Tlumič Fox - montáž štelovátka odskoku

20 nepřečtených
  • MlokCZ

    Tak jsem chtěl dnes otestovat nový Push RP23. Namontuju na kolo a pro jistotu jako vždy kontroluju při vypuštěném tlumiči jestli není někde problém. Dobře jsem udělal, protože jsem si vůbec neuvědomil, že na Stereu má tlumič páčku zapínání/vypínání propedalu otočenou o 180st. A je to tak ze dvou důvodů. První hlavní, protože se tam nevejde, když je standardně (kolem 46mm zdvihu tlumiče by jí to urvalo). A současně otočená o 180st. je lépe přístupná.

    Takže jsem šel prozkoumat, zda se nedá jen otočit a celé to rozebral. Otočit se nedá, je tam ten jeden prvek páčky jiný (tedy přizpůsobný pro to otočení). Mohl bych ho snadno vyměnit z původního tlumiče. To je vše v pohodě.

    Jenže když už jsem to měl rozebraný, tak jsem sundal kromě páčky i ovládací prvek odskoku, abych si prohlédnul jak to funguje, když už se v tom vrtám.

    A to byla zřejmě chyba. Jak to funguje je jasné i jak to tam patří, pouze absolutně netušim, jak to tam teď vrátit. Zkusím popsat v čem je problém, pokud by napadnul někoho nějaký nápad i když to nikdy nerozebíral.

    Na obrázku je to vyfocené a je tam vidět, že na dně toho otvoru z těla tlumiče vystupuje prvek, který nastavuje odskok. Ten prvek se proti pružince zasouvá do těla tlumiče. A do toho otvoru na fotce je třeba dát ovládací prvek, který má na svém konci šneka, takže když se tím ovládacím prvkem točí, tak to zasouvá ten prvek ovládání odskoku do těla tlumiče. A problém je v tom, že abych tam mohl vrátit ten ovládací prvek, tak bych potřeboval cca o 1mm zasunout ten bazmek dovnitř tlumiče (možná i jen 0,5mm). Samozřejmě ten ovládácí prvek tam cpu natočený v poloze, kdy ten bazmek do tlumiče tlačí nejmíň nebo téměř vůbec. Ten bazmek uvnitř není problém nějakým nástrojem zatlačit, když se to dělá samostatně. Jenže jak to vyřešit když tam vracím ten ovládácí prvek, pak tam není vůbec žádné místo kudy bych tam strčil jakýkoliv nástroj na zatlačení toho bazmeku na dně.

    Skoro mi to přijde jako neřešiteln problém, ale nějak to tam jít dostat musí. A nějaký brutálnější násilí zatlačení toho ovládacího prvku jsem nezkoušel a zkoušet zatím moc nechci.

    Nemá s tím někdo už zkušenost nebo nenapadá někoho něco?

    0 0
    • MlokCZ  

      A ještě fotka toho ovládací prvku, který tam potřebuju vrátit.

      0 0
    • roud  

      hmm a co to tam dát tak abys tim šnekem na to tlačil co nejvíc tim by se to mělo zasunout ne ?

      0 0
      • MlokCZ  

        To jsem různě zkoušel, ale není moc důvod, aby ten šnek to zasunul. Ten šnek pak funguje v jiném směru než se to zasouvá.

        0 0
        • roud  

          A třeba jen silově domáčknout jestli si to nesedne ?

          0 0
          • MlokCZ  

            Trošku větší silou už jsem tlačil. Ono se to ale prostě zahákne o ten bazmek uvnitř, stačí, že to přesahuje ten 0,5–1mm. A větší násilí právě zatím zkoušet nechci, ten ovládací prvek nevypadá, že by byl moc tvrdý a poničit by šel asi snadno.

            0 0
            • roud  

              jj to mi je jasný … Mno nevim jediny co mě napadá je kroutit a kroutit než to sedne ale tos už určitě zkoušel X krát :O(

              0 0
            • claid  

              taky ti asi neporadím, když si nevíš rady ty..kdo jinej..ale trochu mi to připomíná můj problem co jsem měl s tím samým tlumičem a viděl u Švece jak to rozebírá a zkouší „nasadit“ ovládací páčku propedálu..taky mu to nešlo a nakonec říkal, že musí tlumič rozlepit vypustit vysoký tlak dusíku, pak že to půjde sesadit a pak znovu natlakovat..no snad to nebude ten případ..

              0 0
    • apache6000  

      nebude lepsi rozdelat ten tlumic.Mozna ti zevnitr ten:prvek pujde lepe zatlacit a pak tam to kolecko das.

      0 0
    • miki  

      nevím jestli máš foto tlumiče v řezu a nějak Ti to pomůže.

      0 0
    • MlokCZ  

      Takže už to řešit nemusim. Protože tlumič půjde stejně na výměnu komory, tak ji to pošlu rozebrané ať to složí. Stejně budu nechávat otáčet páčku propedalu.

      0 0
      • roud  

        mno to sis ho moc neužil…

        0 0
        • MlokCZ  

          Si ho užiju, až mi vymění komoru, smontují ty ovládacíc prvky a rovnou při tom vymění ten jeden díl páčky za opačný, aby byla otočená o 180st.

          0 0
    • bromden  

      Nejde mi hnout na RP2 s tím červeným kolečkem. Přitom páčka propedalu chodí v pohodě, propedal funguje, ale to červené kolečkona odskok se nedá otočit… co s tím?

      0 0
      • royal  

        povytahni ho :-)

        0 0
        • bromden  

          Jasně, nejlíp úplně vytáhnout, to bude po přečtení toho co je napsáno výše ideální varianta. Takže krom vytažení, opravy kladivem či sekerou, nebo rady typu „když s tím nejde točit tak s tím netoč“, nějaká jiná rada? :-)

          0 0
    • Dakar  

      Poprosím o radu, přišel jste někdo už na to, jak tam uvedený ovladač odskoku bezbolestně vrátit? Ptám se proto, že mě láká to hodit do elexu, demontáž vypadá snadně, jenže jestli je zrada ve složení… Díky.

      0 0
      • MlokCZ  

        Dnes už vím jak na to, ale i přesto by se mi do toho vůbec nechtělo. I tak je to obtížné, možné to ale bez kompletní rozborky tlumiče je.

        Lze to provést pomocí sponky nebo něčeho podobného. A finta je v tom, že se ta sponka prostrčí jednou z dírek od těch pojistných minišroubečků (a lze tak docílit toho, že tam bude současně zastrčená ta sponka i ten vkládáný ovládací prvek).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.