• Daffson

    Zdravim vsechny borce a borkyne.

    Jeste jednou chci podekovat vsem za inspirativni komentare ktere take prispely k vyberu meho noveho kola.

    Sehnal jsem konecne i relativne rozumne velkou „nadobu“ na vse potrebne na sedlovku a ted uz opravdu do kola nehodlam minimalne do vanoc investovat ani korunu. Co me ale preci jen trochu lezi v zaludku a na mysli jsou dve veci:

    1. Helma
    2. Bryle

    Ad1) Helmu jsem si kupoval pred asi trema lety v Lidlu (kryz jsem se rozhodl jezdit trochu vic), protoze ta co jsem mel byla opravdu hodne stara a spatna a ani se nedala vzadu stahnout. Ted mam uplne beznou Crivitku. Nemohu si stezovat ze by me nekde tlacila nebo tak. Je pohodlna. Jen si nejsem moc jisty zda je take dost bezpecna. V kolech jsem se tak nejak orientoval a orientuji, ale co se tyce helem, tak tam vubec netusim. Pan v prodejne co jsem kupoval kolo mi rikal ze je to jako kdybych mel kulicha :-))) Poradte prosim. Jak to tedy opravdu je? A kde je takova cenova hranice kde uz zacinaji byt kvalitni helmy?

    Ad2) Bryle mam lehce do modra – ne moc proti slunci – spis vubec. Ty jsem kupoval ve Sportissimu asi za 139,– Kc a jen proto abych netrefoval musky do oci. Sedi mi pritom perfektne nicmene skla jsou uplne nanic a rekl bych ze skrz ne nevidim uplne ostre a taky by bylo fajn mit o par stupinku tmavsi. V prodejne jsem zkousel bryle asi za 2300,– a ty se jakoby zatmavovaly samy – to by mozna nebylo spatne ale pres 2000 se mi do bryli davit moc nechce – nevim no. Dejte prosim nejake dobre rady – stejne i zde – jak je to s financemi.

    Dik moc predem,

    Dafson

    0 0
    • Bombos3  
      1. Pána v prodejně poslat do ******. Přilba z LIDLu je srovnatelně bezpečná jako „kvalitní přilba ze sportovního obchodu“.

      Pokud sedí a není ani po 3 letech nabouraná, tak není důvod k výměně.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • koldas  

      Jak bylo napsáno výše. Pokud ti sedí a není prasklá, tak je to ok. A brýle taky moc řešíš. Voz ty co máš a pokud jsou nějaké lepší, tak si kup na kolo levnější…

      Decathlon má brýle za 100 Kč a na kolo stačí, teda pokud nejsi profík…

      Já helmu vždycky testnu v obchodě a pak objednám z netu, za podstatně jinou cenu…

      PS: pán v obchodu taky potřebuje prodávat

      0 0
    • okam_z_brna  

      Ad 1) Helmu jsem dřív měl Specialized Echelon, r.v. nějakých 2009 a vozil jsem ji do letošní sezóny. Seděla mi dobře, stála tehdy cca 2300. Váha 340 gramů každýho udivila, ale že by mě z toho bolelo za krkem, to rozhodně ne. Měl jsem problémy, že mi hned začal stíkat pot do očí. Letos jsem koupil Bell Stratus za prakticky stejný peníze, akorát z Německa (u nás 3300 Kč, bez MIPS) a rozdíl neuvěřitelný. Helma větrá a pot mi teče jen výjimečně. Takže za mě má význam jen to větrání, který bude lepší než u Lidlu. Ale samozřejmě pokud budeš kupovat něco do 2000, tak ten efekt nebude takovej jak u dražších.

      Ad 2) Brýle voz jaký chceš, klidně obyčejný z Decathlonu. Já si pořídil Oakley a ikdyž byly drahý, tak zase komfort je absolutně někde jinde, proti R2 Wheeler, který jsem měl dřív.

      0 0
    • Biermann  

      Tak obecně koukni jestli má nějakou certifikaci, ale předpokládám, že by měla mít, aby se vůbec mohla prodávat.

      Current bike helmet standards include:

      CPSC: Every bicycle helmet sold in the US must meet our national standard.

      ASTM F1447: Identical to CPSC.

      Snell B90-S: Essentially identical to CPSC.

      Snell B95: More stringent than CPSC, but little-used.

      CEN or EN1078: The European standard. Permits lighter, thinner (less protective) helmets than any of the above standards.

      A pak už je to asi o tom, aby seděla a aby ses v ní moc nepekl a nebyla zbytečně těžká. Osobně preferuju spíš helmy od prověřených firem, mám pak lepší pocit, ale může to být pocitovka a je otázka, kolik člověk platí za značku.

      Ohledně brýlí bych zase bral co ti sedí. Samotnému se mi jezdí podobně s RP za čtyři tisíce jako s R2 za tisícovku. Pokud jezdíš za různých světelných podmínek, tak koukni po fotochromech (pořídíš i kolem tisícovky), jestli jezdíš jen za pěkného počasí, tak můžou stačit i jen sluneční. Jen nutno myslet na to, že v přítmí létají mušky a hodí se tak mít brýle vždy. Za mě jsou pak lepší brýle bez horního rámečku, protože ten mi zbytečně zavazí ve výhledu.

      0 0
    • milan.v  

      Lidem jako ty s klidem doporučím Decathlon – levné a vyzkoušené, dražší řady jsou v lecčems srovnatelné s renomovanými výrobci.

      0 0
    • Vrci  

      Souhlasím s tím co bylo napsané přede mnou. Pokud helma nemá na sobě šrámy a za sebou pád, není nutné ji měnit. Pokud se do výměny pustíš, je hezké si udělat radost, zkoušej věci společně, aby helma do brýlí netlačila nebo ty kvůli ní někam nesjižděly.

      0 0
    • Daffson  

      Tohle tema bych take rad uzavrel tim, ze jsem zatim zustal verny svoji Crivitce z Lidlu, ale mozna se po nejake solidnejsi helme v budoucnu kouknu. Uprimne reknu ze jsem zkousel vsechny helmy co meli v Decathlonu a ani ty nejdrazsi mi pocitove nesedely lepe.

      Ohledne bryli jsem uplne nahodou nasel na silnici cerne z Decathlonu a perfektne mi sedly. Az pak jsem zjistil ze to jsou ty za 99,– Kc…musim rict ze me celkem prekvapily. Ale jsou az moc tmave, tak jsem koupil jeste jedny zlute a jedny uplne pruhledne/neutralni a jsem maximalne spokojen.

      Krasny den,

      Daffson

      0 0
    • plysovykozisek  

      Hlavně je potřeba si uvědomit, že každý nemáme stejnou hlavu, ta helma co vyhovuje někomu, nemusí vyhovovat tobě. U brýlí je to stejné. Každému vyhovuje něco jiného. Helmu můžu doporučit něco od Specialized mě osobně vyhovují dokonale. Brýle za mě fotochromatické, aby se rychle zatmavovaly a zesvětlovaly do 2000 asi od Rudy Project, ale chce to vyzkoušet jak ti sednou.

      0 0
      • milan.v  

        No, pokud mu vyhovují brýle za 100,– Kč a helma v ceně dražšího oběda, potom bude hodně skromný a nenáročný…

        0 0
        • mr.antik  

          Je jasný, že na přehlídce s tim parádu asi neudělá, ale z pohledu uživatele proč ne. Na té helmě z Lídlu vyloženě nic špatného není a brejle jsou celkem individuálníl záležitost.

          0 0
    • Kosíček  
      1. Helma – pokud sedí, tak v pořádku. Jen bych kontroloval, jak je stará. Pokud hodně jezdíš v létě, tak bych ji po 3 letech vyměnil. Přece jenom slunce ničí plast a stává se křehčí a pak bezpečnost není velká.
      2. Brýle bych především používal s kvalitním UV filtrem – nemá to nic společného s tmavými skly. V poslední době je toho UV záření více.
      0 0
      • jIrI___  

        Sportovní brýle bez UV filtru se snad ani nedají sehnat.

        0 0
        • nooski  

          Ona je to totiz vlastnost toho materialu, ze ktereho jsou skla vyrobena.

          0 0
      • vanderpoel  

        no pockej, 3 roky? helma je sice kryta plastem, ale na ten polystyren zas az tak nesviti, ne?

        0 0
      • Bombos3  

        Podle stejné logiky bych měl každé tři roky vyměnit nárazníky a zrcátka na autě, brýle a mnoho dalšího. A to nehovořím o tom, že zmíněné věci jsou na slunci a venku podstatně větší množství času než přilba na kolo.

        Pokud ten plast nejeví známky křehnutí (praskliny, značné vyblednutí, apod.), tak nevidím důvod měnit.

        Samozřejmě za předpokladu, že přilba nezažila žádný větší náraz, například od gumové paličky.

        0 0
    • scota  

      Za slušnou helmu a brýle považuji např. od značky Uvex.

      0 0
      • Youda  

        Tak zrovna UVEX mi bohužel nesedí. Nejhorší je že ta helma se musí vyzkoušet a u nás nikde velká nabídka jiných značek není.

        0 0
      • theedge  

        Taky doporucim Uvex. Vozim helmu Uvex Quatro a je perfektní.

        Co se tyce bryli tak za mne to je jedna z nedulezitejsich veci co mam na sobe a je to jedna z veci na ktere bych nesetril. Rozhodne doporucuju fotochromatiky – nemusis pak resit jestli sviti mebo ne. Kvalitni skla udelaji strasne moc. Pred tim jsem jezdil uplne levne bryle taky za cca stovku a pak jednou vyzkousel bryle s kvalitnimi skly – je to nebe a dudy co se tyce ostrosti, detailů a viditelnosti ve stinech.

        Takovy bryle samozrejme nestoji stovku a ani tisicovku ale urcite to stoji zato.

        0 0
    • mattew1  

      Mate nekdo zkusenosti s temito brylemi ?

      https://m.aliexpress.com/…1651473.html?…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.