• Drno

    Otevírám OT – Jak si spoříte na stáří? Důchodové připojištění (současné), stavební spoření, investice do nemovitostí, investiční zlato, jinak?

    0 0
    • oddie  

      Alkohol. Kde jinde dostaneš 40%?

      0 0
      • Drno  

        A co kupuješ – víno, starou whisky nebo něco jinýho? :-)

        0 0
    • Meluzina  

      klasika – penzijko

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nepokryješ ani inflaci…

        0 0
        • Meluzina  

          za prvé: nech si kritiku, nikdo se tě neprosil, za druhé, inflace se prozatím pohybuje v řádu několika %, při měsíční úložce 300kč dostaneš od státu 90kč, což je 30% + cca 2% od banky, to mi připadá dostatečně protiinflační…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Blbost. Všechno.

            Howgh

            0 0
          • Nikovlas  

            Tak za prvé – tlačítko „Reagovat“ smíme používat jen v případě, že nás o to autor výslovně požádá?

            Za druhé. Ten tvůj výpočet s 30% platí za předpokladu, že si ty peníze vybereš hned po prvním roce. Po dvou letech je to jen 15%, po 15 letech jen 2%, po 30 letech je to jako úrok 1%. Respektive míň, protože když 300 Kč budeš 30 let úročit o 1%, budeš mít 404 Kč, ne 390…

            Tudíž se ptám – kde jsi sehnala tak výborné penzijní spoření, které si můžeš vybírat každý rok?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nerozumím. 50% můžeš vybrat po 15. letech.

              Státní podpora je max 150,– do konce roku…

              0 0
              • Smazaný účet  

                150,– měsíčně do konce roku.

                0 0
                • Nikovlas  

                  Za jeden vklad dostaneš tu státní podporu – obojí ti ale leží na účtu a každý rok se na to aplikuje úrok a inflace. Čili za 15 let se to 15 krát zúročí a 15× znehodnotí inflací. Ale příspěvek je za vložené peníze jen jednou. Můžeš to udělat 12× každý rok, ale pro každý tento vklad platí stejné pravidlo.

                  0 0
                  • Brosses  

                    ^^^^^^^^^^^^^­^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^­^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

                    nikovlas to rozlousknul.

                    a to do toho jeste nezapocital fakt, ze statni prispevek na penzijko je takova ta mrkev ktera visi pred oslem. pokazde, kdyz urcity procento sporicich oslu navysi prispevek nad limitni hranici stat zoptimalizuje a uvaze si vas tak. takze pocitat vynosnost za 15 let je absurdni drama, protoze do te doby muze nakrasne byt statni prispevek 100kc za 10tisic mesicniho vkladu.

                    ostatne i v jedne velmi slusne bance, kde podavaji korektni informace, ale pro zmenu za to maji poplatky nejvyssi snad ze vsech i bankovni poradkyne sama rikala pri sjednavani, jestli to myslim vazne, ze se skutecne vyplati akorat 10 let pred duchodem a ne driv (pri podminkach pred 2ma zmenami statnich prispevku)

                    0 0
                    • Brosses  

                      ostatne ted jsou prispevky optimalizovany pro ne-chude na maximalni ulozky se snizenim danoveho zakladu co nejbliz pred duchodem.

                      0 0
            • joudys  

              jenže jsi zapomněl, že ona dostane za svoji úložku příspěvek od státu každý měsíc, a když pro jednoduchost předpokládáš, že zhodnocení celýho balíku bankou se rovná inflaci, tak je to velmi nadprůměrné a protiinflační zhodnocení, neodpovídá sice těm 30 procentům, díky časovému horizontu je o něco nižší, ale rozhodně kromě stavebního spoření na trhu produkt s tak nadprůměrným zhodnocením při relativně nízké míře rizika nenajdeš

              0 0
              • Ruprt2  

                Není to pravda protože neumíš počítat, a i když si to obhájíš, tak je to jedno, protože se to vytuneluje, to ví přece každý.

                Kdyby jsi napsal, že kupuješ naftu do tanku, nebo kevlar, či cement na kryt, nebo konzervy, tak jsi cool. Takto jsi jen ovce :-)

                0 0
                • joudys  

                  1+1=2 takže počítat umím, ale teď koukám před sebe na zelenou flašku ze které právě piju a se kterou slavím 170 let svého oblíbeného pivovaru, že je na ní vzadu napsáno To pravé bohatství. Takže já mám to pravé bohatsví na dosah.

                  0 0
              • Nikovlas  

                Tyhle spoření nedávají nikdy úrok, který se vyrovná inflaci. a mám pocit, že jsem zahlídnul spoustu termínovaných vkladů, které nabízejí vyšší úroky. Například asi před půl rokem tu spousta lidí psala, že jen blbec by koupil státní dluhopisy. Ano? Který soukromý fond je bezpečnější než dluhopisy ČR? Vážně si tady někdo myslí, že naše státní dluhopisy ztratí hodnotu, zatímco naše banky ti budou pořád ochotny vyplatit spoření? V případě takovýho průseru s dluhopisy se na tebe každá banka s nějakýma naspořenýma prachama vysere. Takže tím jsem snad dostatečně vysvětlil, že státní dluhopisy jsou jednou s nejbezpečnějších investic ve finančnictví. A úroky? Tuším, že byly cca 4–6%. A penzijko? Mám 1,7% – kolik ty? A to opomíjím docela důležitý fakt, že dluhopisy mají kratší dobu splatnosti a mohou mít pevně danou úrokovou míru, takže máš jistotu, kdy a kolik peněz dostaneš.

                V horizontu 30 let je státní příspěvek míň, než 1% úroku – si to spočítej. Takže na tvojí otázku, ohledně lepšího produktu… je asi odpověď dost jasná. Nebo ještě něčemu nerozumíš?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Ohledně těch dluhopisů bych až tak nadšený nebyl. To, že se o nich tvrdí, že jsou bezpečné, znamená pouze to, že dluhopisová bublina dosud nepraskla. A že to bude megařacha, to si piš :-D

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Já si nemyslím, že naše dluhopisy řachnou dřív než dluhopisy ostatních evropských států. No a jestli to řechne v Itálii, Německu a podobně, tak první starostí tvojí banky bude určitě to, aby ti vyplatila spoření. Tím chci říct, že nebezpečí našich dluhopisů můžeš aplikovat na všechny ostatní spoření + k nim musíš připočíst ještě individuální rizika selhání té dané banky.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Neměl jsem na mysli naše dluhopisy, ale obecně, světový dluhopisový systém jako takový. Jakmile to řachne, vyletí ceny komodit do nebes a válkou se bude restartovat nový systém. Jakékoliv virtuálno samozřejmě nebude nikoho zajímat, smaže se.

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Pak je nesmysl tvrdit, že investice do dluhopisů je horší, než jakákoliv jiná…

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Já nic takového přece netvrdil. Tvrdil jsem pouze, že investovat do dluhopisů je nesmysl. Protože jsme před prasknutím této bubliny a to bude znamenat kolaps systému. A z toho implicitně vyplývá, že o ostatních virtuálních investicích ani nemá smysl vůbec uvažovat. A dlouhodobých už vůbec ne. Proto jsem zmínil jen ty dluhopisy, protože s nimi vše ostatní skončí.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            v tom případě je nejlepší varianta si pořádně napůjčovat a investovat to do něčeho hmotného

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              To by nemuselo být marné, ale i to má svá rizika. Nikdo neví, jak dlouho to ještě budou schopni udržet (jestli jen měsíce nebo roky) a kdy ke kolapsu dojde, a po celou tu dobu musíš být schopen úvěr splácet. A mezitím se situace může zhoršit natolik, že třeba přijdeš o zdroj příjmů. Ideální by proto bylo pořídit něco s vysokou likviditou, abys to mohl v případě tohoto vývoje zase rychle směnit a úvěr splatit. Nebo si prostě ukousnout jen tolik, abys byl zajištěn akorát pro případ kolapsu a měl tak stále dostatečnou rezervu v příjmech pro Strýčka Příhodu. V případě vývoje opačného (že by se náhle zjevil deus ex machina) bys úvěr dojel do konce nebo investici zase směnil a úvěr splatil. Ale to by už nebyl žádný problém, protože jistoty a pozitiva, plynoucí ze směřování ke světlým zítřkům, by snadno smázly i případnou ztrátu z této zajišťovací investice pro případ kolapsu systému, který se nakonec nekonal.

                              0 0
                              • witmar  

                                Ona se taky v průběhu může míra likviditi měnit..

                                0 0
                              • Brosses  

                                Tak treba komercka na to jde od lesa. Pri refixu klienta pojisti, podstreli vsechny konkurencni nabidky s vyjimkou te u ktere tvrdi, ze to fakt nedokazou a misto toho nabidnou sluzby navic ktere zkombinuji i slevy z vedeni a pouzivani benzeho uctu.

                                Jenze to vypada, ze nejde o slevu zadarmo. Jedno z toho co nabizi, je cituji:

                                „Průměrná délka splatnosti portfolia nesmí přesáhnout 3 roky, což přispívá k vyšší stabilitě fondu. Emitenty dluhopisů mohou být státy, podniky nebo banky, přičemž kreditní / podnikové dluhopisy mohou tvořit maximálně 40 % majetku fondu. Minimálně 80 % dluhopisových pozic fondu tvoří dluhopisy investičního stupně.“

                                Konec citace, takze nechci slevu zadarmo, ale za preneseni az vlastnich 20% problemu na klientovu hlavu. A kdyz se nahodou nic nesesype, tak by to mohl byt i happy end.

                                0 0
                      • JSt  

                        rikal to jim rogers: „ja mel jsem v noci sen. pod sedmou kavalerii jak krvi rudne zem…“

                        :-D

                        0 0
                      • Brosses  

                        valka maze virtualni i realne statky.

                        0 0
                      • ememem1  

                        mozes mat pravdu. co navrhujes v priade takejto celosvetovej kataklyzmy?

                        0 0
                  • Luk02  

                    To říká už jen klasická teorie že státní dluhopisy jsou bezpečné…:)

                    0 0
                • joudys  

                  jsou penz. fondy, které jsou schopny dlouhodobě překonávat inflaci, alespoň o fous, stačí pohledat na webu, a hlavně si uvědom, že se zhodnocuje i částka, kterou jsi ty nikdy nevložil, tj. státní příspěvek, takže o to se ti zvyšuje efektivní výnosnost tvého vkladu, o samotných příspěvcích nemluvě, a co se týče výnosu státních dluhopisů, těch 4–5% určitě nebyl dluhopis se splatností 1 rok, takže si to přepočti na tvoji avizovanou roční výnosnost a jsi na inflaci.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    To byl roční výnos dluhopisu splatnýho tuším za 5 nebo 10 let nebo tak nějak, tuším. A už asi 10× jsem tu psal, jak velké je efektivní dlouhodobé zhodnocení prostřednictvím státních příspěvků, takže k tomu už se znova vyjadřovat nebudu.

                    0 0
          • oddie  

            Tebe koukám moc ve škole s procenty počítat nenaučili…

            0 0
            • Rychlej turista  

              To je základní předpoklad úspěšného prodejce těchto produktů. Nemusí se přetvařovat a přesto může vypadat věrohodně :-)

              0 0
              • oddie  

                Ano. Mě jen děsí, kolik lidí na to skočí, ačkoliv by ty relace měli mít v podstatě v malíčku. Že se v tom neorientuje někdo, kdo nedochodil základku, prosím, ale pokud má někdo aspoň tříletý učňák, nedejbože SŠ, tak by o tenhle jeden malý krůček dál, než je trojčlenka, zvládnout mohl.

                0 0
          • mr.antik  

            Spočti si kolik to za 20letu udělá, resp. jakýmu ročnímu procentuálními výnosu to odpovídá…

            Dejme tomu že míra rizika je nízká a a výhodnost tomu odpovídající.

            0 0
            • joudys  

              za předpokladu, že zhodnocení bankou pokryje inflaci, a to počítám i zhodnocení příspěvku což není její vklad, tak za 20 let to bude cca 2,5 procentní reálné zhodnocení. Na první pohled to může vypadat nízká hodnota, je potřeba si uvědomit, že jde o 20letý průměr a jde o reálné zhodnocení po inflaci a to tady borci (a tím nemyslím tebe) těma kecama nepřekonají.

              0 0
          • ememem1  

            na to ze si poistovaci agent mas teda cudnu matematiku, povedal bych ze taku typicku poistovacku :-)

            0 0
        • Smazaný účet  

          Souhlas, při spoření 5 000 měsíčně po dobu 20 let mi ČSOB spočítalo celkovou naspořenou čátku asi 1 266 000. Takže penzijko fuck off…

          0 0
    • Smazaný účet  

      střelivo

      0 0
        • Rychlej turista  

          Ještě obrázek :-)

          0 0
        • vasek80  

          Teď jsem to celé pročetl. Místy naskakuje až husí kůže.

          Zase na druhou stranu u určitých informací jsem se je jal ověřovat zejména pomocí Wikipedie a o Rotchildech se někde vůbec nepíše (předpokládám, že wikipedii nevlastní). Předpokládám, že drtivá většina informací pochází právě z „konspiračních“ we­bů.

          Težko říci co si o tom myslet, nechce se mi věřit, že by všechny vlády byly jen jimi koupené loutky. Sice vlastní mmj Reuters ale to přeci neznamená, že můžou umlčet veškeré novináře.

          Nevím no, raději budu doufat, že jsou to spíše spekulace. Vůbec si nedovedu představit, co žid s neomezeným majetkem má za cíl. K čemu nějakej novej světovej řád, když už by si dnes podle tohoto klanového životopisu mohl koupit nejeden kontiment.

          Na druhou stranu si ty hrabivý slizouny dovedu představit. Na účtech biliony, v sejfech tuny zlata a dýško nadaj ani cent, nedej bože zaplatit někde, někomu, něco když to nezůstane v rodině. Pak hezky chcípaj a dávají jen instrukce jak zacházet s majetkem, kterej si nikdo z nich neužije a díky kterému ani neměli žádnej život. Jak zaznělo dole v komentářích – neměnil bych, tedy asi jo, ale roztočil bych to a to by byl teprv mejdan.

          0 0
          • Ruprt2  

            Chápu. Přitom by ti klidně mohli doplatit tu hypotéku. Co by jim to udělalo?

            0 0
          • raceman  

            wiki neni relevantni zdroj, tim ze je volne menitelny uzivateli, tak kdyz by tam o nem neco bylo napsane, tak to klidne muze nekdo zmenit a nez to objevi nekdo, kdo vi, ze to tak neni, tak to tak zustane…

            0 0
      • Payia  

        Vyjimecne souhlas, protoze v dobe naseho duchodu uz bude v evrope platit pravo saria a tem co nebudou mit kver a dostatek munice nezbyde nez sedet na prdeli a na xicht si povesit prosteradlo.

        0 0
    • Drno  

      Vzhledem k současné hysterii kolem penzijního celkem zajímavý článek na

      http://www.hypoindex.cz/…co-je-lepsi/

      Rizika

      Penzijní připojištění musí garantovat nezáporné zhodnocení. Garance sice vychází ze zákona, ale leží na bedrech samotných penzijních fondů. Když některý bude hospodařit až ke krachu, účastníci nemusí dostat nic.

      Stavební spořitelny jsou specializovanými bankami. Jako u takových jsou vklady v nich garantovány Fondem pojištění vkladů. V případě krachu stavební spořitelny budou z Fondu vyplaceny náhrady v plné výši až do hodnoty 100 tis. EUR, čili na stavební spoření dostačující.

      Rizika jsou ale i jinde. Oba srovnávané produkty jsou podporované státem na základě zákona. A jak vláda již u obou produktů ukázala, zákony se mohou měnit. U obou jsou v současnosti připravovány změny, které s sebou nesou legislativní riziko.

      0 0
    • svářeč  

      důchod nám oddalují a oddalují,nespo­řim,nedožiju se toho.

      0 0
    • Nikovlas  

      Je mi 24 a rodiče mi založili penzijko a přihazujou měsíčně asi 100, což je fraška, ale donedávna ke každé stovce stát přispěl 50 – to se teď změnilo a člověk musí přihazovat minimálně 300, aby dostal 90… kdo ví, co se změní příště.

      Nicméně zpátky k onomu 50 Kč státnímu příspěvku – to zní dobře, ne? To je 50%! Jak se to vezme. Je mi 24, takže si spoření budu moct vybrat až za 36 let (60 let). Průměrná roční inflace za posledních 10 let je myslím cca 3%. Takže 50Kč, které dostanu teď, bude 36× znehodnoceno inflací. Samozřejmě i těch mých 100 Kč. Tedy současná hodnota té investice nebude 150, ale pouhých 50 Kč. (stačí si hodnotu 36× vynásobit číslem 0,97)

      Samozřejmě nesmíme zapomenout na zúročení fondu, které mám letos asi 1,7 nebo tak nějak. Sice není garantovené, ale předpokládejme, že bude dlouhodobě třeba o 1% nižší, než inflace. Pak bude těch mých 150 Kč mít hodnotu 104 kč – takže už vlastně spořím! (Tedy jen fiktivně, protože státní příspěvek se změnil a třeba ještě změní.)

      Naštěstí je tu možnost si tuším po 15 letech vybrat polovinu naspořených peněz – tedy pokud nechci přijít o bšechny dosavadní příspěvky, musím to vydržet do těch 15 let… a pak si vybrat půlku a půlku tam nechat… a dál spořit 15 let… člověk má skoro pocit, že ten, kdo tenhle produkt vymýšlel, věděl, co dělá.

      Takže jsem byl v bance, že si to chci zrušit (s vědomím, že přijdu o státní příspěvky, které si asi vezme zasraná banka…) – prej to stojí 800 Kč, pokud to netrvá aspoň 50 měsíců – jelikož mi zbývá jen pár měsíců do tohoto limitu, tak to ještě vydržím.

      Došel jsem k závěru, že v takto dlouhodobém horizontu jsou hlavní faktory spolehlivost a úrok. Státní příspěvky jsou úplnej pakatel, i když to na první pohled vypadá jako 50%. Asi se poohlédnu po nějakých termínovaných vkladech…

      A co si včeobecně myslím o státní podpoře svěřené do rukou soukromých peněžních institucí? Ty banky nabízejí nějaký produkt a jejich prvním měřítkem úspěšnosti je zisk. Když to bude moc nevýhodné, nikdo si to od nich nevezme. Takže to musej udělat tak nějak, aby si to lidi ještě pořizovali. Když se stát nabídne, že ty produkty vylepší – co udělají banky? Udělají produkty výhodnější pro lidi, nebo udělají produkty výhodnější pro ně, ale tak, aby si je lidi ještě pořád kupovali? Myslím, že ve výsledku jsou příspěvky bankám – produkty se státní podporou prostě mají nízký úrok a celkově jsou ze všech stran okrouhané – jejich nevýhodnost totiž kompenzuje státní příspěvek.

      0 0
      • Meluzina  

        pokud si sjednáš výsluhovou penzi, můžeš si půlku ze všech naspořených peněz vybrat po 15-ti letech

        0 0
        • Nikovlas  

          Nevím, jak je to s výsluhovou penzí, ale fakt je, že když naspořím za 15 let X, vyberu si X/2 a dalších X/2 tam zůstane a za dalších 15 let tam budu mít 3X/2 a z toho vyberu půlku (3X/4) a 3X/4 mi tam zůstane – tedy po 30 letech mám naspoříno 2X, ale u sebe mám 5X/4 a na účtu 3X/4.

          Tedy to moje X se mi do ruky vrátí průměrně po 24 letech, a to jen za předpokladu, že do toho kolotoče dál sypu prachy. V takhle dlouhodobém horizontu jsou inflace, úrok a spolehlivost faktory, které dalece převyšují vliv státních příspěvků.

          0 0
      • Nikovlas  

        Ještě teda asi stojí za to podotknout, že lidem, kterým do výběru penzijního spoření zbývá jen několik let, se pravděpodobně skutečně vyplatí, protože jim inflace ty státní příspěvky nestihne znehodnotit. Pro mladé lidi je to podle mě nesmysl.

        Každopádně fakt je, že všichni daňoví poplatníci přispívají na to, aby mohly banky nabídnout produkty, které jsou pro ně (pro banky) mnohem výhodnější a pořád ještě atraktivní i pro spotřebitele.

        0 0
      • Kamikaze 591  

        Můžeš nějak rozvést první odstavec? Moc tomu nerozumím a chtěl bych.

        Je to měsíčně, takže za rok je to 600kč znehodnocených inflací. To znamená co? Nedostaneš 600kč ale 600*0,97=582kč? To zase není tak hrozné ne? Ikdyž ten rozdíl od 600kč (18kč) vynásobím potom 36, dostanu 648kč za 36let. Něco dělám špatně, vím, ale nevím co :D

        0 0
        • Rychlej turista  

          Příspěvek dostaneš jednorázově, ale inflace ti ho žere furt, takže čím déle spoříš, tím méně z něj nakonec zůstane.

          0 0
        • Nikovlas  

          Jde o to, že si ty peníze nemůžeš vybrat za rok, takže tam ležej další rok, kdy se znova znehodnotí inflací… a znova a znova… Výsledné hodnoty se dobereš tak, že výchozí hodnotu vynásobíš dejme tomu tím číslem 0,97 které umocníš počtem roků, kdy na ty peníze nemůžeš sáhnout a kdy předpokládáš stejnou míru inflace.

          0 0
          • Kamikaze 591  

            No, to umocníš, to mi tam chybělo. Já jsem už chtěl hledat sešit matiky.

            0 0
            • Nikovlas  

              36× vynásobit je jako vynásobit jednou, ale ten násobitel musíš umocnit na 36 :-)

              0 0
              • Kamikaze 591  

                Jj, říkám, že už jsem si vzpomněl. Teď jenom, čistě teoreticky.

                Budu spořit 50 let, měsíčně tam budu dávat 300kč. Tzn., že tam nasypu 180 000kč. Potom co to teda vynásobím 0,97 umosněno na 50, dostanu číslo 39251kč. To teda znamená že za těch 50 let bude hodnota těch 180 000kč, jako dnes je hodnota 39 251kč? Teda že si za to koupím pouze průměrného bika a ne auto jako dnes?

                0 0
                • Nikovlas  

                  Pokud bude průměrná míra inflace takováhle a pokud budeš mít nulový úrok, tak ano. Ale neboj – vypadá to, že se zdražujou spíš hlavně potraviny, energie, nájmy, služby… ale kola a auta moc ne :-)

                  0 0
        • Rychlej turista  

          Procenta musíš počítat z toho, co ti zůstane :-)

          1 rok – vložíš 600

          2 rok 600–3%=582

          3 rok 582–3%=564,54

          4 rok 654,54–3%=547,60

          30 rok 248,04–3%=245,05

          A obráceně, aby při 3% inflaci byla zachována hodnota:

          1 rok – vložíš 600

          2 rok 600+3%=618

          3 rok 618+3%=636,54

          4 rok 636,54+3%=655,64

          30 rok 1 413,93+3%=1 4­56,36

          Omlouvám se za vynechání tečky za řadovou číslicí, ale B-F ji špatně chápe a formátuje podle sebe :-)

          A to je vždy jen z peněz prvního roku. Podobně postupuj u spoření z druhého roku, třetího… Z toho je jasně vidět, že aby byla jen zachována hodnota při pouhé 3% inflaci, výsledná částka by musela být přímo neuvěřitelná.

          Pokud si položíš otázku, jak všechny státy nakupily svoje nesplatitelné dluhy, použij toto schéma a máš odpověď.

          0 0
          • Kamikaze 591  

            1 rok – vložíš 600

            2 rok 600–3%=582

            3 rok 582–3%=564,54

            4 rok 654,54–3%=547,60

            30 rok 248,04–3%=245,05

            Takže když potom z toho udělám sumu tak dostanu co? Mělo by to být asi 11 979kč. To je to, kolik peněz dostanu za 30 let?

            0 0
            • Rychlej turista  

              Pokud se nebudou brát v úvahu další vlivy, tak by to tak zhruba mohlo být. Jsou to ale peníze očištěné o inflaci, takže pokud se jich za těch 30 let nedotkne nic jiného, než jen 3% inflace, dostaneš zpět sice 18 000, ale koupíš si za ně, jako dneska za těch 11 979, jestli jsi to správně spočítal :-)

              0 0
              • Kamikaze 591  

                Rozumím. Takže to co psal Nikovlas nebylo úplně správně? Resp. to co jsem si z toho odvodil?

                Že to co tam dám 18 000kč * 0,97na30 se rovná tomu co dostanu. To by totiž bylo nějakých 7218kč.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já to napsal úplně polopaticky, tak, aby šlo pochopit, jak se k tomu číslu dojde. Existují na to ale jednodušší výpočty pomocí složitějších až úplně složitých vzorců, které už chápat nemusíš, zato jim však musíš věřit, že jsou správné a musíš je taky umět správně použit.

                  Když ti napíšu, že 1+1+1+1+1=5, tak si to spočítáš na prstech, ale když ti napíšu, že 5*1=5, tak mi prostě budeš muset věřit, že to tak je :-)

                  0 0
                  • Kamikaze 591  

                    Ale jo, já ti věřím, mě to přijde logické. Jen mě zajímalo, co se spočítalo tím druhým způsobem 18 000kč * 0,97na30. Asi nic.

                    Nějak tuším, že to ovlivňuje spousta dalších vlivů, ne jen inflace. Taky si myslím, že bych něco pochopit mohl :D tohle mě právě docela zajímá a i baví.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Já tyhle vzorce neznám, proto si počítám na těch prstech. To ti budou muset napsat onačejší procentualisté :-)

                      0 0
                    • Nikovlas  

                      Já ti psal, co ti zbyde z peněz, které ta dáš na začátku. Je jsné, že peníze, které vložíš později, budou znehodnoceny míň, protože už v době vkládání budou mít nižší hodnotu. Ano, když dáš 18000 na spoření, tak za 30 let máš 7218. To ale platí při průměrné inflaci 3% a bez započítání úroku. Místo čísla 0,97 si dosaď vzorec (1+„úroková míra“-„inflace“) – tedy například 1+0,02–0,03 – pak to bude reálnější.

                      0 0
                      • AsiJura  

                        Nebylo by určitou záchranou odevzdávat do ivestic pořád třeba 10–15%? Protože to že za 10 let bude to pětikilo co si teď lidi dávají stačit tak na oběd, to je snad každému jasné.

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Tak samozřejmě – když si to někdo může dovolit, může spořit hromadu peněz a i když bude silná inflace, tak mu pořád zůstane slušný balík… Já se původně jen snažil vysvětlit, že tenhle státní příspěvek je hezká věc, když má člověk pár let před důchodem – to se skutečně vyplatí spořit kvůli tomu příspěvku a ne kvůli úroku. Pro lidi, kteří ale nedávno vstoupili do produktivního věku, je tenhle státní příspěvek ale jen nafouklá bublina, která splaskne, než si na ty peníze budou moct sáhnout – pro ně má větší význam hledět na úročení dané investice, protože to se, stejně jako inflace, projevuje v dlouhodobém hledisku víc.

                          0 0
                    • Nikovlas  

                      Jinak ještě by se to dalo říct takhle – když budeš postupně během 30 let přihazovat, tak to, co dáš teď, bude znehodnoceno víc a to, co dáš později, míň. to, co dáš v půlce, bude znehodnoceno průměrně. Tak si vezmi sumu vkladů a aplikuj to samé, ale do exponentu dej 15 (jako průměr mezi 0 a 30) a máš to. Tedy 18 000×0,97 na 15 = 11 399.

                      Pokud budeš počítat s úrokem třeba 2%, bude to 19 000×0,99 na 15 = 15 481. To není tak hrozné.

                      Hlavní smysl spoření je, že si o trošičku utáhneš opasek a utrháváš si po malých částkách a pak, když potřebuješ, máš relativně dost peněz. Jen jde o to, najít si variantu, která ti těch peněz dá nakonec relativně nejvíc. I když by hodnota těch peněz ve výsledku měla být menší, než při jejich vložení, je to pro spoustu lidí pořád výhodné spoření, protože je to lepší, než ty peníze utrácet a pak nemít nic. Tenhle aspekt dost lidí úplně ignoruje. Já ho taky nezmiňoval.

                      0 0
                      • Kamikaze 591  

                        Tak teď jsem z toho už úplně jelen. Mě stejně zajímá jen celkové znehodnocení výsledné částky ne? Takže není potřeba s ten exponent brát jako tu průměrnou hodnotu ale klidně tam můžu nechat 30 ne?

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          To, co jsem ti spočítal já, je, kolik po 30 letech budeš reálně mít pří pravidelném ročním zvyšování částky o 600, tj. těch něco přes 11 tisíc.

                          To, co ti spočítal Nikovlas je, co ti po 30 letech reálně zbude při jednorázové úložce 18 000. To jsem ti spočítal taky, je to ten první rok spoření, jen si to musíš vynásobit 30× (600*30 máš těch 18 000 jednorázově uložených před 30 roky) a pak dostaneš stejné číslo – 245,05*30=7 3­51,5. Jediný rozdíl je v tom, že já to spočítal na prstech a Nikovlas použil sofistikovanější metodu (vzorec), kterou se zřejmě vyhnul mé malé chybce při nezapočítání jednoho roku :-)

                          Takže pokud vzorci nerozumím, počítám na prstech, můžu tím udělat malou chybku, ale zcela jistě se tak vyhnu fatální.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            Abys to spočítal na prstech, tak tomu právě musíš rozumět – když nerozumíš, můžeš si od někoho nechat poradit vzorec a doufat, že je správně :-)

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Právě že na to moje počítání a jeho četnost je pohodlnější to počítání na prstech, než se učit vzorec, který vzápětí zapomenu. O té chybě nezapočítání jednoho roku jsem psal, ale to už by si člověk pohlídal, kdyby opravdu o peníze šlo :-)

                              0 0
                          • Kamikaze 591  

                            Takže, nějaký závěr ať se z toho vymotám.

                            18 000*0,9730 = 7 218kč – tohle teda dostanu po 30 letech při JEDNORÁZOVÉM uložení peněz při průměrné inflaci 3%.

                            teď ty počty na prstech (ten vzorec jsem fakt znal), teda tohle 1 rok – vložíš 600

                            2 rok 600–3%=582

                            3 rok 582–3%=564,54

                            4 rok 654,54–3%=547,60

                            30 rok 248,04–3%=245,05 na konci dostanu sumu 11 979kč. Tohle teda platí při ukládání 600kč jednou za rok?

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Myslím, že ano.

                              0 0
                              • Kamikaze 591  

                                No, já stejně chci zajít za tou paní do pojišťovny :)) a hezky se jí zeptám. Takže jen jsem chtěl trochu zhruba vědět jak to s těma počtama je. Jsem zvědavý co mi řekne.

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  No mě právě paní řekla: „No počkejte – stát vám pořád ještě přispívá skoro 30% – nic lepšího neexistuje…“ Tak se pak raději v klidu zamysli nad obsahem, než se pro něco rozhodneš :-)

                                  Myslím, že pro 20-letého člověka je ponzijko nesmysl.

                                  0 0
                            • Ruprt2  

                              na vkládání padesát korun měsíčně (dle RT) a nebo jednorázovou úložku 18tis penzijní pojištění není. To ví i malé dítě.

                              0 0
                            • joudys  

                              sice špatně násobí vklad číslem 0,97, správně je to tak, že musíš diskontovat číslem 1,03, ale budiž. Pokud počítáš inflaci 3% již v 1. roce bez výnosového zúročení, pak

                              při jednorázovém vkladu 18tis. máš při průměrné 3% inlaci za 30 let reálně 7415 Kč, pokud těch 30 let pravidelně ukládáš 600 Kč, tak nakonec reálně 11760Kč.

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                To je pravda – mělo by te to dělit 1,03, ne násobit 0,93, u čísel takhle blízkých 1 je rozdíl zanedbatelný.

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Jak říkám, když vzorci nerozumím, tak počítám na prstech :-D

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Já říkal, že jsem to udělal na prstech a zjednodušil si to vzorcem :-) Rozdíl je kolik? 20 Kč?

                                    0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      jj, systémová chyba začíná maličkostmi, ale kam časem vede, se můžeme podívat všude okolo sebe :-)

                                      0 0
                        • Nikovlas  

                          Exponent u prvního vkladu je 30 a u posledního vkladu je 0. Takže když dáš průměr 15 na sumu všech vkladů, bude to podle mě sedět.

                          0 0
            • Nikovlas  

              Dostaneš 16 000, ale hodnota těch peněz bude výrazně nižší.

              0 0
    • felix.org  

      Svěřovat někomu po dalších min. 30 let svoje peníze, tak na to jsem ještě nenašel odvahu…

      0 0
      • Kamikaze 591  

        .

        0 0
      • mr.antik  

        Je to tak. Penzijko mám jen že firma něco přispívá, já dávm asi 100 kterou bych stejně utratil za kraviny.

        0 0
        • MlokCZ  

          To je přesně ten další případ, kdy to má cenu (když zaměstnavatel přispívá a jinak ty peníze vybrat nelze).

          I tak je pak asi nejlepší ho čas od času zrušit (vybrat) a udělat si nové (aby dále měl zaměstnavatel kam přispívat).

          Sice se předčasný výběrem přijde o úroky a státní příspěvek (teď je to při placení 100Kč fuk, tam už stejně žádný příspěvek státu není) a příspěvek zaměstnavatele je zdaněn.

          Ale aspoň ty peníze uvidíš ještě ve chvíli, kdy mají nějakou hodnotu.

          Mám to jinak úplně stejně (taky si platím sám nejnižší možnou stokorunu) a teď budu mít 5 let, tak ho asi brzo zruším a založím nové (nejde jen vybrat). Do 5 let se platí ještě navíc 800Kč poplatek za zrušení.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Ono se to asi moc neví (aby se lidem psychicky ztížilo zrušení), ale to spoření z tvé strany není povinné.

            0 0
        • Rychlej turista  

          Já ho měl asi 8 let, ale sám jsem nedával nic, protože jsem se současným vývojem počítal a chtěl jsem mít klid a volné ruce při jeho rušení. Takže když jsem ho vloni zrušil, nebyl žádný problém a prašule byly do tří měsíců a konečné doúčtování přišlo asi za 9 měsíců. A ani o ta 3% od zaměstnavatele jsem nakonec nepřišel – o to se mi zvedla výplata :-)

          0 0
          • mr.antik  

            bohužel netušim jak a kdy ho zrušit (tuším něco o 15letech), pro mě to jsou mrtvé peníze se kterými „nepočítám“

            0 0
            • Nikovlas  

              Já šel na pobočku a řekli mi, že zrušením přijdu o veškerou dosavadní státní podporu a musím zaplatit 800, což neplatí, pokud spoření trvá alespoň 50 měsíců. Ale ty to můžeš mít jinak.

              0 0
              • MlokCZ  

                Mělo by to tak být obecně, akorát to má být 5 let (hranice neplacení těch 800Kč), tedy 60 měsíců.

                0 0
        • Smazaný účet  

          bingo. ovšem ten příspěvek zaměstnavatele mi za pár let zaměstnání přebije inflaci na x let dopředu.

          0 0
      • ememem1  

        zverujes ich zo zakona statu ci sa ti to paci alebo nie. kedze si nemozem vybrat ci ich zverim alebo nie, tak ja potom preferujem zverenie komukolvek inemu jak statu. teoria ze stat skarachovat nemoze je rozsirena medzi pospolitym ludm ale je uplne scstna, pravdepodobnost ze stat skrachuje pod vedenim roznych parpoubkov, ficov a pod. je ovela vacsia jak ze skrachuje nieco ako allianz(ber to ako priklad) a pod.

        ked si musim vybrat medzi bolsevikom a vrahom z wall streetu tak volim ten wall street, z dlhodobeho hladiska je to spolahlivejsie.

        0 0
    • Seky  

      Důchod vůbec neřešim. Vzhledem k tomu kolik mi je, mám celkem slušnej předpoklad, že do důchodu půjdu tak kolem 70, viděl jsem propočty, že prej až v 73. Vzhledem k tomu, co jsem dohledával, tedy že chlapi v rodině ze strany otce i matky se nikdy nedožily 70 let (všichni umřeli přirozenou smrtí), je jakýkoliv spoření na důchod naprostou zbytečností a v té podobě jak jsou všechny ty fondy nastavený i vyloženou blbostí.

      0 0
      • Nikovlas  

        Ty fondy mají dané, kdy je možné je vybrat – nesouvisí to s věkem odchodu do důchodu… nicméně se závěrem souhlasím.

        0 0
      • Meluzina  

        je ale dokázáno, že šťastní a optimističtí lidé se dožívají vyššího věku než škarohlídi a lidé osamělí:_)

        0 0
        • Seky  

          To je pravda :-) ale genetický predispozice není radno podceňovat. A proto si radši s radostí ty peníze užiju teď dokud jsem mladej a zdravej. Sakra už jsem zas dostal chuť koupit si nějakej novej bajk :-)

          0 0
        • Ruprt2  

          A je nějaká studie, jak jsou na tom ti tupější?

          0 0
          • McBlacky  

            ti žijí nejdéle bohužel

            0 0
            • Smazaný účet  

              protože jak se o nic nezajímají a ničemu nerozumí, tak jsou vlastně šťastní a optimističtí…

              :-)

              0 0
            • Rychlej turista  

              Tento mýtus je sice značně rozšířený, ale je to přesně naopak. Kdysi, ještě před druhou světovou začal tento výzkum s desítkami tisíc lidí a ten potvrdil, že inteligentnější lidé se dožívali vyššího věku. Enormně se to projevilo právě ve válce. Když jde o život, tak inteligence prostě vítězí nad tupostí.

              0 0
              • Smazaný účet  

                a proto dlouhodobě vítězí islám nad evropou? tupí vrazi a množiči se nad tvůrci hodnot? proto primitivní Slované vytlačili Germány ze střední Evropy? obecne v historii vždy zvítězili primitivové hrubou silou…

                0 0
                • Nikovlas  

                  Zpravidla to tak funguje proto, že primitivní masy obyvatel se snáze ovládají, než myslící jedinci. Jestli si myslíš, že primitivní a neorganizovaní tupci bez inteligentních vůdců mají dnes šanci zvítězit, tak se v tomhle bodě názorově trochu rozcházíme…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    zpravidla to tak funguje proto, že když ty budeš přemýšlet a kecat a já budu střílet, tak já budu ten, kdo zůstane naživu…

                    0 0
                    • martinpav  

                      To bude platit pri súbojoch jednotlivcov. Vojenská história podla mňa ukazuje skôr opak.

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      A nenapadlo tě, že ten inteligentnější se vyššího věku dožije právě proto, že se těmto rizikovým situacím dokáže lépe vyhnout?

                      0 0
                    • Nikovlas  

                      Zpravidla to funguje tak, že ty střílíš a zabíjíš jak si já usmyslím… tak kdo zůstane dýl naživu?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        aby to bylo jak říkáš, tak bys

                        1. musel být můj velitel, což nejsi
                        2. musel bys mít můj respekt, což nemáš
                        3. tvé rozkazy by musely být smysluplné, tj.musel bys zvládat vojenskou

                        taktiku a rozumět vedení boje…což neumíš

                        1. a nakonec – moje zájmy by se musely shodovat s tvými, což se

                        pravděpodobně neshodují

                        0 0
                        • Nikovlas  

                          Tys byl ten, který sebe pasoval do role blbce a mě do role inteligenta – tak jsem ti řekl, jak to chodí… Nevím, proč to teď zase obracíš do reálné roviny…

                          0 0
                        • martinpav  

                          No ale to si stale povedal len to že, zhebneš skôr ako ten ktorý ti bude tie rozkazy vydávať.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            pěšák je nezajímavý cíl…velitel je náramně zajímavý cíl ;-)

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Ano – a z historie všichni víme, že ve válkách nejvíc umírali právě velitelé – pěšáci se navzájem ignorovali… :-)

                              0 0
                              • Ruprt2  

                                Hehe to mi připomělo scénu z filmu Patriot, kdy byli povstalci požádání, jestli by mohli neútočit na velitele, že to vyvolává zmatek :-)

                                0 0
                        • JSt  

                          bod tri :-DDDD

                          0 0
                    • karliner  

                      Hele, seržo, nic ve zlým, ale nevedeš tu svoji „Rambo-image“ už ad absurdum??

                      0 0
                • Nikovlas  

                  A mimochodem – udávat za příklad období, kdy vzdělání bylo výsadou hrstky jednotlivců…

                  0 0
              • JSt  

                to mas spatne informace z historie. ;-)

                0 0
    • Martin  

      jsem ovečka, dávám si litr měsíčně na penzijní. aspon budu mít našetřeno na pohřeb, až na to přijde.

      0 0
    • killme  

      toaleťák

      0 0
    • Drno  

      Mezi bikery asi nový důchodový pilíř moc zájmu nevzbudí :-)

      Ukládate někdo jinak – zlato, víno, umění, nemovitosti? Nějaký inspirující příběh ze života.

      0 0
    • brozelin  

      Dle mého, v průběhu několika let se několikrát změní podmínky (možná i zpětně) což nakonec povede k vytunelování a rozkradení fondů. A pokud půjde o viníka, samozřejmě se nikdo nenajde. Takže za mě, pokud vůbec myslet na důchod (při uvažovaném věku odchodu do důchodu) tak prostřednictvím nákupu pozemků, eventuálně bytů či domů.

      0 0
      • scret  

        povidej to lidem, kteri si pred par lety koupili nejakou tu nemovitost:)

        Takze pokud to vylozene neni investice, ktera nese mesicne nejaky prachy, je to o nicem…

        0 0
        • jonti  

          Nesouhlasim, je to hlavne o uchovani hodnoty, ktera tam porad je, i kdyz trzni cena se meni.

          0 0
          • scret  

            uchovani hodnoty? neco se ti samozrejme vzdy uchova, ale kdyz to vezmu v etremu, tak ted mas ze 100% (vezmeme v potaz, ze si spousta lidi koupila nemovitost pred par lety v dobe boomu, kdy ceny byly prestrelene)

            Ted jsi na cca 60–70% hodnoty, nekde klidne 50% a muze byt jeste hur…

            Plus musis zapocitat i cenu uveru, prtze vetsina lidi nemela hotovy prachy…

            Takze kdyz bys to dal do zlata nebo diamantu, uchovas to lip:)

            Ikdyz samozrejme z hlediska casu to nikdy nebude tak, ze bys o ty prachy prisel jak v kampelicce:)

            0 0
            • McBlacky  

              nicméně pokud máš cash, tak nemovitost se vyplatí nejvíc.

              0 0
              • Smazaný účet  

                možná mám moc pesimistickej názor, ale v Chorvatsku/Bosně jsem viděl spoustu nemovitostí, o kterých si majitelé původně taky mysleli, že je to super investice…po přechodu fronty už se to moc tvrdit nedalo…

                0 0
              • scret  

                staci jen rozloupnout prasatko:))

                Pokud ma nekdo casheň na barak za nekolik mega, a ted se nebavim o dvou nebo trech:) tak zpravidla investuje uplne nekam jinam nez do rodinnyho domu na bydleni:)

                Samozrejme nemovitosti nejsou jen RD a tak se muzeme bavit o nejakem arealu, ktery pronajmes, pripadne neco vytezis atd.

                0 0
        • Smazaný účet  

          Njn…nekde je treba brat prasule na pujcky pro povalecske staty…takzeje treba zridit/naridit nejaky penezovod, pres ktery to pujde…„cesi jsou svine, ti nam nic nedaji..a my uz ze sveho taky nic davat nechcesm, nas(nemecke treba) banky toho uz moc nemaji…takze udelame penezovod, prachy prelijem a vy se ohnete“…hm?:(

          0 0
          • Rychlej turista  

            Těmto globalizačním šmejdům je jedno, kde ty prachy vezmou, v tomto mezi státy nerozlišují a jdou tou nejsnazší cestou. Nakonec ale vysají úplně vše, i ty německé penzijní fondy. Jde jim jen o udržení systému co nejdéle, protože jen ten je drží u moci. A než padne, tak doufají, že na nás vymyslí něco nového.

            0 0
    • Drno  

      Mezi bikery asi nový důchodový pilíř moc zájmu nevzbudí :-)

      Ukládate někdo jinak – zlato, víno, umění, nemovitosti? Nějaký inspirující příběh ze života.

      0 0
      • oddie  

        Ideální je prostě nakupovat věci, které neztrácí na hodnotě, třeba auta, kola, počítače… :)

        0 0
        • Nikovlas  

          :-)

          0 0
        • Pavel  

          Skvělá je též investice do mobilů… ;-)

          I když u aut to možné je. Některá auta opravdu rostou časem na ceně…

          0 0
          • Nikovlas  

            Myslím, že když se někdo obává o svůj osud v důchodovém věku, ideální řešení pro něj bude Lamborgini za 30 mega, jehož hodnota s časem poroste :-)

            0 0
            • Pavel  

              Pokud nejsi Leoš Mareš, tak ano… :)

              0 0
            • Smazaný účet  

              Souhlas, jenže většina těhle omezených modelů je rozebrána prakticky hned. A standartní modely, které lambo chrlí po tisících, potenciál růstu opravdu nemají.

              Ideální je udělat to tak, jak to udělal Eric Clapton – objednat od Ferrari naprostou speciálku, která na světě bude jen jedna, odvézt jí na podvalníku a hned uklidit do garáže. Jako investice supr, ale jinak mi to přijde smutné.

              0 0
          • oddie  

            Jo jo, na mobily jsem zapomněl. Určitě by se našlo ještě něco takového – třeba foťák je taky super.

            0 0
            • AsiJura  

              Foťák, mobil i auto ti můžou vydělávat peníze, samozřejmě je pak důležité si pohlídat jak moc potřebuješ zrovna nejnovější model.

              0 0
          • MlokCZ  

            Pokud někdo ujíždí na dobrých mobilech, tak je to investice do zážitků a tu jedinou mi už nikdo nevezme.

            0 0
            • oddie  

              Investice do zážitků? To je třeba i bordel :)

              0 0
              • MlokCZ  

                Proti gustu…

                0 0
                • oddie  

                  Já sice neujíždím ani na jednom z toho, ale jako by mi něco říkalo, že ten bordel bude zážitky někde úplně jinde než ten mobil :D

                  0 0
      • Smazaný účet  

        akcie?

        0 0
        • mr.antik  

          no osobně se mi to moc nevyplatilo. Spíš bych věřil nějakým konzervativním fondům, ale záleží jaký jseš hráč :-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Pohoda :-D

            0 0
          • Smazaný účet  

            vždy preferuji to nejmenší riziko…

            já jsem zatím víceméně na nule nebo lehce v plusu… každopádně teď bych chtěl začít jet něco nového ale ještě jsem nenašel odvahu to otevřít… spíš je to o tom vzít koule doruky a odhodlat se…

            0 0
            • mr.antik  

              jedinej smysl u akcií podle mě maj krátký obchody, ale to už je spíš taková hra :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                no jo ale ono je přece jedno jak ty prachy vyděláš, ne?

                hlavně že jsou ty ku*vy šustivý…

                0 0
                • mr.antik  

                  větši jistota bude nakoupit tu limitovanou edici Festek a příští jaro je prodat za dvojnásobek :-)

                  0 0
        • Nikovlas  

          Akcie podle mě nejsou uložení úspor, jako spíš investice.

          0 0
          • Smazaný účet  

            no tak to vzít jako investici a vydělat si tak peníze na důchod…

            místo 500 měsíčně na spoření dát 500 měsíčně do obchodování…

            0 0
            • Nikovlas  

              Ale to není jako sepsat smlouvu a v důchodu si vyzvednout prachy – člověk se tomu musí pravidelně věnovat, udržovat si rozhled atd… taky můžu říct, že dobrý spoření je po večerech vybírat z popelnic kovy a vozit je do sběru – nějaký prachy z toho taky budou – rozhodně neproděláš… ale taky tomu budeš muset věnovat nějakej čas a úsilí.

              0 0
              • AsiJura  

                Takže te´d se místo magneti, bude pro sběrače kovu používat výraz investoři? :D

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To oni jsou porad, investuji veskery svuj cas do rozsirovani svych schopnosti „kde co sehnat“, zdokonaluji zse remeslne znalosti (umel bys ty riznout zabradli zlomenym platkem?) a hlavne buduji imunitu(vuci vsemu)…

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Investice do vlastních schopností a do vzdělání – to má dlouhodobou hodnotu! :-)

                    0 0
              • Smazaný účet  

                njn ale proc se tomu nevenovat treba 15 minut denne pro zisk 70% rocne?

                0 0
                • Nikovlas  

                  Protože nevěřím, že bych to dokázal. Jak dlouho se tomu věnuješ ty?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    par let uz to bude… teoreticky vim jak na to, nejaky prachy na to mam… jen musim vzit koule do ruky a konecne to otevrit :D

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Počkej – takže ty se tomu věnuješ pár let a ještě jsi nic nevydělal? :-D No tak těžko říct, jestli je to tak supr, jak píšeš :-)

                      0 0
                • ememem1  

                  uprimne – ti to tak funguje alebo by si to tak chcel robit?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    kamosovi to takhle funguje… uz dal dokonce i vypoved v praci… ja jsem se jeste neodhodlal do toho jit na ostro.. bojuji s hlavou

                    0 0
                    • ememem1  

                      tiez poznam jedneho co mu to tak ako bokovka popri danovom poradenstve docela funguje ale rozhodne tomu nevenuje 15min denne. ale aj zopar takych co na tom prerobili a hodne, hlavne v poslednom case. tak som sa len pytal lebo sa mi to zda trocha naivne(nic v zlom), keby to bolo take easy tak to robia vsetci.

                      0 0
    • brozelin  

      Dle mého, v průběhu několika let se několikrát změní podmínky (možná i zpětně) což nakonec povede k vytunelování a rozkradení fondů. A pokud půjde o viníka, samozřejmě se nikdo nenajde. Takže za mě, pokud vůbec myslet na důchod (při uvažovaném věku odchodu do důchodu) tak prostřednictvím nákupu pozemků, eventuálně bytů či domů.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Vzhledem k tomu, že díky celkové krizi cena nemovitostí klesá a klesá, tak si myslím, že brzy bude ideální doba na nakupování, až ceny klesnou až na dno :0) Otázka ovšem je, jestli se z tý krize někdy vyhrabeme. :0)

        0 0
        • scret  

          pokud budes mit na to kapital…:)

          0 0
          • Smazaný účet  

            To je druhá věc. Proto se bohatí ještě víc nakapsujou. :0) To je to samé jako státní dluhopisy. Průměrně každý nakoupil za tuším 400 tisíc. To kupoval prosím kdo? Opět jenom bohatí. Navíc to bylo ušité tak, aby se výnos z těch dluhopisů nedanil.

            0 0
    • Smazaný účet  

      radeji vsechno prochlastam:)

      0 0
    • vasek80  

      Koupil jsem byt kterej pronajímám. Za cca 6 let se mi komplet zaplatí a pak už bude jen vydělávat. No a až mi za cca 4 roky skončí hypotéka, kupuju další.

      0 0
      • MlokCZ  

        Můžeš uvést nějaké konkrétnější čísla? Nějak mi vůbec nevychází, aby se mohl byt za 6 let pronajímaní zaplatit (tedy pokud jsi větší část toho bytu neplatil za svoje).

        Když si půjčíš celou částku, tak to málokdy (bude se to lišit případ od případu a lokalita od lokality) vyjde i za 20 let…

        0 0
        • kesu  

          návratnost taové investice je v Praze mnohdy 40 let…

          0 0
          • Smazaný účet  

            „investovat“ do bytů v praze je nesmysl.. navíc teď začnou velký developeři pronajímat neprodejný byty a zřejmě to pohne i realitním trhem…

            0 0
        • oddie  

          Vychází, naprosto snadno. Koupený v privatizaci…

          0 0
        • davidk1  

          Neupínal bych se zbytečně na to, jestli se celá investice vrátí, to by teoreticky znamenalo zdvojnásobení původního vlkladu (při konstantní ceně nemovistosti). Neklesne-li v budoucnu cena nemovitosti, jsou to dobře uložené peníze a navíc kladný výnos už v době, kdy vybrané nájmy zaplatí přeplatek na úvěru a případné peníze vložené do rekonstrukce.

          0 0
      • Drno  

        Taky by me to zajimalo. Hypoteka na 1,1 mil. na 10 let vychazi splatka cca 11 tis. Takze nejspis castecne hrazeno z uspor.

        0 0
      • vasek80  

        Za 6 let budu mít splaceno (pokud nezůstanu delší dobu bez nájemníků) a za 4 a něco končí hypotéka.

        Proč tak brzy? protože jsem jej koupil už před 10 lety a skoro celou dobu pronajímám. Pravda, ještě další cca 4 roky se mi potom bude platit rekonstrukce. U nás se byt zaplatí za cca 20 let. Nájmy přez 5000 a aktuální malé 3+1 od mega do 1,3 dle rozsahu rekonstrukcí.

        0 0
        • Flegmatik  

          A cca za 15 let další prachy na rekonstrukci toho pronajímaného bytu počítáš?

          0 0
          • vasek80  

            drobné opravy do 10 000 jsou dle smlouvy na nájemnících. Takže reálně může odejít snad jen topení a vzhledem k tomu, že tam mám krbovky a přímotopy, tak to zalepím z jednoho až dvou nájmů.

            0 0
            • Flegmatik  

              No, tak jo. Já jen si říkám, jak může vypadat byt po 25+ letech po různých nájemnících… Ono i v běžném svém bytě je to taková doba to všechno vyházet a udělat soudobé :-)

              0 0
              • vasek80  

                Obkladaček a dlažby mám ve sklepě několik beden do foroty pro případ že se budou předělávat stupačky a nebo je někdo rozbije. Elektriku mám komplet nové rozvody se skříní. Teoreticky můžou odejít po těch letech okna, ale ty jsou aktuálně 2 roky stará a zalepí je cca jeden rok nájmu. Ohřev vody je bojler do 5 tis. Kuchyňská linka vydrží dost, měnil jsem jednou desku. Za x let případně koupím nějakou do desítky. Vana, umyvadla aj. jsou relativně drobné položky. Jo a na parketách jsou koberce do celého bytu za 7 tis.

                Jinak veškerou rekonstrukci jsem si dělal sám (krom rozvodů vody a zapojení el. skříně) tak vím co kde mám a je to udělané pořádně.

                Zatím jsem měl pokaždé jako nájemníky lidi co znám a aktuálně když tam chodíme na návštěvu tak mají uklizeno a vše vydrbáno víc než máme doma.

                Jinak u nás bude město zvedat nájmy v městských bytech, takže já budu už pod cenou městského nájmu, ale zase jsem rád, že tam mám lidi co znám a co se o to starají dobře.

                0 0
                • Flegmatik  

                  Tak mít dobré nájemníky je důležité :-) No, koukám, že to máš propočítané, ale pár lidí, co znám a mají to podobně, tak ti na to koukají moc ideálně a vůbec s nějakými rekonstrukcemi za xx let nepočítají. I ti, co mají vlastní bydlení na hypošku.

                  0 0
                  • vasek80  

                    Kamarádovi se narodilo dítě. Řešil jestli mu založí spoření. Já mu řekl ať koupí byt a pronajme ho. Za 20 let až půjde děcko z baráku, tak mu jej dá.

                    Děcko na tom bude daleko lépe, než aby mu spořil na stavebku každý měsíc 1500 a s trochou štěstí ho to nebude nic stát.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      Pochopitelně. jestli dát Dvě kila na spoření nebo dvě mega do baráku, tak jasně brát ten barák :-)

                      0 0
                      • vasek80  

                        Já psal něco o baráku?

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          to na věci něco mění?

                          0 0
                          • vasek80  

                            A ********. Jestli mám spořit 200 a nebo za 600 koupit byt a ten pronajíma a mít ho zaplacenej s rezervou za 20 let (za předpokladu občasného neobsazení nájemníkama), tak děcko dostane byt v hodnotě převyšující 600 000 (pokud předpokládáme růst cen nemovitostí) a nebo by dostalo ušmudlaných 250–300 podle podpory a úroků za které si za 20 let koupí špatně vybavení kuchyně. Navíc ten by mu dám a bude mě to stát jen nějaké starosti a zařizování, jinak ani korunu.

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              čoveče nějak ti tam lítaj celý řády :-)))

                              0 0
                            • oddie  

                              pokud předpokládáme růst cen nemovitostí – a k tomu růstu je důvod přesně jaký? Mizerná porodnost silných ročníků, za kterou přijde ještě větší propad? Počet bytů a baráků v poměru na počet obyvatel, který je vyšší než v řadě zemí západní Evropy? Počet volných bytů a baráků, které majitelé nemusí nutně prodat či pronajmout, protože je k tomu zatím nic nenutí, na rozdíl od jiných zemí? No to jsou fakt předpoklady růstu cen jak vyšité :D To, že se před 15 lety skupiny investorů napakovaly na uměle vytvořeném růstu vytvořeném právě za účelem zisků neznamená trend – tenhle claim už je vytěžený…

                              0 0
                              • mr.antik  

                                města jsou na tom naštěstí celkem dobře

                                0 0
                                • oddie  

                                  V počtech prázdných bytů? Ano, to jsou.

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    u nás tohle nijak nepozoruju

                                    0 0
                                    • oddie  

                                      U vás kde? V domě, ulici, čtvrti, městě, okresu? A nepozoruješ to proto, že se tě to netýká a prostě se o to nezajímáš? Ano, v mém nejbližším okolí také nejsou volné byty, či spíš tu nejsou skoro žádné byty. Už o pár km dál je situace absolutně jiná – i co do poklesu cen od těch maximálních cen před pár lety, i co do nabídky k prodeji i nájmu, i co do reálné prodatelnosti (inzeráty opakující se i několik let), i co do nějakého výhledu do budoucna. Něco koupit se dnes vyplatí jen opravdu velmi málo kde.

                                      0 0
                                      • vasek80  

                                        Blbost, pořád nejvhodnější investice. Nejsme v Americe.

                                        0 0
                                        • oddie  

                                          Španělsko bourající nedokončené novostavby také není v Americe, Irsko také ne… a schopnost odpovědět na předložený argumenty také argumentem nebo číslem také veskrze žádná, proč mě to jenom ani trochu nepřekvapuje :/

                                          0 0
                              • vasek80  

                                Jo a kdo bude za 20 nebo 30 let nahrazovat paneláky, které jsou už dnes za plánovanou životností? Z jakých let je většina panelákových domů?

                                Navíc dnes spousta lidí žije solo, větší rozvodovost = větší potřeba bytů. Na menší porodnost větší věk dožití a menší šance dostat se do penzionů pro seniory. Každá mince má dvě strany. Pořád je investice do nemovitosti k pronájmu neporovnatelně vhodnější jak stavebko, které nad 300 000 neochrání ani před inflací. A navíc ten byt se dá kdykoli prodat.

                                0 0
                    • JSt  

                      to ale musis na byt mit. dat patnact kol mesicne bokem je rozhodne jednodussi nez slozit 1–2mil za ker.

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    A to není jednoduché (mít dlouhodobě hodně let dobré nájemníky).

                    0 0
        • MlokCZ  

          Koupeno před 10 lety, tím je to jasné. To už sice šly ceny nemovitostí nahoru, ale následně šly ještě mnohem výše.

          Já jsem jeden byt prodával a kupoval jiný větší ještě více let zpět (15 let) a nakoupit v té době nemovitost byla výhra. Ceny jsou teď od té doby na více než tronásobku.

          To ale bývalo, teď už se to opakovat nebude, že by šly nemovitosti několikanásobně cenou nahoru. Teď mohou naopak ještě klidně i klesat.

          A současná situace, tedy 5000 nájem (čistý příjem z pronájmu) a dejme tomu 1,2 mil. Kč, tak to se za 20 let nezaplatí ani náhodou.

          20×12×5000 dá akorát 1,2 mil Kč. Jenže bud si bereš hypotéku a tedy o hodně přeplatíš a v tu chvíli to bude spíše ke 40 rokům.

          A nebo peníze máš, pak sice stačí dostat zpět stejně, jenže to dostaneš během 20 let, tedy musíš započítat inflaci a opět se dostáváme na mnohem více let.

          0 0
          • scret  

            tak, tak… 10–15let u klasickyho bytu povazuju za unreal… kdyz je to kolem 20ti let, je to supr… Ostatni je na vic…

            0 0
            • vasek80  

              Ono i dnes se u nás dá koupit malej byt za něco málo přez 500. Na nájem je nejlepší koupit právě malej, kde se ta investice vrátí daleko dříve jak u velkého luxusního bytu.

              0 0
              • jeniiiik  

                Navíc se malý daleko lépe pronajímá…

                0 0
              • scret  

                tak u nas se da v bronxu koupit byt i za 180.. To ale neznamena, ze je to dobra investice…

                Velky a velky luxusni jsou dve ruzne veci… Pokud nechces srovnavat hrusky s jabkama, musis srovnavat srovnatelne…

                Je pravda, ze stredne velke byty se pronajimaji nejlip, ale proste navratnost do 15let je v dnesni dobe v 99% sci-fi…

                0 0
                • vasek80  

                  Dnes ano, ale můj byt koupenej před 10ti lety se mi po 16 letech cca zaplatí. Dodatečná rekonstrukce za další 4.

                  Ono se musí srovnávat jednotlivě každej region a každé město. Bydlím ve městě s 11 000 obyvately a relativním nedostatkem bytů.

                  0 0
                  • scret  

                    Tak to ano:) ale ja operuju s dnesnima cenama a s dnesnim stavem realit.trhu…

                    U nas taky byla doba, kdy se dal koupit byt od „mesta“ za 50tis. a jeste pred par lety se dal prodat za 1,5mil. V tu dobu kdo byl chytrej a nakoupil… Ale to se uz opakovat nebude…

                    0 0
                  • McBlacky  

                    celý to stojí na tom, že jsi trefil dobu k investici.

                    Rok: 2012 Praha

                    byt 2+kk 60m, stav, že se v tom dá bydlet, OV, 2,6 mega

                    Pronajmeš to za 10. Z toho ale dáš cca 2,5 fond oprav, něco za služby a vodu, energie si platí nájemník. Takže ti zbyde 6,5 měsíčně, který si ale zdaníš – pokud to neděláš tvůj risk a můžeš se pak dost divit. Finál tedy pod 5 měsíčně.

                    Návratnost 43 let kdybys to koupil cash.

                    ceny pořízení a nájmu jsou jasně korelovaný, takže když koupíš holobyt v prdeli pod 2m tak ho za víc jak 8t/m neudáš. Směrem k vyšší cenovce roste nájem mnohem méně byt za 10m na malé straně za víc než 18t/m neudáš

                    0 0
                    • Flegmatik  

                      Proč myslíš, že byt v prdeli pod 2 miliony za 8 tisíc měsíčně neudá? Já myslím, že to není nic výjimečného… Byty cca za 1.2 mil. (2+kk) a vesele se pronajímají za tyhle ceny. Nemám osobně pocit, že rozdíly v pronájmech Praha vs. ostatní lokality jsou tak výrazné, jako samotné ceny nemovitostí. Teda jako samozřejmě pokud to není vesnice o 100 obyvatelích někde v lese daleko od měst.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        tak hod několik příkladů z Prahy. Myslím, že narazíš už na problém koupě za 1,2m ve stavu, aby se dalo bydlet a nejezdil jsi tam bus+pěšky

                        0 0
                        • Flegmatik  

                          Proč z Prahy? Bavíme se o „prdelích“ :-) V prdelích* klidně koupíš byt kolem milionu a pronajímáš za ceny kolem 7–8 tisíc. V Praze koupíš podobný byt třeba za 2,3–2.5 mil. Kč a pronajímáš za 10–11 tisíc. Čili ten poměr mezi pronájmem a koupí tolik nekoreluje.

                          *Definovat prdel je to, o čem tu běží, ale stačí třeba bývalá okresní města či podobná sídla mezi 10–20 tisíci obyvateli po celé republice. Náhodně jsem se mrknul na nájmy třeba v Havlíčkově Brodě a okolí a ceny se pohybují sice o něco níže, než v Praze, ale zase ne o tolik.

                          0 0
                          • Flegmatik  

                            A pak ještě specifické střední Čechy, kde byty sice koupíš trochu levněji, než v Praze, ale pronajímat může skoro za pražské ceny.

                            0 0
                          • McBlacky  

                            já se celou dobu bavím o Praze a prdel referuju místo tak vzdálený od centra, že jsou ceny už znatelně níže.

                            0 0
                            • Flegmatik  

                              No, ty sice jo, ale vasek80 o Praze nemluvil. Takže v tvé „prdeli“ vzdálené 15–20 km od centra Prahy někde mezi poli a velkosklady za 8k za nájem byt neudáš, jak říkáš, ale třeba (nejen) v Přerově, jak píše níže Foose, ano. Rozdíl je jen v ceně pořízení bytu. To je to, co jsem chtěl říct :-)

                              0 0
                          • oddie  

                            Nemrknul ses na nájmy. Mrknul ses tak maximálně na inzerci, což daleka není totéž. Inzerované ceny ležáků v inzerci vůbec nic nevypovídají o tom, jestli se to vůbec pronajme či prodá. Jak už jsem psal, jsou inzeráty, které tam visí už několik let, a za tu nesmyslnou cenu ještě dlouho viset budou. A 2kk v ceně 2,5M si v Praze za 11 tis najme jen totální hlupák, když takový sežene v klidu za 7, jen se trochu snažit.

                            0 0
                            • Flegmatik  

                              Však samozřejmě, že ty ceny nejsou vyloženě vypovídající, ale to samé lze udělat u pražských bytů a podívat se jen na inzerci. A že existují přestřelené ceny tady nebo tam, je taky jasné. Vždy se najde něco, co je levné a co drahé. 2+kk za 11 si můžeš nechat pronajmout i mimo Prahu, ale ten byt bude voňavka a v dobré lokalitě.

                              0 0
                              • oddie  

                                Problém je, že zájemců o ty drahé (na místní poměry) vyvoněné byty je jen velmi malé množství, kdežto nabídka drahých bytů až na pár anomálních míst zpravidla převyšuje poptávku. A u těch anomálních míst bych na nějakou přílišnou dlouhodobost tohoto stavu rozhodně nesázel. Stav v Ostravě daný obrovským počtem bytů vlastněných RPG nemusí trvat věčně, stejně jako situace v Ústí, kde eskalují problémy… ano, to jsou lokality, kde nájem v poměru k pořizovací ceně vychází hodně dobře, ale rizikovost takové transakce je sakra veliká. Ostatně takový byt v Janově mohl být kdysi také docela terno, kdežto dnes je to leda noční můra. A v lokalitách z tohoto pohledu málo rizikových takový poměr zdaleka není – protože na to by se investoři jen sesypali.

                                0 0
                                • Flegmatik  

                                  Ono vůbec to riziko je všude. Stačí, když do někdo normální prodá byt realitce a ta to pronajme dejme tomu nějaké, kulantně řečeno, špatné rodině, která ten dům převrátí naruby… Některé novostavby s mnoha prázdnými byty taky v Praze zrovna ke koupi nelákají, neboť některé okolní byty koupili Rusáci či podobní a developeři jsou rádi, že to koupil aspoň někdo. A to se může stát kdekoliv… Si s dobrou vírou koupíš byt, novostavbu, a po čase do pár neprodaných bytů se nastěhuje bohatá svoloč z východu a je vymalováno :-/ Koupíš si novostavbu RD a vedlejší dům koupí ti samí. Nebo koupí normální lidi, ale po čase neutáhnou hypo a prodají dál… Riziko je tak jen o čase, někde přijde dřív, někde později, a ve výjimkách nikdy :-)

                                  Taky mě mrzí, že těch rizikových míst přibývá neskutečnou měrou.

                                  0 0
                                • scret  

                                  „stejně jako situace v Ústí, kde eskalují problémy…“

                                  Ktere mas konkretne na mysli? A je videt, ze nejsi zdejsi, u nas vubec nevychazeji hodne dobre pomery mezi ceno porizovaci a najmem… Ty doby jsou uz davno pryc…

                                  a dal nechapu tohle „ano, to jsou lokality, kde nájem v poměru k pořizovací ceně vychází hodně dobře, ale rizikovost takové transakce je sakra veliká.“

                                  Zrejme posuzujes cele Usti a okoli podle jednoho bronxu, coz je liche, prtze tam neplati zadna normalni pravidla…

                                  0 0
                          • kolda  

                            no to je znamy fakt, ze je obecne vyhodnejsi pronajimat byt v malem meste. pomer porizovaci cena/najem je uplne jinde nez v Praze/vetsich mestech.

                            idealne jeste v socialne slabem regionu, kde lidi nemaji prachy na nakup vlastniho, pak je muzou majitele odirat na najmu, stejne to dorovna socialka :)

                            0 0
                    • vasek80  

                      U nás dnes 3+1 70m v cihlové bytovce vyjde podle rekonstrukce od 900 do 1,3m a nájem tak 5000–6000. Fond oprav většinou do litru i s nějakou drobnou zálohou na vodu a el. společných prostor.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        voda pro 70m byt + fond + společné vytápění a služby (odpad, příp uklid) to je ale trochu sci-fi.

                        nevyjde to v reálu tech 43 let, ale přes 30 to vyjde v klidu.

                        0 0
                        • vasek80  

                          Teď trochu nechápu. Já za ten byt platím 700 „nájem“ kde mám 150 zálohu na vodu, která se mi vrátí. Potom je v tom základní pojištění, asi 15kč na elektriku na společné prostory a 500 jde do fondu oprav. Ostatní platby, jako voda, odpad a elektřina si platí samotní nájemníci (je to na ně přihlášené).

                          Pořád i v případě větších měst bych o bytu na nájem uvažoval. Pokud se teoreticky zaplatí za 35 let a hypotéka by byla 30, tak těsně před důchodem bych jej dále mohl pronajímat, nebo prodat a za utržený plácnu 2 mega si mohl vyplácet 20 let cca 10 000 měsíční rentu a to vlastně za peníze, co mi platily nájemníci a já ze svého nemusel investovat nic a nebo jen to, co bych jinak spořil mimo na důchod.

                          0 0
                          • scret  

                            a povedzte Kefalin, co si predstavujete pod takovym pojmom „najem“?:)

                            Btw. jak muzou mit najenci napsanou vodu na sebe? U elektriky nebo plynu je to jasne…

                            0 0
                            • vasek80  

                              nájem je to jen pojmenované na sipo výpisu. Jinak to je poplatek za správu nemovtosti + další služby včetně příspěvku do fondu oprav.

                              A vodu dodavatel fakturuje na družstvo spravující nemovitost. Domovník na konci roku zkontroluje vodoměry, oni si skontrolujou hlavní a podle nahlášených lidí v bytě se rozpočte rozdíl mezi vodoměry. Vyúčtování přijde na ně, sice ho platím já, abych měl jistotu, že zaplatí a vybírám si na to každý měsíc k nájmu 500,–- zálohu.

                              Jak se to asi dělá v nájemních bytech měst a obcí? Předpokládám že stejně, platí uživatel a né vlastník bytu tedy město či obec.

                              0 0
                              • scret  

                                aha, takze je to trochu jina:)

                                Takze voda neni napsana na ne, ale na tebe, coz je logicke a ty jim to vlastne preuctujes… Btw. bud rad, ze nemas zlobive najemniky, zrejme bys mluvil uplne jinak:)

                                Ale neutocim na tebe, jen tim chci rict, ze pronajem neni nikdy tak idealni investice… A vetsinou si to lidi mysli jen do ty doby, doku vse funguje…

                                0 0
                                • Polka  

                                  Problemy urcite muzou nastat, v takovych pripadech je bohuzel zakon drutalne na strane podnajemniku. Ale kdyz se ti byt za cca 15–20 let zaplati (pripadne z vetsiny zaplati), tak to urcite velice dobra investice je.

                                  0 0
                                  • scret  

                                    jak jsem psal, v dnesni dobe, pokud se ti realne zaplati byt za 15–20let, je to uplne super, ale vetsinou se to nepohybuje v tehle dobe… ale v delsim cas.horyzontu…

                                    Ale samozrejme nelze uplne pausalizovat na vsechny lokality v republice…

                                    0 0
                                  • scret  

                                    a ano, taky mi prijde, ze zakony tykajicich se vztahu pronajimatel/na­jemce jsou dost nevyvazene…

                                    0 0
                                • vasek80  

                                  Asi takle. Dříve mi tam bydlela sestra a ta se o vodu starala sama. Pak si koupila barák, já to zrekonstruoval a jelikož jsem nepopsal schránku. Tak mi domovník dal od pošty vrácené rozúčtování vody a energie ve spol. prostorách, které bylo na její jméno. Byl jsem na byťáku nahlásil změnu doručovací edresy na tyhle věci. Příští rok až se teď na konci prosince budou dělat odečty vody a noví nájemníci nadiktujou svoje jméno tak to počítám bude zas na ně, ale platím si to já za ně. V případě problémů nevím po kom by si to bytové družstvo jako správce nemovitosti vymáhalo.

                                  0 0
                                  • scret  

                                    praveze po tobe. Btw. pokud je to BD, tak najemce jsi ty, oni jsou podnajemci… to jen pro upresneni terminu…

                                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      reálnej příklad.. naši pronajímají byt v přerově, cca 75m čtverečných, cihla, 3+1, relativně slušný stav, nová okna.

                      čistý zisk měsíčně 5000,– fond oprav 1000

                      nájemníci platí s energiemi a fondem oprav kolem 10t měsíčně – to nevím přesně a stejně se voda a topení rozpočítává a buď to doplácí nebo se jim vrací.

                      byt tady se dá dle stavu sehnat za 800t před rekonstrukcí, 1,2m po rekonstrukci… zaplacené za cca 10–16 let

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      ti nevim, praha, 2012, nevybavený 2+kk 55 m2, nájem 11 tisíc + veškerý poplatky včetně FO na bedra nájemníka.

                      garsonka 30 m2 aktuální tržní cena ±1,5 m, nájem 7,5 + poplatky.

                      obojí celkem normál cena.

                      0 0
                      • oddie  

                        Ano, ten, kdo takhle hloupého nájemníka, co platí tyhle ceny má, ten si může jen gratulovat. Ovšem zdaleka to není pravidlo. 3+1 70m v nízkém cihlovém baráku za 13tis celkem i se vší spotřebou, 1kk 40m za 9tis celkem, oboje 5 min pěšky od metra, to jsou reálné příklady sehnané v okolí za poslední rok. O 13tis za 3+1 75m panelák, z čehož majiteli zbyde čistá ruka ani ne 7 ani nemluvě.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          hloupé nájemníky? ceny určuje nabídka a poptávka v dané lokalitě, nikoliv hloupost nájemníků.

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          3+1 pronajmes studentum 3000 za osobu, na pokoji po dvou a jsi na 18t uplne krasne…

                          0 0
                          • oddie  

                            Jo, tyhle ramena kolegu, který to zkusil, přešly hodně rychle. Od té doby je pro něj „student“ sprosté slovo. Úplně krásně řešil leda jejich obrovskou fluktuaci a následně ještě krásněji ne zrovna levnou rekonstrukci, aby to zase začalo připomínat byt. Ale teoretizuje se o tom dobře, tomu věřím.

                            0 0
                            • scret  

                              jj, presne jak pises… Spousta mudrlantu takto premysli a pak koukaj jak suvy z nudli:)

                              0 0
                      • McBlacky  

                        jsou lokality kde to je i víc, ale průměr je dost pod tím co píšeš

                        0 0
    • brozelin  

      Pak je tu ještě možnost investovat do vlastního bydlení tak, aby se maximálně snížily náklady na bydlení (nehledět na návratnost, jestli to bude 10 či 15 let, ale brát to jako investici s postupnou návratností) Př. když dám solární panely na ohřev TUV, bude to stát cca 100 000. Každej rok ušetřím 8 000 na proudu (nepočítám zvyšující se ceny proudu). Za 10 – 12 let půjdu do důchodu a je to jako když to najdu. Stejně je to s okny, topením atd…

      0 0
      • Pavel  

        Za 10 – 12 let ty panely můžeš vyhodit a pořídit nové… ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          I ty na ohrev vody? U solarnich to docela chapu, ale u tech „vodnich“ se nema co ******, pokud teda nezarostou nebo nezreznou…

          0 0
          • ELx  

            Přestanou mít svoji původní účinnost. Už to budou jen obyč. trubky na sluníčku :-) Pak ti prorezne aku.nádoba,odejdou čerpadla atd…

            0 0
          • Pavel  

            Co na těch vodních stojí sto litrů?!?

            0 0
        • mr.antik  

          :-)

          přesně tak, ale úvaha jde správným směrem. Důchodci, který bydlí v nájmu (ideálně obrovský byt plný krámů) kdesi v Praze musej mít fakt slušný úspory aby to utáhnuli.

          0 0
      • vasek80  

        Bydlíš v bytě, nebo baráku?

        Nejrozumější investice je do zateplení a pokud v bytě a není to reálné, tak bych se přestěhoval (prodal/koupil) do zatepleného novějšího s vlastním plynovým kotlem (ideálně kondenzačním). V 50ti to ještě snadno zvládněš a v 65 až bueš rentier budeš platit 1/3 náklady na teplo. Bůh ví kolik nás za 15 let budou stát energie a vidím to tak, že se budou časem senioři mačkat v jednom pokoji u krbovek, tedy ti co nezateplí a nevymění okna v prodkčním věku ;-)

        0 0
        • Japhy  

          Taky se dá na důchod přestěhovat někam kde jsou obecně nižší životní náklady a hlavně je výrazně kratší topná sezóna, pokud vůbec. Viz kolonie německých důchodců všude kam se na jihu Evropy podíváš.

          Pro mne má penzijko jediný smysl příspěvkem zaměstnavatele. Když bych měl investovat pětikilo a dostat k němu od státu 130, taky budu počítat jestli bych individuálně nevykouzlil zajímavější zhodnocení. Ale když mi k pětikilu přihodí zaměstnavatel litr a stát 130, je to jasně ložený, o ten litr bych bez penzijka jednoznačně přišel. Počítám že pokud bude stále pro zaměstnavatele výhodné ten litr měsíčně ulít na penzijko, vyhádám si ho při změně zaměstnání vždycky.

          Jinak je dost komické komunikovat s poradci, kteří nejsou schopní spočítat jinak než na kalkulačce třeba ani 5% nebo 10% z částky. Asi 3× jsem vysvětloval paní poradkyni že když z 500 uložených přiteče na účet celkem 1630, je to pro mě výhodnější než navyšovat o 200 kvůli dvacce od státu a za 700 vložených poslat na účet 1850.

          0 0
          • AsiJura  

            To máš naprostou pravdu, s tím odstěhováním se do nějaké levnější země kde je teplo,. máš vidět jak se investuje v albánii z německých a evropských peněz do údržby přírodních vodních ploch, jak tam frčí výstavba nových hotelů a resortů. Když jsem tam viděl prodávat třípokojový byt v novostavbě 300m od pláže, taky jsem začal uvažovat.

            0 0
            • Flegmatik  

              No, nevím. Čechy z ČEZka v Albánii asi zrovna v lásce mít nebudou :-)

              0 0
        • Nikovlas  

          Někdy bych rád viděl pěkně rozepsané, jak se to vyplatí :-) Třeba dost pochybuju o některých projektech zateplování, že by vůbec v nějaké dohledné době byly rentabilní, pokud by nebyly placeny ze zelené úsporám :-D

          0 0
          • vasek80  

            Když topíš dřívím, keré ti vybere hajnej a děláš prořez, že tě vyjde 25 metrů na 3000,–- včetně benzínu do pily a nafty do traktoru tak se to vrací samozřejmě déle, než když topíš elektrikou. Když potom topení vyjde na 50 000 ročně, tak se to vrátí za pár let.

            0 0
            • Manas  

              Tak to zalezi taky jak kde, Stredocesky kraj, konkretne tam kde bydli rodice uz tolik vyhodny prorez neni. Bejval pred 3–4 rokama. Ted uz se mnozstvi prace kterou musis udelat vubec nevyplati tomu kolik usetris kdyz to koupis. Je strasnej previs poptavky nad nabidkou. Uz se uplaci i na tehle urovni.

              Takze v tomhle bych rekl, ze se to bude narovnavat. A velmi rychle.

              0 0
      • oddie  

        Vlastní bydlení není investice. Vlastní bydlení je tak maximálně úspora, ale pouze v případě, když se nekoupí za dnešní pořád ještě nesmyslné ceny, jinak je to naopak zbytečné vyházení peněz použitelných na investice do kanálu. Velmi zjednodušeně se vlastní bydlení vyplatí koupit cca do výše dvacetinásobku ročního nájmu – v Praze přitom řada bláznů kupuje i za více než padesátinásobek.

        0 0
        • scret  

          otazka kde myslis, ze je to za nesmyslne ceny… Ale pokud nebudeme brat v uvahu Phu, Brno nebo Liberec, myslim, ze ceny nemovitosti jsou uz dost nizko… Bohuzel to vypada, ze to pujde jeste trochu niz…

          Jinak souhlas, vlastni bydleni neni uplne investice, resp. nic co by vydelavalo…

          0 0
          • oddie  

            Ceny nemovitostí jsou dost nízko? A proto třeba venkovské baráky nikdo nekupuje? Ne, nejsou dost nízko, naopak, v té Praze, Brně, Liberci se ještě aspoň občas něco prodá, na těch vesnicích jsou ceny přemrštěné mnohem více – kdyby nebyly, prodávaly by se.

            0 0
            • mr.antik  

              nejvíc předražený jsou starý baráky, kde vlastně kupuješ defakto jen pozemek, protože ten zbytek je k pláči, pokud plánuješ rekonstrukci

              0 0
              • Smazaný účet  

                já myslím, že třeba Hůrka, Bouda, nebo Hanička jsou postarší stavby, ale rozhodně to můžou bejt investice, který se vyplatí :-)

                0 0
                • mr.antik  

                  postavit chalupu na řopíku by mohlo stačit. Těch tu máme dost

                  0 0
                • scret  

                  nj, ale vytop to:))

                  0 0
                  • Pavel  

                    Což o to, vytopit by to šlo, ale co pak s tím? Pronajímat to jako tréninkovou základnu jeskynním potápěčům?

                    A co týče teploty – zas na druhou stranu by ti při sledování TV neteplalo pivo…

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    nemusis vytapet vsechno…obytnou cast muzes zkusit nejak zateplit a zutulnit:)

                    0 0
                    • scret  

                      Tak asi by to slo, teoreticky vzato je to v nezamrzne hloubce, coz je vyhoda:D Voda ze svy studne, vlastni filtrace vzduchu, garaz + vlacek:))

                      0 0
                  • JSt  

                    voda je vzdycky docela blizko. ;-)

                    0 0
              • oddie  

                Pozemek znehodnocený stávající stavbou, kterou je nutné ještě poměrně draze zlikvidovat. Ovšem prodávající mají zpravidla dojem, že prodávají div ne novostavbu, co potřebuje v podstatě jen vymalovat.

                0 0
                • scret  

                  prodavajici to budou vzdycky videt ruzovejma brylema, alespon do ty doby, nez prijdou energet.stitky…

                  0 0
            • scret  

              nezlob se, ale to je nesmysl takhle pausalizovat!

              Neprodava se uplne z jinych duvodu… Ano ceny jsou vyssi, nez jsou aktualne lidi ochotni akceptovat, ale to je uplne neco jinyho… Blba doba, prachy se netocej a tak lidi v prvni rade skrtaj nakupy nemovitosti, aut atd. Az bude jeste hur, zacnou setrit na svejch pupkach…

              0 0
              • oddie  

                Argumentovat „blbou dobou“ je hovadina, lidi chtěj a potřebujou bydlet furt. Čili zájem o koupi by byl furt, a brání tomu pouze fest nadsazené ceny. Ostatně pokud se objeví něco solidního za cenu nenadsazenou, zmizí to prakticky okamžitě, peněz je mezi lidma jak šlupek.

                0 0
                • scret  

                  fest nadsazene ceny? odkud jsi? tak ano, pokud by clovek vyhodil misto 2mega za barak jen 1mega, opravdu je hned pryc, ale zkus mi najit majitele, ktery se necha dobrovolne podle nej pripravit o prachy:)

                  Neboli predstava majitelu nemovitosti je v 80% uplne nekde jinde, nez predstava kupujicich a cim vetsi rozdil je, tim hur se takovy prodej povede…

                  0 0
                  • oddie  

                    Tím jen jinými slovy říkáš to samé, co já. Majitelé inzerují jen za svoji iluzi, ne za reálnou cenu. A většina cen v inzerci je skutečně fest nadsazených, protože ani sleva o 10–20% u nich nic neřeší. A platí to pro celou republiku, a dle mých zkušeností pro levné kraje o to více, ten rozdíl mezi inzerovanou a reálnou cenou tam bývá větší než třeba v té Praze, kde leckdy sleva 20% k prodeji stačí. A ano, i barák za 200tis nebo byt za 100 může být někde pořád ještě fest nadsazený, i když s to člověk těžko představí.

                    Já chápu, že z iluze 2M se na reálný 1M zlevňuje hodně blbě. Ale nic to nemění na tom, že ty 2M jsou jen iluzí. Akorát je zatím ještě hodně lidí, které ten prodej netrápí, takže prostě jen inzerují – až je to dožene a budou potřebovat skutečně prodat, o ty iluze rychle přijdou. A čím později to bude, tím bude jejich ztráta vetší, jen tak mimochodem.

                    0 0
                    • scret  

                      jenze cca jen 40% majitelu skutecne nutne potrebuje prodat…

                      A kupujicich takova kvanta nejsou, prtze spousta lidi, ikdyz dneska penize ma, nebo na ne bezproblemove dosahnou, proste nevedi co bude zitra a tak vyckavaji… Tim ceny samozrejme padaji dolu, osobne si myslim, ale ze tak jak o bylo pred par lety pokrivene smerem nahoru, tak aktualne to krivi ceny zbytecne dolu… alespon u nas…

                      Jinak samozrejme, spousta lidi si neuvodomuje, ze cim vys zacnou, tim vic museji zlevnit, tim vic prodelaji, prtze se to prodava dlouho a atraktivita klesa..

                      Tim se dostavam k bodu, co je realna cena? znam jen cenu trzni, pripadne odhadni.. Realna cena je takovy dost osemetny termin… Tak jako tak je na maklerich aby majitelum nemovitosti vysvetlili, ze by meli se co nejvic priblizit te trzni a neocekavat vzdus.zamky… Bohuzel spouste makleru je tohle jedno, hlavne ze maji nejakou nabidku… a takovym nesmyslem jdou pak v podstate proti sobe…

                      0 0
                      • oddie  

                        Nepřijde mi, že by 40% potřebovalo skutečně nutně prodat, to by byl jiný vítr. Podle nutně potřebuje prodat jen pár % – ostatní by jen rád prodali, ale nutně nepotřebují (mohou si to nechat). S tím, že se dnes křiví ceny dolů rozhodně nesouhlasím, od té uměle vyvolané špičky klesly zatím ještě dost málo, dejme tomu na úroveň cen 2005 (± autobus), a tehdy už hysterie slušně jela, to za normální úroveň cen nepovažuju. Jinak reálnou cenou myslím tržní – za kterou to někdo skutečně koupí.

                        0 0
                        • scret  

                          kua, preklep, datluju rychle, melo tam byt samozrejme 10%…

                          Nevim jak u vas, ale u nas ceny klesaji pod ceny 05,06 a nekupuje se… Npr. 2+1, panel v pomerne zadane lokalite, roky – cca 05 800–900, vrchol cca 1,1–1,2m a dneska klidne pod 700 a jeste aby clovek lidi premlouval:)

                          0 0
                          • oddie  

                            A kde že to je, že bych třeba zainvestoval na nájem? :)

                            0 0
                          • Smazaný účet  

                            vidiš, a o kus dál se docela dobře prodává. ;-) co jsme sledovali domky v lovo a okolí tak často jsme čuměli za kolik a jak rychle se prodaly. ale hodně záleží na lokalitě. nevim jaký byly ceny 05–06, ale přišlo mi že kdo chce prodat a nabídne rozumnou cenu, tak prodá.

                            0 0
                            • scret  

                              jak pises, rozumnou cenu… Takovych lidi je ale sakra malo…

                              A lovo, pripadne Ltm jsou nekde jinde, prestoze je to stejna p..el sveta jako Usti, je to bliz k praze a tak se pordava vic…

                              0 0
    • honzour  

      Firma mi cpe na penzijko 800 Kč / měs., tak si k tomu dávám 500 Kč a od ledna mi stát bude dávat 230 Kč, tak mi to snad v důchodu bude stačit na krmivo pro labutě.

      0 0
      • Flegmatik  

        Tak nějak. Dáš 500.- a reálně ti měsíčně na tom účtu přibude 1530.- Jestli existuje něco jiného, lepšího, s takovým „výnosem“, sem s tím :-)

        0 0
      • oddie  

        Pokud něco dává firma a jinak by ty peníze nedala, vyplatí se to – i v případě předčasného zrušení člověk dostane aspoň to.

        0 0
    • erne100  

      K nám domu žádný pojištění nebo spoření nesmí. Rodiče říkají, že jejich největší investice do budoucna je důvěra v mé síly, že se o sebe dokážu postarat sám)))) asi tím myslejí „i o ně“ ))))

      0 0
      • AsiJura  

        Tak jestli nemají rádi spoření, tak bys mohl mít ty, pokud už jsou dost staří aby mohli mít penzijko na 5 let, tak to máš ideální spoření:)

        0 0
        • Nikovlas  

          Tak tak – penzijko na pár let je supr, protože ten státní příspěvek je v tu chvíli velice slušný bonus.

          0 0
    • BigKarel2  

      ne :D

      0 0
    • Necris  

      Přemýšlím o tom ,že bych se na to vykašlal, a začal taky krást jako všichni okolo. ;) Nakrást si na stáří…nakoupit domy, vilu po Krejčířovi aj s bazénem…

      0 0
    • kolda  

      naflakat si kupu deti, at se o me na stari postaraji :)

      0 0
      • mr.antik  

        nebo „investovat“ do svého zdraví a naučit se něco, co se dá dělat až do 70ti :-)

        0 0
      • joudys  

        to zní dobře a ještě si u toho zašukáš

        0 0
        • Smazaný účet  

          tyve, je to docela drahý zašukání.

          0 0
          • ememem1  

            za prve je to prijemna zabava a za druhe je to historicky overene ako jedina fungujuca zalezistost ako sa o seba postarat na starobu. ak mas k tomu aj dostatok love je to plus ale ososbne bych dal prednost rychlemu dokapaniu v rodinnom kruhu jak sam v penzione vo svajci. (a to hovorim ako niekto kto by na to aktualne aj mal.)

            0 0
            • Flegmatik  

              Jenže děcka v tomhle marasmu chtít žít nebudou a prchnou samy pryč… pokud bude kam. Bůhví co, následující generace bude řešit za problémy… možná daleko horší, než jsou teď.

              0 0
            • Smazaný účet  

              jsem to zkoušel počítat a docela mě to vyděsilo.

              třeba ztráta příjmů jednoho z rodičů – u nás cca 15 měsíčně, po 6 letech to dá přes milion. větší byt – řekněme 5 tisíc měsíčně navíc po 5 let – 300 tis. jídlo, ošacení, to půjde postupně taky do řádu tisíců měsíčně. výbava – jenom kočárek, autosedačky, 50–60 tisíc jen to hvízdne… dětský nábytek… atd.

              no, za nějakých 6–7 let rodičovské dovolené tak 2 mega jen to hvízdne. ale jinak – k nezaplacení… :-)

              0 0
              • ememem1  

                vec uhla pohladu, ja svoje deti na chechtaky neprepocitavam. jak pises, je to k nezaplaceni :-)

                0 0
              • Smazaný účet  

                ujetý požadavky…když jsem byl malej, neměli jsme dětský nábytek, neměli jsme auto, potažmo autosedačky, bydleli jsme 4 v miniaturním panelákovym 2+1

                nepovažuj dnešní rozežranost za standard…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Navic pri vice detech naklady klesaji-recyklace…recyklace se da taky vyuzit pri nakupu z druhe ruky od nekoho, komu sklebaci odrostli…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    přesně tak – na jednom kočárku vyrostl sousedovic kluk, pak já a pak brácha…ještě jsme ho teda chtěli dát strejcovi na bratrance, ale ten už to odmítl :-)

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  tak od sólisty v požehnanym věku tydle rozumy seděj. ;-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    určitě, protože se na to můžu jako nezainteresovanej podívat s nadhledem, objektivně… ;-)

                    0 0
                • Ruprt2  

                  Taky co z tebe vyrostlo :-)

                  0 0
                • Ruprt2  

                  Seržo jsi tu?

                  Nějaká guma zabloudila v lese hledají ji cajti.

                  0 0
          • joudys  

            musíš to brát jako investici nebo jakousi formu spoření, prostě přijdeš domů a řekneš starý ať se svlíkne že chceš zainvestovat

            0 0
    • StuntJ  

      Bohužel důchodová reforma ve formě, v jaké ji protlačila vláda není dlouhodobě udržitelná a její životnost bude +/-5 let.

      A jakékoliv spoření tzv. na socku nemá absolutně smysl. Pokud člověk nebude odkládat ročně 100 000,–Kč jak doporučuje soudruh Kalousek …

      0 0
      • Martinson  

        Správnej cyklista na důchod hromadí komponenty a bicykly. To je náš čtvrtý pilíř.

        0 0
        • Smazaný účet  

          chceš říct, že ten bajk co se skládá u Jitky je vlastně takovej příklad bikerský důchodový reformy? :-)

          0 0
    • MirosPikos  

      Výborné téma na nakonečný flame. Určitě se to tu objevilo, jak a kam investovat, takže už nebudu více provokovat :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Investice…jedine do snadno smenitelnych komodit: alkohol, strelivo, zlato. Ti s velikym sklepem jeste muzou zkusit nejake bezne chemikalie, po kterych bude jiste casem poptavka:)

        0 0
        • MirosPikos  

          Střelivo (zbraně), zlato… souhlasim. Možná bych preferoval ty zbraně.

          0 0
          • Pavel  

            Cihlou zlata se jídlo loví špatně…

            0 0
            • smith22  

              Šíp a luk v lese vyrobíš vždycky…tedy pokud nejsi extra gramlavej :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                no, to jo, ale luk a šípy, ktrýma něco trefíš a zabiješ už taková prdel není…

                z čeho tětivu? z jelení šlachy…tu vezmeš z jelena…jelena ulovíš…lukem? :-)

                0 0
            • Rychlej turista  

              Pokud se dostaneme až tak daleko, tak za rozumnou investici bych viděl dát zdravotně dohromady svoji tělesnou schránku, posílit fyzickou zdatnost a psychickou odolnost :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                hmm..skoda ze radiove implantaty a infrasitnice zatim moc nefrci…kua, aspon ty posilovace by to chtelo…

                0 0
              • Smazaný účet  

                hehe, viz já, před víc jak rokem:

                http://serzovo.wordpress.com/…cuju-precst/

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jo, rozumné rady. Zkrátka co nejmenší závislost na systému. S tím souvisí (a schází ti tam) i zbavení se dluhu, případně být schopen ho ve velmi krátké době celý splatit nebo aspoň jeho snižování, co to jen jde. To platí i pro případ kolapsu systému, protože i v tom případě tě šmejdi připraví o vše, kromě dluhů. Úplně ti tam ale schází to nedůležitější pro dlouhodobé přežití – spolupráce. Vytipovat si lidi ve svém okolí, s nimiž se dáš dohromady a s nimiž ve spolupráci přežijete přechodné období. Protože první na porážku půjdou neorganizovaní a taky osamělí střelci.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    s tím dluhem – není tam, protože mé dluhy = nula, žádné půjčky, hypotéky, splátky, nic…jen samá aktiva ;-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      „aktiva“ ve spojeni s tebou, vyvolavaji lehky usmev:)

                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Tak to jo, myslel jsem to obecně :-)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        jo, obecně by to tam asi být mělo, ale mě to v tu chvíli nenapadlo, páč to neřeším a nepřemýšlím vůbec tímhle směrem…

                        0 0
                    • Pavel  

                      Z jak tlustého železobetonu máš postavený barák? :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        to je docela strategicka informace…verim ze se serza pouzil z minulosti a na jeho hnizdecko lasky nebude stacit ani flak:)

                        0 0
                        • Pavel  

                          Dobře, strategická informace, nemusí tedy uvádět přesně, stačí mi stupeň odolnosti 1, 2, I, II, III nebo IV. Já už si to „dopočítám“… ;-) Proti flaku by v pohodě měla stačit odolnost „1“…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Ja nekde cetl, ze prave flaky byly jako jedine schopnny ty pevnosti trochu poskarlit…tusim prave na Dobrosove do jedne pevnosti prali flakem dokus neudelali dvere…

                            0 0
                            • Pavel  
                              1. Dobrošov je dělostřelecká tvrz a ta se stavěla v nejvyšší odolnosti

                              IV, která odolávala přímému zásahu v té době největšího kalibru 420

                              1. Flakem do toho prali z doslova pár metrů napřímo a tak dlouho,

                              dokud tu díru neudělali. V reálné situaci naprosto nemožné, byli by asi tak

                              10 000 x mrtví, než by se na tu vzdálenost ke srubu vůbec dostali. Natož

                              tam pak několik hodin nerušeně střílet…

                              Test střelby „nepřímo“ (tj. přes kopec) Němci zkoušeli na Boudě, kde se jim (tuším 350-tkou; když tak mne opravte;-) po několika (možná stovkách) pokusů konečně podařilo trefit stropnici pěchotního srubu (350 cm nejkvalitnějšího čs železobetonu). Udělalo to akorát kráter 2×2 metry, ale vnitřek srubu byl zcela nepoškozený. V reálu opět nemožné, jejich postavení dělostřelectva by bylo pokryto soustřednou palbou pevnostních děl (případně i minometnou) po pár výstřelích; naši vojáci moc dobře terén znali, měli hafo času na přípravu a výpočty, takže by stříleli docela najisto.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Jeee, dekuji za opravu.)

                                Btw…ty cisla, to je raze v milimetrech?…jako 80, 120mm si jeste umim predtavit, ale 350…to je jak strilet hridele lodnich sroubu! :)

                                0 0
                              • Pavel  

                                Jen teda dodám, že v r. 38 nebylo na žádné (ani stavebně dokončené) tvrzi namontováno ani jedno dělo „pod betonem“ (3 x ráže 100 mm, kadence 20 ran za minutu) a ani jedna dělostřelecká otočná výsuvná věž (2×100 mm), obě zbraně byly teprve ve fázi prototypů (stejně tak pevnostní minomety)… Chtělo to ještě tak minimálně rok, lépe dva.

                                Na „jihu“ (hranice s té době již jen bývalým Rakouskem) se kvůli terénu a rychlosti plánovaly jen samostatné dělostřelecké a minometné sruby ZA línií těžkého opevnění (stihlo se postavit jen pár objektů – pěchotních srubů – např. u Šatova); nicméně, alespoň se tam urychleně vybudovala (a byla celkem i hotova) línie lehkého opevnění (dva a místy tři sledy „řopíků“ vzor 37). Jen tak mimochodem – v Polsku línie daleko primitivnějších „bunkrů“ odolávala útoku německých tanků několik dnů. Ta naše byla zcela někde jinde… V Norimberku v r. 46 generálové zkonstatovali, že čs opevnění bylo v té době německou armádou nedobidné. V r. 38 (kdy ještě přesně nevěděli, do „čeho jdou“) plánovali pro první tři vlny útoků 100% ztráty…

                                Opevnění čs. republiky bylo dle všeho nejlepší opevnění, jaké kdy bylo vymyšleno a postaveno (resp. rozestavěno). Např. objekty slavné Maginotovy linie se vzájemně vůbec nechránily, bránil se každý sám za sebe; naše koncepce byla přesně opačná, objekty se chránily vzájemně křížovou palbou, u těžkých objektů doplněnou navíc línii lehkého opevnění, případně přímo vloženými objekty vzor 37 (řopíky). Mezi objekty (v osách střílen) byly protitankové a protipěchotní překážky (až v „šířce“ 6ti metrů!), účelem bylo zadržet nepřítele a doslova ho rozstřílet; po úplném dokončení by na každý kousek „betonové hranice“ mířilo několik hlavní lehkých i těžkých kulometů (zbraně pod betonem a pod pancířem), protitankových děl, mimometů a pevnostních děl… Línie začínala místy předsunutými objekty (ty neměly možnost „evakuace“ zpět, hlavní línie byla za nimi; přezdívaly se „ztracené objekty“), dále hlavní línie těžkého opevnění na severu doplněná dělostřeleckými tvrzemi (na jihu jen samostatnými dělostřeleckými objekty – bez podzemní) s často vloženými objekty lehkého opevnění (zejména kvůli vykrývání „hluhých“ míst), mezi objekty prakticky neprostupné překážky. Za ní (pár set metrů až kilometr dva) byla záchytná línie lehkého opevnění (dva sledy řopíků, dost často doplněny třetí řadou) opět s překážkami v osách zbraní mezi objekty, která zároveň chránila týl těžkého opevnění. No a za tím vším byla v pohotovsti mobilní moderní (jedna z nejmodernějších armád tehdejší doby) armáda, skvěle vyzbrojená a vycvičená a hlavně plně odhodlaná bránit Republiku… No, být němčour, tak by se mi k nám na nezvanou návštěvu moc nechtělo (a to i přesto, že celé pohraničí bylo v r. 38 jedno velké staveniště):) Proto se taky Hitler snažil „porazit“ Československo diplomatickou cestou, což se mu nakonec díky zradě Francie a Anglie podařilo… I tak ale jsme se měli bránit. Je jasné, že by nás Hitler porazil, ale zadarmo by nás rozhodně nedostal… A je možné, že by musel odložit plány na útok na Francii i jinam odložit, aby si vylízal rány utržené při útoku na čs beton…

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Zajimave cteni, diky.

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  je to peklo kde jsme byli… urcite jsme byli ekonomicky mezi prvnima 10ti zemema na svete… a ted jsme soucasti vychodni evropy :/

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    A stále budou lidi ty komunisty volit… :-/

                                    0 0
                                  • cabbage  

                                    cca 7., bez Slovenska bysme předběhli Rakousko a byli 6…

                                    0 0
                                • scret  

                                  jj, vymyslene to bylo perfektne, v podstate se CS opevneni inspirovalo v Maginetove linii a jeste bylo dale vylepseno k dokonalosti (na tu dobu)

                                  Byl jsem na Dobrosove, Hurce i Boude a neprestava me to fascinovat…

                                  Napr. betonovani jednoho srubu o nekolika tisici kubikach – napr. za 6dni… kdy srub byl vzdy vlastne monolit…

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    jj, taky jsem na to čuměl s otevřenou hubou… Betonáž objektu 6 – 12 (nebo kolik až) dnů v KUSE, bez přestávky, aby nikde v betonu nevznikly trhliny. V zimě, v létě, na horách, kde se dost často musela dovážet i voda… Jedinou vyjímkou byly dělostřelecké sruby, které byly tak obrovské, že je přeci jenom museli betonovat na dvě části, mezi kterými je dilatační spára (napříč objektem; rovnoběžně se stranou k nepříteli). Budování linie objektů typu 37 trvalo měsíc (od prvního kopnutí po zához, omítnutí objektu a osazení trávy na stropnici), sekali to jak Baťa boty…

                                    Nebo že celé podzemí dělostřelecké tvrze vyrubali za necelý rok (až 2,5 km chodeb, 5 obrovských sálů pro kasárna, několik skladů na munici, sály na vzduchotechniku a elektrogenerátory; plus vetikální šachty pro objekty tvrze).

                                    0 0
                                    • Peslezedirou  

                                      Mně se třeba líbí vychytávky u řopíků ve vnitrozemí, myslím pražskou čáru, jak byly některé bunkříky, vtipně a netradičně začleněny do krajiny a do staveb.

                                      0 0
                                    • scret  

                                      Pokud vim, tak snad jen vchodove objekty byly betonovany na dvakrat ne? Kazdopadne kdyz na nich nemci zkouseli zbrane, tak podle odborniku nemohl byt beton jeste ani vyzralej, takze nemel jeste takovou pevnost… Skodajen ze se nazacalo stavet driv, zrejme bychom byli dnes uplne nekde jinde… a samozrejme kdyby nas anglani a frantici neobetovali…

                                      Tak trochu, ikdyz to bude znit blbe, jsem to anglanum pral, kdyz Adolf posilal rachejtle na londyn… Ceskoslovensko obetovali jen kvuli tomu, aby se vlk nazral a koza zustala cela a von vlk dostal jeste vetsi hlad:(

                                      0 0
                                      • Pavel  

                                        Nevím, jestli i vchodové objekty (spíše ale skoro určitě ne; přeci jenom to nebyly tak velké objekty), ale dělostřelecké sruby se na 2 x betonovaly. Např. dělostřelecký srub Haničky (největší postavený srub čs opevnění, objem betonu 5598 m3) se betonoval 5.-9.10. a 15–22.11.37. Viz http://www.opevneni.cz/…; Anebo děl. srub tvrze Smolkov – betonáž 16.-22.6./4.-14.8.37 http://www.opevneni.cz/…

                                        První „těžké“ objekty se začaly betonovat v květnu 1936 (ještě „francouzského“ typu) na Hlučínsku, tzn výstavba začala někdy v r. 1935. O výstavbě se rozhodlo po upevnění moci Hitlera v r. 34. Myslím si, že to byl obrovský fofr, v dnešní době by se možná za těch 5 let rozhodlo, že se teda něco asi bude muset postavit…

                                        0 0
                                        • scret  

                                          urcite Bouda – vchod.objekt K S 22a – ale nikde to nemuzu najit:( tady sice pisou ze v kuse, ale i na planku je dobre videt, ze je to jakoby ze dvou kusu, resp. hl.objekt je z jednoho a ten se napojuje na „sestup“ do podzemi…

                                          0 0
                                          • Pavel  

                                            Vchodový objekt Boudy se betonoval 14.-21.10.1937, kubatura jeho stěn a stropu je 4 860 m3. Při jeho stavbě bylo spotřebováno 1 500 tun speciálního cementu, 298 057 kg ocelové výztuže.

                                            Sestup do podzemí byl/je pochopitelně od objektu oddělen dilatační spárou, aby se na podzemí nepřenášely rázy a pohyby z případného postřelování objektu. Krom toho, vchodový objekt po válce (v 50. letech) vojáci odstřelili a vybetonovali ho znova – kvůli přestavbě Boudy na muniční sklad (jako Adam a Hůrka); ale kvůli velké vlhkosti to později odpískali…

                                            0 0
                                            • scret  

                                              diky, to jsem nevedel… Ale je mi divny, ze si to nepamatuju z prohlidky… Tzn. odpalili celej objekt a pak ho komplet znovu betonovali?

                                              0 0
                                              • Pavel  

                                                Odpálily se porušené části, což byly stěny a stropnice… Takže v podstatě objekt odstřelili skoro celý :-)

                                                0 0
                                        • scret  

                                          a ted koukam, ze i Zeleny na Dobrosove byl na dvakrat…

                                          Diky za doplneni mezery a za dobrej odkaz…

                                          0 0
                                          • Pavel  

                                            Tak na dvakrát se betonoval i Pěchotní srub T-ST-S 73 Polom tvrze Stachelberg, respektive musel být rozdělen dilatační spárou na dvě části…

                                            0 0
                                • novakrev  

                                  Mno , čte se to sice dobře, ale jak i z tvého textu vyplývá , jak linie tak armáda za ní postrádali protiletecké zbraně. A jak víme 2.válka nebyla válkou 1.zákopovou. Linie by na zdržení perfektně stačila, ale…

                                  0 0
                                • ememem1  

                                  akurat to bolo cele k hovnu podobne ako maginotova linia lebo to vychadzalo z koncepcie pozicnej valky pesich armad spred 20 rokov. nic len vyhodene peniaze. som sa len tak cestou bol v lete pozriet v stachelbergu, zasol som nad tym co za chujinu bol schopny niekto za strasne peniaze postavit. komplet podzemne mesto bez akehokolvek zmyslu. fakt, ze sa to nemcom dostalo do ruk bez boja nehra nijaku ulohu, aj tak by to bolo k nicomu, proste by to obisli a bolo by. jo, nemci zase raz predbehli dobu. skor sa cudujem ze z celej vitaznej povojnovej koalicie nikomu nedocvaklo ze doba je uplen inde(snad ciastocne s vynimkou britanie na mori vdaka prvemu lordovi admirality W.CH.).

                                  0 0
                      • Smazaný účet  

                        žádnej barák, já jsem mobilní (Mad Max :-)

                        0 0
                        • Pavel  

                          Takže vyřazené OT? :-))

                          0 0
                  • JSt  

                    od ted uz jen vecernicek a za odmenu zpivanky. ;-)

                    0 0
        • Smazaný účet  

          hnojivo se hodí…ať už na hnojení, nebo…

          0 0
          • Smazaný účet  

            tak nemusi to byt jenom hnojivo zejo..ale pakuz to zalezi na tve orientaci, schopnostech a znalostech (procesu a nebo lidi)…

            btw…hnojivo je fajn, ale neni zadna prdel ho „rozjet“…a rozjizdedla se shani blbe:)

            0 0
        • Rychlej turista  

          Alkohol je fajn, ale musíš na to mít bezpečné uložiště. Bezpečnější pro uskladnění bych viděl kuřivo. To je taky jako hotovost :-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            když už drogy, tak něco silnějšího, ne? herák, adrenalin, koks…

            0 0
            • Smazaný účet  

              silkroad?:)

              0 0
            • Rychlej turista  

              Když půjdeš pro chleba, tak s pár krabkama cigaret zaplatíš snáz :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                no, je to otázka…při procentu cukrovkářů by se možná vyplatil inzulín ;-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  kratkodobe..kli­entela ti dlouho nevydrzi…

                  0 0
                  • Meluzina  

                    jsi *******

                    0 0
                    • nox159  

                      neni a ma pravdu :)

                      neber si to tak osobne…

                      0 0
                      • Meluzina  

                        a ty jsi další

                        0 0
                        • nox159  

                          nejsem a mam pravdu :)

                          0 0
                        • Ruprt2  

                          Jestli víš jak z toho, tak jsi geniální.

                          Jinak ze sebe děláš to co obvykle.

                          0 0
                        • martinpav  

                          Má pravdu. A mimo nich by veľmi rýchlo pošla aj daľšia časť obyvateľstva ktorá je závislá na liekoch/opatere … Ale to by to muselo dospieť do hodne veľkých sračiek.

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            Myslím, že jsi ******* :-)

                            0 0
                          • Rychlej turista  

                            Jste volové. Nenapadlo vás, že může mít doma někoho takto nemocného?

                            0 0
                            • nox159  

                              ma dceru i manzela jestli se nepletu no a co, je to realita, radeji cukrovku jak ochrnutou ruku a tes si nestezuju a zatim se tomu i zasmeju :D

                              0 0
                              • Meluzina  

                                na ochrnutou ruku se neumírá

                                0 0
                                • nox159  

                                  kazdy jednou umre tak to musis brat, to nezmenis tak proc to resit…

                                  jinak za me to zneprijemni zivot vic nez ta cukrovka ale co uz :)

                                  jinak jsem si na tebe vcera vzpolem jak jsem videl tohle peklo na taliri paradni mnamky tam maji :)

                                  0 0
                                  • Meluzina  

                                    to se ti jen zdá…

                                    na mimibazaru si kupuju parfémy, o tamním jídle a aktivních uživatelkách si myslím svoje..

                                    0 0
                                  • Ruprt2  

                                    Namáháš se zbytečně. Já myslím, že to Meluzína nepochopí.

                                    Ani to co píšeš, ani to co je v tom odkazu.

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      narovinu cetl jsem jen prvni dva odstavce, a chtel bych se zeptat proc tohe pises? proc nekde na net pises ze je dceri blbe a ty tam litas v nocni kosili po babicce, jaky to ma smysl? dekuju za odpoved na to co se ptam :)

                                      0 0
                                      • Meluzina  

                                        blbě? tobě může být blbě se zchromlou rukou, ona bez pomoci umře… chci tím říct, že se snažíš dělat haura, ale moc se lituješ, jsi na tom ještě dobře..

                                        0 0
                                        • nox159  

                                          ja sem se te ptal proc o tom pises na blogu jaky to ma vyznam a na to si mi samozrejme neodpovedela…

                                          a jak rikam kazdy nekdy umre…

                                          0 0
                                        • JSt  

                                          nox by treba bez pomoci umrel, kdyz spadl z kola. ;-)

                                          0 0
                                        • Ruprt2  

                                          Já jsem si moc nevšiml, že by se tu Nox litoval. Spíš se s tím chlubí, i když to radostné moc nebude.

                                          Ale ty se tu lituješ docela dost. A tobě přitom ani moc není.

                                          I ten guláš, co jsi psala na blogu, je jenom o tobě.

                                          A my máme tu drzost ti nenanpsat jaká jsi hrdinka a supermáma :-)))

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            :) ona to prdel az takova neni no, ale uz jsem se tomu parkrat dobre zasmal, litovat se je zbytecne, sobe tim nepomuzu a ostatnima taky, chce to davku optimismu a az se vyresi jeste operace… tak kontaktuju pepika saxu a ten mi sestroji bezriditkac na bezplastakach s radialnim vypletem a pak teprv budu machrovat :D

                                            0 0
                                      • Ruprt2  

                                        Protože se jí nedaří hubnout, to psala v tom minulém vlákně

                                        0 0
                            • martinpav  

                              Napadlo. Ale to nič nemení na tom čo som napísal. Ak by svet išiel do sračiek tak proste začne fungovať prírodný výber.

                              0 0
                    • JSt  

                      :-DDD

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      A pletu se snad?

                      Jinak jsem cynik…podobneho bys hledala dlouho:DD

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    tyvole..takova smrst…no:)

                    Jinak mila Meluzino, nebylo to myslene nijak osobne. Kdyz se podivam na sve predky, tak vim, ze zdechnu na cukrovku nebo raka, tak mne prosim neosocuj…kazdeho to proste ceka. Mj. kazdy mame sve problemy, nemysli si, ze je mas jenom ty…

                    0 0
                • Meluzina  

                  jo, kup ho, dej ho do špajzu…a já se za cca 14 dnů počůrám smíchy, to až se ti ty zásoby zkazí:-)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    ještě sehnat někoho, kdo koupí plínky na inkontinenci.

                    0 0
                  • JSt  

                    vidis, jak jsi v jadru zla. ;-)

                    0 0
                    • Meluzina  

                      na hrubý pytel hrubá záplata

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        Začala jsi to tu hrotit ty, děvenko ;-)

                        0 0
                        • Meluzina  

                          to se ti jen zdá, dědo

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          kruci, tady si člověk jen vezme za svou taktiku farmaceutických firem a je hned za zlýho a strhne se tu diskuzní peklo…

                          aspoň doufám, že postižená píše takovýhle výkřiky taky na zastupitelstvo Zentivy, Pfizeru a dalších…

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            Ale ti to mají v lednici.

                            Meluzína říkala, že ty to strkáš do špajzu.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              ona mi RADILA, abych to strkal do špajzu…já, špajz nemaje, bych to samozřejmě musel mít v lednici, stejně jako camelbak, tenisky a pár dalších věcí…

                              0 0
          • Smazaný účet  

            jj..kurivo je taky dobry artikl…par krabicek tabaku do vodarny a jIrI__ bude delat prvni posledni:)))))

            0 0
          • JSt  

            s tvym pohledem na vec je nebezpecne neco takoveho mit, pac je to akorat duvod, proc te zabit. kdyz nic nemas, nikomu neskodis, neni duvod ti ublizovat. kdyz budes po vsech strilet jako serzant, budes prvni na rane. ;-)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Hodně jsi upadl? Na hlavičku?

              0 0
              • JSt  

                na hlavicku jsem maximalne uhodil hrebicek. ;-)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Já jen, že jsem nikde nepsal, že chci po někom střílet a někomu škodit. Pokud si vzpomínám, tak jako základní předpoklad pro dlouhodobé přežití jsem vždy uváděl spolupráci s okolím. Pokud sis z toho vydedukoval spolupráci ve střílení a ubližování, je zřejné, kudy se ubírají tvé myšlenkové pochody a pokud mě přijdeš oloupit a zabít, budu připraven.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              jj…radeji soupat nohama, nevycuhovat a zdechnout jako tisice dalsich…

              0 0
          • Pavel  

            Kuřivo je výborný nápad! Je a vždy to bude žádaný artikl, který se ale docela špatně vyrabí. Však taky všude, kde „nebyly“ peníze (např. vězení, armáda), se platí a platilo cigaretami…

            0 0
    • smith22  

      Nespořím, jsem odpůrce těchto systémů.Nevidím jedinej rozumnej důvod proč se takovým způsobem naprosto zbytečně zbavovat financí.A ty neustálý kecy, připomínky, a otázky jestli pak si spoříme na důchod, který slyšíme pořád ze všech stran, mi už lezou krkem.

      0 0
      • nox159  

        z jakych vsech stran, ja to ctu jen na BFku :)

        0 0
        • smith22  

          Nojo, tak to musíš taky sem tam vyrazit mezi lidi a né jen lapět u PC a hltat příspěvky BF :-)

          0 0
          • nox159  

            pokud myslis mezi lidi jako s duchodceme stat pred lidlem a cekat na slevy nebo sledovat v telce Novu tak to je vazne mimo me… :)

            s kamarady a kamaradkama probirame zajimavejsi temata nez politiku sporeni… :)

            jinak vse bude hlavne tim ze nemam televizi protoze mi prijde naprosto nepotrebna…

            0 0
            • smith22  

              Zas nevymýšlej fantasmagorie­.O duchodcích před Lidlem a Nově nepadlo z mé strany ani slovo.

              A, že nemáš televizi mě upřímně fakt nezajímá.Tvůj boj :-)

              0 0
              • nox159  

                nevymyslim… ty jdes s kamoškou/zna­mou/milenkou.. ven a resis penzijko? ja teda ne :)

                nebo mi teda povez co to znamena chodit mezi lidi, kdyz jdu do mesta obchodu.. tak se s neznamyma o penzijku taky nebavim… :)

                ale jo od zitra mi to zacne, uslysim jak je stat na hovno, ze lidi jen vsichni okradaji, jak je zdravotnictvi drahe… – vysvetleni jedu na tyden do nemocnice a tam si pacienti nad 45 stezujou na vse :D

                0 0
                • kankrlicek  

                  Hele nezevšeobecňuj, jo!? V nemocnici jsem se 10 dnů skoro furt smál a probíral naprosto neuvěřitelné věci :)

                  0 0
                  • nox159  

                    ja naprosto neuveritelne veci probiram se sestrama z nemocnice i kdyz jsem ted doma ;-)

                    ale vystridalo se kolem me za tu dobu cca 10 pacientu a z fakt cca 5ti jsem si nemel co rict a furt si jen stezovali.. :)

                    0 0
                    • Flegmatik  

                      Tak ber to tak, že ty/my budeme taky takoví :-) Holt se stářím ti ubývá optimismu. A pokud člověk prožil mládí v určitých podmínkách a na stáří ty podmínky jsou zhola jiné, tak se s tím takový starší člověk těžko srovnává. Tak bylo a bude vždycky. Čest výjimkám.

                      0 0
                      • nox159  

                        si vzpominam na jipku tam jedem mlady kluk typove hulic kolem 26–28, mi bylo po operaci desne blbe sem problil cely den :D a i tak prdel, co jineho chces delat mam tam brecet a u toho blit nebo se smat a u toho blit jsem zvolil to druhe on tam do me ryl ze mam davat bacha at mi ta miska na bliti nepretece… ho pak cevkovali tak jsem se mu chlamal ze to musi byt prijemne jak mu doktor saha na pero… pak se mi to vratilo a prisla rada i na me :D

                        ale fakt pohoda, kdyby mi tam knucel nekdo kolem 50 ze tam umre jak ho vsechno boli… tak mi to jiste na nalade nepritda

                        (borec na tom nebyl nijak dobre lamali mu znovu steheni kost protoze srostla blbe… rikal pres rok rehabilitoval.. a ted znova zlamat… taky by moh nadavat na vsechno mozne ale cemu by tim pomohl) ??

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          no..a to hlavni…tobe to bylo prijemne nebo neprijemne?.)))

                          0 0
                        • Flegmatik  

                          Tak třeba tomu huličovi to tak nepřijde, že někde „ztratí“ jeden, dva roky života. Kdyby však v tu chvíli živil rodinu a měl doma děti, tak by se na to díval taky jinak. Ale jinak jo, naříkáním a nadáváním by tomu tak jako tak nijak nepomohl a neurychlil to. Mě neustálí brblalové taky štvou, to si nemysli :-)

                          0 0
                          • nox159  

                            myslim ze zrovna ten kluk byl prave ze v pohode uvedomoval si ze ztratil dalsi rok zivota ale taky vedel ze tim ze se bude nervovat ho neziska.

                            ja i kdyz se na to podivam z druhe strany, prijde sestra, s usmevem ji pozdravim podekuju ( seznamim se, sranda vtipky…) vsechno s usmevem slusne… tak mi potom kdybych neco potreboval vyhovi jiste radeji nez kdybych nerek ani bůů a zacal po ni peskovat ze mam hlad at si pohne s tou snidani…

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Jj..je to tak nejak o tom pristupu…ji to mozna nemusi kazdy den bavit tam byt a ty urcite taky nejses rad, ze tam jses…ale to jeste neni duvod se k sobe nechovat slusne…

                              0 0
                              • nox159  

                                no byly i vecery kdy jsem tam relativne rad byl :D

                                jinak tam zas jedu tak jestli budes zas chlastat jak do ted kazdy vecer, tak pij aspon na moje zdravi :D

                                0 0
      • Ruprt2  

        Tak u tebe je to jasné, ty už jsi na spoření moc starý

        0 0
    • Excel  

      Podle vývoje je zajímavá alternativa sehnat ještě honem někde flašku, nebo dvě, tuzemáku z likérky Červený drak. Ty zakopat pod strom na zahradě a když se dožiješ pětasedmdesáti, tak všecky statky prodat, užívat si utržených love a až budou docházet tak to zakončit finální pijatikou. Musíš si jen zapamatovat, že to nesmíš míchat s jiným chlastem. Načasování si samozřejmě můžeš zvolit libovolně.

      0 0
      • Ruprt2  

        Je legrační jak se to hezky ujalo až zlidovělo.

        Přitom v té likérce žádný methylalkohol nemíchali.

        0 0
      • Pedro404  

        Červený drak?

        0 0
    • šimlos  

      Mám normální penzijní připojištění.Ta pětistovka měsíčně mě nezabije i když vím,že rozdíl mezi mnou a tím,kdo si neplatil nic,bude ten,že já si budu pít maximálně v důchodu plzničku a on levný pivo z Polska..

      0 0
    • Hynas  

      Mám klasické důchodové pojištění, dále investuju do penzijních fondů a do toho životku se garantovaným výnosem…všechny 3 produkty s příspěvkem zaměstnavatele ve stejné výši jako je má úložka. Takže zhodnocení cca 100%, reálně pak 65–80%.

      Snad to ve stáří k něčemu bude…a jestli se nedožiju, tak to můžou roztočit obmyšlení.

      0 0
      • Nikovlas  

        Už jsme to tu rozebírali – zhodnocení 100% je to v případě, že ti úroky pokryjí inflaci, nebo v případě, že si to vybíráš každý rok… nicméně fakt je, že když máš takové příspěvky od zaměstnavatele, tak je to asi pořád výhodné.

        0 0
        • Hynas  

          Proto uvažuju o reálném výnosu 65–80%, tj. pokrytí inflace, DzP, správních poplatků, atd.

          Proto to není „asi“ výhodné, ale určitě výhodné.

          Pokud by měl zaměstnavatel své příspěvky přidávat k výplatě, tak budiž…nicméně on přispívá dobrovolně a kdo si nenechá přispívat, tak je podle mě ***** (samozřejmě v závislosti na vlastním placení pravidelných plateb).

          0 0
          • Nikovlas  

            65–80% je úsměvná představa, ale znova už ti ji vyvracet nebudu.

            0 0
        • JSt  

          a jeste k tomu musis pripocist, ze si to odectes od dane. cili je to presne v duchu rychleho turisty. stat podojis o prispevek a pak ho jeste krouhnes na danich. ted uz jen nakupovat v nemecku a jsi skoro odpoutany od systemu. :-D

          teda jen dokud to nenakouris do auta, nepolames si pater a ten stat ti vsecko zaplati. ;-)

          0 0
          • Nikovlas  

            To s těma daněma se hodí. Ale zase je to tak, že v podstatě stát dotuje určitý produkt, čímž samozřejmě bankám umožní ho malinko zkrouhnout…

            0 0
    • maajkee  

      Důchodový a než mi někdo napíše, že je to blbost, tak není, mám ho proto, protože mi tam zaměstnavatel každej měsíc přispívá cca 800–1000,– Kč

      Takže myslím, že minimálně inflaci mi to pokryje :)

      K tomu tam dávám 700,– ze svýho na což je i nějakej ten příspěvek od státu, předtím jsem měl 500,– ale teď to změnili.

      Těžko říct, jestli ty prachy někdy budou něco znamenat. Každopádně po 20 letech můžu vybrat půlku a nebo v podstatě kdykoliv se dá důchodový zrušit a vybrat, akorát se odečtou příspěvky od státu, úrok od banky a myslím se to ještě nějak zdaní.

      Stavebko mi teď dobíhá, nový už si zakládat nebudu, spíš to investuju do bydlení a nebo koupím nějakou zahradu poblíž města.

      0 0
      • Brosses  

        zahradu? tak hlavne bacha na ovocny sekvoje. vynosna produkcni zivotnost ovocnych stromu se pohybuje cca mezi 40–80 roky podle stanoviste, udrzby, odrudy a druhu ovoce.

        0 0
    • Blazer  

      Jen si spořte, ke stáru jako když najdete – http://www.blisty.cz/art/66057.html

      0 0
    • Raada  

      Ja mam nazor na penzijko, zivotni (duchodove) pojisteni se sporici slozkou (tj. kapitalove nebo investicni) nazor takovy, ze je vhodne pro ty lidi, kteri neudrzi disciplinu. Samozrejme to neni financne vyhodne, ale treba oproti investovani do podilaku (kde lze sumu penez vybrat kdykoliv) se k temto penezum spatne dostava tj. maji brutalni likviditu. No a to je prave ta vyborna vec :-). Pro nedusledne lidi to znamena spasu, protoze na duchod aspon neco dostanou.

      Tem, kdo o penezich vice premysli samozrejme penzijko nebo sporici zivotku nedoporucuju. Idealni je nizkonakladovy podilak, ktery se nesnazi prechytracit index. Pravidelna investice v mensich castkach a ono to za 30let udela divy. To, ze burzy pujdou treba 7 let dolu je naopak prilezitost k vyhodnemu nakupu za nizsi cenu, ktera se hezky vrati, kdyz to zase jde nahoru.

      0 0
    • bystřické  

      Druhý pilíř důchodové reformy ;-(

      Vážený kliente.

      Dnešním dnem jste dovršil zákonem stanovenou věkovou hranici k

      odchodu do důchodu a můžete si u našeho fondu zažádat o výplatu své

      penze. Bohužel Vám musíme sdělit nepříjemnou skutečnost. Vzhledem k

      nešťastným investičním rozhodnutím manažerů, kteří již v našem fondu

      nepracují, je v současné době na Vašem důchodovém účtu 0,00 Kč

      (slovy nula nula nic).

      Dále dlužíte našemu fondu poplatky za správu Vašeho účtu ve výši

      125 785 Kč. Tuto dlužnou částku uhraďte do sedmi pracovních dnů na náš

      účet, v opačném případě bude Váš dluh odprodán exekutorské firmě

      Sedřuzváskůži a synové s.r.o..

      Náš fond Vám tímto děkuje za projevenou důvěru a za to, že jste si

      naším prostřednictvím celý život spořili na svoje spokojené stáří.

      S pozdravem

      jednatel penzijního fondu Jistota a spokojenost a.s. vlikvidaci

      František Seberprachyazmiz v.r. – Seychely 25.8.2060

      0 0
      • Smazaný účet  

        toto nastat, tak beru své zbraně, rozstřílím představenstvo fondu na mraky a zbytek života si užívám v pečlivé péči státu na náklady daňových poplatníků, ou jé…

        0 0
      • Blazer  

        Přesně tak to bude, budou li ještě peníze -ony potištěné papírky bez jakékoliv hodnoty, které všichni tak zbožňují, a bude li ještě funkční tento systém, což nebude, neboť se již začíná bortit. Jenom nechápete, že tyto fondy nevznikají pro vaši potřebu a podporu, nejlepší investicí je vlastní zdraví, kousek půdy který vás uživí a nízkoenergetické bydlení, zbytek je klam a mam:) (opět zde musím zmínit onu statistiku, dle které 80% lidí není schopno vlastního názoru)

        0 0
        • Nikovlas  

          By mě zajímalo, co je vlastní názor… něco, co člověk vymyslí úplně sám, nebo jeden z obecných názorů, ke kterému se přikloní?

          0 0
      • Smazaný účet  

        trefne…:(

        0 0
    • White2146  

      Aléé jaké pak spoření na důchod. Jak to tak vidím tak na BF jsou samí optimisti ;) Ale realita je taková že se toho důchodu ani nedožijete natož generace kterým je ted 20± To kde žijeme je totalně ve sračkách. Žereme (papáme,jíme) totalní chemikalie, víc než potravina je to pouze chemikalie.

      Dychamě takové sračky že to svět ještě nevidel. Ráno v bohumíně 100% nedýchatelně → (obdivuju bikera na nějakém bílém celoperu který v 5:45 jezdí v bohumíně na kole docela závodní tempo.) Smog že 2metry před sebe nevidíte, hned u baraku mi tady čmoudí elektrárna, dalši odpad, černé parapety, místo bíleho sněhu tady pomalu padá černý sníh, + další sračky co vanou z elektrárny. Takže souhlasím se Smithem22 že spoření na důchod nemá smysl!! Smysl má pouze spoření na POHŘEB a krásný hrobeček protože když už i psi maji rakovinu → z jídla a ovzduší které jíme a dýchame tak nás to dostihne brzo taky. Lidské tělo toho vydrží hodně ale jednou se to zkrátka projěví. A to bych tady ješte moh půl hodiny psát o devestaci přírody, těžení našeho uhlí a drahé elektriny atd atd.. vždyt sami víte.

      Ale nejvíc je to že všichni toto dávno víme ale nic s tim neděláme.

      Nedávno jsem tady psal o protestu proti vládě na vácalavaku a ve vetších městech. Všichni nadavají na vládu a když mají zvednout ****** ze židle tak najednou ticho po pešině. A pak se s takovým přístupem se můžem divit že žijem ve sračkách.

      Na to jak ze všech stran slyším jak sou všichni nespokojeni tak účast na protesti nic moc.

      Byj sem v ostravě a viděl jsem tam nějakého borce na GTčku (cely v černém) takže mu děkuji že se zůčastnil ;) A ostatní kteří nepřišli vyjádřit svůj nesouhlas s vládou → pak tady můžete zase psát jak si spoříte na důchod a jaký je to ojeb.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mel bych par dotazu.

        Jsou i nejake netotalni chemikalie?

        A s tim vzduchem to jeste neni tak strasne :)

        0 0
        • White2146  

          netotalní chemické potraviny jsou pouze ty které si vypěstuješn a zahradě. A to už bohužel taký neni pravda protože ten déšt ze sračkama tomu taky moc nepřidá. Takže vlastně ně nění. voda co teče z kohoutku je už pomalu stejně škodlivá jak coca-cola ne li víc. Jediná dobrá voda je ta ze přirodní studánky (ano ted se tady ozvou hyginenici že tam sou bakteria a podobně → ale nejsou piju vodu tady z mistní studánky už nejaký čas, i moji známí i rodina a všichni překvapivě ješte žijou :)

          A ohledně toho smogu,

          Už kdysi byl takový smog a co myslíte že bude ted? To jako má vzrůstat do nekonečna? Takže když vlastne nebude konec světa 21.12 2012(nebude konec) takže si vlastně konec světa přivodíme sami spalovacími motory a elektrárnami. Vše je jen otázka času.

          Ale nic takového se stát nemusí když my ovce zvedneme prdel a postavíme se tomuto vyjebanému otockému systému který nas pouze degraduje a obírá o čas. Taková možnost byla třeba v sobotu ale podle účasti jsou lidé se smogem a chemkama v jídle docela asi spokojeni. A pak se diví že jejich příbuzní jsou neplodní, a umíraji ve 30letech na rakovinu a nemoci které tady před 20lety ani nebyli.

          0 0
          • White2146  

            oprava: vyjebanému OTROCKÉMŮ systémů

            0 0
          • Rychlej turista  

            Smog bude, až půjdeš a do ksichtu ti narazí krtek. Dokud se drží v podzemí, tak o nic nejde :-)

            0 0
          • oddie  

            Pro většinu ovcí je auto symbol a mohou se přetrhnout, aby měly ten symbol co nejokázalejší, i kdyby na chleba nebylo, takže představa, že se ho vzdají, je hodně naivní. Tohle má řešení leda jedno – nechat se ty ovce dusit v těch městech a sám se odkýblovat někam do hor na samotu daleko od nich, ovšem to s sebou nese zase řadu jiných nevýhod, takže reálně většina nespokojenců radši zůstane byť brblající, ale pořád ovcí…

            0 0
          • scret  

            piju vodu z kohoutku celej zivot a vsichni okolo mne a prekvapive vsichni jeste zijou…:)) to abych pouzil tva slova…

            0 0
          • scret  

            skoro bych te tipnul na nejakeho padesatnika a vic, podle tech reci…

            0 0
        • McBlacky  

          vzduch ve městech sice lepší než v Číně, ale žádná hitparáda to není.

          0 0
          • White2146  

            myslím že při inverzi ráno v bohumíne je to horší než v číně. Kdo se ráno nekdy prošel bohumínem tak ví. Ale soboně nebydlím v boumíne pouze tam dojíždím.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Koukni se na odkaz co jsme daval vyse…smog ktery ma skutecne koule dokaze docela slusne pozabijet par lidi…v cine zadny problem, lidi je dost…

              0 0
              • White2146  

                a doprdele! Nečetl jsem že způsobila smrt tisíců obyvatel. AAAA sakra tak ted budu mít strach vůbec vyjet ven na kole bych se ješte vrátlil :D Takže další důvod s tím něco dělat nez všichni zdechnem. Kdyby sme mněli čistčí vzduch tak je každý hned chytřejší protože když ma mozek nedostatek čerstvého vzduchu tak moc nepřemýšlí. Není nad krásný čistý horský vzduch hned mi naskočí IQ k hranici 200 ;) To sice né ale znatelný hodně znatelný rozdil tam je.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ?!

                  0 0
                  • Manas  

                    !

                    0 0
                  • White2146  

                    Velký smog zasáhl Londýn 4. prosince 1952 a trval do března 1953. Tato pohroma způsobila smrt tisíců obyvatel a byla hybnou silou změn k modernímu přístupu k životnímu prostředí.

                    Jinak na čerstvém vzduchu na horách se přemyšlí opravdu lépe než v smradlavém městě. S tím IQ to byl žert ;)

                    0 0
            • Manas  

              Myslim, ze nemas pravdu, v tomhle mame Cinu co dohanet. Na olympiade sice byl zakaz vjezdu aut do mesta, ale i tak se tam nasli jedinci co rano vstali, otevreli okno, prvni nadech a prvni blitka.

              0 0
          • Smazaný účet  

            jj…s tim souhlasim…proste blba kombinace geologickeho reliefu a koncentrace prumyslu…

            0 0
            • Flegmatik  

              …někde moc velká koncentrace aut (ve městech kde není těžký průmysl)…

              0 0
      • Pavel  

        …a pak vyjedeš na Lysou a divíš se, jaktože není vidět luft…

        0 0
      • Ossis  

        A čím si vysvětluješ zvyšující se délku života? A propo, H20 a 02 jsou taky jen chemikálie ;).

        0 0
      • Nikovlas  

        Vzhledem k tomu, že vzduch je dnes nesrovnatelně kvalitnější, než před cca 20–30 lety, tak si myslím, že ot nejhorší mě minulo. A že umřu na vodu z kohoutku v Praze – toho se opravdu neobávám :-D

        0 0
      • Smazaný účet  

        proc zijes v takove oblasti?

        neni nad to mit kancl v prirode s vyhledem na pasouci se ovce :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      aktuálně domek se zahradou na venkově, děti a nějaký to spoření. na důchod moc nevěřim.

      0 0
    • dancing dog  

      podle me jsou jakykoliv diskuze o sporeni,pri­pojisteni apod. uplne mimo. Z hlediska vyvoje civilisace maji podle me smysl investovat jen do male vodni elektrarny (nebo velke vetrne), pudy, co plodi nebo aspon plodit muze(zemedelska,zah­rada nebo aspon trvaly travni porost) velkoplosne + les nebo rybnik a samozrejme kovy…a vyse zminovane zbrane a jejich obsluha

      Veskere nadeje do jakykoliv papirku jsou blaznostvi..

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ppairky bych taky nezatracoval…tripy taky prodas kdykoli…

        0 0
        • ememem1  

          ta posldena je skutocne vtipna a dojimanva, ti mrtvi teroristi ma skoro rozplakali.

          0 0
        • Smazaný účet  

          0 0
          • vasek80  

            Víc než 1000 slov.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Pár slov by se taky našlo.

              0 0
                • Smazaný účet  

                  namaluj si knírek a učeš se na patku, s tím protiizraelským postojem už jsi trapnej

                  od křžáckejch válek je Izrael osina v Mohammedově zadku, protože je to jediný místo, kde islám dostal pořádně na prdel…a dostává furt – díky Bohu za to! (a to jsem ateista)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Co se tyce izraele, tak nemam poradne jasno o co jde…jestli „zabiraji“ i uzemi mimo jejich stat nebo ne, ale je ku ***** sympaticke, kdy vidim, ze se snazi aby se pres ne rucnikari neprevalili a ze se jim to dari uz hodne dlouho…a navic jsou zeme, kde vlastne nic neni…

                    …po tom co se udalo v africe je izrael posledni prekazka proti expanzi islamu do evropy…kazdy, kdo ma rad navocni stradice jak je zname, by mel vzit do ruky klacek a jebnout prvniho rucnikare po hlave…

                    0 0
                    • dancing dog  

                      o co jde?:v 48 OSN v oblasti odsouhlasila dva zhruba stejne velke staty,arabsky a zidovsky. Ve stejny den, co skoncila britska sprava, Arabove napadli uzemi,pridelene Zidum. Z tohoto uzemi hned prvni dny po tomto utoku odeslo dost Arabu s tim, ze pockaj v klidu u sousedu a pribuznych, az bratri zazenou Zidy do more. A ejhle, Zidi,ac v mensine, arabske vetsine ododolali,naopak ziskali v boji znacnou cast uezemi te plochy, puvodne urcene pro Araby.V podstate nedobyli jen Gazu a uzemi tzv. Zapadniho brehu reky Jordanu( ten branila jedina poradna vojenska jednotka Arabu,Brity vycvicena tzv.Jordanska legie).Ta udrzela i Jerusalem, teda hlavne diky tomu, ze Zide ho nedokazali stacit dobyt pred dojednanym primerym,ktere dodrzeli(Jerusalem pak dobyli az 1967 v 6denni valce).Z Arabu,kte­ri si „na par dnu odskocili od valky pryc“ a k jejich nemilemu prekvapeni Zidi vyhrali, se stali uprchlici, Arabove,kteri zustali, se stali obcany Statu Israel. Zapadni breh,Jerusalem a Gaza byly dobyty v tom 67, stejne jako Golanske vysiny a Sinaj, ubraneny v Iom Kipurske valce 1973, Sinaj byla Egyptu vracena myslim78 za Begina- po vytezeni vetsiny ropy:)

                      0 0
                      • ememem1  

                        no, zas keby sme isli dalej zistili by sme, ze je to konflikt strasi jak biblia a nema a ani nemoze mat jasne a ciste riesenie. nicmenej plati

                        0 0
                        • dancing dog  

                          to neni. arabsko-zidovsky konflikt v oblasti vznikl v podstate az behem 19.stoleti, kdy se Zide zacali tam stehovat a pudu zurodnovat a delat z ni urodnou pudu s vysokymi vynosy, ktere Ahmed, kterej dal pasl kozy na skale a pisku, nelibe nesl… az na par pogromu meli Arabove mnohem vetsi problem s Turky nez se Židy..

                          0 0
                      • vasek80  

                        Nemáte někdo tip na dokumenty, nebo film o této problematice? Kdysi jsem viděl jen o 6ti denní válce.

                        0 0
                        • dancing dog  

                          kniha exodus anebo objektivnější O Jerusaleme..to je vlastne dokument, jen knizni, o filmech ted nevim, ale na youtube nebo nejakejch sionistickejch strankach urcite neco bude..

                          0 0
                    • ememem1  

                      na RT

                      0 0
                    • JSt  

                      to mas tezky… je to umely stat, ktery zabral cizi uzemi. taky by ses snazil vystipat nezvaneho cloveka, ktery by se jednoho dne usidlil u tebe doma. ;-)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        co je starší? Bible nebo Korán? A židi byli v Jeruzalémě už za Ježíše…

                        0 0
                        • JSt  

                          jenze tam nebyli sami, ze. ;-)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            nechceš mi tvrdit, že tam byli muslimové, viď?

                            0 0
                            • JSt  

                              takze este raz. ten stat vznikl zcela umele zaborem uzemi v roce 48 a jako bonus se zacal roztahovat i za puvodne myslene hranice. tim vznikl cely problem. na bibli s koranem se muzes v tomto pripade s klidem ****** ]:-), to neni primarni problem. ;-)

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                židi tam byli už v roce 0

                                pak je muslimáci za převelikého vraždění vytlačili

                                takže cokoliv vedlo k návratu židů je správně

                                btw korán JE primární problém

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  V Americe byli iniáni už v roce 0

                                  pak je křesťané za převelikého vraždění vytlačili

                                  takže cokoliv by vedlo k návratu indiánů je správně

                                  btw bible JE primární problém

                                  Takže tvoje argumenty jsou argumenty kvalitně zmasírované a oddané ovečky.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    budeš se divit, ale s tou Amerikou souhlasím…ale i ti indiáni tam vtrhli z Asie ;-)

                                    bible není problém, protože křesťanství není násilné

                                    křižácké války byly jen nutná obrana proti rozpínajícímu se islámu

                                    0 0
                                  • ememem1  

                                    tu si siscemocno neni zmasirovany zato ti statne hrabe.

                                    0 0
                                • Peslezedirou  

                                  V muslimských zemí se měli židé většinou dobře, mohli svobodně vyznávat víru, mohli dělat většinu povolání, mohli také nosit zbraň a nemuseli být viditelně označeni, což se dělo vždy v Evropě, nejpočetnější židovská komunita, kromě Izraele žije v Íránu, to jen tak na okraj.

                                  0 0
                              • ememem1  

                                hlboko sa mylis, to je primarny problem. tento konflikt exituje minimalne od biblickych cias. o tom sa je zbytocne sa hadat, staci pozriet hisotricke pramene pripadne bibliu.

                                0 0
                        • raceman  

                          stary zakon > novy zakon sepsany nekdy po smrti jezise jeho ucedniky a stylem jpp > koran sepsany nekdy po smrti mohameda tusim v 6. stoleti n.l. opet jeho ucedniky a stylem jpp

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            já to vím, ale hodně lidí tady asi ne :-(

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              „co je starší? Bible nebo Korán? A židi byli v Jeruzalémě už za Ježíše…“

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                jo, kopírovat a vkládat už ses naučil, ale pochopit ironickou otázku ještě ne…tak hybaj zpátky do školy a vrať se až to budeš umět ;-)

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Za prvé – ty mi sice můžeš říkat, co mám dělat, ale já na to zvysoka seru.

                                  Za druhé – narážel jsem na to, že ve svém ironickém příspěvku se opíráš právě o informace z bible, načež přiznáváš, že je psaná stylem JPP.

                                  A správně kopírovat a vkládat je klíčem k diskuzi – vymýšlet si fakta je poněkud slabší varianta.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    asi nereaguješ na mě, že? já napsal:

                                    „co je starší? Bible nebo Korán? A židi byli v Jeruzalémě už za Ježíše…“

                                    co je na tom vymyšlené a kde vidíš něco o stylu JPP? že ty jsi od CTRL+C/CTRL+V n­edošel ke čtení autorů příspěvků a neumíš správně řadit odpovědi, viď?

                                    0 0
                    • Ruprt2  

                      tak jo

                      0 0
                • ememem1  

                  nemusis ich mat rad ale ak nemas v hlave totalne nakydane tak ti musi byt jasne, ze keby tie rakety nedopadali na jeruzalem tak by dopadali na europske mesta. a radsej si ani nechcem predstavit tych rasovo, genderovo aj politicky korentne vyvazenych komikov v rovnosatach co zostali po europskych armadach ktore kedysi dobyli svet co by asi robili, keby dnes museli naozaj denne bojovat o existenciu jak izraelska armada. a europa bude palestincom este posielat peniaze a podporovat ich. neuveritelne, nepochopitelne.

                  0 0
                • JSt  

                  co si mam myslet o protiamerickem webu, ktery vyuziva americke komercni technologie? ;-)

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Dobrý hovna. Dal jsem si pár článků a hned si o sobě zase myslím, že nejsem tak blbej :-)

                    0 0
    • Rychlej turista  

      Menší městský dům

      Když si to člověk přepočte, tak je někde chyba. Buďto jsou menší městské domy drahé nebo stříbro je levné :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        má to někdo štěstí… já našel v baráku akorát dvě carský kopějky.

        btw koukám že podle aktuálních cen stříbra by sis za pár kg koupil tak akorát ojetý auto…

        0 0
        • McBlacky  

          ale ten voser když ti stopnou stavbu protože to přebírají archeologové. rok žádná míra…

          0 0
          • Pavel  

            Stalo se nedaleko (zdejší krajina je plná takových archeo „sraček“ – Pohansko, Mikulčice, Věstonická Venuše). Chlápek bagroval základy domu a narazil na „střepy“, tak zavolal majitele. Ten se na to podíval, dal mu litr a řekl: „Nic jsi neviděl, bagruj dál“. Měl totiž s archeologami své přebohaté zkušenosti…

            0 0
        • Rychlej turista  

          Tak, tak. Prodat bezcennou ojetinu, dokud si lidé myslí, že má nějakou cenu a nakoupit za to stříbro. Pak si jen chvíli počkat a to stříbro vyměnit za barák :-)

          0 0
      • dancing dog  

        stříbro je nyní extrémně, až iracionálně levné, velmi podhodnocené.. bez dph ku zlatu sotva 1:50, historicky 1:12–15. V součastnosti jedna z nej investic..

        0 0
        • Smazaný účet  

          Hmm..koukam na to…takze pokracovani v duchodovem vlaknu:)

          0 0
          • dancing dog  

            no, mysli si co chceš, já o tom jsem přesvědčen.. nepopíratelnej fakt je, že stříbro je nyní oproti zlatu podhodnocené a že se mnohem více průmyslově spotřebovává a k tomu většinou nerecyklovatelně.. no flame

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tj..skoda ze je na nej u nas dan…kurna…nicmene pri „malych“ investicich na dlouhy cas (ha, duchodove vlakno je tady), je to docela fuk…

              0 0
              • dancing dog  

                no, to je prave to- nekdo si posila litr mesicne na duchod, nekdo/vyrazna mensina/ si kupuje mesicne treba jednouncovou stribrnou minci nebo posila litr na sporeni ve zlate..co myslis, kdo na tom jednou bude lip?

                Co se tyce DPH, to je vskutku mrzutost,na druhou stranu,až to prdne,tak tech 100–150Kc za unci navic bude nepatrna malickost..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Na sporeni ve zlate bych neposilal, ale nakup je jasna volba:)

                  0 0
                • vasek80  

                  Kupovat investiční fondy investující do zlata může jen blázen. Není to o nic lepší jak investice do dalších věcí na které si nemůžeš šáhnout. A kdo bude věřit fondu, že zlato opravdu fyzicky nakupuje a někde v trezorech schraňuje.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    ja bych to delal jako tyhle tovarny na penize http://www.ceskatelevize.cz/…ela-planeta/

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Tohle bude jeden z významných urychlovačů kolapsu, až to lidem dojde, protože banky většinou už to zlato nemají. On to zlato nemá už ani FED :-D

                    0 0
                      • Smazaný účet  

                        No..hehe..kua tak co ted..zlato nebo stribro…asi vsehcno utratim za kurvy, chlast a chlebicky:)

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Za čas si spousta lidí řekne, že tohle by byla jejich životní investice :-) Dojde jim to bohužel pozdě.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            njn…ale jak dlouho bude to „za cas“…hm…?:(

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              precejenom davat do kovu vice nez tretinu/polovinu likvidity je docela problem…

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                když si to tak spočtu, tak to dělám…něco mám v titanu, neco v ušlechtilé oceli, něco v olovu… :-)

                                0 0
                              • Rychlej turista  

                                Přijde na to, v jak velkém balíku člověk je. Kdo je ve vatě, tak by měl zkovit aspoň tolik, aby po restartu systému mohl začít nanovo. Řekněme, že až bude po všem a začne se zase od nuly, bude nějaký nový systém, nějaké nové oběživo, no a dotyčný přinese kovovou hroudu a tu za to nové oběživo vymění. Protože bude nový systém opět na začátku a proto na delší dobu bezpečný, zlato se zase stane barbarským reliktem minulosti. Až do doby, než opět přijde jeho čas :-)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Nicmene jsem ted spise dumal nad stribrem…no uvidime…

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Chce to nejspíš obojí. Zlato je zlato, to budou lidé chtít vždy, a stříbro je také průmyslový kov a u něj se dá předpokládat rychlejší nárůst hodnoty. Ať už z důvodu toho, že se průmyslovým využitím ztrácí rychleji, než ho přibývá těžbou a recyklací nebo z důvodu toho, že je z historického dlouhodobého pohledu oproti zlatu v současnosti silně podhodnoceno. Historicky by mělo být zhruba 1:15 a nyní je nějak okolo 1:50.

                                    0 0
                                • McBlacky  

                                  a ty si myslíš, že to půjde takhle poklidně ?

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Budou snahy to zlato z lidí vytáhnout. Klidně se může jít cestou jako nedávno v USA – nuceným odevzdáním za úřední cenu, kdy bylo jeho držení zakázáno pod hrozbou drakonických trestů. Kdo odevzdal, nějaký peníz dostal, kdo neodevzdal, krátce na to dostal tuším o 40% více :-)

                                    0 0
                                • Smazaný účet  

                                  prd, každýho kdo bude mít trochu zlata či jiného majetku odkrouhnou masy, v lepšim případě mu to znárodní.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Jak ti muze nekdo neco znarodnit, kdyz nevi ze to mas?:) Pokud by nahodou byl zakaz obchodu s kovy, tak nezbude nez oficialne neobchodovat, ale to je prece jasne:)

                                    0 0
                                • JSt  

                                  na jednu stranu tady strasis nepokojama a na druhou si myslis, ze budes schopnej ubranit nejaky majetek. nejsi rambo. :-D

                                  0 0
                    • Rychlej turista  

                      A zase to zlato :-)

                      Kdyby někdo nevěděl, o čem je řeč, když se mluví o „krvavých hranicích“ Velkého Středního východu, tak dole je jeho mapa, stará už hromadu let. Taky se mu říká Nový Střední východ, zní to lépe, ne tak strašidelně :-)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Pro nas mene nechapeve, nebyl by komentar k obrazku?

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Někde je k němu celý článek, bohužel už nevím kde.

                          Kdysi, před léty, si to na nějakém dýchánku plánovačů uspořádání světa namaloval jakýsi generál. No a ostatním se to tak zalíbilo, že tomu začali říkat Velký (později Nový) Střední východ a rozhodli se, že tohoto uspořádání dosáhnou řízeným chaosem.

                          0 0
                          • AsiJura  

                            Já bych tak na polovině té plochy viděl Izrael, kdy bude další slezina, ať jim to můžu přemalovat?

                            0 0
                      • Peslezedirou  

                        Zlato je prý spolehlivý indikátor válek, uvidíme, snad se nic nestane.

                        0 0
                • Drno  

                  A ty to tak delas, kupujes stribro pravidelne? A uz jsi ho zkousel prodat, pokud ano, zkusenosti (rychlost, ztrata hodnoty)?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nakup drahych kovu neni zpusob jak vydelat. V kratkem casovem horizontu bys nakupem a prodejem prodelal (naklady na dopravu, rozdil prodejni a vykupni ceny, kolisani kurzu). Finta je, ze tyhle „drobnosti“ se ztraci v dlouhodobem casovem horizontu a zustava jenom zmena kurzu vuci ostatnim menam…

                    0 0
                    • Drno  

                      Ano, tohle se pise na kazdym webu, kde kovy prodavaji :-) Me zajimala konkretni zkusenost. Mozna uz nekdo prostredky ulozene v kovu potreboval promenit zpet na obezivo.

                      0 0
            • Smazaný účet  

              a neni nahodou zlato nadhodnocene?

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mozna…ale az se to provali, tak porad bude propad mensi, nez u papirku:)

                0 0
              • dancing dog  

                je. a bude ještě mnohem více…

                0 0
              • Nikovlas  

                Úsměvné je, že někdo tu opovrhuje penězi, jakožto věcmi jinak neužitečnámi, jejichž hodnota je založena na všeobecné důvěře široké veřejnosti.

                Naproti tomu zlato je komodita bez prakticého využití (respektive za danou cenu je ho ve výrobě zpracováno naprosté minimum), jehož hodnota je založena na všeobecné důvěře veřejnosti.

                Rozdíl je v tom, že majitel zlata má celkem slušnou jistotu, že se nenajde někdo, kdo si „vytiskne“ libovolné množství „nového zlata“. Nicméně kdyby ho lidi přestali chtít, jeho hodnota bude úplně někde jinde… a lidi ho chtějí právě kvůli jeho hodnotě… taky takovej začarovanej kruh spekulací.

                Fakt je, že tenhle kruh už funguje pěknou řádku let – asi dýl, než trh s jakoukoliv jinou komoditou – tak se tomu dá přiřadit určitá spolehlivost :-)

                0 0
                • Flegmatik  

                  A navíc si myslím, že většina majitelů zlata tajně doufá, že to někdy za ty papírky zase smění :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nemusis menit za papirky, ale primo za zbozi.

                    Kdyz pujdes koupit krabici naboju, tak je urcite pohodlnejsi zaplatit zlatem, neb s sebou tahnout kravu (jako zvire, ne zenu)..

                    0 0
                • Rychlej turista  

                  Zlato je barbarský relikt minulosti a moderní centrální banky ho vůbec nedrží.

                  Nekryté papírové měny jsou moderním nástrojem. Jsou cestou, jak si natisknout blahobyt, prosperitu a cenovou stabilitu. Čím více papírových peněz, tím jsme všichni bohatší. Se zlatem bohatnout nemůžeme, protože ho (moc) nepřibývá (a disponibilního stříbra dokonce ubývá).

                  Velkou nevýhodou zlata je, že nelze centrálně kontrolovat jeho dostupné množství. Další nevýhodou je, že ho občané mohou držet zcela anonymně a tak se zlovolně vyhýbat dani z majetku, zdanění prostřednictvím inflace či největšího sociálního výdobytku – vyvlastnění. Zlato je nefunkční měna, protože není spjato se státem a zcela nesmyslně platí i po měnové reformě či po bankrotu či dokonce zániku státu.

                  Naprostou tragédií a nejhorší noční můrou pak je, pokud si zlata všimnou lidé, protože se zlatem se to má tak, že to je prostě zlato, etalon hodnoty. Takže pokud se něco mění, je to hodnota peněz, kterou je třeba vydávat za cenovou bublinu na zlatě.

                  Obrovskou nevýhodou zlata také je, že u něj neexistuje riziko protistrany, což jeho držitelům dává nežádoucí klid a jistotu.

                  0 0
                  • scota  

                    Já jsem investoval do mědi to je jistota ;-)

                    0 0
                  • dancing dog  

                    tak to máš dost špatný info, nebo spíš info tak z roku 2006. Investiční banky teď naopak zlato ve velkém nakupují + státy jako je Indie a Čína. To se vsaď.

                    Jedou na jistotu ve finančním světě plnym nejistoty + elegantně se tak zbavují dolaru, který po změně ratingu USA z AAA na AA+ přestal být neotřesitelnou jistotou…

                    0 0
                    • JSt  

                      a jako sionistovi bychom ti meli verit urcite vic nez turistovi. ;-)

                      0 0
                      • dancing dog  

                        jojo, já jsem ten sionista z Krušnejch hor :) takoví jako já tady neustále usilujem o světovládu, teda pokud zrovna nejsme v práci, na kole, s kočárkem, nebo si neodskočíme na snowboard ;)

                        0 0
                  • ememem1  

                    konzistentnost tvojich nazorov teda rozhodne nejde oznacit ako za stabilnu. inak povedane z tych svojich konspiracnych webov ti uz asi pretocilo totalne a zacinas nie ze blabolit jak doposial ale rovno bluznit, proste spajas slova do viet bez akehokolvek vyznamu, ani jedina veta co si napisal nedava nijaky zmysel.

                    nehces sa vratit k pisaniu o 24-kach a celodennych nonstop vyjazdoch pripadne do threadov o treningu a pod.? to sa dalo docela dobre citat.

                    0 0
    • Člověk a jeho svět  

      Ve zlatě? Kadidle, drahém kamení?

      0 0
    • Smazaný účet  

      600:)

      0 0
    • Smazaný účet  

      motivace

      0 0
      • Smazaný účet  

        to je krása! takhle stoupající graf už jsem (kromě zadlužení státu) dlouho nikde neviděl :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Hezky, jaka je to komodita?

        Btw…priroda je „vychcana“…viz Kramer-Kronigovy relace , ilustracni obrazek

        Ted jenom prijit co je tou imaginarni komponentou…mohla by to byt spokojenost?…moh­la…se stoupajici cenou komodit spokojenost klesa. Jakmile dojde k saturaci, spokojenost „pada na nulu“ a stejne tak i cena komodit…

        Btw. je to taky jinak vyjadrena kauzalita…

        0 0
        • Smazaný účet  

          to je komplet obchodni system… asi 30 akcii… je potreba trochu diverzifikovat.

          ja bych tou tvou krivkou popsal nezavislost :) nezavislost na miste a case…

          0 0
          • Smazaný účet  

            no to jsem zase napsal blbost…

            0 0
          • Smazaný účet  

            největší jistotu a nezávislost ti dneska zajistí jen kapsle se zamraženou spermií vystřelená nazdařbůh do kosmu…třeba jednou potká vajíčko…

            0 0
    • Tomkac  

      Ahoj, rad bych se jen zeptal, ktera banka je momentalne ted nejvyhodnejsi pro muj styl „jakoze“ penzijniho sporeni??? Veci se maji takhle… Je mi 25 let, z ceho budu zit v duchodu neresim, stejne asi zdechnu. Spis mi jde o to ktera banka mi dokaze vyplatit (=zrusit) me sporeni po treba ctyrech letech za nejvyhodnejsich podminek??? Jsem schopny si prispivat na sporeni 300–400Kc mesicne plus ma firma dodava zamestnacum nejake procento z platu na penzijni sporeni (pokud si ho zalozim), to dela prumerne asi 500–600kc mesicne.. Takze pokud bych pocital s tisicem mesicne, tak za 4 roky penzijko zrusim a vytahnu z toho priblizne 48 tisic kc, samozrejme s tim, ze statni prispevky se mazou… Existuje nejaka banka u ktere tady tyto ctyrlete vybery muzu delat pravidelne??? :-D

      0 0
      • Tomkac  

        aby jste mi rozumneli, jde mi vlastne jen o to, abych vytahl z firmy mesicne 600, tak jak to delaji moji kolegove a za 4 roky si penize vybral.. Jeste do ted to bez problemu fungovalo, ze penzijko se zalozilo, pak zrusilo, vybrali se penize a jelo se od znova… Jenze ted maji snad vsechny banky jine podminky a ja nevim jak to resit… :-(

        0 0
      • Nikovlas  

        Po mě v bance chtěli za zrušení 800, protože to bylo do 50 měsíce – pak už je to bez poplatku. Přijdu o státní příspěvky, nevím, jak je to s úrokama… a nevím, jak je to s vklady zaměstnavatele – doporučuju se jít zeptat na pobočku a asi si to hlavně přečíst, protože na pobočkách jsou blbí.

        0 0
        • Tomkac  

          s 800 Kc za zruseni pocitam, vklady od zamestnavatele zustavaji, jde mi jen o to, ktera banka mi nabidne zruseni plus nove zalozeni po 4 letech…

          0 0
    • raceman  

      700 :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      spořit ve Švýcarsku, cheche :-)

      http://zpravy.e15.cz/…uroky-937998

      0 0
      • Smazaný účet  

        No..silny frank muze byt problem…a je…pech:D I tahle bublina praskne:D

        0 0
        • Rychlej turista  

          Silný frank už nikdy nebude, od loňského podzimu je to jen další bezcenný potištěný papír.

          Mlho, o té hranici 1,2 CHF/EUR se tady už dobrou čtvrthodinu bavíme :-) Bylo o ní, jako nepřekročitelné, rozhodnuto začátkem loňského září, psal jsem o tom.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hmm…sem prehlidl…no…hmm­..no…hmm…asi ani nemam co napsat…

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ovšem ten útěk peněz do Švýcar a snaha je ochránit i za cenu záporného úroku svědčí o zoufalství investorů. Na německých dluhopisech je to samé. S krachem eura evidentně nepočítají jen spokojené ovečky :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak vis co, spokojene ovecky se velese pasou, poziraji travicku(i trochu nahnilou) a az budou mit vypestovanou hezkou srst, tak je oholime az na kuzi:)

                0 0
              • Nikovlas  

                A jak se na to připravují ti, co s tím počítají?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak aby je to postihlo trochu mene nez ostatni:)

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Zbavují se peněz, zejména těch virtuálních. Když zrušíš třeba penzijní fond, tak je to minimálně na 3 měsíce, než nějaké peníze uvidíš. U životních pojištění a dalších skvělých produktů to bude podobné. Pokud to zdárně stihneš, pořád budeš mít virtuální hromadu na účtu a té je třeba se taky zbavit. A to taky stojí čas, pokud neskočíš po prvním, co se ti namane, jen aby ses toho zbavil, za jakoukoliv cenu. Takže se to má tak, že většina lidí dosud nic netuší, nic neřeší a až se k nim dostane, že by se něco mohlo brzy dít, bude pozdě. Neudělají už nic i kdyby měli čas několik týdnů. A panika je mrcha, jak se dají do pohybu masy, je pozdě, už neudělají nic, vůbec nic.

                  0 0
                  • JSt  

                    co penize, ale az nastane vzpoura stroju. to bude teprve peklo. ;-)

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Tak jasně, že připravit se na všechno nedá. Jde o to, aby člověk nebyl za úplného blbce sám před sebou, když neudělá vůbec nic. Aby si jednou nemusel říct: „Že já blbec, vždyť jsem to věděl!“

                      Carpe diem, memento mori.

                      0 0
                      • JSt  

                        bych vypichl pouze totok: Jde o to, aby člověk nebyl za úplného blbce sám před sebou :-D

                        0 0
                      • Nikovlas  

                        Koukám, že čteš samý relevantní zdroje :-) Zase je fakt, že život je pak mnohem větší dobrodružství :-D

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          XV. Podzimní konference na téma Blackout v ČR – Strašák nebo faktická hrozba?

                          Někteří z přítomných konspirátorů:

                          • Bohuslav Bernátek, prezident AEM (Asociace Energetických Manažerů)
                          • Zuzana Šolcová, výkonná ředitelka AEM
                          • Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec pro energetickou bezpečnost
                          • brig. gen. Miloš Svoboda, náměstek GŘ HZS ČR pro prevenci a civilnínouzovou připravenost
                          • plk. Antonín Kreml, náměstek ředitele Služby pořádkové policiePolicejního prezidia ČR
                          • Pavel Šolc, náměstek ministra, MPO
                          • Richard Hlavatý, předseda výkonného výboru TPEB
                          • Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu
                          • Radim Chrapek, hlavní dispečer, ČEPS, a.s
                          • Josef Janošec, ředitel Institutu ochrany obyvatelstva
                          • Martin Bílek, bezpečnostní ředitel, ČEPS, a.s.
                          0 0
                          • JSt  

                            jeste jsi zapomnel na jana zizku, husitskeho vojevudce. :-D

                            jinak u konference s podtitulkem Strašák nebo faktická hrozba? ocekavam, ze v zaveru bude shrnuto, ze je to velmi nepravdepodobny strasak a tim to hasne. ;-)

                            pokud by to mela byt hrozba, byl by ten nazev volen jinak. muzu se samozrejme plest, ale vidim to dost nepravdepodobne. ;-)

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Na nepravděpodobných jevech je nejhezčí to, že se celkem běžně stávají :-)

                              Otázka nezní jestli, ale kdy.

                              0 0
                              • JSt  

                                to je pravda, nicmene na me to cele pusobi nasledovne. ;-)

                                pokud chce firma ziskat nejakou certifikaci, musi mit spravovana rizika nejakym manazerem rizik. tato rizika jsou casto vykonstruovana, s pravdepodobnosti limitne se blizici nule. a tady si proste par lidi prislo poplkat o jednom riziku takoveho charakteru. ;-)

                                0 0
                            • Rychlej turista  

                              Název je zvolen samozřejmě tak, aby nezúčastněné nevyděsil.

                              Když se podíváš na program, tak

                              10.55 – 11.15 plk. Antonín Kreml, náměstek ředitele Služby pořádkové policie Policejního

                              prezidia ČR

                              Úloha Policie České republiky při ochraně energetické kritické infrastruktury

                              tento strejda přes pouliční boje tam určitě mluvil o tom, jak jak bude hlídat nějaký drát a ne o tom, co je jeho skutečná práce – pacifikace šíleného rabujícího davu :-)

                              0 0
                          • Nikovlas  

                            A závěry?

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Co já vím, já tam nebyl. Zeptej se někoho, kdo do toho dělá, co si o tom myslí. Ale tak nějak se má za to, že od anarchie nás dělí 9 jídel :-)

                              Pokud jsi přesvědčen, že k tomu nemůže dojít, tak se tím nezabývej.

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                Tak já právě čekal, že se o tom něco dozvím – bohužel – žádné relevantní informace. Opět.

                                0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Když vyhledávání je tak těžké…

                                  0 0
                                  • Rychlej turista  

                                    Hned třetí odkaz z vyplivnutých 20 000 :-)

                                    0 0
                                  • Nikovlas  

                                    Tohle bylo celkem zajímavý čtení.

                                    0 0
                                    • Rychlej turista  

                                      Jo, je toho všude plno. Zrovna tohle je způsob přežití, o kterém furt píšu, že by lidé měli jít, pokud chtějí přežít – spolupráce. Nemusí to jít až tak do extrému, ale pokud tu ta možnost je a lidé se tak realizují, proč ne. Rozhodující je, aby lidé nešli proti sobě, ale naopak – sousedi, obyvatelé ulice, vesnice se zorganizovali a spojili, spolupracovali, chránili se navzájem, chránili blízký statek, který je bude krmit… Když drancující hordy narazí na organizovaný odpor, půjdou jinam.

                                      Kdo se bude spoléhat sám na sebe, na svůj arsenál a své střelecké schopnosti, dlouho nepřežije. A přitom první, co lidi napadne, je, zakopat se, opevnit se, ozbrojit se… Tohle může fungovat chvíli, ale pro dlouhodobé přežití to není.

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Tyhle principy jsou obecně základem fungující společnosti – ať už dnes, nebo po případném pádu systému.

                                        0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Ano, ale všimni si, že trend vnucovaný nám sdělovadly je přesně opačný – rozbití rodiny a přirozených komunit, atomizace společnosti. Proč asi?

                                          0 0
                                          • Nikovlas  

                                            Tak to vidí ten, co to tak vidět chce… já žádný tlak na moji osobu k rozbíjení komunit nevidím :-) A myslím, že s médii občas do styku přicházím. Hledáš v tom něco, co tam není.

                                            Globální ekonomika je v problémech, že se to v blízkých letech posere úplně vyloučit nelze, že jsou o tom někteří lidé skálopevně přesvědčeni a připravují se na to – řekl bych, že jenom dobře (teoreticky tom snižují výkonnost ekonomiky, ale zcela minimálně, vzhledem k jejich počtu). Ale že by na nás média tlačila, abychom byli všichni individualisté a nebrali ohledy na okolí… ještě možná reklamy za účelem prodeje určitých produktů… ale obecně to říct nelze – to už je paranoia.

                                            0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              Jsi s tímto stavem spokojen, protože jsi, vzhledem k svému věku, nic jiného nezažil. Tady si naříkáš nad dříve běžnou věcí. Zeptej se pamětníků, jak stavěli své domy. K dokonalosti to dovedli na Prajzké, kde za rok si svépomocí dokázali lidé postavit baráky z půlky ulice. Za pár týdnů postavili barák a šli stavět další. Kdo tehdy chtěl, barák postavil, a nebylo to tím, že by byl v takovém balíku. Svépomoc dělala divy a když lidé budou chtít, bude je dělat zase.

                                              0 0
                                              • Rychlej turista  

                                                …protože Hlučíňáci drželi pospolu (především rodiny,mohli si dovolit stavět větší domy.Každý rodinný příslušník pomáhal a pak bylo pomoženo jemu…

                                                0 0
                                              • Nikovlas  

                                                Zfušovanej barák si teď může rodina postavit taky (sice na černo…) – nemyslím si ale, že je to dobrá investice na penzi.

                                                0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              Jsi už prostě jiná generace, vychována režimem ke svému obrazu. Každý režim to tak dělá a významnou úlohu v tom dělá vymazání paměti národa a přepsání dějin.

                                              0 0
    • dancing dog  

      všem, co zavítali na toto vlákno bych doporučil toto

      0 0
    • Kynio  

      Mám penzijko už od 1.8.2008, takže asi 52 měsíců u český spořitelny. Teď momentálně je tam asi 22 000Kč.

      Mám v tom pokračovat, nebo bude lepší zahodit státní příspěvky a zrušit to celý? Je mi 23 a myslím, že to asi nemá smysl tohle spoření. Díky za rady

      0 0
      • dancing dog  

        osobně bych to zrušil, dohodil něco přes 10 a koupil jednuncovou zlatou minci. a pak pravidelně jednu jednouncovku ze stříbra každej měsíc..

        0 0
        • Smazaný účet  

          Minci/slitek…podle toho jak to ten mesic zrovna vychazi…za premie treba zlatou unci:)

          0 0
          • destr  

            A jakej je v tom stříbru vůbec rozdíl? Když to hodím do zbozi.cz tak jsou tam rozdíly třeba i 5 tisíc.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jednak marze, druhak nektere zname slevarny/mincovky prodavajhi trochu draz…na druhou sranu jejich produkty jsou pak zase zname a maji na trhu svou historickou pozici (=jsou duveryhodne)…stri­bro klidne nakupuj na kila:)

              0 0
              • destr  

                No nemám v plánu ho nakoupit na kila, ale čistě teoreticky za 40 let prodám to „známé“ stříbro o 20% dráž když ho teď o 20% dráž koupím? Asi těžko, že?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  to ti nikdo nepovi:)

                  0 0
                • vasek80  

                  Klidně to může být o 20% dráž a nebo to může být o 80% méně a nebo taky o 2000% víc.

                  Měco mezi tím to bude. Asi

                  0 0
                  • destr  

                    Mám to na mysli tak, že to „značkový“ prodám o 20% dráž než bych prodal to obyčejny.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      nevim kde jsi vzal tech 20%, ale tipuju, ze prodas „snadneji“…

                      0 0
                      • destr  

                        No tak nejlevnější cca 23.000,–, nejdražší cca 30.000,–, takže víc jak 30%.

                        0 0
        • Smazaný účet  

          Jinak osobne bych asi nechal a k tomu nakupoval kovy:)

          0 0
        • oddie  

          Kde?

          0 0
        • destr  

          A za jak dlouho se to vrátí, když ji nakoupíš tak o 30% dráž než jakou má cenu a eventuelně prodáš o 15% levněji než jakou má cenu a to nepočítám následné DPH.

          0 0
          • McBlacky  

            DPH máš jen u stříbra, ale máš pravdu, že investovat po tisících nebo desetitisících není moc efektivní, protože to brutálně přeplatíš.

            0 0
          • dancing dog  

            :) mluvíme o šetření na důchod, ne o krátkodobou spekulativní investici.. kovy nejsou pro spekulanty, kovy jsou nosiče hodnoty, stačí, když si za ně za 20 let koupíš, jako za hodnotu peněz, které nyní do nich investuješ. Ikdyž- osobně jsem si jist, že zlato, a zejména stříbro má obrovský růstový potenciál, a to, ikdyby žádná krize nepřišla, jako že přijde…

            Za pár let bude nějaké navýšení ceny o DPH úplně k smíchu..

            0 0
            • destr  

              No a dá se to DPH nějak obejít krom prodeje třeba v Německu?

              0 0
              • Rychlej turista  

                Vyprat přes firmu.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Stribro se nakupu bez dph v rakousku. Vyprani pres firmu by taky fungovalo. Musis si spocist co se ti vyplati…ja vim, ze se mi nevyplati jet nakupovat do rakouska, protoze nemam na jendorazovy nakup v takovem objemu…

                0 0
                • destr  

                  Máš nějakej odkaz na možnost nákupu v rakousku? Nedaří se mi nic najít.

                  0 0
      • Meluzina  

        nechat

        0 0
      • Nikovlas  

        Jestli ti zaměstnavatel nepřispívá, tak zrušit – raději stavebko, jestli ještě budou fungovat státní příspěvky – to se dá aspoň časem vybrat.

        Můj názor.

        K reakci Meluzíny – svoje matematické a ekonomické schopnosti nám již předvedla v úvodu vlákna – můžeš si to přečíst…

        Nebo mě ještě napadlo – pokud nemaj rodiče penzijko, tak jim ho zaplať – k penězům se dostaneš mnohem dřív. Má to podle mě smysl tak od 50 let.

        0 0
      • Smazaný účet  

        na penzijko se vyprdni…až usoudíš, že to stačilo, tak sejmeš nějakýho novináře a máš do konce života ubytování, stravu a lékařskou péči zajištěnou…

        0 0
    • Jakamodo  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • dancing dog  

      Pravdu díš, jedním z hlavních pravidel přípravy na důchod je vlastnictví domku či bytu bez dluhu,to ti řekne každý solidní investiční poradce…

      0 0
      • dancing dog  

        blbě zařazeno, reakce na Jakamoda…

        0 0
      • McBlacky  

        tak to je úplný základ

        0 0
        • oddie  

          Jo jo, pro tu realitní bublinu, co tu před lety proběhla, to byl hodně solidní základ, to byl naprosto geniální tah, vymýt masám hlavičku tím, jak musí něco vlastnit bez ohledu na to, co to bude, hlavně že to bude jejich, ten zisk z toho byl neuvěřitelný. Akorát to vystřízlivění z toho pro řadu lidí přinese ještě pěknou kocovinu…

          0 0
          • dancing dog  

            no, domnívám se, že realitní bulblina vznikla ani ne proto, že lidé chtěli mít své bydlení, ale proto, že(nebudu rozepisovat proč po září 2001) spousta lidí pořídíla hypotéky ne na jeden, ale víc domů, které chtěli pronajímat. To samé se stalo pak i v Irsku,nebo Španělsku…

            ne touha po vlastním bydlení,ale po zisku z realit byla hlavní příčinou..

            0 0
          • McBlacky  

            a jak si to ty osobně teda představuješ?

            když nic nezdědíš, ani ti nic rodiče nekoupí, tak budeš bydlet celý život v nájmu a v důchodu se půjdeš zastřelit? jen proto, aby jsi nedej bože nekrmil zlý trh realit…

            věc se má tak, že aktuálně pokud jsi nekoupil opravdu nějakou extra haluz v posledních letech, tak na ní nyní neproděláváš. Sice na ní ani nevyděláváš, ale pořád lepší než peníze v bance. Úroky hypo se dají stáhnout refinancem, takže kdo měl smůlu a šel za 5+% to nemusí lepit do nekonečna.

            0 0
            • Nikovlas  

              Třeba pro babičku je výhodnější bydlet v malym bytě, než ve starym baráku… ale my jsme tu všichni sportovci, takže v 70 pro nás bude hračka spravit střechu nebo vyměnit okap. Nebo nám to s radostí udělá zeťák, že :-)

              0 0
              • McBlacky  

                tak jasný, kdo ti brání prodat velký byt (dům) kde jsi bydlel s rodinou a koupit si menší na stáří.

                0 0
                • orm  

                  Zde je potřeba si položit otázku kdo to koupí. Populace u nás klesá a stárne, a pokud si každý řekne koupím si nemovitost a až budu starej tak ji prodám, tak komu ji budu prodávat, když všichni už nemovitost budou mít, většina populace bude stará a mladých, který by kupovali velké baráky, bude málo?

                  0 0
                  • McBlacky  

                    než bude mít každý nemovitost to si ještě počkáme, ale spíš se to nestane nikdy. Takže bych neměl strach.

                    0 0
                  • dancing dog  

                    omyl. driv bydlelo nekolik rodin v jednom byte, tedka chce kazda mlada rodina svuj dum nebo aspon velkej moderni byt, k tomu spousta singles pres 40, dost rozvedenejch lidi s novym zacatkem/partnerem, pristehovalci…at­d,atd

                    0 0
                    • oddie  

                      No, že chce je sice hezký, ale rozhoduje kupní síla. Myslíš, že dřív těch několik rodin bydlelo v jednom bytě, protože chtěli? Ne, protože neměli na víc. A dnes je to podobné, limitující je kupní síla – to, že se rozmohly levné hypotéky a na nemovitost dosáhla spousta lidí, co by na ně jinak neměli udělalo jen pořádný výkyv v cenách, po kterém se už s zpřísněním podmínek pro jejich poskytování a lehké recesi (tomu čajíčku, co tu zatím je, nelze říkat krize) stala řada nemovitostí téměř neprodejnými. Co pak přijde, až ta recese bude hlubší? To se pak bude prodávat jedna báseň :D Přistěhovalci to nevytrhnou, když se sem hrnou především ti, co jen berou…

                      0 0
                      • dancing dog  

                        omyl. Ti lidé tak bydleli, protoze nemeli kde jinde bydlet, ikdyby na to měli. Systém udělování bytů byl centrálně řízený a do výstavby sídlišť „králíkáren“ prostě bydlet , hlavně ve městech, nebylo kde..( poválečný populační boom)

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Bydlení pro celou rodinu. Stěhování sice ve vlaku bez oken, ale zato zdarma :-)

                          0 0
                        • mrozu  

                          V pohraničí byl po válce ve městech i na vesnicích neskutečný přebytek bytů a domů a ty se rozdávaly zadarmo, stačilo se přestěhovat. Problém byl jen v tom, jak se uživit, když komouši zlikvidovali veškeré soukromé podnikání, takže pravdu má oddie.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            jj, to tak třeba nějakej zlej živnostník měl velkej rodinnej domek, komunista ho násilím přestěhoval do pár místností a do zbytku mu nastěhoval tři další rodiny, takhle se rozdávaly byty…

                            0 0
                            • McBlacky  

                              u babičky s dědou dostali do baráku rusáka :(

                              zkus si to dneska představit. V baráku 5 lidí a ještě ti přidaj, páč máš dvoupatrový

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                našim to taky hrozilo, naštěstí se rodina včas rozrostla, takže to obsadili vlastní :-)

                                0 0
                          • dancing dog  

                            :) no, to jsou trosku jabka a hrusky.. no samozrejme, pokud prijde nejaka ultrakrize, tak vse bude jinak, ja meditoval o stavu veci soucasnych.. a az ta krize prijde, tak z toho hlediska je nyni co se nemovitosti tyce, investovat do cinzaku s mnoha malometraznimi najemnimi byty…

                            0 0
            • oddie  

              Osobně si to, možná naivně, představuji tak, že lidi by měli být schopni aspoň trochu používat mozek, aspoň se pokusit sečíst pár čísel, podívat se kolem sebe a nenechat si nakukat hovadiny z reklam či od různých agentů.

              Extra haluz nakoupilo v těch letech špičky lidí hodně, vždyť v tu dobu byly i rekordy v počtech poskytnutých hypoték. A že „aktuálně“ neprodělávají? Ve srovnání s čím? Třeba ve srovnání s tím, že kdyby místo panelákového 3+1 v betonové džungli koupeného na 100% hypotéku za 3 miliony nebo dokonce ještě dráž (i takové ceny byly!), kde jen poplatky a energie stojí dalších pomalu 10 tis ke splátce, si něco prostě najali za rozdíl koupili každej měsíc třeba ten slitek (kecy, jak je splátka hypo stejná jako nájem si případně nechtě pro babičku, to v Praze platilo naposledy před 10 lety), vydělá si na koupi toho bytu za třetinovou dobu, než by musel platit to hypo. A zbylých 20 let může spořit na důchod nebo si koupit to bydlení lepší, a bude na tom stokrát líp než když těsně před důchodem tak tak doplatí hypo na tuhle hrůzu, kde se stejně ndá bydlet, a na nic jiného mu nezbyde, kór s těmi poplatky.

              0 0
              • McBlacky  

                na jedné straně říkáš, že je dobrý si to spočítat a na druhý zase píšeš věci, které nejsou úplně pravda.

                10 tisíc měsíčně nezaplatíš nikde režii za 3+1, pokud si netopíš na 30st celoročně. Za třetinovou dobu si na to co platíš v hypo fakt neušetříš při placení nájmu jinde. A za 20 let si ušetříš na jakž takž důchod akorát v případě, že budeš dávat bokem alespoň 6ku měsíčně.

                pokud jsi koupil za 3 mega byt v roce 2008, který dneska má cenu 2,3–2,5 tak na tom aktuálně proděláváš. Na nájmu bys zaplatil pronajímateli řekněme 6–7 měsíčně a neměl bys z toho vůbec nic.

                0 0
                • oddie  

                  To jsou konkrétní čísla z konkrétních realizovaných kopí, prodejů a nájmů. Režie 8 tis měsíčně za panelákový 3+1 pro čtyřčlennou rodinu je naprosto běžná věc, kór když se někdo předem neobtěžuje zajímat se o výši FO – ten největší hejl se takhle dostal na 9,3 tis měsíčně, poté, co si myslel, že mimo splátky hypo už nebude platit nic. Vypadal dost překvapeně…

                  Nepsal jsem, že za třetinovou dobu v nájmu UŠETŘÍŠ, to jsi sebral kde? Psal jsem snad zcela jasně o INVESTICI do něčeho jiného. Dával jsem i příklad – ty zlaté slitky, cena je od r.2007 aspoň na dvojnásobku, přesně to hledat nebudu. Plus ten 3+1, co byl realizován v 2007 za 3M, dnes je možná za 2,3 – 2,5 v inzerci, ale to zdaleka neznamená, že se za takový nesmysl prodá, dnešní realizované ceny jsou nižší klidně o víc než 10%. Takže ten, kdo nekoupil v 2007, ale kupoval by dnes, ušetří milión jen na kupní ceně, plus úroky z té hypo (což měsíčně věru není malá částka), a jeho investované peníze dle příkladu nesly min. 10% p.a. Za jak dlouho si takhle za těchto podmínek na ten byt vydělá, aniž by si musel brát hypo, si snad už spočítáš sám – stejně jako sis mohl spočítat, že úrok 3M hypo na 5% (tvůj příklad!) je dražší než těch 6–7tis nájmu, takže ten nájem je v tomto případě jasně výhodnější…

                  0 0
                  • McBlacky  

                    celý to je o tom, kdo si co vybere za čísla. Ty víš, že to svým způsobem zkresluješ tak to tady tak plamenně neobhajuj. V reálu v tom paneláku budeš mít proti cihle ve starý zástavbě náklady o kolik větší 10–20% max.

                    psal jsi konkrétně: vydělá si na koupi toho bytu za třetinovou dobu, než by musel platit to hypo. – což když vezmeme reálně, tak hypo platíš 30 let (brutál co jsi měl na mysli) takže za 10 let bys měl ušetřit 2–2,5 mio při bydlení v nájmu.

                    Milion proti ceně v roce 2007 na bytu o kterým se bavíme taky rozdíl neuděláš. A uroky z investic 10% :) kdyby to tak fungovalo tak by už nikdo nechodil do práce

                    0 0
                    • oddie  

                      Ty neumíš číst? Píšu o konkrétních realizovaných cených srovnatelných bytů jak v r. 2007, tak dnes. Milión rozdíl u panelákového 3+1 oproti ceně r. 2007 v Praze JE realita dnešních dnů, dokonce bez nějaké větší snahy. A ty úroky z investic? Konkrétní příklad zněl průběžný nákup zlatých slitků od r. 2007 dodnes. To fakt nejsi schopný kouknout na ceny do grafu a spočítat pár čísel??? A že to nedělá každý? Inu, to je kouzlo investic. Před x lety taky „každý“ nenakoupil včas nějaký ten byt navíc, aby jej za pár let prodal za dvojnásobek (také konkrétní realizovaný příklad).

                      0 0
                      • McBlacky  

                        jestli máš statistku s prodejní cenou konkrétních bytů ve stejné lokalitě, stavu, vybavení tak to sem hoď.

                        a s tou investicí do slitků, to dělá zanedbatelné minimum lidí, tedy po těch částkách co přichází v uvahu u někoho kdo uvažuje o 3+1 za 2,5mega na dlouhou hypo.

                        Nesnaž se mi tvrdit, že znáš lidi, kteří uvažují o pořízení vlastního bydlení, nejsou v nijak extra finanční situaci ale nakupují měsíčně za 3–4 tisíce investice.

                        0 0
                        • oddie  

                          Znám lidi, kteří to tak dělají. Pravda, jejich cílovou skupinou není zrovna to panelákové 3+1, dílem i proto, že si umí spočítat i to, že jim ke stáří bude docela k ho… a k tomu má poměrně vysoké provozní náklady. Jestli tomu věříš nebo je mi srdečně šumák. A co se týče té částky na případné investice, při koupi za 2,5 vs nájem se měsíčně dá dosáhnout o dost většího rozdílu než 3–4tis.

                          0 0
              • Nikovlas  

                Nám asi před 2ma lety prodali byt za částečně privatizační cenu, takže skutečně platíme v Praze nižší splátky než byl nájem :-) Ale to není zrovna standartní situace…

                0 0
                • McBlacky  

                  to je totiž kurvárna a vůbec nechápu, že to ještě funguje :(

                  ideálně koupit od města a za dva roky s nulou navíc prodat.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    No – ono je trochu kurvárna, že celýmu sídlišti to prodali před X rokama za zlomek a my museli celou dobu platit nájem (20 let tam bydlíme), načež nám to jako posledním konečně odprodaj – levněji, než je tržní cena, ale zase násobně dráž, než privatizace (cca 700k za 3+1 v králíkárně, stará linka, jádro, už tedy plastový okna – jinak vše, jak bylo na začátku, pokud do toho lidi neinvestovali sami). Jestli to stavíš do pozice spekulace, tak asi netušíš, o co jde – všichni ti lidé tu bydleli před tím odkoupením a bydlí i po něm. samozřejmě že okamžitě se vynořily nabídky na odkoupení těch bytů z různých realitek, ale to neprodá ani 10% obyvatel.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      no celý to je kurvárna, to že vy to vyhryznete až ted a ne na začátku je sice vaše smůla, ale pořád na tom vyděláte.

                      700t za 3+1 k rekonstrukci, prodáte v pohodě za 2× tolik. A to, že jste do toho 20 let neinvestovali je vaše věc ne – nestálo vás to nic.

                      0 0
                      • Nikovlas  

                        Kromě 20 let nájmů… a já nepsal, že jsme neinvestovali. Ale sorry, ale pouštět se do nějakejch zásadních rekonstrukcí něčeho, co není tvoje a nemáš jistotu, že to vůbec někdy tvoje bude… a pak ještě platit nájmy…

                        0 0
                  • Flegmatik  

                    Tak už to dávno není. Jak píše Nikovlas, teď už pár let ty ceny prodejů městských bytů jsou často už s tou nulou na konci. S tím, že se do nich neinvestovalo, tak jsou v bídném stavu a prodávají se jen o něco níže, než by to prodávala realitka. A za tu dobu, co tam lidi zaplatili na nájmech (které jsou vyšší než u OV nebo DV), tak si ten rozdíl mezi tržní cenou a prodejní cenou od města svým způsobem už dávno zaplatili.

                    0 0
                    • kali222  

                      jj, ty ktery by sly dneska s nulou navic bouchnout se privatizovaly tak okolo pulky 90.let v Praze. dneska se snazej, aby privatizace byla cca 1/3 trzni c, ale jakej je real nakonci…

                      0 0
                • oddie  

                  No jasně, s privatizací to srovnávat nejde.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        jj, každej poradce i předpovídá, co bude…v Irsku teď majitelé nemovitstí asi skončí pod mostem…

        http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…

        0 0
        • Smazaný účet  

          Je treba to spravne politicky podat…vidis treba, ze kdyz se podarilo zachranit irsko, tak u recka to musi fungovat taky:)

          0 0
        • oddie  

          Takováto daň z nemovitosti je ve světě celkem běžnou záležitostí, je jen otázka času, kdy se podstatně zdraží i u nás. Díky jistotě, že nemovitost jaksi nikdo neschová, nezapře, nepřevede do šedé ekonomky ani nedeponuje do daňového ráje.

          0 0
    • Nikovlas  

      Nesouvisí to s tématem, ale určitě to někoho pobaví a spoustě lidí zvedne žluč :-)

      Takový článeček.

      0 0
    • vasek80  

      Máte někdo zkušenost s nákupem investičního stříbra v SRN?

      Vím, že ve sparkasse kdysi prodávali zlaté slitky. Stříbrné nevím.

      0 0
    • Eila  

      Jediný důvod, proč penzijko ještě držím je 1000,– Kč měsíčně od zaměstnavatele. Svoje příspěvky jsem už zrušila. Za 7 let budu mít 15-ti leté výročí, kdy můžu půlku vybrat i včetně státních podpor a zhodnocení, na což se mi vyplatí počkat.

      Jinak mi to přijde jako naprosto zcestný produkt, naši rodiče, prarodiče i praprarodiče zažili takovou měnovou nebo inflační turbulenci, že jim uspořené peníze byly spíš k pláči a nevidím důvod, proč dělat stejnou hloupost znovu:-)

      0 0
      • vasek80  

        Hele a není to jen že si můžeš vybrat polovinu naspořených peněz bez úroků a příspěvku státu?

        0 0
        • hony007  

          Ne, vybrat prachy bez úroků a příspěvků můžeš prakticky kdykoliv.

          0 0
          • vasek80  

            To jo, ale to pak propadá. Mě tvrdil, že můžu vybrat jen sv naspořené + příspěvek zaměstnavatele a úroky + příspěvky státu až po dosažení důchodu.

            0 0
            • MlokCZ  

              Abys mohl po 15 letech tu polovinu vybrat, tak musíš mít ve smlouvě uvedenou výsluhovou penzi a také po celou dobu placení vyčleněnou část příspěvku právě na výsluhovou penzi a to maximálně právě do výše poloviny příspěvku.

              Tohle v praxi znamená, že to většinou skoro nikdo takto nemá. Takže pak je ta varianta nechat si polovinu po 15 letech vyplatit mimo.

              0 0
          • MlokCZ  

            Při zrušení a vyplácení odbytného přijdeš o státní příspěvky. Úroky ale dostaneš (samozřejmě ne ty ze státních příspěvků, tedy bude to jen část úroků), i když zdaděné (stejně jako budou zdaněné příspěvky zaměstnavatele).

            0 0
      • Dumbíček  

        Přesně to samé tvrdím i já. Ale stejně spořím, né moc, ale pár tisíc to ročně i s příspěvkem zaměstnavatele dá. Ono nemáš moc na výběr, buď se zachováš racionálně, spoření v řádu desítek let je opravdu riskantní. Ale pak se ti může stát, že před sedmdesátkou skončíš pod mostem bez prostředků. Nebo budeš riskovat a měsíčně si nějakou tu tisícovku odložíš a máš naději, že nakonec nechcípneš hlady.

        Vždy budeš riskovat jen ty, systém neprodělá nikdy.

        0 0
        • AsiJura  

          A nebo se konečně po dvaceti letech začít chovat jako kapitalista? Míň utrácet za kokotiny, více vydělávat a vytvořit na stáří pořádné rezervy?

          0 0
          • Dumbíček  

            Tak to je rada nad zlato! :-)))

            Prosím, prosím, poraď nám jak na to. Nějaký ten tip, jak víc vydělat a taky by se šiklo poradit, jak dobře vydělané peníze investovat.

            0 0
            • oddie  

              Nejlepší je nasekat kupu dětí. To jsou dobře investované milióny, které by jinak skončily bez užitku na prostěradle.

              0 0
            • AsiJura  

              Co třeba trochu investovat do vzdělání, dělat to co tě baví a snažit se v tom být co nejlepší?

              Nechápu proč vůbec lidi zvonili klíčema, když teď volby ukázaly, že by tady nejraději většina lidí žrala zadarmo. A ten kdo si nedejbože vydělá na trochu lepší auto a barák, tak je automaticky za zloděje.

              0 0
              • Dumbíček  

                Jasný, takže víš hovno a jen tu vykřikujš. Dík.

                0 0
                • AsiJura  

                  Zato tvoje argumentace je opravdu věcná :) Spoř si svoje stovky a doufej, když nemáš nic lepšího ;)

                  0 0
          • Rychlej turista  

            Ty jsi komik :-D

            Kapitalista buďto jsi nebo nejsi. Buďto vlastníš výrobní prostředky, pak jsi kapitalista. Třeba i proti své vůli. Nebo výrobní prostředky nevlastníš, ale pouze používáš. Pak jsi proletář a pouze radostně vyděláváš a tvoříš kapitalistovi na stáří pořádné rezervy :-)

            0 0
            • ELx  

              Hm. Ty jsi asi typický zaměstnanec. V 6 do práce a ve 2 domů s čistou hlavou. Žádná zodpovědnost za odvedenou práci a hlavně nedej bože neudělat něco navíc, aby náhodou ten tvůj kapitalista nezbohatnul.

              0 0
              • oddie  

                To je ovšem ideální stav – ve dvě padla a půl dne volna před sebou :)

                0 0
                • ELx  

                  Netvrdím, že ne. Ale pak nesmím závidět kapitalistovy rezervy na stáří :-)

                  0 0
            • AsiJura  

              Tak to je názor dobrý tak do hospody. I když jsi zaměstnanec, ale k tomu si otevřeš eshop, do kterého investuješ čas a peníze pro zisk, tak se nechováš kapitalisticky?

              neber mě s tím eshopem za slovo, stačí se podívat na co všechno se dá založit živnost, a v momentě, kdy dáš někomu z rodiny pár stovek za to, že ti odnese balíky na poštu, tak v podstatě někoho zaměstnáváš a tudíž se stáváš zaměstnavateelem, zároveň na pozici zaměstnance.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Mam důchodový spoření a když bych chcípnul dřív(což se stane), tak to je napsaný že to dostane moje neteř(vlastní děti nemam).

      0 0
    • Smazaný účet  

      jen pěkně spořte, spořte!

      0 0
      • ememem1  

        som to vcera tiez pocul, to je nieco naprosto neuveritelne. a ziadne aspon formalne protesty, nic, pricom je to jasnu defenestraciu. potom sa nas sudruh ficko naozaj nemusi obavat vyvlastnenia zdravotnych poistovni lebo to je este ovela lepsie okecatelne kedze ten ich biznis celkom koser naozaj neni.

        0 0
        • oddie  

          Kromě toho, že se to možná zdá neuvěřitelné, už něco podobného před lety provedli v Maďarsku, takže to vlastně až zas tak moc neuvěřitelné není. Naopak se to spíš dá postupně čekat i v dalších zemích. Jeden z důvodů, proč na nějaké „pilíře“ a „penzijka“ zvysoka se*u.

          0 0
          • jecnak  

            Tak tak, po volbach nas to ceka take.

            0 0
            • oddie  

              U nás to podle mě bude až za pár let, teď tam skoro nic není.

              0 0
          • ememem1  

            to by bolo na dlhsiu diskusiu ci srat alebo nie. kedze si ako zamestnany nemas moznost vybrat ci odvadzat alebo nie tak urcite radsej do fondu jak statu. tam je aspon aka taka pravdepodobonsot ze tie peniaze neskor uvidis. u statu mas naprostu a zarucenu istotu ze neuvidis nikdy nic. s tym co sa deje to bohuzial vyzera ze aj vo fondoch.

            aj ked ja si stale myslim ze toto snad poliakom nemoze prejst lebo to je znarodnenie na druhu, nie len ze ukradli ludom z ich uctov ich sukromne peniaze ale celkom otvorene tym umelo znizili statny dlh.

            0 0
            • oddie  

              Kdyby se rozhodovalo jen o tom, kam to výpalné směřuje, klidně bych jej nechal směřovat do fondu, jenže u toho našeho „pilíře“ bych k tomu výpalnému musel ještě přisypávat další procenta ze své kapsy, která jinak nemusím – a to mi za to riziko nestojí. I když je to v důsledku stejně jen pár drobných, ale i tak za ně mnohem radši třeba koupím dětem kvalitnější jídlo než je rovnou naházet do černé díry. Riziko, že neuvidím nikdy nic ani z toho druhého pilíře se podle mě té jistotě velmi blíží taky.

              0 0
              • ememem1  

                bych k tomu výpalnému musel ještě přisypávat další procenta ze své kapsy – aha, to je fakt divny pilier, u nas to tak neni.

                Riziko, že neuvidím nikdy nic ani z toho druhého pilíře se podle mě té jistotě velmi blíží taky. – no podla toho co vsetko bolsevikom v bolsevickej europe prejde bohuzial asi aj hej. aj u nas sa jeho zrusenim vyhraza ficko v kuse. vecna skoda ze to pred rokmi nepreslo o 2 hlasy ako ustavny zakon.

                0 0
        • Rychlej turista  

          Jestli to považuješ za něco naprosto neuvěřitelnéto, tak jsi opravdu trubka. Píšu ti to tady roky a ty furt nevěříš. A daší akce budou následovat, Kypr byl jen zkušební. Jednoho dne se vzbudíš a zjistíš, že v bance nic nemáš. Dostaneš kus papíru, v němž tě budou informovat, že jsi špatně investoval a že banka peníze, které jsi do ní vložil, použila na svoji záchranu a ty dostaneš bezcenný podíl na této zkrachované (zkrachované fakticky, ne však de jure – tím se zabrání vyplácení zákonného pojištění vkladů) bance, za který si nikde nic nekoupíš. Odkazy na příslušné dokumenty jsem tady už dával.

          0 0
          • Smazaný účet  

            tyjo, kdybych v bance nic neměl, to by bylo supr. teda pokud by to vzali včetně hypoték. :-)

            0 0
            • oddie  

              No to nevezmou, dluhy ti zůstanou, na to můžeš vzít jed.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jediné plus na tom bude, že se pro něj nejspíš nic nezmění. V případě bankrotu banky se dluhy stávají splatné. IHNED

                0 0
                • oddie  

                  S tím ihned je to sice pravda, ale zase to není až tak úplně horké. Pokud se nezhroutí úplně všechno, ale jen kousky, ten dluh si někdo rád převezme, takže dlužník prostě bude dlužit někomu jinému, akorát pravděpodobně za podstatně horších podmínek, protože ten přebírající to nebude dělat pro krásné oči, ale pro zisk. Ale většinou je pro něj pořád lepší pravidelně platící dlužní než se starat o nějaké nucené prodeje atd.

                  0 0
                  • RomanH  

                    A pokud se zhrouti uplne vsechno, bude to sumak.

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Vždyť jo, dostane na výběr – splatit ihned nebo za jiných podmínek, které si ale vybrat už nemůže. Ale jak jsem psal, tento scénář je nepravděpodobný, protože bankrot bank je zakázaný a zabrání se mu právě tím „Nouzovým získáním peněz“ od ememema a dalších naivek :-)

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  takže když krachne banka, které dlužím, tak budu mít stejný hovno, který bych měl, kdyby mi nepůjčila, akorát větší o úroky. vo co go? lepčí je teda dlužit.

                  0 0
          • ememem1  

            zjavne nechapes rozdiel medzi zlou investiciou, krachom a tym ze ti stat proste zoberie peniaze na tvojom sukromnom ucte lebo sa mu proste prave zachcelo.

            a mimochodom ak by som si mal vybrat medzi tym ze skrachuje stat pod vedenim geniov ako fico, paroubek, sobotka a pod. a vrahmi z wall streetu tak si radsej vsadim na ten wall street. pri vsetkych srackach su stale o rady doveryhodnejsi.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ty jsi fakt trubka. Okamžikem odevzdání peněz bance, stávají se jejím majetkem a ty vlatníš jen její dluh a příslib, že ti ho někdy vrátí.

              Dávám to tady napsledy, protože už mě to fakt nebaví. Je to jak u blbých na dvorku, furt dokola.

              Nouzové získání peněz

              Nechce to fungovat, ta si do vy¨hledávání dejte „Nouzové získání peněz“

              0 0
              • camlost  

                z mnohokrát odkazovaného článku tedy zřetelně vyplývá, že jednoduchou obranou je vložit své vklady do „systémových“ bank (tedy do těch velkých, pro stát klíčových).

                peníze ve strožoku jsou evidentně k ničemu, protože stejným úhozem do klávesnice může být jejich nominální hodnota zdevastována. a uchovávat cokoli jiného je trochu nepraktické, třeba kvůli horší dělitelnosti krávy, zlata, střeliva.

                přijmeme-li tento katastrofický scénář, je tedy nejvýhodnější vybudovat si soukromou armádu, kterou pak bude možno využít pro prosazování vlastních zájmů.

                nicméně celé to je jen otázka víry. ono je totiž mnohem výhodnější udržovat skupinu ožebračených velmi omezenou, protože se snadno radikalizuje (nemá co ztratit) a při velkém počtu utluče elity „čepicemi“.

                čili pokud bych já chtěl někoho podojit, vybral bych si dostatečně velkou skupinu a obral bych ji o málo. oni by to snesli, protože jim přece skoro vše zbylo, já bych si přišel na své, počet radikalizované chudiny by zůstal stejný. při správné argumentaci by okradení ještě byli vděční, že jsem je ochránil před veřejným nepřítelem, ať už je to cokoli (globální oteplování, muslimové, zahraničné korporace, mimozemšťani, …).

                0 0
                • kali222  

                  z toho plyne že nejlepší investice je do velke a tezke cepice. :) sam ji mohu pouzit, nebo ji smenim za neco v pripade ohrozeni na zivote ji vzhledem k nakladum postoupim bez odporu.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  myslím, že konkrétně střelivo jde mezi zájemce rozdělit, ba dokonce dávkovat, velice přesně a ostatně i odborníci doporučují zbavovat se ho jen po malých dávkách

                  0 0
              • ememem1  

                trubka si ty, ja okrem par drobnych v ziadnej banke nic nemam :-)

                coz je ovsem z globalneho hladiska slaba utecha, uznavam.

                debata sa ale zacina tocit znovu dokola – navrhni akykolvek lepsi system. len preboha zas nie zlato apod kraviny.

                pokracovat mozeme inokedy, je pekne idem sa vozit.

                0 0
                • Vhalasta  

                  Se ti divím, diskutovat s komunistou o tom, jak kapitalisti všechno rozkradou. To má smysl?

                  0 0
                • Rychlej turista  

                  Tak jsem vyjel chvíli po tobě a teď se vrátil :-)

                  To ale od tebe není hezké, tady veřejně udatně trolíš za režim a jeho kolabující finanční systém a mezitím jsi ho pokoutně už odepsal a zařízuješ se podle toho :-D

                  0 0
                  • ememem1  

                    stale dokola.

                    ja som nikdy netvrdil ze aktualny stav je idealny alebo ze nema chybu. ja stale hovorim daj nieco lepsie co bude globalne akceptovatelne a bude aj fungovat.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Netřeba nic vymýšlet. Stačí se vrátit k osvědčenému – obchod mezi sebou mohou uzavřít jen strany, které si mají vzájemně co nabídnout a dorovnání přebytku/schodku tohoto obchodu si dohodnou jinou formou. Penězům (v jakékoliv formě) vrátit původní smysl (prostředek usnadňující obchod, nikoliv jako jen další druh zboží, jak je tomu dnes) a zrušit nadnárodní lichvu (FED, ECB, MMF), kdy státy jsou nuceny kupovat peníze za úrok od soukromých tiskáren peněz a soukromých bank.

                      Tento systém z velké části už praktikují země BRICS a přidávají se další. Je to zatím jediný známý způsob, který nezpůsobuje nerovnováhu v obchoní bilanci a tím politická pnutí, jejichž neřešitelnost pak vede k válkám. Naopak posiluje spolupráci, utužuje důvěru a brousí ostré hrany mezinárodního soužití.

                      Základem prostě musí být, že strana, která se chce zúčastnit obchodu, má protistraně co nabídnout. To dnes neplatí – pokud chce USA zboží, nemusí nabídnout žádnou reálnou protihodnotu – stačí, když si za úrok koupí od FEDu (soukromá tiskárna USD) jím stvořené USD a za ty mohou kupovat dle libosti. Zatím. Až svět USD odmítne, USA se nebudou moci obchodu zúčastnit, neb nemají co nabídnout jako protihodnotu. Jediné co ještě mají, je vojesnká síla a to jediné zatím ještě drží USD nad vodou.

                      V těchto dnech Maďarsko splatilo dluh u MMF a vykoplo ho ze země :-D

                      0 0
                      • ememem1  

                        sorry ale to je uplna blbost – jak dorovnání přebytku/schodku tohoto obchodu si dohodnou jinou formou? za prve naco vobec dorovnavat a ked tak preco nie peniazmi? nakupis odo mna ropu za milion, posles mi 600 litrov lebo viac nemas a k tomu furik kukurice a obaja budeme spokojni? myslis to vazne? toto vazne akoze niekto praktikuje k obojstrannej spokojnosti?

                        k tomu abytku – Až svět USD odmítne.. – moc to zatial nevyzera :-)

                        V těchto dnech Maďarsko splatilo dluh u MMF a vykoplo ho ze země :-D – to urcite

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          tak zakladem obchodu je dohoda obou stran pri smeme statku…pokud jedna ze stran bude nabizet kukurici za ropu a druha bude chtit zlato, tak se nedohodnete…pros­te..budes potrebovat nekoho, kdo proda zlato za kukurici:)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            nebo migáče květináče za cukrovou třtinu apod. :-)

                            0 0
                          • Rychlej turista  

                            Jak jsem psal, je to o spolupráci a důvěře. Pokud obě strany mají něco, co ta protější chce, cesta k uzavření obchodu se vždy najde. Dorovnání probíhá v národních měnách nebo i tím zlatem. Záleží jen na dohodě. A klidně to může probíhat i tak jako jsi psal, se třetí stranou. A zase jde o rozvíjení spolupráce a utužování důvěry, protože bez toho takový obchod není možný.

                            Pokud jedna strana nemá co nabídnout, nemůže se obchodu zúčastnit.

                            0 0
                            • pepek  

                              Prosím tě, zajdi někdy na míting a řekni to Vaškovi. Okamžitě ho klepne a bude od něho pokoj.

                              0 0
                            • ememem1  

                              tomu naozaj veris?

                              zoberme si priklad – ides odo mna kupit moj bike za 1000E ale aktualne nemas 1000E takze ponuknes

                              1. 1300 USD. Moja odpoved – ok, moze byt.
                              2. prevoditelny rubel, pripadne nejaku indicku sracku a k tomu este X0

                              gripshift. pripadne to cele na splatky s nulovym urokom – predpokladam ze moju odpoved poznas a najdi mi tu niekoho kto by ti dal inu.

                              takze ak to medzi krajinami BRICS takto funguje tak len preto ze to rusi pripadne cina stedro dotuju za ucelom ziskania vplyvu v danych krajinach na ukor americkeho a tie to momentalne akceptuju lebo je to pre nich vyhodnejsie jak zaplatiti skutocnu hodnotu pripadne splacat dlh. az rusi dosiahnu co potrebuju vies kam ich s tym poslu, tam kde fidela ked ho uz nepotrebovali a jedneho pekneho dna mu oznamili ze odo dnes plati svetove ceny v usd.

                              btw – A zase jde o rozvíjení spolupráce a utužování důvěry, protože bez toho takový obchod není možný – myslim ze dovera ze ked mi niekto da papierik tak je skutocne cenny lebo verim ze to niekedy zaplati je dovera na druhu :-).

                              0 0
    • kyl  

      Spořit na důchod?Tak dlouho tu nebudu.

      0 0
    • pajasimi  

      Ano – peníze bokem a jednou „větší“ pozemek, a na něm postupně soběstačné stavení. Nezávislé na inženýrských sítích. Políčko, nějaký zvíře, abych mohl nakupovat co nejméně. To vše za předpokladu, že se důchodu dožiju. Jelikož s tím, jak žiju, a jaký sporty dělám ta šance není nejvyšší, nesnažím se získat šanci vyššího důchodu svěřováním části peněz všelijakým institucím (kterým ani nevěřím, lákadla aneb státní příspěvky považuji jen za „reklamní“ tah..když má stát tak málo peněz jak říká, jak může ještě někomu přispívat?). Z těchto peněz raději nakupuji zlato a stříbro. Zatím toho není moc ale mám lepší pocit z toho kovu, než z pouhých čísel ve výpisu (penzijko jsem chvíli vedl, ale zrušil na nějakých 15000,–, protože jsem se o ty peníze začal bát)

      Všiml jsem si, že se tu trochu řešilo (nebo aspoň načalo), odkud investiční zlato&stříbro brát a odkud raději ne. Zatím jsem se o to tolik nezajímal a kupoval drobky z www.ceskamincovna.cz , trochu mě zarazilo, jak mi začali spamovat schránku i mail .) mohu odtud s klidem brát, nebo doporučíte lepší zdroj?

      0 0
      • Smazaný účet  

        „nějaký zvíře“ = velkej pitbull?

        0 0
        • pajasimi  

          žena si psa přeje, takže coby ne :) ale na bojový plemeno bych to asi neviděl :)

          0 0
      • Drno  

        A ještě alespoň 3 deti, aby ve stari někdo mel silu se o ta zvířata a pole postarat. Za predpokladu, ze budou chtit bydlet se „stariky“ v jednom dome.

        0 0
        • pajasimi  

          Jo to je to co jsem zapoměl připsat – až nebudu soběstačnej i já sám, prostě umřu. Poslední co v životě chci je to, aby mě někdo krmil a přebaloval.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Po tobě brzy půjdou – rozvracíš obchod se strachem :-)

            0 0
            • pajasimi  

              To jsi mi připoměl heslo v jedný citylight vitríně, který jsem viděl při nedávný návštěvě města. „Stáří je matka moudrosti, ale chytří byste měli být již dnes“. Nějaká reklama na penzijní připojištšění, aneb bojte se vy hloupí, kteří jej nemáte.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Taky zastávám názor, že člověk by měl žít jen tak dlouho, aby další přežívání nebylo jemu samotnému trapné. Někde jsem četl, že doba umírání (nepřetržitých a čím dál zhoršujících se nemocí) se u nás prodloužila na, tuším, 18 let.

                Dříve lidé smrt brali jako součást života, už od malička děti viděly svoje staré příbuzné umírat a smrt je neděsila. Tento přístup by dneska zruinoval celá odvětví průmyslu se strachem, založený na falešné mantře lpět na životě za každou cenu a všemožně se snažit jakkoliv uměle oddálit přirozený konec nebo dokonce bránit přání dotyčného trápení ukončit.

                Život je pohyb, tak co tady pohledávat, když ho člověk už není schopen? Si myslím teda já, ale chápu, že pro někoho to nemusí být stravitelné a chce žít tak dlouho, jak dlouho ho věda při životě dokáže udržet.

                Carpe diem, memnto mori.

                0 0
                • pajasimi  

                  líp bych to nenapsal:)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    no, je otázka, jestli na to budeš mít stejnej názor, až bude zubatá obcházet kolem tebe ;-)

                    0 0
                    • pajasimi  

                      jakožto příležitostnýho buddhistu mě tohle aktuálně netrápí :)

                      0 0
                    • oddie  

                      Jo, to se většinou tahle hrdinská prohlášení najednou úplně změní, když jde z tlustých do tenkých.

                      0 0
                      • pajasimi  

                        a my se známe, nebo co? :)

                        tohle na bikeforu vskutku miluju, uvedl jsem tady svůj přístup ke spoření na důchod, a místo eventuélního dotazu k věci, rovnou padají soudy..bral bych to od člověka, se kterým se déle a osobně znám, ale těžko od nějakýho (naprosto bez urážky) oddie, se kterým jsem v životě neprohodil ani „ahoj“

                        0 0
                        • pajasimi  

                          kromě toho svý prohlášení nepovažuju za hrdinský, spíš ho ani nepovažuju za prohlášení, spíš konstatování svýho přístupu k životu, jehož je smrt neoddělitelnou součástí..

                          0 0
                          • dancing dog  

                            teorie, jenom teorie, možná právě ty budeš lpět na životě, až to přijde a budeš dostatečně při vědomí, jak hysterická plačka. A možná ne a bude to, jak tu píšeš… tuším ale , že se smrtí a umíráním nemáš valné zkušenosti..

                            osobně se ztotožňuju s Nohavicou: „.. o smrti, se kterou smířit nelze se“

                            0 0
          • Drno  

            Prece jen je rozdil mezi schopnosti nachystat zasoby pro několik zvířat na zimu a totalni nemohoucnosti. Ale v zadnym pripade od zameru neodrazuju :-) Ale bude se to tezko prosazovat, viz soucasna hysterie kolem domacich porodu a prestavby Temelina.

            0 0
            • pajasimi  

              Jestli se v neschopnosti nachystat zásoby, nebo zkrátka v neschopnosti zajistit si obživu budu chtít přesunout jinam, tak se tam přesunu, nebo umřu (jako děda Komárek), když se tam nebudu moct přesunout (má-li být důvodem třeba nízkej důchod, protože jsem skoncoval s připojištěním, když to přeženu). Rozhodně ale nemám v plánu bydlet většinu života tak, jak si přeje zlodějskej systém. Nebydlim tak od doby, co jsem výdělečně činnej, a nehodlám s tim začít.

              0 0
    • Smazaný účet  

      taaak,Maďaři po znárodnění penzijních fondů pokračují:

      http://www.novinky.cz/…a-firem.html

      takové pěkné ekonomické perpeetum mobile…znárodníme, vycucáme, zprivatizujeme, až se to zmátoří zase znárodníme…

      0 0
      • StuntJ  

        Demokracie přeci …

        0 0
      • šimlos  

        No,tohle je *******..jenže ono to vycucání často přijde i po tom zprivatizování… a tak jsem si tem kapitalismus rozhodně nepředstavoval :-)

        0 0
    • horemdolem  

      Spořit si na důchod…? K čemu když se ho nedožiju a až budu prdět do hlíny peníze mi budou k ničemu – radši si je užít dokud jsem mladej :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.