    Na nové kole zatím půjdou NN/NN UST 2,25, ale časem i přes vyšší váhu testnu UST Fat Alberty.

                    0 0
                    • scret  

                      u KHS mam vystarano, budou tam zatim RK ust, na Reignu az letos dojedu MK, tak bych zkusil bud FatA. ss a dat vic tmelu nebo pujdu do NN UST (nejspis asi 2,25)…

                      0 0
                    • roud  

                      jenže DD vozíš ty 95% lidí ani neví že to existuje a vozej obyč verze to bych moc nesrovnával …

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Taky už to byla reakce jen na konkrétní případ co řešíme se scretem.

                        Obecně s obyč verzí jsem to srovnával výše a tam obyč verze vyjde o trošku lehčí, ale taky ne o moc, když se započítá, že musím u obyč verze vzít větší rozměr, abych dohnal reálnou šířku.

                        0 0
                        • roud  

                          Záleží na gumě příští tejden chci zkusit racekingy 2,2 s mlíkem už teď s dušema na 17mm ráfku maj 56,5 což je podle mě luxusní :O)

                          0 0
                          • scret  

                            budes davat ty supersonicy? to me zajima jak ti to bude fungovat, pak dej plys info…

                            0 0
                            • roud  

                              to já taky některý lidi to vozej a ok některý to ani nenasaděj…

                              0 0
                        • Twisp  

                          Jaká šíře UST je adekvátní ke klasice NN 2.25 ? NN 2.1 UST nebo bych měl zůstat u 2,25 NN UST ?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            2.25 UST by měl být o 3mm širší než 2.25. U 2.25 jsem naměřil 53mm a 2.25 UST by měl mít 56mm.

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Zatím nevím jak ty 2010 UST NN 2,25.

                            Předchozí jsem měl mnoho kusů NN i RR UST 2,25 55–56mm. Dušové pak 52–53mm. Jeden kus UST NN 2,25 jsem pak měl taky jen 53mm, ale to byla vyjímka.

                            2,1 UST změřené nemám, takže nevím, jestli se vyrovnají 2,25 dušovým nebo budou nepatrně užší.

                            Osoboně bych volil zase 2,25 s tím, že budou o trošku širší.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Když bůh, Hnoj a PPL dá tak budu moci v pátek změřit ty 2010 NN 2.25UST.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Jsem na ně zvědav. Já je budu dávat na 21mm ráfky, takže i kdyby byly nepatrně užší než předchozí verze, tak snad na těch 21mm ráfkách to nebude ta hrozné.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  To budeš ve výhodě s tím širším ráfkem. A kdybys vzal původně uvažovaný ZTR Arch tak bys byl na tom ještě líp.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Byl, ale už jen nepatrně, část výhody profilu ZTR ráfku vykompenzují ty 2mm navíc co budu mít.

                                    Ale kdybych vzal Flow… :-)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      To už by ti neprošlo vidlicí.. :-)

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        No ono ani u Reby Team 2009 není zrovna moc místa ani s RR 2,25 UST na 19mm ráfku. Samozřejmě ještě se to vejde a nějaká malá rezerva tam je, ale je to tak akorát, že větší balón už by nebyl dobrý.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Právě to mi přijde u všech vidlic RS s kulatým můstkem. Že se tam nevejde pořádnej plášť. 2010 s hranatým můstkem to podle mě řeší, aspoň to tak opticky vypadá. Proto se mi RVL do 2009 nelíbí a 2010 jo.

                                          Já z Epicona strach nemám, tam je místa dost, ale větší mám z vidlice rámu. Tam se už víc než 2.25 UST nevejde, proto jsem to tak pořád řešil.

                                          No v pátek uvidím. Jen se mi v tom mrazu nechce dávat tmel, ale to snad zatím nemusím ne? UST + UST půjde nafouknout i bez tmelu?

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Ano, můžeš nafouknout i jezdit bez tmelu. Akorát v zimě nepotěší řešení defektu v terénu dvojnásob, takže bych tmel dal rovnou stejně.

                                            A mě je to naštěstí u té Reby úplně fuk, na tom kole zůstanou RR/RR UST 2,25, na „silničku“ pomalejší pláště nechci :-)

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Já na tom nechci ještě jezdit, byl jsem v neděli a je na mě moc zima a jezdit v té soli se mi taky nelíbí, mám strach o vidlici. :0)

                                              Chci to nafouknout jen na pokus abych věděl jak se zadní plášť vejde do rámu a abych změřil twispovi šířku.

                                              0 0
          • v POHODÌ klokan  

            Hele a je pravda, že klasické duše s klasickými ráfky a bezdušovou sadou jdou nafouknout téměř jen kompresorem, jak píše mpIII? To by bylo pro mě nepoužitelný :( Jinak bych taky velice rád šel do bezdušáků. Ale kupovat celá UST zapletená kola se mi moc nechce. Jak to vyřešit?

            0 0
            • MlokCZ  

              Klasické duše s bezdušovou sadou, to je dost zvláštní kombinace :-)

              Co půjde/nepůjde bez kompresoru se předem nikdy nedá říct. I u stejné kombinace plášť x ráfek může jeden kus pláště jít a druhý ne.

              100% jistotu bez kompresoru nemáš nikdy, ani u UST pláště na UST ráfku (třeba z déle ježděných UST plášťů jsem při znovunasazení jich už cca polovinu velkou pumpou nedal, když byly nové tak kromě jednoho všechny v pohodě).

              Já jsem kdysi RR nebo NN (už nevím který z nich to byl) zkoušel na DT 4.2d ráfek s NoTubes sadou (s použitím gumové pásky s ventilkem) a bez kompresoru jsem si ani nešrktnul, po třech hodinách boje a vyzkoušení všech možných pomocných metod jsem to vzdal.

              Někdy ale dušový plášť nahodíš na dušový ráfek bez kompresoru v pohodě. Prostě jak kdy a jak co.

              Skoro vždy špatně jdou pak dušové pláště na UST ráfek. Bez pomocné metody (tedy bez nahození jedné patky pomocí duše) jsem třeba Marathon Supreme nenahodil ani kompresorem.

              Po té první zkušenosti s dušovými plášti jsem pak postupně na všech kolech přešel na UST + UST řešení. Ze začátku v klidu fungoval bez kompresoru (cca rok a něco). Pak jak přibylo plášťů déle nasazených a potřeba je znovunasazovat, tak jsem pak stejně i pro UST variantu pořídil kompresor a od té doby je to pohodička.

              Když se starám momentálně o 3 páry kol bez duší a brzy o 4 páry, tak on ten kompresor hrozně šetří čas. Když pak najednou kontroluju a doplňuju tmel na všech těch kolech, tak je to sakra znát.

              0 0
              • roud  

                k tomu nahození dušovejch plášťů musím konstatovat že jasnou výhodu jsem viděl v tom že jsem pláš měl párset km na kole než jsem ho předělal na bezduše parádně díky tomu držel tvar a to překopání nebyl potom až zas takovej problém :O)

                0 0
                • McBlacky  

                  no to není úplně dobrý, je pak vytahanej trochu a nemusí držet. mě takhle po cca 5 hodinách od nasazení zničeho nic ulítnul RR 2,1 ze NoTubes Crest :/

                  podle zahraničních diskuzí je lepší dávat vždy nový.

                  0 0
                  • roud  

                    mám na tom už několikset km takže podle mě výhoda :O)

                    0 0
              • Paja  

                Na zatesneny dusovy rafek (zatesneni zalepenim der neco jako zlutou NT paskou) se mi zadny dusovy plast pumpou nahodit nepodarilo (resp. zpocatku ne a pak uz jsem to radsi ani nezkousel a nahazoval u pumpy), lip to asi pujde s pouzitim gumove pasky, osobne jsem nezkousel, ale ted treba Polka nahodil WTB Prowlery na 29 s gumovejma paskama v pohode.

                Ohledne dusovejch plastu na UST rafcich to mam zatim pumpou 1:1, ale Splinter, kterej uz ma UST rafky dyl pokud vim vsechny dusovy plaste (Karmy a NR) pumpou nahodil, takze kombinace UST/dusovej plast/pumpa podle nasich zkusenosti spis naopak – skoro vzdycky s tim neni vetsi problem.

                0 0
              • Pebe  

                já třeba TNT Geax pláště napoprvé pumpou, když jsem doplňoval tmel tak že jsem sundal jednu patku, tak už nahodit pumpou ani náhodou a musel jsem na kompresor. Takže druhý plášť jsem doplnil stříkačkou přes ventilek :-)

                0 0
        • jIrI___  

          UST pláště jsem teď nedávno vážil. Michelin XCR Dry 2 a XCR A/T (oba jsou šířka 2,0") . Nevím ale jak jsou na tom hmotnostně jiné značky.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tohle je proklatě těžké. Mám zváženo větší množství RR a NN UST 2,25.

            Až na občasné ustřelené kusy (tím myslím, že občas nějaký kus je výrazně těžší nebo lehčí), tak RR mívá kolem 680–690g a NN 720g.

            A k tomu poctivých 55–56 šířky. NN nebyl žádný 2010, ty jsou zatím na cestě, tam nevím.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Taky mám NN na cestě, snad to také budou 2010.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Oprava, budou to 2010.

              0 0
            • McBlacky  

              USR RR 2,1 2010 váženy dva 685 a 718!

              to mě docela nasralo.

              0 0
              • jIrI___  

                Tak to je docela dost. Jakou mají reálnou šířku?

                0 0
              • MlokCZ  

                Dle více měření, tak 2010 UST Schwalbe jsou vůbec průměrně o něco těžší než 2009 a starší. A přitom papírově třeba váhu u NN naopak snižovali.

                718g na 2,1 je ale už opravdu hrozně moc.

                0 0
                • ememem  

                  no, ja mam taku internu konspiracnu teoriu preco je to tak. ak porovnas zhruba rovnake kategorie plastov trebars RR a RK alebo NN a MK „rovnakej sirky“ t.j. aspon priblizne podla skutocnych nameranych sirok zobranych trebars odtialto tak zistis ze schwalbe ust je tak o dobrych aj 120g lahsie ako konkurencne znacky vo verziach ust. tento rok trocha pridali na katalogovej hmotnosti napr. RR 09 2.1tubeless – 590g, RR 10 2.1 tubeless – 640g, NN 09 2.25 tubeless – 695g, NN 10 2.25 tubeless – 730g.(cize asi + 50g na plast takze neviem odkial mas ze by mali byt lahsie), realne vazenia ukazuju ze skutocny prirastok je aj pomaly dvojnasobny (100g). (nieco moze robit nimi samymi udavany rozptyl +/- 8 % co je inak imho dost vela.) takze ich dostali na viac menej rovnaku hodnotu jak konkurencia a aby zas nahodou neboli tazsie tak ih urobili trocha uzsie :-) (jak ukazuju merania)

                  bych si aj dovolil tvrdit ze cenou za tu nizku hmotnost boli zname problemy zo strielanim popisovane napr. tu alebo tu. sice ich nepriznali ale asi vedeli ze preco.

                  no je to trocha uvarene z vody ale uplne ujete mi to zas nepripada.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Mám to z jejich stránek a kouknu ještě doma na nějakou krabici od staršího NN nebo RR UST 2,25, jestli jsem všechny nevyhodil.

                    NN 2009 UST měl uvedeno 760g (tím jsem si zcela jistý). Proto také u popisu NN 2010 píšou, že ušetřili 30g (když teď udávají 730g).

                    695g myslím, že byl 2009 RR 2,25 UST (tady si přesně jistý nejsem).

                    Odkud máš Ty váhy pro 2009 UST 2,25?

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Takže jsem vyhrabal ještě i údaje pro 2009 na stránkách Schwalbe.

                      2009 NN

                      2,25 UST – 760g (jak jsem psal)

                      2,1 UST – 675g

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A ty reálné váhy pro 2,25 UST NN odpovídají přesně opačně, tedy 2009 jsem více kusů navážil kolem 720g (tedy 730g uváděných pro 2010 by tomu odpovídalo).

                        A pro 2010 tu jiní psali o reálných váhách kolem 750g (a to by sedělo na tu papírovou váhu 2009).

                        Tedy je to jak jsem psal výše, papírová váha šla o těch 30g dolu, reálná naopak o těch 30g nahoru.

                        0 0
                      • Twisp  

                        tak zváženo

                        UST NN 2,25 2010 718g a 752g – docela rozdíl

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak pro RR 2,25 UST se zdá, že uváděli pro 2009 i 2010 stejnou váhu a to 710g.

                      http://www.schwalbetires.com/racing_ralph

                      0 0
                    • ememem  

                      z minulorocneho katalogu (vid. priloha). leda ze by v nom bola chyba

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Zřejmě u Schwalbe do informačních zdrojů ty váhy dávají podle generátoru náhodných čísel.

                        Tohle jsou dva zdroje, kde jsou zcela jiné váhy a i jsem se setkal s tím, že na krabici je pak ještě další váha.

                        0 0
                  • MlokCZ  

                    Ještě doplním, že jsem psal u těch NN předtím o té šířce 2,25. 2,1čky jsem nikdy nejezdil a tu váhu u nich neřešil, tam to mohlo být jinak.

                    0 0
              • duk  

                :-O tak to je hustý, nic moc teda… Mě celkem překvapily moje Micheliny XC Dry2 v Tubeless verzi. Maj oba kolem 53mm a vážej 640, což je o hodně míň než katalog, vzhledem k tomu že stojej pětikilo mě příjemně překvapily :-)

                0 0
                • jIrI___  

                  Tak to máš nějaký dobrý kus, moje váží o 50 g víc.

                  0 0
                  • duk  

                    Jo, taky jsem na to celkem čuměl, myslel jsem že je budu mít jako tréninkový pláště pro otestování UST systému, ale asi je budu nasazovat za sucha i na závody. I ta šířka je hodně v pohodě :-) vzhledem k tomu že 2 palce jsou 52mm a většina výrobců ty páště dost podstřeluje.

                    0 0
              • SNAIL  

                Já teď NN UST 2010 váha 724 a 752 g – šířka 53,4 mm na ZTR 355

                0 0
                • SNAIL  

                  Ještě musím upřesnit NN 2,25 UST

                  0 0
                  • McBlacky  

                    modely 2010 – to přehnali. Místo, aby odlehčili jako každý tak z toho udělali šutry. chtěl jsem jít do RoR UST, pro sichr, ale radši budu dál jezdit klasiku s NoTubes.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Vyzkoušej ty Furious Fredy, mají 450 g.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        já potřebuju trochu vzorek. Tohle bych bral jen na závody kde není potřeba jet skupinku. Jinak nejsem tak dobrej, abych na čelních skupinkách uvisel na HT terén na slicku.

                        0 0
                      • marios  

                        Včera mi přišel novej FF UST –434g. Dneska jedu na švih a už se na to těším.

                        0 0
                    • Mug  

                      RoR UST 26×2.25 660g

                      ReRa UST 26×2.25 710g

                      ReRa UST 26×2.1 650g

                      0 0
      • MlokCZ  

        Jen doplním pár drobností. Jsou ještě třeba další tubeless ready ráfky jako třeba Bontranger, což je něco trošku na způsob ZTR, tedy používají se s páskou a jsou určené i na pro UST/tubeless ready pláště.

        Do normálního dušového ráfku nacpat UST plášť nějak lze, ale není to vhodná varianta a všechna rizika se pak výrazně zvyšují (svléknutí pláště, nefunční zatěsnění), takže přesně jak píšeš, UST pláště na klasiku raději nepoužívat vůbec.

        A pak k foukání, tady je to často od konkrétního případu, nejčastěji je to jak píšeš, ale zdaleka ne vždy.

        U neUST ráfků hodně ovlivní jak to půjde nafoukat, zda se použije gumová páska s ventilkem nebo jen UST ventilek a lepená lehoučka páska. S tou gumovou je foukání bez kompresoru vždy snažší (ale také ne jisté).

        A ani UST + UST varianta nejde zcela vždy nafoukat bez kompresoru. Většinou, hlavně u nového pláště to jde dobře bez kompresoru a pak často i malou pumpičkou.

        Starší pláště s lehce vytahnou patkou se někdy nepodaří ani velkou dílensou pumpou a kompresor je pak třeba. Tohle je ale pouze pro případ, kdy někdo mění plášť za jiný nebo chce kontrolovat tmel úplným sundáním pláště, při doplňování tmelu přes ventilek se lze vyhnout po celou dobu životnosti sundání pláště z ráfku a tedy i případnému problém znovunahození.

        0 0
        • Smazaný účet  

          UST ready ráfky jsem nepsal protože o nich nemám přehled. ZTR počítám jako 90% UST.

          To že nejdou nafoukat UST na UST ráfku po několikátém sundání pro někoho nemusí znamenat až takový problém, jako třeba já budu dolévat tmel přes ventilek.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jasně to jsem psal, že je možnost dolévat přes ventilek.

            Pokud to ale bude třeba u předního kola, kde plášť vydrží hodně dlouho, tak už to není moc ideální, občas se tam nějaká ta hrudka udělá a když bys měl přední plášť takhle třeba 1,5–2 roky (samozřejmě záleží dle kilometrů, NN na předním mi klidně těch 7–8tis. km vydrží), tak už ke konci tam těch hrudek může být opravdu hodně.

            A pak taky po delším čase tmel může být tmel divný a nemusí dobře fungovat a pak to mícháš s novým dolitým a tím si kazíš vlastnosti i toho nově dolitého. Takhle občas zbytek tmelu při kontrole když je divný vyhodím.

            A pak nemáš pořádně kontrolu nad tím, kolik tam toho tmelu vlastně je (a že je to hodně různé kolik ho kdy zmizí, po třech měsících v létě mívám od zcela žádného tmelu až po téměř původní množství, obecně pak u zadního pláště mizí rychleji kvůli více defektům na zadním).

            Já bych tedy aspoň jednou za rok tu kontrolu stavu sundáním pláště udělal.

            0 0
            • Sipal  

              Mloku, prosimtě, můžeš mi odhadnout spotřebu tmelu na kolo a rok? A jaká je doba použitelnosti tmelu po otevření? Předpokládám že nevydrží věčně. Ptal jsem se ve vedlejším vlákně ale asi to zapadlo. Díky.

              0 0
              • MlokCZ  

                Těžko se to srovnává, někde jsem to tu teď psal (myslím k nějaké té jiné bezdušové sadě), že spotřebuju cca litrovku ročně. Je to ale pro více kol a spotřeba na více kol i když na nich v součtu najedu stejně kilometrů jako někdo na jednom bude určitě větší, protože tmel mizí odpařováním i když se nejezdí.

                Tedy o moc déle než rok jsem neměl žádné balení načaté (o něco více ano, protože jsem měl současně načaté první půllitrové a druhé litrové). V dobře zavřené láhvi jsem neměl žádný problém ani po tom roce a něco, toho bych se nebál.

                A v neotevřený láhvy ještě lepší. Kupoval jsem tmel už dávno a rovnou dvě litrovky najednou a teď mám načatou tu druhou, která už musí být od výroby 2–3 roky a je pořád v pohodě.

                Kupoval bych tedy rovnou litrovku, která vyjde levněji.

                0 0
              • McBlacky  

                v pohodě to vydrží dva roky otevřít/zavřít… Testováno na NoTubes roztoku

                0 0
        • claid  

          prosím tě, jakým kompresorem to foukáš? kolik dává litrů za min? má zásobník vzduchu? díky

          0 0
          • MlokCZ  

            Vždy je třeba kompresor se vzdušníkem, jinak to nemá skoro smysl. V některých případech může pomoct i výkonnější bez vzdušníků, ale při těch pláštích, co jdou opravdu špatně stejně nepomůže.

            Vzdušník to chce aspoň 9–10l, když se pracuje s více koly najednou, tak bych nebral menší než 20l.

            Nejprve jsem měl Atmos – Bobby 1,1/23 Oilless (tedy s 23l vzdušníkem). Po funční stránce naprostá spokojenost, bezolejový, takže žádné starosti.

            Jenže bydlím v paneláku a i přesto, že tenhle model je z těch běžných bezolejových tižší (má deklarovaných 80dB, ty hlasité mají kolem 100dB), tak se to s hlukem v paneláku nedalo.

            A když tichý (a to opravdu tichý), tak je mnohem dražší a navíc ještě olejový. Takže jsem si hodně připlatil a pořídil MGF SIL-EOL 24/50.

            Ten je už zcela tichoučký (hlasitost má cca jako spíše tižší lednička – taky se tam používá podobný typ motoru) a lze používat tedy v paneláku zcela bez problémů a to klidně i v noci.

            A i přesto, že stojí tolik, tak je méně výkonný než ten původní (cca poloviční výkon), což je ale úplně fuk, stejně vždy nechám natlakov vzdušník, pak kompresor vypnu (sem tam když dělám 6 kol najednou, tak musím během práce jednou vzdušník přitlakovat).

            A ještě je navíc olejový, ale v ceně je kvalitní olejový filtr, který dle udávané přibližné výdrže v hodinách provozu kompresoru nebudu muset asi do smrti vyměnit.

            Takže ten olej je nepříjemný pouze kvůli převážení (nesmí se to klopit), což ale stejně nedělám.

            S kompresorem tedy maximální spokojenost, ale ta cena je opravdu vysoká.

            Hodnoty litrů za minutu neznám, ty nejsou ani tak podstatné. Vzdušník mi ten současný fouká na 8atm. cca 5 minut.

            Pak je možné si to celé doma zbastlit a pak lze postavit něco ve stylu co mám ten současný drahý za řekněme 1/3 ceny. Tohle ale nebyla cesta pro mě.

            0 0
            • claid  

              hmm to je fakt docela pálka..nějak jsme si myslel, že by třeba takový mohl doma stačit..

              0 0
              • MlokCZ  

                6l je zbytečně malý vzdušník, ale možná by to už taky šlo, ale bude pak motor po každém jednom plášti spínat.

                To ten Atmos, co jsem měl jako první:

                http://www.nejnaradi.cz/…-23-oilless/

                není o moc dražší a oproti tomu co jsi dával má velký vzdušník a bude o trošku tižší, takže kdyžtak rozhodně ten.

                V téhle kategorii záleží pouze na tom, jestli si můžeš dovolit ten rachot při zapnutém motoru. Ten Atmos bude i o malinko tižší (je nejtižší co se dá sehnat v téhle kategorii, bohužel i když je má 81dB a oproti 95–100dB je to lepší, tak je to pořád velký rachot).

                Pokud bydliš v rodiném domku, tak není co řešit a ty kolem těch 5tis. budou zcela dostačující (dokonce skoro lepší, protože jsou bezolejové), v paneláku těžko říct, jestli si dovolíš jednou za čas třeba během pracovního dne to pustit, zase jsou poměrně výkonné a poběží to na naplnění vzdušníku tak 1,5 minuty. Těch 1,5 minuty ale uslyší celý barák.

                Já si ho dovolil spustit 2×, co jsem ho měl a nikdo na mě během dne nepřišel (pracovní den odpoledne), ale pravidelně bych ho pouštět v paneláku nechtěl a večer, kdy ho teď používám bych nemohl už vůbec.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jinak z těch tichoučkých by se dal nejlevnější asi tenhle:

                  http://www.airbrush-model.cz/shop/sindex.php…

                  Když už jsem ale vysolil takové prachy, tak jsem raději připlatil na ten s větším vzdušníkem.

                  0 0
                  • claid  

                    díky za rady, bydlím v domku, tak sousedy hlukem rušit určitě nebudu, jen ten kompresor bych měl na to foukámí, samo že bych to využil i na auto – co jezdím teď k pumpě :-) takže myslím by stačil nějaký menší – ten co doporučuješ a co jsi měl se mi doceal zamlouvá..

                    0 0
                  • claid  

                    tak jsem vybral

                    tenhle

                    dobrý parametry a super cena, ještě mají olejový asi o 500,– dražší..

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Cena je super, použitelný určitě bude, ale počítej s tím, že je za tu cenu v některých věcech ošizený.

                      Hlučnost bude nejspší extrémní, u všech co jsou aspoň mírně tižší (tím myslím aspoň pod 90dB) jsem to vždy našel uvedené.

                      Pak má pouze jeden manometr, všechny ty slušnější mají dva (jeden ukazuje aktuální tlak ve vzdušníku, druhým nastavuješ tlak na výstupu).

                      Pravděpodobně (tohle z popisu není jasné) také nebude umožňovat ladit tlak pro spínání motoru, což ale až tak nevadí, po nafouknutí vzdušníku ho můžeš prostě vypnout, aby už pak zbytečně nečekaně nesepnul. To sepnutí motoru když to zrovna nečekáš je u těch superhlučných hrozně nepříjemné.

                      0 0
                      • Marccoo  

                        ale nafouká:)))

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          To jistě, taky jsem psal, že použitelný bude.

                          Ale třeba nafoukat a přitom ohluchnout taky není zrovna ideální kombinace :-)

                          Nebo třeba dostat při nečekaném sepnutí motoru infarkt :-)

                          0 0
                          • Marccoo  

                            je třeba používat ochranu sluchu :)

                            Ale taky si nějaký pořídím.

                            0 0
                      • claid  

                        tak uvidím, hlučnost mi nevadí, bude v garáži a používat ho budu v podstatě jen na to foukání kloa a gum u aut, obejednal jsem si k tomu ještě koncovku s manometrem co tam taky nabízejí.. dám sem pak vědět jak to dopadlo s tou hlučností.. :-)

                        0 0
                      • claid  

                        tak nakonec jsem vzal tu olejovou verzi, už je doma a má deklarovaných 93 db..

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          A má to na výstupu olejový filtr?

                          0 0
                          • claid  

                            tak to nemá…budu muset častěji odkalovat..stříkat auto se nechystám – tam by to možná vadilo – ale jde dobře, nedalo mi to, tak jsem ho hned zkusil a fakt mě překvalilo, že šel docela potichu..čekal jsem rachot a jen si brumlal..do paneláku by to tedy asi fakt nebylo, ale sekačka na trávu řve mnohem víc..a taky jsem zjistil, že se dá sehnat ještě o cca 500,– lacineji..jsem zjistil, když jsme hledal příslušenství tj. hadici atd.. super..spokoje­nost.. :-)

                            0 0
      • bikerrm1  

        k tvojé poslední větě bych enom řekl,že na klasický ráfek možeš dat ust,ale pouze s ventilkovú páskú a mlékem

        0 0
        • Smazaný účet  

          Myslím že můžeš, ale zrovna tak můžeš zařvat v černošské čtvrti že opice mají žít v pralese. Není to bezpečné. UST plášť není na obyčejném neUST ráfku bezpečný. Pokud chceš voz si to tak.

          0 0
          • kubad  

            přesně tak UST na normální ráfek nepatří, ani s duší to není ideál

            0 0
      • Peslezedirou  

        Díky, stručný, jasný, teď už v tom mám jasno.

        Díky

        0 0
      • kaadja  

        Mě to téma teď taky dost zajímá, přečetl jsem to celé, takže už jsem o dost chytřejší a věřím vám, že na normální ráfky UST ani TNT pláště dávat nebudu. Mám celkem nová kola Sh 505ky a WTB Laserdisc (29´´), takže to budu řešit tím kitem, i když to není ideální. Co mě ale zajímá je, a o tom jste tady vůbec nemluvili, jsou pláště, na kterých je nápis TUBELESS READY. Do které kategorie spadají tyhle? Já je ted mám na normálních kolech s dušema a drží tam dobře, takže UST to asi nebudou…

        Díky za odpověď.

        Jo a jaký kit mi doporučíš na tu předělávku? A zvládnu to sám?

        0 0
    • Mr.Duck  

      Když tu o tom tak pěkně špekulujete, dá se sehnat levnej UST ráfek na FR? To furt jako neumim žejo, tak tam nechci dávat nic drahýho abych to oklepal, ale docela mě láká ust zkusit, ono je to ňák znát když má každý kolo tak 3kg :P

      0 0
      • Radek Broz  

        Mavic 829

        0 0
        • Mr.Duck  

          To sem si myslel ) Teda, nemůžu najít co by stály, ale předpokládám že levnější jak 823 nebudou ;P Ale, konec konců, 823 by asi celkem stačily ne? Přece jenom žádný zloby nejezdim, sem srábek ) Ale jelikož to neumim, tak nechci kupovat nic drahýho (ono i to levný by bylo hudba budoucnosti), abych z toho neudělal bumerang jak posledně )

          0 0
    • Smazaný účet  

      První info o 2010 NN 2.25 UST:

      Zatím vím jen váhu: první kus váží 763g, druhý 762g.

      Už se neprohazjí směry, je tam jen šipka rotace.

      Šířku na 19mm ráfku zjistím možná zítra.

      0 0
      • Crus  

        Nobby Nic 2010 UST – šířka/váha

        2.10 UST – 50mm /657g

        2.25 UST – 53.5mm /767g

        2.40 UST – 58mm /822g

        Měřeno na 19mm ráfku Mavic CrossMax ST 2009 digitální šuplerou/digitální váhou. Nafoukáno na cca 38PSI.

        PS: Mlokova teze o širších pláštích u UST verzích u modelu 2010 asi bohužel neplatí.

        PS2: 2.10 UST prodávám v sekci bazar.

        0 0
        • MlokCZ  

          To nic moc ta šířka pro 2010, jsem ještě zvědav na více kusů. Nepatrně se šířka zvětší po nějakém čase po nasazení, ale nebude to moc, odhaduju tak na 54mm.

          Tohle je tedy zatím horší než starší UST NN a RR, ale pořád o trošku lepší než dušové (tam klidně bývá i jen 52mm).

          Pro zajímavost jsem aktuálně přeměřil 6 kusů starších UST RR 2,25. Všech 6 kusů taky na STčkách a všechny 56–56,5mm při tlaku 25–30psi.

          NN momentálně nemám nasazený žádný, časem budou 2× NN UST 2010 2,25 na 21mm ráfku (SX a Red Zone XLR) a jeden starší kus NN hodím zase na STčko místo RR. Tak uvidíme.

          0 0
        • MlokCZ  

          A ani ta váha není žádný zázrak. Hlavně že teď je teoretická udávaná 720g.

          A když bývala pro starší ročníky 760g, tak v reálu jsem více kusů navážil 720g.

          Tak jsem doufal, že jen korigovali teoretickou váhu, aby seděla, ale oni jsou naopak těžší ty nové.

          0 0
        • jIrI___  

          Tak koukám, že ty moje A/T 2.0" zas taková těžítka oproti NN nejsou – Micheliny jsou o 0,5 mm užší a o 3 g lehčí…

          0 0
          • MlokCZ  

            Proti 2010 opravdu nejsou. Proti starším jsou.

            0 0
            • Crus  

              Koupil jsem si k nim tmel Schwalbe Doc Blue.

              Vepredu mam 2.40 a vzadu 2.25. Kolik ml by jste do nich nalili?

              0 0
              • MlokCZ  

                U NoTubes tmelu do UST dávám akorát jednu vrchovatou odměrku, což je cca 60ml. S Doc Blue nemám zkušenosti.

                0 0
                • Crus  

                  Ja s rikal pomer predni/zadni – 60/40ml. Jen jestli to neni malo..

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    V zadním mi tmel vždy dochází dříve. Tedy když už dávat různé množství, tak do zadního více.

                    A pokud si myslel jen dle objemu pláště, tak ten nehraje v podstatě žádnou roli u UST, protože tmel se spotřebuje na zacelení defektů nebo se vypařuje, což tedy není důvod dávad do objemnějšího více.

                    Jiné je to u dušových, tam je potřeba zatěsnit celý plášť a tedy vnitřní plocha je důležitá.

                    0 0
                    • Crus  

                      Diky, to ma logiku.

                      Doc Blue tmel se podle Schwalbe ma menit kazde 3 mesice.

                      Kolik tveho NoTubes tmelu se cca v prumeru odpari ci pouzije na zaceleni defektu za tuto dobu?

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Velmi různé, kontroluju po 3 měsících v zimě pak po delší době (v zimě jezdím málo), takže zhruba 3× ročně.

                        A po kontrole je to od extrému žádný tmel (tohle bylo vždy jen na zadním), přes 1/3 po 1/2 až i sem tam až po 3/4 toho co jsem tam na začátku dal.

                        Ten žádný tmel jsem měl asi jen dvakrát u toho zadního, když se podařilo více defektů.

                        Měl jsem takhle ale tři kola (a zase přes sezonu budou, jakmile to třetí poslední dorazí), při jednom to může být o něco horší (vypařování bude podobné, ale defekty se mi rozloží).

                        A když tam nějaký zůstane, tak ještě bývá v různém stavu. Někde v dobrém a jen doplním, někdy už se mi moc nezdá, tak rovnou dám všechen nový.

                        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak to mě mrzí, jsem doufal že budou mít trochu větší šířku :0(

          0 0
    • Mandush  

      Ahoj, chtel bych se prizivit na tomto vlaknu :) procital jsem toto vlakno, ale presto se radsi zeptam, mam tyto kola: HTTP://www.net­bike.cz/selec­t_det.php?id_vy­robek=1483&od­dil=1

      a tyto plaste: http://www.kupkolo.cz/…ar_5508.html

      kdyz koupim tento kit: http://www.netbike.cz/select_det.php…

      bude to fungovat? dekuji…

      0 0
    • Smazaný účet  

      No, protože mě čeká nákup plášťů tak taky zvažuju UST (mám UST ráfky) a doufal jsem, že tohle vlákno mi udělá trochu jasno, ale neudělalo. Jezdím XC, semtam nějaká ta drsnější vložka, vozim užší pláště (SS 2,1; momentálně Maxxlite 2,O) a většinou foukám vyšší tlaky. K tomu lehké duše – všechno kolem 100g. Defekty skoro jen v zimě na silničním posypu. Takže výhodu UST pro mně pořád nějak nevidim. Dík za případné reakce, třeba se necham zlomit:-)

      0 0
      • skier  

        Taky to ted řeším.Dlouho jezdím RR jak klasiku tak UST.Uvažoval jsem o změně, ale nic mě neoslovilo.U RR mě štve,že se za mokra rychle zalepí střed a pak je to bruslení.Zkušebně jsem na předek na podzim hodil Rocket Rona a choval se dobře. Asi to obuju i na zadek a uvidím. V terénu,za mokra,kořeny…to bude v pohodě.Ve 2.1 je i dobrá váha.Variabilita pro různé terény je dle mého názoru hodně dobrá.Uvažoval jsem i o Rubenách

        0 0
    • McBlacky  

      skoro všechno už tady padlo, ale určitě je důležité říct, že gumová páska konverzních sad je zbytečná. úplně stačí UST ventilek, pokud je to možné takový, který lze vyšroubovat pro aplikaci/doplnění tmelu. Například Cmax ventilek, nebo DT swiss tubeless ready to neumí.

      než se doma trápit s pumpičkou, je lepší vzít kolo na pumpu, namydlit houbičkou s vodou a jarem patky a nahodit. Čas na jedno kolo 30 sekund i s mydlením. Pokud se dá do UST pláště tmel, tak 95% uživatelů tohoto systému má půl sezony minimálně klid od další manipulace – v případě, že nechtějí měnit plášť pochopitelně.

      0 0
      • MlokCZ  

        Jen poznámka k tomu půl roku a UST plášti s tmelem. U zadního kola přes teplou část roku kdy je jednak teplo a druhak více jezdím, tak půl roku mi tmel u zadních kol v UST plášti nevydrží (spotřebováno jako vypařováním, tak defekty). U předního by mi to vydrželo (ale kontroluju zhruba po třech měsících i to přední když už to dělám).

        Takže mít pak defekt třeba po 5-ti měsících, tak už tam nebude nic co by ho zacelilo (někdy už po těch třech měsících u zadního kola jsem bez tmelu, někdy tam nějaký ještě je).

        Samozřejmě je tu vždy možnost doplnit tmel jen přes ventilek bez kontroly (tohle ale nemám rád, vždy pláště sundavám a kontroluju).

        0 0
      • RomanH  

        Muzu se jen zeptat, proc to namydleni ? Ja to ted nasazoval poprve, novemu plasti jsem trosku pomohl montpakama a kompresorem to pak normalne nafouknul. Muze se to takhle hned na zacatku nenavratne deformovat, ze kazdej doporucuje mydlit ?

        0 0
        • Pijer  

          Patka líp klouže po ráfku takže je to s jarem/mýdlem jednodužší.

          0 0
          • RomanH  

            Asi nerozumim. Zasunout montpaku a zapacit je otazkou vterin, zatimco chystat si jeste jar a patlat jej po rafku… Oproti klasice s dusi mi prijde ta montpaka lepsi i v tom, ze se nemusim bat o procvaknuti duse. Jen jsem se ted zarazil, jestli to nahodou nenatahnu tak, ze to nenahodim ani kompresorem.

            0 0
            • Pijer  

              Některé kombinace plášťů a ráfků jdou hodně ztěžka nasadit, takže to při tom pomůže, ale hlavně při nafukování to pomáhá – patka líp klouže po ráfku a snáž zaskočí.

              0 0
        • duk  

          když ti to jde nafouknout v pohodě, tak mydlit nemusíš, spíš to malinko pomáhá utěsnění, pokud to jde blbě.

          0 0
          • McBlacky  

            já teda hlavní výhodu zpatřuju v tom, že si plášť dobře sedne do ráfku. Někdy se jakoby přilepí a musí se bud přefouknout, nebo vyfouknout rovnat a foukat, atd. Z tohoto pohledu mokrá houbička s jarem mi přijde jako expresní řešení. Navíc na ráfcích co používám já /Olympic a Crest/ se přefukování nedá praktikovat.

            0 0
            • duk  

              „nedá se praktikovat“ to ti při přefouknutí vyskočí plášť? Taky uvažuju o kombinaci Crest ráfků s bezdušákama, ale jestli s tím jsou problémy tak si to ještě rozmyslím…

              0 0
              • Gorgov  

                Ne, jde o tom, že ten ráfek je tak trochu papírovej a nemá rád vysoký tlaky, mohl by se oteevřít jako konzerva. Nicméně na to aby zaskočily patky pláště se na krátkou dobu o něco přefouknout dá…já chodim do 5atm. max.

                0 0
      • Smazaný účet  

        Já používám na doplňování tmelu injekční stříkačku na 20ml (myslím) kterou přímo strčím do vyšroubovaného ventilku a stříkačka poslouží jako trychtýř.

        K tomu mydlení. Kvůli nutnosti zalepení pláště jsem kupoval sadu Michelin kde byl jakýsi sprej, kterým se nastříkají patky pláště a pak šel nasadit skoro sám. Kam se hrabe mydlení :0)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak je to sada Michelin Tubeless Repair Kit

          Ovšem kupoval jsem jí v kameňáku za 259,– (to čučím, poprvé co je něco na kupokolu dražší)

          A sprej je Michelin Easy Fit

          Je perfektní že jde koupit náplň. Za tu cenu je to výborná věc.

          0 0
          • ememem  

            k tomu repair kitu – v com sa to lisi od obyc zaplaty na dusu vulkanizacneho lepidla na dusu za 20 korun? je to nejake ine alebo ako?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Liší se to v tom že tam je napsáno Tubeless repair kit :D Ale hlavně si myslím že to musí odolat mokru uvnitř..

              0 0
              • jonti  

                To bych chtel videl lepeni, kteremu skodi mokro. To dole odkazovane lepeni mam taky a zadny viditalny rozdil oproti beznym zaplatam tam neni.

                0 0
                • McBlacky  

                  my koupili ten set od Hnoje, kdy šídlem zapíchneš do pláště záplatu a hotovo. Systém jako u opravy auto pneu. Pokud je v plášti tmel, tak tohle zabere i na velký defekty. A žádný ****** se záplatama, na závodě otázka minuty max a frčíš dál.

                  pokud to ovšem rozřízneš fakt masivně tak končíš s čímkoli, to je jasný

                  0 0
                  • ememem  

                    my koupili ten set od Hnoje – nejak tam nic neviem najst, nehodil by si link.dik.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      on to nejspíš nemá na webu :)

                      já to ani jinde nenašel :)

                      prostě mu napiš mailem, že chceš šídlo ma opravu UST a uvidíš

                      0 0
            • jIrI___  

              Ferdus má za pár korun lepení přímo na UST http://www.kupkolo.cz/…ss_1674.html

              0 0
    • jIrI___  

      Potřebuju poradit s nasazením UST plášťů na tubeless ready ráfek. Už jsem naprosto bezradný, tolik sprostých slov běhěm půl hodiny jsem snad nikdy neřekl :-D. Ač jsem si myslel, že všechno mám teoreticky nastudované a nasazení bude hračka, není tomu tak. Našroubován UST ventilek Caffe Latex, plášť nasazen (za pomocí montpáky, bez ní to fakt nešlo), patky i ráfek namydlené jarovou vodou. Údajně by nemělo být problém tuhle kombinaci nafouknout dílenskou pumpou, ale ani hovno. Foukám jak praštěný v největší frekvenci co to jde a vidím jen jak na jednom, dvou místech na obvodu pláště dělá jarová voda bubliny. Není nějaký fígl, jak patkám pomoct, aby si sedly nebo je tu jen možnost zajet na benzínku a vyzkoušet kompresor? Zkoušel jsem i dát duši a přehustit, aby si aspoň jedna strana sedla ale taky prd platné – při vypustění duše vyskočila. Takže to vypadá, že budu mít ultragramařské řešení – UST pláště + duše :-D

      0 0
      • tom_777  

        nafouknout to nejdřív s duší až si patky sednou – udělá to „prásk“ nebo „mlask“ dát jednou stranou duši ven zatimco druhá strana je už usazená patkou v ráfku pak tam dát bezdušovej ventilek nalít mlíko a parkrát „mocně“ zapumpovat:)

        pokud „mocný pumpování“ nezabere jít někam kde je kompresor (já jezdil autem do práce) to jsem ale na Notubes ráfkách musel udělat jen kvůli nešťastnýmu hutchinson pythonu jinak stačilo to mocný pumpování

        0 0
        • jIrI___  

          Tak zkusím ještě jeden pokus s duší. Předtím jsem to měl nafoukáné na 5 bar, max. na plášti je 4 bar, tak to zas nechci nějak moc přefouknout.

          0 0
          • tom_777  

            tlak stačí 3 bar na naskočení patek a na ježdění ještě míň

            0 0
            • jIrI___  

              Nechal jsem tam nafoukanou duši přes noc a pomohlo to, jedna strana těsní, ale pořád to ne a ne nafoukat, i když jsem pumpoval nejmocněji co to šlo :)

              0 0
              • roud  

                napatlal jsi boky pláště mlíkem aby to těsnilo ? ;o]

                0 0
      • jonti  

        Tubeless Ready rafek a UST plast je opravdu blba kombinace, viz predchozi prispevky od Mloka.

        0 0
        • jIrI___  

          Tak to si rovnou můžu dát facku, že nepozorně čtu :). Já jsem někde přišel k tomu, že tubeless ready je v podstatě to stejné co UST ráfek, je nemá „zalepené“ otvory pro niple. V tom případě tomu dám pár pokusů ještě zítra a jestli se nezdaří, tak zůstávám věrný klasice s duší.

          0 0
          • vysmátej bajker  

            co je to za ráfek a pásku?

            0 0
            • jIrI___  

              Ráfek tubeless Ready od Bontrageru, páska Duck Tape od Pattexu :).

              A na obrázcích hádanka: Najdi 5 rozdílů mezi neutěsněnou a utěsněnou stranou. Ale opět jsem se trošku posunul dál, plášť už byl jemně nafoukaný, takže po stranách vzduch uzíkal minimálně, ale zas naopak mohutně fučel ven kolem ventilku, i když jsem ho dotáhl co to šlo.

              0 0
              • jIrI___  

                Tak patky už jakž takž těsní, ale teď tohle… :-/ Je to normální nebo je vadný vetilek?

                0 0
                • jonti  

                  Normalni to neni, zkus tim zatrast, mozna se to utesni tmelem.

                  0 0
                • bluma  

                  Jj, přesně tohle mi taky dělalo, pak se to nějak utěsnilo, ale trvalo to.

                  0 0
          • MlokCZ  

            To by teoreticky měl být, to jsi přišel ke správné informaci. Problém je v tom, co kdo dnes za tubeless ready ráfky označuje. Netuším jaký přesný tvar ty tvoje ráfky mají a jestli tedy k nim to označení tubeless ready sedí oprávněně.

            0 0
            • jIrI___  

              Nevím jak přesně mají vypadat UST ráfky, ale ty moje mají ve stěně vyfrézovanou drážku s obdélníkovým průřezem.

              0 0
              • MlokCZ  

                Třeba tady na Mavicu 819 je to dobře vidět:

                http://www.mavic.com/…23320.2.aspx

                Střední žlábek je užší a hlavně je ohraničený skoro kolmo a na stranách je větší plocha už s tím cílovým průměrem kam plášť zaskočí.

                Ten středový žlábek se akorát při nasazení ucpe patkami a díky tomu tvaru hezky drží u sebe a nemá vzduch kudy utíkat. A jak se to při foukání tlakem začne roztahovat, tak se to opře o ten kolmbý bok na žlábek a opět to tedy pořád těsní. Problematický je pak pouze krátký kousek u ventilku a hlavně když je volnější kus pláště, který někde odstává.

                A tohle přesně ten tvůj ráfek nemá, středový žlábek je moc široký a pak na ten vyšší průměr to přechází šikmo pozvolna.

                Ten ráfek má zcela klasický tvar, možná nepatrný náznak, kdy jiné ráfky přecházeji ze středového žlábku ještě pozvolněji a ani nemají na krajích viditelnou souvislou plochu s tím cílovým průměrem, kde plášť po nafouknutí sedí koncem patek.

                Pro srovnání ZTR Arch, který má blíže tomu profilu UST ráfku:

                http://www.notubes.com/…ducts_id/347

                0 0
                • jIrI___  

                  Přesně jak píšeš, žlábek je mnohem širší a míň hluboký (viz obrázek).

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    tak z toho řezu je to vidět lépe a je tam vidět trošku více náznak posunu k UST tvaru oproti klasickému ráfku, ale pořád to má k tomu UST daleko. Ono na UST ráfku je ten žlábek asi užší než díry na niple (nemám teď sundaný plášť, netuším to přesně), takže to ani až tolik jako u UST ráfku udělat nikdy nepůjde.

                    0 0
                  • vysmátej bajker  

                    Tobě by pomohlo buď páska od treku(prý něco pře 100),nebo páska vyrobená z staré duše(30mm x 20palců,zbytek ořízneš).Další možnost je že ta páska cos dal je moc úzká,je lepší když dosahuje až na boky ráfku,což byl u patexu problém.málo pružný.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      O rozříznutí duše jsem taky uvažoval, ale nikde jsem nenašel 20" s galuskovým ventilkem a navíc nevím jestli by nebyl problém asymetrický ráfek . Taky jsem se chtěl vyhnout řešení, kdy by ventilky byly pevně spojené s páskou. Ta páska od Treku má taky v sobě zalepené ventilky?

                      0 0
                      • kubad  

                        kdybs prostě nevymýšlel blbosti a za pár korun si koupil originál pásky Bontrager, nebo osvědčené NoTubes, tak bys nemusel šaškovat jak osel, ale tohle je potřeba si sám skusit

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Tak tak. Já se vždycky potřebuju spálit a až pak mi to dojde.

                          0 0
                        • Rychlej turista  

                          Mě už nebavilo si hrát ani s těmi NoTubes. Pořídil jsem kotoučovky, klasické UST kola i pláště a mám svatý pokoj. Kdo má kotoučovky, pro toho dneska už asi nemá smysl s něčím jiným laborovat.

                          0 0
                      • vysmátej bajker  

                        máš starou duši??

                        vystříhneš z ní pásek cca 30mm široký a 21palců dlouhý ten slepíš a zabrousíš konce,vyrobíš díru a je to.Po vložení do ráfku dáš ten ventilek,nasadíš plášť nafoukneš,tmel…

                        Až to bude usazené tak u ráfku odřízneš a je to.

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Díky za radu. Pokud pláště do konce týdne nikdo nekoupí, tak to o víkendu vyzkouším. A už rovnou počítám s cestováním ke kopmresoru :)

                          0 0
                        • pepek  

                          Nemáš strach, že po té duši plášť vyleze ven? Vždyť mu to osazení ráfku vlastně zakryješ – čeho se ta patka pak bude držet?

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Na yotubu jsem našel pár videí, kde to řešili úplně stejně a bylo pod nimi dost kladných reakcí. A jestli se nepletu, tak Joey's funguje na stejném principu. Uvidím nakonec sám, pláště nikdo nechce, takže o víkendu jdu do toho :)

                            0 0
                            • tom_777  

                              a použil jsi už kompresor? jak se to jednou utěsní tak je klid a dost často je potřeba na první nafouknutí použít kompresor.

                              v různejch bezdušovejch vláknech to psalo mnoho uživatelů – nevim jestli jsi to náhodou nepřehlíd

                              0 0
                              • jIrI___  

                                jj, o kompresoru vím, ale nejbližší mám dost kilometrů z ruky. Nicméně jeden plášť se mi podařilo nafouknout pumpou, ale Caffe vybublává ven kolem ventilku a kousek po straně a přestane vybublávat až když tlak klesne na pro jízdu nepoužitelný tlak. Od toho pásku z duše si slibuju jednak to, že snad plášť půjde nafouknout pumpou a jednak to, že do ní vyrazím jen miniaturní díru pro ventilek, nacpu ho tam násilím a snad to bude líp těsnit.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  pokud používáš ust ventilek a ráfek s dírou na galuskový ventilek, tak by to mělo těsnit líp.

                                  0 0
                                  • jIrI___  

                                    Díra pro galuskáč, UST ventilek a vypadá to takhle…

                                    0 0
                                    • kubad  

                                      prostě špatný tvar ventilku :-)

                                      0 0
                                      • jIrI___  

                                        No ničím jiným to být ani nemůže. By se z toho mohl jeden ******, jak kdyby nemohli ty ventilky nějak normalizovat.

                                        0 0
                                    • McBlacky  

                                      a máš to dost dotažený? ikdyž dokážu si představit kombinaci která neklapne

                                      0 0
                                      • jIrI___  

                                        Dotažené co to jde. Týden jsem to kolo nechal stát, teď jsem se na něj podíval a vypadá to, že vzduch sice ušel úplně na nulu, nicméně dofoukání to jakž takž drží. Tmel už kolem ventilku nepění, ale jen volně vytéká :). Navíc druhé kolo se mi nepovedlo nafoukat vůbec, tak jsem si dneska udělal výlet na kompresor a úplně bezúspěšně – vzduch fičel všude kolem a patky nezaskočily. Nevím jestli třeba není na benzínce moc slabý kompresor. Takže naprosto zbytečná cesta. Volím tedy konečné ultragramařské řešení – UST pláště s důší.

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          no záleží na kompresoru. Dneska jsem by na jedný pumpě a nasadil jsem to tak tak. Kam jezdím normálně, to je fofr. musí být opravdu silný kompresor.

                                          0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Ono to hlavně chce ideálně kompresor se vzdušníkem, což na pumpách moc nebývá (když ano, tak to bývají takové ty menší přenosné, které mají vzdušník kvůli tomu, že jsou přenosné).

                                          Bez vzdušníku je to loterie, protože tam musí být opravdu výkonný a ani to nemusí stačit. Aby kompresor bez vzdušníku dokázal dodat tolik vzduchu najednou jako se vzdušníkem, tak to už musí mít megavýkon.

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            V Praze vím zatím jen o jedné benzínce která má tak silný kompresor. Ty klasické -velká bedna, hadice, velký ukazatel a tlačítka ±. Co spínají jen když se drží tlačítko – jsou dost na hovno

                                            0 0
                        • McBlacky  

                          do tohohle bych teda nešel, to radši duši. Stejně se ti to protlačí mezi patkou a ráfkem. Když to jednou zatěsníš s tmelem tak to drží, ale tady byto pak mohlo ucházet. Při jízdě se ten plášť podle patek deformuje a dlouhodobě to nebude udržitelná metoda

                          0 0
                    • jIrI___  

                      Tak pásek z duše pomohl stoprocentně. Nafoukáno dílenskou pumpou hned na první pokus na 3,5 baru a tmel nevybublává ven ani jedním místem. Jen mám trochu obavy o mnou lepený spoj na pásku, moc důvěryhodně nevypadal :). Snad se kvůli němu někde ve sjezdu nevyšiju. Jinak ale ještě jednou díky za tuhle radu.

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        a čím jsi to lepil?

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Klasické lepidlo na duše, nic vhodnějšího jsem doma nenašel :). Zítra zkusím sehnat normální 20" duše s galuskovým ventilkem a pásek vystřihnu z nich. Sice příjdu o výhodu vyšroubovávacího ventilku, ale zas nebudu muset mít strach z rozlepení spoje.

                          0 0
                    • jIrI___  

                      Byl jsem se byl u dealera Treku poptat na tu originál pásku Bontrager do ráfků a tam mi bylo řečeno, že se dá koupít jedině komplet set s tmelem za 2500 Kč, ale jsou schopni sehnat i samotné pásky, u kterých by byla cena přes 1500 Kč za jeden pár… Tak jsem poděkoval a šel pryč :)

                      0 0
                      • vysmátej bajker  

                        o kousek nahoru máš odkaz,můžeš informovat bretton jakého mají dobrého prodejce ale podle ceny to vypadá že ti chtěli prodat DT nebo NT.

                        0 0
                      • McBlacky  

                        objednej si NoTubes, páska vystačí na 2 páry kol, cenu z hlavy nevím, ale určitě do 500kč to bylo

                        0 0
                • MlokCZ  

                  Kvůli tomu tvaru se UST plášť na UST ráfek o trošku hůře nasazuje, protože se do toho žlábku obě patky už skoro ani nevejdou a tedy velmi snadno se stane, že není pakta pláště po celém obvodu ve žlábku, když se nahazuje druhá patka plště (první už tam zabírá dost místa a ta druhá se tam musí opravdu poctivě po celém obvodu nacpat). A když to nastane, tak to jsou přesně ty případy, kdy někdo láme montpáky a nemůže nandat UST plášť na ráfek.

                  Velmi to ale pak usnadní nafoukání.

                  0 0
          • MlokCZ  

            A jinak jistotu, že to bez kompresoru nafoukneš nemáš nikdy s ničím. Třeba UST plášť na UST ráfek jde bez kompresoru nový kus skoro vždy, ale i tady jsem měl kus, který bez kompresoru ani za boha. A když nejsou nové ty pláště, tak těch kusů, co nejdou bez kompresoru přibývá.

            0 0
            • pepek  

              No někdy lze kompresor asi nahradit osobou blízkou, která promačkává plášť tam, kde to fouká ven, zatímco soudruh se může plně věnovat zběsilému pumpování. Nahodil jsem takto NN, který je tak volný, že se dá nasadit dvěma prsty. Příslušenství: autopumpa (stará 30 let) + manželka. . . .

              0 0
            • claid  

              zkoušel jsem nafouknout nový RR ve verzi Snake Skin s kompresorem to šlo, bez ne (ráfek ZTR Arch).. pak jsem zkoušel nafouknout již jednou nasazený NN také S Skin s kompresorem to také šlo, ale hůř a pak mi vystřelil s pořádnou řachou z ráfku ZTR Crest…tak už čekám na objednaný NN UST..tem RR na zadku nechám, když je nový, tak snad nevystřelí..takže na použité a tím asi trošku vytažené pláště bacha…

              0 0
              • MlokCZ  

                Otázkou je, jak moc za to mohl jen ten vytažený plášť. Tohle je přesně situace, které jsem se u nových ZTR s BST 2 obával (ty boční stěny už jsou fakt extra nízké), že by s vytahanými plášti mohly dělat problémy.

                0 0
                • claid  

                  možná máš pravdu, a taky pro jistotu už to zkoušet nebudu a příjde na ně jem UST, jen se ho nemůžu nějak dočkat.. ta boční stěna je fakt nízká a ještě do ní zasahuje trošku páská..tu taky ten výbuch kus utrhnul (cca 10 cm)naštěstí to bouchlo dřív, než jsem stačil na kolo sednout…a to víš, že mlíko bylo všude.. :-)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    to samý se stalo mě na 26" crestu. Vytahanej plášť a po cca 5 hodinách prásk :/

                    otázka zdali když se nasadí nový, tak se to nevytáhne za provozu a pak někde nepráskne. Docela mě s tímhle serou. Olympicy byly ve větši pohodě. UST se mi na ně dávat nechce.

                    0 0
                    • claid  

                      tak to už je fakt o hubu!! mě to prásklo když jsem byl asi tak 1m o něj a málen jsem se po…naproti z tenis. kurtů se seběli co že to bylo za ránu..koho že to střelili :-)a to si ho nasazoval jako nový?? nebo už byl nasazený jako tan můj??

                      0 0
                    • Gorgov  

                      me ty 29 taky bouchly – v podstate s novyma UST ready plasetema, rana jak hovado, holt 3atm je limit

                      0 0
                      • McBlacky  

                        no dávám 2,4 max, ale sere mě to.

                        Claid – použil jsem už jetý RR, ale jestli byl na kole celkem 30 dní je to moc

                        0 0
                        • ememem  

                          inak mimochodom jak som teraz daval dole z ust rafkov (RM0) obyc. RR plast a nahadzoval som ho spat (nutna oprava diery) tak som si dodatocne jak to tu citam uvedomil ze ked som ho nahadzoval novy tak to islo dost ztuha aj montpakami, teraz som ho nahodil uplne zlahka rukou, ono sa obyc. plast asi fakt dost natiahne, normalne sa zacinam obavat ze pri nizsich tlakoch to nemusi ustat a zvlecie sa.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            UST se vytáhne taky (i když může být rozdíl o kolik).

                            0 0
                      • McBlacky  

                        skoro se mi chce napsat do NT.

                        u olympiků vím jen o jednom případu, kdy to šlo do kytek /Zbyněk na XC na Točný 2009/ jinak v pohodě. A Cresty už 3 případy na malým BF, a to je letošní novinka

                        0 0
                        • Gorgov  

                          Bouchnul mi i olympic parkrat :) jednou kdyz sem jel na prazsky schody, tak ve 40 ve sjezdu na predku :) najednou jedu po rafku, nastesti rovne, takze pohoda…Pravda je, ze sem to mel hrozne narvany.

                          0 0
                          • McBlacky  

                            no to je fakt, že na schody je ten PSI limit hrubě málo. Možná letos pojedu, tak to abych nahodil výplety z FSRka

                            ve 40 předek je hnus, měls kliku, že se ti plášť nezamotal okolo vidle.

                            0 0
                            • Gorgov  

                              tak dneska mi bouchnul i za jízdy :) v podstatě po rovině, rychlost tak 35, naštěstí asfalt, zadní kolo. Byly tam 3 atm. takže teď už beru jako max tak 2,7 do tý doby než to zas bouchne:) ale je to teda parádně lehký :D

                              0 0
                              • McBlacky  

                                já to nejspíš zahodím a koupím RM0 nebo SLR. Někde se vykostit nehodlám. Foukám nejvíc 2,5. ***** to je, lehká to jo. Na MTB časovky do vrchu ideální :)

                                0 0
                                • tom_777  

                                  a není problém v gumách??? v těch ralfech/ronech??? já třeba dojezdil zadního ralfa uplně do mrtě bez jedinýho výbuchu…

                                  Měnil jsem zadní naťuklej Olympic zase za olympic a k tomu budou tubeless ready gumy(S-WORKS FastTraky) nebo zas michelinky (novej model) – to ještě musím pořešit podle dostupnosti těch fasttraku

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    Olympiky byly pro mě v pohodě, ale ty nový Crest/Alpine maj nižší boky ráfku než měly olympic a 355. Já na to koukal už když jsem si je nesl domů. je to dost náročný na perfektně vyrobený plášť bez vad na patce – což dneska je málokterý. Fast Trak mi zatím drží v pohodě, ale byl novej. Mám obavu co to udělá za pár měsíců až plášť se vytáhne. Protože kolo používám jen na závody, tak univerzální set s NT mám jedny na celou sezonu. Občas dávám jiný set kol a drapák/slick pokud to je vyloženě + na konkrétní závod.

                                    0 0
                                  • Gorgov  

                                    ja na tom mam prave tubeless ready bontragery…

                                    0 0
                              • Radek Broz  

                                Začínám mít strach:)

                                0 0
                • claid  

                  tak jsem nasazoval UST NN na ten Crest.. šlo tak těžko, že jsen chvilku myslel, že to snad ani nepůjde..to teď nikdy nemůže vystřelit..takže závěr: když na tento ráfek UST pak OK, ale obyč na něj nedám.. jinak jsem taky přeměřil šířku, tak UST NN na 21 ráfku 54 mm (30 psi) a snake skin RR na 19 ráfku 55 mm!!(35 psi)

                  0 0
                  • stanin  

                    A jaká „papírová“ šířka plášťů?

                    0 0
                  • bluma  

                    Nasazoval jsem NN UST na ZTR Flow, skoro jsem je tam nemohl narvat, rval jsem to pákama jak blbej, po 200km jsem je musel sundat kvůli výměně drátu a zpátky šly rukama. Takže i UST se docela vytahuje. Snad mi to časem nebouchne.

                    0 0
                    • claid  

                      tak to se mi ani nechce věřit, že by se mohly tak vytáhnout.. jj jsou to oba 2,25.. znovu jsem je přeměřil tak UST NN pořád 54mm na 21ráfku a snake skin RR dokonce 56mm na 19 ráfku..a vypadá to už fakt jako hezký balon.. jak to ti soudruzi u schwalbe tvoří..

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        UST se opravdu vytáhnout, všechny UST se mi vždy vytáhly. Ale řekl bych, že se vytahují o něco méně.

                        Nové kousky jsem taky vždy nafouknutl bez kompresoru, starší jak jsou už vytažené, tak zhruba jen polovinu kousků dám bez kompresoru.

                        0 0
                        • ememem  

                          to ma nemilo prekvapuje, u „papierovych“ obyc. plastov bych to este ako tak zhltol u pomerne masivnych ust sa mi to uz nepaci kedze ked nic ine tak to znizuje deklarovanu funkcnost minimalne v zmysle tom ze podla toho co pises bud mas kompresor alebo v istych pripadoch smolu.

                          BTW – nejake drobne pozorovanie tu – ememem || 06.05.2010 14:52:35

                          inak by ma este docela zaujimalo ci sa to tyka aj inych gum lebo o inych jak schwalbe sa podobne debaty nevedu na domacich ani zahranicnych forach.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Jestli myslíš postupné vytahování, tak to se týká všech značek. A ono hodně lidí bez duší jednou nahodí plášť a pak tmel řeší přes ventilek a nesundavaj, takže to ani nezjistí jak to vlastně je.

                            To jen jak mám kompresor, tak v klidu si to vždy sundám na kontrolu tmelu, takže postupně dobře vidím co který kus dělá.

                            A ta šířka mě aspoň nakopnula rovnou k akci. Chtěl jsem vzít 2,25tky a uvažoval nad 2,4. Tak rovnou beru 2,4 ty NN UST. Teď jen zase otázka kdy budou k mání, nejsou v tuhle chvíli nikde dostupné (dle CRC by mohly být koncem května).

                            0 0
                    • Gorgov  

                      to bude na 95% rukama.

                      0 0
                      • bluma  

                        Je pravda, že jsem si asi týden předtím nechal dělat úplně nový ruce, komplet od ramen dolů :-P

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          jak dlouhou to má záruku?

                          Hodila by se mi levá noha. :-)

                          0 0
        • MlokCZ  

          Pokud je skutečně ten ráfek připravený na UST patky (tím teď myslím především kvůli nasazování), tak je to ok. Výše se řešily třeba 4.2d ráfky, ty rozhodně tubeless ready nejsou.

          Problém je tady spíš v tom, že aby všichni šli s dobou, tak najednou je označováno tubeless ready kde co ať to má tvar jakýkoliv.

          Za tubeless ready považuju takový ráfek, který je srovnatelný tvarem s UST ráfkem, jen se liší tím, že má díry na niple.

          Netuším jaký tvar mají ty jeho ráfky.

          A tohle není u hodně úzkých ráfků dost dobře vůbec možné, protože by pak nezbylo dost prostoru na díry na niple.

          0 0
    • Jigsaw  

      tak dneska sem nahodil sadu od rubeny všechno šlo v pohodě až na to, že mi vzduch utíká v místě kde je spoj ráfku.

      Mlíko sem tam zatím nelil, utěsní to? Mám ho málo tak s ním nechci zbytečně plýtvat.

      0 0
      • McBlacky  

        to by mělo zatěsnit, jestli to je teda jen tím, že je ten ráfek v tom místě nerovný, pokud tam jsou nějaké promáčkliny tak to nepomůže. Kombinoval bych to s páskou a určitě to naladíš

        0 0
    • oldaka  

      když už to tu je – beru jako danou věc, že když použiji klas. ráfek + kit + klas. plášť + tmel tak budu s hmotností na tom podobně jak s použitím ultralight duše. Valivý odpor bude s bezdušákem menší, jakto? Vím, že to tak je, ale nevím proč :)

      Dík

      0 0
      • jIrI___  

        Zmizí ti odpor způsobený deformací duše v plášti.

        0 0
        • oldaka  

          aha a to dela tolik, ze je to fakt znat? nema na to taky vliv, ze muzu foukat nizsi tlaky?

          0 0
          • MlokCZ  

            U tlaků záleží na typu terénu (někde je rychlejší menší tlak, někde větší), takže to samo o sobě vliv nemá.

            Pro stejný tlak a tvrdý povrch je to změřené mnohokrát. Např. RR má bez duší 80% valivého odporu na tvrdém povrchu co s duší (pro každý plášť je to ušetření rozdílné, většinou čím větší vzorek, tím méně se projeví snížení valivého odporu vyhozením duší).

            0 0
      • McBlacky  

        ale hlavně s ultra light duší nemůžeš jet tak jako s touto sestavou

        0 0
    • Rušín  

      Souhlasím s Kubadem,mám Bontrager RXL Tubeless ready kola a Botrager Jones TRL pláště.

      Před rokem jsem si zde přečetl diskuzi o výhodách UST, chytlo mě to a vrhnul okamžitě jsem se realizace (zbavení se duší):

      Vnitřek ráfku jsem vylepil izolepou (stříbrná s vláknama), šroubovací ventilek ze staré duše, pumpička duopíst Velo.

      3 pokusy ze 4 jsem to hned napoprvé nafoukal duopístem, jen s mýdlovou vodou. Při jednom pokusu jsem použil vzduch z předního kola a hadicí ze starého kejmlu jsem ho přepustil od zadního.

      Celek nebyl stabilní, po čase mi to vždy začalo utíkat kolem vntilku. Buď ventilek „procvakl“ izolepu nebo vícero těsnění propuštělo vzduch.

      Pak jsem koupil za pár kaček originál Bontrager pásku a je po problémech. Jen k demontáži pláště potřebuji montpáku. Dál foukám jen duopístem, občas si dopomužuv zduchem z druhého kola.

      0 0
      • Twisp  

        chapu to spravne, ze si prepoustel vzduch z jednoho kola do druhyho pres hadicku od kejmlu ? :D

        0 0
        • Hnoj  

          I když to zní birardně, je to docela dobrej nápad !

          0 0
          • Rychlej turista  

            Mě by zajímalo, jak to vypouští.

            0 0
          • SNAIL  

            Já k tomu používám starší prázdný 9-ti litrový hasící přístroj (s manometrem a autoventilkem na nafukování). K nafouknutí používám malý kompresor (jde to i pumpou, ale to je opruz) a nafoukat se to může klidně do 17 atm – pokud to kompresor nebo pumpa zvládne :-) Hlavně je to relativně malé a skladné

            0 0
            • Pijer  

              Hm, docela zajímavý nápad, starý hasičák se mi v práci válí…

              Nikdy jsem ho nerozebíral, takže netuším jak je to na něm s plnícím ventilem, ale ten autoventilek jsi do toho „zakomponoval“ jak?

              0 0
              • SNAIL  

                Ten autoventilek byl normálně součástí toho hasičáku, zřejmě to tím tlakují. Z jedné strany je malý tlakoměr, z druhé strany je ten autoventilek. Zkoušel jsem to pumpovat i dílenskou pumpou, ale trvá to hodně dlouho než tam dostaneš 60 – 80 psi

                0 0
        • Rušín  

          ano, na oba galuskový ventilky jsem nasadil po dvou malých kulatých vodovodních těsnění (co jsem měl připravený do ráfku pod ventilek), nasadil hadičku a oba konce přidržoval rukama (samo se to neudrží). Přes hadičku (je měkká) jsem zamačkl hlavičku ventilu a už to jelo.

          0 0
          • skier  

            Tak já to vylepším, že budu používat pneu z auta manželky…ona stejně nějaké tlaky neřeší :-)))

            0 0
            • Paja  

              mozna lepsi zkusit rezervu, pokud manzelka nema takovy to osizeny auto;)

              0 0
    • Twisp  

      Asi to tu nekde je, ale nemůžu to najít. Kolik dáváte mlíka do UST NN 2.25 ?

      0 0
      • Rychlej turista  

        Já to nikdy neměřil a tmelu dávám tolik, abych ho v plášti slyšel.

        0 0
      • jonti  

        Do UST plastu jednu odmerku.

        0 0
        • MlokCZ  

          Taky tak, tedy jednu odměrku NoTubes, což je téměř 60ml.

          0 0
      • McBlacky  

        do ust 50ml do ne ust 70ml. dávám to stříkačkou přes ventilek tak to lze měřit poměrně dobře

        0 0
        • oldaka  

          a do 2,1 min nebo stejne?

          0 0
          • roud  

            dej tam stejně tím že ho tam bude o něco víc to nemůže vůbec ničemu uškodit aspoň ti dýl vydrží…

            0 0
    • Kynio  

      Využiju tohohle tématu ať nezakládám zbytečně nový. V tuhle chvíli mám klasický dušovky. Pláště Crossmark 2.1 kevlar. Pokud nemluvím o docela častým ustřelování v terénu a taky strachu jet po strmější cestě, kde na stranu ode mě je svah dolů do řeky, tak mě hlavně štve prorážení duše. Letos už 4×. Já vím je to chyba jezdce, kola na měkko a jezdím jak hovado :D Jenže občas skok nevyjde a zadní kolo si lízne obrubník, nebo nějakej větší kořen stromu. Podezřívám taky zadní ráfek SunRims S-type, kterej je asi na prorážení geniální. Začal jsem uvažovat nad novýma pláštěma a trklo mě, že bych přešel komplet na UST. Takže UST ráfek + NobbyNic 2.4 (jak ho někde budou mít skladem). Moje otázka zní.. Má pro mě význam přejít na bezdušáky? neodrovnám si rovnou ráfek, když už ne duši? Ještě bych potřeboval poradit s nějakým pevnějším ráfkem pro UST. Co snese nějaký horší zacházení občas :) nebo spíš nechat dušovej systém, ale vyměnit ráfek. U některých ráfků se píše, že snižují riziko proražení duše. Nevím jak přesně to dělaj a zda to funguje. Předem díky za pomoc :)

      0 0
      • MlokCZ  

        S UST + UST variantou na tom budeš co se týká prorážení mnohem lépe.

        V extrému pokud bude náraz na ráfek od překážky větší, tak ale ani UST řešení to nezachrání a rovnou zrušíš ráfek. A vyjímečně se vidí i cvaknutý plášť (já to v reálu ještě neviděl, ale stát se to může).

        Praktické srovnání. Dušové NN a RR 2,25 jsem vozil na 30/35psi (přední/zadní) a sem tam jsem zadní prorazil.

        UST NN a RR 2,25 vozím o 5psi méně, tedy 25/30psi a za 2,5 roku na STčkách jsem neměl defekt, který bych nezacelil tmel ani jeden, tedy ani problém s proražením. A ráfky při kontrole tmelu plášťů také kontroluju a žádné místo, kde by byl byť náznak ohnutí nebo jiného poškození ráfku z proražení jsem nikdy nenašel.

        A pokud navíc vezmeš 2,4 NN UST, tak ještě i zvětšíš objem plášťů. Takže by to mělo pomoct opravdu hodně.

        A ráfků na UST moc doporučit nejde, protože UST ráfek je v podstatě pouze Mavic 819 (v téhle kategorii ráfků). 819tka je ale docela těžký ráfek (je nutné přičíst váhu fore kalíšků). Odolný bude ale slušně. Na 2,4 NN UST by to ale ideálně chtělo širší ráfek než 19mm (819tka má 19mm).

        Pak je tu ještě možnost ZTR ráfků, ty jsou takový hybrdi mězi dušovým a UST a vhodné pro UST pláště jsou taky.

        0 0
        • Kynio  

          Jsem rozhodnutej pro NN ale jestli 2.4, nebo užší, to už nevím jistě. NN jsou tu asi nejvíc vychvalovaný. Můj styl jízdy je hlavně v lese, občas i asfalt, hlavně taky štěrk, písek atd. Je to tak všechno dohromady a myslím, že NN se pro tohle hodí nejvíc.

          Jinak furt nechápu, proč pro UST není víc ráfků. Nepřijde mi totiž moc dobrý používat klasickej ráfek s kitem pro vytvoření bezdušovýho řešení.

          Co se váhy týče, opravdu mi nevadí ráfek vážící 450g (mavic), když momentálně vzadu vozím S-type 650g a vpředu těžkej Intense mag co má údajně kolem 850g :D Takže ten mavic by mi vůbec nevadil. Jen je tu zase nevýhoda šířky ráfku. 19mm je opravdu asi málo :(

          Co bys mi ještě poradil..opravdu už nic dalšího není, krom mavicu a ZTR??

          0 0
          • MlokCZ  

            Kromě 819tky (váží přes 500g když je to včetně fore kalíšků a ty jsou tam navíc oproti klasice, takže je beru vždy do váhy ráfku) a ZTR tu je samozřejmě možnost zapletených továrních setů, ale to je cenově jinde a musíš koupit komplet kola.

            Já mám nejraději právě variantu tovární zapletený set + UST pláště. Vozím na dvou kolech STčka a na třetí teď přijde dozadu SXko a dopředu Fulcrum Red Zone XLR, takže teď budu mít prvně 21mm ráfky, což se mi právě na ty 2,4 NN UST které taky dávám bude hodit.

            Z toho co píšeš případně klidně i NN 2,25 UST.

            Jestli jít do 819tky nebo ZTR nebo do zapleteného setu, to si musíš zhodnotit sám, každé má nějaké výhody a nevýhody.

            0 0
            • ememem  

              mimochodom preco davas dopredu a dozadu ine?

              0 0
            • Kynio  

              No to mi ani nějak nedošlo, že UST ráfky samostatně moc nejsou, kdežto mezi zapletenýma kolama už je co vybírat.

              Díval jsem se na ty kola co píšeš. Cenově je to opravdu někde úplně jinde :( ale asi to bude jediný řešení. Problém je ale s osama. Vzadu potřebuju 135 klasiku, tzn 9mm (popřípadě prej sedí i 10mm) a dopředu určitě klasiku, protože nemám pevnou osu u vidle a tu opravdu novou zatím kupovat nechci. Takže snad existuje redukce z 20mm na 9ku i pro mavic kola..SX atd

              0 0
              • MlokCZ  

                Pokud nemáš žádnou pevnou osu, tak je výběr dost velký včetně levnějších variant, jen to bude vše max. 19mm ráfek.

                Z těch levnějších třeba RM3.

                Pro SXka od 2009 modelu neexistuje žádná redukce, jsou pouze pro 20mm osu. Právě nejdou ani na 15mm osu (pokud si nenecháš zbastlit redukci jinde). Dozadu jdou SXka jak na 12mm osu, tak na klasický upínák.

                Ren Zone XLR jsou ve dvou variantách a to 15mm osa a 20mm osa. A tady netušim, jestli ta 15mm varianta jde i na klasický upínák (třeba Mavicy STčka jsou na 15mm osu i klasický upínák).

                0 0
                • ememem  

                  otazka je akurat ci to na to poskakovanie je to najvhodnejsie. predsaj len su to xc kola aj ked ja zatial nemam s rm0 nijaky problem a tiez to moc nesetrim.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To už si musí ujasnit sám podle toho jak přesně jezdí a kolik váží. Není poskakovat jako poskakovat…

                    0 0
                    • Kynio  

                      nechám zatím dušovky..budu se krotit a pomalu šetřit na ty mavicy. Nechám to asi na příští sezónu..letos už dojezdím tyhle pláště :) hlavně díky za rady..moc mi to pomohlo :)

                      0 0
                      • Kynio  

                        asi SXka..pak by se to ještě nějak přesně dořešilo s osama

                        0 0
                        • scret  

                          nekde byly ve vyprodeji starsi SXka (tusim 08) asi za 11tis.! pokud chces kola na takovy pouziti, tak pevna osa bude jedine prinosem!

                          0 0
                • Kynio  

                  Jak se tak dívám, na stránkách mavicu je ale ke kolům SX redukce z 20mm osy na 9mm. Nemaj to tam omezený ročníkem výroby

                  http://www.mavic.com/…95039.3.aspx

                  Potom ještě redukci z 12mm na 10mm pro náboje ITS4 na kterých sou postavený SXka..

                  http://www.mavic.com/…96645.3.aspx

                  jak to teda je? dám si tyhle kola na svůj bajk? Momentálně mám vzadu i vepředu rychloupínák, tzn osu 9mm. V rámu je ale možnost nasazaní 10mm osy. Měřil jsem posuvkou a mezera je tam 10,2mm..

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To první není pro SXka, ale pouze pro Crossline a Deetraks, je to tam i napsané.

                    Dříve to šlo i pro SXka, ale od té doby co jsou přepracované, tak to nejde.

                    Jasně to píšou i u SX:

                    http://www.mavic.com/…96225.1.aspx

                    compatibility: 20mm thru axle only

                    Zadní asi tak půjde, když to píšou, tam jsem psal, že jde jak na 12mm, tak na klasiku a že nejde na nic jiného jsem nepsal a netuším jak to přesně je – 10mm osu – tuhle variantu jsem nikdy nezkoumal.

                    0 0
                    • Kynio  

                      Tak si to zapomněli smáznout z Compatibility. Tam je právě krom Crossline a Deetraks taky SX. Proto mě to zmátlo. Dobrá, takže by to chtělo vidlici s pevnou osou. Nemusím kupovat jak kolo, tak i vidlu zároveň, protože momentálně mám dabomb náboj, kde mám redukci z 20mm na 9mm. Takže prvně bych šel do vidlice a později kola no.

                      Vzdau je to tedy jasný. Rychloupínák klasika.

                      Už mám jasno, jak to je :) už jen chybí drobnost v podobě financí :D nějak se to zvládne..

                      0 0
        • Kynio  

          Teď mě napadlo. Mám sice 2.1 pláště, ale ráfky s vnitřním průměrem 26mm..je tam teda docela velkej prostor uvnitř pláště. Duši totiž používám ve velikosti 1,9/2,125. Pak je stěna duše tenká a tím pádem náchylnější na proražení. Nejspíš zkusím nějakou větší duši. Buď 2.125 – 2.35 od rubeny, nebo třeba maxxis Freeride pro 26×2.20/2.50..sice váha navíc, ale to mi nevadí.

          0 0
      • ememem  

        ust riesenie ma podla mojho nazoru jedinu zato bohuzial dost podstatnu chybu – hmotnost. inak je to po kazdej inej stranke – odolnost, jazdne vlastnosti, valivy odpor, pohodlie, taky celkovy pocit ze to proste sedi,drzi a ide uplne inde jak dusove. je to porste „kus poctivej gumy“ a to sa prejavi (bohuzial aj na tej hmotnosti). bych dokonca povedal ze co toho celkoveho jazdneho prejavu tyka tak 2.1 ust je porovnatelne s 2.25 klasiky s dusou to je ale ciste subjektivny ziadnym meranim nepodlozeny nazor. kazdopadne ja bych uz naspat nesiel ani za nic, takze za mna jednoznacne ust.

        co sa rafku tyka si asi moc jak pise mlok nevyberies, bych to videl na komplet nove zapletane kolesa, ja bych ust riesenie asi neskladal, osobne nevidim v tom nijaku vyhodu. a pokial hladas nieco odolnejsie tak tie ztr imho medzi viac odolne zrovna nepatria.

        inak mi neni celkom jasne co hlads, pises ze jazdis take pomaly „poloenduro“ a stve ta ze ti ustreluje a prerazas totalne chrtiu gumu. ja som dost tazky, tiez sa s tym moc neondiem a bezne zapletane ust su mi uplne v pohode, je fakt ze to mam len od jesene.

        0 0
        • Kynio  

          Není jasný co hledám? :) Přirovnal bych to spíš k endurku. Hodně mě baví sjezdy lesem, když je skok, neodolám a skočím si, vidím schody, tak si je sjedu. Já nevím nevážu se asi na jeden styl jízdy. Míchám to možná všechno dohromady. Cyklostezky, cesty kde snad ještě nikdo ani nejel, přejedu vše co padne pod kolo, agresivnější jízda no.

          Váha mi opravdu nevadí..momentálně mám na kole snad ty nejtěžší kola co jsou :D viz můj předchozí příspěvek.

          Jinak díky za reakci..na UST přejdu na 100%. Určitě budu spokojenější a přesto si budu dávat větší pozor na nárazy zadního kola :)

          vidím to na zapletený nový kola

          0 0
          • ememem  

            tak to asi toho moc nevymyslis, imho najrozumnejsie je asi co pise mlok CM-SX alebo Fulcrum Red Zone XLR.

            0 0
          • stanin  

            Přechod na bezdušáky jsem dnes ráno vyřešil objednáním zápletu na ZTR Crest u Hnoje. Cenově lepší než tovární kola, hmotnost minimálně srovnatelná. ZTR by možná mohlo být díky nižším bokům i více odolné proti procvaknutí. Nevýhoda je že pevnější ZTR Arch momentálně nejsou, pro tvůj styl jízdy by ale mohl vyhovovat ZTR Flow (váha sice 470, ale taky šířka 22,6!). Doporučuju zkonzultovat s Hnojem, myslím že by uměl poradit a doporučit nějakou vhodnou sestavu.

            0 0
            • Kynio  

              dobře napíšu mu. Díky za info

              0 0
            • scret  

              bohuzel diky nizsim bokum neni podle me tak spolehlive jako prave UST…

              0 0
              • stanin  

                Jo, toho se taky trochu bojím… nic není dokonalé :-).

                0 0
                • claid  

                  pokud použiješ UST pláště, tak bych se ničeho nebál..mám v předu ZTR Crest taky od Hnoje a s UST pláštěm super..jen taky přejdu na 2,4 jako Mlok, těch 54 mm je fakt málo..aspoň 56mm. Jsem zvědavý, kolik bude mít v reálu ten NN 2,4.. doufám, že to Mlok tady zveřejní..

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Zveřejnit to zveřejním, otázka je kdy, když zatím stále čekám jak na kola (Kastar nemá zadní SXko a jen tak mít asi nebude, pokud by přišlo Stereo, tak na Kastar přestanu čekat a objednám na CRC, i když tam samotné zadní v tuhle chvíli taky není, letos ale už bylo a zase snad brzo bude), tak ty 2,4 NN UST také nikde nejsou.

                    0 0
                    • claid  

                      je fakt nepochopitelný, že je půl května ta ty nemáš objednaný kolo!! kde je chyba?? a je před sezónou a nikde není NN 2,4.. a nejsou ani astatní pláště.. na UST 2,25 jsem čekal měsíc!!!

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Ty 2,4 UST letos už k mání byly, ale před nějakým časem u Schwalbe došly a čeká se až dodají další várku (dle CRC konec května).

                        Jiné pláště, tam je problém u dovozce pro ČR, v zahraničí tedy aspoň vše ostatní od Schwalbe je k mání. Třeba ty 2,25 UST NN mají několik měsíců trvale na bike24 skladem.

                        U Sterea je chyba u Cubu, letos jsou s dodávkami některých modelů takříkajíc v p…i. Prý rozšířili výrazně trhy, kam dodávají, zřejmě ale taky zapomněli rozšířit výrobu.

                        Jsem na tom ještě dobře, v bílo-černé, což sice není anodizace (kterou bych chtěl) ho mám jisté a můžu mít okamžitě (už cca 3 týdny), to mám rezervované. Designově je v pohodě, v reálu jsem se na něj byl podívat, ale ta chybějící anodizace by mi mrzela.

                        Takže zatím čekám, jestli bude v té správné černé anodizace, tedy jak jsem si ho v září objednal. Snad by nakonec někdy být mělo, 100% jistota ale vůbec není. Nějaké ale už v The one variantě (co chci), 18tce velikosti a v černé anodizaci už dodali, třeba zrovna na CRC ho dostali a mají teď skladem.

                        Jenže já mám výrazně lepší cenu + nákup v místě bydliště, takže to by mi jen za tu anodizaci nestálo to vzít na CRC to jedno co tam teď mají skladem.

                        Letos prostě vázne kde co. Bral jsem teď KS i950 sedlovku a protože byla možnost vzít přímo od zdroje z dálných krajů za super cenu, tak jsem se rozhodnul vzít rovnou na obě Sterea, tedy dva kusy.

                        No a co mám. Mám aspoň jeden kus, druhý nejdříve za měsíc, ani u zdroje jich více není.

                        A aby toho nebylo málo, tak i když ten jeden kus už mám, tak pro změnu nemám redukci :-)

                        Ta je ale už na cestě a dorazí nejspíš zítra.

                        Takže jediné, co by bylo k mání z toho co potřebuju brzo je přední Fulcrum Red Zone XLR, ale ten doma zatím taky nemám :-)

                        Ten proto, že se zatím čeká na poslání současně s tím zadním SXkem, které není.

                        Ale protože se řídím pravidlem, že když cokoliv pořizuju, že vždy současně si nechávám minimálně jedno kolo, tak jezdit na čem naštěstí v pohodě mám, tak jsem trpělivý.

                        Aspoň rám AMS Pro, co jsem nahrazoval celopevňáka (celý prodaný) a současně rušil AMS 125tku (rušil jen rám a vidlici a použil komplet osazení), tak ten dorazil s Rebou Team u-turn poměrně brzo, ten už pár měsíců jezdím, i když Reba je právě na úpravě (to je ale jen na chvíli), takže momentálně mám pojízdné jen staré Stereo.

                        A až dorazí nové kolo, tak to ještě bude na dlouho než pořeším tlumič a vidlic. Minimálně tlumič bude nutné upravit okamžitě.

                        0 0
                        • claid  

                          to jsi ale vyjimka..když si představím, že v září objednám kolo a v květnu ještě nemám to co chci..to by mě šmejklo…a ten rám AMS 125 18" jsi už taky dal pryč?

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Rozmýšlel jsem jestli ho prodám a nakonec nechávám. Třeba manželka časem bude chtít větší zdvih, tak se může hodit a při prodeji bych zase tak moc za něj nedostal.

                            A já taky teď delší dobu neplánuju žádná nová kola (po té co dorazí nové Stereo), takže kdybych třeba něco zničil, tak se taky může ještě hodit.

                            0 0
                        • Kynio  

                          no koukám, že máš docela trpělivost a nejsi nedočkavej :) To mně když už se něco zalíbí, musím to mít hned jak to jde :D na rám jsem čekal asi 4 dny a myslel jsem, že umřuuu. Počítal jsem každou minutu :D

                          0 0
                        • tom_777  

                          já mám stejnej problém s Lapierre – objednával jsem v říjnu a stále čekám

                          0 0
                        • Pesto  

                          Ja som takto cakal 6 tyzdnov na komplet Red zone XLR. Uz su ale nastastie doma a uz tyzden ich jazdim:) s NN 2010 2,25" ust som problem nemal, tie som objednaval z nemecka, doma boli za 4 dni.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            2,25tky nejsou problém, ty jsou dostupné pořád. Jen ty 2,4tky nejsou.

                            0 0
            • McBlacky  

              Cresty se ale nedaj počítat mezi odolný ráfky. Ty jsou čistě na závody s tím, že neřešíš, když po odpálíš. Nebo pak na celkem opatrný ježdění, gramařinu a vytrínkaření.

              Určitě ne na „přejedu dokoli co mi padne pod kolo, případně, kde je skok si skočím“.

              měl jsem olympic a ted Crest, což je to samý v odolnosti – osobní dotaz na výrobce- a třeba proti 717 který má jen o 70gr víc to je fakt na úkor odolnosti a životnosti.

              Pokud má někdo přes 80kg, tak je to úplně out.

              Tyhle ráfky maj kromě možnosti slíknutí gumy i tu hezkou vlastnost, že když praknou, tak se zbortí komplet :) kde nic není, znáš to…

              0 0
              • claid  

                právě z důvodu odolnosti jsem si Crest pořídil jen na přední kolo, mám cca 85 kg a doufám , že na předku by mohlo být dobrý a i něco vydržet.. mám ho chvilku – zatím dobrý.. jen už nebudu dávat dušový plášť bez duše… :-)

                0 0
              • makak  

                Co 355 ? dík

                0 0
              • tom_777  

                na Olypikách si občas poskočím – i dítě v batohu jsem vozil… ta váha taky vyplívá z těch nízkejch boků – tam se šetřilo materialem

                0 0
              • stanin  

                Však taky místo Crestů doporučuju spíš Arch nebo Flow. Na moje výrazně opatrnější ježdění a mých 70 kg jsou snad Cresty v pohodě.

                0 0
    • oldaka  

      Kdyz pouzivate bezdusaky, vozite se sebou dusi a pumpicku pro pripad defektu nebo vubec?

      Mlok myslim psal, ze vozi ultralight dusi, ale ze ju jeste nepouzil.

      Co ostatni?

      0 0
      • MlokCZ  

        Teď jsem jen před pár měsíci vyměnil pumpičku za menší a lehčí, když ji stejně budu potřebovat opravdu ojediněle, tak nevadí, že budu foukat kolo pak déle.

        A duši místo 120–130g ultraligtky jsem vyměnil za ještě lehčí 95g. Jinak jak sám píšeš, tak momentálně 2,5 roku na UST bez toho abych pumpičku nebo duši na svojem kole použil.

        0 0
        • McBlacky  

          já s normálním pláštěm a tmelem vozím duši a pumpu- na závody. Ale uvažuju o tom že to vyměním za bombičku a šídlo na opravu UST. Akorát se bojím abych tou bombičkou plášt z Crestu nesundal. Přeci jen nechci to testovat na sucho a na závodě by to mohlo hodně zle překvapit.

          0 0
        • Kynio  

          2,5 roku bez sundání pláštů, bez defektu a bez použití pumpičky?? neuvěřitelný :D já už letos 6× lepil duši. 4× proražená a 2× píchnutá – o rýsováček a pak o trn

          btw v těch pláštích neměníš tu sračku bílou? nebo jak často by se měla měnit?

          0 0
          • oldaka  

            uz X krat psal ze to kontroluje po cca 3 mesicich a ze nedoplnuje pres ventilek, ale ze sundava plaste. Neni problem znovu nafouknout i kdyz jsou plaste uz vytahany, pac ma kompresor. a ono vlastne UST+UST jsou s foukanim v pohode.

            0 0
            • Kynio  

              musel bych se zbláznit, kdybych měl číst všechno co je tu v tomhle bordelu na fóru napsaný ;) je tady toho už opravdu moc a nejde přečíst vše. Takže sorry, že jsem se zeptal :) zkusím příště cokoliv mě napadne vyhledat

              0 0
              • oldaka  

                v pohode :) to ja jen chtel udelat chytryho, ze jsem zrovna neco cetl a zapamatoval si :) jinak jsem na to uplne stejne jako ty s tim procitanim BF

                0 0
                • Kynio  

                  není to hold klasický fórum, nic se tu nepromazává, v každým tématu je OT jak hrom :D takže nejde dělat nic jinýho, než se jen dokola ptát a ptát :)

                  0 0
          • MlokCZ  

            To je tím použitím UST a tmelem. Taky jsem měl předtím sezónu na dušových pláštích s více než 10 defekty.

            To, že nemám malé defekty a neprorážím, to beru jako standard a samozřejmost. Ale mám asi trochu štěstí, že jsem zatím ani jednou neměl nějaký velký defekt, který by tmel nedal.

            Bez použití té malé pumpičky co vozím sebou, tak jsem to myslel. Jak už správně napsal oldaka, tak mám kompresor, takže při kontrole kompresor a také samozřejmě občas musím doma dofouknout běžnou ztrátu tlaku, na to kompresor nezapínám, tedy velká pumpa.

            0 0
            • McBlacky  

              myslím, že jednou za 3–4 měsíce zastávka u pumpy a kompresoru na 20 minut /čas na výměnu mlíka na páru kol u někoho kdo má obě ruce levý/ není zase tak hrozná. To jsou dva defekty v terénu pohodovým tempem opravy s lepením

              0 0
      • scret  

        vozim ultralight dusi a pumpicku, od doby co jsem loni nalil mliko NoTubes do UST gumy jsem to nepouzil ani na jednom kole… na klasicky plaste s dusi bych se uz nevratil..

        0 0
    • oldaka  

      Jaka je prakticka vyhoda ust rafku + klasickyho plaste + tmel oproti klasickej rafek + klasickej plast + tmel?

      0 0
      • kubad  

        ust rafek + klasicky plaste + tmel – těsní :-)

        klasickej rafek + klasickej plast + tmel – netěsní :-(

        v tom je výhoda UST ráfku

        0 0
        • McBlacky  

          tak s páskou těsní i klasickej. Ale je to další věc co se může ******.

          0 0
          • oldaka  

            samozrejme jsem myslel klas. rafek s paskou. to pak vyjde na stejno ne?

            0 0
          • kubad  

            Jasne :-) ale o pasce tam nic nepise a je to dalsi vec co se muze srat. Jinak je to v podstate fuk

            0 0
      • Hornet  

        Klasicky rafik nie je urceny na bezdusove riesenie, zbytocne problemy.

        0 0
      • capo  

        UST ráfek nemá v jedný stěně odvrtaný díry na prostrčení niplů, takže by měl být pevnější.

        Jinak mám UST ráfky, obyč pláště, a tlak se lehce ztrácí. Tmelu je tam až dost. :(

        0 0
        • oldaka  

          kolik na plaste 2,1 davas tmelu? tak 70ml do jednoho?

          0 0
        • RomanH  

          No ja mam klasicke rafky + pasku + klasicke plaste, 80ml tmelu v kazdem, a dofukuji jednou za cca 5–6 dni. S ulktralite dusi jsem dofukoval cca jednou za 14 dni. Toto vidim zatim za jedine drobne negativum bezdusaku.

          0 0
          • oldaka  

            80ml na 2.1 plaste? ok

            ale tak dofouknuti je otazka chvilky ne? nic zasadniho nebo jo ? :)

            0 0
            • RomanH  

              jj, Crossmark 2.1, v kazdem 80ml…

              Ale tak ano, je. Galuskovej ventilek, nasroubovat redukci, par stouchu… Jen mi to v podstate to vychazi na kazdou druhou vyjizdku (na kolo se dostanu 2×-3× tejdne)… Cekal jsem, ze ten tlak to bude drzet naopak dele nez s tou dusi.

              0 0
              • oldaka  

                no jo, ale dle myho to za tech par stouchu za tyden stoji :) a jak casto doplnujes tmel? jednou za 3 mesice tech 80ml? doplnujes pres ventilek nebo sundavas plaste a kontrolujes kolik tmele jeste zbylo?

                0 0
                • RomanH  

                  Ale jo, stoji, vsak jsem psal, ze to zatim vidim jako jedine negativum. Druhe, ktere me napada, je u tech, co casteji meni plaste – me se to netyka, tak to nemusim resit.

                  Ja to mam teprve mesic, tmel jeste sploucha, tak nedoplnuji. Asi to ale vezmu strikackou pres ventilek, tak 20ml, uvidim dle stavu. No a na dalsi plneni budu mit urcite sjetej plast, tak alespon uvidim, kolik tam toho zbylo (a v jakem stavu).

                  0 0
          • McBlacky  

            ono záleží na plášti. Některý jsou „řidší“ a propouští více. Ikdyž to ve vaně pod vodou nikde nebublinkuje, tak se tlak ztrácí. U UST pláštů s tmelem je ztráta tlaku řádově nižší.

            0 0
        • scret  

          UST rafek + UST guma + tmel, tlak drzi treba i pul sezony…

          0 0
        • Rychlej turista  

          Mi drží tlak zhruba stejně ve FF UST na UST ráfku, jako v dušovém FF na normálním ráfku. Obojí drží tlak lépe, než duše. Pokud ti uchází tlak skrz normální plášť, tak to nejspíš bude odfláknutou montáží, protože 295 g FF zrovna moc materiálu na sobě nemá a jakmile tmel NoTubes plášť ucpe, tak to drží. Nebo jsi dal málo tmelu.

          0 0
          • RomanH  

            To by nas tu montaz asi odflaklo vice, protoze i dalsi kolega rikal neco podobneho. Tipuji, ze ten UST plast bude jinak stavenej, i pres nizsi hmotnost.

            0 0
            • Rychlej turista  

              FF 2,0" UST váží o 50% více, než dušový. Tlak ale drží oba stejně. Musí ti to unikat jedině přes patky, protože NoTubes tmel plášť utěsní. Nebo odfláknutá montáž. I když je vás víc, protože stačí když všichni děláte stejnou chybu.

              0 0
              • McBlacky  

                neutěsní 100%. Můžu to srovnat a fakt některý pláště ztrácí víc než jiné, ikdyž je v nich mlíka dost.

                každou instalaci ať UST nebo NT kontroluju ve vaně. dokud to někde jen trochu bublinkuje tak nechávám na tom místě tmel působit než to zatáhne. A to i v případě boků nových plášťů…

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já sice zatím jezdil jen ty FF, ale postupoval jsem přesně podle toho instruktážního videa NoTubes. Mám za to, že že pokud se ten postup nedodrží, nedojde k dokonalému zátěru pláště a pak může propouštět, protože tmel NoTubues opravdu ucpe i ty nejmenší dírky.

                  0 0
            • vysmátej bajker  

              možná kolem ventilku.

              0 0
    • Pesto  

      Dnes som si na vlastnej kozi overil odolnost voci defektom na kombinacii UST rafik + UST plast + tmel.

      Po prichode domov som si v plasti vsimol hlavicku klinca, tlak v pneu drzal ako mal, tak som siel klinec vytiahnut. Vytiahol som „klincek“, koleso zacalo fucat, po pretoceni diery dolu zacal tmel striekat von tak som dierku pritlacil palcom, tmel ju chytil a hotovo. Koleso som prifukol na 40psi a uvidim do zajtra ci nieco pusti. Diera ma tak 3–4mm.

      0 0
      • jIrI___  

        Jaký máš tmel?

        0 0
        • Pesto  

          Tmel mam Stan's NoTubes, v kolese ho bolo odhadom tak 0,7dcl, neviem odhadnut kolko ho vystriekalo von ked som vytiahol klinec. V prilohe je obrazok tej diery. Tlak stale drzi, ale neviem ci to nemam predsalen preventivne zalepit aj zvnutra naplastou.

          0 0
      • pepek  

        Asi by stálo za to vyzkůšať toto

        0 0
    • Radez  

      Sím, měl bych velice amatérský dotaz na tento ventilek.

      Konkrétně na umístění té podložky, kde vede šipka.

      Otázka zní, ta černá gomová podložka má být z venku ráfku? :-)

      Trochu mě zaráží, že na jednom kole, kde jsem to nenasazoval já by měl být stejný ventilek a ta podložka tam není.

      0 0
      • kubad  

        ochrana ráfku z venku pod tou šroubovací maticí, nemusí tam být a vypadá to vcelku hnusně.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.