• Ondrasik

    Ahoj, poradte mi nekdo, komu se podarilo vyresit problemy se spanim.

    Tahle vec mne uz docela dlouho trapi. Proc spatne spim je pomerne jednoduche: rano brzo specham do prace, tam to neni zrovna ok, pak specham z prace, pak treba specham na kolo, to neni nekdy uplne pochopeno, specham na kole domu za deckama, pak specham do postele, abych mohl rano spechat do prace. Kola se vzdat nechci, do prace jeste nejakou dobu chodit chci no a deti bych nevymenil. Takze stres bude trvat.

    Problem je, ze nemuzu usnout, kdyz uz usnu tak je to ok. Treba pokud jsem na nejake akci, kde se pije, tak nasledujici dve noci doslova probdim. Uz jsem si poridil od doktora Stilnox, ten obcas zabere, pak se ale budim brzo nad ranem. Nekdy je to fakt zoufaly, protoze kdyz uz ten budik zvoni, tak bych spal treba do obeda. Jestli je tretina trenink, tretina strava a tretina odpocinek, tak to bude v sobotu na zavode vypadat hrozne.

    Mate nekdo nejakou osvedcenou metodu, co vas uspi? Caje, prasky, houby, drogy, cokoliv…!!

    Diky moc, ovecky a podobne veci nefunguji…

    0 0
    • Barak  

      Určitě není dobrý v tvém věku brát prášky na spaní. Tělo si na to zvykne a pak to budeš brát do smrti.

      Asi bych se spíš zaměřil na to, dostat se trochu do klidu. Dětí ani kola se zbavit nechceš :-), ok, takže zbývá práce. Pokud máš tam máš nadměrný stres třeba kvůli blbému kolektivu nebo šéfovi, zkus jí změnit. Kámoš měl to samé co ty, změnil job a byl v klidu.

      Taky je dobrý si uvědomit, že den má jenom 24 hodin a nejde stihnout všechno, pokud to nechceš zaplatit zdravím. Takže to kolo třeba trochu omezit nebo zkusit čas lépe plánovat.

      0 0
    • Jamin  

      Kolegyně v práci začala na usínání kouřit trávu, prej to fakt funguje. Ale těžko říct, jestli se pak ráno probudíš vyspalej.

      0 0
      • Freeky  

        Ja bych byl po trávě naspeedovanej a neusnul bych, ale je fakt, že někoho to docela uzemní a spí. Pokud je to teda indica a ne sativa.

        0 0
    • camillio  

      Tak já myslím, že sis krásně odpověděl na otázku, v čem je problém. A jeho řešení bych hledal spíš než v prášcích a na fórech tamtéž.

      Z vlastní zkušenosti – nejlepší by bylo skočit k nějakému psychologovi. Pomůže ti to najít rozumné řešení splašeného životního tempa dříve, než se ti to začne podepisovat na více aspektech života (vč. rodiny, práce atd.). Což bych se klidně vsadil, že začne, pokud už se tak nestalo.

      0 0
    • pee.tr  

      Zajímavý je, že uvádíš, že po akci, kde se pije, noci doslova probdíš. Tady bych spíš očekával opak, protože na takové akce se člověk většinou chdoí tak trochu dostat do pohody od běžného stresu. Aspoň tak to mám já. Kolik hodin spíš? V kolik chodíš spát? Co pravidelnost?

      Už jsem slyšel, že někomu na spaní pomáhá decka vína, jinému mléko s medem (doufám, že si to nepletu). Osobně jsem nejhůže usínal v době, kdy jsem věděl, že mě ráno čeká nějaký stres, což býval kdysi učitel na praxi při střední škole :-) Nikdy jsem to ale požíváním čehokoliv neřešel, takže v tom ti neporadím a nemyslím si, že by to bylo řešení. Spíš to chce hledat příčinu.

      0 0
      • Ondrasik  

        Je to proste tak, ze kocovina ze mne pomalu opadne a i kdyz jsem unavenej, tak nemuzu zabrat. Mam na to takovou malou teorii, ze telo se snazi, nejakym vnitrnim metabolickym procesem dostat zpatky do normalu. No a jak je nastartovane, tak nemuze vypnout. Zvlastni je, ze to mam asi jen ja.

        0 0
        • camillio  

          No já to mám v mírné obdobě – když toho vypiju víc (a tím nemyslím být na kaši, stačí 5 piv za večer), tak se probudím ve dvě-tři hodiny a už jen čučím do stropu. Ale usnout předtím usnu, to zas jo.

          0 0
        • black.horse  

          Taky jsem po alkoholu většinou naboostovanej a plnej energie a nechce se mi jít spát.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Taky zalezi kolik toho alkoholu je..ale pavda, ze kazdy den kalit do tuha nejde. Po sklence vina/pivecku se prijemne uvolnim a vpohode pracuju i vecer:)

            0 0
        • kamaro  

          Pokud to je nejhorší po chlastu, tak ten chlast prostě vynechej. Klidně si zajdi někam s kámošama, ale prostě u toho nechlastej. Sám to tak praktikuju, protože když jsem se něčeho napil, tak jsem byl druhý den poloviční.

          Taky je dobré si uvědomit, že ne všechno se dá stihnout. S tím mám taky ale problém – práce, kolo, dílna (mít do toho ještě ty děti tak už fakt nevím), v podstatě na to pochlastávání ani nemám čas, takže to mi dost pomáhá žít bez alkoholu.

          0 0
          • Ondrasik  

            Trochu to vyznelo, ze jsem opilec :) Na pivo nechodim skoro vubec,kdyz potom je jednou za dva mesice nebo mesic a pul nejaka oslava nebo akce, tak to asi chcu dohnat. Mozna bych na to pivo asi naopak zacit chodit mel.

            0 0
            • kamaro  

              No podle úvodního příspěvku to vypadalo, že to pivo s přáteli nemáš kam do programu zařadit. A pokud to máš kam zařadit, tak to není s tím nedostatkem času zase tak hrozné…

              0 0
            • pee.tr  

              Tak to mám podobně. Nicméně jsi nenapsal nic o tom svém současném spánku. Od kdy do kdy, jak pravidelně. Setkal jsem se s lidmi, co říkají, jak jsou unaveni a ráno nemůžou vylézt z postele a přitom uléhají ve 20h a vstávají v 6 nebo v 7. Já osobně jsem unavenej, nebo špatně usínám pokud spím moc dlouho nebo pokud jdu spát příliš brzo. Pro mě ideál spánek mezi cca 23:30–6:00. Říká se, že dospělému člověku k vyspání přes noc stačí 6 hodin. Pak i to, že tělu stačí 3 hodiny spánku, ale musí je dostat kdykoli je potřeba. Padne to na člověka, tak usnout na 30 minut a pak za pár hodin zase. Nezkoušel jsem, ale kamarád, co pro práci spánek zanedbává už nekolik let tvrdí, že mu těch třeba i jen 20 minut několikrát během 24 hodin hodně pomáhá. To jsem sice odbočil, ale chtěl jsem jen říct, že každému může vyhovovat jiný časový rozvrh spánku.

              0 0
    • in2ition  

      základy:

      při spaní – ticho, tma, čerstvý vzduch

      před spaním – pokud možno nečumět na tv/monitor/displej, nežrat/nechlastat, :-) provozovat sex

      pilule – stilnox nebo něco podobnýho raději až fakt jako poslední možnost, pořiď spíš bylinkový persen nebo persen forte

      tráva – funguje dobře, když se vychytá dávkování

      stres – zkusit se před spaním nějak uklidnit, na mě zabírá chvíle čtení třeba

      0 0
      • MirosPikos  

        U trávy bych specifikoval, že by měla být později sklizena – tzv. uspávač :) Na mě funguje spolehlivě, ale nemám problém se spaním. Včas nebo dříve sklizená, by mohla mít opačný účinky.

        0 0
    • jonti  

      Chce to vic planovat, lip optimalizovat cas, vynechat tv a pocitac doma a omezit alkohol/hospody. Jezdit na kole treba jenom 2×3h v tydnu uplne staci, kdyz to jinak nevychazi.

      Z toho co pises mi vychazi ze chces vsechno a proste to nejde stihat.

      0 0
    • bradek  

      Myslím, že tohle je problém:„pak treba specham na kolo, to neni nekdy uplne pochopeno" protože pak na to kolo jedeš s výčitkami a neužiješ si ho, neodreaguješ se, práce se dá vyměnit, ale řešení doma je bohužel složitější.

      0 0
    • Richi  

      Tohle znám. Taky jsem to několikrát už měl.

      Pořád ve stresu, pořád koukat na hodinky. A po chlastu to člověku v hlavě šrotuje a šrotuje a neusne.

      Já to řešil větším klidem. Jednak zbavit se případných restů které ti nedají usnout a potom vyhradit si volný čas.

      Je blbost honit se na kole aby si to stihnul do nějaké hodiny. To raději nikam nejdu.

      Když jdu na kolo nebo běhat, tak prostě jdu a vše ostatní je mi ukradený. Až se vrátím tak se vrátím i když to časově delší není.

      Chce to taky nějakou činnost, která ti dává opravdovou radost a naplní tě pozitivní energií.

      Z té energie potom čerpáš a máš možnost bojovat se stresem.

      Jak jsi ale vyždímaný jako citron, je ten stres hrozný zabiják.

      Když se každý den na něco těšíš, a nezáleží na co klidně i na blbost, je to jako plná nádrž u auta.

      0 0
    • Breakpain  

      Vítej v klubu …

      Den ma 24h, potreboval bych 48h …

      Nelze stihnout vse „ale doprdele … to prece jeste dodelam“ … veta v 01:00 …

      Spim od 00:00 – 01:00 do 05:45 … nic moc, v tomhle rezimu jsem pekne chciply

      Pracuju v IT, kde je to obcas pohoda, ale kdy se podelaji systemy, neni nouze o slusne nervy (tehdy se mi blbe spi). Deti nemam, pritelkyni ano.

      Donedavna mamahotel „jdu na kolo, kupte mi housku, cestou si ji vyzvednu“ … atd.

      Ted bydlim sam – nakupy, prani, zehleni, uklid … vse bere moc casu, ale cisti to hlavu krasne. Byl jsem lestic – po kazde jizde ciste kolo, ookazde umyte …

      Ne, nejde stihnout vse, cim vic se snazis, tim vic se nervujes a je to horsi. Presel jsem na jinou pozici (klidnejsi v ramci IT, vzdal jsem se managerskeho postu), kola u nelestim … mensi nervy, vice casu. Z peciva prechazim na vlocky, abych nenakupoval denne.

      Hodne planuju prani, uklid, skoro si nevarim, jen jednoducha jidla, aby strava byla pestra.

      Kdyz jsem utahany – vybecham sport a kouknu na TV.

      Pred spanim mam ritual – koukam na sereial – vycisti mi to hlavu, zklidni me to a lepe se mi usina ;) …

      Najdi si tezim, co muzes, vypust … v podstate nechodim na zadne spolecenske akce, nechodim pit, kdyz mam cas, mam priority a dle toho se zaridim. Kdyz neni jina moznost, vypustim vec s nizsi prioritou. Pokud bych to neudelal … byl bych na tom hur.

      Rozhodne nejsem extra uspornej – jsou lidi, co zvladnou vic a jsou vklidu, ale nasel jsem si system, vypustil vetsinu veci a na filmy koukam jen, kdyz jsem strhany.

      Jediny problem jsou deti, nastesti je nemam – kdybych je mel, musel bych se asi vybodnout na dalsi veci … nestihal bych.

      Zakladem je prace, kde delas 8h a mas pokoj, ja delam obcas po praci a neni to idealni … ale vydupal jsem si ustupky, tak to zatim funguje. Kdyz jsem mel driv smeny … byla to pohoda. Nikdo po me nic nechtel, kdyz jsem nebyl v praci a presne v dany cas jsem sel domu …

      Moje rada zni – vyser se na zbytecny veci, co muzes, zjednodus, vyhybej se stresu (co muzes odkejvej) a kdyz delas soukrome veci, relaxuj u toho.

      0 0
    • Amoondre  

      Nikdy jsem prilis velke problemy se spanim nemel, ale se spuntama v usich (zacal jsem je pouzivat pri spani po nocnich kdyz opravovali protejsi panelak) je to jeste o to lepsi.

      0 0
      • Delkim  

        +1 :)

        naučil jsem se na špunty u prvního prcka a od té doby je mít v uších musím, i když je ticho, je to už zvyk bez kterého neusnu :)))

        jinak se mi dobře usíná u mluveného slova, nějaká audiokniha, vždy tak na 15–20 minut, pak už nevnímám děj a z posledních sil vyměním sluchátka za špunty a spím

        0 0
    • Mr.Duck  

      Me nekdy pomaha si cist, a prijde mi, ze mi dost solidne srovnal spanek caj z medunky ci co to tam mam za krovi :)

      S tim pitim to mam stejny, i kdyz obcas po piti usnu jak maly dite, tak se pak probudim treba ve 4.

      Samozrejme uplne nejlepsi je kazdej den jezdit do vystaveni, pak sem schopnej usnout i o pulnoci a treba 8h naspat, kdyz mam kliku, ale to neni moc kompatiblini se zamestnanim, zejo :-/

      0 0
    • laso  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.