• saintjv

    Hosi dotaz. Chci si poridit nejaky universalni termopradlo. Primarne bych ho chtel vyuzivat na lyzovani a kdyz je ted takhle tak i jako spodni vrstvu na kolo. Precetl jsem mraky o merino o tom jak to nesmrdi atd…Byl jsem si ted neco vyzkouset(ice­breaker) a musim teda rict, ze pocit na tele nic moc.

    A ted teda dotazy:

    Je merino dobry i na aktivity kolo/beh? Nebude v nem moc vedro?

    Co ten klimatex? Jak je to s fukci u nej? Nasel jsem v kramech trika a spodky a maj na sobe Coolmax ci co? To je tedy spis na odvod vlhkosti?

    Pripadne co by jste doporucili? Cenovka je v podstate u vseho velmi podobna…

    0 0
    • McBlacky  

      zkusil jsem kde co a pokud nechceš zahodil výrazně vysokou částku, tak bych doporučil značku Progress, konkrétně jejich řady Dynamic nebo Seamless.

      Merino je spíš takový doplněk, rozhodně ne univerzál, používám jen na aktivity s nízkou intenzitou.

      Klimatextu se spíš vyhni. Pár věcí jsme doma nakoupili, když byly akce 50% off, ale ani za tu cenu to nestojí.

      0 0
      • MlokCZ  

        Jen doplním, že když už na sport Merino, tak aspoň nepoužívat jako první vrstvu (kde se projeví horší odvádění potu než u dobrých umělin nejvíce).

        0 0
        • saintjv  

          Jj to me prave od merino odradilo bylo to ne zcela prijemna na tele.

          0 0
          • Delkim  

            na základě nějakých pozitivních článků jsem si nedávno nějaké Merino prádlo koupil, funguje fantasticky, jen to nesmí být první vrstva na aktivní pohyb :)

            to jsem pochopil hned na prvním švihu… sice prádlo hřálo, ale dalo se i ždímat :)

            teď když je chladno tak jako první jde Under Armour nebo Craft a na to druhá vrstva Merino a je to ok

            0 0
            • cuki  

              Lepší firmy dělaj Merino jako první vrstvu s našitou první transport vrstvou dohromady. Navíc to ohromě prodlouží životnost samotného merina, to se jinak rychle rozpadne

              0 0
              • MlokCZ  

                Jenže to stejně moc nepomůže (tomu potu) a je to pořád daleko horší v transportu potu než kvalitní umělina (a ano, takové Merino doma také mám a nosím).

                Ohledně životnosti, tam bych souhlasil, tam to trochu pomůže.

                Hlavní problém Merina je, že prostě nacucá daleko více vody než kvalitní umělina (samozřejmě to není jako bavlna, ale pořád bída).

                0 0
                • blaf  

                  uvazuju, ze bych koupil merino triko o vyssi gramazi (250) jako druhou vrstvu, nosil bych to na umelinu, myslis, ze je to blbej napad? cekam od toho, ze to bude hrat pri nizsich teplotach

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Hřát to hřeje velmi dobře (u mě tedy když je suché), zvlášť při takové gramáži (slušně hřející hodnotím už i kousky s 200g/m2 co mám z Merina).

                    Jestli ti to bude vyhovovat rychlostí odvodu potu a nasákavostí těžko říct. Dost lidem to stačí, já ho po pár vyzkoušeních na sporty s vyšší intenzitou nenosím vůbec (na nízkou intenzitu ale zase naopak docela Merino používám, včetně někdy v civilu). I při druhé vrstvě jsem pak byl mokrý o dost více než s umělinou a výsledek byl, že mi byla akorát zima.

                    To, že by Merino dobře hřálo i mokré jsem u sebe nikdy neregistroval ať jsem to měl jako první nebo jako druhou vrstvu (možná je to mírně lepší než u uměliny, zima je mi pak ale tak jako tak, když je to mokré a když mi to pak i déle schne, tak je to k ničemu).

                    0 0
                    • blaf  

                      no je to hlavne na zimni najizdeni takze intenzita spis nizka, asi to zkusim, v nejhorsim to budu nosit v civilu jako tenkou mikinu

                      0 0
                • cuki  

                  to pomůže dost protože ta první vrstva )vnitční vložka odděluje tělo od toho mokrého merina a ta vlna naopak má tendenci přebírat vlhkost z té první vrstvy. Druhá věc proč použít merino je ta že izoluje celkem dobře i když je mokrá. Veškeré plasty jsou na tom o poznání hůře. Je u nich velkej rozdím mezi suchym a morym stavem, což je bohužel fatální. Z plastů jednoznačně jako spodní vrstva Craft zero nebo jak se to jmenuje a na vrch 2l taky od Craftu ze 100%PE To je i v celku odolná vrstva. Mrino samo o sobě mi stačí tak do duli až 5°C a 2l vrstva s průměrnou kramáží do cca –10°C. V dlouhejch sjezdovech pasážích na sebe hodim tenkou 2,5 membránu a nebo windstoperku.

                  Jinak merino má jednu super výhodu, že když někam dojedu tak to sebe nemusim hned sundat protože to nesmrdí a v hospodě to po pár pivech uschne :-)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Mně to tedy nepomůže vůbec (ať už celý kus oblečení pod Merino nebo Merino s vnitřní umělou vrstvou).

                    Je sice pravda, že Merino dobře přebírá vlhkost z první vrstvy nebo vnitřní uměliny.

                    Tohle je ovšem platné tak prvních pár minut větší intenzity.

                    Následně dojde k nacucání Merina a konec. Nestačí to pak schnout a jsem permanentně mokrý a to hodně.

                    A srovnání v praxi je jednoduché. Když si vezmu samou umělinu, tak je to mnohem lepší a usychám daleko rychleji a jsem ve výsledku po mnohem delší dobu v suchu. Nepíšu pořád, protože ve výjezdu při vyšší intenzitě se propotím jako prase ať si vezmu cokoliv.

                    A co se týká schnutí při zastavení, tak opět Merino prohrává a to výrazně, schne déle.

                    Já tedy dost často vozím i uměleny nějakou suchou vrstvu sebou a když se propotím někdy opravdu hodně, tak se převleču. Tohle provozuje zejména v horách, kde je dlouhý výjezd a pak dlouhý sjezd.

                    U Merina byl opruz to i jen tahat po převlečení, bylo už slušně těžké jak se hodně nacucalo.

                    Prostě schopnost Merina nacucat daleko více vody než některá umělina je pro mě prostě průšvih a dělá ho tak nepoužitelné do vyšších intenzit.

                    S Merinem jsem na kole zavzpomínal na staré časy ještě s bavlnou (než jsem přestal Merino na kole používat). Samozřejmě bavlna je mnohem horší, ale scénář byl podobný.

                    U bavlny jsem vozil v horách třeba tři náhradní kusy. Na kopci svléknul, vyždímal a vzal si suchý kousek.

                    U Merina to bylo podobné jen s tím, že to není tak výrazné (tedy nenacucá až tolik vody jako bavlna).

                    0 0
                    • blaf  

                      dulezite je ta vyssi intenzita

                      pri zimnim najizdeni v nizke intenzite je to podle mne pouzitelne…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Ono to bude hodně individuální. Někdo nebude mít s Merinem problém ani při vyšší intenzitě.

                        Vím, že při stejné vyjížďce dost často někdo nemá problém v tom stejném v čem já už problém mám.

                        V zimě to komplikuje ještě neprofuk. Když jsem v zimě jezdil (teď už moc ne), tak jsem si vždy musel sakra hlídat intenzitu, protože s neprofukem bych to nedal rozumně s ničím pod tím.

                        0 0
                        • cuki  

                          V zimě šlověk musí jezdit tak, aby se moc nepotil a podle toho zvolil tempo. Ono stačí chvíli zabrat a pak je to *******. Nejhorší jsou rukavice, prsty omrznou velice rychle i se sebelepšími rukavicemi. Pokud člověk jede na krev, tak je potřeba aby první vrstva byla uplně nepropustná, nebo alespoň co nejméně a další vrstvy byly s rezervou difuzně otevřené. Já vím je to humus, ale dokáže to v extremních podmínkách zachránit život.

                          Pamatuju si jak jsem jel 570Km v teplotách přes den cca –15°C a v noci víc než –25°C. Zachránilo mě pouze to, že jsem si vzal jako prvni vrstvu takovou tu igelitovou pláštenku. Pod ponožky jsem si dal igelitové pytlíky. Nedokážete si představit ten pocit v tom bejt, ale jsem si jistej že mi to zachránilo život a jako jeden z mála jsem ten závod vůbec dojel…

                          žádný super hyber materiály a membrány se v tomhle počasí nechytaly.

                          Veškeré moderní materiály mají svoje limity. Merino vlna je má také. Člověk propotí vše, ale ta merino vlna tu vlhkost odstaje za velice krátkou dobu alespon z te první vrsty. I když je pak sama jako houba.

                          Ale sám osobně merino vlnu mam nejradši do hor na lezení, kde se člověk třeba i několik dní nemá možnost jak převlíknout…

                          0 0
                          • prodi  

                            to jsou perly zase…

                            0 0
                            • McBlacky  

                              v takto extrémních podmínkách má pravdu, stačí si přečíst něco o závodech hluboko pod bodem mrazu

                              0 0
                            • Polka  

                              Pavel Richtr co pojede Iditarod o tom rika:

                              Místo fleecové mikiny, která se příliš neosvědčila, povezu ultralehkou ale teplou bundu Northface ThermoBall. Pak mám velkou péřovku, ale tu si člověk bere, když už je nejhůř a je velká zima, třeba –40C. Do těchto extrémních teplot povezu znovu jako spodní vrstvu na tělo „igelit“ vapor barier, aby pot nešel do dalších vrstev, kde by potom mrznul. Samozřejmostí je expediční spodní prádlo Devold z Merina a potom už jen softshellová bunda. Takhle relativně nalehko se dá v „normálních“ teplotách do –20C v pohodě jet.

                              0 0
                          • scret  

                            uplne s tebou souhlasim, uplne nejlepsi je samozrejme vetsi igelitovy pytel, v nem jen udelat diry na koncetiny a hlavu a cele to uzavrit… Clovek si vytvori takove mikroklima a telo si s tim nelip poradi…

                            Membrany a dnesni materialy jsou akorat k vzteku…

                            0 0
                            • cuki  

                              to urcitě ne, ale do zimy je jakákoliv membrána kontraproduktivní, pokud neprší tak je lepší cokoli bez. V dešti je to opačně a tam má membrána své opodstatnění. A ten igelit jako první vrsta zaručí ze zbytek bude suchej a bude tedy izolovat. To „mikroklima“ neni zrovna super, ale lepší než zmrznout. Voda je nejen špatnej izolant, ale ještě má velkou měrnou tepelnou kapacitu, takže to tělo nestíhá vytvářet dostatečnou energii..

                              Ve velkejch mrazech člověk buď musí respektovat možnosti svého oblečení a podle toho volit příkon (tedy tempo) a nebo se musí spokojit s diskonfortem metody „igelit“

                              0 0
                              • scret  

                                pokud prsi, tak igelit je nastejno s membranou:)

                                0 0
                                • cuki  

                                  Za prvé ten igelit se v zimě používá jako první vrstva, ne jako poslední a za druhý jde o to jaký typ membrany to je. Rozdíl parciálních tlaků je zde podstatný činitel…

                                  0 0
                                  • scret  

                                    muzes mi rict, proc by to nekdo dnes delal? myslim, ze je zbytecny koupat se ve vlastni stave… ale kazdy to ma treba jinak:)

                                    0 0
                                    • cuki  

                                      myslím že je zbytečný umrznout a stačí k tomu opravdu málo. To že ty hadry stojej nesmyslný peníze je vec marketingu nikoli kvality to těchto podmínek.

                                      Zatím jsem osobně nepoznal materiál, který by mě dostačoval co se týče propustnosti o membránách nemluvě.

                                      Třeba takovej softsheel (jakejkoliv) je modni doplněk do města. Nikoli pro sport (pokud do toho nepočítám šachy :-D)

                                      Jak psal někdo nademnou nehorší je větruodolnost. Ta se s dobrou propustností dost vylučuje.

                                      a parametry membrány samotné nejsou pro celkovou paropropustnost až tak podstatné. Dost záleží na čem je nalaminována nebo jestli je třeba volně ložena.

                                      Málokterá firma uvádí paramety propustnosti celého souvrství (z českých mě napadá snad pouze High Point)

                                      Dále neexistuje oblečené které by na kole fungovalo do kopce a z kopce. Bud musím přispůsobit výkon a nebo změnit oblečení během jizdy. Problém je že ani tohle není ideání. |jelikož po dlouhym stoupání to tělo ještě nějakou dobu „pracuje“ a i kdybych na ten kopec vyjel nahej a pak si vzal nějakou větruodolnou (tedy neprodyšnou) vrstvu tak se při následné jízdě z kopce stejně spotím…

                                      0 0
                                      • scret  

                                        zcela uprimne, ani se nedivim tve nespokojenosti s materialem, kdyz jak sam pises ten „softsheel“ je jen do mesta:)))

                                        Placas nesmysly, ktere by se neznalemu mohly zdat nedejboze jako rady zkuseneho odbornika:) Stejne si myslim, ze se jen snazis, ikdyz docela inteligentne, trolit…

                                        Na jednu stranu je to dobre, ze vyvolavas nejakou diskuzi, na druhou bohuzel spatne pro toho, kdo te vezme vazne…

                                        Znaly clovek naopak vi, ze kvalitni prodysny softshel ma naopak do mesta v podstate nevyhody:) budes v tom mrznout, clovek vypada jak potapec atd.

                                        Ale z tvych slov bych soudil, ze jsi nic kvalitniho na sobe nemel… Vetruodolnost lze spojit do jistemiry s prodysnosti uz celkem dobre… Horsi je nepromok…

                                        Nepropro membrany jsou dnes taky uz docela jinde oproti dobam minulym, ikdyz je celkem logicky, ze extremni zatez nezvladnou… Takovej matros jeste nikdo nevymyslel, ale co neni ted, muze za par let byt…

                                        Uz dneska se experimentuje s materialy, ktere umi menit svoji „strukturu“, resp. prodysnost dle aktivity… Ale clovek tvych znalosti tohle urcite vi…

                                        To, ze jsou vyrobky drahe, o tom zadna… ale tezko budou renomovane firmy delat charitu ze?:) Kazdy to dela kvuli zisku.. diky konkurenci se snazej ale firmy zlepsovat materialy a tak se to posouva dal a dal…

                                        0 0
                                        • cuki  

                                          Rád se nechám poučit zatím jsem vyzkoušel mnoho desítek velmi různých materiálů. V celku jsem se zabýval i vývojem a testováním. ač uznávám že posledních pár let nemám přehled co jsem měl dříve. U softsheelu se moc nezmenilo. Je to velmi neprodyšný materiál, za tím si stojím.

                                          Nesmíš dát na informace výrobců o tom jak je to super a jedině tohle a nic jinýho.

                                          Pokud vyvýjíš nějakou větší fyzickou aktivituve většině případů by ti nestačilo ani aby ten materiál „udejchal“ 100 000g/m2/24h

                                          Ty nejlepší membrány v reálu po nalaminovaní na bundu nedaj ani třetinu toho co by bylo potřeba a ty lejlepší softshell bundy nedaj ani třetinu toho co daj tyto klasické bundy. Tedy třeba jen desetinu toho co je potřeba. To že gore píše o nějaké membráně nesmysly je jedna věc, druhá je realita v nelaboratorních podmínkách po nalaminování. Ale nechci rozjíštět diskusi v tomto sěru, jde jen o to že ani jeden z těchto materiálů nemá dokonce ani papírové hodnoty toho co by bylo třeba!

                                          Další problém je v tom, že aby ta membrána fungovala, tak jak by bylo potřeba musela by bejt pokaždé jinde. Aby co nejlépe odváděla pot musí bejt co nejblíže kůži a aby odolávala dešti musí bejt zase jako první vrstva z venku…

                                          0 0
                                          • scret  

                                            jmenuj konkretne, at se tu dal muzeme bavit:)

                                            Co jsi konkretne testoval a vyvyjel????

                                            O neprodysnosti softshellu – evidentne toho moc vyzkouseneho nemas, jinak bys tohle nepsal…

                                            Mam napriklad softshellovou bundu, ktera je jen o neco malo prodysnejsi nez cyklo dres s dl.rukavem:) a vcil mudruj:)

                                            Jinak membrana nema odvadet pot, to jentak pro poradek:) To neni jeji ukol, jeji ukol je ochrana pred vnejsima vlivama a byt prodysna… Odvod potu zajistuje nejaky fcni triko atd.

                                            0 0
                                            • cuki  

                                              " Mam napriklad softshellovou bundu, ktera je jen o neco malo prodysnejsi nez cyklo dres s dl.rukavem:)"

                                              hmm ty jsi mi ale konkrétní. Dle tvých přízpěvků bylo ten dres z trolí kůže co? Ta moc prodyšná neni to máš pravdu :-D

                                              0 0
                                              • scret  

                                                vidis, uz nam zacinas ztracet pevnou pudu pod nohama:)

                                                Konkretni narozdil od tebe byt samozrejme muzu:) mam Marmot Tempo jacket…

                                                0 0
                                                • cuki  

                                                  No hodnotu prodyšnosti jsem u ní tedy nenašel. Na parametry jako nejprodyšnější a vysoce prodyšná jsem dost alergickej.

                                                  Ale v popisu nevidím, že by se jednalo o použití softshellu s membránou, ale nemam čas to teď hledat musim do práce.

                                                  0 0
                                                  • scret  

                                                    pisu niz, jsou i nemembran.sof­tshelly:)

                                                    Pokud pojedu na kolo, jdu behat apod. nebudu si brat nic s membranou… Pokud pujdu na hory, v nemembran.SS bych zmrznul…

                                                    0 0
                                          • obda  

                                            Nejakej softshell typu „pile and pertex“ (napr. Buffalo shirt) jsi zkoušel? Je tu pár lidí, co mi může dosvědčit, že mezi –7 a +5 jezdím furt v tom samým – tenoulinká první vrstva a Montane Krypton Smock. Co zapotím, to si zas hodně rychle tělesným teplem vysuším, střídání intenzity není problém, klidně i teploty jako +10. Odolnost proti větru dobrá.

                                            0 0
                                            • cuki  

                                              něco takovýho: http://www.buffalosystems.co.uk/…ntain-shirt/

                                              co to ma společnýho s klasickym pertexem?

                                              tohle se přiznám neznám.

                                              0 0
                                              • obda  

                                                Jo, to je ono. Naprosto genialni. Z pertexu je vnejsi vrstva(takova vetrovka), uvnitr jsou takovy umely chlupy {pile). Tady najdes i borca, co v tom jel Iditarod.

                                                0 0
                                              • obda  

                                                Jinak je to ten klasicky, puvodni „softshell“. Extremne prodysny, vode jakz takz odolny, hreje. Akorat v tom moc parady nenadelas ;) Je to trochu extremni system (casto jedina vrstva na hole telo) a nosi se dost upnuty na telo, takze se to nehodi do mesta a pro normalni lidi. Tudiz z toho nekoukaj velky prachy, a outdoorove firmy rychle pochopily, ze ten koncept softshellu budou muset trochu predelat, aby to prodaly uplne kazdymu. Akorat to pak ma mnohem horsi vlastnosti.

                                                BTW tu svoji tenouckou Kryptonku jsem ve Skotsku, kde hodne fouka a obcas trochu prsi, bezne nosil na kopcich na hole telo v teplotach kolem nuly.

                                                0 0
                                                • cuki  

                                                  To zní zajímavě někde na to kouknu v reálu. Podobnej systém jsem si oblíbil u rukavic, je to celtovina s chlupem ze vnitř. Tohle by mohlo fungovat podobně. Ty rukavice se u nás taky neprodávaj, protože na tom není žadnej super hyper materiál, aby to mohli prodávat za velký peníze. Zakže je v čechách vůbec neseženeš. Nicméně neměl jsem lepší rukavice jak tyto Ideální na zmní lezení v horách. A na kole z duálama taky super. Na páčkách by z toho byl ale single speed :-D

                                                  0 0
                                          • mr.nikdo  

                                            cuki, kasli na to. Udelas lepe.

                                            0 0
                              • Mikikuba  

                                Podle mě většina toho co píšeš je blbost. Aspoň z mých zkušeností.

                                0 0
                                • cuki  

                                  tak to se buď nepotíš nebo nejezdíš v zimě. Fyzika se ochcat nedá. V teple je v celku jedno co na sobě máš. Tělo si při velkym výkonu vytvoří dost tepla aby neprochladlo. Problematické jsou pouze dlouhé sjezdové pasáže pro místa na těle které nejsou dostatečně izolované (hlavně kolem kloubů).

                                  V zimě je to horší. Neexistuje membrána takových kvalit, aby dokázala dostat zkze oblečení všechnu vodní páru a tím snižuješ izolační schopnosti oblečení a zároveň zvyšuješ potřebu energie kterou tělo potřebuje proměnit v teplo, což je v zimě dost limitující faktor (pokud se tedy nejedná o krátkou vyjíždku).

                                  Svůj „energetický rozvrh“ během vytrvalostních zimních aktivit, jsem pochytil od zvířat a ten byl velmi dlouhou dobu vystaven Dárvinovu přirozenému principu. Pokud je to blbost je blbost celá Darvinova terorie?. Stačí se kouknout na pohyb zvířat v extrémních mrazech. Takový dravci neudělají v extremních teplotách zbytečnej pohyb. například když loví kořist, musí mít 100% jistotu, že kořist uloví, protože extrémní výkon v zimě znamená i extrémní ubytek energie. Když se nepodaří chytit kořist můžou zemřít. zároveň se ale stále hýbou. U lidí je problém ještě daleko problematičtější, protože narozdíl od většiny zvířat máme velmi kvalitní termoregulaci pokožkou celého těla. Narozdíl třeba od psů kteří ji maji jen jednosměrnou jazykem.

                                  Naše termorekulace je sic užasná věc, leč bohužel funguje jen samostatně ne v nepřirozeném souvrství spolu s dalším oblečením…

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Ještě jí napiš, že vlastně vůbec nejezdí a bude to dokonalé :-)

                                    Ale já bych si spíš tipnul, že už „párkrát“ něco vytrvalostního za mizerného odjela :-)

                                    0 0
                                  • Mikikuba  

                                    Děkuju žes mi poradil nicméně už jsem párkrát v dost! špatným počasí jela i několik dní nonstop…A to v i v různém stavu organismu. Podle mě chceš být zajímavej ale reálně toho moc vyzkoušeného nemáš a neznáš. Nicméně já tě neznám čili nechci soudit. Nicméně opakuji že mám praktické zkušenosti a ty jsou zcela jiné než máš ty. Kromě toho si namyšleně troufám říci, že velice slsušně znám fungování lidského organismu a to za poměrně extrémních stavů, počasí i zátěže.

                                    0 0
                                    • scret  

                                      tak nikdy nevis, cemu se muzes priucit od odbornika:)

                                      0 0
                                    • cuki  

                                      Asi každej máme trochu jiné představy o špatném počasí :-)

                                      Koukal jsem na tvuj web a hodnotit tě nechci a ani nemůžu. Narozdíl od tebe nemam za sebou RAAM ani nic podobného. Jen málo kterej závod co jsem jel byl delší než 24hodinovka a jen jeden byl z toho celý na kole. Ale žádnej závod co jsem si u tebe všimnul nebyl co se počasí týče extrém. Ono by to ani nešlo přece jenom taková 24h je proti raam takovej svižnější sprint.. Proti tobě jsem v celku břídil. Ale přecejem mam pár zkušeností z extrémním počasí, které vyhledávám i když ne většinou na kole. Svůj organismus znám velice dobře a vim jak se chová 2 dny bez vody 8dni bez jidla, dostkrát jsem si sáhnul na dno fyzicky i psychycky, ale zase trochu jinak. Ono je jiné jezdit komerční závody a závody nebo výkony dělat bez podpory. To se pak riskuje trochu jinak, ale o tom se bavit nechci.

                                      Kdyby jsi to četla celé tak netvrdím, že membrány a pod jsou zbytečné, sám mám doma spousty takovejch věcí (od starejch gore tex, gore tex xcr, gelanots, block vent, windstoper, no wind a soft shell materiálů. Jen je prostě používám jen na konkrétní podmínky. A pokud vim, že je hluboko pod nulou tak je prostě na kolo netahám a zaměřuju se na paropropustnost. Do velkého větru vyjímečně tu windstoperku nebo celorozpínací klokanku z bloc ventu, kterou mam provlečenej bederák od batohu tak, aby se mě přímo nedotýkala a jen chránila před větrem. Jinak je vše maximálně uzpůsobeno prodyšnosti. Obdobý kdy jsem používal tyhle membránové bundy automaticky jako poslední vrstvu mam už dávno za sebou, protože po chvíly už je jedno jestli je to membrána nebo jen igelit, jelikož z potu co neprojde přes tuto vrstvu ven vznikne na vnitční straně membrány solidní námraza a pak nejen že tu bundu nerozepnu protože to nejde, ale na kole se mi stane že ani neohnu rukávem. Ve sjezdových pasážích pak dochází k velmi rychlému a pro organismus destruktivnímu podchlazení organismu, které si člověk uvědomí až když je pozdě. Nejhorší e v takovém počasí membrána na rukavicích na prstových tuplem. Pak se jízda snadno promění v horor když si prsty musím při jizdě vyndat z těch prstových prostor a snažit se je setnout v pěst dokud to jde a dokud moje tělo dokáže prsty ještě dostatečně prokrvit, což není uplně super v teréní pasáži, prudkém sjezdu nebo na ledu. Pár suvenýrů v podobě omrzlin už mám více už o ně nestojím. takže membránové nepropro oblečení do zimy nikdy více! a za tím si stojím!!!

                                      0 0
                                      • Delkim  

                                        jenže ty to ZDV najíždíš tady http://www.yr.no/…kon~2122311/

                                        kdežto my ostatní řešíme oblečení pro střed Evropy :)

                                        0 0
                                        • Mikikuba  

                                          :DD

                                          0 0
                                        • cuki  

                                          :-) alepon si mě potěšil že používáš yr.no

                                          letošní zima se ještě nedostavila a možná asi ani nepčijde ale memrány obecně pod nulou jsou na nic

                                          v dnešních teplotách použivam pouze starej craft předchudce zera či co to je a na to když je zima druhou vrstvu taky od craftu 2l. pokud je něco mezi cca 5°C tak jen jednu vrstvu HH s merino s PU podsivkou. Na dlouhy sjezdy nebo když dojedu mam v batohu widstoperku

                                          0 0
                                      • Mikikuba  

                                        Dohadovat se s Tebou nebudu už z jednoho důvodu, který jsem v minulé odpovědi zapomněla. Pokud si teda za svými názory stojíš tak se aspoň podepiš. Názor anonyma pro mne nemá žádnou hodnotu.

                                        0 0
                                        • cuki  

                                          ja na rozdil od Tebe nemám potřebu o sobě psát web, nemám ani FB či jiné výblitky této doby, soukromý je v celku pěkná věc které si vážím. Navíc si nemyslím že bych nějak zajímajej. Cca 95% lidí mě zná pod tímto nickem, jméno uvádím jen velmi vyjímečně, takže to ber jako podpis.

                                          Navíc tě nemám důvod o ničem přesvědčovat píšu pouze jak to vidím já. Před tvými výkony jako RAAM mám velký respekt, ale nikdy to nebyl směr kterým bych se zaobíral.

                                          0 0
                                          • Mikikuba  

                                            Weby se tvoří ne z důvodů samoprezentace ale podeleni se o zkušenosti a treba i kvůli prezentaci sponzorů… Nicméně podle toho jak se prezentujes tady chapu ze to nemůžeš pochopit… A já prostě s anonymy nediskutuju. Pro me nejsou rovnocenným partnerem v diskuzi když se za něco musí sscho vávat.

                                            0 0
                                      • scret  

                                        jednim slovem pises o membranach, pak zas o SS a taknejak to vse michas dohromady…

                                        Pak z toho lezou takovy nesmysly, co pises… Ikdyz mi prijde, ze uz pomalu zacinas byt rozumny:)

                                        Je potreba kazdy material volit na urcitou aktivitu… Bude nesmysl si brat membran.bundu, kdyz se pujdes potapet… na to bude lepsi neopren atd.:)

                                        POkud bys lezl trochu po horach, vedel bys, ze prestoze se pri velky zatezi membrana trochu zapoti, porad lepsi, nez abys umrznul nebo byl vystavenej vnejsim vlivum… Ty horolezci to nenosej kvuli mode nebo nejaky reklame, ty to nosej z duvodu, aby tam jednoduse nechcipli!

                                        Dal je velky rozdil mezi hardshell membranama a SS, membranovej SS dejcha lip nez nepropro membrana, to je proste fakt…

                                        Neberu v potaz nejaky shitky, bavim se o topu…

                                        Pokud jsi takovy znalec, urcite vis, ze existuje neco jako nemembran.softshell a ten dokaze byt prave prodysny celkem dost… Neverim, ze v tom by ses zaparil…

                                        Zrejme jsi nemel moznost ale vyzkouset a tak kastujes softshell jako softsheel…

                                        JInak konkretne Marmot Tempo jacket jsem tu doporucil skoro uz mozna 3 lidem z B-Fka a moje zkusenosti akorat potvrdili… Extremne prodysna, cca z 75% vetruodolna, strecova atd.

                                        0 0
                                  • scret  

                                    rekl bych ze kvalitne michas hrusky s jabkama, pokracuj, celkem mne zajima kam az dojdes:)

                                    0 0
                            • jIrI___  

                              Si z toho děláte prdel, ale kdysi jsem četl knížku od Kopky a popis jeho stylu oblečení při tom závodě na Aljašce byl v podstatě stejný jako ten, co psal cuki.

                              0 0
                              • McBlacky  

                                nejen Kopka, i extrémní chodci používají tuto metodu minimálná propustnosti spodní vrstvy. Celé to je o tom, jaké jsou teploty. Do –10 je to ti skoro jedno, ale sportovat větší intenzitou v –20 a dál o tom tady není nikdo nic a přesto je tady plamenná diskuze

                                0 0
                                • scret  

                                  tak osobne si myslim, ze –20 se jeste da, ze to neni jeste buhvijaka zima… samozrejme je logicky, ze tempo se musi trochu tomu prizpusobit… a ze nebudes mit takovy vykon jako v lete za idealniho pocasi…

                                  Lame se to myslim v teplotach az nekde kolem ty 30ky, tam uz to opravdu neni sranda… a v takovych teplotach je to uz i o jinych vecech nez o nejakym poceni…

                                  Napr. slzeni oci a nasledneho mrznuti ras atd.

                                  Ja osobne nemam zkusenost se sportovanim, resp. nejakou vetsi zatezi po –30 (lyzovani nepocitam)…

                                  Chodim ale na sneznice, pripadne chrapat do bivaku i teplotach kolem –20 a kupodivu je mi to prijemnesi nez v teplotach kolem nuly…:)

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    já to taky nedělám, ale celkem si čtu články o extrémních sportech. Sem tam najdu něco co mi pak pomůže i v relativně normálních podmínkách. TO co psal Cuki, na to jsem právě narazil vícekrát a překvapilo mě to, proto si to pamatuji, přestože to nevyužiji.

                                    Ono to totiž souvisí s další věcí a to je celkový stav termoregulace při extrémní zátěži -viz jak píše závod na stovky km v mrazu-. V zimě totiž při takhle dlouhém závodě ztratíš ohřevem více energie než pohybem (pokud jdeš/jedeš třeba 20 hodin ze dne). Další věc je ta, že unavené tělo – a to je hned po prvním dni takového závodu- není schopno produkovat tolik energie na ohřev a pak je riziko omrzlin a smrti vyšší, než u odpočinutého jedince a to násobně.

                                    Proto se používá tenhle systém a ne systém opačný, kde priorita je odvedení vlhkosti, se kterou ale bohužel při vlastnostech vody odchází prioritně i teplo

                                    0 0
                                    • scret  

                                      chapu, ale co si budeme povidat, je to v takto specifickych a extremnich pripadech… Cuki to mota vsechno dohromady, alespon mi to tak prijde, a pak ma clovek pocit, ze v alpach je nutne se nejdriv navlict do igelitaku a pak resit dal nejaky vrstvy…

                                      0 0
                            • mr.nikdo  

                              Nebud na nej zly, si bude myslet, ze to myslis vazne…

                              0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Celkem me zacina zajimat, kdo Cuki v realu je.

                                  Aby to nebyl treba pan Kopka :-).

                                  0 0
                                  • scret  

                                    tak on je podle jeho reakci tady tak trochu odbornik od vseho kus…

                                    Stavitel, vasnivy ctenar, horolezec, bajker atd. A pevne verim, ze je to jen zlomek jeho dovednosti…:)

                                    0 0
                                    • mr.nikdo  

                                      Informatik. Nekde psal, ze to je jeho prace.

                                      Otazka, jestli umi byt i kazisuk. Nechci se chlubit, ale v tom jsem zase dobry ja :-D…

                                      Ehm. Tim padem je to klasicky B-Fkar.

                                      0 0
                          • v POHODÌ klokan  

                            Má pravdu, chlapec. V extrémních situacích je to tak. Zase v takových podmínkách a takovou dobu téměř nikdo nejezdí. Navíc málokdo je dnes ochoten podstoupit ten pocit igelitu na propocené kůži. Ke všemu by si ještě zkazili image :-D

                            Pytlíky pod ponožky do bot jsem taky praktikoval (při cestování na kole, kdy dva dny pršelo a teplo zrovna nebylo :-)

                            0 0
                          • MlokCZ  

                            Pokud se někdo potí na těle hodně jako já, tak to znamená, že když si hlídám v zimě intenzitu (tedy vysoké inteznitě se nejlépe zcela vyhnu), tak dobře fungující oblečení to zvládne i když i tak to limituje pořád hodně neprofuk (taky se snažím jezdit třeba jen s neprofukem vepředu).

                            Pokus si vezmu merinu, tak nedá ani tohle.

                            Jakmile bych v zimě pálil jednu intenzitu za druhou, tak si na sebe můžu vzít úplně cokoliv a budu mít problém.

                            Také i při použití, které u mě funguje lépe než Merino, tak i u toho vozím dost často nějaké suché kusy v batohu, abych se mohl případně převlékat do suchého.

                            0 0
                    • drood  

                      No vidíš a kdysi si bačové oblečení z ovčí vlny ráno, před oblečením, namočili do potoka, aby hřálo. Ta vlna se na těle zapařila a byli v teple celý den. Je teda fakt, že to mělo rozhodně víc, než 200g/m2 :)

                      0 0
              • scret  

                konkretni priklady? Pokud vim, tak to dela jen Devold – kombinace syntetiky a merina… Sice to funguje, derovati to vyrazne mene, ale zase bych to nepouzil tolik na aktivni pohyb, prtze je to pomerne tepla vrstva..

                0 0
      • obda  

        Nějaké konkrétní špatné zkušenosti s tím Klimatexem? Už léta mám z Fenixu spodky a triko s dlouhým rukávem, a zatím si nemůžu stěžovat. Tedy alespoň co můžu srovnat s jinými funkčními kusy v mém šatníku (pravda, Craft jsem ještě nezkoušel). Kupováno samozřejmě za půlku (i míň), za plnou cenu je to asi nesmysl.

        0 0
        • McBlacky  

          nesaje tolik a střihy jsou hodně základní. Při výběru dneska na trhu už není moc důvodů proč do toho jít.

          0 0
          • obda  

            Ok. S tou savostí mi to nijak špatné nepřišlo. Ale jedu vesměs v levnějších značkách, takže možná nemám dobré srovnání. Budu muset nějakej ten Craft koupit, jestli poznám rozdíl. Střihy jsou na nás, vyžraná prasata, tak akorát, stejně ty Fenixy jsou obtáhlé :) Ale za plnou cenu bych KX fakt nebral.

            0 0
            • Paja  

              …a Klimatex někdo nakupuje za plnou cenu? ;-)

              Já teda vyžranej, řekl bych, nejsem, trik mám od nich několik a žádný mi široký nebo špatně padnoucí nepřipadá, speciálně Fenix je hodně elastickej…teď jsem měl nedávno na sobě chvilku rolák od Craftu z řady active a střih mi lepší nepřišel, možná bych musel místo L vzít XL, celý to bylo o.k. akorát v průramcích nějaký těsný.

              0 0
              • blaf  

                mam skampolo z fenixe a to je ok, triko s dlouhym rukavem je ale min. strihem na nic, poradne nesedi, kratky rukavy, zmineny Craft Active je uplne jinde, funkcne bude Craft taky asi jinde

                0 0
                • Paja  

                  Ty musíš mít nějak extrémně dlouhý ruce, já měřím 192 cm Fenix s dlouhým rukávem mám vel. L a rukávy mi krátký nejsou. Ten craft měl sice rukávy ještě delší, ale i u toho fenixe můžou někomu menšímu s konfekčnější postavou být spíš až moc dlouhý.

                  Funkčnost Craftu bohuzel osobně porovnat nemůžu…a jak tak koukám ty asi taky ne.

                  0 0
                  • blaf  

                    ruce dlouhy nemam, kdyz to na sebe obleknu tak se delka rukavu jeste da, jak se natahnu na kole tak je mam v pulce predlokti, oproti jinym znackam jsou ty rukavy proste kratsi

                    s Craftem muzu porovnat strih a ten je u Craftu mnohem lepsi (pro me), triko sedi dobre, rukavy jsou dostatecne dlouhe, funckne nevim, jeste jsem to nevozil, ale ocekavam, ze na tom bude lip (taky by mel byt za tu cenu :))

                    0 0
                    • Paja  

                      Lepší nejspíš bude, obzvlášť pokud to člověk porovnává s Klimatexem za plnou cenu, tam už ten rozdíl není takový, ale stejně bych nepoužíval výrazy jako střih na nic mně se vzhledem k tomu jak je ten materiál elastickej ani při natažení rukou na kole rukávy nevyhrnují, drží napnutý na rukách. Možná pokud má někdo hodně tenký ruce, vyhrnovat se to může. Délku rukávu jsem teď porovnal s trikem od Moiry – duo a je to ± stejný, možná moira o pár mm delší, ale rozdíl je zanedbatelný.

                      0 0
                • raceman  

                  ja mam ten komplet fenixe a strihove mi sedi, dlouhy tak akorat, ale kdyz se spotim, tak triko nasakne jak houba, ale transport dal pokulhava… a navic uz zacina smrdet i po 1–2 pouzitich :/

                  0 0
                  • obda  

                    Ono je něco plastového, co po dvou použitích nesmrdí? Pravda, třeba stará Moira smrdí o trochu víc ;) než některé jiné kousky z mého šatníku, ale že by nějaké tričko z umělého vlákna nesmrdělo vůbec, tak to jsem ještě nezažil.

                    Ještě k tomu schnutí: Trička s hrubší strukturou (třeba základní Jitex, tuším čistý PP) odvádí pocitově o trochu líp, ale ani s tím Klimatexem to není tak zlé. Pocit houby jsem neměl. Rozhodně ale nechápu funkční prádlo, kde materiál je nějaká směs s bavlnou!?

                    0 0
                    • raceman  

                      mozna to bude mojim potem, ale proste to pak zacne hned smrdet fest :/ stara moira duo byl opravdu des, ta po par letech do kose :/

                      0 0
                    • raceman  

                      jeste dodatek, mam jeste stary double face od sensoru, a ten se smradem problemy nema ;) tak kde soudruzi s klimatexu asi udelali chybu.. :/

                      0 0
                      • danis7  

                        já mám od klimatexu trika z materiálu Sandra (čistý polypropylen) a to smrdí hned, potom mám to samé s nějakou úpravou a to už je lepší, no a taky mám něco z materiálu fénix a to už nesmrdí vůbec, můžu si to vzít na sebe víckrát.

                        0 0
                        • blaf  

                          mám něco z materiálu fénix a to už nesmrdí vůbec

                          myslim, ze mas neco s nosem ;)

                          0 0
                      • obda  

                        Material u toho double face?

                        0 0
                        • raceman  

                          jestli me pamet neklame, tak asi polyester, ten jejich natiskly stitek je necitelny

                          0 0
                          • obda  

                            A jsme doma :) PES nesmrdí tolik jako PP. Zato je PP teplejší, více hydrofóbní (tj. rychleji schne) a pružnější. S moderní 3D strukturou vlákna (jak u PES, tak i PP) to prý už tak úplně neplatí, ale to nemám dostatečně vyzkoušené. Na klasiku to ovšem sedí.

                            0 0
                            • raceman  

                              takze dalsi triko bude PES s nejakou moderni technologii struktury vlakna :)

                              0 0
                            • antt  

                              asi jo, proto jsem ho taky přestal používat ten doubleface, jako spodky dobré, ale jako tričko hrůza. To že míň zapáchá je moŸné, ale funkčně děs

                              0 0
                              • raceman  

                                jelikoz ja se potim jako prase a mam asi i celkem agresivni pot, tak se staci na to triko z klimatexu blbe podivat a uz smrdi :/ a prani nepomaha… a abych poznal velky funkcni rozdil mezi PP a PES, tak bych asi musel nakupovat kvalitni trika za kupu penez, a ne low cost typu moira a klimatex, takze pro me bude asi fakt vyhodnejsi PES..

                                0 0
                                • antt  

                                  za mě, co jsem měl možnost vyzkoušet, tak nejlíp odvadí, schne a nezapáchá Progress microlight. Je ovšem extraháklivý na zadírání

                                  0 0
                                  • raceman  

                                    hmm, dalsi doporuceni progressu :) asi na tom neco bude :)

                                    0 0
                                    • blaf  

                                      kdyz sedne tak asi bude ok, mi nesedi takze za me Craft

                                      0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Tak tady si dovolím nesouhlasit. Progressu micro light mám více než 15 kousků s krátkým rukávem nebo bez rukávů (taky nekup to ve slevě za 120–140Kč/kus).

                                    Je na omak velmi příjemný (tedy aspoň mě). Odvod potu není úplně špatný, ale rozhodně bych ho neoznačil za špičkový.

                                    Na zadírání náchylný poměrně je, ale není to zase tak hrozné. Z těch mnoha kusů co mám (a používám už více let pořád) mám téměř všechny zcela ok.

                                    Moira ultralight new mi jako první vrtstva funguje výrazně lépe (rychlost odvodu potu).

                                    Micro light nosím v civilu jako tílko pod něco, pak používám boxerky. A v létě nosím micro light v extra vedrech, kdy to nosím jako jedinou vrstvu. A to proto, že v Moire ultralight new je daleko větší vedro (je teplejší). A v extra vedrech je skoro fuk, co mám na sobě, to jsem stejně pořád propocený.

                                    Micro light s dlouhým rukávem tu pár kousků také mám a to už v podstatě nenosím, to jsem zcela nahradil Moirou ultralight new.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Ještě nosím vlastně dlouhé spodky z micro light, tam spokojenost (na nohou se tolik nepotím a tam díky tomu nemám k odvodu potu výhrady).

                                      0 0
                                      • antt  

                                        ultralight new od Moiry jsem ještě nezkoušel, ale už par let po ni pokujuju.

                                        Z toho co mam doma, moiru light, sensor doubleface, suprex

                                        a jiné méně známe mi ten progress microlight přijde nejpovedenější.

                                        V parných dnech ho vozím jako jedinou vrstvu a spokojenost

                                        0 0
                                    • danis7  

                                      Já mám pár triček od Progresu ze série Micro Light a v létě jsem nakoupil další z série Micro Sense (nahrazuje Micro Light, má 70% PP a 30% PE). Nová série MS je znatelně horší než stará ML, více studí a hůře schne. Viditelné to je i po vyprání, kdy dám na sušák mokré trika – jedno triko z MS a jedno z ML – a triko z nové edice MS znatelně studí při pohmatu na rozdíl od staré, která je relativně teplá. To staré taky rychleji uschne.

                                      0 0
                              • scret  

                                tak ono, pokud vezmes jinou radu nez DF, tak to funguje uplne stejne jak PP… Takze si troufam rict, ze clovek nepozna rozdil ve funkcnosti jestli jde o PP nebo PES… ale spis jak je ktery vyrobek udelany… PES ale smrdi min nez PP…

                                Dostal jsem kdysi jedno triko od Klimatexu a prestoze je to PP, tak to funkcne stoji za h… a sensor DF je daleko lepsi…

                                0 0
                                • obda  

                                  Troufnu si tvrdit, že funkčně poznám rozdíl mezi první vrstvou PP a PES. PP bude rychleji suchý (a taky trochu teplejší). Otázka je, jak moc zásadní to je rozdíl. Pokud jde o vícevrstvé materiály – mně příjemně překvapil rolák z nějaké tlusté staré Moiry.

                                  0 0
                                  • scret  

                                    nesmysl…

                                    Muzu srovnavat nekolik tricek z ruz.materialu…

                                    a prvni vrstva, kterou vozim z PES na bika, je srovnatelna schnutim a odvodem s ultralight sitkou od moiry… Komfort noseni milionkrat lepsi…

                                    Jak jsem psal, zalezi na vyrobci a jak si s materialem poradi…

                                    a jentak mimochodem

                                    0 0
                                    • obda  

                                      Taky můžu srovnávat, ty moje PES teda schnutím srovnatelná nejsou. (Typická situace – sundám batoh ze spocených zad, za jak dlouho tričkou uschne?.) Co mas za znacku? Komfort noseni – zadnej muj cistej PES neni tak pruznej. O CoolMaxu samozrejme vim.

                                      0 0
                                      • scret  

                                        ale nebudeme se tu prit o tom, ze PP je lepsi nez coolmax ne?:) a coolmax je v podstate takovej sofistikovane PES…

                                        Komfortnejsi – nesmrdi, lip se nosi na tele, je prijemnejsi na kuzi, nevytahuje se tolik v zatez.mistech…

                                        0 0
                                    • raceman  

                                      tak jsem dneska koupil http://www.hudy.cz/…57-Seda.html za tu cenu neslo odolat, jen skoda, ze mi pak z eshopu jeste za odpoledne vyfoukli kratky rukav :/ :D

                                      0 0
                                  • McBlacky  

                                    ten tlustý to bude plyš nejspíš. Z toho mám oblíbený ponožky. Hodně příjemný, zdaleka tolik nesmrdí, hřeje mokrý, ale pomaleji schne, když se komplet namočí

                                    0 0
                                    • obda  

                                      Spíš starý trio. Plyš je tuším kombinace s bavlnou, ta mne moc neoslovila. Když jsem ji nosil jako horní vrstvu na horách, tak trpěla jak UV, tak mechanicky. Přestala být pružná a vydrolovala se bavlna.

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Přesně tak. Plyš obsahuje bavlnu a u mě tedy nefunguje vůbec (u sportu, v civilu občas nosím). Plyš se mi nacucá a konečná. Za mě je plyš nejhůře fungující Moira na sport co doma mám (ale také jsem ji nikdy na sport cíleně nekupoval).

                                        A co se týká tria, tak mám raději tu starší verzi než tu novější co má některé panely stretch (ona se tedy i ta starší verze pořád prodává, ale jen v zelené barvě – tedy to platí pro rolák).

                                        0 0
                                    • scret  

                                      ja plys vylozene nemel rad, prislo mi to jak stara teplakovka.. Zmolkovatelo to, bylo to okamzite mokry a nacucany…

                                      0 0
                          • jIrI___  

                            Je to tak, 100% polyester (mám ještě čitelný štítek :) ).

                            0 0
    • roman 3D  

      mám dobrý zkušenosti s Craft Warm Wool 50% polyester a 50 % Merino, takovej kočkopes ale do chladnějšího počasí to není vůbec špatný

      0 0
    • Delkim  

      od Craftu neuděláš s ničím chybu a na mall.cz teď mají časově omezenou šikovnou akci na dlouhý rukáv

      http://www.mall.cz/…rukav-pansky?…

      0 0
    • De.Fly  

      nejlepsi zkusenost s Craftem, cokoliv od nich funguje, jak ma..

      0 0
    • Ice-goofy  

      Vozim adidas Juro a mam plno vyzkouseno a v klidu to je funguje a cenove sam vis se ti dostanem tam kam bys i chtel… Najdes i na webu pripadne i volej .. Vikend jsem Praha i budu u Michala v Horo muzem probrat…

      0 0
    • tomxxx  

      Coolmax je, pokud sem to dobře pochopil, spíš na léto, kdy ti to odvede lépe pot, na zimu to není.

      Pokud ti stačí umělotina, tak sem celkem spokojenej se senzorem. Osobně vozim řadu Compress. Výhodou je, že to celkem funguje a je to dost levný.

      0 0
      • Delkim  

        špatně jsi to pochopil, vlhkost od těla musíš odvádět i v zimě a na to je materiál Coolmax supr

        zkus si vzít na kolo v zimě poctivý bavlněný triko a pak napiš jak ti bylo fajn :)

        CoolMax je přirozeně hydrofóbní tkanina. Firma DuPont vyvinula unikátní tkaninu pro maximální odvod přebytečných par a udržovala tak tělo v suchu. Je složena z polyesterového vlákna Dacron se zvětšenou vnější plochou. CoolMax čtyřkomorové vlákno vytváří transportní systém, který ultra rychle odvádí vlhkost směrem od kůže do dalších vrstev látky, aniž by samo vlhkost absorbovalo. Je ideální jako první vrstva oblečení.

        0 0
        • McBlacky  

          druhá věc je, že nápis coolmax má dneska na sobě kde jaký noname šunt a je otázka co za coolmax to vlastně je.

          0 0
          • Delkim  

            no tak to i „chleba“ se leccos jmenuje a žrát se to nedá :)

            samozřejmě někde na tržnici to asi kupovat smysl nemá, ale pokud se bavíme o etablovaných firmách ála Craft, Rogelli, Humi atd… tak to lze brát že tam asi je ta originál správná varianta

            0 0
        • tomxxx  

          Díky za poučení, moc nechápu co má společnýho bavlněný triko s tim, co sem řikal, ale budiž. Třeba zrovna senzor uvádí coolmax triko jako na teplé počasí…

          0 0
    • blaf  

      nemate zkusenost s XTM?

      0 0
    • Donuts  

      Já tedy Icebraekar vozím jako prvni vrstvu a žádný problém s tím nemám.

      0 0
    • Jones  

      Ber neco z toho od craftu. Cena za rolak super…

      0 0
    • tomxxx  

      Mě napadlo, když si pražák, tak axon má teď 50% na všechno do pátku…

      0 0
      • McBlacky  

        Axon taky nic velkýho, kromě jednoho batohu se mi všechno dost brzo rozpadlo :/

        0 0
    • mikryn  

      craft zero extreme

      ikdyz ted se to jmenuje nejak jinak, tak triko s dlouhym rukavem vyjde na litr, tak ta kvalita tam je! Kolo,lyzovani, trempovani atd. Ma to i dlouhou vydrz :)

      0 0
      • blaf  

        ted je to misto zero active

        neni extreme uz moc „letni“? ja prave ted chci neco koupit a nevim jestli active nebo active extreme, zatim to spis vidim na active

        0 0
        • mikryn  

          Možná je to můj subjektivní názor, ale active a zero active je na tom teplotně stejně v zimě. Akorát si myslím, že zero se dá i použít v teplejším počasí. A hlavně co je pro důležité, tak je to, že když se hodně zapotím a je mi vedro, tak v zero mě nekouše na tělo,když to active ano. Já na to svoje triko s dlouhým rukávem nedám dopustit. třeba nevýhodu vidím v tom, že to třeba za 3 dny smrdí. Naproti tomu merino je asi lepší.

          No a pokud chces jeste teplejsi, tak je warm myslim. Ale ja mam na kole odzkousenou kombinaci craft zero extreme + mikina craft a neprofuk bundu craft a vydrzim v tom treba – 10°C. Ja mam v zime problem ruce, chodidla si zahrat.

          Doufam, ze ti moje kecy trochu pomohou. Ovsem musis si sam vyzkouset, co ti bude sedet. Za me klimatex, progress je kvalitne daleko nize nez Craft.

          0 0
          • blaf  

            asi jsem to spatne napsal

            zero = active

            zero extreme = active extreme

            active by mel byt o neco teplejsi (podle vyrobce), active extreme asi bude lip odvadet pot

            ale jinak jsem pochopil co jsi chtel rict

            0 0
            • mikryn  

              jj prohodil jsem ty nazvy, snad jsi me pochopil. Za me je proste jasna volba zero extreme = active extreme.

              0 0
              • blaf  

                byl jsem dnes v intersportu tak jsem se na to dival, je fakt, ze extreme je zevnitr takovej jemnej, active je hrubsi tak nevim, nakonec ale asi zkusim Blackym vychvalovany Progress

                0 0
                • mikryn  

                  jasny jasny… nekdo na to prijde driv, nekdo pozdeji, ze craft je nej :-D

                  0 0
                  • blaf  

                    kolik jsi toho vyzkousel, ze to tvrdis s takovou jistotou?

                    0 0
                  • McBlacky  

                    není ale je slušnej a za dobrý peníze

                    0 0
                    • blaf  

                      no ten Progress Dynamic je za podobny, spis i lepsi penize, jestli je lepsi nez Craft tak neni duvod kupovat Craft

                      0 0
                      • mikryn  

                        myslel jsem to ze srandy :)

                        0 0
                      • blaf  

                        tak jsem si vcera zasel Progress Dynamic vyzkouset no a nevim

                        zkousel jsem triko s dlouhym rukavem, na telo to tak nejak docela bylo, rukavy jsem mel ale desne volny

                        skampolo na telo sedelo, ale svy na ramenou byly dost neprijemny, dost skrabaly, na telo mi to prislo lehce neprijemny

                        takze mozna, ze funkcne je to lepsi nez Craft, ale strihove pro me urcite ne, z toho co jsem vyzkousel (Craft, Under Armour, Klimatex, Moira, Sensor, Odlo) mi strihove sedi Craft a UA

                        0 0
                        • mikryn  

                          Na tohle jsem zapomenul. Každý má jinou postavu, ale mi také Craft sedí nejlépe střihem.

                          0 0
          • McBlacky  

            s Progressem nemáš pravdu, řady o kterých píšu jsou lepší než craft. Máme doma celkem srovnání zhruba 10 různých kousků progress a min 5 craft od pro cool po extreme.

            souhlasím že levný progress je horší, ale zase za ceny kolem 200–400kč za tričko co by kdo chtěl.

            0 0
            • mikryn  

              Ano mozna jsem mel levnejsi model, ale funkcne me neoslovil. Naopak u drazsi mikiny me nastavalo, ze se pomerne brzo zacla po oprani zmolkovat a svy taky dlouho nevydrzely. U craftu mam mikiny nekolik let a stale jsou jako nove. (jedna se mi ale taky rozparala brzo)

              0 0
    • skorpion  

      moira ultralight new. Pot odvadza perfektne, ciastocne zahreje. Do cca 0 stupnov mi staci moira tricko s dlhym rukavom, tenka mikina a neprefukova bunda. Sucho a teplo. Nosim denne. Ak je pod –5, tak pod mikinu este Moira Duo. Samotne duo som chvilu pouzival, ale neodvadza tolko potu. Klimatex som skusal, ale bolo to zalostne. Je to skor „imidzove termopradlo“ – prijemne na dotyk, pekny dizajn, ale to je vsetko. Icebraker, craft a pod. som zatial neskusal – nebol dovod.

      0 0
    • bradek  

      Odlo je velmi příjemný na tělo a ty věci se dají prát na vysoké teploty, to co mám já až na 95 stupňů, což mi přijde teda neskutečný, nikdy jsem to ani nezkoušel, ale minimálně se aspoň nezničí při vyšších teplotách. Cena je o trochu výš, ale myslím, že se to vyplatí. Ještě mám nějakou Moiru, ale ta první vrstva je struhadlo. Taky mám jedno triko od Sweep, sedí dobře, ale docela rychle smrdělo, prostě jako klasická umělina.

      0 0
    • gu-staff  

      Mám zkušenost jenom s Moirou, ale za to ji mohu jen doporučit. Používám tři vrstvy dle počasí na kolo i lyžování a pokaždý se svleču suchej. Nejvíc mokrá bývá třetí vrstva (myšleno ta nejsvrchnější Duo), což je asi dobře, to, co mám přímo na těle (Ultralight) je absolutně suchý. Jen je trochu obtížný se do toho nasoukat, hlavně třetí vrstvu si oblíct tak aby seděla (různě se kroutí rukávy i nohavice, musí člověk chytit trochu grif jak do toho vlézt a rukávy oblíct rovnou trochu pootočený, aby to správně sedělo a netvořilo to faldy kolem ramen a podpaždí).

      0 0
      • gu-staff  

        Zapomněl jsem dodat, že smrdí, ale alespoň je poznat, že se člověk nefláká…:-)

        0 0
      • nox159  

        pouzivas duo jako treti vrstvu? jake dve cpes pod to?

        0 0
        • scret  

          ultralight a mono?:)

          0 0
          • nox159  

            asi jo ale je to dost neprakticke a mozna zbytecne ne?

            0 0
            • scret  

              proc? takhle jsem to taky driv vozival..

              0 0
              • nox159  

                nevim, i dve mona na sebe narves ale asi bychto tak nevozil…

                samozrejme jak se do toho narves tak to pouzitelne bude :D ono i kdyz si vezmes treba tilko z mona na to dlouhy rukav z mona a pak jeste jeden dlouhy rukav z mona o cislo vetsi tak to taky bude nejak fungovat… ale smysl v tom moc nevidim…

                0 0
                • scret  

                  ale to vis, ze to bude fungovat:)

                  ja psal o ULTR, Mono, Duo… coz neni problem vozit na sebe… Jsou to rozdilne teple vrstvy, s rozdil odvodem vlhkosti… Nikde se nepise, ze muzes mit na sobe jen 2nebo 3vrstvy…

                  Je to stejny jako by sis vzal na sebe misto Dua pak treba flisovou mikinu…

                  Stejny matrose dva na sebe je samozrejme uz blbost…

                  0 0
                  • nox159  

                    jasne chapu jak to myslis…

                    mozna jsem to spatne podal… asi bych nasel vyhodnejsi kombinace nez zrovna ta jeho vyse zminena…

                    ale clovek oblika to co doma ma… chapu

                    ona staci trochu uplejsi mikina a uz se to cpe na dlouhy rukav dost blbe, proto se mi ta jeho kombinace moc nelibi..

                    ja osobne pouzivam scampolo z extremelightu a na to davam thermon, + na miru sitou mikinu z polartecu protoze v nasproste vetsine pripadu mam u vsech dlouhych rukavu rukavy kratke ( proto mam rad thermon kde je to prodlouzene o tu blbost na palec coz mi sice nevyjde ale aspon je to dost dlouhe normalne )

                    0 0
                    • scret  

                      moiru uz davno nesleduju, takze ani nazvy rad mi uz nic nerikaji… Drive to bylo jednodussi – ultraL, mono, duo, trio a plys…

                      Vozil jsem to na kolo, takze o nejakym flysu bych ani neuvazoval, v tom se clovek na kole uvari…:)

                      0 0
        • gu-staff  

          jj, ultralight a mono…doporučili mně to v krámě, kde jsem kupoval, a ono to kupodivu funguje. Možná proto se to jmenuje funkční prádlo, ne? :-)

          Nepraktické to trochu je, jak jsem psal, dá docela fušku to všechno na sebe navléct, když se to různě shrnuje, ale zase je člověk v teple a suchu, tak co.

          0 0
      • MlokCZ  

        S oblékáním máš problém proto, že používáš duo jako třetí vrstvo.

        Duo je určené jako druhá případně i první. A dle toho má střih, tedy je upnutější. A pak se sakra blbě rve jako třetí když už máš dvě pod tím.

        Duo dávám maximálně jako druhou přes ultralight new. Nebo Duo vůbec nenosím, protože není až tak dobrá pro odvod potu. Raději nosím první ultralight new a druhou Thermon (i když je určený jako první, tak tyhle dvě na sebe mi fungují nejlépe).

        A trio určené jako třetí vrstva je mírně volnější, takže oblékat na sebe ultralight new, Thermon a pak Trio jde dobře.

        0 0
        • MlokCZ  

          A ještě k duo jsem zapomněl dodat, že kromě toho, že je upnutější, tak současně je i málo elastická.

          Tedy i třeba Thermon by byl snažší navlékat jako třetí vrstvu než duo (Thermon je střihově také vhodný jako první, maximálně druhá, ale je více elastický).

          0 0
          • gu-staff  

            No vidíš, tak když se dokopu k nákupu novýho, zkusím to podle tebe. Ale ono je to docela nezničitelný, stokrát praný a pořád drží.

            0 0
          • black.horse  

            jj, Thermon musím také pochválit, nosím jej jako druhou vrstvu a funguje úžasně, navíc v XXXXXXXXXXXXL :-) verzi má konečně pro mě dost dlouhé rukávy a přitom to není vyloženě pytel na mrtvoly:-)

            0 0
            • MlokCZ  

              U Thermonu mi štve jediná věc, že je pouze bílá barva v provedení bez děr na palce (nevyužívám ty díry na palce a ani nemám dlouhé ruce, takže neocením, že verze s dírou na palec mají delší rukáv, na délku mi stačí i ta bílá barva s kratším rukávem bez díry na palec).

              0 0
    • koko0925  

      Už to tady někdo zmiňoval. Vynikajicí mnohaleté zkušenosti mám s trikama od Jitexu. Materiál dírkovaný PP. Stojí to pár korun a vydrží to léta. Používám na vše, včetně kola nebo potápění (se sucháčem). V zimě vozím třeba i 2 až 3 vrstvy na sobě. Je to něco jako základní moira, ale ta jde brzo do kopru a je dražší.

      0 0
      • o.1  

        Tiez potvrdzujem – ako prva vrstva je v zime najlepsi PP – vlakno ma najmensiu nasiakavost v porovnani zo vsetkymi ostatnymi takze aj priemerne tkany PP byva vacsinou lepsi ako ostatne materialy.

        Nemam sice Jitex ale ked idem v zime na dlhsiu jazdu vzdy siahnem v 1. vrstve bud po starom Klimatexe alebo Moira tropiko, pripadne 2vrstvy tropika na seba. Proste PP sietka. Aj po 4 h ked ostatne vrstvy mozem zmykat spodna je celkom sucha.

        V lete a ostatnych vrstvach je to skoro sumafuk.

        0 0
      • drsnej márvin  

        moje zkušenosti jsou stejné, PP skvěle propustí pot a hlavně rychle schne .. na tom mám jejich další výrobek s obsahem 50% bavlny a v pohodě. Jen se to nedá nosit jen tak jako třeba craft :) ale taky cena je úplně někde jinde.

        0 0
    • nox159  

      mate nekdo zkusenosti s lastingem, konkretne jsem mel na sobe oblecene tohle a sedi to perfektne dost elasticke a poddajne a vypada to lip jak na tom obrazku :D

      0 0
      • McBlacky  

        jenom merino ponožky a ty jsou v cajku. celkem to trvalo než se vysypaly :)

        0 0
        • nox159  

          ja mam od lastingu nejake ponozky cca 10ks + dalsich 5 v rodine a ty jsou super s tema problem nemam jsem spokojeny ale nevim co ty hadry…

          0 0
          • Pan Jan  

            Ponožky (merino) super. Vlastnosti slušné, výdrž perfektní, takže poměr cena x výkon dobrý. S ostatním oblečením problém. To jak sedí střih nekomentuju, páč to má každý jinak. Výdrž ale slabá, skoro až tragická a to hlavně u merina…

            0 0
    • mastihuba  

      od vánoc se mi osvědčilo todle. Za rozumnej peníz docela teploučko.

      http://eshop.canis.cz/…-zelene.html

      0 0
    • Delkim  

      nevíte která značka používá polypropylen? všichni tam cpou polyester, i když polypropylen je na první vrstvu daleko vhodnější co se transportu vlhkosti týče

      prošel jsem pár obecně známých značek a všude jen polyester, jedině snad Jitex něco má

      i ten doporučovaný Progress a jejich řady např. DryFast nebo Dynamic jsou čistý PES, kolekce Seamless má 30% PP společně ale s Merino vlnou, takže to ztrácí ten hlavní efekt proč to hledám

      0 0
      • obda  

        Určitě vybrané řady Moira, Jitex a Klimatex (Sandra).

        0 0
      • raceman  

        moira?

        0 0
      • scret  

        nevim jak ted, tyhle smradlavy hadry uz nestuduju, nemaj mi co nabidnout, ale Moira, klimatex a JItex delali klasika z PP…

        0 0
      • Jakobo  

        Helly Hansen. Jsem si koupil PP set jen do chladnejsiho pocasi, kdyz je velka zima, natahnu na to jeste PES termopradlo. PP je fakt mnohem prijemnejsi nez PES a to od HH je pocitove jak bavlna.

        0 0
        • obda  

          HH je klasika, pokud si pamatuju, byli první/jedni z prvních s termoprádlem z PP na britském trhu. Taky se řikalo „Smelly Helly“ :) Nicméně nynější materiály jsou zase o kus dál.

          0 0
          • cuki  

            ja mam od HH pravě to merino s tou „podšívkou“ s pp a super

            ale taky to ma svoje limity

            0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Jak už bylo níže několikrát zmíněno, merino se super, ale ne na hodně aktivní pohyb. Na tělo to chce něco umělého, co odvádí líp pot a rychle schne (já mám nějaký Crivit z Lidlu a je fajn). Na Klimatex jsem taky poslední dobou neslyšel moc dobré reference. To spíš ten Coolmax nebo tak něco. Třeba i levnější Sensory vypadají ok. Je pravda, že merino hřeje poměrně dobře i mokrý, ale spíš když se pohybuješ. Když stojíš a třeba fouká, není to nic moc :-)

      0 0
      • Bretek  

        Souhlasím, merino používám do práce kde je dobré, když se nezapotíš. Jinak na sport používám věci z umělého vlákna. Teď mám z lidlu a to používám na squash, kolečkové brusle, běh a kolo. Za ty prachy si myslím, že dobré. Až zničím koupím další.

        0 0
        • McBlacky  

          Merino v zime do práce pod košili je asi jeho nejlepší použití

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak na spodní vrstvu do civilu je ale zase zbytečně drahé a na můj vkus nepříjemné.

            To raději nosím na tohle použití Progress micro light. Přeci jen nakoupených 20 kousků (pořizoval jsem za 120–140Kč/kus) za cenu dvou kusů Merina je úplně někde jinde. A na omak na holé tělo je mi micro light mnohem příjemnější než Merino.

            A díky tomu, že mám spoustu kusů pořízených za pakatel mi nijak netrápí, že tuhle první vrstvu peru často, tedy výhoda Merina že vydrží déle nesmrdět se taky ztratí.

            0 0
            • McBlacky  

              Já IB nebo endura tričko neregistruju na těle, takže s merinem jako první vrstvou nemám problém pocitově. Cena je argument, ale ještě víc subjektivní než pocit na těle.

              0 0
      • drsnej márvin  

        já si taky na zkoušku vzal crivit z Lídlu a mě nevyhovuje, fajn stahuje, má spousty různých zón, ale jakmile se zapotí (což je otázka 10–15 minut)tak se nehodí v chladnu nikde zastavit. Jak je ten materiál hladký a celkem hustý, tak neschne. Dá se to tak možná na léto, když se nevydaří počasí. Daleko lepší je základní Jitex.

        0 0
    • jIrI___  

      Vím že s Klimatexem nejsou lidi na B-F spokojeni (já osobně si ale toto funkční triko oblíbil :) ), ale možná někdo přivítá info, že u nich aktuálně probíhají velké slevy.

      0 0
    • jIrI___  

      Hledám spodní triko s krátkým rukávem jako první vrstvu na zimní turistiku (nic náročného, teploty dejme tomu 0 až –10°C) a chtěl bych vyzkoušet merino. U jakých výrobců se dívat? Zkušenosti s merinem jsou vesměs různ – někoho škrábe, někoho studí, jiný bez něj naopak nevychází z baráku apod., tak v tom mám trochu guláš. Cenově bych se chtěl vlézt do 1500 Kč.

      0 0
      • blaf  

        Devold, Ice Breaker, ty by mely byt dobry a koukam, ze se neco da sehnat i do

        1500, jeste jsem kdysi slysel o nejaky Australsky znacce, ale nevim jak se jmenuje, nakonec stejne musis sam zjistit jestli ti to funguje a ktera znacka

        0 0
        • jeffino  

          jsem včera vzal na švih merino triko od devoldu, jako první vrstvu, byla mi v tom kosa a nacucaný potem to vážilo snad 2kila:-(.

          dneska starýho senzora po kterým je taky docela hovno, ale furt to bylo o třídu lepší jak to merino, nechápu co na tom někdo má a ty ceny nechápu už vůbec.

          0 0
          • blaf  

            tady taky neni rec o merinu na kolo, teda aspon ja to tak pochopil

            0 0
            • jeffino  

              to byl jen příklad, já bych to osobně vzal maximálně někam k vodě chytat ryby, možná ani to ne:-)

              0 0
          • scret  

            jak uz jsem tu nekde kdysi davno psal, muj nazor je takovy, ze merino se moc nehodi na sporty s vys.zatezi – kolo, beh… Tam to proste nestiha…

            Devold mam lety vyzkouseny a jednoznacne je asi nejhorsi:)

            0 0
            • jIrI___  

              A jakého výrobce bys u toho merina teda doporučil?

              0 0
              • scret  

                mam IB a dobry… ale je fakt, ze jsem triko kupoval za cca 6kil:) trochu me mrzi, ze jsem si nevzal aspon 3:)

                0 0
                • McBlacky  

                  intersport loni prodával se slevou 35%, letos jim snad celoročně běží sleva 50% na druhý kus. Ale i tak je to brutál, začali děla i hodně pekný veci v kombinaci barev kde to je 1500 za krátký a 2500 za dlouhý :/

                  černou klasiku s krátkým to se dá koupit kolem 700–800kč podle aktuální nabídky.

                  0 0
              • Elwing  

                Taky doporučím Icebreaker, mají to opravdu precizně ušité a ty střihy mi vyhovují. Zkoušela jsem i Devold a Sensor, ale ani ty střihy ani to merino nebylo tak kvalitní.

                Jinak určitě to za vyzkoušení stojí, já už umělotinu na sebe nevezmu.

                0 0
            • Mr.Dan  

              U mě to samý – Devold řady Sport (celkem tenký) a na kolo nebo dokonce na mašinu pod kombinézu = smrt utopením ve vlastním potu. A zase jakmile se člověk nehejbe, za chvíli je mu zima.

              0 0
      • Delkim  

        např. Tchibo v příloze

        jinak dobrá cena na Wigglu pod jejich značkou DHB, se domluv s někým na více věcech a poštovný pak zdarma

        http://www.wiggle.co.uk/…layer-m-200/

        http://www.wiggle.co.uk/…layer-m-200/

        http://www.wiggle.co.uk/…layer-m-200/

        0 0
        • jIrI___  

          Objednávání oblečení ze zahraničí bez možnosti osahání mi je proti srsti a navíc sehnání lidí na poštovné zdarma by pro mě byl nadlidský úkol. Ale dík za tip na to Tchibo, i když jsem chtěl s krátkým rukávem :)

          0 0
          • raceman  

            vzal bych nejake fusky, kdyby ti to pomohlo ;)

            0 0
          • blaf  

            z wiggle objednas dve, tri velikosti, vyzkousis, spravnou si nechas a zbytek posles zdarma zpet, kde je problem?

            0 0
            • jIrI___  

              Je to pro mě prostě komplikace a neumím anglicky. Jak jsem psal, zahraniční obchody neberu :)

              0 0
              • allrose  

                koupil jsem na rychlo(nechtělo se mi prát) Progres s dlouhým rukávem a velice mile překvapilo,tam kde ždímu a je zima,tohle bylo suchý,na omak příjemný a po jednom švihu nesmrdělo,za cenu lidlu supr

                0 0
      • mr.antik  

        vzal bych lehkej Craft nebo něco podobného…

        To Meríno nevim no, spíš bych se klaněl k tomu, použít ho jako druhou vrstvu

        0 0
        • blaf  

          resil jsem to minulou zimu a nakonec jsem jako druhou vrstvu vzal sensor thermo a jsem spokojenej, ale bylo to na kolo, na chozeni imho klidne merino

          0 0
          • mr.antik  

            já si právě nedokážu představit co je to „chození“, stejně vždycky jdu někam do kopce a trošku se zpotim

            0 0
          • mr.antik  

            Btw jaké máš zkušenosti se Sensorem a kvalitou? Já už je nějak zavrhl kvůli bídne kvalitě dříve, ale na kupkole maj ty spodní trika celkem levný a je to coolmax. Koukám na první a druhou vrstvu, na běh a běžky, takže solidní pocení.

            http://www.kupkolo.cz/…vena_z90483/

            http://www.kupkolo.cz/…vena_z95254/

            0 0
            • scota  

              Používám Sensor Double Face a jsem spokojen.

              0 0
              • mr.antik  

                mě jde hlavně spíš o to Coolmax Fresh…

                0 0
                • scota  

                  To je spíš určeno do letního vedra. Pro tyhle teploty mám od Kalaše

                  http://eshop.kalas.cz/…micro12-bile

                  0 0
                  • mr.antik  

                    To jsem tedy nikdy neřešil, jestli je první vrstva do teplejšího nebo studenějšího počasí. Prioritný má být to, že co nejrychleji odvádí pot, ne?

                    0 0
                    • McBlacky  

                      pokud jdeš nižší intenzitu a je větší kosa, hodí se teplejší.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        A to je třeba co za prádlo? Třeba u toho sensoru nebo progressu…

                        0 0
                        • McBlacky  

                          u progresu seamless, senzoru jsem mel double face ale nakonec ho prodal brzo bazarove, rozdil mezi stranama neznatelný a jak to nasáklo tak to bylo neprijemny a neschlo

                          0 0
                          • mr.antik  

                            Já nevim s tím seamlessem – mám v podstatě tři – jeden od sportfulu, to funguje, nesmrdí. Klimatex starší – funguje taky, ale je tenčí, takže nehřeje a jako bonus smrdí. Pak nějaký Klimatex novější – nefunguje vůbec, neschne a smrdí ještě víc.

                            Proto se bojím koupit nějaký seamless od levnějšího výrobce.

                            0 0
                            • mr.antik  

                              Akorát teď nevim, jestli Sensor zařadit blíž ke Klimatex/Tchi­bo/Lídl nebo k tomu Sportfulu.

                              Používá materiál Meryl Skinlife o kterém jsem se neodečetl nic praktického.

                              0 0
                              • McBlacky  

                                mě senzor neoslovuje. měl jsem tři dresy, dvoje kalhoty a tři funkční trika – všechno výhry. Jediný co bych si z toho koupil je funkční scampolo z takovýho hodně jemnýho materiálu.

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  Mě oslovuje jen cenou na kupkole, za plný bych si to nikdy nekoupil… Myslim žeš horší než lowend ze supermarketů být nemůže…

                                  0 0
                            • McBlacky  

                              klimatex je low end se vším všudy, to už radši levný řady z dekáče

                              Podle mě ale označení seamless není definice materiálu, ale zpracování ne? Takže to je neporovnatelné.

                              0 0
                              • nitraq  

                                Je to tak, seamless je bezešvý.

                                0 0
                              • danis7  

                                Proč se tady tak plive na Klimatex?

                                Já mám dost funkčních hader (opravdu dost, protože to používám i místo cyklodresu) tak napůl Klimatex a Progress (dlouhé, krátké trika, roláky, spodky) + 2 kousky od Craftu a nevidím v tom velký rozdíl. Spíš záleží na kusu, něco mi přijde lepší od Progressu a něco od Klimatexu.

                                0 0
                                • scret  

                                  mam asi dve trika od Klimatexu a asi milion dalsich od jinych znacek a Klimatex jednoznacne vede ve sra.kovitosti!

                                  Neschne to, zaroven to nehreje, neprijemny je to na tele… proste kdyz vezmu od kazdyho matrose zapory, tak to snad klimatex ma:)

                                  0 0
                                • McBlacky  

                                  zkusil jsem od nich pár věcí ale fakt ne, nakonec nosím jen jedno polo s límečkem, dve trička a šortky se mi hned zatrhaly a spíš sákly než že by nějak fungovaly.

                                  Vždycky záleží jaký řady a jaký věci máš. Progres levnější věci taky nejsou kdo ví jaká hitparáda, ale zatímco u progresu jsou i kvalitní věci v nabídce, tak KX má jen ten základ, což by obstálo před 15–20ti lety (funkční prádlo).

                                  osobně jsem používal nebo používám funkční prádlo (první vrstva): moira, senzor, craft, odlo, xbionic, newline, weather proof, kalenji, progress, gore, icebreaker, endura, litex, canard

                                  z techto je klimatex skutečně nejhorší. Beru to ± ve stejném čase, jde to dopředu u všech.

                                  0 0
                                  • jIrI___  

                                    Od Klimatexu mám 4 různé modely a bohužel souhlasím s tím, co jsi napsal. Jediná výjimka je toto triko , s ním jsem hodně spokojený a nosím ho v podstatě celoročně na všemožné aktivity, ať už venkovní nebo vnitřní. A má střih, který mi perfektně sedne (úzké a dlouhé).

                                    0 0
                                  • danis7  

                                    a bavíme se o aktuálních hadrech z Klimetexu nebo o kolekci x let zpátky?

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      kupováno loni. x let zpátky jestli myslíš jak vyráběli jen pár kusů podobných starý moiře asi ne?

                                      Já mám na mysli ty kolekce levných věcí z asie, které jen brandují a chrlí na trhu za nízké cenu pomocí akcí 50% off, které opakovali co 3 měsíce v posledních 3 letech.

                                      Ted už je nesleduji v letošním roce. Ceny mají pořád stejné, tak nečekám nějaký step-up v kvalitě.

                                      0 0
                                    • mr.antik  

                                      řady Fénix apod…

                                      0 0
                                • mr.antik  

                                  co jsem měl, tak je to prostě za ty prachy předražený. Pokud to má někdo s 50% slevou tak ok. Ale věřim ža ta nejlehčí řada jim fungovat bude.

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    s 50% to měli každou chvíli. To je tak cena za kterou to má smysl, ale osobně v téhle hladině doporučím spíš lovit v decathlonu.

                                    0 0
            • blaf  

              Mam jen to Thermo a kratce, takze nevim

              0 0
      • McBlacky  

        když to budeš mít jako první vrstvu tak budeš potřebovat spíš tenčí gramáž (150) ale ta zase moc nevydrží a začně se brzo párat.

        Já bych ti na tohle doporučil spíš syntetiku.

        osobně merino používám na cestování a na večerní sezení po sportu, když se někam jede. Výhoda je že ti na týden stačí jedno krátký a jednou dlouhý triko :)

        0 0
        • jIrI___  

          Syntetiky mám právě dost, od levného (Klimatex) až po střední třídu (Craft) a rád bych zkusil něco nového. Takže merino v gramáží 200–250 jako první vrstvu na aktivitu, kde se člověk lehce zpotí, nebrat?

          0 0
          • McBlacky  

            pořád tady propaguju progress dynamic, to je na tyhle teploty fakt super (teda tenký triko s krátkým, v tý řade dělají i dlouhý tlustý).

            předtím než jsem to zkusil mi craft přišel dobrý, ale dneska si ho beru jen s odporem, když už všechny progress jsou špinavý…

            250 jako první vrstva nevím, mám jen 150 a 200 ale já bych si nevzal ani tu 150ku, pocit když se v tom zapotíš není pro mě tolik příjemný jako jiné materiály kde nevím co mám na sobě a jestli to je suchý nebo spocený

            0 0
            • jIrI___  

              U té řady Dynamic jsem narazil už na víc kladných ohlasů. Navíc za cenu jednoho merina s krátkým rukávem bych mohl pořídit Dynamic s krátkým i dlouhým rukávem. Pouvažuju o tom :)

              0 0
              • blaf  

                urcite vyzkousej, progress dynamic s dlouhym rukavem jsem si zkousel a strih takovej divnej…

                0 0
                • jeffino  

                  to je právě to, mě progress střihově taky nesedí, stejně jako tchibo nebo hadry od NB, ale do merina fakt nejdu:-)

                  0 0
        • nitraq  

          To fakt až tak odolává smradu?:)

          0 0
          • McBlacky  

            dojedu kolo nebo lyže, dám sprchu, deo a merino. Když sedíš někde kde se nehulí fest a večer v tom nejdeš spát každej den tak v klidu. Ale to jsou prostě aktivity kdy se primárně nepotíš.

            Jasný, že jakmile to x krát denně propotíš několik dní po sobě tak to není jak fialky :)

            0 0
            • nitraq  

              Třeba moira po dvou nebo třech sezónách už smrdí jak podpaží orangutána po jednom dni sportu, zatímco stejně starej craft a i bych řekl víc používanej těch pár dní dá. Proto mi představa celýho tejdne ve dvou trikách přijde lehce unreal, ale pokud máš vyzkoušeno, tak klidně jo:)

              0 0
              • scret  

                kdyz jedu na hory – klidne 3dny bez sprchy, tak beru jedine merino… A mam zkusenost, ze triko nesmrdi, resp. ne tak jako syntetika:)

                0 0
              • jeffino  

                trošku jsem se zasmál, vzpomněl jsem si na cca 20 dní ve dvou trikách na treku a lezení v karákoramu samozřejmě bez mytí:-)

                0 0
              • nox159  

                To všíchni tak často sportujete mimo civilizaci tak dlouho?

                0 0
                • McBlacky  

                  ono stačí jet na 7–14 dní někam kde není pračka. osobně se mi na dovče nechce prát v ruce někde ve sprše

                  0 0
                • nitraq  

                  Jak píše Blacky, stačí tejden na lyžích a oceníš výhody nesmradlavosti termoprádla.

                  0 0
                  • prodi  

                    Kdyz pominem smradlavost, ma nevyprane funkcni pradlo po tydnu noseni porad jeste zadane funkcni vlastnosti?

                    0 0
    • mr.antik  

      Nějaká recenze na Meríno od Sensoru? Materiál, gramáž, kousavost a provedení?

      0 0
      • Jamin  

        Mám tohle, asi rok.

        http://www.sensor.cz/…v-cerne.html

        Nesmrdí to po pár dnech, je v tom vedro, kouše to jak blázen. Na kolo spíš tak od nuly dolů.

        0 0
        • mr.antik  

          v tom kousání – máš porovnání s jinýma merínama? Je tedy hrubší?

          0 0
        • Delkim  

          no hlavně Sensor to Merino Wool Active dělá s podílem 30% polyesteru a to zpracování pak ovlivňuje i to jak je to celkově „příjemné“ na tělo

          spousta výrobců to Merino s něčím kombinuje, na to pozor

          0 0
          • mr.antik  

            jasně, to právě vím,proto se vždycky snažim dohledat detaily k materiálu…

            0 0
      • scret  

        mam nejaky „merino“ od sensoru, ale netusim, jestli je to to, co aktualne nabizej…

        Je to s primesi syntetiky… prijde mi, ze to neni uplne spatny, ale pocitove to hreje vic nez doubleface… smrdi to o malinko min… celkove je to znat, ze je to hybrid, ani kocka, ani pes…

        0 0
      • psedma  

        mám něco přes rok sensor z řady Merino Wool (ne Activ), kterou teď už asi nevyrábí… podle popisu 100% merino vlna, asi bych tomu i věřil, přeci jen trochu škrabe, ale to mi ani nevadí, pociťovat to začnu až po celém dnu nošení. Gramáž je sice jen 150, takže tenoučké a pár oček se udělalo, ale dál se nepářou, i tak je ale příjemně teplé. Vážně to nesmrdí. Na kolo nebo větší aktivitu nepoužitelné. Prostě Merino.

        0 0
        • Ice-goofy  

          Já vozil Under Armor a teď vozím Adidas a jsem spoko (naštěstí ;) ) mám od nich toho více… (ale u mě volba spíše i daná, že se zde dokáži dostat na velmi nízkou cenu)

          0 0
          • blaf  

            ja teda od UA cekal vic na to kolik stoji, Craft za pulku mi prijde lepsi

            0 0
            • Ice-goofy  

              Já ho měl za velmi nízkou cenu a ty zimní se mi hodně osvědčili.. tam byla naprostá spokojenost..

              0 0
            • Delkim  

              já mám od UA ještě z dob kaprařiny několik těchto roláků v obyč i teplejším provedení a ten „kompresní_těs­nější“ střih je asi nejpříjemnější spodní vrstva ze všech výrobků co jsem zkoušel plus to funguje na 100%, po tréninku je vnitřní vrstva opravdu suchá kdežto z vnější to skoro kape, doslova

              http://www.cabelas.com/…/1382068.uts

              jj, Cabelas, tam se to tenkrát bez těch nových celních limitů a s dolarem za 16 Kč nakupovalo :(((

              0 0
              • blaf  

                mam toto, koupil jsem to z nejakyho amazonu, uz ani nevim kde, za cca 1000, nerikam, ze to nefunguje, ale Craft Active imho funguje o neco lip, a kdyz si vezmu, ze tady za to chteji skoro 2k, tak bych cekal neco vic nez Craft

                0 0
              • Ice-goofy  

                JJ někdy šlo objednat z améru za super peníz.. když člověk počkal na slevy a zdrama poštovné tak ho to opravdu vyšlo na hodně málo…

                0 0
    • d69  

      Já používám už několik let TOHLE OD BLIZZARDU a naprostá spokojenost.Pří­jemné na tělo,absolutně neškrábe,dobře hřeje i saje ,v batohu po odsvlíknutí nic nezabere a po vyprání uschne za pár hodin.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.