Superior nebo RM - pomoc a otázky

24 nepřečtených
  • Mrťasek

    Přátelé, kamarádi, soudruzi, …

    Obracím se na Vás s prosbou o pomoc při výběru nového stroje. Dostal jsem nabídku zakoupit kolo od jednoho z těchto dvou značek. Ale nevím si moc rady.

    První kolo je od Rock Machine: https://rockmachine.us/…silver-black

    Druhé kolo je od Superior: https://superiorbikes.eu/…-black-black

    Jezdím cyklostezky, občas zamířím do lesa, na pole – žádné velké skoky – max nějaká klopenka nebo kopeček. Dávám i 100km tůry za přírodou. Výška 178cm, váha 75kg.

    Co se týče geometrie, tak jsem jezdil chvilku na RM Blizz CRB 30–29 od známého ve velikosti L – občas jsem měl bolest v bedrech, myslím, že jsme byl moc natažený a nepasovali mi tak široké řídítka 760mm

    Na Superioru jsem nikdy neseděl. Jsem z Ostravy a zatím hledám, kde vůbec taková kola mají, abych si alespoň mohl zkusit jestli M nebo L?

    Jsem docela laik, ale podle toho co jsem kde četl, tak co se týče specifikace lépe asi vychází ten Superior !?

    Ale mám k němu pár otázek.

    1. Četl jsem v jednom tématu z roku 2016, že SUP rámy nejsou úplně moc dobré, ale doba popošla kupředu a jak je to prosím nyní, nějaké zkušenosti?
    2. Vidlice DR SWISS – nikdy jsem neměl, opět nějaké zkušenosti, zda-li to bude na tomto kole OK?

    Takže dle Vás, má nějakého z těchto kol smysl?

    Děkuji

    0 0
    • novas752  

      Sup je čistý XC se starší geometrií (úhel hlavy 71°), řídítka 760mm si každý nechá zaříznout jak se mu zlíbí. Vidlice DT Swiss neservisují jen tak někde, narozdíl od RockShoxu který servisuje každý druhý obchod s kolama.

      Rock Machine má modernější geometrii, řídítka se opět dají zkrátit, osobně bych bral radši ten jak na základě geometrie tak osazení (mám 178cm, nohy po třísla 87cm, 73kg). Kdybych měl vybírat z těchto dvou tak jasně pro RM. Ale třeba Canyon Exceed CF SL 8.0 je levnější a lépe osazený (lepší tlumení ve vidlici, uhlíkový ráfky) + má kratší geo než Blizz.

      0 0
      • Mrťasek  

        A není právě ten SUP lépe osazený? Kola, ráfky, přehazka, brzdy … takže i přesto RM?

        Akorát mám u něj obavu,že budu mít stejný problém jako u blizz 30, protože mají totožnou geometrii, tím pádem bych kusel neje říznout řídítka, ale koupit i představec.

        Canyon Exceed CF jsem koukal. Akorát možná budu mít možnost mít ta kola s cca 40% slevou. Pokud by to neklaplo, šel bych do Canyonu, akorát trn bych neměl kde vyzkoušet a tak nevím, jak by mi sedl.

        0 0
        • maajkee  

          Se 40% slevou? Že by charita?

          Jinak šířka řídítek a délka predstavce to je naprosto to nejmenší k vyřešení. Otázka pilky a třech stovek za představec.

          Jak jsem díky moderní geometrii taky pro RM.

          0 0
        • novas752  

          40% dolu, to máš přes známého který ti něco dluží, ne? :)

          Brzdy určitě lepší má, přehazku bych zase tak moc neřešil, vidlici bych naopak řešil (proto snadno servisovatelný RS), kola DT řad 1900 jsou na 370 nábách (nejsou špatné, sám je mám, ale ani o Bitexu jsem neslyšel nic špatného), výplet + ráfek bude asi mít lepší DT, ale pak to hlavní – geometrie, na RM se bude v terénu jezdit lépe, jistější a ovladatelnější v rychlosti, klopenkách apod.

          0 0
    • Mrťasek  

      Akorát co jsem o GXku slyšel, tak se mi do toho moc nechce :/ rovnat nějaké zuby na převodech. Ale zase ta vidlice …

      Jak říkám, víc jezdím cyklostezky,tak z 90% než nějaký horší terén, ale pokud ma RM lepší geometrii, tak to asi bude lepší.

      0 0
      • Boby83  

        A co si počkat na RM 2020? Bude už na Shimanu slx/xt 1×12

        0 0
        • Mrťasek  

          Musím zjistit, jestli se sleva vztahuje i na modely 2020, tam se mi líbí ta modrá verze 70–29, akorát jak je na tom shimano xt/slx oproti sramu?

          0 0
          • novas752  

            Očekává se že lépe, vláken o Eaglech je tu asi 5, Shimano 1×12 tu je také rozebírané

            0 0
            • Mrťasek  

              Já už jsem pár vláken četl, hlavně o eaglech, jelikož jsem předešlé kolo měl s NX a až na to cvakaní a růžné pazvuky to řadilo hezky.

              Mě jen zajímalo, jestli kdybych sáhnul po XT/SLX neudělá chybu oproti třeba GX Eagle/X01.

              0 0
              • Boby83  

                Pokud jsem si dobře všiml, tak rozsah by měl být větší, než má eagel. Po funkční stránce zatím moc informací není.

                0 0
      • Hříbek  

        Nedávno jsem koupil RM Blizzard 70–29, je to sice full, najeto zatím něco přes 400km, ale jsem s ním spokojený. GX řadi pěkně a bez problémů. Jestli jezdíš hlavně cyklostezky, tak bych se toho nebál.

        0 0
    • Mrťasek  

      A teoreticky, kdyby nevyšla ta sleva nebo bych se na to vykašlal, tak co říkáte na Canyon Exceed CF SL 7.0, kdybych hoodně zadotoval tak 8.0. Gemetrie a osazení 7.0 oproti 8.0, je ta cena adekvátní?

      0 0
    • Mrťasek  

      Po Všem co jsem si přečetl bych vzal ten Rock Machine, ještě uvidím,jestli by se to vztahovalo i na modely 2020 a podle toho vyberu. Jen dle mé výšky, je vhodná velikost L?

      0 0
      • Boby83  

        Netroufám si odhadovat. Já mám 176cm a šel bych pravděpodobně do M. Na mojí výšku mám ale dost dlouhé nohy (84cm)

        0 0
    • Mrťasek  

      Měl jsem možnost zkusit Lko. Na delších vyjížďkách mě bolelo v bedrech a ruce, ale troufám si říci, že by to zúžení řídítek a krátký představec vyřešilo. Zkusím po Ostravě najít prodejnu, kde by bylo možné vyzkoušet Mko.

      Nohy mám od rozkroku k patě cca 84cm

      0 0
      • Mrťasek  

        Dle jejich stránek mají Lko od 176cm.

        0 0
        • Boby83  

          Ty parametry máme podobné, chce to pořádně vyzkoušet. Ideálně pod dohledem někoho zkušeného. Z vlastních (nevelkých) zkušeností vím, že díky dlouhým nohám (zejména dlouhé stehenní kosti), tak navíc ještě musím chodit se sedlem dost vzad, případně používat sedlovku s offsetem, jinak mi zase nevychází koleno vůči cca středu pedálu. Šlapat moc za sebe mi také nedělá dobře. Tenhle krok mi navíc posed ještě prodlouží – proto bych se s těmito parametry spíš přiklonil k velikosti M.

          Ale jak jsem psal – zkušeností určitě nemám tolik, abych někomu radil. Možná bych uvítal, kdyby se k tomu ještě vyjádřil někdo fundovaný.

          0 0
      • maajkee  

        Já měřím 184, nohy mám 84cm, bral bych určo eLko.

        Jinak je mi to nějaký divný s tou slevou.

        Tvrdíš, že kolo za 40 můžeš mít za 24 a ještě by na tom měl mít něco prodejce? Hmm, hmmm…

        0 0
        • honzabike  

          Taky se mi to nezdá, vím že prodejci mívaj marži cca 30% a sehnat se slevou kolem 20% je velký úspech. Sleva 40% je málo vídaná, jsou to většinou kola starších ročníků, která z nějakého důvodu nešla na odbyt, v okrajových velikostech

          0 0
    • Mrťasek  

      Nechápu proč pořád řešíte tu slevu?! :) Prostě mám zdroj, přes kterého to s touhle slevou mít budu, tečka dvacet, beru to jako uzavřenou věc.

      Ještě někde vyzkouším Mko a uvidím, Lko mám již vyzkoušené :)

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce