Univerzálna XC vidlica pre hobíka

90 nepřečtených
  • Krys

    Nikto sa zrejme nebude diviť, že vidlica Suntour XCM ma už vôbec neuspokojuje. Čím ju mám nahradiť?

    . V-čka. Zdvih 100. Na farbe nezáleží (keď to nebude ružová). Lockout nie je podmienkou. Uvítal by som, ak by údržba vidlice nevyžadovala špeciálne, ťažko dostupné, náradie. . Nad 6kKc by som išiel nerád. Nechcem zbytočne zdvojnásobovať cenu môjho bajku. :) Ona by tam nejaká superluxusná vidla aj tak vyzerala smiešne. . Moja hmotnosť sa znova vyšplhala nad 90kg. Keďže vyvíjam snahy o zníženie tejto hmotnosti, hodila by sa vidlica, ktorá sa dá primerane prispôsobovať. . Snažím sa jazdiť pohodové XC. Asfalt, poľné a lesné cesty, úzke vychodené chodníčky, nevyhýbam sa koreňom ani kameňom. Maratóny nejazdím.

    Bolo by úžasné, ak by ste prípadné posielanie do histórie doplnili o odkazy na konkrétne thready. Za konštruktívne návrhy a úvahy vopred ďakujem.

    0 0
    • peet  

      Tora 318 Solo Air 100mm – pohodová, levná ,spolehlivá nekroutí se a snese i křepčícího 100kg bikera (vlastní zkušenost) . Myslím že se dá po chvilce hledání najít i lehce přes 6000Kč.

      0 0
    • xentar  

      budu citovat z dredu www.bike-forum.cz/…5/forum.html#…

      Epicon od Milana – za 5kKč nic lepšího /novýho/ neseženeš. Maximálně Toru, kerá je funkčně zhruba stejná, ale tak o 300g těžší

      na netu je SR Suntour Epicon cca za 4000, na kolik přijde vytuněná verze nevím přesně,a le asi to bude do těch pěti

      0 0
      • kudlanka32  

        ale epicon nema navarky na V-cka..nebo jo?

        0 0
      • vlk  

        Až na menší překrucování zkušeností. V jiném threadu v minulosti jsme se dobrali toho že vzduchová Tora 318 váží stejně jako Epicon nebo podle jednoho človíčka, co Epicona doma Vážil dokonce o pár gramů méně.

        Jinak k původnímu dotazu. Koupil bych Toru a když už Epicona, tak na netu za 3500 a jezdil na něm tak jak je, nebo si ho vytunil sám.Když si vezmu, že cena Epicona za velkoobchodní bude tak 1500–1800Kč tak bych 5 tis za něj už z principu nedal.

        0 0
        • Vilém  

          Rad bych vedel kdes prisel k Teto velkoobchodni cene.

          0 0
        • Lišák  

          Můj Epicon váží 2040g. Délku krku nevim, nemám tady kolo. Nemá čepy na „V“ a je vážený s ježkem. Lanko + ovládání LO nepoužívám, proto není zváženo. Když uvážím, že radím člověku, který zřejmě ještě vidlu nerozdělával, tak předpokládám, že se o tuning pokoušet nebude. A 1500Kč za předělání vidlice na olejové mazání, výměnu negativky na konkrétní váhu, úpravu vůlí a případné vyleštění nohou se mi nezdá příliš. Toť můj názor.

          0 0
        • milan1  

          A Vlk se zase bude čertit že ho utlačuju ale co se dá dělat, když zase rozjel jedno ze svých popletených kol. jako vždy posbíral informace cosi k nim dokutil a už se tady kroutí propletenec plný omylů. Nemám rád, když se takhle rozjíždějí omyly a nabývají na významu jejich opakováním pořád dokola, jak to často Vlk činí. Takže vysvětlení, které snad trochu pomůže. Kauza vážení vidlic. Ano katalogové údaje jsou nepřesné a jsou užívány různá triky, jak předvést nejlepší váhu, třeba taková Marzocchi kdysi uváděla váhu svých vidlic bez krku. Dnes se často nadějeme, že je uváděná často váha nejlehčího provedení a to je v tomto případě verze LOD a bez čepů na véčka. To jsem už psal a Vlk to samozřejmě četl, i když nějak špatně. S tímto provedením Epicon váží pod 2 kg.Tak je to uváděno jako katalogový údaj. To, že Mart navážil jinou váhu se vztahuje k tomu, že měl samozřejmě provedení jiné. Stejné triky používá samozřejmě i RS a kdo by chtěl porovnávat, tak se měl dobrat k tomu, že ta Tora je na tom váhově témeř stejně jako Epicon. Ve skutečnosti má Tora o malinko vyšší váhu. A teď rozhodující, ta srovnatelná Tora je samozřejmě ve verzi Solo air typ 318, jedině tahle verze je váhově srovnatelná s Epiconem a také materiálově. Jsou na nich naprosto totožné materiály. Všechny ostatní Tory jsou rozhodně těžší a to o mnoho. Nejenom váhou ocelové pružiny ale i horším materiálovým provedením a tedy nutností většího množství materiálu u Tory 302. V topmto případě bude rozdíl i více než 300g.

          No a k cenovým úvahám Vlka, to je jak z pohádek.třeba by mohl vyřknout i návrh na cenu Tory Solo air, nějak mi tady podobný odhad chybí.

          A teď k tazateli, který požaduje údržbu bez speciálních nástrojů. Pokud za takový nástroj považuje speciální pumpu na vidlice, tak by měl volit pružinovou Toru a počítat s výměnou pružiny za nejtvrdší.

          0 0
          • martt  

            ked ma tu uz spominas, navazil som 2100, co je 5% nad udavanou vahou, takze to kludne moze byt chybou vahy a v skutocnosti ma pod dve kila. Ta vaha vazi vsetky cyklosuciastky nejak pesimisticky :-)

            K cene. Tiez si myslim, ze to stoji viac ako udava vlk. Ja som ju kupoval v takom hangari priameho dovozcu z ciny kde jazdia jasterky a maju tony cyklomaterialu a az taka lacna nebola. Navyse som ju odvtedy za tu cenu nevidel, najlacnejsie tusim za 130,–EUR (neviem aky je kurz)

            0 0
            • milan1  

              Né, ty máš provedení na Véčka a to je takhle těžší, akorát tenkrát jsi udával váhu ještě vyšší. Vím, že naše vážení je informativní a taky jsem psal, že na přesnosti svého vážení netrvám na jednotlivé gramy ale vážím vidlice stále na stejné váze a porovnávám sám proti svým vážením navzájem, do sporů o uváděné váhy jdu jenom když to je už hodně v rozporu s tím, co znám. U Vlka mě vadí to, že vytáhl jeden případ který oba známe a pokouší se tím obhajovat, jak je Tora srovnatelná ano ale je třeba říct, to co jsem uvedl, jeden jediný typ a ať ho taky srovná cenově a stejně cenově, jak se ukázal u toho Epicona. Tohle mi připadá jako opravdu silné matení pojmů, ale třeba tomu opravdu takhle věří a tak to vnímá.

              0 0
          • Krys  

            Tým špeciálnym nástrojom som myslel ten Suntouracky kľúč na plastovú maticu na jednej nohe mojej XCM vidlice. Musel som teda ísť do servisu nechať si to povoliť. Povolili, zadarmo, kľuč mi nepredali. Zháňal som ho mimochodom aj na BF.

            0 0
            • Vilém  

              Ten Suntour klic byva dost casto pribalen u noveho kola.Teda aspon merida to tak delal.

              0 0
          • vlk  

            Ano máš pravdu.Je to jak píšeš. Já také měl na mysli Toru 318 Air-někde v dolnější jedné reakci to i píši.Popravdě tu šíleně těžkou 302 bych si na kolo nikdy nedal a 318 u-turn už je také dost přes 2,2Kg.Prostě mám hranici na vidli 2Kg-to byl třeba důvod proč nemám na kole letošní XC pro-TAD.

            Co jsem vysledoval z jiných oborů v kterých dělám, tak velkoobchodní ceny(myslím od výrobce, ne od dovozce) bývají tak polovinu toho, co nabízejí nejlevnější obchodníci.Cena Epicon-je to jen čistý odhad.Toru tipuji na 2,5–3 tis velkoobchodně. Vím měl jsem napsat, že jen tipuji. Za to se omlouvám.Za 3500 za maloobchodní ale není problém Epicona sehnat.Jinak těm co nestačí stav Epicona od výroby a nedokáží si jej sami upravit, tak Tvou úpravu doporučuji.

            Jinak asi nemá smysl se vůbec o velkoobchodních cenách bavit.Některé uživatele co nakupují za moc by to mohlo pěkně naštvat.Tak se omlouvám, že jsem s tím začal. Já chtěl jen poukázat že existuje i vzduchová Tora co váží stejně jako Epicon.

            0 0
            • martt  

              Ak myslis FOB price, tak mas pravdu. Byva dokonca aj ovela mensia.

              Pod velkoobchodnou cenou ale ja osobne ale rozumiem cenu za ktoru kupuje obchod od dovozcu. Tato cena byva tak 60–70% doporucenej koncovej ceny. Teda myslim si, ze dnesna predajna cena epiconu lod (3300–3500) je priblizne rovnaka ako velkoobchodna cena v sezone.

              0 0
      • ropman  

        na netu jsem ho už někde viděl i za 2990 …

        0 0
    • jecnak  

      Recon – bohuzel nejlevneji za 6600. Funkce a nastaveni je z hlediska hobika stejna jako u Reby, tzn. velmi dobra. Prijemny bonus je lock na riditkach. Oproti pruzinove Tore ma o 0.5kg min.

      0 0
      • Krys  

        V čom je iná oproti tej, hore spomenutej, vzduchovej Tore?

        0 0
        • vlk  

          Když budeme brát vzduchovou Toru 318 a Recona Vzduchového. Hlavní rozdíl je, že Recon má hliníkové vnitřní nohy.Je tedy asi o 200–250g lehčí.Ovládání locku na řídítkách záleží v jakém provedení danou vidli který obchodník nabízí.

          0 0
        • jecnak  

          Jak pise Vlk. Osobne bych si tech par set priplatil, prece jen 250g je celkem hodne.

          0 0
          • Krys  

            Hm, to je na seriózne zamyslenie sa. To by som sa mohol dostať pod magickú hranicu 14kg per bajk. ;)

            0 0
      • Sakullic  

        kde je ten Recon za 6600? Já jsem našel jenom těch 6800… Dík Lukas

        0 0
    • kudlanka32  

      se zeptej rovnou milana1 esli by ti neco nevytunil…aspon ti to bude pruzit:)

      0 0
      • Blackbiker  

        Naprostý souhlas:Milanovi dotaz co vy se hodilo na Krysovo kolo a nechat vytunit:-)

        0 0
    • Krys  

      Ešte dodám, že by mala byť nová, a že tuniť nechcem. Proste objednať, počkať kým príde, namontovať, nastaviť a jazdiť.

      0 0
      • Blackbiker  

        Dost bych přehodnotil tvoje rozhodnutí. Vytuněný Suntour Epicon např bude chodit jako vidlice za 10 12 tisíc.Za 2 dny budu mít možnost jednoho vytuněného epicona od Milana vyzkoušet-zatím se skládá kolo, pak můžu poreferovat. Milan umí,věř tomu:-) a za ± 5000 lepší vidlici neseženeš.Můj ná­zor.

        0 0
      • kudlanka32  

        ja nevim ale proc mazat vidlici vazelinou…jakozto linej clovek bych si to nechal predelat nebo bych sel pro nejakou uplne jinou vidli.....

        0 0
    • Krys  

      Táto Tora je nejaká lacná. Je tam nejaký problém? www.kupkolo.cz/…dej_122/Akce

      0 0
      • vlk  

        Je ok jen si ještě přečti diskuze co psal pekáček o cvakání-jde o tu konstrukci solo air-2mm mrtvý chod.Já osobně jsem to na půjčeném kole nepoznal a i tak by mi to asi nevadilo, ale někteří prý ano.

        0 0
        • Krys  

          Hm, depresívne čítanie. Že by som presvedčil domáci rozpočet na Rebu?

          0 0
          • vlk  

            Podle toho co píšeš budeš s Epiconem i Torou spokojen.Však si tu Toru někde vyzkoušej, zda by ti to vadilo.Je otázka na jakém nafoukání se to nejvíce projevuje. Když takhle půjdeš dál, tak skončíš u foxky za 22 tis :) to nemá smysl.

            0 0
            • Dijck  

              To iste bolo aj u lyrika solo air, cca 2mm prazdny chod. Velmi tazko postrhnutelne a uplne zanedbatelne. Na funkciu ziadny vplyv. Cvakanie nebolo pocut ziadne.

              0 0
          • Jenda  

            hele nesmis to brat tak vazne – Pekackovi se po… jakakoli vidle:-) Mam Toru 302 vzduchovou, nic lehkyho to neni ale nijak extremne tezka taky neni (v pomeru k hmotnosti jezdce:-). Zdvih mam 130 ale sag pres 3 cm takze skutecne luxusne chodi na plny zdvih, funguje perfektne, naroky na udrzbu minimalni (zatim najeto asi 5500 km) zadny zvuky nevydava a mrtvy chod pri vetsim sagu nemas sanci poznat. Ale je fakt ze Epicon od Milana az na odirani darvy z nohou je luxusni zalezitos. To ze je to vytunena vidle te nemusi zajimat – jak alespon chapu Milan na ni dava plnou zaruku navic poskytuje i dost nadstandartni servis – z Prahy to mas za nim kousek, se s nim domluv a zastav se.

            0 0
          • RB_Rider  

            No konecne rozumne slovo… :-)

            0 0
    • Lenka.05  

      Hm, taky řeším podobný problém…a furt nevím:-))) Mám Manitou Axel a spolu s novými kotoučovkami bych taky chtěla něco lepšího, ale nechci za to dávat majlat, zas až tolik toho nenajezdím:-) Nějaká Tora? (jaká?), Recon? Upravený Epicon? Dejme tomu do ceny 7–8 tis…přečetla jsem toho tady dost, a nevím nevím:-))) Na pohodové ježdění pro 60kg a lesní singlíky, zdvih 100mm.

      0 0
      • Lišák  

        Upravená Axon ;-) Bude lehčí, než Epicon i Tora a myslím, že i než Recon. Upravený bude funkčně O.K.

        0 0
        • mr.antik  

          jenže taky celkem drahý..

          0 0
        • vlk  

          No jo, ale nevyjde to dráž než Reba?

          0 0
          • vlk  

            Tak nic koukl sem na bikestore a tu sundanou z kola už prodali.

            0 0
        • Lenka.05  

          Ne že bych jako chtěla stavět krásu nad funkčnost, ale…ten Axon je hodně odpudivá vidlice teda:-) Nevím-ta Tora 318 solo air v akci za 5900,– je pitomost?

          0 0
          • mr.antik  

            jo…myslim že na 60 kg bez žádný krutostí je to zbytečnej kus železa

            0 0
      • Volf  

        Co toto? Myslím, že když počkáš, tak se budou dát sehnat i za lepší ceny, protože ve Velu psali, že Magura snižuje ceny z důvodů prodejů OEM dílů na internetu. No a podle mýho je hezká a nemá š ji na každým druhým kole co potkáš…

        www.bagbike.cz/?…

        0 0
        • Lenka.05  

          Nojo, počkat není problém, letos to dojezdím s Axelem a do jara něco schrastím – vidličku i brzdy (asi XT 08). Magura vypadá zajímavě.

          0 0
        • Lišák  

          Jen jestli tam nemají chybu v popisu. Odur je, myslím, pružinovka. V tom případě by se mělo počítat s výměnou pružiny. Pro 60ti kilovou slečnu na pohodové jezdění to bude asi tvrdé.

          0 0
      • rhapsody  

        a co takhle 80mm relic sundanej z novyho kola? cena pocitam do 5t urcite

        0 0
    • dancing dog  

      Poslední bod mám úplně stejný jako Ty, sem ještě o něco těžší. Nehledě na to co bylo již napsáno výše chci jen tady zmínit to, že mám Epicon od Milana, na Včkách a že je to vidlice jež by přesně odpovídala Tvým požadavkům.. a ukterý za stejnou cenu jinou podobně dobrou prostě neseženeš…

      0 0
    • Krys  

      Ďakujem všetkým za návrhy a rady. Pravdepodobne vezmem tú vzduchovú Toru z kupkola za 5900. Ešte som našiel v tej cenovej relácii túto vidlu. kupkolo.cz/pro­dukty/Vidlice-odpruzene-tlumice84/Mar­zocchi-2007_152/Vidlice-Marzocchi-MX-PRO-2007_1920.html Nejak si ju ale na mojom bajku neviem predstaviť. Po dôkladnejšom prelistovaní histórie som zistil, že prave Tora a MX Pro sa tu už porovnávali a preberali viac krát. Takže tento thread je viac menej zbytočný, mne ale pomohol. Ešte raz dikes.

      0 0
      • McBlacky  

        když marcoku tak s Etou.

        0 0
        • Krys  

          Všimol som si, že tie drahšia majú nejakú etu. Čo to je?

          0 0
          • Jenda  

            ETA je snizovani (zamykani) vidle. To samo o sobe je sice uzitecna vec ale dulezity je ze diky tomu mas v jedny noze pruzinu a vidle je vyrazne citlivejsi. Osobne jsem byl velkym zastancem M mel jsem MX Comp ETA ale po presednuti na vzduchovou Toru musim uznat ze ac mi ta vidle prijde megahnusna tak je daleko citlivejsi, jeste kdyby mela snizovani zdvihu na vyjezdy ala ETA:-)

            0 0
            • Krys  

              Jasne, takže Tora. To znižovanie zdvihu je lákava hračka, ale v tej mojej cenovej hladine, ju má akurát jedna Suntourka (XC Pro?). A do toho sa mi moc nechce.

              0 0
              • burnout/syndrome1  

                Protože podléháš předsudkům

                0 0
                • Krys  

                  Súhlasím. Po dvoch sezónach s lowendovou vidlicou Suntour je veľmi jednoduché získať predsudky. Bola to moja prvá odpružená vidlica, preto som sa nesťažoval – nemal som s čím porovnať. Po prvej sezóne som ju otvoril a vymenil to blato, čo tam bolo, za lacnú vazelinu (vhodnú aj do nízkych teplôt). A zrazu sa stratil vakel a vidlica začala pružiť. Nanešťastie po ďalších 1000 km začala zase vakliť a to tak, že fest. Spolu s absenciou tlmenia (kope ako besná) to spôsobuje, že sa s ňou už necítim bezpečne. Odtiaľ je už len malý krôčik k frustrácii a hromadeniu subjektívnych hodnotení reality.

                  0 0
                  • Jenda  

                    chapu tvuj postoj ale preci jenom bych jeste uplne nevylucoval neco od Milana – jak jsem ti uz psal mas to k nemu relativne blizko, domluv se s nim a uvidis. Osobne kdybych se rozhodoval tak bych silne vahal mezi Torou a Epiconem – preci jenom Epicon je i po upravach o 900 levnejsi a chodi lip nez Tora, obe maji olejove mazani, ma lock z riditek, jedine negativum je odirajici se barva vnitrnich nohou.

                    0 0
                    • dancing dog  

                      je to přesně tak, úplně přesně, jak říkáš..a tu barvu si člověk může „sedřít“ sám..mě to teda nevadí, nejsem estét, hlavní je, že za slušný peníze mám skvěle fungující vidlici, která snáší i rozmary mé kolísavé hmotnosti… nikdy bych si nedovolil takto doporučovat něco, s čim nemám osobně dobrý zkušenosti…

                      0 0
                    • Krys  

                      Epicon nechcem. Už som sa zasekol. Možno nabudúce.

                      0 0
                      • Jenda  

                        pak myslim ze nevahej a kup tu Toru – jak jsem pochopil gramhonic nejses takze 300g navic na kole te nerozhazi

                        0 0
    • Krys  

      tora doma tora doma teši teši

      0 0
    • kali222  

      ja bych mel recona 327 solo air :-) najeto 450km ted je nastavnej na 80mm ale da se 100 a 115mm :-) a nebo marzocku mx pro lo 2007 ta ma asi 700km :-)) oboji dlouhy krky,ale pises ze chces new:-)

      0 0
      • Krys  

        Hlavne píšem, že nová vidlica je už nahodená na bajku. :) Ale, aj tak, ďakujem za ponuku.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.