• Kami

    Zdravím,

    počítám tepelné ztráty budovy a narazil jsem na jednu nejastnost,když mám stěnu přilehlou k jinému pokoji např.obývací pokoj vytápený na teplotu 20 stupňů a koupelu,která je vytápěna na 24 stupňů s jednou společnou stěnou.

    Obývaví pokoj ochazuje koupelnu a vzniká tepelná ztráta(koupel­ny),počítá se ztráta touto stěnou?

    Nebo se počítají jenom ztráty stěnami,které jsou přilehlé k vekovnímu prostředí?

    Kdyby někdo věděl,tak prosím poraďte.

    Děkuji.

    0 0
    • Kaco  

      Nevim, ale bude hrozne mala, zanedbatelna…

      0 0
      • Kami  

        je tak ±40W.Taky jsem myslel,že je zanedbatelná,ale prý ji musím počítat.Jen nevím proč,když se drží v domě.

        0 0
        • Soreno  

          počítá – aby jsi adekvátně navrh topení pro danou místnost je třeba si ztrátu stanovit pro každou místnost – pokud si počítáš ztráty pouze jako celek (obálkou) pak si vezmeš barák jako jednu místnost určíš průměrnou teplotu a spočítáš ztrátu

          snad jsem to napsal srozumitelně :-))

          0 0
          • klemi  

            to kdybych věděl loni, tak jsem nemusel při počítání tepelnejch ztrát do školy počítat tak dlouho každou místnost a bylo by to za chvilku hotový :(. Ale co už. Aspoň sem se dozvěděl něco novýho :)

            0 0
    • zichis  

      Když si počítáš potřebnej výkon radiátoru v místnosti, tak samozřejmě ten tok do vedlejší místnosti zohledníš, ale když počítáš potřebný výkon kotle, tak to buď posčítáš výkony radiátorů ;-) nebo to stačí určit podle objemu baráku a nějaký vnitřní poměry neřešíš. Není potřeba kotel počítat přesně, protože stejně k tomu co vyjde musíš přihodit poměrně velkou rezervu.

      No ty ale ty se ptáš na něco trochu jinýho – ztráty budovy, hádám úkol do školy. To nevím, to sem nikdy neřešil :o) Jen ti můžu říct že tvrdit jakože únik tepla z koupelny do obýváku je součástí tepelných ztrát budovy je kapitální békovina :) Tomu volovi co s tím přišel řekni, že to nejsou ztráty ale naopak zisk, který zadarmo ohřívá obývák :)

      0 0
      • Soreno  

        Ale to je ztráta koupelny a zisk obýváku je to naprosto pochopitelné – rezervu na radiátory dávám kolem 20%-40% kvůli rychlosti vytopení dané místnosti

        0 0
        • Joseph de Sax  

          jo, to bude mít jenom vliv, když chceš místnost vytopit…vodou.

          zkus barák zakopat do země a nebudeš potřebovat ani topení.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.