• alenzo

    Možná píchu do roje zastánců naftových osobáků, ale taky Vám tak smrdí nafťák zvláště pak moderní HDI,TDI,CDI aj. pod nosem, když jede na silnici. Já už ten nasládlý zápach nemohu ani cítit. Vzhldem k tomu, že těchto aut razantně přibývá a mnoho řidičů si neustále dokazuje, jaký to má odpich provázený čoudem z výfuku. Nějak nechápu tu módu dieselů v osobácích. Mnohem horší emise než benzín, smradu jak z cařihradu, pevné filtry aby člověk pohledal. A když si člověk dočte jaký má diesel vliv na zdraví na rozdíl od benzínu tak vůbec nechápu, že to někdo u OA povolil do provozu.

    0 0
    • mar_tin1  

      :) smrad nepozorujem, kudol dymu z vyfuku ano. sam mam diesla…

      0 0
      • jizby  

        když jedeš ve svým autě, tak smrad nepozoruješ. To věřím. Jezdíš vůbec na kole? nevšiml sis, že nafťáky smrdí víc? O tom je řeč.

        0 0
        • Honza729  

          Otazka zni spis tak, jestli je nutne jezdit na biku po silnici.....

          0 0
          • hribik A1  

            kadial by si jazdil napriklad vcera/dneska, ked polnacky a vsetko mimo asfalt je tak nesmierne rozbahnene, ze sa to takmer neda prejst? no a potom je tu cyklodoprava (keby si hned mal vsade natahane svoje milovane „cyklostezky“, stejne by boli v blizkosti tych ciest, kde jazdia auta)

            0 0
            • Honza729  

              Vcera a dnes jsem jezdil svym milovanym dieselem :-)

              0 0
              • hribik A1  

                co tak vyhlasit na zajtra den bez aut? na biku sa pojde istotne vyborne, uz dneska to bolo vesele, velmi vesele :-)))

                0 0
                • jizby  

                  zvláště to namrzající mrholení bylo super:-) Teda pokud se v tom člověk nemyl moc dlouho.

                  0 0
          • jizby  

            občas se tomu nevyhneš, ale smrad z nafťáků musíš dýchat i jako chodec i jako řidič. Cyklisti na silnici to ovšem mají z první ruky, takže neznalost co jak smrdí, mi přijde překvapující. I u cyklisty nesilničáře.

            0 0
            • Honza729  

              Neznalost co jak smrdi...... Samozrejme, ze nafta a jeji pevne castice jsou hnus. Ale ver, ze to co nesmrdi, byva kolikrat mnohem nebezpcenejsi. Koneckoncu karcinogennost spalin nafty a benzinu je vicemene podobna, u benzinu zvlast pri studenem motoru…

              Svinstvo je to vsechno, ale co nadelame. Nastesti jde vyvoj a pokrok celkem spravnym smerem, osobne technologii spalovani vodiku dost verim, pokud se jeste vyresi logistika, tak je to po mem soudu palivo budoucnosti a je jen otazka casu, kdy se „switchnem“ na vodik. Obavam se ale, ze naftarska lobby je prilis silna…

              0 0
              • homat  

                na to si počkáš minimálně do doby než se všechna ropa spálí. sice se hodně mluví o tom, že spalovat ropu ať už v jakékoliv podobě je špatný, ale na druhou stranu se nemluví o tom, že na litru paliva je 50% spotřební daň a cca 20% DPH. Tyhle daně dávají spalování „ropy“ zelenou na dlouhou dobu. Jinak strategie bude asi takováhle: V nejbližší době přísady paliv rostliného původu. Další etapa je spojení spalovacího motoru s elektromotorem a až jako poslední jsou palivové články.

                0 0
              • jizby  

                Jo jo, spousta jedů nesmrdí, např CO, fosgen, atd. A nafta jednou dojde, s tím ani lobby nic nesvede.

                0 0
                • hribik A1  

                  kazdopadne sa moze snazit oddalovat nastup novych technologii do praxe az do doby, kym nebude takmer vsetka ropa vycerpana v zaujme maximalizacie ziskov z ropy. keby sa preslo na nove technologie skor, utalo by im to vela zisku

                  0 0
                  • jizby  

                    Ano, takhle to chodí v tržní ekonomice. Nemám o tom iluze.

                    0 0
                    • Krys  

                      To čo popisuje hribik nemá nič spoločné s trhovou ekonomikou.

                      0 0
                • pos3k  

                  nafta motorova bude, i po vycerpani ropy :)

                  0 0
              • hribik A1  

                sak to…to je ako s tymi novymi liekmi co sa nedaju na trh, lebo zo starych sa este nevytazil zisk do poslednej kvapky

                0 0
              • pepek  

                A kde ten vodík vezmeš? Jediný ekonomický způsob je získávat ho, překvapivě-z ropných produktů. Z vody to asi tak brzo lacino nepude, že?

                0 0
                • pos3k  

                  o vodik bych se nebal

                  0 0
                  • kovar  

                    sladká nevědomost, nebo blud?

                    0 0
                    • pelt  

                      Jadro… ale ani to neni samospasitelny. Navic vodik je jen medium, ne zdroj energie, jen jina forma akumulatoru.

                      0 0
                      • pepek  

                        Kua a že ten Hindenburg tak pěkně sfajroval, bych řekl, že tam nějaká energie byla, ne? :-) Aji ten raketoplán to vozí…

                        0 0
                    • pos3k  

                      ze by zemni plyn byl ropny produkt? kovari..za tru dobu na b-f bys mohl registrovat ze nejsi jediny „chemik“ :) takze misto sladke nevedomosti, znacny prehled :)

                      napr. znam GTL, CTL, BTL, OTL…

                      0 0
                      • kovar  

                        no pokud máš značný přehled, tak jistě víš, že s vodíkem to není vůbec jednoduché.

                        0 0
                        • pos3k  

                          nikde nerikam ze to bude a je jednoduche..chjooo

                          A kde ten vodík vezmeš? Jediný ekonomický způsob je získávat ho, překvapivě-z ropných produktů. Z vody to asi tak brzo lacino nepude, že?

                          chnapes? :-)

                          reagoval jsem na jine moznosti nez elyzu vody, plus ze zemni plyn nepovazuji za ropny produkt :)ze se vodik vyrabi ze zemniho plynu uz nejaky patek, tak se to asi vyplati :) Ze existuji „nove“ technologie je jasne, jak je to drahe je ukazane dole na prilohach = neni to levne, ale vodik bude (= jednoduche). 3× hura parnimu reformingu uhlovodiku :)

                          s vodikem je snad jen problem se skladovanim a prepravou :)

                          • problem kdyz kolegove od vedle odbouchnou fleru na parcialni oxidaci a my pak musime vodik na najizdeni obstaravat nestandardne, nez se po najeti ziska z reakci vlastni :)
                          0 0
                          • kovar  

                            takže za současného stavu věcí je přechod na vodík docela utopie, v tomto nemám obavy. Získávat vodík z methanu na energetické účely je docela pošetilé. Jedna z možností je „spálit“ vodík (deuterium) v termojaderném reaktoru a pomocí získané energie vyrobit vodík. Což je asi ještě větší utopie

                            0 0
                            • pos3k  

                              no pokud se budeme bavit o vodiku jako paliva, tak toho se my nedockame :) to je hudba budoucnosti, nekdo sedi urputne na spuntu. O tom se snad nebavime, to je nam jasne :)

                              Vodik se v soucasnsti ziskava z uhlovodiku, aby mohly byt vyrobeny dalsi uhlovodiky – paliva a to bude jeste nadlouho :)

                              V dobe kdy dojde k vyraznemu zvyseni vyroby paliv z alternativnich zdroju (tj. ne z ropy), tak vodik budeme potrebovat prave pro vyrobu paliv motorovych, at uz je to vyroba syntezniho plynu (vodik + CO) z methanu (coz je taky GHG) atd. a z nej co chces a nasledne na mozne ci potrebne hydrogenace paliv (napr. u GTL netreba odsirovat=hydro­desulfurovat, coz nyni stoji majlant). Vodik je a bude potrebny, nejen pro palivarske ucely, jak ho ziskat je vec druha…dle toho co vim, tak jeste nejaky patek se zmeny nedockame :) teda :-(

                              0 0
          • Karaya  

            Existuje i silniční cyklistika, všiml sis? Navíc ten smrad otravuje i chodce a vůbec kohokoli, kdo je u silnice a nemá auto s filtrem..

            0 0
        • mar_tin1  

          nie, nevsimol som si to. vsimol som si, ze viac smrdia stare skodovky a nakladiaky/au­tobusy. podla mna maju moderne osobne auta (diesle) lepsie vyriesene vyfukove systemy, takze nesmrdia. ja zase v tom aute tolko nenajazdim, takze mi to naozaj tak nepride. a na bajku po ceste naozaj nejazdim :)

          0 0
    • hribik A1  

      trebars maju ti co to povolili radi svoje octavie TDi :) podstatne vyse nez naftaky mi teraz a kazdu zimu oktober az april leze na nervy ta typicka vona vidieka, cize paleneho hnedeho uhlia

      0 0
    • RadaR  

      nafťák krásně voní, krásně vrčí, krásně jede… benzin? fuj co to je :))

      0 0
    • Bafoon  

      kouřící nafták=neseřízené čerpadlo, když je člověk zvíře a musí to mít s efektama ani to nepomuže když podržíš rychlost čudí každej, mě takovýhle věci nezajímaj důležitější je že naftový motory jsou těžší a auto je krásně jistý na silnicích, menší spotřebu, a krásně si broukaj. Mám na naftě najezděný tak kolem 650tiskm při koupi dalšího auta bych o benzínu ani neuvažoval.

      0 0
      • saab  

        To si děláš srandu s těma jízdníma vlastnostma, ne? Auto těžké na předek je neohrabané, v zatáčce nesedí ani trochu (jojo, je tomu tak, auto je jedna velká nedotáčivost)..

        A když už jsme u toho, tak naftu bych zrušil na prvém místě. Drby o tom, že díky moderním filtrům pevných částic jsou diesly šetrnější k živ. prostředí, jsou reklamní kydy. Co se týče pružného zrychlení, tak bez turbodmychadla by i moderní diesly byly úplně v háji, pokud by neměli objem 12l.. Nene, nejlepší, co může být, je turbem přeplňovaný zážehový motor. A do něj lít líh.. To je k tomu vašemu životnímu prostředí naprosto nejšetrnější, jelikož líh se vyrábí velice čistý, mnohem čistší, než extrakty z ropy..

        Ale chápu, že majitel octavie TDi, 105PS a spotřebou 5,5l na sto km bude pro naftu.. Jak by ne, když to „vytáh fčera večer na déjedničce na stovosumdesát, tykrávo a ani na to nemusel moc tlačit. A to BMW 530i prostě nemělo šanci, rozmetal sem ho namaděru..“ A ještě ho to nestálo ani polovinu co majitele modrobílé vrtule

        0 0
        • Bafoon  

          si se nějak rozpálil :o) já ti benzín neberu, říkám že MĚ nafta vyhovuje že MĚ se líbi jak drží na silnici že MĚ auta nad 70kw přijdou k ničemu že NEpotřebuju si na silnici nic dokazovat že MĚ ručička rychloměru rázně v pravo NEzajímá že auto nafta/benzín je šit jako šit a jestli to chceš vzít od podlahy tak hurá do srubu a lovit…wo co ti de človíčku?

          0 0
        • pepek  

          A z čeho tady tolik lihu vyrobíš? Z obilí? Mám rád chleba :-(

          0 0
          • Bafoon  

            jo jo taky dobrý, když to bere takhle tak v africe budou děcka chcipat hlady a my si budem jezdit na obilí, to má hlavu a patu to jo…

            0 0
            • Michal.J  

              Jenže než bys odsud do Afriky to obilí dostal tak by bylo strašně drahý, jenom tý ropy co by se spotřebovalo na dopravu.

              Muselo by se to dotovat, jenže dotovanýmu obilí pak nemůžou konkurovat ty místní zemědělci co zbyli.

              0 0
              • Bafoon  

                ach jo…

                0 0
              • Jirik123  

                divil by ses, ale dneska se zemedelsky komodity vozi po celym svete. napriklad suseny mliko do asie… (kvuli zvysujici se poptavce po mliku v asii nam ted v evrope roste cena mlika)

                0 0
                • Michal.J  

                  No právě. A protože zemědělci v Evropě jsou dotovaný, případně se dotyje přímo ten vývoz tak tomu místní zemědělci bez dotací nemůžou konkurovat.

                  Jak je to dlouho co měli být dotace pro český zemědělce kvůli tomu že nemáme moře a je tak dražší doprava do přístavů:-)

                  Mnohem víc by se třeba tý Africe pomohlo kdyby se v EU zrušili dotace a otevřel se trh. Ona většina pomoci rozvojovým zemím je dělaná dost nešťastně a často spíš škodí.

                  To je asi tak všechno co jsem chtěl říct k dieselům:-))

                  0 0
                  • Bafoon  

                    :o)

                    0 0
                  • pepek  

                    Kdyby se zrušily dotace, tak Amerika zničí všechny evropský zemědělce docela snadno. Stálo by za to spočítat, zda ty dotace vůbec přesahují nesmyslný daně na naftu, které těm zemědělcům značně zdražují vstupy: palivo, hnojiva atd. Taky plocha jednotlivých hospodářství v Americe je daleko větší, což umožňuje lepší ekonomiku, využití technologií atd. A dále ti Mexičani taky nejsou tak drazí, jek frantíci …A to počasí tam mají taky lepší…

                    0 0
                    • Michal.J  

                      Tak to se dá řešit dovozníma clama, podobně jako je to teď s kolama a Čínou.

                      Já spíš chtěl ukázat na to že když pošleme pšenici do Afriky tak to sice může vypadat jako supr pomoc, ale ve skutečnosti to může uškodit mnohem víc.

                      Ale to už fakt nemá s dieselama nic společnýho:-) Ale klidně můžeme debatovat po e-mailu.

                      0 0
                      • pepek  

                        Na dovozní cla Ti skočí ihned WTO. Takže jediná mořnost je eště se chvilku vymlouvat na škodlivost geneticky upravených rostlin a dotovat. Až dotace-přerozdělování zisku (jak za socialismu), začnou ničit ostatní obory, které je takhle musí držet nad vodou…? (asi pak přijdou číňani:-()

                        0 0
          • saab  

            Líh jde vyrobit téměř z čehokoliv. Například třiď odpad.. A to i dřevo, papír, potraviny – tady se to má dělit na rostlinnou a živočišnou.. To jsou tuny materiálu, ze kterého jde líh vyrobit a to přitom dost šetrnou metodou..

            Btw. bioethanol se vyrábí ze speciálního obilí, které není vhodné do chleba, takže se nemusíš bát, že by ti ten chléb ukradli.. Dá se také použít kukuřice, cukrová třtina, řepa atd..... Mohl bych přemýšlet týden a nevypověděl bych všechno..

            Netvrdím, že to půjde ráz na ráz, protože jsme jednak pod obrovským tlakem ropných šejků, ale taky jsme národ velkých zabedněnců, co si neuvědomují, že termín ropná krize již existuje.. A vodík je nesmysl, poněvadž aby se jej používalo jako palivo, tak kdyby ho někdo chtěl dělat z vody, tak bude potřebovat víc energie na výrobu, než pán vodík ze sebe dokáže vytlouci, což je dosti nevýhodné..

            A pokud máte nějaké jiné řešení, které má smysl, je šetrné a globální, tak sem s ním, budu jen rád.. Ale věřte mi, že do blízké budoucnosti se s ethanolem bude muset počítat, tak proč být zase poslední troubové ze srdce Evropy, když si můžeme udělat náskok.. Trochu nechápu tu jistou omezenost, možná to je malou informovaností (možná také nezájmem) veřejnosti..

            A ještě pro Bafoona: jediné, co jsem nepochopil, byla tvoje reakce (narážka) na lepší jízdní vlastnosti dieslu, ale proti tomu, že ti to auto vyhovuje, nic nemám.. Pokud nejsi jedním z oněch TDíčkářů, co se chovají, jako pánové silnic, tak se ti omlouvám a beru to..

            0 0
            • Manas  

              Jen k te prvni vete. Ano, jde vyrobit z jineho obili nez je treba na chleba. Ale prostor na pestovani je omezeny. Tudiz budes pestovat tohle obili na ukor jineho.

              0 0
            • homat  

              tak pořád čekám kdy příjdeš vysvtlit zázrak od SAABu, přeplňovanej mtor s proměnným kompresním poměrem :), ale jestli se jim to podaří bude to lahůdka.

              0 0
              • saab  

                Jojojo, mají ho, ale už asi tři roky v šuplíku.. škoda, protože přeplňovaná šestnáctistovka měla proměnný kompresák od 6,5:1 až do 14:1 – což je na benzín strašný.. :-)) Ten kompresák se mění podloe zatížení motoru a jeho otáček.. Výsledek? 225koní a 320Nm.. Jenže páni od GM – bůhvíproč – Saabu zakázali dál s tím pokračovat, prostě se to shráblo pod stůl a nesmí se o tom moc mluvit.. Takže stačí, že se toho chytne automobilka s méně dementním vedením a marketingem a Saab, ač strůjcem celého zázraku, zase bude ochuzen. A než GM napadne, že musí něco podobného také vymyslet a dát do svých aut, už bude zase pozdě..

                A k tomu žitovci (toť ona obilnina), tak jenom člověk neznalý věci může vypustit, že není prostor pro pěstování.. I Norové si jej našli a to mají dost poskromnu zemědělské půdy.. Jde to, ale musí se na to pouýžít hlava.. Nic jiného.

                0 0
                • pepek  

                  Trochu patriot, ne? Proměnlivý kompr. poměr se vyvíjel už dávno (VW), ale jako mnoho podobných věcí se to prostě nevyplatí. Lidi si připlatí za el. kliky, střešní okno a jiné kraviny, ale za něco, co nevidí ne. Podívej jak i třeba Honda slevuje: řízená zadní náprava, víceprvková náprava a nakonec docela obyčejná. Motory místo aby byly hliníkové jsou litinové (u běžných aut) bo se to vyplatí, jsou moc vpředu, aby byl větší prostor, bez ohledu na nedotáčivost. Běžná auta se nestaví podle přání techniků, ale podle ekonomů a marketingu.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    bingo. Obycejna auta sou delana na cenu.

                    0 0
                    • saab  

                      dovolím si tvrdit, že Saab je jednou z mála značek (pokud ne jediná), které aspoň v zásadních věcech pořád odolávají tlaku peněz a globalizace. Ano, mají spoustu podobných součástek s Opely a jezdí na stejných platformách, ale pořád jsou to osobitá auta se svojí Trollovskou duší a srdcem letce.. Oproti tomu tato vozítka k smíchu, co tu popisujete jsou odporný spotřební předmět, který má sloužit k přemístění z místa A do místa B a zpět, ale už se jaksi nedostává na to nejzásadnější..

                      On by se ten proměnný kompresák třebas i vyplatil, ale jde o to, že páni manažeři od GM se starají o tisíce jiných problémů, mají pod sebou na starosti více značek, než jen zrovna Saab, který mimochodem do pokladny tolik peněz nenese, takže když pak vidí běh na dlouhou trať s nejasným výsledkem, tak se na to radši vykašlou.. Ale je to škoda, 2,3T s proměnným kompresním poměrem, spalující bioethanol s upravenou řídící jednotkou od Hirsche by byl motor bez konkurence, už takhle to mají osmiválce dost těžké :-)))

                      0 0
                      • pepek  

                        No nevím, pokud jde o techniku, tak bych tam viděl spíš tu Hondu, Subaru a u dražších: BMW. Nevěřím, že pokud má SAAB něco z Opela, tak že je to dobrý.

                        0 0
                        • saab  

                          Měli teď kvůli tomu dost problémů, ale už se zase zvedaji (odlepují ze země) a myslím si, že lidi, co o těchto autech nic neví, se brzi budou docela divit.. Protože ty nejdůležitější věci jsou pořád ve vývoji Saabu..

                          Osobně se těším na obličeje překvapených lidí, co se setkají s 9–3 XWD na okruhu a nebudou ji moci dojet.. :-))

                          0 0
                          • Honza729  

                            Saab neni auto, to je filozofie, srdecni zalezitost. Bohuzel dnes je doba, kdy se vse musi tvrde vyplatit a imageovky se jaksi nenosi. Proto jsme svedky postupneho zaniku nebo degradace skvelych znacek: Jaguar, MG, Aston Martin, apod… Proste se chovame cim dal vic spotrebne a vyrobci na nasi spotrebu takto reaguji. Reaguji na vetsinu. A vetsina vzdy chce prumer.

                            0 0
                            • pepek  

                              Ale on právě žádný pěkný image nemá. Většinou je lehce škaredý a nic jiného kromě toho nenabízí. Image-to je Alfa, sice jezdí jen z opravny do opravny, ale je krásná. A když už víc peněz, tak je tu BMW – eště škaredší (v současnosti).

                              0 0
                              • Honza729  

                                No, to je prave ono nepochopeni…Saab ma svoje charisma, svou tradici a navic i kvalitu. Skoc si nekdy do autosalonu se na nej mrknout, podivej se na reseni interieru – inspirace leteckymi kokpity neni nahodna......

                                Ale je to samozrejme jen a jen o subjektivnim vkusu kazdeho soudruha :-)

                                0 0
                                • Tomcat  

                                  …rodiné auto nemá charizma bez ohledu na značku…

                                  0 0
                                  • Honza729  

                                    I treba Volvo XC70 ? Nebo Infinity, Citroen C5(model 2008), Citroen C6, Renault Laguna (2008), Mercedes C, BMW 5, atd,atd......vsechno auta s osobitym designem, charismatem, zadne tuctovky.

                                    0 0
                                    • Tomcat  

                                      //Auta s osobitym designem //= to je věc která identifikuje firmu Ano krom koncernových projektů (koncerne není jen ten co VW , sou i jiné) a kopií z Chiny, má každá automobilka osobitym design to ji identifikuje

                                      charismatem = něco navíc co vyzařuje z projevu ne jen vzhledu. Mají modelky\miss snad charizma, jen protože nejsou žádné tuctovky a mají osobytý zjev?? Ne sou blbé jako tágo = nemají charizma.

                                      zadne tuctovky = jeden z tuctu = jeden z mnoha Ano ty auto se vyrádějí ve velikých seriích takže tuctovky jsou

                                      Takže co výše jmenovaní dělají?

                                      0 0
                                      • Honza729  

                                        Slovickaris.

                                        Vidis rozpor tam,kde neni. Asi se shodneme, ze charisma ma napriklad Jaguar. Proc ? Ma osobity design a neni to zadna tuctovka :-))))

                                        btw: „osobYty“ je fakt des bes :-)

                                        0 0
                                        • Tomcat  

                                          A je Jaguár rodiné auto? Když se řadí po bok Masserati a spol. Teda pokud nechces trvat na nejake kategorii jako rodinná limuzína , nebo rodinné cupe, případně rodinné GT :-)

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            Clovece, ta michas jablka a hrusky......Rodinne auto jako kategorie neexistuje. Kdyz uz ale na tom trvas, tak rodinu daleko pohodlneji prevezes v Jaguaru (4dver), nez v Maserati(2dver) s tvrdym podvozkem.....

                                            Ale nema to smysl, to je debata jako Shimano/Sram HC/full a podobne flamy :-))

                                            0 0
                                            • Tomcat  

                                              Hele to nemá cenu, u mne rodiné auto je auto bez invence\ duše \ prostě to nechytne za srdce je to co si kupuji nako nástroj pro práci protože musím nebo na nic jiného nemám.

                                              Srovnání s Shimano/Sram HC/full nejde moc dopbře na pasovat na naši rozepři jestli rodiné auto ná charisma.

                                              Klidně si tvrď že Saab nebo Opel atd… případně Škodovka má charizma , pro mne to je šedá myš rodiné garáže.

                                              0 0
                                              • Honza729  

                                                Kde pisi o Opelu ????? Kde pisi o skodovce ????

                                                Mam dojem,ze pro tebe bude seda mys vse, ceho se vyrobi vic jak jeden kus, ze.

                                                0 0
                                                • Tomcat  

                                                  Opel Speedter , „Impresivní“ Subaru, Volkwagen Sciroco(nebo jak se to píše) , Fiat 500 , Ford Probe vyeobylo\ vyrábí , vyrobí tisíce, Maserati Quadroporte, Renault Clio RS spousta auto , je nejsou dělaná na to vezmeme čtyř členou rodinu zavazadla a jedeme na chatu.

                                                  0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    Jinak myslí že Saab není kategorie Škoda Octavia II?

                                                    Je to jedna a ta samá množina zákazníků

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Aha, tak tos mel rict predem, nerozumis autum.....

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    A co je podle tebe rozumět autům? Já mýslím že dělat vývoji automobilů stačí :-) Mě to připadá jako když se tady někomu šáhne na Artuše@Meridu a podoné. Nechtějí respektovat fakt, že jejich modla jen jen „hrdina z lidu“, ikdyž oni vidí urozené původ.

                                                    0 0
                                                  • saab  

                                                    Saab není konkurence (aby to nebylo špatně pochopeno) pro žádné jiné auto na světě.. Saab totiž není ani moc auto.. Saab je letadlo, akorát bez křídel a místo kniplu má volant a jezdí (létá) po silnicích.. Nelze srovnávat ať už sebelepší vozy, technicky vyspělé (BMW, Mercedes, Jaguar, Porsche atd…), nebo i vozy nižších technických kvalit (Škoda, VW, Opel, Ford atd…) s jakýmkoliv Saabem. Prostě to nejde. Je to úplně o něčem jiném. Pojetí, styl jízdy, pocit z toho, když si člověk sedne za volant.. Já osobně neznám více individualistickou značku, než je Saab.. A i z těchto důvodů se nedá říct, že by Saab byl stejná liga, jako např. Škoda.. Saaby mají sebejisté chování na silnici, jsou bezpečné (tvoří pro ostatní etalon, zatím nemají konkurenci a to ikdyž vezmu v potaz velmi silná Volva) sedí, jakoby letí po vozovce, je s nimi zábava – ale opět, musíš se na to dívat z jiného úhlu, než u „konkurence“.. Připadáš si jako v pilotní kabině a ono to tak opravdu je, mluvou pilotů tě to „prostoupí“ a dokonale cítíš, jak to auto s tebou komunikuje..

                                                    Neee, Saab prostě nejde hodit do jednoho košíku se žádnou jinou značkou a pokud to stále nechápeš, tak si od někoho půjč 900ku Aero, dejme tomu rok 1989 a leť! Toto je auto, které ti předvede, že je to vlastně letadlo.. :-))

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    Tak nevím jesli si to napsal nadsazeně nebo tomu fakt věříš?

                                                    Podívej se na cenu a proč když je to to vyvolené tak ho nemají všichni ? :-\

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    …cimz dokonale popiras, cos napsal o stejne mnozine zakazniku Skody a Saabu :-))))))))))))))))

                                                    Radsi toho nech.Jsi fakt mimo. :-)

                                                    0 0
                                                  • saab  

                                                    Naprosto vážně!!! Právě proto, že je to auto pro „vyvolené“ (tento výraz může znít dost hanlivě, raději bych preferoval výraz „pro určitou sortu lidí“ – tím mám na mysli lidi individualisticky pojaté), tak proto ho nemá a ani nemůže mít každý. Kruci já přece netvrdím, že auta typu BMW, Mercedes, Jaguar a spol nejsou špičkové stroje, jen jsou prostě od Saabu odlišné pojetím. „Dýchá“ z nich úplně něco jiného.. A dokonce, když to vezmu do detailu, to neznamená, že by některé z těchto značek nemuseli být individualisticky pojaté, ale jsou pojaté jinak.. Jsou to auta, kdežto Saab je pořád letadlo na kolech.. A pokud ani teď, tak budu muset souhlasit s Honzou 729, že o autech nevíš vůbec nic.. Aspoň jako uživatel ne..

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    LOL

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ty delas pro skodovku, vid ? :-))))

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    ne :-)

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    Rozhodně produkty VW se mi nelíběj mimo Bentley GT cupe a Lamba, ale to je holt taky koncern. Než škoda to bych raději toho Saaba , jen pokud by bylo na výběr Subaru tak rodiná žába ne-e :-)

                                                    0 0
                                                  • assassin  

                                                    … jako dlouholety priznivce znacky se souhvezdim plejad ve znaku… musim rict ze to jde taky pekne do kopru… TRIBECA ala svezeme se na mode SUVecek k nicemu… a nova impreza ala hnusnej hatchback… to uz je moc i na me:)

                                                    0 0
                                                  • Tomcat  

                                                    pro mne je u subaru důležitý boxer a opravdové 4×4

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    To je opravdu až dojemný takováhle bezbřehá oddanost značce. Kde já to už viděl takohle demonstraci lásky ke značce, aha už si to vybavuji, tady je to (hlavně na konci ;-):

                                                    www.youtube.com/watch?…

                                                    Promiň ale nedalo mi to když jsem uviděl ten nános patosu a reklamního slovníku o nesrovnatelnosti, vyvolenosti, letadle na kolech bez kniplu a křídel, komunikaci s řidičem a prostupování. Abys mě špatně nechápal – je to hezký tahle láska, jen takhle napsaný to vypadá srandovně. ;-)

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Nezbyva nez doporucit zkusebni jizdu. Ne nadarmo tu mame ceske prislovi Syty hladovemu neveri :-))

                                                    Ne, fakt, kolega Saab ma v mnohem pravdu, to auto je proste opravdu jine. Pojetim, designem exterieru i interieru, technickymi finesami......puvod znacky jako vyrobce letadel je znat.

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    Ale já mu jeho nadšení věřím, i když ho osobně nesdílím – se staršími Saaby (včetně toho, co má Saab v profilu) jsem měl možnost se čas od času projet (táta většinu života opravuje auta a jako kluk jsem s ním trávil v dílně prakticky všechen volný čas a k tomu patřilo se i svézt s některýma zajímavějšíma kouskama, které se mu dostaly do rukou) a i teď v povolání sleduji velmi zblízka dění v autoprůmyslu.

                                                    Můj osobní názor na tuhle značku, který ale nikomu nenutím je, že byli v mnoha věcech opravdu pokrokoví – bohužel ty časy jsou již z mého pohledu nějakou dobu pryč a otěže a iniciativu převzali jiní a příchodem GM, která ze Saabu nedokázala udělat to, co se třeba povedlo Fordu s Volvem, se to moc nelepší (spíš naopak). I když možná mají nějakej vývoj v šuplíku (ten nemám možnost posoudit), tak do výroby se z těch zajímavejch věcí poslední roky evidentně moc nedostává – mají ale pravda jedny z nejloajálnbějších fanoušků na světě. Značka je mi sympatická snahou nejít s proudem, ale osobně důvody pro nadšení, které tu předvádí kolega Saab už dnes neshledávám, ale opravdu nic proti tomu.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Jo, tak s nejistou budoucnosti Saabu a tvym skeptickym pohledem vcelku souhlasim......ale to uz je jina pohadka. :-)

                                                    0 0
                                                  • saab  

                                                    To je věčná diskuze, opravdu věčná a to i mezi Saabisty.. A není na tom nic špatného, když tvrdíš, co tvrdíš a chápu to.. Až donedávna jsem měl dosti podobné smýšlení, jenže.. Saab se nyní začíná znovu probouzet z hlubokého spánku z devadesátých let, kde kromě 9–5ky nevyjelo z Trollhattanu nic.. Snad možná 9–3 Viggen.. Poslední rok to ale začíná nabírat docela slušných obrátek a tuším docela veliké věci ve vzduchu. Samozřejmě správnost mých slov ověří až čas, ale mám pocit, že přes veškerou snahu marketingu dělat auta co nejvýhodněji a vydupat z nich co nejvíc peněz – s tím související ztrátu identity a osobitosti značky (potkalo to i v minulosti moje zamilované BMW), se Saab opět vrací ke svým kořenům.. Věřte nebo ne, ale podle mého názoru na tom Saab za deset let bude zase úplně jinde, ale hlavně ve svých kolejích..

                                                    0 0
                                                  • zálik  

                                                    Marketing zabodobval :D moc čteš katalogy

                                                    0 0
                                          • assassin  

                                            Ted uz koupis jaguara kombi s turbodieselem do milionu… z aristokraticke znacky luxusnich vozu k obyc konfekci…

                                            0 0
                                            • Tomcat  

                                              jo to je pravda ale je rozdíl mezi firmou která nemá anijedno sportovní auto nebo cupe a firmou která má i nějaký rodiný pekáč.

                                              0 0
                      • Tomcat  

                        hele pousta automobilek ma i jiny auta. ty ho vidis u Saaba nekdo zas jine. Osodne myslim ze zadne rodine auto neni osobyte . Rodina je stereotip > zapadnout do sedi prumeru. Takze jak ma bejt rodiny auto osobyte, jine, atd kdy ma zapadnout do sedeho prumeru?

                        0 0
                      • assassin  

                        no videl si jak byl ten promenej kompresni pomer resenej? myslim ze vyrobne nic levneho a ze by to najezdilo dlouhe roky bez toho aniz by se to rozbilo…

                        u toho variabilniho kompresniho pomeru jde o to ze pokud je dostatecne velkej v malejch otackach kde „nefouka“ turbo aby auto „jelo“ tak ve vetsich otackach nemuzu foukat zadnej extra tlak… kdyz naopak chci foukat velkej tlak.. musim zmensi tkompresni pomer (kratsi ojnice vetsinou) a tudiz to v malejch otackach moc nejede a je velkej rozdil v behu kdy turbo dava a nedava.....

                        VW jde cestou za udela malej kompresni pomer – douka velkej tlak turbem… a v malejch otackach to dohoni tim ze se tam pripina mechanickej (roots) kkompresor..... dost slozite reseni… ale podle meho je to levnejsi a spolehlivejsio reseni nez promenej kompresni pomer (nutnost uplen jineho bloku , hlavy atd atd…) tady na to jen placnou elmag. spojku a kompresor.....

                        vymyslet jde kde co (dost toho uz v minulosti fungovalo i v praxi) ale nikdo to nezaplati… tudiz si toho vyvoj automobilek prilis nevsima…

                        0 0
                        • homat  

                          NAKLÁPĚCÍ HLAVA

                          0 0
                          • homat  

                            ještě základní info saab.euweb.cz/techni­ka/saab_svc.htm

                            0 0
                          • assassin  

                            jj ja prave vim jak to vypada…ale naklapi se s tim i valec(vlozka) a utesnit to…a tak nejak vubec to bude celkem vesely v praxi… on wankel je z pohledu na obrazek taky peknej… ale v praxi uz tezko proveditelnej a udrzitelnej v chodu:)

                            jo a koukam za tam maj kompresor a ne turbo… no preci jen si myslim ze je lepsi tu energii pro preplnovani odebirat vyfuk. plynum nez primo motoru… jako u roots kompresoru…

                            0 0
                            • homat  

                              právě to utěsnění byl největší (nejdražší) problém. Myslím, že se pracovalo s vyššími plnícími tlaky takže proto možná ten kompresor.

                              0 0
        • Bender382  

          octavia 2.0 TDI má 103Kw

          0 0
        • kolda  

          nečti tolik D-Fense:))

          0 0
        • vsn  

          no když to má ty pí*o vočípovaný, to to pak ty krávo vytáhne i na těch 200! a taky to každej za ním vidí! (a krom toho, že za nim nevidí na cestu to i cítí)

          0 0
          • xshreck  

            dobrá číčovina :-D

            0 0
            • vsn  

              ono když každej takovej blbeček co si každej den prstem napíše na zadní nárazník no-smoke no fun (v různých obměnách) má na předním i zadním okně samolepku Chip-Tuzing.xx tak to asi na to vliv fakt má.

              nějak nerozumím tomu, že si nějakej vesnickej moula myslí, že je chytřejší jak automobilka která to auto vyvíjela a testovala. (úpravy jako RUF, Alpina atd.) beru.

              0 0
              • xshreck  

                Proč blbeček? Takže když je na kole deore, XT už je tam zbytečný protože by ho tam už výrobce dal?

                Proč by se výrobce dělal s 3 různejma motorama, když může udělat jeden a na něm korigovat výkon. Je to tak i u počítačů, u spousty věcí.

                Tak nechápu proč toho nevyužít. Navíc je taková jízda pohodlnější. Nechápu proč nad tím každej tak brečí :)

                0 0
                • vsn  
                  • protože on fakt ty 3 motory dělá a obvykle mají i jiný obsah.
                  • protože pak z toho nepadají brikety
                  • protože ten motor je stavěnej na určitej výkon … – když chcešsrovnávat s kolama tak posaď na super lehký kolo s limitem 80KG chlapa110 KG …

                  u počítačů je to tak, že na waferu je nejvalitnější část uprostřed a směrem ke kraji se snižuje = procesory víc ke kraji už nejsou tak dokonalý … každej nemůže být TOP-model (nebo třeba král silnic jak Ferrari) … jenže to asi ego čiptuzera nechce unést. Proto čipy ze středu jsou ty TOP a čipy u kraje jsou nižší řady s nížší frekvencí, větší spotřebou, nižším potenciálem k taktování a třeba i s deaktivovanou půlkou cash. (Takto to může klidně fungovat i u aut – což nevím)

                  • pro přiklad s chiptuningem – u nepovedeného čipu se při stejnémnapětí nedostaneš na takt jako u velmi povedeného čipu. Musíš zvýšitnapětí = větší spotřeba, nižší životnost(), větší hluk()… Oproti chiptuningu to aspoň neotravuje okolí.

                  *=životnost nemá smysl řešit, hluk řeší Noctua

                  Víc nereaguju … třeba bude pokračovat JakeF … akorát nevím na čí straně je :D

                  0 0
                  • xshreck  

                    Já bych ti řekl zase jak kterej motor a u ostatního jak na kterej kousek narazíš (u všeho). U mojeho CPU nebyl problém o 1ghz nahoru.

                    Jinak dík za info jak se vybírají chipy pro PC :) to jsem nevěděl že to je tak, já že se to testuje.

                    O tom nemá cenu polemizovat, každý má svojí hlavu a svojí pravdu ;) já mám svůj názor.

                    0 0
                    • vsn  

                      tak to je jasný, že se to testuje (a několikrát v různých fázích výroby) … někdy loni jsem viděl o tomhle „filmek“ od Intelu … bylo to tam všechno supr polopatě (pro laiky) ukázaný..

                      0 0
              • Smazaný účet  

                Za to „úpravy“ by tě v Alpině hnali :0) Alpina je oficiálně automobilka.

                0 0
          • Vegan  

            chip tuning ti ovlivni max prubehovou krivku tlakovani turba a maximalni a minymalni hodnotu vstriknuteho paliva behem taktu do jednoho valce. Jeste to muzes vylepsit nejakym sportovnim vzduchovym filtrem. Ale nic z toho ti na vyfukovou soustavu nema vliv.

            0 0
            • Smazaný účet  

              cece, prave ze jo..kdyz tam napumpis hodne nafty, ktera nema luft aby shorela, vyleti ti z vyfuku briketa…

              0 0
              • pepek  

                Bryketa je mynymální a jakmile z výfuku vyletí už na něj nemá vliv – má to správně.

                0 0
              • xshreck  

                tzn každá úprava musí teda hned hulit? :-D

                0 0
                • jIrI___  

                  Hned ne, ale časem každopádně.

                  0 0
                  • xshreck  

                    A proč časem? to si rád poslechnu :-D

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Nevím, říkají to všichni tuzeři.

                      0 0
                      • xshreck  

                        takže budu už pokukovat do zpětného, jestli už konečně dýmým! NO SMOKE NO FUN!!! Kolik tak mám čekat kilometrů? je na tom zatím kolem 25–28tis

                        Snad to bude rychle, jinak nejsem správnej tuner :-D

                        0 0
                • mr.antik  

                  jo, třeba úprava počítadla spotřeby hulit nemusí :-)

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  pokud je to cilem upravy (vidis ten dym picovole, to je maras co..a jak to tahne vocpoda!), tak hulit musi:)

                  0 0
                  • xshreck  

                    když má někdo deilní požadavek, tak zákazník náš pán že ano (to ti kdejakej garážista udělá).

                    To nemá ale co dočinění s úpravou výkonu bez zvýšení kouřivosti.Aspoň tak mi to říkal ten, co to dělal mě.

                    Na tou jak ti to hulí záleží aji v jakém máš stavu ostatní komponenty, je to furt jako kolo akorát trošku jinak.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      jasny…zakladem je, aby „to“ delal nekdo, kdo vi co dela…nicmne muj nazor je takovy, ze je to nahovno…bez vlivu na zivotnost motoru jde pridat tak do 10% vykonu, coz je prd…a pak uz to za to nestoji…radeji koupit lepsi karu ze startu…

                      upravit prubeh vykonu je jina vec, tam dle vkusu kazdeho soudruha…

                      0 0
                      • xshreck  

                        ty ten zvýšený výkon budeš využívat po většinu času? Pokud ano, tak to ti půjde do kytek i nenapičovaný auto ;)

                        Používám o dost míň plynu než předtím, když potřebuju bezpečně předjet tak vím že se to rozhejbe min. stejně rychle a je tam pořád rezerva pro neočekávanou situaci. Přebírejte si to jak chcete, já nevidím pořád problém v úpravě map. Pokud si to člověk nehcá udělat a ví vo co go, tak bude vědět i to, jak s tím jezdit.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          mas si koupit poradny auto rovnou a nestarat se o picoviny:DDD

                          0 0
                          • xshreck  

                            a jaký pořádný, to už pak kupovat větší objemy a složitější konstrukce. O to zájem nemám. Já jsem spokojenej, vy řešíte že je to nahovno napiču … tak ne že si to někdy uděláte

                            0 0
                      • Smazaný účet  

                        Třeba MTM je renomovaný úpravce, kterému bych auto svěřil. 2.0 TSI 220/230k vyladí na 300k. Vzhledem k tomu, už že v sérii mají ty motory cca +10% oproti tabulkám, tak je těch 300k nárůst lehce přes 20%. Což není až tak hrozné. Navíc všechno je kryté zárukou.

                        Jinak s tou lepší károu hned od startu je to složité. Majitel firmy, kde dělám diplomku má A5 Sportback 2.0TFSI quattro. Měl nějaký budget, který musel dodržet (v rámci firemních předpisů, které dodržuje i šéf, což v české praxi není až tak běžné), chtěl manuál, ale chtěl vyšší výkon, než nabízí 2.0TSI. Jenže u Audi A5 už máš jen možnost kompresorového 3.0 TFSI s 272k, které je jen s automatem. Navíc je o 7050 EUR dražší, než 2.0 TFSI. Takže šel k MTM, kde mu za 1000 EUR zvýšili výkon na 272k, což je úroveň toho 3.0 TFSI, včetně všech ostatních parametrů (zrychlení stejné, V max. asi taky). Ušetřil spoustu peněz, výkon má stejný, záruku taky, tak kde je problém?

                        0 0
              • Vegan  

                Proto jsem tam psal „ovlivni prubehovou krivku tlakovani turba“ aby tam ten luft byl, aby se to spalilo vsecko.

                Pokud se bavime obecne o chiptuningu tak proste rikam, ze chip tuning neznamena automaticky saze ve vyfuku, ale pokud to nekdo dela blbe tak samo se to projevit muze protoze to jak pises vyprodukuje vice pevnych castic, ale ty by mel pobrat FUP spolecne s EGR ventilem, ale porad si proste stojim za tim, ze dobrej chip tuning tohle neovlivni.

                Jinak Trebas u mnou zmineneho Ducata je motor ve verzi 2.3 vyraben v nekolika verzich, byt neni zadnym tajemstvim, ze varianta 120k po novu 130k se nijak nelisi od varianty 150k v pouzitych dilech, ale jen nahranym SW.

                0 0
                • xshreck  

                  egr ti saze neovlivni.

                  0 0
                  • Tomínos  

                    ovlivní, v sání :-)

                    0 0
                  • Vegan  

                    EGR je posila znovu spalit do sani

                    0 0
                    • xshreck  

                      posle spaliny aby se snizil pocet jedovatych plynu pri nedokonalem spalovani. neni to kvuli snizeni kourivosti. po zaslepeni kouri (nekouri) uplne stejne, jako predtim

                      0 0
                      • Tomínos  

                        Navíc funguje když brzdíš motorem a ne když dáváš plnej knedlík a auto zrovna nejvíc kouří.

                        0 0
    • homat  

      Teorie je, že dnes s filtry pevných částic jsou jejich emise takřka „nulové“. Tím že není potřeba tolik regulovat saze (pevné částice) je možné lépe regulovat oxidy dusíku a dieslový motor se stává šetrnějším k životnímu prostředí. Praxe je taková, že každý kutil je chytřejší než konstruktéři a vůbec nechápe proč z toho motoru „nevytáhli“ ještě těch 5 koní co mu tam nějakej strejda načipoval. 5 koní sice má ale o emisích už nemůže být ani řeč. Další kapitolou jsou koumáci co po zaplnění filtru pevných částic hledaj dobrovolníka, který za mrzský peníz filtr tzv. vypláchne, tedy všechny ty smrady nashromážděné za několik let provozu jdou rovnou do kanálu. O vyřazování katalyzátorů ani nemluvě. A teď ruku na srdce, kdo z vás při výběru auta posuzoval emisní limity budoucího miláčka, nebo kdo alespoň ví jaké hodnoty emisí má jeho auto. Všichni vědí jenom výkon a cenu, dokud to takhle bude, budeš se na ulicích dusit.

      0 0
      • Bafoon  

        tohle mi přijde poplatný šmahem na všechny auta nejen na diesly a o emise se při koupi auta nestará opravdu snad nikdo ale přijde mi že nikdo „normální“ kontroly emisi jsou přeci přidružené k STK tak asi moc nerozumím k čemu to zohlednuješ? Výkon je při koupi sice zajímavá věc ale nenadřazoval bych ji kvalitě motoru, kastle, …

        0 0
        • homat  

          emise mají horní limit můžeš se rozhodnout, jestli budeš provozovat auto v horní hranici nebo auto, které má emise nižší než je povolený limit. STK to změří nejdřív po 4 letech provozu a to ještě na volnoběh nebo u dieslu v přeběhovej otáčkách, ale bez zatížení.

          0 0
          • Bafoon  

            a ty si necháváš kontrolovat emise u svého auta? mám z tebe pocit jako bys jezdil s perpetum mobile :o) kolik najezdíš ročně?

            0 0
            • homat  

              To je špatně pochopený. Emise kontroluje systém diagnostiky EOBD. Tahle diagnostika kontroluje zda jsou funkční veškeré prvky které tam výrobce dodal za účelem regulace emisí. Systém však neumí analyzovat výfukové plyny s vyjímkou Lambda regulace u benzínu. Jde o to že různé motory od různých výrobců mají různé hodnoty emisí, které však nesmějí překročit danou normu platnou v době uvedení do provozu (dnes Euro4). Otázka byla jestli při výběru auta kouká někdo jestli bude na horním limitu nebo níže. Jinak co se týká kilometrů tak to je cca 40 – 60.000 za rok. auto mám služební a většinou jej vyměňuji po najetí cca 15.000 km.

              0 0
              • gargamel  

                Tak to máš tak 4 vozy do roka? Bohatá firma:-D

                0 0
                • homat  

                  ta firma je sem dováží, takže je ekonomičtější auto prodat před prvním servisem než ho provozovat.

                  0 0
                • Bafoon  

                  to sem mu radši nekomentoval :o) ale přijde mi to taky gut :o) takový no ekologický :o)) nic ve zlem :o)

                  0 0
                  • blue  

                    nevim, co s tím máš za problém… pokud firma dovážející auta ty dovezený auta použije pro vlastní potřebu a pak je pošle dál do světa, tak na tom nevidim nic míň ekologickýho, než když je rovnou prodá a jezdí s nima někdo jinej…

                    0 0
                    • Bafoon  

                      neměl jsem to aktualizovaný tak se mi vysvětlení ukázalo i s odpovědí :o) chápej jinak je to zajímavý po 15tkm měnit auta coby běžný uživatel, hodný komentaře :o)

                      jinak s tím vysvětlením nemám žádný problém, proč ne tak

                      0 0
              • Bafoon  

                chápu chápu jestliže si vybírám auto proč nezohlednit i emise jo proč ne beru :o) já sice vystřídal dost aut ale nikdy jsem neměl tak nehluboko do kapsy abych se blíže pídil i o ekologii daného auta, nejmladší mé auto bylo 9let starý takže bohužel o ekologii toho moc neslyšelo, pročež z mého hlediska mě emise zajímají jen na stk :o) ekologickým autum obecně fandím ale můžem dost dlouho debatit co a do jaké míry je ekologické a ještě efektivní ba dokonce smysluplné a tohle všechno vezme za své u základního (ni)či(ni)tele a to jest člověk jež je prostě dokonalost a blbost v jednom a ekologii může honit v tolika věcech…že řešit jestli vyhodit sjetou gumu do lesa pojede v nafte nebo benzínu je groteskni až běda :o)

                TAK :o)

                0 0
      • Martyss  

        „A teď ruku na srdce, kdo z vás při výběru auta posuzoval emisní limity budoucího miláčka“ Abych se přiznal, tak součacné bláznění okolo g CO2 mě opravdu nezajímá. Filtr pevných částic + katalyzátor kvůli úpravě spalin proč ne, ale současné pojetí „ekologie“ mě moc nebere.

        0 0
        • homat  

          CO2 není v regulaci emisí, plyn sice možná způsobuje skleníkový efekt ale ve vydáváném množství není jedovatý nebo karcinogení. Problém je s NOx nebo pevnými částicemi ty jsou posuzovány z pohlede emisí.

          0 0
        • Milenius  

          Ja na to koukal, proto jsem si diesel nekoupil a mam benzin. Myslim, ze kdyby tady jezdila jen auta na benzin s katalyzatorem a zadne naftaky, tak je 90% znecisteni eliminovano.

          Jinak strasne se mi libi, jak tady nekdo propaguje diesel hlavne pro jeho spotrebu, ale uz si neuvedomuje, ze je to jen vyhnany praskama. Diesel ma sice dneska 100kW, ale musi mit turbo a spotrebu ma 6 litru. Ja mam sice jen 60kW, ale bez turba a spotrebu mam taky 6 litru. Kdyby to melo turbo, tak jsem na tom podobne. Udelejte cisty motor bez turba se stejnym vykonem a na spotrebe na tom dnes bude benzin lip.

          Vyhoda tech dieslu pred par lety byla v tom, ze na to nebyla skoro zadna spotrebni dan kvuli zemedelcum a doprave, proto se jezdilo levneji. Dnes stoji nafta stejne co benzin a taky se uz zacina otacet smer – uz jsou tu prvni benziny s turbem (Fiat, VW), ktere maji s 1.4 vykon 120kW i vic a na obzoru jsou male benziny s turbem o objemu 0.9, ktere budou mit vykon 50–60kW a spotreba bude nekde kolem 5l. Neni nutne resit nejake filtry pevnych castic, protoze beznin je cista latka narozdil od nafty, coz je jen ropa zbavena dehtu (asfaltu). Navic ty filtry pevnych castic funguji tak, ze se to sice zachycuje, ale po nejakych 10tis. km se to vsechno vypsoukne ven, aby chudak motorista nemusel kvuli tomu do servisu. To je teda opravdu ekologie.

          K CO2 – problem CO2 je uplne jinde. Ten vznika pri jakemkoliv spalovani, at uz je to benzin, nafta, plyn, drevo nebo uhli. Problem je v tom, ze se berou usazeniny zivocichu (coz je ropa, plyn, uhli), tedy vse co ma uhlik, ktere se tu nashromazdili po miliony let a vypousti se ven do kolobehu, ktery je nestaci zpracovat. Proto se uhlik hromadi vsude mozne vcetne atmosfery a zpusobuje prave globalni oteplovani. Jedine reseni je prestat cerpat tyto zdroje a spalovat jen to, co vyroste – tedy drevo – plus nejaky vetry, voda apod – proste obnovitelne zdroje. Jenze dnes na vse potrebujeme tolik energie, ze by to zdaleka nestacilo a reknete nekomu, at si nevozi prdel v aute a ze si nemuze doma zatopit. Navic takovou energii neni mozne cerpat jen z obnovitelnych zdroju, protoze to zdaleka nestaci, navic se tim neresi problem, co kdyz prave prestane foukat atd., takze v zaloce stejne zase musi byt nejaka ta klasicka elektrarna, takze je to vlastne dvojnasobna investice. Jedine zname reseni je brat energii takovou, ktera neprodukuje zadny uhlik – slunce a vitr je fajn, ale jen pro malou lokalni spotrebu a nestaci, jediny zdroj, ktery zatim zname je atom a toho se zase vsichni boji. jenze tyto veci si malokdo uvedomuje a reseni v soucasnosti vlastne neexistuje kvuli tomu, ze lidi jsou liny a chteji hodne za malo penez. Proto si dnes nekdo koupi treba 10–15 let stary auto, prestoze cadi 10× vic nez novy a oni si chtej taky vozit prdel jako soused, proto se topi uhlim a my prece nedame na topeni penize, za ktery si muzem koupit neco jinyho.

          Stejny je s kolama – puvodne bylo kolo vymysleny, protoze umoznilo rychlejsi presun z mista na misto a clovek nemusel jit pesky (nebo jet na koni, kteryho si ale malokdo mohl dovolit). Dnes je jen pro zabavu, nalozit kolo na auto, nekam dojet, tam se projet a jet zase autem zpatky. Kolik procent lidi tady pouziva kolo jinak?

          To jsem se zase rozepsal, no ale co, z ty debaty tady je mi nejak tezko, tak jsem to potreboval dostat ven.

          0 0
          • assassin  

            no s tima turbama je to trosku jinde… benzinak totiz nejde preplnovat stejne snadno protoze ve smesi benzinu a vzduchu muze byt nejaky max. tlak… tudiz vykon napr. 1,4 benzinu je konstrukcne omezen ..a to max kompresnim pomerem… (jasne jde to resit pomoci kompresoru jako u VW,ale zaprve diky tomu ze kompresor „bere vykon“ motoru je mensi ucinnost a za druhe je to drahe reseni. Naopak u dieselu jde vykon v podstate zvysovat dokud konstrukcni reseni a materialy dovoli… kdyz zvetsim mnozstvi vzduchu, jen vstriknu vic nafty… zadne omezeni co se tyce kompresniho pomeru…

            jinak ucinnost spalovaciho motoru je ma jsanou teoretickou hranici a te se proste diesel blizi vice nez benzinak… s tim nikdo nic neudela.....

            0 0
          • chodec  

            máš tam pár nepřesností. Filtry pevných částic zachycené saze ven nevyfukují. Jsou v principu dva systémy bezúdržbový a ty ostatní.

            Bezúdržbovej funguje ve zkratce tak, že po určitých km se ve filtru prudce a krátkodobě zvedne teplota (přímým vstřikem paliva) díky které za podpory povrchové úpravy filtru tak říkajíc blafnou ty nashromážděné saze – ty vyhoří a změní se na standardní produkty spalování plyny jako CO2 a další radosti. Tím se filtr sám průběžně vyčišťuje, ale zachycené saze v jejich pevné podobě, která je právě problém kvůli vázání škodlivých látek a prašnosti rozhodně nevyfukuje. Výhoda tohoto systému je jasná, nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady. Aby k dokonalému spálení sazí docházelo a filtr vydržel ony vysokoteplotní zážehy, je třeba filtr potahovat speciálními materiály z drahých kovů, které jsou už z názvu prostě drahé.

            Ty údržbové fungují relativně primitivně tak, že saze zachytí a když jsou plné a hrozilo by dušení motoru, tak se prostě vymění nebo vyčistí v servise. Metody recyklace a čištění jsou různé, žádná ale nezahrnuje vyfouknutí sazí do vzduchu – to by pak filtr neměl význam.

            Jinak nevím jak si to myslel s tím vyhánením práškama. Co jsem kde viděl jaké motory tak dízl při stejném výkonu žere míň – lhostejno, zda toho u benzínu dosáhneš vetší kubaturou, turbem či kompresorem.

            0 0
            • homat  

              jenom trochu poupravím, filtr je z keramické hmoty, zvýšení teploty pro regenraci filtru zajišťuje nejen „post vstřik“ v kombinaci s oxidačním předkatalyzátorem, ale taky zvýšení zatížení matoru zapnutím elekrtospotřebičů vozidla, kombinace přípravy vzduchu mezi vzduchovou klapkou EGR a mezichladičem a v neposlední řadě cerin (aditivum přidávané do motorové nafty ze specielní nádržky), který zůstává usazen ve filtru a při následné chem. reakci zvyšuje teplotu ve filtru až na potřebných cca 500 – 550 C. Bezúdržbový filtr jako takový neexistuje, protože spálit jdou pouze saze, metalické úlomky, cerin, popel a sulfáty zůstávaní dál ve filtru. současná životnost filtrů s regenerací je cca 180.000 km, záleží na způsobu jízdy.

              0 0
              • pos3k  

                kuci mam z vas radost :) clovek se opravdu na b-f dozvi dobre informace :)

                ja jen „doplnim“ takove ty obecne „vedecke“ splacaniny :)

                Od roku 2005 může být množství pevnych částic pouze 0,025 g/km, (norma Euro 4). Od roku 2009 by to melo byt uz 5× mene 0,005 g/km. Pro rok 2012 je zatim odhad nemenny. pro srovnani: v roce 1993 (E1) to bylo 0,14 g/km, 1996 (E2) 0,08 g/km, 2000 0,05 g/km… takze znatelny progress.

                pevne castice (PM) (uhlik + xx) se da z filtru PM odstranit el. predehrivacem, mikrovlne, nebo pristrikem paliva = nutne dosahnout dostatecnou teplotu pro spaleni uhlikove vrstvy. Dostatecna teplota k zezahnuti ke ovlivnena radou faktotoru (koncentrace slozek, protokem vyf. plynu, tloustkou vrstvy atd). Obecne se predpoklada, ze pro spaleni uhliku je potrebna teplota minimalne 500 °C na vrchni strane vrtsvy (bez katalyzatoru).Tuto teplotu (cca o 200 °C) lze snizit pridanim vhodnych aditiv do paliva. Takze pote dostacuje normalni teplota vyfukoveho plynu z motoru. Druhak jak regenerovat filtr je jeho umisteni co nejblize motoru a pro regeneraci (ktera nikdy nebude 100%) vyuzit rizeni motoru, tj. kratkodobym upravou rizeni spalovani se zvysi teplota vyfukovych plynu a dojde k regeneraci (spaleni spalitelnych usad).

                Pro spalovani uhliku se nejcasteji pouziva filtr z 99,988% MoO3, z kordieritu (magnesium-hlinity silikat Mg2Al4Si5O18) nebo z ruzných druhu perovskitu (LaCrO3,La0,9Na­0,1CrO3, . . .), ktere jsou bud La-Cr podstechiometricke nebo substituované ruznymi alkalickymi kovy.

                0 0
                • pos3k  

                  jeste doplnim (uz to tu uvedene ve vlakne je), ze vyhovet Euro 4 lze bez filtru PM.

                  0 0
            • Milenius  

              Problem je v tom, ze ty pevne castice uz moc dobre spalit nejdou a tou vyssi teplotou se v podstate akorat vyzenou ven a spali se jich minimum. Ono se o tom moc nemluvi, protoze by to znamenalo, ze je vesmes na prd.

              Pokud vim, tak ty udrzbove se nakam nedavaji, ale mozna se pletu. Z pocatku se s nima pocitalo, ale zazdili to manazeri, protoze reknete lidem, ze maji jet do servisu si nechat vysypat popelnik…

              Diesel pri stejnem objemu jako benzin sice zere min, ale taky ma mnohem mensi vykon. Viz zname SDI motory ve VW a Skodovkach, ktere maji 1.9 objem a vykon pouze 47kW, protoze jsou bez turba. Naopak lze vyjit ze stejneho vykonu, pak kdyz zustaneme u VW, tak 47kW ma pitomy HTP s objemem 1.2, jine znacky (Fiat, Toyota, Renault a dalsi) delaji 1.2ky s vykonem 60kW, spotreba je tam 6l/100km, coz je v podstate stejne jako to SDI (ktere ma 5.5l/100km) a emise jsou oproti tomu dieslu minimalni, protoze nezvnikaji saze, benzin ma taky o dost lehci motor a tim bude i zivejsi

              Kdyz tam das turbo, tak tu mas prvni vlastovky – 1.4 motory s vykonem 100–120kW a spotrebou 7l/100km, na ceste jsou motory 0.9 s vykonem 50–60kW a spotreba ma byt pry pod 5l/100km, coz je zase parametr dieslu s turbem

              Pokud k tomu pripoctu to, ze nafta dnes stoji stejne co benzin, naftove motory budou drazsi (vice zeleza) a navic produkuji saze, tak je benzin jasna volba do budoucna. Proto je taky nafta vysadou Evropy, kde se proste nejaky mudla kdysy rozhodl, ze na naftu nebude spotrebni dan a tak nafta byla o dost levnejsi. Dnes uz to neplati, ale diky tomu, ze se kvuli tomu zastavil vyvoj benzinaku a ten zacal zase az ted, kdy uz na nafte neni co vylepsovat, tak jsou benzinove motory out, bude trvat zase 10 let, nez se to vrati zpatky. Jinde ve svete zadne spotrebni dane na naftu a benzin nemaji nebo jsou stejne a taky se nikde jinde na naftu nejezdi – viz. zamori, Japonsko, Asie

              0 0
      • Honza729  

        A teď ruku na srdce, kdo z vás při výběru auta posuzoval emisní limity budoucího miláčka, nebo kdo alespoň ví jaké hodnoty emisí má jeho auto. Všichni vědí jenom výkon a cenu, dokud to takhle bude, budeš se na ulicích dusit.

        Ne. Jednoduse: Ne.

        Hned vysvetlim: Mne jako spotrebitele tyto veci absolutne nezajimaji (abstrahuju ted od kutilu,tuneru,chi­paru,apod). Od toho jsou kontrolni organy, ktere schvaluji nova auta do provozu, statni zkusebny, evropske zkusebny, apod. Platim si tyto statni instituce ze svych opravdu nemalych dani, tak zato chci, aby pracovaly. Spotrebitel naopak MA resit pouze cenu,vyuziti,li­bivost, apod. Stejne jako neresim slozeni Coca Coly, piva, jidla, ktere kupuju v obchodech, tak neresim emise.

        A ze se tu dusime, neni az tak vina osobni dopravy, ale predevsim dopravy nakladni, jei nekoncepcnosti, dale pak protezovani, a to i do budoucna, tepelnych elektraren, dale tzv. emisenky, ktere EU prodava podnikum jako ustupek jejich emisim za penize......to je prava pricina, ne osobni doprava.

        0 0
        • martt  

          vitaj, nejak dlho som Ta tu nevidel.

          Ja to sice tiez neriesim ale zase sa snazim auto pouzivat podla moznosti co najmenej. V podstate s nim jazdim v pondelok do prace, v piatok z prace a cez vikendy na preteky/za zabavou. Kratsie jazdy aj na nakupy robim na bicykli.

          0 0
        • Milenius  

          Ale ty sis je zvolil a oni delaji, co chces ty. Takze kdyz na to nebude nikdo koukat, tak na to nebude koukat ani poslanec. Nejsou to ONI, ale jses to TY.

          To je ten paradox demokracie, jak to radi nazyvame – tento system neni dobry k tomu, aby delal to, co je spravne, ale aby delal to, co chtej lidi a k cemu se nechaj lidi zmanipulovat. A nechaji se zmanipulovat, protoze jsou blby. Tento system vede k tomu, ze se tady vzdy cas odcasu objevi nejaky Hitler, Musolini, Stalin nebo dnes treba Paroubek, kteri jen rikaji lidem, co oni chteji slyset. Kdyby prisel nejaky politik a rekl – hele lidi, za chvili se tu udusime, musime s tim neco delat – sesrotujeme stary auta, nakladaky zahodime, zakazeme topit uhlim, tak ty se zeptas – a kde vezmu na nove auto? a kde vezmu na novy kotel? a proc musim jet vlakem? a proc jsou rohliky 2× tak drahy? takovy politik by prestal existovat hned, spis by ale ani nevznikl, protoze by byl hned v pocatku umlcen. Takze politik je obrazem lidi a kdyz jsou lidi blby, tak se stejne chova i politik.

          Idealni zrizeni v tomto svete by byl spravedlivy diktator, jelikoz by ho ale zase delal clovek, tak takovy neexistuje. Musel by to tedy byt BUH, ktery muze vse, nikdo na nej nema a nepotrebuje nikoho, je NEOMYLNY, prosadi sve SPRAVNE myslenky i tak, ze kdo nesouhlasi a jde proti tak umlci. Jen nekdo takovy by mohl DOBRE ridit tento svet. Jenze to je nerealna utopie. Podobne to ale ve svete funguje – treba u mravencu je kralovna, ktera ovlada zbytek mravencu pachem a ty se chovaj jako poddani. Pokud by se jeden mravenec zbouril, tak ho ostatni okamzite zabijou, protoze je to ohrozeni spolecenstvi. U lidi to ale funguje jinak – hrajime si na strasne humanni a snazime se odlisit od zvirat, ale kdyz to jde, tak podrazime blizniho sveho.

          0 0
      • chodec  

        // A teď ruku na srdce, kdo z vás při výběru auta posuzoval emisní limity budoucího miláčka //

        třeba já

        0 0
        • pepek  

          A jak?

          0 0
          • pos3k  

            normalne lajcky, kdekdo na ten parametr kouka, ale neuvedomi si ho :)

            uvazim-li , ze lidi koukaji na spotrebu, tak vlastne koukaji i na hodnoty emisi (mene paliva=mene emisi) :)

            nove auta maji tu „paradu“ ve forme Euro danou :)

            nicmene sledovat ty „zmatky“ ohledne emisi u aut je alespon zajimave

            0 0
          • chodec  

            Jednoduše. Když jsem zkoumal možné kandidáty na další vozítko, tak jsem po vytipování kandidátů (typ vozu vhodný pro mou potřebu), což byla cca 3 auta 3 výrobců, koukal na různé jejich motorizace a mj. jejich emise CO2,pevných částic, atd, a také to, zda mají filtr pevných částic a zda je bezúdržbový a nebo se mění a pochopitelně také na spotřebu, od které se emise všeho odvíjejí. Byl to zkrátka pro mě rovnocenný parametr spolu s cenou, zárukou, jízdními vlastnostmi, kvalitou zpracování, dostupností servisu a dalšímí, které se berou normálně v úvahu a které jsem musel vzít v úvahu já. Potřebné údaje máš povinně na každém letáku k autu, na inetu a v místě prodeje, není na tom nic složitého.

            0 0
            • pepek  

              No jo, ale t toho nemůže vyjít žádný dobrý kompromis. Aji dyž vezmu podstatrné věci, tak z toho vyjde max 2 typy, o emisích ani nemluvě

              0 0
              • chodec  

                Promin, ale opravdu jsem nepochopil co pises

                0 0
                • pepek  

                  No myslel jsem to tak, že když posoudím spolehlivost, jízdní vlastnosti, výkony, spotřebu a cenu auta a ND, tak z toho vyjde mořná tak jedno nebo dvě auta, takže nemám z čeho vybírat podle těch exhalací.

                  0 0
                  • chodec  

                    Ale jo – když máš alespoň ta dvě, která jsou jinak pro tebe přijatelná, máš možnost zvolit to s nižšími emisemi. Konečně s tím parametrem není ani potřeba zacházet tak, že nevyhnutelně volíš ty nejmenší emise. Je ale správné (a tak zněla i otázka) aby kupující věděl co kupuje a zohlednil to, třeba alespoň tak, že z výběru vyloučí takové auto, které bude mít emise nesmyslně velké s ohledem na to, co je to za kubaturu a pod. Vybírat čistě jen na základě emisí je pochopitelně nesmysl – vylezl by ti z toho elektromotor s nulovou použitelností v normálním provozu ;-) Ale když budou emise alespoň jední ze zohledňovaných faktorů, to by byl sám o sobě pokrok.

                    0 0
                    • martt  

                      myslim si, ze z hladiska emisii su sucasne auta rovnakej triedy s podobnymi motormi prakticky zhodne.

                      0 0
                      • chodec  

                        souhlas – neříkám, že ne – přesto je dobré při koupi opravdu vědět, že nepořizuji nějakého extra sazínka, než jen spoléhat na fakt, že je to vše úplně stejné. Třeba letošek je v poho – už se neprodávají Euro 3, ale předloni se některá auta dala koupit jak s Euro 3 tak s Euro 4 motorem – pak by byla škoda koupit ten čmoudivější, když člověk nechce škodit víc než musí. Konečně otázka byla – kdo z vás při výběru auta posuzoval emisní limity budoucího miláčka.

                        0 0
                        • martt  

                          ja myslim, ze nikto. Na to su tu zakonodarcovia.

                          0 0
                          • chodec  

                            neslovíčkař – sám víš že na normotvorbu se tu nikdo neptal. Pokud ale nechápeš kam dotaz směřoval tak nemá tahle diskuse smysl.

                            0 0
                            • martt  

                              Tak schvalne som sa kukol ako sa da rozhodovat podla emisii. A ziadne udaje som nenasiel. Nepozeral som ale vsade, iba na stranky slovenskeho VW a Fordu, skratka bezny zakaznik. Jedna sa o aktualne modely, ktore sa daju momentalne kupit.

                              Skus mi predviest ako by si sa rozhodoval podla emisii ak zadanie auta je taketo (to su auta priblizne ako pouzivam ja):

                              • kombi strednej triedy dlhe 470–490cm, kufor min. 500 litrov, na streche railing
                              • naftovy motor 100 az 150 koni

                              V podstate je mi jedno ktore z nasledujucich kombikov vezmem, rozhodujuce budu emisie. Myslim, ze som sem dal celkom kompletny zoznam kombikov strednej triedy. Ak Ta este nejaky napadne, pridaj ho sem.

                              Takze moj zoznam je (prve tri z tych aut dobre poznam, tie dalsie su mi moc drahe):

                              • Passat kombi
                              • Mondeo kombi
                              • Vectra kombi

                              Teraz tie drahe, ktore by mi vyhovovali ale na ne nemam

                              • Volvo V70
                              • Audi A6 Avant
                              • Mercedes E trieda kombi

                              A teraz tieto dalsie, hoci tie by som osobne nebral, nie su mi sympaticke a museli by byt bohovsky lacne aby som nad nimi uvazoval. Pre nasu analyzu by ma zaujimalo, ci k nim najdes emisne hodnoty

                              • Toyota Avensis kombi
                              • Saab 9–5 kombi
                              • Renault Laguna kombi
                              • Peugeot 407 kombi
                              • Nissan primera kombi
                              • Mazda 6 kombi
                              • Kia stredna trieda kombi
                              • Hyundai stredna trieda kombi
                              • Daewoo/Chevrolet stredna trieda kombi
                              0 0
                            • martt  

                              este som zabudol do zoznamu pridat

                              • Citroen C5 kombi (nad tym som tiez uvazoval ale ma malu nosnost)
                              • BMW patkove kombi (v tom je dost malo miesta)
                              0 0
                            • martt  

                              este ma napadla aj:

                              • Honda Accord kombi

                              Tu je inspiracny clanok www.autobild.de/…e_44127.html

                              0 0
                              • Honza729  

                                To vis ze je to nesmysl. Jak jsem psal o neco dale, emise me naprosto nezajimaji. Od toho tady jsou instituce schvalujici nova auta do prodeje. Resim uzitnou hodnotu, odpisy (POZOR, chysta se zmena pravidel leasingu !!!!!!!), design, urceni, prostor, atd. Emise az na poslednm miste.

                                A ted do mne, jiz tradicne :-))))

                                0 0
                                • martt  

                                  Ja do Teba urcite neudriem. Rozhodujem sa rovnako ako Ty.

                                  Zaujimalo by ma ale ako by som sa rozhodoval ak by som sa rozhodoval podla emisii. Kde by som vobec nabral nejake udaje na rozhodovanie sa podla emisii.

                                  Ak je ten zoznam dlhy, tak mi niekto vysvetlite ako by ste sa podla emisii rozhodli aspon medzi tymito troma popularnymi, skoro rovnakymi autami, medzi ktorymi som sa rozhodoval konkretne ja (a ako socka som kupil mondeo):

                                  • Passat kombi
                                  • Mondeo kombi
                                  • Vectra kombi
                                  0 0
                                  • chodec  

                                    Především se ptáš blbě – Nejde se rozhodnout „podle“ emisí, protože pak bys vybral nějaké nepoužitelné eletrovozítko, co je má nulové.

                                    Jde jen tento parametr zohlednit při výběru. V katalogu každého z těch tří aut, co píšeš, který najdeš na stránách prodejců nebo v autosalonech, najdeš povinně udávaný údaj normovaných emisí CO2 a normované spotřeby a emisí podle Euro u jednotlivých motorizací (Podle vyhlášky se údaje uvádí povinně na každém propagačním materiále /tedy i katalogu/, v místech prodeje na letácích/plakátech normované velikosti).

                                    CO2 máš tedy loženou konkrétní hodnotou (např u toho Mondea to máš na straně 29 a hodnota kolísá mezi 154 g/km u 1,8 125k turbodízlu a 222 g/km u 2,5 litru 220k benzínu – ostatní značky si najdi sám, pokud to není z tvé strany jen řečnická otázka) a udělat operaci větší než, menší než snad dokážeš sám (poznámka – menší hodnota je líp, pokud jde o dopady na ŽP). Obvykle na stejném místě (u Mondea tedy na straně 29 katalogu) najdeš i údaje o tom, které dízly mají už filtr pevných částic (u Mondea jsou to 130 a 140 koňové verze) a není problém zjistit, jaké technologie filtrů ta která fabrika užívá. U emisí dalších škodlivin je od určité doby kvůli zpřehlednění a jednotě zavedena norma Euro. Ta mj. stanovuje, jaké emise musí ten který motor mít, aby normu splnil. Tyhle hodnoty můžeš najít v příslušné směrnici (teď opravdu nemám čas ti hledat číslo, ale najdeš ho velmi pravděpodobně také v katalogu).

                                    Jak jsem psal, pokud jde o emise kryté Eurem, tak tento rok je situace jednoduchá – jiné motory než plnící Euro IV prakticky nenajdeš – viděl jsem ale několik, které mají už na Euro V (ne v třídě, která mě zajímala).

                                    V době kdy jsem kupoval poslední auto já byly nicméně i motorizace s Euro III, tedy čmoudivější a bylo na mě, jakou si vyberu – jezdit a prodávat se směly v té době obě verze.

                                    Je jen na tobě, zda se na hledání motoru s nižšími emisemi vykašleš nebo ten parametr zohledníš.

                                    Honza to samé – administrativa sice připustila motory na trhu jako provozovatelné – to je ale jen stanovení nutného minima. Neznamená to ale, že jsou všechny identické co do emisí třeba CO2 nebo, že jsou všechny vybaveny filtry pevných částic (které zatím poviné nejsou).

                                    Tak za rok za dva se navíc zase cyklicky objeví možnost volby mezi Euro IV a Euro V. Volbu mezi těmito parametry bude muset udělat každý sám, nebo se na ni vykašle, podle toho, jaký má k věci přístup.

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Ale jo, v pohode, kazdy ma jina kriteria vyberu......jen by mne zajimalo, jak by ses rozhodnul v tomto pripade:

                                      Jsi otec rodiny, dve deti, manzelka, nejake penize na ucte. Chcete nove auto, s ohledem na rodinu vetsi (deti, kola,atd.). Po zrale uvaze a prikazu manzelky (:-)) ) mas v nejuzsim vyberu dva kombiky. Jeden s nizsimi emisemi, ale mensi, s drahymi nahradnimi dily a servisem, druhy sice s vyssimi hodnotami emisi, ale levnejsi o 40000 Kc, navic servis vsude a za prijatelne penize.

                                      Dle Tve logiky vyberu by ses priklanel k tomu drazsimu, cistsimu… (i kdyz realne by te samozrejme manzelka zpracovala :-)) )

                                      0 0
                                      • chodec  

                                        Dle mé logiky bych se neklonil k tomu dražšímu, čistšímu. Dle mé logiky, bych je zvážil, zda existuje čistší varianta, která by plnila má očekávání a pokud ano, pak bych se pro ni rozhodl. Konečně tvrdíš o sobě, že si ekonom a manažer a tohle neíní nic, co by neřešila ekonomická teorie a běžné rozhodovací postupy. Pokud chci několik věcí, které jsou do určité míry proti sobě

                                        velikost, výkon, kvalita … x minimálnní cena … výkon … x emise … …

                                        tak prostě nakonec zvolím nějakej komromis – v téhle rovnici záleží na tom, jaký mezní užitek mi prinese další nárůst výkonu respektive pokles emisí, respektive pokles ceny, respektive nárůst prostoru či nárůst spolehlivosti, atd… respektive jaká kombinace mi přinese největší celkový užitek. Výsledek přitom bude u každého jiný podle toho, jak palčivý je pro něj/ní konkrétně problém disponibilních peňez, potřeby prostoru auta, nebo naopak potřeby malého auta kvůli manipulaci, touhy po co nejmenším zatížení životního prostředí, atd.

                                        Tuhle rovnici řeší dnes a denně každej při každém rozhodnutí (většinou nicméně intuitivně) i při nákupu blbé kostky másla v krámě. U auta je jen o trochu víc parametrů a jedná se o trochu větší částky. Princip je jinak stejnej, tak nevím, proč by to mělo být neřešitelné a emise nezohlednitelné.

                                        0 0
                                    • martt  

                                      Je ten katalog, co ho citujes niekde na sieti?

                                      Tak ja ten dotaz este viac zuzim na uplne konkretne typy. Uz hore som to auto specifikoval presne. Ako slovensky konzument pouzijem iba slovenske webstranky predajcov.

                                      Ako socka beriem tu najlacnejsiu vybavu, ta hlavne u VW nie je nic moc. Neviem, ci v tom ma VW vobec aj klimatizaciu.

                                      Ford Mondeo Kombi 1.8TDCi, 92kW, 880 tisic SKK

                                      Opel Vectra Caravan 1,9 CDTI, 88kW, 890 tisic SKK

                                      VW Passat Variant 2.0 TDI, 103kW, 27500 EUR (vw slovakia udava cenu v EUR), dnes je to 907 tisic v strednom kurze (neviem ako VW prepocitava na SKK)

                                      Takze mam tri skoro identicke auta za skoro rovnaku cenu.

                                      Na stranke predajcov nech hladam ako chcem, tak k emisiam najdem len taketo vagne informacie:

                                      Ďalej sú na trhu dostupné TDI motory s výkonom 77kW (105k) (spotreba paliva: 5.8 – 5.9 l/100 km; CO2 emisie: 157 – 159 g/km) a 103kW (140k) (spotreba paliva: 5.9 – 7.0 l; CO2 emisie: 159 – 189 g/km).

                                      Pricom hore ludia argumentuju, ze CO2 je nezaujimave, dolezite je vraj NOx…

                                      Takze ktore z tychto trtoch uplne konkretnych aut je to prave ak chcem byt setrny k prirode?

                                      0 0
                                      • chodec  

                                        No mě pravda nedocvaklo, že u našich východních bratří to může být s dostupností dat jiné. Nicméně auta jsou u Vás prodávaná stejná (tedy ty modely, co píšeš skoro jistě) a jazyková bariéra není tak velká, tak koukni na stránky českých zastoupení, pokud tě to zajímá. Ty údaje jsou v Čechách zveřejňovány povinně v jakémkoliv propagačním materiálu k danému vozidlu, takže na síti jsou u českých dovozců a prodejců 100%. Ale že jsem to já tak:

                                        Mondeo Combi 1,8TDCi (1

                                        • plní Euro IV,
                                        • nemá filtr pevných částic (ten je jen vy silnějších verzí 130 a 140k) byť limit Euro IV (což je tuším 0,025 g/km) plní;
                                        • emise CO2 jsou 156 g/km

                                        VW Pasat Variant 2.0 TDI (103 kw)

                                        • plní Euro IV
                                        • filtr pevných částic ta nejlevnější verze nemá (dělá se ale varianta s DPF o nějakých 20000 dražší a ta jej už má – Nicméně i u té co mi říkali u VW používá VW tzv. aditivový – do paliva se leje aditivum, aby filtr správně fungoval – což by byl docela vopruz.
                                        • s manuálem má emise CO2 165 g/km (s automatem 181 g/km)

                                        Opel Vectra Caravan 1,9 CDTI

                                        • plní Euro IV
                                        • filtr pevných částic má jen u příplatkových výbav (Elegance, Cosmo).
                                        • emise CO2 jsou 157 g/km

                                        Teď koukám, že jsem zapomněl na spotřebu, ale tu najdeš tamtéž výše uvedené byla práce na 2 minuty – vše ze stránek dovozců (www.ford.cz, www.opel.cz , www.volkswagen.cz ). V tomhle případě se dramatické rozdíly nekonají snad jen ten passat je na tom trochu hůř pokud jde o CO2 – ale zas je trochu výkonnější – záleží co upřednostníš. Nicméně jen u chloupek větších motorů už začínají být rozdíly zajímavější – třeba Ford 130 a 140 k už filtry mají v základu a navíc co mám informace tak bezúdržbové, u Oplu stále jen v příplatkové výbavě, VW má již popsanou variantu DPF, která je výkonově právě spíš v téhle kategorii – tam už by bylo rozhodování zábavnější.

                                        0 0
                                        • martt  

                                          ked kupujem sukromne auto, tak sa pozeram na cenu. Takze dobrovolne 20 tisic vlastne „za nic“ a este otravu s aditivom asi nezaplatim. :-)

                                          Jednoducho rozmyslam ako normalny konzument a skutocne by ma zaujimalo ake auto si vybrali ludia, co do tohto threadu prispeli poznamkou „vyberam aj podla emisii“

                                          Inac spotreba musi byt imho uplne presne umerna tym gramom CO2 kedze sa miesa atom uhlika z paliva a dva atomy kyslika zo vzduchu. Tu sa ale mozno mylim, mohol by nam to nejaky chemi objasnit.

                                          0 0
                                          • Honza729  

                                            Honza729

                                            0 0
                                          • chodec  

                                            No vidíš, já jsem také normální konzument, také nejsem rentiér a dělám za víceméně pravidelnou odměnu, také mám auto jen pro vlastní potřebu a také nerad vyhazuji peníze za zbytečnosti, ale přesto je pro mě osobně snaha chovat se v rámci možností šetrněji natolik podstatná, že bych těch 20 třeba dal i za cenu, že bych neměl stahovací zadní okýnka, vyhřejvané sedačky nebo metalízu na autě (když to přeženu) – nejspíš bych v tomhle případě šel (pokud by mě netrápilo nic jiného) i přes vyšší cenu do Mondea 130k. Ale u toho VW pokud by to opravdu znamenalo lejt něco do paliva při každém tankování nějakou srágoru bych si to asi spíš rozmyslel.

                                            V době kdy jsem kupoval dosavadní auto, tak prakticky žádné filtry u dízlů nebyly a nebo jen výjimečně, zato jsem mohl vybírat z Euro 3 a 4 motorů. Teď když se pomalu poohlížím po nástupci, tak u dízlu jsem motory bez DPF rovnou vyřadil z úvahy. Každá snaha něco zlepšit něco stojí – někdy úsilí (třídění odpadu), někdy peníze (šetrnější motory, co nefungují jako dýmovnice při přidání plynu, nebo plynové topení oproti topení např. hnědým uhlím, či ještě lépe těmi mrtvolami co jsou někteří schopni spalovat neo ještě lépe tepelná čerpadla a pod), někdy trochu pohodlí (odpuštění si klimošky). Je na každém, zda bude tuhle snahu považovat za dost důležitou na to, aby se rozhodl něco z uvedeného obětovat (peníze, pohodlí, čas) – a to vůbec nemluvím o extrému jako je přestat jezdit vůbec.

                                            0 0
                                            • Honza729  

                                              Jen maly dotaz:

                                              Pripada ti efektivni resit rozdily v radech nula nula nic mezi auty v dobe, kdy tu vsude kolem kouri nekolik tepelnych elektraren, jezdi Avie, pro kamiony na silnicich uz ani neni kam plivnout, vlady zemi obchoduji s „emisnimi odpustky“ ?

                                              Mne ne.

                                              0 0
                                              • Medunka  

                                                Nastesti je spousta lidi, kteri ekologicky mysli. Nejen ruzne ekologicke organizace, ale uz i spolecnosti a vymysli ruzne hybridy (ikdyz i u nich se zacina pochybovat, zda vynalozena energie na vyrobu a vyvoj ma neco spolecneho s ekologii) Zemi mame jen jednu, tak jak se k ni budeme chovat, tak se bude chovat ona k nam, nasim potomkum. ale tohle je na jiny thread, kde se resi ekologie

                                                0 0
                                              • chodec  

                                                mě ano – to že je kolem spousta věcí špatně není pro mě důvod, abych se sám nesnažil chovat lépe tam, kde tu možnost mám. Jak jsem psal je to jen otázka osobních preferencí a svědomí.

                                                Ty rozdíly navíc nemusí být tak zanedbatelné jako v případě tech tří kousků zmíněných marttem. Mezi Euro III a IV bylo snížení 50%, mezi Euro IV a V má být dalších 50%. Když to zjednosduším tak jedno auto co bude plnit Euro V tak může jednoduše ujet 4× víc km při stejné zátěži exhalacemi ve srovnání s jedním Euro III.

                                                Kdybych měl takový přístup co píšeš, tak netřídím, protože je to v tom objemu odpadu generovaného 6ti miliardama lidí na světě přece dokonale směšné, nesázel bych les když z něj sám za svého života nic mít nebudu a vůbec bych asi nedělal spoustu věcí, které dělám víc proto, že si myslím, že jsou správné, než že by byly nutné.

                                                0 0
                                                • Honza729  

                                                  Idealiste jsou tak zabavni.....ne vazne, kdyz mluvis o trideni odpadu, tak tahle laskomina mne presla ihned potom, co jsem se jel projet severne od Prahy a na vlastni kukadla videl, jak nami trideny odpad je sesypavan najednu hromadu. Papir a plasty zusamenn, nebo jak se to pise.....bohuzel neni vse tak,jak se nam serviruje v tisku......

                                                  0 0
                                                  • chodec  

                                                    Hele tohle nikam nevede – ty si jistě najdeš spoustu důvodů proč nedělat to či ono. Já tady nejsem od toho, abych tě přesvědčoval. Martt chtěl vědět, jak zohlednit emise při rozhodování a stěžoval si na nedostatek informací, tak jsem mu pomohl. Pokud máš potřebu něčí snahu chovat se lépe shazovat a přitom si zdůvodňovat správnost vlastního postoje, tak u toho už asistovat nemusím.

                                                    Jak jsem psal, pokud se někde něco prasí, nemusím se na tom svou trochou nezbytně aktivně podílet já – svět tím nezachráním, ale ani nejsem mezi těma, co přispívají k jeho zhoršování víc než by jim jejich možnosti dovolovaly. Mimochodem podle eurostatu jsme jako země jedni z nejúspěšnějších v Evropě pokud jde o recyklaci odpadů – tak to nejspíš nebude s tím sesypáváním odpadu tak tragické.

                                                    0 0
                                                  • zálik  

                                                    Dám jeden příklad, analogie je v tom určitě patrná všem. Příklad: Soused je prase a starý pneumatiky vyhodí v lese za městem je pro to, aby ušetřil v servisu dvě stovky.Podle toho co tu píšeš se zachováš taky jako prase, protože když to dělají jiní, tak proč zrovna ty bys měl být lepší. Je tomu tak? Doufám že tak špatně na tom nejsi…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Analogii, uprimne receno, nerozumim. Za odpad platim nejake tusim ctyri, pet stovek za rok, at tridim nebo ne. To je systemova chyba c. 1. Stat nemotivuje lidi tridit. Chyba c. 2 je, ze jako obcan nemam prehled, co se s tridenym odpadem deje dal, mam silne podezreni, ze to neni nahoda, ale zamer. Prase nejsem, spatne na tom nejsem tez, ale vola ze sebe taky nechci nechat delat.....:-)

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    Co by sis tak přál jako tu motivaci – představ si sou lidi kteří k tomu od státu nic nepotřebují – proč to tak asi dělají – že by proto, že jsou sami motivováni udělat vše, co mohou (nejen co musí) k tomu, aby se něco zlepšilo či alespoň nezhoršilo, nebo k tomu přispět svým dílem. Systémové chyby jednoduše neodstraníš, ale kde je psáno, že kvůli nim nemůžeš dělat co si myslíš že je správné a máš tu možnost. Jiná věc by byla, pokud by sis myslel že třídění, omezování emisí a podobné věci nejsou správné.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ty porad nechapes jednu podstatnou vec, a to je to, ze VETSINA se proste nechova v souladu s ekologii, ale prave v souladu s tim, co se vyplati. Chapes ? Cili jine nez ekonomicke podnety na VETSINU lidi neplati. O to tu jde. Musis se naucit premyslet abych tak rekl „makroekonomicky“, neresit jen tu hrstku uvedomelych..­....o to tu jde.

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    Ty pořád nechápeš jednu podstatnou věc – já nejsem makroekonom, ani politik ani nikdo podobný, abych tady prováděl systémové změny. Já jsem konkrétní člověk, který se tady ny B-F baví s dalšími konkrétními lidmi a který je odpovědný sám za sebe a za své chování a nemám ambice ani prostředky na změnu chování ostatních. Nečekám od nikoho, že bude měnit lidi okolo sbe, ale s ohledem na vlastní zkušenosti mě moc nedojímají jeho/její výmluvy na systém, a to že ostatní to dělají špatně tak ona/on to budou dělat také tak. Jestli máš ambice i na měnění chování ostatních tak fajn, běž do politiky a v parlamentu či na zastupitelstvu a prosaď potřebné změny. Jestli ne, ta to tu zbytečně neřeš a zvaž jen to co můžeš dělat sám od sebe.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Klidek, clovece, vzdyt jen diskutujem :-)

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    je na tom něco neklidného?

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    P.S. vlastně kecáš, že stát nemotivuje – není to pravda stát, ale třeba v Praze je to tak, že jsou všude v dosahu rozmístněné kontejnery na tříděný odpad (cca na blok či dva jedna sada kontejnerů). Ty jsou k dispozici zadarmo. Pak si každý platí svůj směsný komunální odpad – u nás na P-10 je to podle objemu nádoby. Čím více vytřídíš, tím menší si potřebuješ předplatit popelnici na zbytek a tím méně platíš za odpad – to ti nepřijde jako motivace.

                                                    Moje zkušenost je taková, že plastové a papírové obaly tvoří dobrou polovinu objemu odpadu, co produkuje naše domácnost. Vše jde zadara roztříděné do kontejnerů. Z toho zbytku by šlo vytřídit ještě cca 50% bioodpadu (odřezky z kuchyně a pod.), který by teoreticky šel kompostovat na zahradě (to jsem zatím nezavedl, neb jsem si ještě nezjistil, jak efektivně na to). Takže oproti stavu před tříděním by mi teoreticky stačila čtvrtinová nádoba – dnes poloviční, oproti výchozímu stavu, kdy jsme netřídili.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Zda se ti barevny kontejner, ktereho tady na sidlisti mame 1 kus, slovy jeden kus na 10,000 obyvatel, jako dostatecna motivace ? :-) Mne ne.

                                                    Hele, abysme si rozumeli, mne by se taky libil idelani stav, kdy by domacnosti tridily plasty, papir, bioodpad, sklo.....ale proste soucasny model vse nechava na dobrovolnosti, navic je zoufale diletantsky vymyslen a jeste hur provozovan. To je cele…

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    Motivace neni kontejner – když už potřebuješ ty ekonomické stimuly, tak motivací ti může být to, že ušetříš na objemu směsného. A konečně i když to současný systém nechává ne dobrovolnosti, tak co ti kromě lenosti brání dělat to dobrovolně.

                                                    Ale proč já tohle s tebou vůbec řeším – evidentně se ti daleko snadněji hledají důvody, proč je špatnej systém a ty jen chudák v jeho vleku, než proč dělat co považuješ za správné a proto to chceš dělat bez ohledu na systém.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Ale vubec ne. Jen nepozorne ctes, co pisi. Pokud tady u nas cele sidliste vi a vidi, jak se zachazi s tridenym odpadem, pak proste nema zadnou motivaci jit ekologii vstric.

                                                    A kdyz jsme u tech ekostimulu: vis proc Bursik a spol pohoreli s navrhem na vykup PETlahvi ? No protoze jim jejich vlastni (!) ekonomove spocitali, ze naklady na logistiku a cely system by prevysovaly prinos a vynos. A je ticho po pesine.....(a to uz vubec nemluvim o blbosti si kupovat vodu v lahvich :-))) )

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    No i kdyby to tak bylo, tak s ohledem na tvůj značně oportunistický přístup, co tu demnstruješ by ti snad mohlo být jedno, že nevíš co se s roztříděným odpadem děje, když jseš k tomu motivovanej finančně – zbavíš se přeci odpadu zadarmo.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Ako je to na Slovensku resp. v Cesku s platenim za triedeny odpad neviem presne.

                                                    V Rakusku je to tak, ze platis za zbytkovy odpad „Restmühl“. Tam davas len to, co sa nedalo vytriedit do triedenych smetiakov, ktore obec poskytuje zadarmo. Smetiari chodia v utorok a piatok ale nemusis ich vyuzit vzdy. Ak teda produkujes menej Restmühlu, tak aj platis menej.

                                                    Na druhej strane ak nasypes do triedeneho odpadu nieco co tam nepatri a dokazu Ti to, zaplatis velmi vysoku pokutu.

                                                    Co sa s tym odpadom deje dalej, neviem.

                                                    0 0
                                                  • Milenius  

                                                    Tady je to v podstate stejne, trideny odpad je zadarmo do kontejneru a zbytek si kazdy plati sam – bud za jednotlivy odvoz, ale vetsinou maji lidi pausal na odvoz jednou tydne.

                                                    V Rakousku a nemecku se mi ale libi system bez popelnic na venkove – kazdy ve ctvrtek vyhodi pytel s odpadem pred barak a a pak jezdi s normalni „Avii“ a hazou to na korbu

                                                    0 0
                                                  • zálik  

                                                    Chyba je v tom, že ty chceš, aby to všechno za tebe všechno obstaral někdo jiný.. A pokud pneumatiku nacpeš do toho odpadu co si platíš, tak to promiň, ale oprase seš…

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Kde jsi k tomu prisel ????? Proc bych chtel,aby za me vse resili jini ? Ja jen chci, aby instituce, ktere platim za to co maji v popisu prace, delali to co maji. Ty to snad nechces ???? To mas tedy divny postoj.....

                                                    A za druhe, kde pisu, ze pneumatiky hazim do odpadu ??? Vis ze existuji vykupy pouzitych pneu ? Vis, ze kdyz si jedu co dva roky nechat nazout novy letni, tak jim tam stare necham, at si s nimi delaji co chteji ? A vis dle jakych reguli smi oni likvidovat stara pneu ? A kdo na to ma dohlizet ? A kdo tyto lidi plati ?

                                                    Nezlob se, ale nekdy je lepsi premyslet, nez psat, pac opacne to byva dost tragedie… :-)

                                                    0 0
                                                  • zálik  

                                                    Tvoje věty: Jak jsem psal o neco dale, emise me naprosto nezajimaji. Od toho tady jsou instituce schvalujici nova auta do prodeje. Prostě na to dlabeš a svádíš to na někoho jiného!!!

                                                    Na můj příklad s pneumatikami jsi odpověděl že si platíš svoz odpadu, 4 nebo 5 stovek ročně…

                                                    Tam jsem to vzal..

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    ad1) Ano.Dlabu na to. Prave tak jako dlabu na slozeni Coca Coly, me oblibene Milky, piva, vina, apod. Proc ? No protoze tu jsou instituce jako je Ceska zemedelska a potravinarska inspekce, Statni zdravotni ustav, Hygienicke stanice, atd. Odpoved na to proc tu jsou, jaky maji ucel, proc byly ustaveny a co maji v naplni prace necham na tobe :-)

                                                    ad2) Tam jsme si nerozumeli. Ale to je ti urcite jasne…

                                                    0 0
                                                  • zálik  

                                                    Takže do jisté míry se dá říct, že jsi nesvéprávný?

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Vis,precti si poradne,o cem je rec.

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    I kdyby všechny instituce dělaly přesně co mají, tak v lepším případě zajistí, že ve víno nebude pančované fridexem, že kola nebude ředěná a nebude v ní nic, co by vyloženě zabíjelo a že v restauraci nebou budou mít umolousané nádobí a nebudou smažit na přepáleném tuku. Žádnej stát ani istituce ale už nezajistí, že ty neznaje složení potravin si nepřivodíš infarkt, cirhózu, trombózy, cukrovky a jiné radosti nevhodnou konzumací těhle dobrot. Zkus chvilku uvažovat soudně nad tím, co reálně mohou všechny ty instituce dělat. U těch motorů, kterými to začalo, je to podobné – instituce přinejlepším zajistí, že ty motory budou přimeřeně bezpečné a stanoví nějaký nemenší společný jmenovatel pokud jde o emise. Nemají už ale šanci zajistit, aby lidi sami byli odpovědní za to co si lidé vybírají a co tím způsobují – a díky bohu za to.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    V poradku. Ale uvazujme dal. Tyto instituce se ridi obecne platnymi normami, ktere jsou navic v mnoha ohledech prisnejsi nez ve zbytku sveta (ono zname, ze Cesi jsou papezstejsi nez Papez :-) ). Ona norma nerika nic jineho, nez ze dava najevo, ze po normou danou hranici je stat ochoten tolerovat znecisteni/zamoreni ovzdusi/potravin chemickymi latkami. Cili vratime-li se k tematu, pak je skutecne celkem jedno, zda si ja jako zakaznik koupim auto takove nebo takove, normy neporusuje. Hranice normy je u osobnich aut skutecne velmi prisna, a to nejvic vynikne v porovnani s jinymi zdroji znecisteni (uhelne elektrarny, fabriky, spalovny, apod.) A co mi skutecne vadi nejvic je to, ze za dodrzovani emisi jsou nejvic biti zase jen tzv. obycejni lide, ale ti, kteri znecistuji nejvice, kseftuji s emisenkami. V tomto jsem s Bursikem zajedno. Myslim, ze se celkove shodnem, uz jsme dost off topic, jestli mas chut a ICQ, muzem pokracovat dal, tady uz tapetovat nechci :-)

                                                    0 0
                                                  • chodec  

                                                    ICQ nemá smysl – nejsi ochoten pochopit jednoduchou premisu a bavíš se každou chvíli o nečem jiném. Až pochopíš, že ČLOVĚK SÁM SE MÚŽE ROZHODNOUT a CHTÍT UDĚLAT NĚCO LÍP NEŽ POŽADUJE NORMA NEBO NEŽ SCHVÁLIL STÁT, tak není o čem se bavit. Zamysli se v noci v klidu a jen pro sebe si zkus odpovědět na otázky:

                                                    1. Může člověk sám chtít jíst potraviny i chemicky méně kontaminované, než připouští norma a než schválil higienik či inspekce?
                                                    2. Může člověk preferovat třeba dražší čokoládu, u které ale ví, že za ní dostal pěstitel slušně zaplaceno v rámci Fairtradu?
                                                    3. Může člověk chtít udělat pro životní prostředí víc, než neporušovat předpisy?
                                                    4. Může protě člověk rozhodnout dělat něco jen proto, že to považuje za správné, aniž by to stát za nej řešil nebo mu to předepisoval.

                                                    Až pochopíš, že odpověď MÚŽE být i „ano“, tak ti nejspíš dojde i že každý je zodpovědný za svá vlastní rozhodnutí především sám sobě a žádný stát mu neurčí, co je správné a co ne.

                                                    Pokud ti třeba emise kupovaného auta vyhovují a myslíš si, že líp to s ohledem na své zdroje a účel auta udělat nemůžeš, tak je to OK, ale vědět, že bys měl zdroje na to pořídit si auto pro tebe obdobných parametrů a třeba s lepšíma emisema (pokud by ta volba byla) a neudělat to jen s ubohou výmluvou na to, že hnědouhelná elektrárna kouří stejně víc a ty 10 let staríé náklaďáky že jsou také horší než to auto, tak to je absurdní pokrytectví. Taky tady bouchlo pár atomovek a černobil – ve srovnání s tím jsou bezvýznamné i ty elektrárny – tak proč vůbec uvažovat o jejich odstranění. Opakuji, že nemá smysl tu žvanit o „VELKÝCH“ znečišťovatelích a vymlouvat se na ně, protože s nima nic neuděláš. Můžeš ale jednat sám za sebe.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Cernobyl nebuchol nahodou. S trochou prehanania sa da povedat, ze Cernobyl bol odpaleny zamerne.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    spis byl odpalen mimodek pri plneni petiletky, kdyz si elektrikari delali experiment s havarijnim dochlazenim, a protoze se nemohla zpozdit vyroba v mistni fabrice kvuli planovany odstavce…tak sla vycvicena smena -ta co mela ten experiment provest- spat a pokus se konal za pomoci neproskolenyho personalu a bez pritomnosti fyzika.....po vypnuti havarijniho systemu kterej by reaktor okamzite odstavil uz tu vec vlastni nikdo neridil.....

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    Pred casom som cital o vybuchu v Cernobyle knihu. Sefom smeny bol chlapik, volal sa Datel alebo Datlov a ten to zavinil. Dalo by sa povedat, ze zamerne. Zaujimave, ze ten chlapik bol uz v minulosti zapleteny v nejakej jadrovej havarii a ako jeden z mala z tej smeny tu exploziu prezil (zomrel az o 15 rokov).

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    no ja myslim ze hazet to na jedinyho cloveka je malicko nefer, spis blba souhra udalosti…odlozeni experimentu a jeho provadeni jinou smenou, sebevedomy nic-a-zaroven-vse-vedouci Datlov, havarijni system ktery lze vypojit a reaktor ktery je mozny privest do takovyho zoufalyho stavu.....no zavrseno chemickou explozi a totalni nepripravenosti rezimu takovou situaci resit.....proste ani jedna z tech veci co se tam stala by nemela stacit na to aby to bouchlo, nicmene to bylo pouceni pro cely svet…aspon se vypracovaly „emergency“ plany pro tyhle udalosti…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    ano, je to tak.

                                                    Dufam, ze obsluhy ruskych balistickych rakiet sa spravaju zodpovednejsie.

                                                    0 0
                                                  • kudlanka32  

                                                    no doufejme ze jo, oni na rozdil od Datlova vi ze by se znicil svet jak ho zname.....

                                                    ono uz konec jednou nastal, uz si nepamatuju kdy presne to bylo a jestli na americky nebo rusky strane a pri ktery krizi – ale myslim ze na jedny ponorce se uz resilo zda pouzit nebo ne, a jeden dustojnik rekl ze ne. A tim to rozhodl, a opravdu se pak ukazalo ze to byl plany poplach......hehe kolikrat se tahle situace odehrala za studenou valku fakt netusim…

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    S touto Honzovou vetou ale musim suhlasit

                                                    Jak jsem psal o neco dale, emise me naprosto nezajimaji. Od toho tady jsou instituce schvalujici nova auta do prodeje.

                                                    Vysvetlenie: aj dnes mas moznost si kupit auto s velmi nizkymi emisiami. Toyota take cosi normalne predava. Zaujem zakaznikov o to auto je minimalny.

                                                    Ak by vyrobca teda dobrovolne robil auta, ktore menej znecistuju, poskodzoval by sa financne. Takto ho k tomu prinuti stat a to nielen jeho ale aj ostatnych vyrobcov. Tym sa zlepsi zivotne prostredie a hospodarska sutaz zostane zachovana.

                                                    Mozno by bolo vhodne aby stat nejak zasiahol proti starsim autam. Pravdepodobne by taketo opatrenie bolo ale hrozne nepopularne a kto by ho presadil, by politicky skoncil.

                                                    Ja vlastnim tiez este aj nostalgicku S120. V podstate ma nic nestoji (iba poistku, STK, EK) a obcas sa zalozne auto zide. Ak by ale stat dal na na auta bez katalyzatoru alebo starsie ako desat rokov nejaku ekologicku dan vo vyske par desiatok tisic rocne, urcite by som sa jej zbavil. Nakolko by to pomohlo ovzdusiu je dost otazne, ta nasa S120 prejde asi len 1000km (jeden tisic km) rocne.

                                                    0 0
                                                  • Milenius  

                                                    Jenze za tim politikem prijdou tisice lidi, kteri reknou, ze svoje stary auto neprodaji, protoze nemaji na novy a on tu normu neudela, protoze by jinak skoncil. A kdyby ji i udelal, tak v pristich volbach ho nikdo volit nebude, protoze to byl on, kdo nam sebral ty auta a zaridil, ze auta jsou 2× drazsi. Sice za 10 let by cena aut spadla zase na soucasnou uroven, ale koho zajima, co bude za deset let, ze?

                                                    Proc vsichni hanobi politiky, ale uz nevidi, ze jsou to oni, kdo ty politiky a voli a rika jim, co maji delat.

                                                    0 0
                                                  • martt  

                                                    presne tak som to myslel.

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Výstižné. Jediný zádrhel je v tom, že výber politických strán je obmedzený a nepokrýva úplné politické spektrum. Ďalší problém je, že v naších končinách ak nemá strana aspoň trochu ľavicového prípadne kresťanského smerovania, tak má dosť malú šancu na úspech.

                                                    0 0
                                                  • pos3k  

                                                    pockejme co prijde z EU :) nebo :-( (si kazdy vybere) Normalne intervencim, lobbimsu v EU nefandim, ale co se tyce tohohle, tak se tam deje dost a mylsim ze trosku s vetsim nadhledem.

                                                    Jinak uvidime co nasi Zeleni, nejake „naznaky“ maji, uvuidime zda i paky :)

                                                    0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    Tohle je typicka „urban legend“.

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Taky jsem si to myslel......jakmile se trochu otepli a zbavim se bacila, tak to tam zajedu vyfotit, ty hromady PETek, papiru pohromade......mej chvili strpeni, plís.

                                                    0 0
                                                  • Michal.J  

                                                    OK, to mně totiž fakt zajímá. Ideálně kdyby se ti povedlo vyfotit i auto co to tam veze – z toho se dá poznat co to je vlastně za odpad (jako jestli je to z kontejnerů na tříděný odpad nebo odjinud).

                                                    0 0
                                                  • Honza729  

                                                    Pokusim se. Jen kratce popisu: hromada smesneho odpadu vedle hromady plastu, vedle hromada papiru (sklo tam neni, to se tridi zrejme svedomite, pac se za tuto surovinu slusne plati).Prijede nakladac a naklada a rozhrnuje a micha a nalozi do spalovny.....

                                                    Hned jak se tam dostanu a bude to tam jasne videt, tak to zblejsknu.

                                                    0 0
                                                  • zálik  

                                                    U nás se bohužel často recyklací nazývá i využití odpadů k energetickým účelům. A to bude možná tento příklad. Pet lahve se totiž vykupují stejně tak jako třeba to sklo.

                                                    0 0
                                • kovar  

                                  už jsi docela nudný, ale klidně to tu napiš ještě potřetí a počtvrté.

                                  0 0
      • Volf  

        Nevím o jakém ,, vyplachování ,, mluvíš, ale dnes se převážně používají tzv. bezúdržbové filtry pevných částí, kdy se filtr po určité době / zanesení / sám ,, vypálí ,, / saze se přemění v CO2 / v určitém režimu provozu / třeba na dálnici a dunguje to tak, že se filtr provozem ,, ohřeje na cca 650 st, Celsia a tím se saze ,, spálí ,,. Existují i ,, údržbové,, filtry pevných částic, kde se doplňují aditiva podporující hoření sazí a fitry je nutné měnit podle výrobce po cca 120 000 km .

        0 0
        • homat  

          jak je to s „údržbou“ filtru jsme už tady psali tak si to můžeš najít a trochu si to poupravit. Vypláchnutí je to, že se vždy najde pár prasat, který nechtějí dát za výměnu filtru peníze a snaží se tento krok obejí. Většinou to končí různým vyplachováním filtru wapkou a vyvařováním v hrnci. Zaručeně „úspěšných“ řešení se objevují na motoristických fórech stovky. Bohužel si tito šikulové neuvědomí, že obsah splodin ve filtru není měřen jenom porovnáním tlaku před a po, ale že si ECU motoru pamatuje kolik toho spálila a pokud si usmyslí, že už toho bylo dost, může dojít až k zablokování startu motoru, dokud nejsou diagnostikou nastaveny a resetovány správné hodnoty.

          0 0
          • martt  

            Funguje ten filter aj po vyplachu alebo sa v nom nieco poskodi?

            Zresetovat nieco nie je problem. Aj ja som mal na notebooku soft na OBD, k tomu kabel a mohol som nastavit viac veci ako sa daju s tym farebnym osciloskopickym VAGom. Teraz k Fordu ale nemam nic, zjavne je to auto na bastlenie ovela menej popularne ako VW.

            0 0
            • homat  

              filtr chvíli funguje, tedy opticky funguje, protože se ně nějakou dobu zhasne kontrolka. Zaplnění filtru ale zůstává na úrovni třeba 80 – 90% a to nutí ECU k častější regeneraci, která neprobíhá cca každých 1200 km ale skoro pořád. Pokud se ve finále kompletní regenerace nepodaří rozsvítí se kontrolka s výstrahou a řidič má cca 60 km na to aby auto uvedl do stavu kdy je regenerace možná. Pokud se tak nestane zhasne motor a pomůže jenom odtah do autorizovaného servisu s odpovídající diagnostikou.

              Co se týká nastavení a resetování tak to tak jednoduché není. EOBD je standard pro kontrolu emisních funkcí motoru a je na všech evropských autech stejný. Můžu se tak s diagnostikou peugeotu připojit třeba na škodovku a načíst veškeré chyby ohledně emisí a ověřit některé funkce motoru. FAP (filtr pevných částic) je technologie PSA a není důvod aby se v tom někdo kdo se neproškolil, nekoupil dokumentaci a diagnostiku hrabal :)

              0 0
    • kubad  

      moc to řešíš radsi štourej do starých škodovek starých dvoutaktu a jiných popelnic které dělají mnohem větší bordel. To se už vůbec nebavím o starých náklaďacích to je hnus jet za starou Avií

      0 0
    • jizby  

      to, že nafta smrdí je empirický fakt. Je to způsobeno tím. že uhlovodíky s delšími řetězci – těžší frakce ropy, tedy i nafta při hoření dělají saze (částice karbonu) Taková saze, to je vlastně kousek aktivního uhlí, má velký relativní povrch a na něj se nachytají aktivní radikály a meziprodukty hoření ještě při procesu pálení ve válci. Proto se to blbě spaluje katalyzátorem, ten umí dobře likvidovat škodliviny v plynné fázi. Tohle je vlastně pevná fáze a proto to volání o filtrech. Při vdechnutí se ta částice usadí na epitelu průdušek a tam při uvolnění svého obsahu zahubí několik epitelárních buněk. Tím vznikne na sliznici díra, která než zaroste, tvoří bránu pro infekci. Taky je možné, že některé buňky se přetvoří na rakovinové. Tohle je specifikum škodlivosti naftových motorů. Naše smysly jsou evolucí optimalizovány na detekci škodlivosti. Kupodivu, ač evoluce nepočítala s naftovými motory, v tomto případě nás smysly neklamou. Ano, naftové motory většinou příšerně smrděj a ten smradový počitek je překladem sdělení: pozor, tohle je škodlivé. Bohužel, pouhý ekonomický kalkul, do kterého nejsou zahrnuty hodnoty, jako zdraví, říká, že diesel je výhodnější. Až se naučíme vážit si svýho zdraví, smrad s diesselů se nějak vyřeší. Technicky to není problém, jde o tu ekonomiku. Žijeme v době, kdy je to řešení na spadnutí. Čehož je důkazem i fakt, že se o tom mluví. To jsem se zas rozkecal:-)

      0 0
      • hribik A1  

        vyzerate ako odbornik, takze mam zvedavu otazku: co je skodlivejsie, spaliny nafty, alebo hnedeho uhlia ktorym sa kuri na dedinach?

        0 0
        • Honza729  

          Otazku ti trochu poupravim:

          Je vubec nutne spalovat pro chemicky prumysl velmi cenne hnede uhli, ktereho je navic cim dal mene ?

          0 0
          • hribik A1  

            to sa treba spytat dedincanov ktori kuria nim, a odpadkami a gumami a vsetkym co ide spalit, lebo je to proste lacne…ja by som tiez bol najradsej, keby sa nim nekurilo

            0 0
        • jizby  

          Vím co máš na mysli, tu dýmovou poklici, co se vznáší nad dědinami a když kolem jedeš autem, vypínáš větrání. Z hnědého uhlí smrdí hlavně SO2, to je ten štiplavý pocit – kyselina z něj vzniklá pálí v nose. Kyselé deště škodí hlavně stromům. Lidem to vadí míň. Neříkám že vůbec, ale škodlivost naftových zplodin na lidské zdraví bych hodnotil jako vyšší. To platí ale při srovnatelně kvalitním spalování. Při nedokonalém spalování čehokoliv v domácích topeništích vznikají prakticky stejné rakovinotvorné látky, ať se pálí dřevo, nafta, uhlí, nebo petflašky.

          0 0
          • hribik A1  

            dik

            zaujimalo ma to, pretoze zimu co zimu (a to mam na mysli tak oktober az april) mam pocit ze sa cez dediny jazdi podstatne horsie, nez trebars po prilahlej hlavnej ceste, pretoze tam su suvisle mraky dymu…najlepsie su take horske udolne dediny. v lete je tam pekne, ale v zime by som tam zit nechcel

            0 0
      • Twister  

        Dík za info. Zase jednou hodnotnej příspěvek.

        0 0
      • norman  

        Z tohoto hlediska by mělo být ekologicky nejméně závažné spalování plynu, ať už LPG nebo CGN. Dělám dobře, když na něj jezdím ?

        0 0
    • Tomcat  

      Q: Nějak nechápu tu módu dieselů v osobácích.

      A: Malá spotřeba , velký krutný moment

      Q: Mnohem horší emise než benzín, smradu jak z cařihradu, pevné filtry aby člověk pohledal.

      A: Jo a ne , pokud se měří modní CO2 tak to je jasné , pokud karcinogení pevné čásice=saze tak… Filter stojí 20–70 k ceně vozu tak si domysli proč v 75% nejsou

      Q: A když si člověk dočte jaký má diesel vliv na zdraví na rozdíl od benzínu tak vůbec nechápu, že to někdo u OA povolil do provozu.

      A: až benzín dojde uvidíme . ono vyrobit 1L oleje a 1L lihu není stejně naročné.

      0 0
    • yoggi  

      nachipovana octavka TDI, hlavne ze jede vocpoda voe, ten krutak to ide utrhnut sedacky, teraz to vsetkym natrem.

      p.s.: jj nie je nad klasicku vzorku niektorych jedincov v octavii TDI to je stroj nie ved to jede vocpoda. ja sam nie som moc zastanca TDI, jedine co nechapem ako moze niekto povedat ze TDI je lepsie ako benzin, tieto tvrdenia vznikaju na zaklade porovnavania hrusiek s jablkami, vsetci porovnaju 1,9 TDI s atmosferickym benzinom 1,6 dokonca este aj s 1,4. ked sme pri octaviach tak dajme tomu dva porovnatelne motory 1,9 TDI a 1,8 T, jednoznacne benzin, nafta patri do traktora a kachiel.

      0 0
      • libi  

        nedá mi to. když teda porovnáš 1,9TDI a 1,8T tak většina lidí by vzala 1,9TDI hlavně kůli spotřebě, protože 1,8T sežere skoro dvakrát tolik paliva (záleží jak máš těžkou nohu) z toho plyne pro čecha dost důležitej aspekt proč 1,9TDI. Jednoduše průměrnej člověk bude chtít ušetřit každou korunu protože naše platy nejsou takový aby sme nemuseli řešit kolik paliva projedeme. A když ušetříš peníze tim že budeš vlastnit TDI tak si třeba během roka ušetříš na novou vidlici než kdybys měl 1,8T

        0 0
        • yoggi  

          to mas pravdu ze pri plnom plyne to zere ale pri normalnej jazde je to celkom prijatelne.

          0 0
        • Pavel  

          1,8T má dvojnásobnou spotřebu jako 1.9TDI? A na to jsi prosím tě došel jak? Mám 1,8T (kombi), jezdím z 90% dálnice nebo město a dlouhodobá spotřeba lehce pod 8 (7,8–7,9). Slimák nejsem, klimu mám puštěnu pořád (resp mám automatickou, tedy neřeším). Průměr na dálnici 130+ (pokud není zácpa a tak), což znamená pohodová cestovní rychlost kolem 150. Ten motůrek je přímo boží při zrychlení, zcela sere na kopce. Nafťáka bych NIKDY nechtěl (jezdím služební 1,9TDI). Při dnešních cenách nafty mne ta průměrná spotřeba o cca 2 litry na 100 Km za ty jízdní a motorické vlastnosti stojí.

          0 0
          • libi  

            Tak jednak rovnou říkám že mi vyhovuje jak nafta tak benzin, takže mi to je buřt, ale na každodení ježdení beru naftu pač je to prostě levnější na palivo a nic s tim nenaděláš. Když jenom pro příkad vemu tvojí spotřebu 8 na sto a třeba že bys najezdil 30000km ročně a cenu benzinu třeba 30kč tak bys ročne projezdil 72000kč. Tak a když vemeš naftu teda o dva litry na sto min takže 6 pak si spocitas stejny km a cenu nafty taky cca 30kč tak bys projezdil 54000kč takže s naftou bys ušetřil 18000korun za rok takže si myslim že to už alespoň pro mě neni zanedbatelný.

            Tak a s tou spotřebou sem napsal „skoro“ a podle toho jak těžkou máš nohu. Když 1,8T honíš tak bez nejmenších problému jezdíš nad 10litru/100m.

            0 0
            • Pavel  

              Když už jsme u těch úspor… Jenomže s naftou těch „tvých“ celých 18000 neušetřím. Je vyšší pojištění, častější servisní prohlídky (resp výměny filtrů, olejů a já nevím čeho všeho). Dále je vyšší pořizovací cena (a docela o dost). Takže tvá kalkulace není zcela správná. Navíc – nenajezdím 30 tisíc km ročně (v té 1,8T). Kdysi jsem to počítal a vycházelo to tak, že kolem 30 tisíc ročně se to teprve začalo lámat ve prospěch nafty; a to v té době byla o dost levnější než benzín. A to nemluvím o tom, že spousta známých, co kočírují 1.9 či 2.0 TDI mají spotřebu kolem 8… Uznávám ale, že s 1.8T není problém jezdit i s průměrem 12 na sto… Znám to, ze začátku jsem si hold ten motůrek užíval:-)) Takže občas takové blbiny, jako Brno-Břeclav za 15 minut a tak… Fuj…

              0 0
              • martt  

                moja osobna skusenost s rovnakou Oktaviou na benzin (motor tusim 1.6 s vykonom nejak okolo 100 koni) a naftovou 1.9 81kW je ze pri rovnakom sposobe jazdy ta benzinova zerie asi o 70% viac a taha trochu horsie. Nejake rozdiely v prejazde zakrut som si nevsimol.

                0 0
                • Pavel  

                  No ale to srovnáváš nesrovnatelné. Bavím se o přeplňovaném benzínu (1.8T, 150 koní) a NE o atmosférickém benzínu (1.6, 100 koní). Jezdil jsem v oktávkách 1.6 55kW, 1.6 75kW, 1.8T 110kW, 1.9TDI 81kW, 1.9TDI 4×4 74kW a 2.0TDI 103kW. Takže si myslím, že srovnávat a porovnávat můžu… Pokud se budu v benzínové 1.6 jen SNAŽIT se přiblížit k dynamice 1.8T (případně 1.9TDI 81kW), tak spotřeba bude jak „prase“, motor řvát a stejně to moc nepojede…

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Ono vůbec srovnávání aut podle výkonů a turbo/bez turba a následné hledání spotřeby je zcestné. Turbo u nafty i benzínu zvyšuje výkon, ale zatímco u nafty spotřeba zůstává stejná jako u původního motoru bez turba, případně klesne, u benzínu poroste (pokud to není přímovstřik a těch je zatím málo). Mnohem větší vypovídající hodnotu má následující metoda: vzít hodnotu spotřeby libovolného turbodieselu a najít mu protějšek u benzínových verzí, klidně turbo. A pak zjistíte, že ten benzín bude objemově podstatně menší a s mnohem nižším výkonem oproti dieselu. A to i tehdy, pokud ten diesel je atmosférický.

                    0 0
                    • Pavel  

                      U turbo benzínu spotřeba paliva roste a u turbo nafty naopak klesá?!? A jak by k tomu asi tak mohlo docházet? Anebo princip turba u benzínu je zcela jiným, než princip turba u nafťáku? Já teda asi žiju ve velkém omylu, když si myslím, že to „turbo“ tam cpe pod tlakem vzduch (zjednodušeně řečeno) a to u obou typů motorů…

                      0 0
                      • blue.sun  

                        U turbo benzínu cpe do válce pod tlakem směs benzinu a vzduchu, tj. více vzduchu = více benzinu = větší spotřeba. Pokud je to přímovstřikový motor, tak je to jinak, ale bavím se o obecné koncepci zážehových, tj. se vstřikem do sacího potrubí. Diesel nasává více vzduchu a do něj se může vstřikovat optimalizované množství paliva, klidně stejné jako u nepřeplňovaného motoru. Při použití správné konstrukce trysek a dostatečného tlaku dojde k lepšímu rozprášení paliva a tím pádem je zachována stejná spotřeba, ale díky většímu objemu vzduchu a plynů roste výkon.

                        0 0
                        • assassin  

                          ty v tom mas dobrej gulas:)

                          0 0
                          • blue.sun  

                            Aha. Poučte mne tedy. :)

                            0 0
                            • pepek  

                              Má cenu porovnávat pouze specifickoun spotřebu-a ta bude u turba vždy lepší. Druhá věc je, že u benzínu s turbem v provozu jezdíš v částečném zatížení a tudíž provozní spotřeba bude u turbo benzínu vyšší. Dieselu se se spec. spotřeba v částečném zatížení nezvýší, tak, jak u benzínu, protože objem nasávaného vzduchu je stále vysoký (pracuje s přebytkem vzduchu)a tím kompresní tlak neklesne, jak u benzínu, kde se omezení výkonu dosahuje škrcením-snížením nasávaného objemu vzduchu a tím i kompresního tlaku. U dieselu bude vždy specifická spotřeba nižší, než u benzínu, důvodem je vyšší kompresní tlak. T

                              0 0
                              • martt  

                                Netreba nahodou aj u dizlu zachovat konstantny pomer mnozstva vzduchu a paliva? Podla mna to s prebytkom vzduchu nebude spravne horiet. Pripadne nebude ucinny katalyzator, neviem, ci ho to dokonca nemoze znicit (u benzinu treba presny pomer, u dizlu neviem).

                                0 0
                                • pepek  

                                  Ne :-) (a o tom to je – přebytek vzduchu)

                                  0 0
                                • homat  

                                  reguluje se množství vzduchu, ale jinak a jiným způsobem. Ne klapkou jako u benzínu ale recirkulací výfukových plynů. Diesel při spalování směsi bohaté na kyslík vytváří zbytečně vysoké emise NOx = EGR recirkulace

                                  0 0
                                  • martt  

                                    Priznam sa, ze ja hriesnik som mal EGR odpojene. Mal som motor 1Z, tam este kompjuter nekontroloval ci je EGR skutocne funkcne. S odpojenym EGR to krajsie vrcalo, tak dizlovitejsie. :-)

                                    0 0
                            • kesu  

                              neni to pravda vem si tabulku spotreb 1,8 92kw a 1,8T 110kw a zjistis ze bez turba to zralo o litr az dva vic.Kazdopadne spotreba by rust urcite nemela protoze ucinnost motoru zavisi na otackach a ne na tlaku vstriku paliva

                              0 0
                              • martt  

                                Daju sa tie tabulky niekde stiahnut alebo mozete ich niekto dat sem?

                                Kedysi (za komunizmu) som cital nejaku knihu o konstrukcii motorov a tam boli take trojrozmerne diagramy, na jednej osi otacky, na druhej zatazenie (vykon) a na osi Z merna spotreba.

                                Vyzeralo to ako taky lavor s minimom niekde v oblasti najvacsieho tociveho momentu pri snad tristvrtovej zatazi.

                                Pri zmene otacok smerom hore aj dole alebo zataze to pomerne prudko stupalo.

                                0 0
                        • pepek  

                          Tak asi néé, zkus to ještě jednou…jinak.

                          0 0
                        • assassin  

                          vice vzduchu -vice benzinu – vetsi spotreba …souhlas… ale zaroven vetsi vykon… souhlas s tim co pise pepek, nebudu to tudiz psat znova… primej vstrik bych do toho nemotal… u dieselu by asi nemelo moc vyznam tam turbem tlacit vic vzduchu…kdyz by se tam vstriklo stejne mnozstvi nafty … protoze by tam ten vzduch navic (kterej nevyhori) byl tak trosku zbytecne… tzn u dieselu plati to same – vic vzduchu, vic nafty, vetsi spotreba, vetsi vykon… jde jen o to ze u dieselu se nemusi hlidat kompresni pomer jako u benzinu..takze preplnovat diesel je podstatne jednodussi…

                          ta posledni veta je blabol… jasne ze je nutny to palivo co nejlip rozprasit… pak se „vzniti“ snaze a vyhori vsechno… aleto je asi tak vse s cim bych tam souhlasil…

                          0 0
                          • assassin  

                            u preplnovani se v podstate motor chova jako motor s vetsim zdvihovym objemem… ale s tim ze zustava stejny zdvihovy objem jako u atmosferickeho… to ze se k tomu pocatecnimu vyssimu nez okolnimu tlaku dostanu tim ze spotrebuju energii spalin kterou bych u atmosferickeho motoru nevyuzil… zvysi se ucinnost tohoto motoru… jak pise vyse pepek ..toto plati pouze za urcitych podminek pouzivani toho motoru..diky nekterym dalsim nevyhodam preplnovani se muzu dostat do takoveho stavu ze preplnovany motor na tom bude hur nez atmosfericky… jasne ale pri porovnavani tak nejak srovnam ty lepsi parametry…

                            0 0
                            • martt  

                              Zda sa, ze Ty tomu skutocne rozumies. Skusal som najst na sieti nejaky skutocne presny opis ako je to s ucinnostou motora pri preplnovani ale nepodarilo sa mi najst nic.

                              0 0
                              • mm  

                                mozna ti pomuze toto (nevim to jiste):

                                Teorie motoru 1–5 od Jiriho Cecha. dostupne napriklad na strankach skoda.panda.cz

                                0 0
                                • martt  

                                  Teto web som nasiel uz davnejsie, o turbe je tam bohuzial iba toto

                                  Pokud správně navrhneme jak motor, tak stupeň přeplňování, můžeme dosáhnout velmi překvapivých výsledků. Nejlépe je to patrné na vznětových motorech, kde přeplňování turbodmychadlem značně zvýší výkon a výrazně sníží spotřebu paliva. O přeplňování bude zvláštní článek.

                                  A ten zvlastny clanok tam este nie je.

                                  0 0
                              • kudlanka32  

                                nevim bych tipoval podle druhy vety termodynamicky – spalenim vetsiho mnozstvi paliva ve stejnym odbjemu povede k vetsi teplote (adiabaticka teplota horeni), cim vyssi teplota tim vyssi ucinost…

                                viz Carnotuv cyklus, u motoru to bude horsi ze cast ty vyrobeny energie spotrebujes na pohon kompresoru.

                                0 0
                                • assassin  

                                  jj jenze tu energii kterou spotrebujes vezmes plynum ktery jdou z motoru ven..... coz u atmosferickyho motoru jdou taky a tzn jejich energie je nevyuzita… to je ten rozdil v ucinnosti o kterem mluvim…

                                  samo to bude patrne pri zakresleni do pV diagramu motoru… carnotuv cyklus je idelani podoba u tepleneho stroje… u bezneho zazehoveho i vznetoveho motoru se od carnotovo cykklu dost lisi…

                                  0 0
                                  • kudlanka32  

                                    no uplne nevyuzity ty plyny nebudou pac ten kompresor klade odpor proti proudeni plynu (musi konat praci), a tedy valec se vyprazdnuje proti vyssimu tlaku nez obvykle…ale fakt neznam konstrucni reseni ani jednoho takovyho motoru takze buhvi jak to tam je popropojovany.....

                                    no je jedno podle jakyho to jde cyklu, druha veta plati pro vsechny tyhle cykly stejne, a nejen pro ne…dal sem tam Carnota pac se o nem uci nejvic.....

                                    0 0
                                    • assassin  

                                      no obvykle se to zas brzdi tlumicem… takze to vyjde nastejno… motor je na ten urcitej tlak(odpor) vyfuku konstuovanej…

                                      jasne … teoreticka hranice je jasne dana druhou vetou terma… ale i tu evidentne dokaze VW se svym TDi vochcat:)

                                      0 0
                                      • kudlanka32  

                                        a za kompresorem uz neni tlumic? fakt to nevim, se ptam :)

                                        ale mohli by tu bilanci trochu vylepsit, treba kdyby se v motoru vyrabel vodik z benzinu a pohanel se s nim palivovy clanek.....hihi

                                        0 0
                                        • pepek  

                                          No v SSSR měli motor na vodu už asi v roce 1980 :-)

                                          0 0
                                        • martt  

                                          v mojom naftaku su za turbom este tieto veci: katalyzator, elasticka vrapovana rura, prvy tlmic vyfuku, kus ohnutej rury, druhy tlmic vyfuku a dve rury cez ktore to vyfukuje do atmosfery.

                                          0 0
                                        • assassin  

                                          jj je… ale je tlumic kterej uz tlumi podstatne min nez ten kterej je u atmosferickyho motoru… za turbem uz jsou plyny tak zabrzdene ze u dost „ladenych“ aut uz se za turbem jen tahne roura bez tlumice… a vrci to vic nez serie…ale zase vyrazne min ne kdyby to takhle bylo u atmosferickyho motoru… tzn od svodu hola roura…

                                          0 0
                                          • kudlanka32  

                                            takze ten „poladenej“ vyfuk na aute bez turba znamena ze majitel ma turbo akorat v hlave? :))

                                            a bez tlumice – nedostava obezny kolo kompresoru (nebo-ja-nevim-co-to-je) pak zbytecne velky stosy kdyz ty plyny expandujou vetsim rozdilem tlaku, a teoreticky by ten kompresor mel byt malicko ucinnejsi…

                                            0 0
                                            • assassin  

                                              no myslim ze proudeni v turbodmychadle a jeho optimalizace je nad ramec tohodle threadu a fora… navic je velke monzstvi pozadavku (zavodni auto vs rodine kombi) a velke mnozstvi ruznych reseni…

                                              0 0
                                              • kudlanka32  

                                                no ja myslel esli nemas praktickou zkusenost jak moc se lisi zivotnost (poruchovost) kompresoru na potrubi z fabriky a po uprave bez tlumicu…

                                                0 0
                                                • assassin  

                                                  myslim ze to ze za turbem uz neni tlumic mu spis prospeje … kamos jezdi s upravenym TDi … a ma od turba dozadu uz jen rouru(turbo s petivalce T5).. ted nevim prumer.. 60,70?? a nedela to extra neplechu ani co se tyce hluku ani co se tyce spotreby turbodmychadel… ono vetsinou to turbo odejde driv na to ze s takovym autem neumi majitel jezdit nez na cokoliv jineho… rozhaveny auto hned po zastaveni chcipnout a dat tomu kour jeste studenymu… to dava turbum zabrat fest…

                                                  na turbem preplnovanejch motorkach se taky dava na turbo jen kratke kolinko bez tlumice… ono myslim ze tam nejsou naky extra rychly zmeny tlaku… a i kdyby tak ma turbo regulaci ktera pousti pripadne vyfuk bypassem okolo… tzv waste gate… i tak nevidim duvod proc by vetsi rozdil tlaku mel vadit turbine…

                                                  0 0
                                                • homat  

                                                  problém je akorát pokud jsou změny na druhé straně (sání) turbo se musí regulovat ve vyšších nadmořských výškách kde je řidkej vzduch a mohlo by dojít k přetočení. Regulace na straně výfukových plynů je buď přes waste gate, kdy se část plynů odpouští okolo a tím snižuje tlak nebo přes variabilní geometrii,kdy dojde zvětšením vstupního průměru ke snížení rychlosti výfukových plynů.

                                                  0 0
                  • martt  

                    Ja som s tymi dvoma autami jazdil uplne rovnako. Skratka v prude ostatnych aut z Bratislavy do Ruzomberka v piatok vecer a z Ruzomberka do Bratislavy v nedelu vecer. Teda turbo-neturbo, plavem v premavke tak aby som nebol brzda premavky ale na druhej strane ani nejak prehnane nepredbieham. Normalny standardny otec s rodinou na vikendovom vylete.

                    Spotreba z viacerych ciest 4,5 l/100km s dieselom a 7,5 l/100km s benzinakom. Inac rovnake auta az na motor.

                    Tuto cestu jazdim uplne pravidelne (mame tam chatu) a uplne rovnakym stylom. Co uz moze byt porovnatelnejsie?

                    Napr. tento posledny vikend som ju isiel s aktualnou Oktaviou Kombi 2.0TDI so zavesenym nakladnym privesom som mal spotrebu 5.6 l/100km.

                    0 0
                    • Pavel  

                      A ten benzín byl 1.8 Turbo?

                      0 0
                      • martt  

                        nie, bol 1.6 litra 100 koni

                        0 0
                      • kesu  

                        kamarad ma 1,9Tdi 81 kw a ja jezdim 1,8T 110kw.Parkrat sme jeli stejnou trasu spolu blize nespecifikovanym stylem jizdy ale temer porad na podlaze (tak ale ze sem na nej cekal) a spotreba u TDI byla nekde tesne pod 7litru a u 1,8T pres deset skoro k 11.Pokud jedes s tim TDI na podlaze zere to neco kolem 7 litru po dalnici ta 1,8 ukaze okolo deseti pri rychlosti odpovidajici maximu toho TDI(tachometrovejch 200).Jinak dlouhodobou spotrebu to ma 9 litru vetsina kilometru je mesto a dalnice a s tim ze to nesetrim ale da se s tim bez problemu jet na delsi trasy okresek a dalnic i okolo 7 litru ale musis se tahnout no.Vcelku by asi nebyl problem jezdit za 8 litru dlouhodobe.

                        0 0
                        • Pavel  

                          Otázka je, co je to „se táhnout“. Okresky jezdím kolem 100 (reálných, ne tacho), dálnice tak kolem 130 (opět reál, ne tacho). Za ty „roky“ jsem si ověřil, že honit se po dálnici nemá smysl. Za těch uspořených 15 minut, co stejně prošustruju díky (půl)hodinovému popojíždění po Jižní spojce, mi ta spotřeba „plus dva litry“ nestojí… Když není žádný problém, tak i s tím svým „slimáčím“ tempem 145+ jsem za dvě hodiny z BV v Praze (Uhříněves). Ale už jsem to taky „jel“ 6,5 hodin… Jo neříkám, že si občas nezablbnu. S tím motůrkem to prostě nejde (si nezablbnout)… :-) Třeba jak jsem se onehdá v létě honil po silničkách s BMW 3.0D (jeli jsme oba z Javoriny Tour). No, neujel mi, neujel:-D A že se snažil… Nebyl ale hovado, přes obce jsme jeli pade, takže mi neujel, protože já hovado nejsem. Za to za cedulou šel plyn na podlahu, točit do červeného… Hmm, mňami… :-)) Na spotřebu se prosím neptat!

                          0 0
                          • assassin  

                            horsi ridic:) 3,0d motor v bmw jede brutalne a podvozkove je i 3kovy bawo jinde nez okta… me pride tech 150koni na oktavku az skoro moc… proste uz je na limitu podvozek a brzdy… kdyz 1,8t tak v RSu..to uz se chova lepcejs:)

                            jinak samo 1,8t je podle me jeden z nejlepsich motoru koncernu… ja se snad ted o vikendu svezu v jeho nejvykonejsi verzi (225PS serie… tohle by melo mit vic… upravy udajne 260..ale moc tomu neverim…)

                            0 0
                            • Pavel  

                              Asi to bylo i řidičem, proč asi tak mám nick Hekynen:-) (já si to nevymyslel; to mi dali mojí kamarádi před cca 10 roky). Ale přeci jenom i ten motor v tom hraje nějakou roli, s HTP bych se ho asi držet nemohl… Jinak souhlasím s tím, že na „obyč“ Oktavku je těch 150 koní už docela hodně:-). Ale ukočírovat se to stádečko dá… A já moc rád kočíruju… :-))

                              0 0
                              • assassin  

                                sem si to myslel:) ja jen ze kdybyste si auta vymenili tak by te asi dlouho nesledoval. ikdyz dost dela to jestli jedes prvni, nebo nekoho „tlacis“ :) no ja se ted o vikendu snad svezu v 270PS verzi 1,8t (tem 270 moc neverim… ale v serii ma tahle verze 225PS a i ty kdyby tam byly tak by to mohlo bejt slusny svezeni:) podvozek uz bude taky trosku „lepsi“ a i zabrzdit by to mohlo kdyz jsou na kolech BREMBA:)

                                ja obcas tlacim mnohem silnejsi auta se starym golfem mk1 … a co se tyce podvozku tak to bude asi jen GTi verze s znacne snizeno… nizky teziste dela hodne:)

                                0 0
                                • Pavel  

                                  Sledovat je dle mého horší, musíš brát „ohledy“ i na toho „stíhaného“ (třeba nelze jít tak pozdě na brzdy, než by se i dalo); vpředu si volíš stopu, vidíš co je před tebou… Samozřejmě je jedna věc se „držet“, druhá věc je předjet; ASI bych ho někde v zatáčce na brzdy udělal, ale takhle to bylo zábavnější pro oba:-) Přeju hezké víkendové svezení; snad ti vyjde i počasí (resp příznivý povrch)… Já dnes přezul na zimní, takže mi „hekynenovské“ radovánky na nějaký čas skončily… Jednou jsem se „zapomenul“ (krátce po přezutí) a vpálil jsem na brzdy do odbočky (prostě k „sobě“ z hlavní odbočuju ostrá pravá – cca 110 stupňů, je to trochu vracečka). No, málem jsem to „protáhl“ až do pizzerky:-D

                                  0 0
                        • martt  

                          Ja som to moje TDI rozhodne netrapil jazdou s plynom na dlazke. S firemnym TDI som to ale vyskusal a okamzita spotreba isla cez 15 l/100km pri asi 180km/h (Sharan TDI PD). Nedrzal som ho v dlazke ale dlhsie ako 2 minuty aby som ho neznicil. Rychlost uz dalej nerastla, takze akceleracia sa uz na spotrebe nepodielala.

                          0 0
                          • assassin  

                            jj PD a velky auto… PD zerou vic nez starsi TDi… a ta krabice dela pak taky hodne ve velkejch rychlostech…odpor vzduchu roste se ctvercem rychlosti jak znamo… ja v okte pri 200 se vejdu do 10ti…

                            0 0
                    • assassin  

                      jj to tak nejak souhlasi s tim jakou mam zkusenost ja… teda jezdil jsem s TDi 81kw do cca5ti litru a pri stejnem stylu jizdy i s 1,8t a tak nejak zhruba o 2–3litry vic… ta 1,8t zere v podstate stejne jako ta 1,6…mozna ze i o malinko mene…(asi dost zalezi na rezimu jizdy) kdo je zvyklej na ropaka bude benzin podtacet a bude mu zrat vic… a naopak…

                      0 0
                • srance  

                  nemuzes srovnavat octavu benzin 1,6 s naftakem. To je podobne jak kdyby jsi srovna filcku 1,6Mpi a 1,9 naftou. Tu mas presny opak – nazornou ukazku ze turbo udela hodne.

                  0 0
                  • martt  

                    Preco by som ich nemohol porovnavat?

                    Sedadla v tom boli rovnake, kufor tiez a odpich plus minus tiez. S oboma som isiel rovnaku cestu, rovnakym stylom, za rovnaky cas.

                    Pocutelny rozdiel bol v hluku a viditelny rozdiel na pumpe pri plateni.

                    0 0
                    • srance  

                      tam je rozdil technologie. Musime brat naftu jako takovou a benzin rovnatak. kdyz to budem brat takhle muzem tu rovnou hodit jaky je rozdil mezi naftakem a benzinem s vankelovym motorem. Takovy motor s obsahem 1,3 ti tu oktavku naklepe raz dva a na pul plynu se stejnou spotrebou.

                      0 0
                      • martt  

                        Z hladiska uzivatela je mi ale skutocne jedno aky motor v tom je, kludne aj wankel.

                        Auto je pre mna ako uzivatela plechovy blackbox do ktoreho si sadnes a ktory Ta niekam odvezie.

                        Z hladiska dynamiky potrebujem aby to islo rovnako rychlo ako ostatne auta, teda v praxi mi vyhovie hocijake dnesne auto. Ci ma odpich z nuly na sto 10 alebo 15 sekund je mi vcelku jedno. Rovnako je mi jedno, ci ide naplno 170 alebo 200 km/h.

                        Z uzivatelskeho hladiska je dolezitejsie aby sme sa tam vsetci piati zmestili, tu uz bol celkom citelny rozdiel medzi oktaviou a passatom.

                        Dalsi poziadavok je aby sa na strechu zmestilo 5 bikov, preto mam radsej railing, zda sa mi pevnejsi.

                        Dalsi poziadavok je aby nas to unieslo. Na typicky vylet na maraton to u nas vyzera nasledovne: ziva vaha 400 kg, batozina 100 kg, bicykle a zahradka 80 kg, teda musi uniest minimalne 580 kg.

                        Nie posledny poziadavok je bezpecnost ak by sme to niekam napalili. V aktualnom aute mam 8 airbagov.

                        No a pokial to menej stoji alebo menej zerie, tak je to len plus.

                        Ak to vyraba aj menej exhalatov, tak to je dalsie plus.

                        Takze tolko moje uzivatelske kriteria na rodinne auto ake potrebujem.

                        0 0
                      • Pavel  

                        To chce klid, stance… Nafťáci to prostě nejsou schopni pochopit… On o trošku vejš píše, jakou měl rozdílnou spotřebu (benzín x nafta), a naráz je to jedno, počet sedadel je stejný… On má průměr 7,5 l/100 s benzínovou 1.6, která sotva jede, já mám 7,9 s benzínovou 1.8 Turbo, která JEDE – když potřebuji. On prostě asi nechápe ten trošku zásadní rozdíl, že 1,6 je potřeba honit ve vysokých otáčkách, aby aspoň trochu jela (ale stejně skoro vůbec netáhne); mne v 1.8T stačí lehce ťuknout do pedálu a prostě JEDU. A proto mám taky daleko menší spotřebu z pohledu dosaženého výkonu a „svižnosti“, než on… Zkrátka – evidentně v 1.8T nikdy nejel…

                        0 0
                        • Krys  

                          Nejak tak to bude. Ak to nie je vyslovene mestské malé auto, tak pre cestovanie na väčšie vzdialenosti je objem 1,6 minimum. Inak je plynový pedál často na podlahe a otáčky na strope. Možno niekto bude argumentovať, že mu stačí aj menej, že nejazdí agresívne. Mne sa už ale pár krát stalo, že som musel kritickú situáciu riešiť zašlapnutím plynu na podlahu. Ak by som mal vtedy v aute motor typu kozí dych, už by som asi voňal fialky odspodu.

                          0 0
                          • martt  

                            Teda ludkovia, neviem ako jazdite? Ja mam pedal na podlahe tak akurat pri predbiehani.

                            Pri normalnej jazde sa ho sotva dotykam a aj tak idem uplne rovnako ako ostatni. V Cechach som tiez pravidelne a nemam pocit ze by som tam pedal musel mackat do podlahy nejak vyrazne castejsie :-)

                            0 0
                            • Krys  

                              Píšem niečo iné?

                              0 0
                              • martt  

                                co ja Ti viem? :-)

                                zaujala ma tato veta, ktora pre moj styl jazdy s vynimkou predbiehania neplati „Inak je plynový pedál často na podlahe a otáčky na strope.“

                                0 0
                                • Krys  

                                  Možno som tú podmieňovaciu vetu nemal deliť na dve samostatné. ;)

                                  Keď niečo vytrhneš z kontextu, často to zmení význam. Napríklad ty si písal „Pri normalnej jazde sa ho sotva dotykam“. Tiež sa to dá pochopiť všelijako. ;)

                                  0 0
                                  • martt  

                                    :-) da sa to pochopit vseliako, to ano

                                    moja veta pokracovala „a pri predbiehani ho mam v dlazke“ :-)

                                    Z toho by si mohol abstrahovat, ze sice sa ho nedotykam ale mam ho v dlazke :-)

                                    To je uz ako debata s milanom na temu mojho pouzivania ABS. Obcas mi nieco nevyjde, tak mi musi pomoct aj ABS, co uz. Ved na to tam je :-)

                                    0 0
                                    • Krys  

                                      Keď už sme pri tom. :) Včera som sa nedopatrením dostal autom na cestu, ktorá bola prikrytá nerovnomernou vrstvou topiaceho sa snehu a ľadu. Podarilo sa mi prejsť niekoľko sto metrov, spôsobom nacúvať – rozbehnúť – preraziť – nacúvať … ABS sa ani raz neaktivovalo. Zato TCS mi do toho kibicovalo každú chvíľu, tak som ho vypol.

                                      Nakoniec som to aj tak otočil (odysea na úzkej ceste ohraničenej stromami) a zvolil inú cestu.

                                      0 0
                                      • martt  

                                        bud si nebrzdil dostatocne silne alebo mas pokazene ABS alebo mas tu najnovsiu generaciu abs co vie spoznat makky povrch a pri brzdeni ho hrnie pred sebou.

                                        0 0
                            • Pavel  

                              No vidíš… Já ho na podlaze nemám ani při tom předbíhání, protože ho až na podlahu dávat NEMUSÍM, aby mi to „jelo“…:-)

                              0 0
                        • srance  

                          fklidu jsem, ja jen chtel objasnit ruzne technologie u nafty je to D. TD, TDCi a ja nevim co jeste je lepsi, u benzinu to je to same karburator, Strikacka, turbo a treby jiz zminovany vankel. nemuzou se ruzne technologie porovnavat. Ja rikam octava 1,9Tdi je super jel jsem sni na dovolenou svizna je, spotreba super ale kdyz bohuzel presedlam do me osobnifelicie s 1,6Mpi (stejny motor co se dava do oktaky s mensi Kw) tak tu 1,9 oktavku naklepu (podminka je ze v autech musi byt po jednom ridici a ve vyssich rychlostech mi to pak uz nejede – proste pak auto polevuje) ale moc se mi libi jak nekteri namysleni synackove s pujcenou octavii od tatinka machruji na krizovatce slapnou na plyn aby to ukrutne meganadupan turbo slo aspon trosku slyset tak me to neda a se starou rachotinou si je aspon do te stovecky vychutnam. To jsme ted uplne nekde jinde odbocil jsem fest a muzem tu rozebirat technologii biturbo, kompresor atd HOWGH

                          0 0
                          • Pavel  

                            …celá takhle „diskuse“ je jen o tom, že jsem si dovolil polemizovat s martt, protože porovnává 1.6/75kW benzín s 1.9 TDI/81kW, přičemž dává rovnítko mezi 1.6/75kW a 1.8T/110kW (moja osobna skusenost s rovnakou Oktaviou na benzin); a zejména pak s údajně o 70% vyšší spotřebou… Dynamika jízdy 1.6/75kW a 1.9TDI/81kW je poněkud nesrovnatelná… 1.6 a 1.8T rozhodně není rovnaký motor… Stejně jako jízda není rovnaká s těmi motory… Jak jsem psal výše, „znám“ v Oktávce více motorů, vč. 2.0TDI/103kW. Za svou 1.8T bych to ale nevyměmil… Leda tak za 2.0T:-). Srovnávat lze srovnatelné; bike a žiletku taky nelze moc porovnávat, ačkoliv obé je kolo – a dokonce zde je i motor stejný:-). A ostatně – 1.2 HTP žere na dálnici klidně i přes 10 litrů… Proč asi?

                            0 0
                            • martt  

                              Uz mi je jasne, co si chcel povedat.

                              Moj citat „s rovnakou oktaviou na benzin“ bol vztiahnuty na tie dve auta s ktorymi som pred par rokmi jazdil a nie na Tvoje auto.

                              0 0
                        • homat  

                          tohle je trochu složitější, ale byl by z toho asi flame, tak jenom okrajově. Optimální podmínky spalování jsou při maximálním zatížení, kdy motor pracuje s maximální možnou účinností, bez přebytku výkonu (je to oblast kde je maximální točivý moment). Z toho vyplývá, že je lepší jezdit se zatíženým méně výkoným motorem než s nevyužitým výkonným motorem. Samozřejmě pokud chci jezdit rychle s malým výkonem pohybuji se v oblasti kdy už klesá točivý moment a výkon je dohoněn otáčkama a jsem už mimo oblast optimální účinnosti. Dneska jsou moderní motory navrženy tak aby bylo možné jet konstatní rychlostí na 1.000 ot/ min, to je právě z důvodu optimalizace spalování.

                          0 0
                          • mar_tin1  

                            na 1000 rpm? a ktoré motory to konkrétne sú? ktoré autá ich majú? a akou konštantnou rýchlosťou? povedzme 90 kmh pri 1000 rpm? nerýpem, len sa pýtam…

                            0 0
                            • homat  

                              deska je to konstrukční záměr téměř všech motorů Euro4 nebo Euro3. V podrobných technických údajích se udává rychlost vozidla na jednotlivé zařazené rychlostní stupně při otáčkách motoru 1.000 ot/min. Bez rozdílu zda se jedná o naftu nebo benzín.

                              0 0
                          • Krys  

                            Tak nejak to je, ale nie je to argument proti silným motorom, ani proti slabým. Každý by mal mať auto, ktoré sa najviac hodí k tomu na čo ho potrebuje. Napr. ja auto najviac využijem na cestovanie na Slovensko s manželkou a ďeťmi a tonou batožiny. Preto sme malé auto vymenili za väčšie s primeraným výkonom. Aby proste plne naložené auto mohlo ísť 90 (prípadne 130) v optimálnom pásme. Keď s ním občas idem po Prahe, prepínam na displeji priemernú spotrebu radšej na vonkajšiu teplotu. :)

                            0 0
                            • Pavel  

                              …což hlavně v zimě je super, dát si tam venkovní teplotu, protože tam před tou číslovkou vidíš MINUS… :-) Jinak – já si klidně dám tu průměrnou spotřebu i na dálnici… ;-)

                              0 0
                          • Pavel  

                            Hmm, já mám maximální točák od 1750 do 4600 otáček… Který je ten maximálně maximální? :-)

                            0 0
                            • chodec  

                              koukni na průběh křivky kroutícího momentu a uvidíš.

                              Pokud se někde udává rozsah tak ten je obvykle udáván, jako pásmo, kde motor dosahuje alespoň 90% maximálního.

                              0 0
                              • Pavel  

                                No já na něho právě koukám… od 1750 do 4600 otáček rovná čára na 210 Nm…

                                0 0
                                • martt  

                                  tak sem ten graf postni, celkom ma to zaujima

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    Grafík… Černá je točák…

                                    0 0
                                    • martt  

                                      zaujimavy graf… To je z nejakeho oficialneho zdroja? Ten uplne placaty tocivy moment sa mi totiz pre realny stroj snad ani nezda mozny.

                                      0 0
                                      • homat  

                                        je to 1,8t od VW, dobře optimalizované sání a samozřejmě turbo

                                        0 0
                                        • martt  

                                          vedel by si k tomu na porovnanie najst aj graf nejakeho podobne vykonneho diesela? Aj s tou krivkou mernej spotreby?

                                          0 0
                                      • Pavel  

                                        škoda auto cz… Jinak našel jsem na internetu graf z ofic zkušebny na 1.8T RS (132kW namísto 110kW). Průběh 110kW je velmi podobný… Samozřejmě, že točák není zcela plochý, ale plus mínus se držá na stejné úrovni…

                                        0 0
                                    • homat  

                                      tenhle graf znamená průběh točivého momentu s dopočítaným výkonem při maximálním zatížení motoru. K grafu patří ještě křivka průběhu měrné spotřeby, z které je patrné v kterém okamžiku (otáčky) je měrná spotřeba nejnižší. Tento bod bývá někde v 1/3 průběhu momentu.

                                      0 0
                        • martt  

                          Mam tomu rozumiet tak, ze rovnaka oktavia s motorom 1.8T 150 koni ma mensiu spotrebu ako s 1.6 100 koni? Alebo co si chcel povedat?

                          0 0
                          • Pavel  

                            Na to se nedá jednoznačně odpovědět ANO x NE. Záleží na tom, jak se jezdí, kde se jezdí atp. Ale při stejné dynamice jízdy má 1.8T spotřebu menší, respektive takovou dynamiku a pružnost jakou má 1.8T ta 1.6 prostě nemá. Při zrychlení a v kopcích, zejména pokud chceš jet trochu „svižněji“ a držet rychlost (to se samozřejmě nerovná jet jako prase 180 po okresce!), tak s 1.6 mývám vír v nádrži, s 1.8T jsem schopen jet i za 6,5 (a to jako slimoň nejedu, prostě těch „svých“ +/-100). Markantní je to pak na dálnici, kdy držet průměr 135 kvůli „neustálemu“ zpomalování a zrychlování je s 1.8T zcela v pohodě a dělám to (D1 Brno-Praha) běžně pod 8 l/100, s 1.6 se těžko dostanu pod 10. A pokud mne nějaký kamion „sundá“ z cestovní rychlosti před kopcem/v kopci, tak s tou 1.6 se prostě v tom kopci na cestovní rychlost +/-145 nedostanu ani za cenu podřazení; s 1.8T lehce přišlápnu pedál a jsem z 80 zpět na 145 (bez podřazování). Když jezdím v těch „slabších“ autech (zejména 1.6) jako spolujezdec, tak si dělám srandu, kdy už konečně přidá (kolega řidič) plyn. Jeho odpověď „neser, mámnohu na podlaze“ mne vždycky pobaví… :-D

                            0 0
                          • assassin  

                            pokud se jede stejne tak samozrejme ma to rurbo mensi spotrebu… protoze motor preplnovanej turbem ma vetsi ucinnost… diky tomu ze zuzitkuje energii vyfukovychplynu ktera u neprplnovaneho motoru zustane nezuzitkovana… samozrejme plati pro urcite rezimy jizdy a jiste se najde rezim/ridic kterymu bude zrat ta 1,8vic… napr kvuli snizenemu kompresnimu pomeru a podtaceni motoru atd. …

                            0 0
                            • martt  

                              Nemas nejaky odkaz na to tvrdenie, ze motor s turbom ma vacsiu ucinnost? Turbo sice berie energiu z vyfukovych plynov, imho ju ale nepremiena na pohyb, tlaci nou vzduch zase na opacnom konci do motora. A aj ten odber energie na turbo musi imho spomalovat piesty krutiace sa zotrvacnostou.

                              0 0
                              • zálik  

                                Kdyby přeplňováním nestoupala účinnost, tak by tam to turbo asi nikdo nedával…

                                0 0
                                • assassin  

                                  to neni tak uplne pravda … treba preplnovani kompresorem tuhle vyhodu nema a presto par automobilek pouziva k preplnovani kompresor.

                                  0 0
                                • homat  

                                  nestoupá účinnost ale je optimalizované plnění spalovacího prostoru. Jsou přechodové otáčky kdy motor nemá dostatečné plnění pro požadovanou akceleraci (většinou nižší otáčky). Tento fakt je nahrazen přeplňováním a to buď turbo kompresorem nebo mechanickým kompresorem. Zákaldní parametr řízení benzínového motoru se vyjadřuje vztahem plnící tlak / otáčky motoru. Účinnost plnění turbem s rostoucíma otáčkama klesá a při plném zatížení je většinou buď přes variabilní geometrii nebo waste gate ventil turbo „odstaveno“. Důvod proč někdo používá mechanický kompresor namísto turba je nižší reakční doba a potlačení tzv. turbo efektu.

                                  0 0
                                  • assassin  

                                    nemohu souhlasit… ale nemam cas ted hledat podklady pro argumenty a bylo by to jen hadani…

                                    0 0
                                    • martt  

                                      ja som sa na to v medzicase tiez kukol a pre auta to nie je jednoznacne.

                                      Volumetricka ucinnost stupa, to je jasne, ale ze by s turbom stupla aj energeticka ucinnost autovych dieselov som nikde vycislene nenasiel. Zaujimalo by ma napr. porovnanie SDI versus TDI alebo nejake podobne.

                                      Pre velke dieselove motory ktore bezia v konstantnych otackach (elektrarne, lode) moze pomocou turba vzrast aj energeticka ucinnost. Nasiel som konkretny priklad kde stupla z 46% na 49% carnotovej ucinnosti. Bol to ale motor vaziaci desiatky ton.

                                      0 0
                                      • homat  

                                        Přeplňování jako takové tu účinnost skutečně zvyšuje, ale za určitých podmínek jako jsou například ustálené otáčky, což je stav v osobním autě skoro nevyužitelný. U variabilních otáček nebo akceleraci je potřeba počítat s různými faktory,které zvyšují mechanické ztráty (nárust tlaku na píst) nebo nedokonalá tepelná přeměna kdy nám s nárustem výkonu odchází větší část tepla výfukem a snižuje se množství efektivní práce.

                                        0 0
                                        • martt  

                                          ano, tych prikladov s konstantnymi otackami som nasiel viacero. Jedna sa o elektrarne a podobne monstra.

                                          0 0
                                        • assassin  

                                          no ja myslim ze nejvetsi rozdil tam bude delat odpor v snai pri sani a s tim spojene problemy s plnenim u atmosferickyho motoru, vs plneni tlakovym vzduchem u turba… kde navic ten tlak na pist tlaci…

                                          0 0
                                  • zálik  

                                    Více vzduchu = více paliva = více výkonu při nižších otáčkách z toho plynou menší mechanické ztráty i menší tepelné ztráty.

                                    0 0
                                    • homat  

                                      výkon není účinnost

                                      0 0
                                      • zálik  

                                        to není, ale větším výkonem v nižších otáčkách šetříš dost zásadně mechanické i tepelné ztráty. A 1-ztráty je účinnost

                                        0 0
                                        • assassin  

                                          to s tima ztratama bych nevidel jako extra vyhodu… zase tam je vetsi tlak a tudiz i vetsi namahani lozisek u preplnovaneho motoru.. atd… vetsi ucinost tam je uz na teoreticke rovine… kde se jeste odpory nezabejvam…

                                          0 0
                                        • homat  

                                          mechanické ztráty, které je potřeba pokrýt nejsou ztráty motoru (poyblivých dílů) ty zůstávají stejné, ale ztráty v sání, kdy není dostatečné naplnění válce vzduchem. Protože výpočet dodané dávky paliva závisí na zachování stechiometrického poměru směsi, nemůžeme vtříknout větší dávku paliva. Použitím přeplňování docílíme většího objemu vzduchu ve válci, tedy více kyslíku, a umožníme tak vtříknout větší množství paliva. Dojde k nárustu síly (točivého momentu), který působí na píst válce a tudiž k nárustu výkonu. Nárust výkonu, ale ještě neznamená, že jsme směs paliva spálili za optimálních podmínek a tudiž získali vyšší účinnost. Dál už je to vyšší dívčí.

                                          0 0
                                          • zálik  

                                            Vem si motor 2,5l se 100kW a ,motor 2,0l s přeplňováním a také 100kW. Určitě sám uznáš, že ztráty jak mechanické tak i termodynamiceké budou vyšší. Z toho by plynuly i větší plochy pro přenos tepla z válce do bloku i větší styčná plocha kroužků… uděláš li motor 2,5l se 100kW a 2,0l s přeplňováním se 100kW tak určitě uznáš, že ztráty v menším motoru budou výrazně menší. Proto se teď přistupuje k menším motorům s přeplňováním.

                                            0 0
                                            • homat  

                                              nejde jenom o plochu, ale taky o tlak který na ní působí a zvyšuje tak tření.

                                              0 0
                                            • assassin  

                                              to jaky se delaj motory neni zasadne o tom udelat co nejlepsi motor… ridi se to spis tim jak udelat co nejlevnejsi motor – trivalec HTP… a marketing… ma to napis turbo… jde to lip na odbyt… ja bych radsi 2,5litru se 100kW nez 100kw s preplnovanyho malyho motoru…

                                              0 0
                                            • homat  

                                              a ještě doplním, že samozřejmě strategie down sizing pro snižování objemu motorů, jejich hmotnosti atd, má samozřejmě zelenou. 2,5 litrový motor nezatížíš v běžném provozu tak aby pracovalv oblasti optimální účinnosti.na druhou stranu je tu zákazník, kterýmu před 10 lety stačilo 75 PS a dnes kyž nemá 150 PS tak se mu chlapi v hospodě smějou :)

                                              0 0
                                              • assassin  

                                                v zatezovani motoru jsem odbornik:) v tom bych problem nevidel:)

                                                0 0
                                      • assassin  

                                        zkus si pridat ten tlak vzduchu do pV diagramu spalovaciho motoru… a uvidis ze se prace toho motoru zvetsi…tzn zvetsi se i ucinnost…

                                        jako je evidentni ze energii plynu ktera odchazi z motoru bez uzitku pouziju pro praci dmychadla… a tahle prace je to z ceho vychazi narust ucinnosti…

                                        0 0
                              • assassin  

                                to co pises jako posledni… ze to zpomaleni spalin v turbu brzdi pisty… no je to tak „ladene“ vyfuky u zavodaku vetsinou spocivaji jen v mensim odporu a motor na ten mensi odpor ve vyfuku musi byt zkonstruovan… pokud vezmu seriove provedeni tak stejne se ty plyny musi zpomalit v tlumici jinak by to delalo kraval… takze jestli je zpomali turbo s tim ze odvede nakou praci… nebo je zastavi tlumic bez vyledku…

                                jinak ucinost je jasna… je rozdil kdyz pist jede dolu a nasava smes(tzn praci kona motor – nasavani vzduchu) nebo tlak vzduchu v sani na pist tlaci a motor se roztaci(praci kona vzduch) …

                                0 0
                                • martt  

                                  to je dobry argument s tym sanim, to ma nenapadlo…

                                  Nasiel som ale napr. el. generator pohanany hriadelom v turbe.

                                  0 0
                        • zálik  

                          Obávám se že ten kdo tu nerozumí jsi ty… protože 1,8T je přeci nej.

                          0 0
                          • Pavel  

                            No a co tu celou píšu? :-)

                            0 0
              • assassin  

                zda se mi ze to co pises je zaujate ce prospech benzinu…

                rozdil ceny 1,8t vs 1,9tdi neni(nebyl) extra velkej,jestli vubec byl. jezdis do 8/100 a mivas 130prumer? moc tomu neverim, budiky mi ukazuji 130prumer kdyz jedu trvale 160+ srovna se to vzdy nejakym tim 90–100kmh kamionem co predjizdi jinej kamion… ono se to nezda… 130prumer je dost… s 1,8t podobnej styl jizdy znamena podle me cca 10/100.TDi pojede kolem cca 6ti… myslim ze ve spotrebe tam proste tech 40procent rozdil bude… co se tyce akcelerace a kopcu tak myslim ze pro normalniho smrtelnika se bude ta TDi tvarit ze jede lip… samo ten benzin jede lip, ale musi se tocit… a to uz tolik lidi nedela… a rozhodne se pak neda mluvit o nizke spotrebe..

                servis a spotrebak vyjdou plus minus podobne… mame na TDi najeto skoro 300tis a meni se jen olej a filtry… vymena rozvodaku je i u benzinu… jediny co hraje proti tomu ropaku je povine(ze je u 1,9 uz o jedno drazsi kategorie) a tudiz muze ten rozdil ve spotrbe smaznout tohle… pokud se najede malo km…

                ja sam sem zastance benzin motoru, pokud se chci svezt… pokud jde o prachy a najezdi se hodne km tak jednoznaccne diesel – ten motor ma proste vetsi ucinnost…

                jo a s tima vykonama je to diky relativne snadnemu preplnovani dieselu skoro ve prospech toho ropaka…

                0 0
                • martt  

                  S tymto sa da prakticky vsetkym suhlasit. Moje TDi malo 260 tis. km a zralo nafty aj oleja ako ked bolo nove.

                  K priemeru:

                  • ked idem po dialnici 140, tak mam nakoniec priemer asi 110
                  • ked idem po ceste tak normalne (teda napr. 250km na ceste BA-RBK 110 km/h tam, kde je povolena 90, 140 po dialnici a nie su tam skoro ziadne dediny) tak mam priemer okolo 80–90 km/h.
                  0 0
                • Pavel  

                  No, tak tomu průměru 130 při spotřebe 8/100 prostě asi věřit budeš muset. Oči mi ještě slouží dobře a vidím, co mi ukazuje palubní počítač…:-) Dlouhodobou spotřebu mám něco pod osm, nechce se mi jít se podívat. Na průměr 130 není nutno dávat trvale 160+ (dle tachometru), opravdu stačí 145–150. Samozřejmě, pokud zůstanu viset v x kilometrové koloně, která hodinu popojíždí, tak ty průměry jdou do háje – proto taky „pokud není zacpa a tak“. Jestli se mi tam motají kamiony či ne, není rozhodující (pokud to není co desátý kilometr).

                  Turbobenzín se právě moc točit nemusí, opravdu nemám žádnou potřebu chodít do „červeného“, aby to trošku jelo…

                  Oproti naftě má přeplňovaný benzím jednu úžasnou vlastnost – zcela lineární „zátah“; nafťák je mrtvý, pak to kopne do zad, chvilku to táhne a pak to zase umře…

                  Rozdíl v pořizovačce už nevím, respektive těžko říct, kolik by stála stejně vybavená s 1.9TDI (81kW). Dnes už to zjistit nelze… Ale co si matně pamatuju, tak TDI by stálo ještě o něco víc. Tedy – rozdíl nebyl extra veliký…

                  Jinak zcela souhlasím s tvou tezí „ja sam sem zastance benzin motoru, pokud se chci svezt… pokud jde o prachy a najezdi se hodne km tak jednoznaccne diesel – ten motor ma proste vetsi ucinnost…“ Tu 1.8 mám pro sebe a svou radost:-) (ročně najezdím cca 20 tisíc; a je to combi, kvůli kolu), ve firmě jezdím(e) nafťákem – resp já se spíše jen vozím:-)

                  0 0
                  • Krys  

                    Ten lineárny ťah, je to, kvôli čomu mám benzín radšej. Keď sme mali chvíľu diesel, občas som si zatrapošil na hypermarketovom parkovisku, keď mi všetci uhýbali z cesty (nechápem, prečo sa ľudia boja passatov) a potom som to uprostred križovatky na dvojke zadusil. Som proste zvyknutý, že keď stlačím plyn hoci aj jemne, tak motor neskape ale zaberie. Ale akú radosť som všetkým okolo spôsobil. :)

                    0 0
                    • assassin  

                      ono je to spis tim ze srovnavas motory ktere jsou trosku jinak resene… ta 1,8t neplni nejak extra velkym tlakem… takze tam neni takovej rozdil mezi motorem jak by jel kdyby na nem turbo nebylo a s turbem..... cim vic by se foukalo do toho motoru tim vyraznejsi by byl tento jev, navic diky tomu ze by se musela snizovat komprese – kratsi ojnice napr. by byl rozdil mezi tim kdy turbo fouka a kdy ne jeste vyraznejsi nez u toho dieselu…

                      u toho Tdi se preplnuje celkem vyrazne… tlak tam jde pres jednu atmosferu… proto takovej rozdil…nelinearita krivky…

                      hodne preplnovany beziny se taky chovaj jinak nez 1,8t@150PS

                      0 0
                  • assassin  

                    no my mame stare TDi 81kW a je fakt ze po zatahu na cca 1800–3000 ot umre a dal uz nema cenu tocit… ale svezl jsem se s nekolika modejnejsimi diesely treba PDcka od VW zatahuji v podstate az do cerveneho…takze tam uz se to da srvnavat… konkretne sem jel se 110kW ropakem v golfu 4 a myslim ze to jede hodne podobne jako ta 1,8t… jestli ne lip:)

                    ja mam pro radost motorku:) tam je to jina i bez turba:)

                    0 0
                  • race bike  

                    Ten pruměr 130 bych chtěl vidět :-)))

                    Leda, ze to měříš tím způsobem, že vynuluješ počítat na zacatku dalnice a sjezdu se podivas…

                    Ale nic ve zlym, mej se fajn

                    0 0
      • Bafoon  

        už to nekuř čeče dělá to s tebou hrozný věci…

        0 0
    • norman  

      Je to vcelku jasný, snačí se podívat na slavnej modroekodýzl Mercedesu a problémy s jeho homologací v USA stran emisí.Nižší spotřeba automaticky nemusí znamenat ekologický výhody.

      0 0
      • chodec  

        Pánové to jsou kecy tohle. Necpu nikomu nafťáka, bezzín i nafta mají svoje, ale přitroblé výkřiky o tom, že nafta patří do kamen a laciný argument, že nějakej dízl má problémy s homologací? To přece nemá úroveň.

        Pokud jde o tu homologaci, tak tam je situace celkem jasná. Je to jen o tom, jaké parametry pro homologaci nastavím. Pokud stanovím nesmyslně přísné limity pro parametry, ve kterých mají dízly větší emise, tak pochopitelně dízl neprojde a naopak. V usa mají s homologací i další cizí značky a je veřejným tajemstvím, že jde o ochranářskou politiku administrativy – co konečně čekat jiného od země, jejíž automobilový průmysl se neustále potácí v problémech a který umí pořádně vyrábět jen benzíňáky, a to ještě nic moc. Výmluvný je také fakt, že jejich homologací proleze kdejaké Hummer nebo Ram Pick-Up monstrum, ale třeba Ferarri tam nepustí, protože má pro američany nevhodné airbagy, nebo čím to zdůvodnili.

        A nafta do kamen – to je snad ještě hloupější canc – civilní dízly měly před nějakým časem v emisích dokonce navrch – kromě sazí měly zkrátka o tolik nižší spotřebu než podobné kubatury benzínu, že emise velké části oxidů byly navzdory palivu porovnatelné nebo nižší (vzpomeňte si jaké to bylo před katalizátorama, vstřikováním a řídícíma jednotkama a pod.). Benzín udělal za posledních cca 15–20 let ohromný pokrok v účinnosti spalování a vyčištění exhalátů, takže tahle karta se otočila, ale nemám pocit, že je ten rozdíl tragický a na vylepšení nafty se také intenzivně pracuje a výsledky rychle přibývají. Filtry pevných částic dokážou z hledicka zachycení pevných částic a jejich neutralizace opravdu zázraky (nejsou to jen reklamní kecy jak tu někdo tvrdí – jednoduchá demnostrace – zkuste někdy za auto s touhle hračkou dát za vejfuk bílej kapesník a uvidíte sami), začínají se montovat technologie na pohlcování CO2.

        Váhové rozdíly – dnes rovněž už nemá moc smysl řešit. Příklad na pohotovostní hmotnosti třeba V70 (které jsem teď shodou okolností porovnával) je rozdíl mezi 2.5T turbobenzínem a 2.4D/D5 turbodízlem, což jsou objemově, počtem válců a uspořádáním porovnatelné motory, CELÝCH 20 kg na 1650 kg pohotostní hmotnosti vozidla. Když zohledním auto s váhou řidiče a nějakým palivem, tak je rozdíl ve hmotnosti jen 1% – to mě osobně nepřipadá jako dramatický rozdíl. Větší paseku v jízdních vlastnostech pak nadělá rozdíl mezi mnou a manželkou, kterej je navíc vejš, pokud jde o těžiště.

        Smrad, co někoho obtěžuje, je ze starejch aut, nemá nic společného s tím, co to které palivo dokáže dnes, a co nabízí pro budoucnost. Nic ve zlém, ale každé má své a chtělo by to trochu soudnosti a znalosti situace, než vypustíte tahle hospodská moudra.

        0 0
        • Bafoon  

          pod tohle se Ti podepíšu!

          Kupovat si Dneska nový auto volím naftu, nějaký rozumný 1.4HDI či nějaký solidní německý diesel pořád nechápu co na tom ostatním vadí?! Nafta je zkrátka jedna z možností, pro mě možnost čislo jedna pro někoho dvě tři … no a co na tom že. Jezdíme všichni. Mám devět let starýho diesla od citroenu (nebo peugotu to je fuk) a nezažil jsem že by se mi z výfuku valil kouř jak z dýmovnice, druhý auto je Boxer TD tam se to občas podaří ale musím se fakt snažit a jet jak zvíře což nedělám zrovna často a srovnává-li někdo „smrad a kouř“ z hdi motoru a do jednoho pytle hází i liazy tatry avie no tak o čem se s ním bavit…

          pročež se můžem bavit o poruchovosti starších benzínů / nafty apod. MĚ nafta přijde jako taková „klidná síla“ naprosto mi vyhovuje a kydy jako nafta do kamen může pronést jen hodně velkej kikin

          hmmm zkrátka nerozumím tomu jak někdo může do „zlých naftáku“ zahrnovat nákladáky a do červeného pole vytočené motory osobáku jste pro boha normální?! to jako každej kdo má naftu jezdí na silnicích WRC nebo co?!

          kolik z váš špiniču nafty třídí odpad? kolik z vás kouří? zbytečně se láduje léky? chodí do fabrik co vypouštěj svinstva do řeky? … a budete tu nábožensky plivat na naftovej motor?! Nemáte náhodou máslo na hlavě?

          zkrátka naftovej motor PROČ NE zkrtáka benzínovej motor PROČ NE

          KAŽDEJ má svý + i –

          sněží, jdu se zchladit… :o)

          0 0
          • alenzo  

            Koukám, že se diskuze dobře rozjela a, že jsou lidé, kteří nad problémem dieselu také uvažují. Mě šlo jen o to, aby alepsoň filtry pevných částic byly povinně dávány na každý OA s tímto pohonem. Co se týče dalšího vývoje automoto si myslím, že jedna z cest je snižování hmotnosti aut, rapidně tím klesne spotřeba. Např. ve Švýcarsku se tím již někdo zabýval a dosahli průměrné spotřeby kolem 3,0l na 100km.Proč si máme vozit zadky v 1,5 tunových vozidlech. Chápu že jde hlavně o bezpečnost a pohodlí, ale kvůli bezpečnosti bychom měli změnit pravidla chování na silnicích a né vyrábet z aut tanky. Co se týč paliva jako vodíku, vidím hlavní problém dostatek vody. Uvědom te si, ži dnes je již stav vodního hospodářství u nás v kolonce sucho. Vem te si počet vozidel, který u nás jezdí.

            0 0
            • pepek  

              Vody je dost-v moři. Ale ani ze sladké, ani ze slané vody ten vodík snadno a levně nevyrobíš, že?

              0 0
            • homat  

              S hmotností v nejbližší době nic neuděláš pokud budeš muset zachovat bezpečnost a ochranu posádky. Použítí kompozitových materiálů by bylo příliš drahé, takže v současné době se využívá oceli s vysokou elasticitou a slitin hliníku, problém je však u obou s opravitelností. Svařitelnost hliníku a vysoce legovaných ocelí vyžaduje příliš drahé technologie. Spotřebu by výrazně snížily dvě věci 1. osvěta (školení tzv. Eco-driving)a za 2. omezení rychlosti. Protože je příjem z daní z paliv nezanedbatelným příjmem všech státních pokladen, jsou pouze výrobci aut tlačeni do snižování spotřeby nikoliv finální uživatelé. V praxi to pak vypadá tak, že až začně platit Euro5, bude maximální možná spotřeba benzínového motoru 5,1 l aby se motor vešel do limitů. A vposlení řadě je tady ještě jeden fakt který taky zůstává bez povšimnutí a to je spotřeba vzduchu (kyslíku). Spalovací motor potřebuje nejen palivo, to vidíme, protože ho platíme u pumpy, ale taky kyslík, který „zdarma“ bereme ze vzduchu. A tak malé píchnutí do všech závodníků. Pokud jedete s benzínovým autem s „těžší“ nohou tak, že vaše spotřeba na 100 km je o 1 litr benzínu vyšší, spotřebovali jste za tu dobu o 10.000 litrů vzduchu víc než bylo potřeba.

              0 0
              • norman  

                Omezení rychlosti je jistě řešením.Jenže co pak má člověk ze života mít, když si ani nemůže pořádně vrknout…Já i moje Subáru budeme smutný. Nebude nakonec jediným východiskem jezdit rychle na kole ?

                0 0
              • blue.sun  

                S tím, že s hmotností nelze nic udělat, nemůžu souhlasit. První vlaštovky, které neženou rozměry a hmotnost nových aut do obludných rozměrů se už objevují – Mazda (model 2 a 6) a Ford (Fiesta). A kupodivu i tahle auta jsou bezpečná, spolehlivá, komfortní a prostorná, aby se vyrovnala evropským mastodontům (např. Peugeot 207 – nárůst oproti 206 o 20 cm do délky a 250 kg hmotnosti, ale vnitří prostor tragicky malý). Ono to všechno jde, ale musí se chtít. Japonci už jeden takový krok udělali (třída malých vozů kei), zajímá mě, kdy se začne o to starat Evropa. Něco málo v konstrukci aut jsem dělal, takže zhruba vím, co a jak jde udělat. To, že tady jsou na to líní, aby se snažili, je věc druhá. A třetí věcí jsou spotřebitelé, kteří si musí honit ego „něčím větším, než má konkurence“. Smutné, no.

                0 0
                • homat  

                  proto třeba zmiňovaný peugeot používá hlíníkové kapoty, deformační příčky a výztuhy dveří, Kompozitové díly pro systém ochrany chodců, plastové nárazníky a ultra pevnostní oceli,které nepotřebují původní tloušťku plechu? Každej výrobce se snaží dál nezvišovat hmotnost se současným zvýšením ochrany posádky, ale jít výrazně s hmotností dolů pokud dnes chce mít každý klimatizaci, vozidla jsou vybavena filtry,katalyzátory a předkatalyzátory plus navyšování komfortních funkcí to opravdu moc dobře nejde.

                  0 0
                  • homat  

                    nezvyšovat – červenám se :)

                    0 0
                  • blue.sun  

                    To, co píšete, je sice pěkné, ale není to použito u modelu 207. Ani u 308. Je to výsada větších vozů. Mimochodem, vysokopevnostní oceli používá každý výrobce a je zajímavé, že Mazda dokáže udržet hmotnost níže, než vámi technologicky vychválený Peugeot. A není to ochuzené auto, podotýkám. Stejně, jako P207, má klimatizaci, airbagy, komfort, stejné místo pro pasažéry jako 207 a o 20 litrů menší zavazadlový prostor (což není v tomto měřítku vůbec nic). Jen Japonci umí lépe využít omezený prostor, což Evropě nejde. A tak radši nafukuje a nafukuje a nafukuje. Víte, že totéž, co měří dnes Peugeot 207, měřila třetí generace Golfu? Tedy auta o třídu výše? Během deseti let… mně to přijde smutné, jak auta rostou a planeta se, kupodivu, nenafukuje, aby nám úměrně tomu rozšířila parkoviště, silnice a garáže, které už stojí. Doufám, že Ford, který chystá novou Fiestu na platformě Mazdy 2, skutečně dodrží, co slíbil, a Fiesta neporoste. Japonec možná Evropu neprobudí, ale Ford by mohl…

                    0 0
                    • martt  

                      Ano. Golf 1 vazil nejak 800 kg. Aktualny Golf ma nejak 1400 kg. Male predvojnove auta pre styroch ludi mali aj pod 400 kg.

                      Na druhej strane su auta stale pohodlnsie, bezpecnejsie a viac sa do nich zmesti.

                      0 0
                      • blue.sun  

                        No, já to poukázal na paradoxu toho P207, který je prostorově uvnitř prakticky shodný s mou P206. Za cenu neporovnatelných nárůstů? Asi jsem jediný, kdo uvažuje trošku jinak. Přitom vím že to jinak udělat jde, pár let jsem se konstrukcí aut zabýval, než mě chytla diagnostika.

                        0 0
                        • blue.sun  

                          A to už nemluvím o věcech, jako je spotřeba a ekologie. Kdyby se totiž nehnaly rozměry aut neustále v desítkách až stovkách milimetrů nahoru, jezdila by auta ne s šestilitrovou, ale se čtyřačtvrtlitrovou spotřebou. A to je dost velký přínos.

                          0 0
                          • Honza729  

                            Kdyby byly v p…i ryby.....

                            Zakaznik to chce, firmy mu vyhovi, kseft se toci. O to tu jde. Nerikam, ze to je kdovijak spravne, ale zatim nikdo nevymyslel nic, co by fungovalo lepe.

                            0 0
                        • martt  

                          nie si jediny co tak uvazuje.

                          Ale zase deformacne zony nieco vazia, katalyzator nieco vazi, bocne vyztuhy vo dverach nieco vazia… Ked to vsetko spocitas, co v starych autach nebolo a v dnesnych autach je, tak je jasne, kde sa ta vaha nabrala.

                          Nemyslim si, ze by veci ktore su k prevadzke auta nutne boli tazsie ako kedysi:

                          • motor bez nejakych paradiciek
                          • prevodovka
                          • napravy, brzdy, disky, gumy atd

                          Ak by si toto vsetko namontoval na karoseriu nejakej Skody Popular z roku 1939, tak by nebola ovela tazsia ako kedysi, so stokonovym motorom ale neskutocne nebezpecna.

                          Aj toto vazilo menej ako 600 kg a nalozene styrmi ludmi ich kazdy rok presli tisice 2500 km zo severneho nemecka do Burgasu.

                          0 0
                        • assassin  

                          no akorat mu golf prvni generace zere vic jak ten 2× tezsi a 2× vykonejsi G4 … ale nechtel bych v te G1 nabourat do te G4.....

                          0 0
                        • assassin  

                          nevim ale to co pises mi nesedi s tim ze bys mel byt konstrukter/stro­jar, mozna sem toho dojmu nabyl tim ze jsem si jen vsimnul neceho co jsi napsal omylem…ale nemuzu jinak… BTW to ze se auto zvetsi o nejake milimetry na velikosti karoserie… nema extra vliv na celkovou hmotnost… aneb fabie (1.gen) se stejnym motorem(tdi) temer stejne tezka jako okta(1.gen) .....

                          0 0
                    • homat  

                      tak třeba u 308 jsou všechny zmiňované technologie a byly už i u 307, ale nechci se hádat. Nicméně na autě je hodně věcí které nejsou vidět a které pomáhají, jako třeba strukturální rozpínací vložky, pěny, atd. Nic, výsledek crash testu 207 je známý, uvidíme jak dopadne mazda 2 pokud nějaký test Euro NCAP vůbec bude.

                      0 0
                      • blue.sun  

                        Taky se nechci hádat. Euro NCAP je hezká věc, ale hodnocení jsou dělaná na míru tomu, jak se jim to zrovna hodí. Rozdíl bod sem a bod tam je nula nic a pokud si vážně myslíte, že Mazda 2 dostane třeba jen tři hvězdy, nechávám bez komentáře. Čtyři nebo pět a roli nebude hrát výsledek nárazu, ale počet a velikost pípátek o nezapnutí pásů a podobných srandiček. Stále nechápu, proč Japonci umí a Evropa nechce ;-)

                        0 0
                        • homat  

                          možnosti jsou dvě. Buď ty pípátka něco váží nebo jsou v Asii fatalisti.

                          0 0
                        • assassin  

                          nechapu proc pokladas zrovna mazdu2 za o tolik lepsi auto nez 207… co japonska auta umi a evropska ne? nechapu.

                          0 0
          • pos3k  

            jj,ja osobne mam radeji benzin :) i kdyuz uznejakej patek mam smoceny ruce v dieselu :)

            0 0
    • pos3k  

      vodik: bude :)

      0 0
      • pos3k  

        nebude to zadarmo

        0 0
        • pos3k  

          hmm

          0 0
          • pos3k  

            nic neni zadara :)

            0 0
            • pos3k  

              btw: hodne mi vadi 1,3 butadien.. typicke prazske zasmradle ulice, bleee :/

              0 0
              • mr.antik  

                ten poslední bod mě docela děsí, pokud je to pravda

                0 0
                • hribik A1  

                  az do toho spadaju vsetky tie liazky, tatrovky a stare skodovky, tak to v podstate pravda byt moze…za starou skodovkou sa tiahne vacsi smrad nez za novym camionom

                  0 0
                • pos3k  

                  plus minus..je to odhadovano ze stari vozoveho parku v CR :/ nekde jsem mel i tabulku a grafy

                  0 0
                  • pos3k  

                    tak ted mam po ruce jen graf osobaku zroku 2005 (porovnani s 96)

                    0 0
        • kudlanka32  

          za nic to fakt nebude, obavam se ze jedinym resenim je zatim HTR…jelikoz je chladicim mediem helium tak je ponekud velky a dokud bude levna ropa tak se tezko vyplati…ostatne ja ho nemam moc rad pac je to once-through cyklus, prepracovatelnost keramickych kulicek s palivem je mizerna…

          HTR: www.pbmr.com/index.asp?…

          mnohem lepsi je myslenka reaktoru recyklujicich palivo za jizdy – coz jsou vsechny ostatni z Gen.IV…pokud se podari dosahnout vystupni teploty media alespon 850C tak bude mozny vyrabet levne vodik: rozklad sirovky (endotermni – treba horko) H2SO4 → H2O + SO2 + 1/2 O2 po separaci kysliku I2 + SO2 + 2 H2O → 2 HI + H2SO4 2 HI → H2 + I2 zadny reformovani methanu (fosilni palivo) neni potreba.....

          jinak proc porad stepit uran, indie ma takovy zasoby thoria ze ma udajne zdroje energie vicemene vyreseny…taky indove kaslou na fuzi a zacinaj resit stepeni thoria, ostatne nejaka ruska firma uz planuje produkci thoriovych palivovych tyci.....

          0 0
          • kudlanka32  

            jenom je treba nakopat zadky zelenymu odporu proti jadru, a poslat starosty jistych obci snazicich se z jadra vyvarit svoji lokalni politickou polivku tam kam patrej.....nebo je rovnou vyudit ve fosilnim krematoriu…

            0 0
            • Vegan  

              A co budes delat s jadernym dopadem to uz mas domyslene ? na fuznim reaktoru je prave dobre to, ze minymalizuje odpad. A odpad je to co je vetsi problem nez, nekteri chapou, pac naklady na skladovani jsou dlouhodobe a tim i nakladne.

              0 0
          • kudlanka32  

            kruci ja ten obrazek snad nenaloaduju.....

            0 0
      • blue.sun  

        Vodík je zbytečnost. Proč plýtvat elektrickou energií na vyrobení vodíku, abychom jeho následnou reakcí s kyslíkem vytvořili opět elektrickou energii? Výhodnější je tu elektřinu nacpat do akumulátorů rovnou. Ať už to bude Li-Ion či jiný druh aku (vývojově) a nebo ultrakapacitory, pořád je to lepší, ekologičtější a levnější. Vodík má jediné „plus“ a to není pro lidi, ale pro stát – dá se to opět výhodně zdanit.

        0 0
        • kudlanka32  

          vodik se elekrolyzou vyrabet nebude, az lidi najdou trubky co vydrzej 800–900 bude se vyrabvet zpusobem ktery sem uvedl.....nechapu jak nekdo muze povazovat elyzu za vyrobu vodiku vhodnou k masovymu nasazeni, neb aby se zvysila ucinnost premeny tepla na praci (proste ucinnost elektrarny) je treba zvysit vstupni teplotu na turbinu, ze soucasnuch cca 520st na co nejvic…takze ty trubky lidi potrebuji tak jako tak…

          vodik ma vyhodu v tom ze se narozdil od baterii nevybiji…ma spoustu nehezkych vlastnosti ale myslim ze palivovej clanek jako zdroj okamzity energie neni spatny reseni…

          0 0
          • blue.sun  

            Tak jako tak na výrobu vodíku je třeba energie. Já o elektrolýze vůbec nemluvil, pokud si všimnete v mém příspěvku. Popsal jsem pouze jeho využití, což je opačný postup k elektrolýze vody, ale nic o výrobě jsem nemluvil. Vodík se sice nevybíjí, jako akumulátor, ale daleko hůře se skladuje. I ze sebelepších nádrží uniká, protože jeho molekuly jsou menší, než póry v materiálech. Kryogenické uchování (v kapalném stavu –235°C) vyžaduje velké množství energie (tím pádem je nevýhodné). Co mi navíc vadí na palivových článcích, je příliš velké riziko zamrzání, nutnost akumulátoru pro spuštění vozidla (nějak se vodík do toho článku z nádrže dostat musí) – proč to komplikovat?

            0 0
          • blue.sun  

            Tak jako tak na výrobu vodíku je třeba energie. Já o elektrolýze vůbec nemluvil, pokud si všimnete v mém příspěvku. Popsal jsem pouze jeho využití, což je opačný postup k elektrolýze vody, ale nic o výrobě jsem nemluvil. Vodík se sice nevybíjí, jako akumulátor, ale daleko hůře se skladuje. I ze sebelepších nádrží uniká, protože jeho molekuly jsou menší, než póry v materiálech. Kryogenické uchování (v kapalném stavu –235°C) vyžaduje velké množství energie (tím pádem je nevýhodné). Co mi navíc vadí na palivových článcích, je příliš velké riziko zamrzání, nutnost akumulátoru pro spuštění vozidla (nějak se vodík do toho článku z nádrže dostat musí) – proč to komplikovat?

            0 0
            • kudlanka32  

              ja sem si spis vsimnul, ze reagujes na prispevek o vyrobe vodiku…

              vodik muze byt i v nadkritickym stavu, ty nadrze sice prestavujou potencialni bombu ale pokusnej vodikovej autobus jezdi, chodim kolem nastenky toho projektu kazdej den, takze zas tak nezvladnutelna technologie to urcite neni…vezmu-li v uvahu ze je to nejenergictejsi palivo tak sou tam i jisty vyhody Uz v 60-tych letech si vezli kosmonauti energii sbalenou na cesty…fungovalo to velmi spolehlive, navic to byl i idealni zdroj vody…

              k tomu napadeni materialu vodikem, existujou vrstvy kteryma se da potahnout ta trubka zevnitr a omezujou difuzi celkem efektivne.

              Tady je obrazek jak v principu jednoduchy to je, 1clanek ta stribrna placka dava cca 1V a 50–60W…cela elektrarna byla z 31 clanku a 1.5kW a odpadni teplo, coz by na vytopeni domku stacilo. Nema to zadnou slozitou regulaci, jen odebiras proud:) Proste idealni kotel do domacnosti...­..1960, vitejte v minulosti :))

              0 0
    • sri  

      To je automobilová loby , pro peníze jsou politici schopní i umřít a nejen oni. Jsou studie dokazující smrtelnou nebezpečnost nafťáků a evidentně to nikomu z těch nahoře nevadí kdyby vadilo , dá se vyměnit za někoho loajálního alespoň dokud bude ropa. Dnešní společnost ještě není na takové úrovni aby ji něco takového zajímalo. Za 20 let se budem smát jak jsme si tehdy ničili zdraví.SNAD

      0 0
    • Krys  

      Jedine benzín youtube.com/wat­ch?v=3jwXQFFLSHo ;)

      0 0
    • coffield  

      Ten čoudík půje do háje s filtry pevných částic. A každej holt nemá na bíemdabljů s třílitrovým benzínem, aby byl rychlej a tichej, ale zato plno lidí má potřebu bejt drsný, takže si občas začoudí. Tak už to je.

      On nějakej takovej ***** s rourou od kamen na vytuněným golfu, kterej má ve skutečnosti zrychlení z 0 na 100 za 15 sekund nadělá taky hodně víc rámusu, než by musel. Sice není rychlej, ale zato tak působí. Lidi v roli řidičů jsou jenom taková hovada jako ve skutečnosti…

      0 0
    • Tomcat  

      Teda bez ohledu na to jestli lepší je ten nebo druhý.

      Základním problémem je, že se to musí vyrobyt a prodat. A to jak auto motor i palivo. Protože zatím žijeme ve světe kde človek musí za věci platit peňězi a né dobrým pocitem.

      Takže není rozhodující jestli je technicky je vítěz ten nebo onen, pokud to neprodáte je to na.....

      Takže uhláky čaděj, protože filtry stojí co někoho celý auto, to samé o kompresorech\tur­bech. Případně palivech atd…

      Proto si většina diskantů koupí …kombajt, v dechtu , metle na hlíně… protože má pro nej nej poměr cena\vlastnosti.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak se přiznejte, kdo nemá filtr pev. částic?

      http://www.ceskatelevize.cz/…52801240047/?…

      Tu měř. stanici mám nedaleko…

      0 0
        • v.leos  

          A tady je článek o tom co dokáže nafta

          http://www.auto.cz/…u-plic-78311

          0 0
        • Vegan  

          Sam vlastnim dva naftaky a narovinu lidi co vymontuji filtr pevnych castic by zaslouzili nafackovat a mozna i hur. Ja mel vsechny naftaky co jsem mel vzdy s filtrem pevnych castic. Stejny problem je s EGR ventilem kde jeho zaslepeni = stejny ne-li horsi problem a tam plati to same oc jsem napsal vyse. Co se ale tolik neresi, ze nizkoobjemove turbo benzinove motory delaji stejne mnozstvi prachovych castic jako naftaky, tam by mel byt FUP take povinej podle me.

          Jinak s FUPem treti generace si myslim, ze vyfukove plyny jsou hodne prachu proste, coz trebas u prvni generace, ktery jsem mel v peguotu 307SW HDI 2.0 88kW neplatilo vzdy.

          0 0
          • baboon  

            Z mé zvědavosti: Mohl bys to s pevnými částicemi ve spojení s přeplňovaným benzínovým motorem rozvést, případně nějak podložit? Respektive kde se tam oproti nepřeplňovaným benzínům objevují saze? Vycházím z toho, že motor je v pořádku, nikoli na odchodu.

            0 0
            • krabica  

              idnes

              0 0
              • baboon  

                Děkuji. Škoda, že v článku není jediný odkaz na nějaké měření s čísly případně na další fundované vyjádření. Navíc myslím, že článek je trochu zavádějící: Podle studie, co jsem našel, produkuje benzín také určité množství částic (srovnatelné jako diesel), ale ve chvíli, kdy je studený nebo ve velmi vysokých otáčkách. Takže abych pravdu řekl, tak článek na nic neodpověděl a vše jen konstatoval :) (hledat jsem samozřejmě zkoušel a zkouším).

                0 0
            • Vegan  

              http://www.auto.cz/…-motor-78088

              Je toho na netu spousta, ale mas pravdu, ze v optimalnich otazkach je vznik pevnych castic temer na 0%, coz ale temrr u nafty je take tak, ale mimo optimalni otacky kdyz dochazi k preplnovani ne jen plnicim tlakem vzduchu, ale i palivem proste pevne castice vznikaji, coz je vetsinou pri akceleraci a tedy hlavne ve meste kde se furt rozjizdis a s toho plyne potreba FUP i u benzinaku, s vysimi plnicimi tlaky, kde proste objem je nahrazen preplnenim.

              0 0
      • mirabike  

        a jééééé zase jedna povedená mediální bublina :DDDD že těch aut s filtrem pevných částic teda je.. a kolik jich funguje jak má… sme stádo ovcí :DD

        0 0
        • StuntJ  

          Tak tak, máme ve firmě 1,6HDI a dle technika ze servisu má u toho motoru filtr pevných částic životnost cca 300 000 km+/-

          Stačí jen dodržet pár zásad a jezdit s autem s trochu citu a mozku …

          A co to je 50 000,–Kč na 300 000 km to je žalostně malá částka ..

          0 0
          • roman 3D  

            takovej motor bych chtěl, mám 1,6 HDI pět roků starej, najeto 170 tis. km a třetí turbo v něm, už víc než rok jezdím bez filtru pevných částic po tom co se v 130 tis. km totálně ucpal, půl roku nový EGR a teď mám motor na rozborce zborce po tom co mě kus sajrajtu spadnul pod ventil a auto jelo a mělo zvuk jak padesátiletej traktor, ****** se na takovej motor, už nikdy více:-(

            0 0
            • pepek  

              Tolik problémů? To bude asi rukama.

              0 0
              • Vilém  

                Tak jestli pojima udrzbu auta stejne jako udrzbu vidlice, tak me to vubec neprekvapuje.

                0 0
                • roman 3D  

                  jelikož zas tak moc netrpím finanční nouzí a existují různý připojištění a prodloužený záruky tak servis auta nechávám výhradně na autorizovaným servisu ale rád nechám někoho při tom kdo si myslí že francouskej 1,6 HDi je povedenej motor

                  0 0
                  • vili  

                    ťuk, ťuk…zatím je 1.6 HDi (80kW, s FAP) jedna z mála věcí, ke kterým nemám v 307sw jedinou připomínku.

                    0 0
                    • roman 3D  

                      buď za to rád, já mám taky 80kw, dva roky bez problémů a další rok a půl se to sere, jde z domu až to zase bude chvilku jezdit, nejhorší že se manželky shlédla v Grand scenicovi 1,9 dci 96 kw, já bych nejraději pořídil nějakýho tourana

                      0 0
                    • pepek  

                      Turbu asi nejvíc vadí použití nesprávného oleje a taky používání nesprávného řidiče.

                      0 0
                      • Vegan  

                        je to tak turbu opravdu hodne vadi nespravny ridic, ktery turbo nedochlazuje pripadne pretezuje, jede 210 tak pojedme celou dobu 210… pak sup na benzinku a prece nebudem cekat sup vypnout motor a je hotovo…

                        Jinak u nezpravneho oleje bych to spis nahradil nekvalitnim, ktery muze byt zapricinen trebas starim a nebo zanesenym olejovym filtrem.

                        0 0
                    • StuntJ  

                      Nevím jak v jiných autech, ale u tohoto motoru mě nejvíce dere absence dvou-hmoty. Takže člověk musí pouštět spojku velice citlivě, neb to pak nehezky kope :o/

                      0 0
                      • xshreck  

                        Já mám nachystanou jednohmotu doma :-)) jsem zvědavý jak se to v chrochtávce bude chovat

                        0 0
                        • StuntJ  

                          Na naftě špatně, i když to má jen 80kW tak to citelně kope a člověk se musí dost hlídat, aby pouštěl spojku hodně opatrně. Motor je prostě hodně tvrdý, možná to taky dělá nová spojka, uvidí co bude časem až se trošku ojede, ale klidně bych připlatil 30 000,–Kč navrch za dvouhmotu …

                          0 0
                          • xshreck  

                            Já mám odpruženou lamelu, tak čekám jaké to bude proti dvouhmotě, která to začíná mít zasebou. A spojka už taky má něco nalétané … popravdě já mám dvouhmotu v řiti tak, že když pustím spojku rychle tak to dost cukne :) jak jsem přesedlal na stejné auto s novou dvouhmotou tak to bylo až hrozný, co to pobralo

                            0 0
                            • Kouba_2005  

                              Když to tak čtu, tak nechápu, jak jsme se zamlada mohli třeba se stodvácou vůbec rozjet. Kdo by to dneska dokázal :)

                              0 0
                              • StuntJ  

                                benzín nemá takovou tvrdost, aby to kopalo a řídit 120 byla radost :o) …

                                0 0
                              • kali222  

                                šáde ma totiz hydraulicky ovládanou spojku! skoda 120/105/1… to je vuz!! ale favorit a felicie ODPAD. o felici s motorem 1.sd, mi neni potreba vypravet. vydrz a cen udilu ja nerozporuji.

                                0 0
                              • xshreck  

                                tady to není o rozjetí, ale komfortu :) možná jsi to špatně pochopil.

                                Jinak co jsem se učil ve 13 se š. 1000mb, tak rozjet se s tím byla uplná hračka – lehoučké, i kjdyž klesnou otáčky tak to přechrochá. U novejch aut ti to zdusne řj :-D a teď, co je těžší? :D

                                0 0
                            • StuntJ  

                              No právě, já jsem jezdil starou ochcávkou a tam to pobralo nesmysl, sedl jsem do toho auta s tímhle motorem a připadal jsem si, jak kdybych najednou neuměl pouštět spojku .. A teď v zimě je to ještě horší, těžký zimní boty tomu moc nepomáhají :o)

                              0 0
                              • xshreck  

                                Buď rád za to co je. Ve firmě nám jezdí felina, kde přidrhává spojkový pedál, takže to pouštíš nic nic povolí a cukne to :-D

                                0 0
                        • mirabike  

                          pravděpodobně zničíš převodovku… nebo ať nepřeháním – přivedeš jí na hranici životnosti asi tak 10× rychleji..

                          0 0
                        • Pumsc  

                          1. generace 66 a 81kw úplně normálně,vim o x kusech co jezdí s jednohmotou přes 200000km,akorát ty 5 převod. stupně odcházej,holt styl přejedu vole republiku na pětku:-)

                          0 0
                          • xshreck  

                            já taky vím právě a šel jsem si to i zkusit.

                            Jo, tohle dělá můj děda. Tlačí na 5 všechno a pak se diví že mu dvouhmota nevydrží ani 100tis :-)) Kdo ví jestli kvůli tomu nevylítlo i těsnění pod hlavou :-D

                            kvůli čemu odcházej, kvůli podtáčení? Odejde jakože soukolí nebo komplet?:)

                            0 0
                      • vili  

                        Tak já tam mám dvouhmotu, alespoň dle peugeot-fora…

                        0 0
                        • StuntJ  

                          podle fóra :o), na naftě to člověk pozná hned jestli tam je nebo není ..

                          0 0
                          • xshreck  

                            nepoznáš. Jel jsem s jednohmotou a bylo to lepší, jak moje načatá dvouhmota.

                            0 0
                            • StuntJ  

                              To bych se hádal … :o)

                              U dvou hmoty se mi nikdy nestalo, že by motor kopal tak jako u klasického setrváku … A když je vykurvená, dělá to něco jiného …

                              0 0
                              • xshreck  

                                co myslíš teď tím kopáním? já jsem zvědavý jak to bude fungovat u mě, kde tu pružnou část převezme lamela…

                                0 0
                                • StuntJ  

                                  Když pouštíš spojku, jak je člověk naučený u benzínu, prostě plynule, do záběru, tak se ozve od motoru takové tupé bouchnutí a člověk cítí, pokud má ruku na fofr klacku, že se převodovka cukne. Jednoduše si ten motor nerad nenechává vnutit jiné otáčky než které má a kopne.

                                  Když člověk jede s dvouhmotou, tak tam i hrubším puštěním spojky se tohle nekoná a vše poberou pružiny v setrváku …

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    ale prdek

                                    0 0
                                    • StuntJ  

                                      No můj pocit to není, máme ve firmě 1,6HDI bez dvouhmoty a tam se člověk musí soustředit na pouštění spojky, jinak kope. U 19TDI ochci je jedno pomalu, jak se spojka pouští …

                                      Tak neví, no a u benálu jsem se stímhle jevem nesetkal,

                                      0 0
                                      • xshreck  

                                        já jel u uktávky s jednohmotou (setrvák a odpružená lamela). Volnoběh tichý, při pomalém popojíždění na jedničku to zavibruje. Pokud to nepozoruješ, tak to nepoznáš. jinak řazení dalších stupňů bylo jako u dvouhmoty. Jsem se v tom chtěl vysloveně projet. Tak jsem to risknul a vzal si 1h taky. Už jen kvůli větším nm

                                        0 0
                                  • jIrI___  

                                    Octavia má jaký setrvačník? To tupé bouchnutí v ní jde taky cítit. Ale žádné škubání se nekoná :)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Vis jak, jestli ti zavodnici proste nepusti spojku tak, ze zpomali motor nekam pod 500rpm a pak se divi, ze to rposte kope:))

                                      0 0
                                    • StuntJ  

                                      Ono je to dáno tím že u našeho auta je fofr klacek přímo na převodovce, u ochci je fofrklacek na lankách, které tohle odstraní :o). Prostě je to styl dodávka, ale má to výhodu, že když se člověk rozjíždí do kopce a pouští spojku, tak cítí záběr , že se začne fofrklacek hýbat, je to taková dobrá zpětná vazba přímo do ruky :o) …

                                      0 0
                          • vili  

                            by mě zajímalo čemu se směješ. Kdybych to bral jako ty, tak podle b-fóra jsem se dozvěděl, že s jednohmotou se nedá jezdit :-)

                            Navíc nemám důvod nevěřit, dal jsem VIN a přišla odpověď s výpisem vybavení.

                            btw. já to nepoznám, protože jsem nikdy nestudoval, kterej z nafťáku se kterýma jezdím má 1 nebo 2hmotu.

                            0 0
                      • Vegan  

                        Bud rad, ze ji nemas dalsi kravina co se sere. Ja mam jednohmotu o 3.5T dodavky Fiat Ducato a jsem maximalne rad, ze jsem rad, dvouhmoty maj motory 3.0 a co vim tak obytkari to meni furt a ta palka za celou sadu je neskutecna. Mne sice asi spojka ( ted mysleno uz jen samotne lamely ) vydrzi kratsi dobu, ale stoji 3× mene nez dvouhmota.

                        0 0
      • xshreck  

        Mají ty filtry nějak dotovat. Platy mají lidi mizerný, filtry chtějí cpát už všude (i do benzínu, ty taky nejsou svatý). Pak stojej filtříky ranec.

        No já bych si za 30tis radši koupil kolo, které pak autem tahám někam dál, abych mohl dovolenkovat.

        Pokud by stál filtr 5k (teda v mojem smradlákovi ho mít :-D), tak bych si klidně pořídil nový. S touhle politikou můžou jít doprdele a posranej filtr za cenu dvou výplat normálního člověka čr si můžou třeba narvat do výlohy :-) tam bude pěkný a stále funkční.

        Ale ruku na srdce, kolik lidí má v řiti vícero věcí na motoru (které bych já osobně teda už radši vyměnil) a potom auto čadí několikanásobně víc, než je normální.

        0 0
        • StuntJ  

          Jednoduše si ti lidi koupili něco na co nemají …

          A vše plyne z toho, že si lidi kupují starý vrany …

          0 0
        • jIrI___  

          V autorizovaném (!) servisu nám říkal, že při začínajících problémech s DPF je nejrozumnější možné řešení ho vyhodit ven :)

          0 0
    • Otto96  

      Veškerá nová auta smrdí. Není nad poctivé motory s karburátorem, ty krásně voní. Dříve mi voněly i diesely, ale to poslední dobou přešlo. :)

      0 0
      • mirabike  

        jedno jo a chvilku… význam snižování emisí motorů jsem pochopil v r. 98 v Havaně – samá stará amerika, moskviče, žigulíci, oktávky, ale provoz tak 5 – 10% toho co už tenkrát jezdilo v Praze – a nedalo se tam skoro dejchat a pálili oči, jak když zůstaneš 10 min. s vrčícím trabantem v garáži… vyměnit v praze mávnutím proutku ve všech autech na silnici EFI za karburátory, tak by to myslím byla hromadná vražda srovnatelná s chemickým útokem..

        0 0
      • mais  

        Njn to víš starý auto voní autem a viditelně kouří a občas vyletí nějaká saze..tak holt se to muselo změnit, aby to viditelně nekouřilo, ovšem aby to produkovalo skleníkové plyny (ne fakt CO2 není žádný hrozný *******, co z toho lítá), karcinogenní mikročástice, co se usazují v plicích (saze se tam nemá čanci dostat)..a největší sranda je, že nový auta žerou tolik co ta stará, protože všechny ekoteroristický kurvítka samozřejmě spotřebu zvyšují..

        0 0
        • mirabike  

          žerou víc né kvůli ekonomickým kurvítkům, ale jednak kvůli energeticky náročné elektronické a luxusní výbavě, ale hlavně kvůli hmotnosti – auta na který jsme byli zvyklí vážily většinou do tuny, 105ka co uměla jezdit za 5L vážila 870kg a dnešní srovantelně velký a pohodlný auta mají přes 1500kg a stejným stylem, rychlostí a akceleracema se s nima dá jet za 6L – v tom vidím dost značný pokrok ;-)

          0 0
        • Otto96  

          Je to tak, já budu jezdit Renaultem 4Gtl. Akorát se bojím emisních zón, do města sice nechci moc jezdit, ale přece jenom se to občas hodí. Ale i to se dá vyřešit, např. veteránskými čísly, navíc na R4 a Citroeny 2cv nabízejí dodatečnou montáž katalizátoru v Německu.

          0 0
    • Georrge  

      dyk podle EU je diesel ekologický, tak to ti smrdí ta ekologie, bo na ňu nejsi zvyklý!

      0 0
      • nitraq  

        Ti teda pěkně děkuju:)) Než jsem to otevřel, tak jsem celkem efektivně kreslil v cadu, jak jsem kliknul na odkaz, tak jsem zkejsnul na hodinu na trubce a šel spát.

        0 0
        • kali222  

          jo hele to se mi stava taky. co hur nekdy i u wikipedie. :) nejvic s historii. :)

          0 0
          • nitraq  

            Wikipedie a trubka jsou největší zla internetu. Člověka až děsí, kam je schopnej se postupně proklikat přes odkazy v článku nebo nabídnutý videa na konci:)

            0 0
            • kali222  

              jj tu udalost, tam vyrobek. pak se dozvis, ze je to strejda vyznamnyho…ale kua, jak vyznamnyho neznam. klig! klig! hodina v … :D

              0 0
      • beavis  

        Tohle bych pustil eurokomisarum pres emise:-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        hezky:)

        paradoxne ty splodiny z tatry jsou (udajne) mene nebezpecne nez z modernich aut (zamerne nepusi diesel/benzin), bo castice maji vetsi velikost a tak se rychleji urazuji a jsou lepe zachycovany epitelem v dychaci soustave…

        0 0
        • beavis  

          Tyhle videa nikdy neomrzej;-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            to ne,ale nazivo je to tak nejak lepsi:)

            0 0
            • beavis  

              To kazdopadne!

              0 0
            • nitraq  

              To si říkám už asi tři roky:) Příští rok se už musím na nějakej ten truck trial vypravit:)

              0 0
              • jIrI___  

                Přijeď v zimě na pár hodin dne do Ostravy, výsledek nasycení dýchací soustavy bordelem bude stejný jako bys stál na truck trialu v prvních řadách :D

                0 0
                • nitraq  

                  Exhalace můžu nacucat i v Praze u magistrály, jde o vizuál:P

                  0 0
    • mais  

      Podle ekoteroristů má dneska moderní benzín horší emise než nafťák s kurvítkem filtr pevných částic..takže i ADAC se snaží o to, aby benzín s přímým vstřikem a turbem dostal filtr pevných částic

      Jen by možná autorovi neškodilo si problematiku nastudovat než o tom začne psát, takhle je to jen populisticky vyznívající bonmot

      0 0
      • James.Sniper  

        A to si jako fakt myslíš, že autor má křišťálovou kouli, aby si mohl v roce 2007 nastudovat problematiku emisí (naftových/ben­zínových motorů) v roce 2013???

        0 0
    • venabch  

      Nekomu snad nevoni vune (spis smarad) hranolek a rizku, kaufland mel ted naftu za 20 kc no nekupte to.

      0 0
    • petrun  

      Nic proti turbodieselům ale měl jsem možnost po dobu několika měsíců pořádně protáhnout oktávku 2,0 TDI a oktávku 1,8 TSI. Ten benzín je mnohem zábavnější než nafta. Líbí se mi motory které jdou s patřičným zvukovým projevem ochotně do otáček. A přeceňovanej turboefekt je při sešlápnutí plynu až na podlahu nádherná hračka. U TSI je řazení doslova droga. Tenhle pocit mi u TDI trochu chyběl.

      0 0
      • vili  

        Předpokládám, žes s tím jezdil obojím podobným stylem. Tušíš jaký byl rozdíl ve spotřebě? Ta 1.8 tsi je pro mě horkej adept na další motor a na to jaký má výkon se s tím dá jezdit i celkem s rozumnou spotřebou (alespoň dle info od kolegů co ji mají).

        0 0
        • ¨MZ  

          Já bych to viděl rozdíl 2 litry, co jsem se o to před třemi lety zajímal. I s 1,8TSI se nechá jet klidnou jízdou pod 7, ale s TDI tak pojedeš pod 5. Což je při mých 20 000km/rok nezanebatelná částka 15 000kč za rok a to rozhodlo. Jinak jsem o té 1,8 taky hodně přemýšlel a už jsem byl skoro rozhodnutej, že se na jednu pojedu podívat, do rána jsem si to ale rozmyslel.

          Kdyby byla spotřeba ± stejná, tak si TDI nekoupí nikdo, TSI je samozřejmě mnohem lepší zábavnější motor. Ale taky to není zrovna vzor spolehlivosti, doporučuju pohledat na forech zkušenosti s tímhle motorem.

          0 0
        • petrun  

          Já jezdím s rozdílem okolo 4 litrů. U 1,8 TSI hodně záleží na stylu jízdy. Dynamickou jízdou při dodržování předpisů s lehkou nohou 9,5 litru. Při jízdě brzda plyn s maximálním využitím otáček a výkonu motoru až 16 litrů. Tak ale moc často jezdit nejde, ŘP by ti nevydržel ani týden. TDI při lehké noze 6 litrů, při extrému okolo 10 litrů.

          0 0
          • Greyhound  

            To jezdis asi podle nejakejch jinejch predpisu – za 9.5 jezdim celkem dynamicky s benzinovym trilitrem, jestli tolik zere 1.8 tak je to teda celkem smutnej pribeh.

            0 0
            • petrun  

              Střídá se na tom 7 řidičů a pod 9,5 litru se ještě nedostal nikdo.

              0 0
          • xshreck  

            jak casto menis brzdy?

            0 0
            • petrun  

              Neřeším, mění firemní mechanici. Když střídáš víc aut moc si toho nevšímáš :-)

              0 0
            • petrun  

              Víc trpí pneumatiky. Když to pořádně okotlíš TSI si hrábne i na trojku.

              0 0
        • kesu  

          s mojí nohou vycházelk rozdíl mezi 2 až 3 litry..

          0 0
    • Mr.Dan  

      Kdyby tu snad ještě někdo pochyboval o tom, že nafťáky kouří, smrdí a otravují lidem život (servisem i co se zdraví týče), ať se postaví nejlépe v Pze na rušnou křižovatku, např. I.P. Pavlova. Nevím proč zrouna v našem hlavnim městě má 95 procent lidí osobáky s chrochtlem pod kapotou, když se v tom městě pak absolutně nedá dejchat! Jinde po světě tenhle trend není tak silnej, to jen idiotský šetřílci čecháčci maj dojem, že ušetří miliardu za rok, když budou chrochtat se spotřebou o litr až dva nižší. Přitom brutální částky za servis filtrů (DPF nebo EGR ventil ad.), turba apod. tuto rádoby výhodu přinejmenším anuluje či většinou díky neumu řidičů a nekvalitě český nafty spíše výrazně změní ve prospěch zážeháčů.

      Kvůli těmhle vyklobancům se pak nedá po velkejch městech a silnicíh ani pořádně jezdit na kole – je to „díky“ nim spíš o zdraví než pro zdraví…

      P.S. sám vlastním turbobenzín, který testován v roce 1992 v Londýně vypouštěl z výfuku čistší vzduch, než jaký nasával! A není to fake, když tak můžu hodit odkaz.

      0 0
      • xshreck  

        uka odkaz :) co to je zac?

        ale mas v tom pravdu, ja treba s chrochtou po meste nejezdim to vytahuju radsi kolo a nase nafta je bidna, uz ten zvuk jak se zmeni po natankovani lepsi nafty a jak to pak rozdilne jede…

        0 0
        • šimlos  

          Nejenom jede ale na zahraniční „západní“ naftu ujedeš i víc kilometrů na nádrž. Je to trapný,taky jsem tomu nevěřil, ale je to tak. Otestováno letos při návratu z Francie.

          0 0
          • xshreck  

            ja projel podlednich 500l na zahranicni taky… ujedu vic to mas pravdu. mozna to bude mit vliv i nna smradlavost :)

            0 0
      • jIrI___  

        Tak tak, nafta patří do kamen.

        0 0
      • Tomínos  

        Počkej počkej, ty máš turbo benzín a nedokážeš pochopit proč si někdo koupí turbo naftu, protože oprava turba ty výhody nafty sundá? Zvláštní…

        0 0
        • xshreck  

          ja zase nechapal proc v jednom turbobenzinu co ma kamos je dvouhmotovy setrvacnik…

          0 0
        • Mr.Dan  

          No protože nejde srovnávat kvalitu a životnost turdodmychadel, kterýma se osazovaly auta před 20–25 lety, a těch ošizenejch miniturbíček, co se montujou nyní, ať už do turbochrochtáků nebo turbobenzíňáků. A k tomu všemu spaliny z turbodehtu mnohem úspěšněji zanášejí a oddělávají ložiška turba. BTW v mym obstarožním voze (r.v.88) je turbo a vše okolo stále původní, vyměnit jsem musel jen váhu vzduchu (2 litry). Jde o Saab 9000, přičemž to o tom londýnským vzduchu bylo testováno na o něco mladším voze s 2.3 turbem (B234L) a řízením motoru Trionic.

          0 0
          • Mr.Dan  

            Tady místo bLondýna aspoň způsob, jakým jeden Saab čistí výfukový spaliny jinýho dvoutaktního dědečka.. :) http://www.youtube.com/watch…

            0 0
          • Tomínos  

            Tak víš co udělej, zavři se se svým autem do garáže nastartuj a jdi se do auta vyspat. Pokud se probudíš, můžeme o tom čistým vzduchu diskutovat.

            0 0
            • Mr.Dan  

              Jasně, ale v tom případě si nakup 100 litrů Evianu a vypij to naráz. ;) Všeho moc škodí, ať je to cokoliv, takže tohle není argument. Ale já vim, žes to myslel z p**ele, takže poho..

              0 0
              • jIrI___  

                Tys zase myslel z ****** to o tom čistším vycházejícím vzduchu z výfuku, takže jste si kvit ;)

                0 0
                • Georrge  

                  vždyť má pravdu, pokud je ve vzduchu dost bordelu, jakože v londýně bývá (stejně jako v našich velkých městech) tak po protlačení takového vzduchu motorem, a všemi filtry které tam jsou, ten vzduch může být čistší… bude v něm víc CO2, ale saze a další bordel ubyde, takže bude čistší.

                  0 0
              • Tomínos  

                Já po tobě nechci abys ten svůj čistej vzduch z výfuku dýchal rychleji než normálně dýcháš, ale jestli tě to uspokojí koupím si evian a normálně co piju, tak místo toho budu pít 8 hodin evian, myslím, že mi to výrazně neublíží. Schválně co řekneš po 8 hodinách dýchání svého čistého vzduchu z výfuku ty.

                0 0
                • Georrge  

                  což by samozřejmě bez problémů šlo, kdybys ty spaliny znovu obohacoval o kyslík.

                  0 0
                  • Tomínos  

                    Tak bavíme se o spalinách nebo o vzduchu? On tvrdí, že z výfuku jde čištší vzduch. Ne že to za vzduchu přepálilo hrubší nečistoty.

                    0 0
                    • Georrge  

                      čistší vzduch než jaký do motoru vstoupil, pokud tam vstoupí bordel (který ve vzduchu ve městech běžně je) a ten odstraní filtr v motoru, tak vyleze čistší vzduch…

                      jinak pokud bys ty spaliny obohacoval o kyslík (ne ředil vzduchem, ale jen přidal kyslík, aby ses neudusil), tak ti z toho nic nebude, spaliny neobsahují tolik bordelu aby ti to za 8 hodin něco udělalo, spalinama se neotrávíš, ty se v té garáži udusíš bo nemáš kyslík, to je trochu rozdíl…

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        nemas pravdu…abys v te mistnosti prezil, tak musis jeste filtrovat CO2 a ne jenom rpidavat kyslik…

                        0 0
                        • Georrge  

                          proc? CO2 neni jedovate

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            no…prostě ono to není tak černobílé a jak je něčeho více, tak nastanou problémy…

                            Efekty CO2 na člověka:

                            Pod 1,5% – Alespoň krátkodobě neškodný, patrně v mezích adaptace.

                            3–6% – Prohloubený dech, po delší expozici poruchy nočního a barevného vidění. Lze předpokládat zhoršení fyzické a psychické výkonnosti. Alespoň u zvířat bez trvalejších následků.

                            6–15% – Neschopnost dýchat, zvýšený tep, bolesti hlavy, pocení, neklid, poruchy vidění, zvracení, bezvědomí. Může vést k poškození zdraví.

                            30% – křeče a bezvědomí

                            40% a více – smrtící účinky během několika hodin. Poškození plic, srdce, mozku.

                            0 0
                          • StuntJ  

                            jedovaté není, ale blokuje výměnu kyslíku v.s. krev …

                            Můžeš se někdy stavit, dám ti dýchnout pár loků čistého CO2 z bomby a pak mi můžeš poreferovat o jeho nejedovatosti …

                            0 0
                            • Tomínos  

                              Ne, je to čistý vzduch a basta. V podstatě ideálni recept na řešení smogové situace v ostravě je dovízt tam saaby, nastartovat je a držet pod plynem, ony ty auta ten ostravský vzduch vyčistí.

                              0 0
                          • cabbage  

                            Od určité koncentrace je také škodlivý.

                            0 0
    • mikš  

      nemám čas ani sílu číst 525 příspěvků předemnou,myslím že je to tu zas téma o houně.Smrad z výfuků je přímo úměrný tech.stavu auta bez ohledu jestli je to diesel nebo benzín.Ze zkušenosti mám pocit že víc páchnou starý benzíny,hlavně 2takty.Dieslů bez katalizátorů asi moc nejezdí,a hlavně na kole jezdím tam kde auta nepotkám.

      0 0
      • jIrI___  

        Pravda, dieselů bez katalyzátoru moc nejezdí, ale těch dvoutaktů jsou plná města :)

        0 0
        • mikš  

          jenom před průmyslovkou odhadem 20–25 skůtrů a malých motorek,to samé dalších 12 středních škol a učnáků v Pb.Věř mi že denně před osmou to tu hezky voní.

          0 0
          • jIrI___  

            Tak to pak chápu :). V Ostravě se tahle skůtrová móda zatím nějak nerozšířila (marně přemýšlím, kdy jsem tam vůbec viděl nějaký skůtr), takže jsem na to nějak nemyslel.

            0 0
            • mikš  

              Myslím že smrad z naft¡áků v je v Otravě ten nejmenší problém :D

              0 0
            • Smazaný účet  

              ja se dycky povabim, kdyz vidim masiny studentui parkujici pod vlajkama:)

              0 0
    • Tomcat  

      Klid já bych to neřešill oni soudruzi z Bruselu to zařídí. Stále to smeřuje k tomu, že prostě stará auta bez ohledu druh motoru zaříznou. Podmínky pro vlastnění a provozování starých aut budou takový že je lidi raději mít nebudou. A pak žádný strach nová auta se tolika let taky nedožijí.

      To že se z toho EU následně pos… z nákladů je věc druhá.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Už i na Kubě zrušili embargo na nový auta :)

        0 0
        • Tomcat  

          Ano tam se zajisté nové auta z Evropy velice budou prodávat :-D

          0 0
          • Tomínos  

            Prý mají jiné značky Ford se tam bude prodávat pod jménem Kimčongil a vw bude Karlmarx o dalších automobilkách se zatím jedná..

            0 0
            • Smazaný účet  

              On např. Renault třeba něco ve stylu Dacia/Lada/Datsun vymyslí :)

              0 0
              • pepek  

                Renault byl fašista, ten je mimo hru. Čínské značky jako např: Dlouhý pochod, Che, nebo Granma budou to pravé pro tamní papaláše.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.