• brany

    Ahoj, nikde jsem tu nenašel (alespoň myslím) příspěvky na mé dilema a to je následující: Už mnoho let jezdím na MTB, to pořád upravuju a mám i SPD a myslím že docela dobré MTB tretry Specialized. Ale nyní jsem konečně sehnal peníze na silničku a teď nevím jestli na ní pořídit druhé tretry se systémem look a nebo pořídit nějaké SPD pedály na silničku čímž učetřím dnes nemálo peněz za další tretry. Proto prosím o radu a zkušenosti. Případně co pořídit. A jestli už to tu někdy řešilo, tak se omlouvám! Děkuju za rady

    Anketa: 2x SPD nebo LOOK na silničku a SPD na MTB

    0 0
    • wraith  

      Do ty ankety si zvolil imho dost nešťastně ty kategorie, já za sebe sem pro SPD aj na silnici, jestli ji bereš jako doplněk k biku, určitě se nebude konat nějaký výrazný zlepšení – zrychlení se silničním systémem, při jízdě na silnici tě SPD nebude obtěžovat :)

      0 0
    • roud  

      Nedávno sem nasadil na silničku SPD a popravdě oproti předchozím silničním nášlapům od timu mě v nich z nich bolej nohy :O( těžko říct čím to je na biku s tim problemy nemam takže buď zkusit nebo pro jistotu radši LOOK

      0 0
    • TheIF  

      Jak tady čtu merketingový kecy tak mě napadá proč vubec někdo vozí šlehače od CB dyť to musí mít uplně strašnej přenos te síly…

      0 0
    • nooski  

      Na druhé silničce mám SPD a Timy na jednici budou na silnici o trochu vhodnější. Mě teda dost zarazilo, když jsem v zatáčce, kde normálně se silničními pedály šlapu škrtl SPD o zem. Musím dávat bacha :-) Aspoň u mě teda mám na silničních pedálech nohu blíže kliky, což mi i více vyhovuje.

      Ještě k tomu co napsal brany. Silniční pedály umožňují výkyv chodidla do stran (nakonec s tímhle přišel poprvé time u silničních pedálů). Akorát u looků existují 2 typy kufrů – červené, které ten výkyv umožňují a černé, které nohu drží pevně. Tuším existuje ještě jedna barva, která je někde na půli cesty.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Zaujalo mě, že máš na silničních nášlapech nohu blíž klice. Při stejných parametrech, tj. délce kliky, domečku atd? Mám s tímhle problém, hodily by se mně chodidla blíž klice na biku i na silničce. Na biku to ještě  jde, i když ideál to není, ale na silničce mně dosavadní postavení nohou vyloženě vadí. Cítím, že by se mně líp šlapalo s nohami blíž k rámu. Zpředu je to dokonce vidět, kolena dávám k sobě, jak mně vyhovuje, ale chodidla mám vybočená. Na obou kolech mám kliky 170 mm, na biku kratší určitě nechci, na silničce bych možná snesla i 168, ale radši bych zůstala u 170. Mám na svou výšku docela dlouhý nohy a myslím, že je to akorát.

        Vylepšily by to silniční pedály? Jak jinak by to šlo změnit? Na stávající silničce to už měnit asi nebudu, ale na příští rok plánuju silničku novou, na co si mám dát pozor (kromě délky rámu a tak?). Mám na obě kola jedny tretry. A jiný pedály. 540 x nějaký noname silniční SPD, ale vdzálenost středu pedálu od klik je stejná.

        0 0
        • nooski  

          Taky záleží na tzv Q faktoru klik. Nevím jak to dobře vysvětlit, takže obrázek napoví více. Taky mi vyhovuje mít nohy pši šlapání co nejblíže, takže i o tohle jsem se zajímal. V tomhle dobře vycházejí nové kliky od Campy s UT středem (145,5mm) nebo starší kliky campa na čtyřhran Chorus a Record, které mají to číslo stejné. Nižší sady na čtyřhranu měly tohle číslo větší a ještě k tomu byla levá klika někdy dále od rámu než pravá. No a ty timy, mají možnost prohození kufrů tak, aby noha byla klice blíže nebo naopak dále.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Nooski, díky. Q faktor jsem už řešila s ječňákem. Dokonce tu (dávno před mým dotazem) založil speciální trhjead. Po klikách se mrknu, jestli najdu nějaké levnější, popřemejšlím, jestli do Vinčiho ještě investovat. Nemáš tušení, jak na tom jsou kliky Sram?

            Karaya> díky.

            0 0
        • Karaya  

          Vymen kliky za Campu na 4hran, myslim, ze zadny jiny kliky tak blizko u sebe nejsou..

          0 0
        • MlokCZ  

          Tady se těch klik kdysi docela dost měřilo, jak to vychází.

          Zvláštní je, že na silničce Ti to vadí více, když na silničce vychází Q-factor obecně nižší, zvlášť pokud jsou na biku Hollowtech II, které ho mají největší.

          Když jsem měl ještě silničku i bike, tak mi právě vadil ten rozdíl Q-factoru na biku a silničce.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Na biku mám starý Deore (2005). Nový kliky chci, ráda bych zase Shimana, ale váhám právě kvůli Q faktoru. Ta diskuze, co založil ječňák, je supr nápad. Škoda, že vlákno není moc aktualizovaný.

            0 0
            • MlokCZ  

              Já tam nemám co připsat, od té doby mám na všech kolech pořád XT kliky s pořád stejným Q-factorem jako už jsem tam psal.

              0 0
        • kubad  

          zkus posunout kufry na botách mohlo by to pomoct

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Boty mám jedny. Na biku mně to v podstatě nevadí, takže v tom problém nebude. Navíc je už nemám kam posunout, mám je tak, abych měla nohy klice co nejblíž už teď. Ale díky za radu.

            0 0
            • kubad  

              možná skresluje fotka  nebo máš tak uzkou nohu, já když dám kufry na botách tak abych

              měl nohu co nejblíž klice tak mě bota dře o tu kliku :-)

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Mám úzkou nohu. Vůbec celkově malou (Specialized 37). Dalo by se říci, že poměrově přiměřenou celému tělu. :-)

                0 0
    • kubad  

      pokud máš silnici jen jako doplňěk zůstaň u SPD, ale pokud chceš jezdit hodně tak vem silniční pedály třeba Look, je u nich noha líp opřená , je blíž osy a celkově  mám lepší pocit a nebolí mě tolik noha jak když sem na silnici vozil SPD

      0 0
      • Hynas  

        Kubade, příteli, poraď…myslíš, že je vhodné CB EggB SL nasadit i na silničku v kombinaci se Sidi Dragon, když beru silničku jen jako tréninkový doplněk k bajku?

        0 0
        • kubad  

          nevim neporadím ja loni jezdil na silnici s Exustaram a citil sem jak mě tlačí pedal do nohy přes botu.

          pak sem pořidil silniční pedaly a boty a je to mnohem lepši.

          na silničku bych CB bez klece nebral

          0 0
    • Dubys  

      SPD pedaly na silnicku, tim je mysleno neco na tento zpusob … http://www.canyon.com/…artikel.html?… ?

      0 0
      • siskin  

        trošku to tu oživím ,konečně jsem pořídil silničku a nyní řeším jaké pedály ,na biku vozím sh 520 ,dvoje tretry(letní ,zimní) ,oboje sh spd kufry ,silničku mám spíš jako doplněk k bajku a proto chci spd systém (budu využívat stávající tretry) . otázka zní :koupit mtb spd (520) , nebo pořídit nějakou silniční variantu spd , jakou a proč? cena cca do 1000kč ,Díky!

        0 0
        • Karaya  

          Já vozím tyto:

          http://www.eod.cz/…ar-pr42.html

          Proc ano: jsou lehky, noha je bliz ose ne u klasiky a dobre vypadaj, da se u nich serizovat vule.

          Proc ne: blbe se nakopavaj, vevnitr je uplne miniaturni valivy lozisko a ne moc dobre utesneny kluzny, takze jednou za rok rozebrat a namazat.

          0 0
        • Luma  

          Na silničku bych koupil jednostranné SPD,myslím že Exustár nějaké dělá.Jsou lehčí a vypadají na silničce lépe než klasické mtb spd.

          0 0
        • jose  

          Já bych to neřešil a dal tam zas 520, pokud se ti nechce investovat do silničních pedálů s botama. Já jsem takhle s spdčkama 520 a mtb tretrama jezdil 3roky, až nyní jsem "dozrál"na silniční obutí:-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.