Škrtání pedálem o zem u fullů...

12 nepřečtených
  • Madrid

    Zdravím všechny, a rád bych se zeptal jezdců na fullech, jestli při jízde terénem pociťují větší náchylnost ke škrtání (zavadění) pedálem o zem, než na svém předchozím HT. V rámci předkupního testování fullů jsme včera s kamarádem vyjeli na Scottech (byl to Aspect FX 25, protože uvažuju o Geniusu, ale ten u nás nepujčují - a Aspect má dost podobnou geometrii). Já sice problém pociťoval jen omezeně, protože jsem ze svého starého HT zvyklý na nižší střed, on si ale při přechodu z vyššího HT hodně stěžoval. Je fakt, že laickou logikou mi přijde pravděpodobné, že se full při práci zadní stavby často dostává středem, a tedy i klikami, k zemi blíž než srovnatelný HT, který má vzdálenost konstatní. (Upřesňuju, že vzdálenost střed šlapací osy – země je u tohoto Scotta (vel. XL) 33 cm, sag tlumiče jsem naměřil 2 cm (zdvih má tabulkově 110). Můj starý HT Mongoose Newman (L) má tuto vzdálonost 30,5 cm. Vzdálenost ale samozřejmě ovlivňují pneumatiky, takže jde jen o orientační čísla.) Díky předem za jakékoli postřehy.

    0 0
    • Smazaný účet  

      já nevím, tohohle jsem si u fullu nikdy nevsiml, spíš právě když jedu tak je těžiště výš a kolo mi přišlo víc vratké, hlavně v prudkých sjezdech jsem si připadal vysoko. ale je to jen ozvyku.

      a samozrejme na každém kole si musí člověk hlídat aby neškrtl třeba o pařez… to se mi stalo kdysi hoodně dávno když jsem ho v trávě neviděl a ulomil jsem si polovinu plastovýho pedálu. to bylo na mém prvním horáku olpran titania…

      0 0
      • werža  

        stalo se mi to to samé akorát sem si polámal malíček na noze,nepřeju to nikomu zažít.

        0 0
    • Pablo  

      Stejná zkušenost, v terénu kolo přejezdem přes překážky propruží a střed se dostane asi níž než na HT, ale neměřil jsem přesný hodnoty. Naštěstí napoprvé se mi to stalo při výjezdu na takový hliněný břeh, takže jsem kliku zabořil do měkkého. Teď ale mám docela strach a některý výjezdy s velkýma kamenama mám tendenci vzdávat, abych neprásknul klikama.

      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        To je u fullu docela kontraproduktivní, ne? Ten by na to měl bejt dělanej víc než HT! Já mám s fullem zkušenost opačnou – jsem pořád – i v terénu výš (aspoň pocitově) než na HT – ještě jsem nebouchnul pedálem o zem. Jinak u HT taky není střed pořád stejně vysoko – teda pokud máš přední vidli odpruženou ;-)

        0 0
        • Pablo  

          Vyjedu a sjedu mnohem víc než na HT, takže kontraproduktivní ten full není. Jde o spc. případy, kdy se třeba najíždí na velký vypouklý kámen, zadní kolo narazí na tu hranu kamenu, stavba propruží a tu jistotu, že to vyjde, už nemám. V praxi jsem zatím kvůli tomu slezl preventivně jen jednou, ale ten pocit nejistoty proti HT jak to vyjde tam je.

          0 0
    • Dados  

      Hlavně to bude dost rozdílný podle výrobce. Já jsem zatim nic takovýho nezaznamenal…

      0 0
    • xetron  

      do zatačky nenecham přece nohu napnutou k zemi a těch zataček, kde bych šlapal a šel do takove pozice je minimum. Určitě jsem nezaznamenal více škrtani na Fullu než na HT

      0 0
    • cabbage  

      Sem tam se stane.. obvykle ve výjezdu při nájezdu na vyšší kořen, když vyjde blbě otočení klik..

      0 0
    • MlokCZ  

      Sem tam se stane, zvlášť když mám ve výjezdu vidlici sníženou na 100mm a k tomu současně přijde nějaká větší překážka a propruží více zadní stavba.

      0 0
    • pitos  

      je to myslím bežná věc,zaznamenali to skoro všichni které znám co přešli na full…a všichni se s tím brzo naučili jezdit a škrtání předcházet…ale občas se to i tak stane.

      0 0
      • MlokCZ  

        Ono by to ani jinak nešlo. Když vezmu, že takových 8–10cm dám zdvihu běžně i někdy při šlapání, tak bych musel mít střed o 10cm výše než mají HT a to samozřejmě už není možné a byl by hrozně vysoko (mám cca o 5cm výše než je obvyklé u HT).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.