špatný posed, nové komponenty

40 nepřečtených
  • JP3112

    Tak už se tu rýsuje další vlákno pod mojí režií. Spolehám na to že se teď v zimě všichni kolofilové nudíte, tudíž nebudete hudrat že se to tu už třeba řešilo nebo je to nepřesné apod.

    Jedná se o tohle: Rozhodl jsem se poněkud upgradovat svůj (low-end) bike, a to o Epicona z TT, SLX kliky, Deore kazetu, XT řazení, nějakej ten řetízek…No. A když už budu u toho upgradování, zkusil bych sedlovku bez offsetu nebo kratší představec. Nebo užší vlajdy (mám 680mm)? Kdesi jsem četl přepočet 3cm řidítek = 1 cm představce. Prostě mám pocit že mám dlouhý kolo (viz. profil). Moje výška je 183cm. Tak nevím jestli někdo podobně vysokej má totožnej bike ve stejné velikosti a jak mu sedí…? Sedlo mám nadoraz vpředu.

    A konečně mé dotazy:

    1. Raději sedlovku bez offsetu nebo kratší představec? Klopit se při

    výjezdech dozadu nebo při sjezdech přepadávat dopředu? Jakmile se trošku zlidští počasí, zkusím jestli bych neměl špatný úhel šlapání se sedlem ještě víc vpředu, ale osobně bych se klonil k tomu představci raději. IMHO kdybych dal místo těch tuším 110 třeba 75 tak bych mohl i zúžit řidítka kvůli lepší ovladatelnosti, a následně pak zase posunout sedlo kousek dozadu… Ale to předbíhám. Kratší představec nebo sedlovku bez offsetu? Nebo může být chyba třeba i ve zbytečně krátkém/dlouhém krku vidlice? Mám Epicona (až bude) raději nechat tzv. full length a blbnout s podložkami? Omlouvám se, ale jsem v tomto směru naprostý laik. Nevím v čem může být chyba, každopádně kvůli zádům vím, že někde určitě bude. Ono se mi i hůř dýchá když se zadýchám, než na menších kolech, ale tam to zas chytají klouby…

    2)SLX budou moje první slušný kliky. Je tam možnost buď 175 mm nebo 180mm. Jak poznám co mi sedí bez předchozí zkoušky? Nejdou tu nějak popsat pocity z „krátkých“ klik? Jestli to pomůže, největší pastorek vzadu jsem nepoužil ani když jsem jel kupř. 10 km krpál.

    Doufám že jsem vás příliš nerozladil a těším se na vaše odpovědi, návrhy, originální nadávky a urážky :) Jen do mě!

    0 0
    • JP3112  

      Jinak geometrie kola je tady http://www.gtbicycles.cz/…alanche2disc?…

      0 0
    • Nimrod  

      možná by nebylo do věci napsat, jakou velikost máš :-)

      nicméně předozadní poloha sedla by měla být ± daná délkou tvých kostí a ničím jiným…

      jinak měřím nějak podobně, cirka 180, a mám rád kratší kola a vzpřímenější posed (efektivní 575 + 100 představec + 680–720 řídítka, přibližně stejně vysoko jak sedlo), nicméně teď mám 595, 100 představec, cirka 660 řídítka a ± stejně vysko sedlo s řídítkama a že by mi to nějak moc vadilo, to se říct nedá. ono záleží na tom, co ti vyhovuje a co sedne, v tvém případě, páteři

      jinak to, že budeš někde přepadávat je blbovinka, to nemá ani zdaleka takovýhle ladění posedu v moci výrazně změnit

      0 0
      • JP3112  

        Pardon, je to L. Prostě mám tak nějak pocit že se musím moc natahovat. Nemám vůbec tušení čím to může být, resp. je moc možností.

        0 0
        • Nimrod  

          když máš pocit, tak zkracuj :-)

          nejdřív bych teda doladil to sedlo, aby to odpovídalo (znáš to s tou olovnicí, ne? :-)) oni jsou dvě teorie, co vím. jednou, že si ji máš dát jako k přední části kolena a má procházet osou pedálu a druhá, že by měla procházet „osou“ kolena a osou pedálu, ale to jsem nikdy nezkoušel

          a pak zkus vymyslet ty řídítka… mně moc nesedí moc úzká, někdo je má raději, tak asi nezbývá, než abys vyzkoušel, pokud máš možnost, se projet na kole s jinak širokýma řídítkama. a pak od toho nějak vymyslet i představec…

          jinak krk u epiconu nech dlouhý, ať si máš s čím hrát :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            To sedlo stejně může v nějakém rozumném rozmezí klidně posunout dle pocitů (ta teorie není přesné dogma), takže není až tak podstatné z jaké části kolene bude tu olovnici spouštět.

            Já jsem třeba jezdil dříve posunuté více vepředu (olovnice z jamky kolene). Slapalo se dobře, ale sem tam se mi nepatrně koleno ozvala. Teď už více let jezdím ± polohu olovnice z přední části kolene a už se mi leta koleno neozvalo a to ani přes vyšší nájezd km v posledních pár letech.

            0 0
            • Nimrod  

              já akorát vím, že šlapat před sebe nedělá dobře mým kolenům.. na sjezďkovi, když jsem dal sedlo vysoko, tak mi po chvilce bolela. tak jsem musel mít sedlo trošíčku níž, než by bylo optimum na xc…

              ale jinak máš pravdu, já nějakou olovnici moc neřešim a když se mi zdá, že bych měl dát sedlo víc dopředu, tak ho posunu a neřeším milimetry, hlavně, když mi nic nebolí :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Ono stejně na fullu zvlášť s vyšším zdvihem se to měří velmi problematicky (ty sagy v reálu jsou většinou trošku jiné než při zkoušení na místě, zvlášť když na místě si sedneš trošku jinak než když jedeš).

                A pocitově poznám i poměrně malý rozdíl hned, když kola pravidelně střídám. Pokud mám jedno nastavené jinak, tak mi to vadí.

                0 0
                • Nimrod  

                  s tím fullem máš pravdu. ono u mě to bylo ještě umocněný tím, že jsem měl sag nastavený na to, když stojím v pedálech. a jak jsem dal vysoko sedlo a sedl si, tak zadek šel ještě asi hodně do zdvihu a umocnilo to ještě efekt položené sedlové trubky… a když je pod tebou 20cm zdvihu, tak se to projeví už asi hodně…

                  jinak já sice poznám rozdíl, ale nevadí mi, to až když je to hodně daleko od optima… ale já jsem vůbec na takovýhle věci dřevo, váhu taky poznám až když kolo přenáším :-)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Vyšší váha mi vadí mnohem méně. Při menších rozdílech u váhy poznám prd.

                    0 0
        • Carloss  

          zkrať představec, řidítka nech široký, apřímíš se a ještě to bude hravější

          0 0
        • op  

          manzelka ma 183 a na GT Avalanche L je spokojena, offset sedlovky 20mm (nebo 25? ted nevim), predstavec 100mm, riditka 600mm

          0 0
      • MlokCZ  

        Rozhodují jsou jeho proporce. Měřím o cca 2cm více a přitom vozím o dost kratší posed než Ty. Mám 585mm + 90mm představec + 620mm řídítka a ještě k tomu výše řídítka (cca 1,5cm výše než sedlo). A nějak extra vzpřímený na tom nejsem. Jen mám prostě zcela odlišné proporce na podobnou výšku.

        0 0
    • MlokCZ  

      Zkrátit představec klidně zkus, ale nedělal bych to tak radikálně. Zkusil bych tak 90mm, 2cm zkrácení na představci je už znát hodně. Případně si pohraj s výškou řídítek, tak ovlivní posed úplně stejně jako jeho délka.

      Sedlovka jak už napsal Nimrod je pevně daná správnou předozadní polohou vůči klikám, což je dané délkou stehenní kosti (tu polohu si jednou najdeš a pak už nemůžeš sedlem hýbat kvůli zkrácení/prodlou­žení posedu).

      Pokud ovšem máš sedlo nadoraz vepředu a je to správně vůči klikám, tak sedlovku vyměnit můžeš, bez offsetu budeš mít sedlo hezky upnuté uprostřed ližin a ne nadoraz vepředu.

      Delší krk si určitě nech, řezat můžeš časem vždy a nejprve zkoušej tu různou výšku řídítek. A až po pár měsících ježdění výsledného posedu budeš mít jistotu, že je ok, tak můžeš řezat (i tak bych nějakou rezervu třeba 1cm nechal, třeba časem budeš chtít mírnou změnu).

      0 0
    • maajkee  

      Já mám 184cm, jezdil jsem Avalanche 1.0 v eLku a přišlo mi to akorátně dlouhý, spíš kratší. Sedlo bys měl mít nastavený ± podle osy kolena a pedálu, s tím bych moc nehejbal, zkusit spíš ten kratší představec a užší vlajdy (stačí na každý straně 2cm uřezat) 680 jsou už celkem široký řidítka a donutěj tě se natahovat.

      Kliky bych bral 175, 180 mi příjdou dobrý až pro dlouhý habány.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Výběr komponentů je daný tvýma fyzickýma dispozicema. Nikdo Ti nemůže na dálku poradit jakou sedlovku nebo představec nebo dokonce šířku řídítek. Všechny takové rady jsou jen spekulace. Jestli cítíš, že Ti stávající posed nevyhovuje zajeď i s kolem do nějakého rozumného bikeshopu, měli by ti poradit. To samé s délkou klik.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Délku klik teď taky řešim. Taky mi vrtá v hlavě jestli za stejné peníze koupit delší. Nakonec ale asi dam klasiku 175, protože při ceně XTR se mi nechce experimentovat a dlouhán taky zrovna nejsem (185 cm).

      0 0
    • martin7  

      Nevim, ale já jsem si natvrdo došel do Spešlovký prodejny si to vše změřit. Nedělali mi kompletní geometri, jak inzerují, ale „jen“ délku klik, představce a řídítek, dále výšku a šířku sedla. Bylo to zajímavý a po dohodě jsem zaplatil litr a jsem spokojenej. Ta prodejna je taky v Brně, a teď možná lze dojednat slevy, protože nemaj do čeho píchnout.

      link je tady

      http://www.specialized.com/…ealerLoc.jsp?…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Litr za to, že Ti změří jak máš sedět na kole, což je stejně tak individuální, že to ani změřit nejde? To si děláš pr…?!

        0 0
        • martin7  

          to by jsi se divil co ti všechno měří. Jestli to za litr stojí nebo ne je rozhodnutí na každým. Mě to dost pomohlo(hlavně jsem měl blbý sedlo), tzn teď po 250 km mám prdel pořád v poho.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Nedivil (jestli myslíš třeba zadek), ale nikdy mě nenapadlo, že si berou takový prachy, teda že si vůbec nějaký berou. Jestli Ti to pomohlo jenom dobře. Mě spíš zaráží, kolik jsou si schopný říct. Při cenách věcí od Spešlu (mam pár věcí) bych předpokládal, že konzultace by mohli být zdarma. Se divim, že mě nezkasírovali vždy když jsem si něco zkoušel…

            0 0
      • MlokCZ  

        A to bylo pro silničku?

        Jinak totiž nechápu jak lze změřit vhodnou šířku řídítek, to v podstatě vůbec nezáleží na proporcích, ale hlavně na tom co kdo a jak jezdí a co mu sedí. Délka představce to samé, to je na biku také hlavně o stylu jízdy a pak ještě vhodnost k dané geometrii kola.

        0 0
        • martin7  

          jo to bylo na silnici, ale je to i bike.Jinak obecně šířka řídítek je jakou máš šířku ramen. Tzn aby jsi nebyl zbytečně roztaženej při posedu nebo zbytečně sis nemačkal rukama hrudník.

          0 0
          • JSt  

            davat za tuhle obecne dostupnou a znamou informaci papir mne prijde dost :-)).

            0 0
            • martin7  

              sorry, nic ve zlým, ale proč jsi teda zakládal tohle vlákno? -)). Je pravda stálo mě to litr, ale vím, jak dlouhej představec, jak dlouhý kliky ,jak vysoko sedlo. Jo jestli mě to pomůže bejt lepší, rychlejší nevím, nedovedu posoudit, ale na dlouhejch štrekách mě nic nebolí, co mě dřív bolelo (např kolena a prdel)

              0 0
              • maajkee  

                sorry, nic ve zlým, ale proč jsi teda zakládal tohle vlákno? -))

                Sorry, nic ve zlým, ale on ho určitě nezakládal :D

                0 0
              • JSt  

                to bude nejaka mylka. ;-)

                0 0
          • MlokCZ  

            Na silničce ano, tedy pokud nechce někdo ještě mírně širší. Mám hodně úzká ramena a vždy jsem na silničce vozil 44cm řídítka, jezdilo se mi pocitvě lépe než s užšími (a dle ramen jsem mohl mít užší). Pocitově lepší úchop, ne žádný rozdíl v dýchání.

            Samozřejmě jsem si tím už nepatrně zhoršoval aerodynamiku, což mi bylo ale úplně fuk (příliš malý rozdíl, aby mi to trápilo).

            A ten vliv mačkání hrudníku a vlivu na výkon nikdy nebyl jednoznačně prokázán a spousta profíků vozí na silničce užší řídítka než mají ramena. A navíc se často drží užší úchop než je šířka řídítek, to by se při tom měly ve výjezdu profíci při úzkém úchopu u představce pomalu udusit :-)

            Jinak u biku i tady na BF bude pár opradu extrémů, tím myslím pro hodně uzoučká ramena extra široká řídítka typu 700mm+.

            0 0
            • Nimrod  

              ještě se mi zdá, že záleží na výšce řídítek… měl jsem na trialu 740 řídítka a tam mi neseděly, zdály se mi široké a i zúhlování bylo nějaké divné, nicméně nouzově jsem je musel dát na sjezďáka na pár dní a tam, světe div se, mi vůbec nevadily. čím to? fakt záleží na výšce řídítek a váze, která na nich přes ruce spočívá (i když trial versus sjezďák je dost extrém, že jo..), nebo to bylo úhlama, které mi nikdy moc neseděly? teď s jinýma řídítkama nemám problém (cirka 715 šířka), ale mám tam i jiné gripy…

              0 0
              • MlokCZ  

                Já myslím, že bude záležet jak na úhlech, tak na výšce. Já to mám jednoduché, hodně široká mi nesedí ať je mám vysoko nebo nízko a ať mají malý nebo velký úhel zahnutí (zkoušeno vše). Takže jsem zkončil u kompromisu 62cm (do sjezdů bych ocenil chvílemi širší, ale pak mi vždy něčím výrazně vadí při delší jízdě).

                0 0
    • Neunzikger  

      Následující jsem již uvedl v jiném vlákně B-F:

      Pro MTBiking jsou členitost tratě + pohybové dovednosti bikera natolik významnými proměnnými, že napasovat to na jednotnou metodiku (společně s dalšími faktory) nejde.

      Domnívám se, že optimální geometrii rámu a polohy cyklisty je třeba hledat v té členitosti (obtížnosti) terénu, která odpovídá jeho naturelu. Najít si meze, co už je moc – kde už „fyzika je proti mně“. Pokud si najdeš takovou polohu, co Ti umožní projíždět náročnosti vyžadující jak zadek až na zadním kole tak „pyjavici na představci“ s vyhovující stabilitou, bude to asi ono. Pak se ovšem může stát, že takováto poloha bude nekomfortní pro několikahodinové vyjížďky. (To mám na mysli takovou obvyklost, jako je pnutí v zádech přecházející časem až v bolest.) Rozhodně nechci posílat do bolesti. Záleží na individuálním přístupu jedince, jak se k tomu postaví:

      1. ustoupí s polohou do zóny komfortu (nalezené optimum jde vniveč, ale

      řešení okamžité.)

      1. dopřeje svému tělu trochu soustavné péče a posune si hranici

      komfortní zóny za nalezené optimum. Míra kloubních rozsahů a hybnosti páteře je variabilnější (a hlavně se dá individuálně upravovat) než prosté poměry délek tělesných segmentů.

      0 0
    • oddie  

      SLX kliky 180mm? Kde?

      0 0
      • JP3112  

        aha tak nic měl jsem dojem že jsem je někde viděl ale teď jsem je tam kde je chci kupovat nezahlíd. ještě kouknu ale asi nic.

        Asi jsem si to spletl s XTčkama, na ty jsem koukal taky, ale pak jsem si řekl že SLX mi bude stačit :)

        0 0
        • oddie  

          Podle mě až XT jsou i 180, SLX jen 175. Už jsem taky koukal, budu kupovat ty XT.

          0 0
          • JP3112  

            Co Tě přesvědčilo na XT a ne SLX? Ta cena je docela rozdíl a přitom bych řekl že funkčně jsou stejné. Design je otázka názoru, líbí se mi oboje ale řekl bych, že ke kolu mi budou víc ladit SLX. A taky mě trošku omezuje ta cena no, když toho budu kupovat víc.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.