• Ivoch

    Doporučujete v zimě chodit na spinning, nebo jen jízdu na válcích? Neměl by si organismus v zimě trošku odpočinout? On ten spinn je fest makačka. Tak nevím. Budou stačit jen ty válce, nebo i 1× týdně spinning?

    Anketa: Spinning nebo válce?

    13x
    41%
    3x
    9%
    16x
    50%
    0 0
    • Meesha  

      kazdy je uplne na neco jinyho. Na spinningu pokud jedes podle lekotora tak se pohybujes na dost vysokejch tepech. Na valcich se udrzis vic v klidu a pilujes vic techniku. Na spinningu vydrzim tri hodiny. Koukas po holkach a tak… Na valcich hodinu a pul max a pak mam pocit ze zesilim :-)

      0 0
      • tulda  

        Když píšeš o těch tepech, tak se zeptám. Je normální mít průměrnou TF 180 (za hodinu spinu)? Se sporttesterem běžně nejezdim, na spinningu (začal sem chodit před měsícem) si ho pučuju. Ta tepovka se mi ale zdá docela vysoká. Možná trochu debilní otázka, ale fakt se v tom nevyznám :)

        0 0
        • Meesha  

          je to dost individualni – nekdo tepe-netepe jak mrtvola a nekdo se v poho dostane pres 200. Ja sem tak vicemene ve stredu a prumer na hodinu kdyz sem se honil vychazel par tepu pod 180.

          0 0
          • tulda  

            tak já sem asi ten typ toho víc tepajícího, přes 200 sem, ani nevim jak :) je fakt, že mi pak naběhne husí kůže a začínám se trochu dusit :)

            0 0
        • Hombre  

          Na spinning chodim celorocne zhruba 3–4× tydne, jelikoz ho miluju. Ted mam konecne par tydnu sportester, a tak mam par poznatku. Pokud jedu stredne az hodne narocnou hodinu, tak prumer mam 150–155 tepu, nejvic se dostanu tak na 180, coz je cca 93% maximalky (tu mam na 190). K aerobnimu prahu se vetsinou priblizuju pri rychlem runningu nebo narocnem rychlem kopci(hodnoty kolem 170). Mit PRUMERNOU tepovku po hodine spinnigu kolem 180 je fakt sila, jedes casto kolem aerobniho prahu, coz je nekdy az zbytecne a dost to boli( i kdyz nevim, kde mas maximalku, takze to mozna neni az tak moc). Na druhou stranu ale pokud nepocitujes pri techto hodnotach neprijemne pocity bolesti a paleni v nohach, vycerpanost apod., tak je to ok. Pokud ano, tak je lepsi zvolnit a klidne jet pomaleji, vlastni tempo bez ohledu na okoli. Osobne jsem se na spinu nedostal pres 190, jit pres 200 by byla asi moje smrt. Docela by me zajimalo, kde mate maximalky, kdyz se to orientacne da spocitat podle vzorce 220-vek, pripadne jste tak mladi?:-), ze mate maximalku kolem 200? Jeste na zaver chci rict, ze mne spinning dal strasne moc, zvedl mi dost fyzicku a vytrenoval telo, zhubl jsem a celkove vse zvladam lip. Nejsem asi pravoverny bajker, ale kolo kombinuju se spinningem a naprosta spokojenost.

          0 0
          • tulda  

            Já chodim 1* týdně a docela se držim hesla „když už, tak už“:) K tý maximálce-je mi 19, takže by to mělo být 201, nicméně naposled sem měl 204.

            0 0
          • MlokCZ  

            To si asi pletes aerobni a anaerobni prah. Pri tech cislech, co uvadis urcite nemuze mit na 170 aerobni prah, ale musi to byt anaerobni.

            Vzorec 220-vek u hodne lidi nesedi ani priblizne, ale je uplne mimo. To uz se tu ale rozebiralo urcie v historii.

            Znam lidi, ktery maji maximalku vice nez o 20 tepu mensi nebo vetsi nez jim vychazi dle 220-vek.

            A dale se maximalka lisi pro ruzne sporty. Na kole u me ten vzorec nahodou docela sedi. Je mi 30 a maximalku mam tesne pod 190. Ovsem na squashi mam treba maximalku temer 200. Pri behu neco mezi tim.

            Maximalka je ovsem zcela nezajimavy a nic nerikajici udaj. Dulezity jsou AP a ANP.

            0 0
            • Hombre  

              Jo jasne, melo jit o anaerobni prah:-), omlouvam se. Jinak ten vzorec na vypocet je opravdu treba brat s rezervou, ale normalnimu cloveku staci. Samozrejme vysetreni u sportovniho lekare je presnejsi. Ja krome spinningu a kola nic jineho nedelam, takze by me ani nenapadlo, ze muze byt maximalka u ruznych sportu nekde jinde, i kdyz je to logicke. A navic do taju tepove frekvence teprve pronikam:-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Ono u toho vzorce je další problém ten, že ta maximálka je vlastně úplně na nic a jsou třeba vědět prahy. A když se z té už nepřesné maximálky spočítají dalším nepřesným vzorcem ještě prahy, tak už je ta chyba velká hrozně moc.

                0 0
            • McBlacky  

              hele Mloku, maximálka je jen jedna :) to že máš na biku nebo spinu 190 a na squashi 200 je tím že se na biku nedokážeš zmáčknout :) ono taky venku dáš málokdy max jako uvnitř protože čím větší vedro a víc se potíš a je horší vzduch tím ti to letí výš…

              0 0
              • Jenda  

                no ono taky na squashi pokud se vytavis na maximalku tak zase potom chvili stojis a tep rychle pada. Na kole to moc dobre nejde (maximalne tesne pred vrchole kopce) takze malokdo to bude drtit na max do bezvedomi. By pak mohl dopadnou jak ten borec letos na Krali jak se zrakvil po chvilkovy ztrate vedomi do kopce:-)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jak uz jsem psal nize, tak na kole jsem to parkat kdysi prave nerozvazne drtil az temer do bezvedomi (v tom jednom nejhorsim pripade, jsem po lehnuti v kopci do travy na zem z toho 20 minut vzpamatovaval).

                  Na squashi i pres o dost vyssi tepy (popsane nize) nemam zadny problem ani pri souvislych 2–3 minutach nad 190.

                  0 0
              • MlokCZ  

                U maximalky si nejsem uplne jisty, u te se hadat nebudu, i kdyz si myslim, ze je taky ruzna, ale prahy jsou 100% ruzne. To mam potvrzeno i od lidi, co byly na testech jak cyklistickych, tak bezeckych, ze maji u behu prahy posunute vyse.

                A mam to overene i z praxe. Pri vice nez 180 tepech na kole po par 10-kach sekund kolabuju a padam z kola (takze to neni tim, ze bych se nedokazal na kole zmacknout). A uz jsem to opravdu i nekolikrat zazil, kdyz jsem odpocinuty a po rozjeti jel extremni vyjezd (pro me extremni), ktery jsem jel naprosto naplno s tim, ze ho musim vyjet a behem vyjezdu jsem zkolaboval a spadnul z kola (jeto opravdu naprosto na doraz, co to slo). Ani v jednom pripade jsem se nedostal ani na 190 tepu pri tom. A to pri jednom z tech pokusu jsem kdysi jel takhle na krev kopec asi 2 minuty na maximu co to slo, pak dolu a 3× opakovano a az pri tretim, kdy jsem se dostal na nejvyssi tep jsem zkoncil (to bylo jeste pred nekolika lety z mladicke nerozvaznosti, ted uz takove akce opravdu neprovozouju).

                Na squashi jsem schopen odehrat i hodinu s prumernou tepovkou tesne pres 180, s nekolika minutami nad 190 a maximalni tep co jsem mel behem hrani byl 197. Prahy a maximalku na squashi zmerenou nemam, takze tam mam jen ty zaznamy z hodiny hrani.

                Takze opravdu tepy nad 190 u me na kole nejsou v praxi mozny.

                Pokud je tedy skutecne maximalka pouze jedna, tak to ale u m znamena, ze je pro me na na kole proste nedosazitelna a to ani o 10 tepu nizsi hodnota.

                Rozhodujici jsou ale stejne prahy a ty posunuty jsou urcite.

                0 0
                • TomasN  

                  MTF je opravdu jenom jedna a teorie rika ze ji v praxi nelze dosahnout = kolaps:-D. Nejleppsi jsou asi zatezovy testy, je fakt ze pri kazdy cinnosti, bike, squash, beh, to telo funguje trosku jinak. Amatersky test= ergometr nebo spinner- postupne pridavat zatez za stale kadence, co clovek vydrzi, nasleduje kratky odpocinek a cele alespon 3× opakovat a pri kazdem opakovani se snazit prekonat predchozi TF, …a meli bysme se dostat blizko MTF

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    S tim 3× opakovánim jsem to právě jednou kdysi vyzkoušel na kole v prudkém kopci na rovné sjezdovce se souvisle stejným sklonem a dobrým povrchem. A i přes téměř kolaps jsem se ani nepřiblížil těm hodnotám, které v pohodě a bez problému dosahuju na squashi.

                    OK, budu tedy brát, že maximálka je pouze ta jedna, u mě někde kolem 200 tepů a že se ji na kole nemůžu nijak ani přiblížit. Pak se ale u kola nemá vůbec smysl o té maximálce bavit.

                    0 0
                • ydaho  

                  maximálka je jenom jedna, to je bez debat :) vod toho se tomu říká „maximálka“

                  0 0
        • bagr  

          Spinning je pro cyklistu dost nesmyslna vec.Pres zimu do jara mas jezdit relativne nizke tepy na dlouhych tratich,az na jare ladit silu.Spinning je takova modni nahrazka prolidi ktery jezdi na kole jen pro ozdobu.Nikdy ti neda to co normalni kolo.

          0 0
      • Radek Broz  

        3h na tom kramu?;-) Tva vule je obdivuhodna!

        0 0
      • peky  

        zkus si utáhnout kolečko :).....pak už to neni tak v pohodě.

        0 0
    • jožin2  

      Ještě jsem tam nebyl, ale kamarádi mi vyprávěli jaké to je. U nás se víc jak 2 hodiny koupit nedají, taky by mi vadila ta muzika ve smyslu kabát, landa apod. Myslím, že kdybych do toho spinningcentra v zimě na kole dojel, zamknu ho vedle u bazénu, zajdu radši zaplavat a za zbytek peněz koupím pár večerních pivek. Tím nechci říct, že je spining na nic.

      0 0
    • Krutor  

      Chodím přes zimu 1× týdně na spinning a 1× na squash. Makačka je celkem obojí, pokud chceš. :-) Ale na spinningu si defacto můžeš jet co chceš. Někdy když vidím ty vyvalený oči a tmavě rudý tváře obtloustlejch ženskejch, který jdou na spinning hubnout… Dost záleží kdo to vede a jak.

      0 0
    • Polka  

      1× tydne spin mi pripada docela malo. Ja chodil loni 2 – 3× tydne a je to dost o tom, s kym jedes, jakej ma styl hodiny, hudbu apod. Obcas tam meli i nejaky maratonky nebo 2 hodinovy skoky a tak, ale to ja nejel, ja se prodiral s bikem zavejema :-)

      0 0
      • Krutor  

        1× týdně je asi fakt málo, ale ani času není extra :-(. Ale mám vyzkoušný, že i po tom spinu 1× týdně pravidelně sem se na jaře na kole cítil jako bych už měsíc lítal po lesích :-)

        0 0
        • Žigo  

          To si ma celkom potesil lebo ja chodim tiez len raz za tyzden vramci telesnej vychovy (kedze na cykloturistiku sa nas malo prihlasilo). Zatial ma to celkom bavi a hlavne su tam aj baby co sa mi na bajku alebo v posilke moc casto nestava :-)

          0 0
          • Krutor  

            No jo, v rámci školy tam asi budou jenom mladý kočeny :-))). To je jiný kafčo.

            0 0
    • rarášek1  

      Máme spiner doma a záleži jak se na tom jezdí. Většinou si zvolím tepovku a rychlost a to se snažim držet třeba hodinu. A nebo se řídím předpisem z trenikového plánu a střídám tepy a tím i rychlost. Přiznám se, že se vždycky těším až ta hodina skončí. Kondiční ježdění na hudbu a různé „skákání“ co dělá moje žena jsem jak si nepochopil :-)

      0 0
    • Ivoch  

      Abych to upřesnil. V zimě chodím 2× týdně běhat, 1× týdně plavat a 2× týdně posilovna´. jde mi o to, jestli ten zbytek dní (1–2 dny) nejet radši doma na válcích. A nebo 1× týdně spinn a 1× týdně válce? Není toho na zimu moc? Nepovolit trošku? Na spinn jsem chodil loni. Ale to jsem v zimě tak nemakal. Letos jsem byl poprvé v neděli. Fest jsem do toho kopal. No ale taky mám asi 2 týdny válce. Tak nevím jestli to mám kombinovat.

      0 0
    • ydaho  

      spinning ano, ale jet si podle svýho a modlit se, aby ti tam nehráli třeba Landu :(

      0 0
    • rock  

      Spinning v zimě cca 1× za týden … spíš jako společenskou záležitost než vážně míněný trénink. Jedu víceméně podle instruktora (-ky), akorát ignoruji ty jejich runningy apod. Landa a Kabát by byli super, vytáčí mne různé tuc-tuc sračky …

      0 0
    • Darkson  

      spinning v zimě 1 x týdně, ale je to pro mne spíš nutný zlo a ještě ke všemu to neni vůbec levný. preferuju outdoor, takže když to půjde, vyrazím ven, ať už na kolo nebo běhat

      0 0
      • zirecek  

        Přesně tak. Spinning je spíše drahá módní záležitost, opodstatněná pro lidi, co nemají možnost „outdoor“. Beru to spíše občas jako společenskou akci, kde si samozřejmě máknu. Není mi to vlastní, spíš je to změna, nic víc.

        0 0
        • Darkson  

          mě vadí, že místo aby v zimě člověk najížděl objemy, tak se morduje na spinu nad ANP. ale s tím nic neudělám, leda se odstěhovat do teplých krajů:-/

          0 0
        • kohic  

          No nevím. Na spinning chodím pouze mimo sezónu 2–3× týdně večer po práci. Ono když jsi do šesti sedmi v práci a od pěti je tma, se už hold venku jezdit nedá.

          Jako módní záležitost to určitě nepovažuju, je to docela fajnové kolektivní sportování, zvlášť máš-li kliku na instruktora. Vše je ale hodně věcí jak se ke sportu člověk staví, zda se zaměří pouze na bajkování nebo bere sport trochu více ze široka. Nedělejme proto nějaké závěry co ne dobré, co ne, co je módní a co je už out…

          kohič

          0 0
          • zirecek  

            Neříkám, že to není dobré. Chápu to opodstatnění pro lidi, kteří žiji v centru města, přijdou pozdě z práce, je to nejjednodušší způsob sportu. Pro mne osobně to připadá drahé a módní do směru dnešních fitness center a podobných králíkáren, kde lidí „onanují“ přesně podle toho, co jim někdo řekne, :-). U cyklistů to je těžko stravitelné, protože potřebují jezdit volněji a ne se hnát do runningu a u ostatních lidí, kteří chtějí zhubnout, mi to připadá spíš jako neúměrně drahá záležitost, kde si platí spíše za to, že nejsou sami schopni se přinutit ke sportu. Tohle je jen názor člověka, který se radši pohybuje venku v přírodě, v menší skupině. Spinning neodmítám, minulý rok jsem na něj chodil, jen jsou lepší a levnější způsoby sportu, pro mne.

            0 0
        • kohic  

          Jo a ještě k té drahotě :-) To mě pobavilo. Hodina spinningu stojí v Praze v průměru 100kč/hod. Když to porovnáš s posilovnou, bazénem, pronájmem tělocvičny na fotbal/volejbal atp. = vše vychází stejně. Obecně je sport dost drahá záležitost a osobně si myslím, že bajkování je extra drahá záležitost a dost je v poslední době módní. Jen si vem, kolik potkáš na bajku lidí na Canonnech a jim podobných kolech za >50tis kč? Většina z nich má takovéto kolo jen pro image a najezdí do 1000km/rok…Nehledě na drahé sportovní hadry atp. A potom co je módní záležitost :-)

          Kohič

          0 0
          • rock  

            Když to porovnám s posilovnou nebo bazénem, tak to vychází asi na dvojnásobek … alespoň v Brně, kde spin stojí zhruba stejně, ale posilovna cca 60 Kč/2h nebo bazén cca 60Kč/h (už jsem v Lužánkách dlouho nebyl, snad to nezdražili) …

            0 0
            • Eva  

              Jo tak Lužánky jsou za 80Kč,při zakoupení 50ti plavenek je to za 60Kč/vstup,ale to si může rozdělit víc lidí,takže je to myslím výhodné,letos to tak budem praktikovat.

              0 0
          • goood  

            Ja myslim, ze zas tak drahy to neni. Ja napriklad platim permanentku 800,– mesic a muzu chodit do fitka kazdej den na jak dlouho chci. A muzu jit na spinning, power jogu, do posilovny, do sauny, do virivky, zabehat si na pas…To je vyhoda velkych fitcenter, ze mas vsechno pohromade a vyjde te to ve vysledku celkem levne…

            0 0
            • zirecek  

              Stejný princip jak HyperSuper. V podstatě si řekneš, jak jsi ušetřil. Ale v normálu by jsi taky koupil jogurt jeden a ne tři. Ten salám v akci bys nekoupil normálně. Místo velkých brambůrků bys koupil klasické balení… . U mě vychází spinn o dost dražší než bazén, tělocvična.

              0 0
              • kohic  

                Taky bude rozdíl Praha a Brno nebo jiné město. V Praze na všem dost rejžujou. Bazén = 1–1,5kč/min, posilovna jednorázový vstup cca 100kč, spin cca 100kč. S využitím pernamentek to jde dolů. 100kč za hodinu mi nepřijde zas tak moc, když si vezmeš kolik utráciš třeba za kino, divadlo, jídlo, bydlení atd… Ona i ta vyjížďka na kole out stojí nějaký peníze – chceš se projet mimo okolí tvého města = benzín + ubytování atd…pořízení kola nepočítaje.

                jen jsem se snažil říct, že sport obecně je drahý a jednotlivá odvětví nejsou módní záležitostí. Spíš je to postojem tebe jak se k tomu stavíš, zda musíš mít vše to nej a pokud už to máš, zda to jsi schopen využít. Ale to je se vším – s barákem, autem, dovolenou …:-)))

                0 0
                • zirecek  

                  Aneb život je otázka priorit → voleb, kompromisů. Kino si zaplatím, divadlo taky, místo spinnu volím něco jiného… .

                  0 0
                • Snipp  

                  No tak u nas mame spining za 45,– za hodku tak to se da takze chodim 2× tydne + 1× posilovna

                  0 0
          • orca  

            Prosimtě jen tu nepiš nic o cenách a o tom co komu by stačilo a co je módní a co ne – někteří jsou na to děsně alergičtí a mě za to rádi „lynčují“…

            0 0
    • Lance  

      byl jsem na tom 6.1.2005 a od te doby ani tuk, je to pakarna, radeji porezu drevo a vybulim strom – to je lepsi trenink

      0 0
    • goood  

      Ja bych rekl, ze spinning je docela dobrej. Kdyz si jedes podle svyho, tak se to da pojmout jako celkem rozumnej trenink. Loni jsem pres zimu chodil tak 2–3× tydne na 2–3 hodiny, kdyz prijdou pekny holky, sednes si dozadu a da se to vydrzet :-) Asi je dobry zkombinovat spinning treba s valcema, kde vypilujes spravnou techniku slapani, ale spinning je treba zase dobrej na silovej trenink.

      0 0
      • TomasN  

        Klasicka spinningova hodina neni tvorena jako trenink pro cyklisty, jasne da se i tak udelat, ale clovek si vetsinou musi jet podle sveho, sporttester apod.

        Dalsi pravda je, ze pri spinningove lekci byvaji tepy vetsiny lidi blizko anaerobniho prahu. Jako doplnek to neni spatne ani nebezpecne a hodne se zlepsuji dechove schopnosti, pripadne silove, ne uz tak vytrvalost.

        Stoprocentni pravda je, ze dnes skoly spinu chrli udesny mnozstvi novych instruktoru, kteri stoji za backoru a o treningu vedi uplny h…o

        Na spin chodim od r.2000, jako instruktor jezdim od r.2002 a at si kazdy kdo chce co chce rika, tech par hodin spinu tydne mne vzdy spolehlive udrzelo v kondici, vice nez posilovna nebo jiny druh treningu. Je to o tom, ze dobry instruktor vas motivuje i kdyz jste meli den na houby, vubec se vam nikam nechce, jste unaveni, atd.

        Ja rikam spinningu, pro ne?

        0 0
        • goood  

          psal jsem, ze si musis jet podle svyho, aby to bylo misto treninku

          0 0
          • TomasN  

            Ajaj, zase jsem spatne zaradil prispevek, sorry nemelo to byt tobe, ale tak obecne pod ten zakladni..

            0 0
          • TomasN  

            Jo mimochodem, pekny holky jsou nejlip videt zepredu a zezhora.

            0 0
            • goood  

              Ono zezadu to taky neni spatny a zbytek vidim v zrcadle :-)

              0 0
              • Meesha  

                pruser je, kdyz na to zrcadlo pres tu prdel nevidis… :-D

                0 0
                • TomasN  

                  Jooo, dobrej vyber mista nad zlato! Takze zasada, misto na spinu vybirame podle prdelek pred nama…:-D

                  0 0
                  • Meesha  

                    kde delas toho instruktora pls? :-)

                    0 0
                    • TomasN  

                      Blue Orange Letnany, BBC Hostivar, ale uz jen jedna hodina, prace prace, nezbyva cas..

                      0 0
                      • goood  

                        Ja do BBC chodim, tak to se tam urcite potkame :) Akorat to tam pekne zkrouhli, driv byvaly 3 hodiny za sebou, ted uz jsou jen 2…

                        0 0
                        • TomasN  

                          Jo je to tam ted pekne na ****, ze tri hodin 2 a jeste s 15min pauzou. Vedeni si dela svuj vlastni marketing a ten rika ze BBC je predevsim posilovna! s pridruzenymi aerobnimi aktivitami a provoz spinningu je drahej.

                          0 0
                      • tulda  

                        Do blue chodim v neděli na Vráťu, nejel si náhodou minulou neděli?

                        0 0
                        • TomasN  

                          Nedeli, nedeli, pockej v nedeli nejezdim, ale po Vratovi jsem si svihnul hodinu jen tak v teplakach. Jestli myslis to, tak jo. Jela se mnou Irena. Jinak Cauves..

                          0 0
                • goood  

                  I to se stane…a pak je ta hodina, nez ji vystrida nekdo jinej, docela utrpeni :-)

                  0 0
                  • Meesha  

                    nebo tam musis bejt s Beedou! To je pak peklo…nekolika­minutovy zachvaty smichu, ze nemuzes ani slapat… velka sou! :-D

                    0 0
              • rock  

                Spinning = společensko-kulturně-vzdělávací akce …

                0 0
    • orca  

      když už se tu nakousl ten spinninga i tepovky tak by mě zajmala docela jedna věc. ¡Učel původní a asi i hlavní byl aby „formoval“ tělo zvláště žen atd čili „snížil“ tukovou zásobu . A pokud alespoň truchu si vzpomínám tak jakékoliv hubnutí je přesným opakem toho co se děje na spinningu co od vás tady slyším . Tep 180 bych viděl v poslední fázi horské prémie kde pálim cukry a né tuky…asi instruktoři neví v které oblasti tepu se co pálí a jak … A tak defakto místo aby hubly tak přibýrají neboť ta ztráta cukrů je tak enormní že se nají více než je zdrávo – ale možná že je to účel aby tam stále chodily – neb mají pocit že stále nehubnou… Žel se mi nepoštěstilo zajít někam na spin neb z vesnice je to drobet problém ale myslím že bych zvláště přes zimu se zaměřil jen a pouze na vytrvalost a „najíždění“ km…

      0 0
      • TomasN  

        Zjednoduseny mytus rika ze mame urcite treninkove zony a treninkova zona u ktere „palime“ tuky je relativne nizko polozena. Tzn cviceni s nizkou intezitou. dejme tomu kolem 55–65%MTF Pokud se ale budeme pohybovat pouze v nizkych tepech, v podstate netrenujeme, nezlepsujeme se. Dobra lekce by mela byt vytvorena za urcitym ucelem. Mame relaxacni hodinu, vytrvalostni, silovou, nebo treba zavodni, podle toho se daji poskladat tereny. Na hubnuti se nejvice hodi interval kdy postupne zvedame TF az treba kratkodobe (1–2min) i na 80–85%MTF a nasleduje cast u ktere se zklidnime az treba na hodnotu 50–55%MTF. Ty to intervaly muzou byt ruzne dlouhe, muze se jednat o cca 15min bloky stejne tak jako 5minutove. Tak docilime vetsiho stresu pro telo a donutime ho rychleji „palit“ a zaroven se zlepsujeme pri dlouhodobem treninku a nezatezujeme organismus prilis velkou a dlouhotrvajici intenzitou.

        0 0
      • TomasN  

        Jeste jedna vec, ucel hlavni a puvodni byl „trening“ ne snizovani tukove zasoby u zen. To ze se to tak dnes bere je dano marketingem a tim ze je to modni zalezitost, „chodit na spinning“

        0 0
      • JancA  

        to máš pravdu, že většina lidí na spinningu pálí cukry, protože jim to nedá jet si svý tempo, někdo ani nemá prahy změřený a maká, aby se totálně vygumoval, cyklista, co trénuje, už kouká na tepovku a snaží se to držet (a chodí na spinning jen proto, že ho to třeba doma na ergáči nebaví a takhle to líp uteče). Neni pravda, že instruktoři neví, co se v jakym pásmu pálí, ale bez tepáku se to těžko reguluje, hm? V některých centrech už tepáky půjčujou, u Rádese v Olomouci třeba, v Praze taky určitě. Jasně že „klienti“ spincenter dělaj spoustu tréninkových chyb, ale na druhou stranu já když půjdu na jednu z prvních hodin třeba golfu, tak tam budu taky za totálního trotla, ať už oblečením nebo tím, že to budu držet jak pádlo:).

        0 0
      • Jenda  

        Ono formovani postavy neni jen o snizovani tukovejch zasob. Jde o to taky mit nejaky svaly protoze jinak i s minimem tuku bez svalu vypada holka fakt blbe (klasicky pripad je vetsina modelek – extremne vyhubly bez naznaku jakehokoli tvaru). Takze na formovani pozadi je to treba dobry. Na prd je ze se pri tom neprocvici vubec horni polovina tela. Proto si i myslim ze pres zimu by se mel cyklista spis venovat doplnkovejm sportum aby posilil i ostatni casti tela. K tomu hubnuti – mam mozna uplnou neznalost (nikdy jsem se o to prilis nezajimal) ale pokud spalim na spinnigu cukry a potom se nazeru ale treba az za 2 – 3 hodky tak telo zacne zasobni cukry doplnovat premenou zasobnich tuku. Mohlo by to treba celkem dobre fungovat vecer – po spinningu se nenajim a pres noc ma telo spoustu casu se zregenerovat z tuku a ne cukru dodanych potrave.

        0 0
        • TomasN  

          Spatna zprava. Telo nezregeneruje z tuku. „Tuky se pali v sacharidovem ohni“ takze lepsi doplnit jednoduche stepene cukry, regenerace bude rychlejsi a nedojde ke stresu kdy telo dalsi tvoje jidlo okamzite prehazi do tuku protoze si pamatuje ze ten cukr posledne nedostalo. Pokud chodis na spin vecer, dobrej iontak a BCAA by mely stacit, ale 2–3hodiny bez jidla, potazmo bez doplneni sacharidu to neni dobry, protoze k regeneraci vyuzije telo tvou svalovou tkan v kombinaci s mensim!!! procentem tuku.

          …a v ramci teto teorie ted sbiram zadek a jdu na knedliky..-D

          0 0
          • Jenda  

            OK ale pokud se potom najim jenom decentne tak by to melo fungovat? Nicmene si myslim ze bilkoviny zacne telo odbouravat pozdeji nez tuky. Neni tu nejak biochemik – fyziolog?

            0 0
            • TomasN  

              Velice laicky receno ANO. Vtip je v tom „naucit“ telo spalovat tuky. A to jestli telo cerpa energii ze svalove bilkoviny nebo tuku, zavisi hodne na intenzite treninku (prilis intenzivni trenink-svalovy cukr a pote bilkovina)

              Bavili jsme se vsak o regeneraci a k te potrebujes sacharidy.

              0 0
        • orca  

          tělo je žel naprosto blbé a jakékoliv extrémní útoky na zásoby cukrů vyvolají ještě větší snahu je uložit v podobě tuků !!! Čili efekt jo-jo … nejím nejím a pakse normálně najím a ztloustnu víc než předtím… jo jo tělo je prevít a na něj nejde jen tak od lesa… Páč jinak by na světě chodili samí štíhlí lidé…

          0 0
    • TomasN  

      Jeste pro vsechny, urcite se to tu uz nekdy resilo a i na internetu to urcite najdete, nevim, ale dnes nejpresnejsi vypočet TF je Karvonenova rovnice s vyuzitim MTF:

      „210-(věk/2)-((hmotnost v kg/2,2)*0,05)+4“

      0 0
      • TomasN  

        …teda doufam, rad se necham poucit jestli je neco lepsiho.

        0 0
      • kubad  

        U mě rozdíl +2 proti změřeným hodnotám. Takže celkem OK

        0 0
      • rock  

        Hmm, ta hmotnost tam nehraje roli, 40kg váhový rozdíl odpovídá rozdílu 0.91 t/min …

        0 0
        • TomasN  

          …je to dalsi zpresneni, 220-věk nic neřiká

          0 0
          • rock  

            No dyť jo … já si pro svoje potřeba zapamatuji „212-(věk/2)“, pod 66 kilo v životě nepůjdu …

            0 0
      • MARIN  

        tak zrovna tenhle vzorecek mi nachlup souhlasi. Ale myslim, ze je to jen nahoda :)

        0 0
      • Polka  

        Tenhle vzorecek je pro me uplne k nicemu, protoze se od realu lisi o 12 :-)

        0 0
      • MlokCZ  

        Ale stejně k čemu ty vzorečky na maximálku i kdyby byly lepší a přesnější. Stejně potřebuješ AP a ANP a ty už se nedají určit ani z přesné maximálky žádným vzorcem, protože se s trénovaností a i s aktuálním stavem organismu mění.

        0 0
        • MlokCZ  

          A s typem zátěže taky.

          0 0
        • TomasN  

          K cemu ty vzorečky? K orientacnimu zjisteni MTF= Maximální Tepová Frekvence a následnému odvození tréningových zón. Někdo nemá možnost zjistit si hned hodnoty AP a ANP a pak je pro něj nejjednodušší takový výpočet a zóny si následně odvodit.

          PS. i hodnoty MTF se mění v závisloti na ténovanosti jedince, stejně jako AP nebo AND

          Jsou další způsoby, laktátová křivka, apod., ale dobrali bychom se k podobným výsledkům

          0 0
          • MlokCZ  

            Jasně, měření dle laktátové křivky je nejpřesnější, ale tam běžný hobík chodit nebude.

            Ale určení AP a ANP podle vzorečků je extrémně nepřesné. A je podle mě lepší si ty hodnoty určit jednoduchými pozorováními nebo testy, které si každý může provádět sám. Vždy to bude o hodně přesnější než dle vzorečků. Mě na vzorečkách právě vadí, že jsou výsledky někdy až tak špatné, že snaha se tím podle tepáku řídit je pomalu ještě horší než tepák nepoužívat.

            Na ANP bych doporučil třeba Conconiho test, pokud se provede správně, je poměrně přesný a zrovna na spinneru se dá provádět poměrně dobře.

            AP už se určuje mnohem hůře, ale dá se vycházet z dlouhodobějšího pozorování na základě dýchání čistě nosem, schopnosti mluvit při zátěži (pod AP lze zcela plynule mluvit) a zpívat při zátěži (je to už docela úchylný, ale jednoduché na provedení a poměrně dobré výsledky – tesně nad AP je možno ještě u někoho zcela plynule mluvit ale už ne zpívat).

            Problém je právě ten, že se ze vzorečků k podobným výsledkům nedobereš, je to příliš individuální a navíc se AP klidně trénováním u úplného začátečníka posune postupem časo o dost tepů výše. Výsledky těch orintačních jednoduchých testů se také změní o těch 20 tepů a zahrnují tu individualitu, ale určení dle vzorečků nikoliv.

            Jezdím s poměrně dost lidma na kole, kteří jsou přibližně stejně staří, přibližně stejně těžcí, ale tepy máme naprosto od sebe posunté a to i o 30 tepů. Vzorečky naprosto nesedí. Ty testy s dýcháním celkem ano (i když i tam bude samozřejmě nepřesnost několi tepů).

            0 0
            • TomasN  

              jooo plne souhlasim, ten rozdil je trenovanost a pak jev, ktery jsem tu zminoval vyse „klidova TF“ ktera je u kazdeho cloveka jina a od ktere se vse odviji.

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Jaký vliv má klidovka? Jako že více trénovaní lidé mají nižší klidový tep a teda pravděpodobně prahy posunuté výše oproti kdyby neměli dobrý vytrvalostní základ? Albo je to jinak? Na laktátovej chci jít v únoru, březnu. Podle prostého sledování tepáku v porovnání s mými pocity se vzorečkům úspěšně vymykám. Na vysokých tepech vydržím dlouho a jsem i pak v pohodě, dobrým tréninkem to ale nebude, takže jsem zvědavá, jeslti jsem opravdu vysokotepec nebo se i přes neúnavu jen huntuju.

                0 0
                • Brzdič  

                  Kromě vyšetření na laktát a vzorečků ještě exisuje Conconiho test. Dobře je zpracovaná metodika pro běžce, ale asi se dá modifikovat i pro cyklistiku.

                  0 0
                • TomasN  

                  Klidovka ma velky vliv, tedy pokud formulujeme klidovku za tep, ktery mame tesne po probuzeni. (Pokud nebyly spatny, nebo naopak treba eroticky sny) To ze vytrvalci maji nizsi klidovku je pravda, ALE maji ji nizsi proti svemu „normalu“ ne treba oproti nekomu jinemu. Priklad. Moje klidovka je kolem 50tepu (spise jeste trochu mene) a jsem spise silove zamereny, naopak jsem trenoval slecnu, vytrvalec jak poleno! ktera mela klidovku 73, 130 tepu po zahrati a pohybovat se v tepech kolem 200 no problem (maximum cca220) Takze vec zcela individualni. K te laktatove krivce, jestli to beres vazne, nech si udelat vsechna dostupna vysetreni, protoze ani jedno neni super presne a odpurci laktatu rikaji, ze mensi problem toho vysetreni je v tom, ze krev ti neberou v zatezi (ergometr, behatko) takze hodnoty laktatu v krvi lehce klesnou.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Zas tak vážně to neberu. :-) Ale díky za info. Dosavad jsem všude četla, že berou krev většinou z ucha (aspoň v Casri) v průběhu zátěže. Představovala jsem si to tak, že po prvním píchnutí se boltec jenom zmáčkne, ukvapne kapka a není nutno zpomalovat. Možná to je trochu jinak, ale to je mně v podstatě jedno. :-) Sotva by laktát klesl o hodně (pokud vůbec) během tří vteřinové přestávky. Ono mě to zajmá hlavně jen z důvodu čiré zvědavosti, moc ráda čtu stránky o cyklistickým tréninku a obecně o tréninku vytrvalostním, ale to „zlo“ na sobě páchat asi nebudu, mám se ráda, nejsem masochista, nerada chodím proti bolesti. Ale kdo ví, třeby by mě to bavilo? Tak měsíc, dva. :-)

                    0 0
    • Daf  

      Chodit na spinning je lepsi, nez nedelat vubec nic. Ovsem s treninkem na kole to ma pramalo spolecneho. Valce, nebo trenazer to nenahradi. Ale zase je clovek casto v prijemne spolecnosti i kdyz skoro vzdycky hrajou spatnou hudbu ;)

      0 0
    • dancing dog  

      spinning ani válce NE !! lyže,snowboard, běžky, sněžnice, brusle JO !!

      0 0
    • MattsSpeed  

      spinnig je IMHO dobry doplnok, zalezi vela do instuktora, chdim 2.5hod tyzdenne… -otazka je ci by som chodil, keby som si to musel platit :-))

      0 0
    • krtex  

      Od te doby co jsem 2× spadl z toho „kola“ (nezvyk na „furtslap“ – tak me to vymrstilo ze sedla ze sem letel 2m vzduchem – zenske kolem fakt cumely, asi jeste nevideli takoveho exota ;) jsem na spinning nadobro zanevrel a radeji chodim za stejne prachy do sauny.

      0 0
      • goood  

        :D

        0 0
      • Meesha  

        :-))))

        0 0
      • goood  

        A to jsi kolem tech zenskejch prolit 2× behem jedny hodiny ?;)

        0 0
        • krtex  

          jo 2× sem jim to zopaknul pro velky uspech ;) proste na to nemam bunky.. kazdopadne sem slapal jak drak a musim rict ze to je makacka.. ale jak rikam, NO MORE !-)

          0 0
      • dydy  

        jo, mel jsem podobny problem, nastesti me to nikam nevyhodilo, jen jsem byl rad, ze me to neprerazilo nohy ted uz nejezdim uplne na krev, abych nemusel vyvesit nohy:-)

        0 0
    • TinkTink  

      Valce me nebavi, spinning nedelam (ted jsem si vzpomnel na reklamu na Roomstera) :o)…dokud to jde prezit, jezdim venku.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Vídím to úplně stejně.

        0 0
        • TinkTink  

          Tak tady touto cestou bych jel tak jednou za mesic, maximalne dvakrat…kdyz to nejede, tak me to nejak nebavi…bahno je ok, ale tady to vypada spis na totalni tlaceni a to se mi nechce :)…radej jedu :))

          0 0
    • lysergine  

      Já nemusím ani jedno. Na spinningu jsem byl jednou a to loni, po 15 minutách se mi udělalo šoufl, po dalších 5 minutách jsem zkolaboval. Vůbec jsem nemohl se nadechnout, seděl jsem na zemi, oblitý studeným potem, z pusy mi tekly sliny a do toho křeče do celého těla. Následovala série vyšetření, která mi zjistila katastrofální nedostatek minerálů v těle (přitom piju věčně minerálky a sem tam ionťák). Navíc sportovní zátěž mi nikdy nevadila, squash hraju často, asi je to sport u kterého hýbu tělem naplno nejvíc a snad jsem ho hrál i den před spinningem a bez problému. Rozhodně po tomto zážitku na spinning nevlezu a squash vřele doporučuji jako velmi vhodný zimní sport. A samozřejmě plavání, to v každé roční době.

      0 0
      • lysergine  

        No zapomněl jsem uvést to důležité, proč spinning ne. Co mi totiž nesedělo to byly vysoké frekvence šlapání po dost dlouhou dobu. Bylo to jako kdybych z nějakého důvodu na kole šlapal na lehčí převod i kdybych už mohl dávno zařadit těžší a rozjet to. Analogie jízdy autem na jedničku. Může mi to někdo vysvětlit?

        0 0
        • wroum  

          tvoje telo se vzbourilo proti davove demenci, proste ti chtelo rict ze spining je picovina a ze ten squash by byl urcite lepsi napad :-)

          0 0
          • lysergine  

            No fakt je, ze jsem si tam pripadal jako kreten, jedinej chlap mezi tolika babama, proklinal jsem sam sebe, ze jsem na to sve drahe polovicce kyvnul. :)

            0 0
        • TomasN  

          Vysvetlim, stejne jako jsou instruktori, kteri jezdi dost „frekvencne“, jsou instruktori, kteri jezdi dost silove. Je to jen o vyberu. Kdyz odmyslim fakt, ze jsem instruktor, rekl bych ze 80% lidi na tom stupinku nema co delat.

          0 0
          • TomasN  

            A jeste jednu vec ke squashi. Squash mam rad, ale moje chabrus kolena si s nim moc nerozumi. Vysoke tepy se tam dosahuji take. Nerikam doporucuji spinning, nerikam doporucuji squash. Kazdemu prece sedi neco jineho.

            0 0
            • lysergine  

              Já s koleny na squashi problém nemám. A to je nikterak moc nešetřím, vždy jsem byl zvyklý jít po všem po hlavě a tak se i u squashe stane že míček doskakuju s následným pádem. No problém. Co mi na spinnu vadilo, byly vyské frkvence trvající dlouho dobu. Ještě perlička: týden před mojí spinningovou akcí se bavím o spinnu s kámošem, bejvalej reprezentant v tenise a on mi říká, že málem to vzdal, kdyby tam nebylo tolik ženských a hrozil trapas, tak to vzdá určitě. Prý to neudýchal.

              0 0
            • Bajker16  

              Kde děláš instruktora, abych věděl kam zajít ? :-)

              0 0
              • TomasN  

                Blue Orange Letnany Po, Ut, St, BBC Praha Hostivar, Ct- 18.45, Pa-17.30. Obe fitka pouze na clenstvi, neberou jednotlive vstupy. Problem fakt je, ze spinningovou hodinu je treba brat jako „komercni“ Kdybych jezdil cileny trenink pro cyklisty, nebudou chodit ti lide, ze kterych ty fitka zijou, …a ja mam v uvozovkach padaka. To je si myslim nejvetsi problem spinningovejch hodin vsude!

                0 0
    • hydrant  

      na spinningu jsem byl v zimě jednou a jako trenink pro chrta je to nesmysl. V období, kdybych se měl pohybovat dlouhou dobu na nízké intenzitě ( 60–70% TF max. ), jsem byl celých 60 min. na 80 – 85 % TF max. A flinkat na nízkých tepech se tam moc nedá, když pouští nahlas Kabáty, Rammstein apod. a pořád tě nutí si nakládat, protože „jedeme do kopce“ a „running“ a jánevímcoještě. Taky místo tuků se pálí hlavně cukry, takže podle mě spinning: to je všechno špatně. Krom toho stojí hodina 90,– Kč ( Hradec Králové ). To raději 2 x týdně sednu doma na trenažér, vydržím i 3 hodiny v kuse, celou dobu na svých 65 % TF max., a o víkendu na zimáka na silnici. Je pravda, že na spinningu jsou pěkný holky, někdy, a ty taky „nedovolí“, abych si tam jel nízkou intenzitu…

      0 0
    • maxipesfik  

      ..ja chodim pres zimu, delam si tam co chci ->(jedu si svoje, spis objemy, sem tam intenzitu, na instruktory se.u -stejne vo tom vetsinou vedi kulovy a vypadaj vsichni jak kulturisti :o) chodim tak na 2–3 hodky, pravda hudba vetsinou stoji za prd.. ale sam doma na ergaci bych to asi nedal. taky to mam placeny.. :o) jak tady nekdo psal ze nechodi, protoze ho to vyhodilo s pedalu, tak chod chlape tam kde nemaj furtoslap ne? ty novejsi spinnery uz maj volnobeh..

      0 0
    • Brzdič  

      V zimě to mám podobně jako zvířátka – hlavní činností je zimní spánek – jsem hrozný zvíře :-) Když je přijatelně vyrážím ven.

      0 0
    • divo  

      tak si citam ci ano alebo nie spinnig. najazdil som iba 3800km a kondicka sa mi troska zlepsila ale cez zimu ju nechcem zasa stratit, tak chcem zacat behat ale mam problem s kaslanim a hlienamy po behu tak neviem ci budem. to mi robi ze som neni zvyknuty na behanie v chladnom pocasi? po lete som behal asi 5 krat (tep vzdy cez 180 prvy krat som dokazal iba 12 minut ale na piaty krat som sa dostal na 22 minut s tepom 184 a podla mna by som sa stale zlepsoval, ale ochladilo sa a nastal problem!! po behu kaslem celu hodinu a neda sa mi ani zhlboka dychat a hlieny vykaslavam, robi mi to vzdy ked je vonku menej ako 14 stupnov.. mam behat dalej a nevsimat si to alebo ako? ale rad by som behal, zlepsuje to vraj kondicku na bicykli :)

      isto chcem valce alebo spining ale asi tie valce, sa naucim aspon techniku lebo som strasny amater cyklista a to sa musi zmenit. akou intenzitou mam slapat na valcoch cez zimu az do jari ? vyjadrite sa v percentach z maxTF, lebo nechcem robit chybu ako vo fitcentrach kde trenuju ANP :)

      este k tej maximalke.. mam 19 a pri behu som nameral 214 tepov. na bajku som slapal kopec 7 km dlhy s prevysenim asi 400m a na poslednej prudkej casti som nameral iba 202 a to som uz odpadaval, mal som najlahsi prevod a nastojaka a skoro som sa prevratil na stranu co som uz nevladal s dychom ale aj nohy boleli a len 202 tepov takze nechapem ale ako teraz nastavit merac tepu??? keb budem jazdit na bajku mam si nastavit 214 ?? lenze tolko na bicykli v zivote nedosiahnem takze budu zle nastavene pasma nie?

      mam si nastavit maximalku z behu alebo maximalku z bicykla??

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Chceš se pohybovat v rozmezí tepů do horního limitu albo to myslíš jinak? Protože pokud jo, nastav si klidně jako maximální hranici o několik málo tepů pod dosaženým tepem na kole. A nejdýl za pár týdnů budeš utavenej, přetrénovanej a v tomhlw počasí s vysokou pravděpodobností i nemocnej. :-)

        Teď vážně. Píše se to všude, i tady se to probíralo tisíckrát. V zimě se trénuje základní vytrvalost, tím pádem by sis měl jako horní hranici nastavit aerobní práh. A i tak se snažit pohybovat co nejdýl ještě v nžších tepech, než těsně pod aerobním prahem.

        Ono by ani v žádným ročním období nemělo cenu nastavovat jako horní hranici maximálku. Bo přes ni se nedostaneš a tak se nemusíš hlídat, abys netepal víc. :-)

        Ještě k běhu. Podle mých, sice malých, ale dostatečně hlenitých zkušeností ještě z dávných dob, odhaduju, že se snažíš běhat rychle. Za prvé se tak pohybuješ nad hranicí, nad kterou by si teď měl, za druhé máš problémy s kašláním. Taky jsem si dřív říkala, že od podzimu nemůžu běhat, bo při a po běhu furt kašlu a smrkám. A vono houby, stačí zpomalit. K tomu nepotřebuješ ani tepák, běhej na „dýchání jen nosem“. Zkus to, zaběhni si jednou extra pomalu, pokud budeš muset dýchat pusou, zpomal ještě víc nebo přejdi na chvíli do kroku. Kašli na to, že budeš mít rychlost třeba jen o něco menší než chodci. :-) Ono se to časem zlepší. A pokud nejseš nemocný, kašlat nebudeš. A pokud jo, zkus moji radu u mě vyreklamovat. .-)

        0 0
        • kámen úrazu1  

          A co je trénink základní vyrtvalosti si najdi buď na www.kpo.cz , sekce fyziologie/ lékař radí, či na www.cyklotrenink.com, tam je to ale jen shrnutý, pěkně o tréninku píše i Beeda na svých stránkách www.beeda.net O fyziologii a z ní vyplývajících principech tréninku by sis měl na kpo.cz pročíst všechno od začátku. Podle těch 180, 184 tepech při běhaání usuzuju, že netrénuješ, ale slušně se huntuješ. Sice by ses po nějaký době tohodle „tréninku“ slušně zlepšil (ale teď v zimě spíš dřív onemocněl), ale pak by Tvoje výkonnost klesla, řekněme, pod bod mrazu. A byl bys zase na azčátku, spíš ještě hůř – bo si koleduješ oa po nějaký době nechuť a hlavně nemožnost se vůbec hýbat, natož pravidelně sportovat.

          0 0
        • divo  

          ja mam Sigmu pc 15 a tam su tri pasma, nastavene pri behu ich mam z maxTF 214 tepov
          I.pasmo 65–75% (139–161 tepov)
          II.pasmo 75–85% (161–182 tepov)
          III.pasmo 85–100% (182–214 tepov)

          co na to hovoris dobre nastavene?

          neviem svoje prahy AEP a ANP tak to mam len takto. ale na jar mozno pojdem do prahy do Casri ale neviem ci budu na to penaze , lebo cesta zo slovenska a vysetrenie, ajajaj ja som student :)

          lenze ked na bicykli dam iba 204 tepov tak potom z percent vychadzaju ine hodnoty nie? na bicykli maxTF 204 tepov
          I.pasmo 65–75% (133–153 tepov)
          II.pasmo 75–85% (153–173 tepov)
          III.pasmo 85–100% (173–204 tepov)

          takze pri behu nastavim to prve a na bicykli mam prestavovat na to druhe??

          mam dve knizky od Grada vydavatelstva Behanie a cyklistika tak v nich troska studujem.. tam pisu ze v pripravnom obdoby cez zimu sa maju robit vsetky aktivity v intenzite 50% moze byt?? na nete som cital 60%. 50% sa mi zda sakra malo, ved to je tep u mna iba 107? to prekracujem po 10 sekundach behu :) a na bicykli tak pomali ani neviem ist, uz ked nasadam a troska zaslapem z lahka tak tep je cez 110 tepov.

          v akych tepoch sa mam v zime pohybovat? nepiste mi stranky kde to opisuju ale kolko by ste mi odporucili na valcoch a kolko pri behani vy? chcem to ako pripravu na dalsi rok pre bicyklel.. v cervnu slapem na cas Praded tak musim mat formu :)

          asi mas pravu, zacnem behat pomaly a budem zvysovat vzdialenost lebo tak rychlo neodbehnem ani 7 km :) v zime skusim dychat nosom ale neviem ci mi to pojde. na jar zacnem troska pridavat na rychlsoti a uberat kilomete. a potom beh ako hlavnu aktivitu mam vynechat a trenovat na bicykli? som take nieco cital ze potom staci behat raz tyzdene alebo raz za 2 tyzdne len ako doplnok k cyklistike..

          0 0
          • Brzdič  

            Je to věc těžká zabít holou prd..ej ježka Všechna procenta, prahy, maximálky stanovený výpočtem považuj za orientační. Pro zimu ti stačí najít jedinej prah. Tepovou frekvenci, kdy se normální dýchání mění ve zrychlené. Zimu bys měl strávit v nízké intenzitě, kdy ještě dýcháš pomalu, pohybuješ se pomalu na pomalé palivo (tuky). Trénuješ přitom základní vytrvalost. Pokud to nejde na kole tak pěšky, stačí zrychlená chůze, nebo indianskej běh, nebo lehkej vytrvalej běh. Za rozumnou dobu se považuje 1,5hod a víc.

            0 0
            • zirecek  

              Přesně tohle pozoruji při běhu – kdy dýchám normální rychlostí a kdy už člověk přidává… .

              0 0
            • divo  

              mam behat hodinu a viac? ved to asi nevydrzim. od zajtra zacinam behtat tak to skusim a potom napisem :)

              0 0
      • Brzdič  

        Na Inetu se válí tolik informací – stačí je jenom zvednout :-) A stále přibývají nové. Zkus www.cyklistikakrnov.com/…Listopad.htm

        O tepové frekvenci www.cyklistikakrnov.com/…rekvenci.htm

        0 0
    • kolobrnda  

      zadny spin a zadny valce…plavani a posilovna…to je mazec :)

      0 0
    • mosquito  

      uaaa na spinningu sem byl poprve minulej tejden a docela narez, tep 195 pak sem teda zvolnil ale i tak po 50ti minutach sem byl na odpis :))) a ta kaluz potu pode mnou fuj :-D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.