• quiq

    Zdravim,

    pred prazdninami jsem zde lamentoval nad nemoznosti poradne seridit ORO K18. Vse jsem vyresil koupí mechnickych BB7, se kterymi jsem spokojen.

    celou dobu mi vsak vrta hlavou jestli za temi problemy s ORO neni zpusob jejich uchyceni:

    kouknete napriklad na toto

    ORO K18

    http://www.flickr.com/…/3579062687/

    BB7

    http://www.cambriabike.com/shopexd.asp…

    je videt ze BB7 maji stelovaci podlozky jak pod hlavou sroubu, tak pod trmenem, kdezto ORO ma tyto podlozky jen pod hlavou sroubu, coz vyrazne redukuje moznosti jejich nastelovani.

    Myslite, ze kdybych do tech ORO brzd pridal i podlozky pod trmen, ze je to __bezpecne__ a ze by se mohla zvysit jejich stelovatelnost?

    (To ze bych musel resit bud zmenu velikosti kotouce, nebo adapteru je mi jasne)

    Diky za pripadne postrehy

    0 0
    • MlokCZ  

      Ty kónické podložky co obecně používají Avid brzdy mohou někdy pomoct, když je něco někde na kole špatně.

      Tedy špatně zafrézované dosedací plochy nebo křivý rám, hodně měkký rám či jiný problém, který způsobí, že kotouč není na zatíženém kole jezdcem rovnoběžný s deskami.

      A tohle lze vyřešit doma jen pomocí pilníku, stačí vzít trošku do šikma dosedací plochu adaptéru tak, aby ve výsledku na zatíženém kole byl kotouč rovnoběžný s deskami.

      Pokud je vše na kole v pořádku, tak ty kónické podložky seřízení akorát lehce ztěžují a jsou tam zbytečné.

      Způsob uchycení jako ty ORO mají téměř všechny brzdy na trhu s vyjímkou Avidů (možná je ještě nějaká další vyjímka, každopádně je to běžné jak to mají ty ORO).

      0 0
      • quiq  

        NO nevim jestli mam na kole neco spatne, doufam ze ne. Je pomerne nove a nebourane.

        Kazdopadne Avidy se mi steluji bez problemu… proste povolim trmen, stisknu paku brzdy a utahnu trmen, pripadne doladim zdalenosti desticek. Ty ORO se mi pri utahovani trmene vzdy nejak pohly, predpokladam, ze kvuli dosedani na adapter.

        Jejich samostelovni desticek je taky dost nepredvidatelne…

        Chapu to tedy spravne, ze ty podlozky by nesnizily bezpecnost? To je asi to hlavni co resim, nejsem si jist, jestli ty hydry nemaji uz takovou silu, ze by s tou soustavou podlozek nejak hybaly (nejsem strojar, mam asi zkreslene predstavy co tam kde pusobi za jake sily :)

        Do toho pilniku se mi moc nechce ..mam obavu, ze bych to po kazdem sundani kola musel zpilovat nejak jinak a z toho adapteru by moc nezbylo :-))

        0 0
        • MlokCZ  

          To, že je kolo nové nic neřeší. Máš ofrézované dosedací plochy rámu a vidlice? Spousta nových kol to nemá.

          Metoda stisknout páku a utáhnout nefunguje téměř nikdy. Navíc je třeba stejně štelovat na zatíženém kole (zvlášť zadní brzdu) nebo cíleně seřizovat na nezatíženém křivě (pak je ale třeba vědět o kolik pro dané kolo a jezdce), protože po nasednutí na kolo se kotouč vůči deskám pohne.

          Bezpečnost ty podložky nesnižují, taky je standardně používají všechny Avidy (tím myslím i všechny hydry od Avidu). Maximálně po delší době se mohou ty podložky vymačkat a tím se to samovolně rozšteluje.

          A to pohnutí při dotahování znamená buď právě, že máš něco špatně a jak nejsou desky rovnoběžně s kotoučem, tak se to utažením pohne. A nebo je to rukama (jak jsem psal, tak metoda stisknout páku a utáhnou třmen velmi často nefunguje a použít nelze).

          0 0
          • MlokCZ  

            A pilníku se není třeba bát, piluješ adaptér, který stojí pár korun. A jde to rychle, protože většinou stačí vzít jen z čáti dosedací plochy barvu a ta je dole hned.

            0 0
        • se-se  

          jen upřesním – ty podložky nejsou kónické ale kulové takže umožňují výkyv a utažení ve správné poloze. Montáž je fakt někdy o nervy – těch dílků je víc než by bylo příjemné a jsou jak živý. Nastavení je pak ale přesné. Že by se vymačkaly nebo nebyly dostatečně dimenzované nepozoruju a to mám čtyřpístkové Avid Code a kotouče 220/203 a vážím 100 kg,takže síly opravdu extrémní

          0 0
    • Cryzyy  

      ORO maji dost malou mezirku mezi destickama a kotoucem, takze se neserizuji uplne idealne, ja to na jednom ramu resil vyrobou krive podlozky, ale dalo se to uspokojive seridit. Ty polokulove podlozky nijak bezpecnost nesnizuji.

      0 0
    • jIrI___  

      Ty čočkové podložky u Avidu jsou zlo, kvůli nim se mi třmen strašně špatně šteloval. Já mám raději to jednoduché řešení jako mají K18, ale člověk musí počítat s tím, že by měl mít na rámu/vidlici zafrézované dosedací plochy.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.