Montaz tlumice FOX - bushing/hardware

63 nepřečtených
  • op

    Mam nasledujici dotaz/y, objednaj jsem si na na sve Cube AMS tlumic FOX RP23 2009 – byl za peknou cenu, tak jsem do toho sel. Nyni nastava otazka, jak to na ten ram namontovat, chtel bych si to udelat doma sam – cvicne duvody. Potrebuji „bushing“, neznam presne ceske nazvoslovi, budu tomu tedy rikat prstynek uvnitr oka tlumice (s tim uz mam zkusenost, ze se casto vymackava) a cepy.

    Nasel jsem si toto: Strong Bushes nabizeji prstynky, cepy a nastroj na vyrazeni/narazeni prstynku. Maji tam pekny navod jak to udelat. U prstynku je to jednotuche, zvolim velikost FOX 1/2", u cepu jiz je to slozitejsi, musim zvolit delku a velikost zavitu – nejsem si jist a tady je ta prvni otazka. Co mam presne zmerit, abych zvolil spravnou velikost?

    Druha otazka, je, jestli existuje nejaka lepsi/levnejsi varianta. Cela ta sestava vcetne 5ti prstynku a nastroje na vsechny velikosti tlumicu me vyjde na 77 liber, to je dost. Asi bych to i dal, jen me zajima, jestli existuje nejak jina alternativa.

    Dik

    0 0
    • Smazaný účet  

      mam pocit, ze s vlozkama do ok se tlumice prodavaj zcela bezne. Jedine co je treba koupit jsou vymezovaci podlozky, coz zavisi na pouzitem ramu.

      0 0
      • op  

        stale je tu otazka, co zmerit, abych zvolil spravnou velikost .. Nikdo z mistnich mechaniku neporadi?

        0 0
        • prtavec  

          zmer prostor do ktereho to oko jde a velikost sroubu. TO jsou dve velikosti co potrebujes.

          Tady to mas presne popsane…

          http://www.tftunedshox.com/…ushings.aspx

          Jinak nastroj na vymenu mam, muzu pripadne prijet zapujcit (Praha). Potrebujes k tomu jeste sverak vetsi velikosti. Do maleho jsem to nenarval.

          0 0
          • op  

            Dobry, to je ono co jsem potreboval, diky moc. Diky i za nabidku pujceni nastroje, zatim spis pocitam s tim, ze si koupim svuj. Kdyztak bych se ozval.

            0 0
          • Lister  

            Nástroj na výměnu??

            Na to stačí kulatina odpovídajícího průměru – tak aby se zapřela o to kluzné pouzdro, ale ještě prolezla okem tlumiče a pak kousek nějaké trubky, která bude mít vnitřní průměr o něco větší než je vnější průměr toho pouzdra. Pak stačí svěrák a 5 minut práce.

            0 0
          • jluk  

            Dnes jsem si objednal sadu Heavy-Duty Mount Kit a chtěl jsem Tě poprosit, jestli je možné vypůjčit si ten nástroj na výměnu? Sice nevím kdy to dorazí, ale až to bude aktuální. Pokud to bude fungovat, myslím ten HD kit, tak si s další sadou objednám vlastní.

            0 0
    • op  

      Vymezovaci vlozky se to tedy spravne cesky jmenuje. Tady je maji skladem, at je to tu pro referenci pro ostatni. Stejne asi pujdu do tech lepsich (Strong nebo Heavy Duty).

      0 0
      • prtavec  

        o prinosu tech „lepsich“ trochu pochybuju.

        Loni jsem chytil hroznej vakl do horniho uchyceni. Nakonec jsem se odhodlal a koupil Heavy Duty kit. Ted ma najeto cca 4000km a uz malej vakl zacinam citit.

        0 0
        • op  

          ja chytam pravidelne vakl po 1500km (vadi mi i malej), takze 4000 by pro me bylo super.. ale spis to asi zalezi na te vlozce v oku a tam asi nebude rozdil

          0 0
          • prtavec  

            rozdil tam je, originalni byla kokova, u heavy duty je teflonova

            ale nejsem si uplne jist puvodem vaklu. Obevil se totiz az pote, co jsem horni cep rozdelal a pak znova montoval (kontroloval jsem loziska ve stavbe, proto jsem ho potreboval rozdelat)… na 100% nic nevypadlo, ale obevil se vakl. Az bude vic chuti to studovat, tak se na to podivam

            original chytil vakl v prubehu lonske sezony, coz bylo od porizeni kola cca 7–8.000km Menil jsem ho az tesne pred koncem roku, coz mel najeto tak 10–11.000km a vakl uz byl hodne znat…

            0 0
        • MlokCZ  

          Výdrž heavy duty mount kitu z TF tuned mám mírně lepší než u originál FOX montážních vložek, ale žádný extrémní rozdíl.

          Oceňuju na něm ale úplně něco jiného. Pokud je u tlumiče na kole čep, co se otáčí jen ve velmi malém rozsahu (což většinou jeden z čepů tlumiče bývá), tak s originál kitem je často problém.

          Jde o to, že jde z počátku velmi z tuha a pak místo aby se otáčela montážní vložka v bushingu, tak se protáčí montážní vložka v rámu (dotažení k rámu to neudrží) a ničí se tím dosedací plochy na rámu. V extrému to může rám i nevratně poškodit.

          Heavy bushing kit z TF tuned s polymerovými pouzdry jde i nový mnohem více z lehka a tohle se nestane a tenhle lehký chod bez vaklu si udrží po celou dobu životnosti.

          A někdy je tenhe problém i u čepů co se otáčí ve větším rozsahu, pokud se daný čep na rámu nedotahuje na větší moment.

          0 0
          • tim  

            Trošičku mi v hlavě leží toto řešení.

            0 0
            • MlokCZ  

              V praxi s tím nemám žádné zkušenosti. Otázkou je, co to vlastně přinese. Pasivní odpory v čepech tlumiče problém nejsou ani při standardním řešení. Možná ještě tak to použít na tom čepu, co se otáčí více, zvlášť u některých rámů, kde je opravdu velký rozsah pohybu.

              A muselo by to mít o moc delší životnost, aby to mělo nějaký význam.

              Já mám v zásobě nakoupeno několik heavy duty kitů (a mám na obou Stereech u toho čepu s větším rozsahem pohybu stejný rozměr, takže to mám pro obě kola; ten druhý čep skoro bez pohybu zase bude mít extra dlouhou výdrž) + ten montážní nástroj z TF tuned, takže s tím vydržím teď několik let.

              0 0
          • op  

            Mno, takze jsem si koupil ten Heavy Duty kit, vcera prisel, tak jsem se to jal hned nainstalovat.

            Koupil jsem jen kit, bez „nastroje“, protoze tlumic je osazen originalnim bushingem, tak jsem si rekl, ze s tim zatim vystacim a teflovove vlozky si necham na pozdeji. Nainstaloval jsem, musel jsem tu ocelovou trubicku z kitu natlouct do te originalni vlozky v oku – slo to celkem ztuha. Nevim, jestli se to v tom bude otacet, taky nevim, na jaky moment utahnou srouby v ramu. Takze jsem znervoznel podobne z toho co tu popisujes – aby se mi neprotacela ta ocelova trubicka na sroubu (misto v bushingu), tudiz oproti ramu.

            Mas tip na kolik utahnout ty srouby? Momentak mam.

            0 0
            • MlokCZ  

              Z hlavy všechny momenty pro Cube nevím. Každopádně na stránkách Cubu jsou všechny momenty pro všechny modely (i starší) ke stažení, tak se tam mrkni.

              Můj odhad z hlavy je 8Nm pro oba čepy tlumiče.

              Když si nechal původní bushing, tak je to obvyklý stav, nové to tam jde opravdu těžko. A s počátečním rozchozením, aby se to otáčelo kde má být problém může. Tahle kombinace bývá ještě horší než rozchození originální montážní vložky, která je ze dvou kusů.

              Osobně bych rovnou vyměnil i bushing za ten polymerový a ten originální tam nenechával, pak to bude zcela bez problémů.

              Škoda, že jsi rovnou nekoupil i ten nástroj. Bez toho ten originál bushing budeš ven dostávat těžko (ještě tak napcat tam ten polymerový nový, to by se povedlo asi i bez toho nástroje, ten tam jde snáz).

              0 0
              • op  

                Hm, takovouhle komplikaci jsem necekal. Zkusim dneska vyfouknout tlumic a kouknout se, kde se to protaci, coz ale asi uvidim jen u toho cepu, ktery se otaci vic.

                Ohledne momentu mas pravdu, dokument Cube uz jsem nasel, je tady jen nemecky, ale 8Nm je z toho patrne.

                0 0
    • op  

      Takze pro objednani spravnych vymezovacich podlozek/spaceru jsem postupoval tak, ze jsem vymontoval stary tlumic a zmeril roztec pres stavajici podlozky – vyslo mi 22 a 30 mm /8 mm prumer sroubu. No, ale pri pokusu o objednani jsem narazil na setinove miry – nejblizsi nabizene rozmery jsou 21.85 a 22.15 a pro ten druhy rozmer 29.97 a 31.75. S takovou presnosti uz neumim merit. Mevite nekdo (Mloku?) kolik to na presne pro ram Cube AMS Comp byt? Dik ..

      0 0
      • MlokCZ  

        Na setiny se tady vůbec nehraje. Rozdíl do 0,2mm je nepodstatný, to se stáhne.

        Jediný problém jsem řešil u staršího Sterea, kde uchycení spodního čepu tlumiče nedovoluje moc velké stažení a už od koupení kola měla vložka tak o 0,3mm méně než je přesná rozteč rámu. A aby to nezlobilo, tak bylo třeba přidat jednu tenoučkou podložku a s tou zcela v pohodě.

        Přeměř si rozteč v rámu, ta může být mírně jiná než originál montážní vložky co jsi tam měl a podle toho zvol nejbližší rozměr. A pokud bys měl i tu rozteč 22mm, tak bych volil ten menší rozměr vložky. Vždy se to dotažením o něco může stáhnout + v úplně nejhorším dáš desetinkovou podložku. Ale opačně to tam rvát s větším rozměrem je blbý.

        Jinak v TF tuned případně vyrobí libovolný rozměr i mimo ty standardní, pak je tam příplatek myslím 4 libry za nestandardní rozměr.

        Já mám na Stereu třeba jeden čep 55mm a to se standardně nedělá (myslím, že se dělá 54mm standardně).

        A přesně to nebude nikdy, klidně se to rám od rámu (stejný typ, různé kusy) bude o nějakou tu desetinku lišit.

        0 0
      • MlokCZ  

        A třeba v TF tuned si zrovna u těhle rozměrů ani na setinky nehrajou a mají rovných 22mm a rovných 30mm.

        0 0
        • partas  

          zdravim, mam objednanej ram cube amc hpc temline (2010) a tlumic Fox RP23, ale nemuzu nikde najit ty rozmery pro podlozky, ani sirku ani prumer. Nevis nahodou, kde se to da najit, pripadne jestli to neni stejny jako u OPova Cuba? Nechce se mi cekat az prijde ram, abych to mohl zmerit a nasledne cekat na podlozky. Diky

          0 0
          • MlokCZ  

            Bohužel tady netuším jestli v karbon verzi je ten rozměr totožný nebo ne.

            Já měl loni chvíli zase znovu 2010 AMSko v hliníku a manželka, která ho pořád jezdí (2009 rám) to samé (také hliníková verze).

            Tady mají lecos

            http://www.cube.eu/…ice/manuals/

            třeba jsou tam dotahovací momenty, doporučené sagy, atd. Ale jestli tam někde není i ten rozměr montážních vložek netušim.

            0 0
    • capo  

      Naváži na téma. Mám vůli v horním uložení tlumiče. Dá se obecně říct, že stačí, když si koupím nové montážní vložky (např. http://www.bikestuff.cz/…-8mm-spacer/), nebo budu muset měnit i samotnou bronzovou vložku v tlumiči?

      Je potřeba v případě první varianty nějakého spešl nářadí, nebo zvládnu samodomo? Tu bronzovou vložku bych asi svěřil servisu…

      0 0
      • jimiAJ7  

        vetsinou to byva ona bronzova vlozka v oku tlumice, vylisovani a jeji nalisovani neni az tak slozite…sverak,neco co se sedi do prumeru oka, cit, a trpelivost. :)

        0 0
        • capo  

          No mě právě přišlo, že je vůle mezi těma hliníkovejma spacerama a čepem. No asi to vezmu z gruntu…

          0 0
        • mr.antik  

          Já mám zas zkušnost (u těchto hliníkových) že to je většinou vložkou.

          0 0
    • hrajem  

      Tak jsem procetl co jsem mohl a asi si necham vysoustruzit obdobu heavy duty kitu. Pouzdra predpokladam ze se z polymeru standartne neprodavaji, takze ty asi budu brat z TF tuned…

      Nema nekdo, kdo uz si to nechaval soustruzit rozmery?

      Ten nastroj na nalisovani Heavy duty kitu by se dal taky lehce vyrobit, nebo je lepsi koupit original?

      0 0
      • vifon  

        na Fox tlmic, 1/2"

        0 0
        • hrajem  

          Diky, ale myslel jsem spis rozmery toho Heavy Duty kitu…

          Pouzdro nemam moznost nechat si vyrobit z nejakeho plastu takze to asi koupim…

          Popripade neni tady nekdo kdo si nechaval pouzdra vyrabet a ma jich nadbytek, nejaka bych odkoupil :)

          0 0
          • hrajem  

            Nebo to co jsi postnul je standartni lozisko, ktere koupim v TF tuned a jinde? pokud ano, tak to uz bych si zbytek snad nejak dohledal :)

            0 0
            • MlokCZ  

              Ty rozměry má přeci každý rám jinak. V TF tuned nabízí standardně asi tak 20 různých rozměrů, případně udělají i individuální na zakázku.

              Se podívej, co mají jen ve standardní nabídce

              http://www.tftunedshox.com/…t-Kits-127mm

              A běžně rámy používají i jiné rozměry. Mám třeba na Stereu M8×55, takže jsem platil asi 3 libry příplatek za individuální rozměr.

              Jediný společený rozměr je těch 12,7mm pro Fox tlumiče.

              0 0
              • hrajem  

                Jasne, sirku uz si namerim sam, jde mi jen o ten prumer vlozky kluzneho pouzdra, popr vcetne toleranci… Ten prumer nechci merit podle starych pouzder, protoze uz jsou krapet jete…

                0 0
                • vifon  

                  ja som hodil rozmer mojej TF Tuned ocel. vlozky do Bluru LT2 (jednu som kupil a druhu si dal vyrobit z nastrojovky). Vonkajsi priemer 12,7 mm je spolocny pre vsetky fox tlmice a vrtanie sa robi bud 8 alebo 6 mm. Sirka uz zalezi podla ramu. Podla tohto vykresu si mozes dat kludne vlozku vyrobit, len podla potreby si zmen dlzku a vrtanie. Klzne puzdra si uz musis kupit sam, bud polyamid alebo klasika s teflonovou klznou vrstvou 08DU08 alebo 08DP08.

                  0 0
    • gazman  

      Vraž tam jehly to je kultura http://www.enduroforkseals.com/…30ih210.jpg

      0 0
        • hrajem  

          A ma uz s tim nekdo nejake dlouhodovbejsi zkusenosti?

          Bojim se, ze to bude natrocne na udrzbu a nevim, jestli to bude mit nejaky prinos

          0 0
          • gazman  

            Co nevidět to namontuju, předpokládám že to vydrží mnohem déle než klasické poteflonované pouzdro.Teď mám ty plastové pouzdra od TF a drží dobrě, ale jehly budou nezničitelné, pokud se na ně nedostane voda a budou mít určitě menší odpor.

            0 0
            • hrajem  

              No prave – voda a bordel, z toho mam strach… Kdyz to mas v ruce, poreferuj jak je to zatesnene…

              0 0
              • gazman  

                Vidíš na obrázku, jsou tam pryžové dvoubřité kroužky usazené v duralovém pouzdře, když to napereš dobrou vazelínou nemůže se tomu absolutně nic stát.

                0 0
                • hrajem  

                  Asi to nakonec zkusim, aspon mi odpadnout starosti se soustruzenim apod… Tak snad se to za rok jezdeni ve srackach nezadre…

                  0 0
                  • gazman  

                    Jsem přesvědčen, že nebude problém, ale pro jistotu tam naseru voduodpudivou vazelínu.

                    0 0
            • jimiAJ7  

              Vis stranky kde se to da poridit ? mi uz taky dosluhujou, tak ze bych to vyzkusal…

              0 0
    • siskin  

      Budu v nejbižší době od tam taky brát jeden kousek ,nenašel by se ještě zájemce , nejlíp z Brna ,že bychom se šábli o poštovný?

      0 0
      • siskin  

        up s tím ,budu objednávat teno týden. Kdyby se chtěl někdo přidat..

        0 0
    • zdenek  

      Tlumič po návratu z repase nemá čepy přesně rovnoběžně.

      Dá se bez poškození pootočit pístem?

      0 0
    • claid  

      tak musím také vyněnit po cca 7000km pouzdra a objednal jsem Polymer Eyelet Bushings a Heavy-Duty Mount Kit na TF Tuned. Protože jsem výměnu zanedbal, potřebuji také ten čep se závitem, na sešroubování celé sestavy pouzdra. Nikde ale ten čep nemohu najít… poradí někdo kde by se dal sehnat? díky

      0 0
    • Concorde  

      Nebude chtít někdo něco z TFTuned? Budu teď objednávat, tak bysme se mohli šábnout o poštu, ale hádám že po zavedení pětidilných origo foxáckých vložek už o tftuned nebude takový zájem…

      0 0
      • Neťa  

        Ahoj, já bych možná měl zájem, Fox není v potřebném rozměru, budu zřejmě potřebovat custom od TFT, ale změřím a rozmyslím to až během dneška, zítřka, nevadí?

        0 0
        • Concorde  

          V pohodě. Nespěchám. Ještě jsem psal mejl do RWC, protože jehličky mě lákají víc než polymer, ale asi by to taky muselo být custom, tak uvidím co odpoví. :) Kdyžtak se mi pak ozvi na mejl.

          0 0
          • cbb  

            a dalsia alternativa, ak sa chces vyhnut clu a DPH pre dovoz z USA – Amachete Roller Kit (ESP). Objednaval som od nich custom kit, vyrobeny namieru, bez vymedzovacich podloziek, nahodene, uz len vyskusat v reale v novej sezone.

            0 0
            • Concorde  

              Jo, dík. Na to jsem se taky díval. Ale nakonec asi budu brát ty TFTuned. Origo fox (staré 3dílné) mi vydrží vždycky tak 5 měsíců a pak to chytne hnusný vakl (jen ve spodním oku, vrchní je furt origo a bez vůle), tak snad na tom budou ty tftuned o něco líp. Počítám že by tuto sezonu vydržet mohly. Když ne, tak poslední řešení jsou ty jehličky no. :)

              0 0
    • danis7  

      Na fullu mám na tlumiči nasazeny ty nové 5-ti dílné vložky od Foxu, mám na nich najeto zatím přes 5tis km. Teď nedávno jsem si všiml, že se mi protáčí ta dvoudílná béžová vložka (viz foto), která se strká do oka tlumiče (udělal jsem si na ní fixem značku a po jízdě to šlo vidět).

      Jak lze tomu zabránit? Mám to více dotáhnout nebo je tam vlepit? Bohužel nemám momentový klíč, takže to mám dotažené od oka.

      0 0
    • Ajkalla  

      Můžu nahradit u 5ti dílných fox vložek ty žluté za klasické tyto ? Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.