• Mr.Cookie

    mám takovou asi dost hloupou otázku…mám starýho Kelly'se (tušim 2004) a rozhodnul sem se koupit Crossridy a předělat řazení na devítistupňový, ale když sem koukal na zadní stavbu tak sem trochu znejistěl s tim, jestli tam tu devítistupňovou kazetu nacpu, protože teďka je tam jenom šestistupňová…pude to nějak????

    0 0
    • kubad  

      mělo by to jít

      jen pro jistotu vnitřní šířka mezi patkama má být +/-135mm

      0 0
    • R4YNE8  

      Pro jistotu se raději zeptám vás zkušenějších.

      Chtěl bych si nechat zaplést kola Remerx Dragon + Shimano Deore náboje + nerez dráty, konkrétně se jedná o tento set není problém si připlatit ani za tento set na lepších nábojích.

      Původní kola jsou na „stařeckých“ nábojích Shimano HB-TS30, mají ještě šroubovací mechanismus (nemají upínáky), bylo na nich šroubovací vícekolečko pro 6 rychlostí. Bohužel je to bláto a kola nejsou na moji váhu (85 kg) stavěna.

      Dal bych je na ocelový rám (2000), který má ± 132 mm na zadní části a přední pevná ocelová vidlice má 110 mm místa pro náboj. Nepochybuji moc o tom, že bych tam to zadní kolo silově nedostal, ale mám spíš strach o to, jestli dlouhodobě vydrží zadní část rámu nebo abych nějak neublížil kolům.

      Takže moje otázka zní, jestli tam to zadní, přední kolo bez nějakých „fatálních“ následků dostanu nebo jestli se raději obrátit na servis či prodej nerealizovat. Díky

      0 0
      • R4YNE8  
        • koupi
        0 0
      • Vilém  

        Jsi si jisty tema 110mm predni vidlice? Krom vidli s 20mm osou, jsem v zivote takovou roztec nepotkal.

        0 0
        • R4YNE8  

          Pravda, přesný rozměr je 114,4 mm přes šupleru (posuvné měřítko). Teď už by to mohlo sedět ne ? Zadní má těch 132 mm.

          A jinak by s montáží těch nových kol nebyl problém ? Zadní stavba je celkem pružná. Jen, abych rám či kola nějak nepoškodil.

          0 0
          • Vilém  

            Tak to opravdu netusim co mas za vidlici. Standartni rozmer je 100mm, mereno vnitrkem mezi patkama.

            Zadnich 132mm je pravdepodobne pro 130mm nabu. U oceloveho ramu, bych nemel strach, ze nepujde o 1,5mm na kazde strane roztahnout. Spis bych mel strach, zda jsou dostatecne masivni zadni patky, zda to nejssou nejake tenke plechove, u tech byva s rychloupinaci nabou problem, nedrzi v nich poradne.

            0 0
            • R4YNE8  

              Aha, špatně jsem to pochopil. Teď je to zajisté ještě horší, podivnější :D

              A může to až tak vadit ? Stáhlo by se to upínákem ne ?

              Jinak kvalita zadní stavby nebude asi nic extra. To komplet poskládaný kolo stálo svého času 7000,–. Ale zbyde z něj jen ten rám, jinak jsem už hodně věcí vyměnil. Zbyly vlastně jen ty záplety, pevná vidlice a rám.

              0 0
              • R4YNE8  

                Teď jsem to byl schválně přeměřit s mými koly a ten rozměr je stejný, takže jsem to asi divně měřil :)

                0 0
                • R4YNE8  

                  A ještě doplním, že se jedná o kolo Superior Spitfire, obrázky či data jsem nikde nedohledal.

                  0 0
                  • Vilém  

                    No ja zepar fotek nasel a jsou tam presne ty mekky, plechovy patky, co jsem popisoval.

                    0 0
                    • R4YNE8  

                      Není tam můj model. Jsou tam ještě snad předchůdci. Tady posílám fotky http://r4yne8.rajce.idnes.cz/Kolo

                      0 0
                      • R4YNE8  

                        Je to taky tak špatné ? Klidně doporučit i jiná „slušnější“ kola, která bych mohl použít. Ale nikde jsem nic nenašel. Rád bych něco na ořech, když už :)

                        0 0
                        • Vilém  

                          Ono nejde ani tak o ty kola, ale spis o to, ze nemas jistotu, ze zadni kolo bude spolehlive drzet v takto provedenych patkach.

                          0 0
                          • R4YNE8  

                            Takže upínácí mechanismus není tak spolehlivý pro tento typ patek ? Myslel jsem právě, že upínák stejně jako matka dotáhne kolo dostatečně, zabezpečí ho a že by s tímto žádný problém být neměl. A rám se mi taky nezdál nikterak špatný, proto jsem ho použil. Chtěl bych právě z tohoto kola udělat singlespeed, druhé kolo do horšího počasí. A ty záplety, co mi u něho zbyly, jsou opravdu k ničemu. Stačilo kolo trošku projet po polní cestě a mohl jsem centrovat, podotýkám, že nemám v plánu jezdit náročnější terén, byla to opravdu jen trošičku kamenitá cesta a ono tohle.

                            Pak zbývá ještě možnost sehnat si nějaký lepší ocelový rám s pevnou vidlicí. Ale upřímně zase nechci nějak moc investovat a myslel jsem, že by stačily koupit ty kola a byl bych spokojený.

                            0 0
                            • Vilém  

                              Pro rychloupinak jsou udealni patky ktere maji svisly vstup a aspon kolem 5–6mm sirky. Tyto se zkosenym vstupem, ktere jsou z obycejneho plechu, muzou delat vicero problemu. Patka muze byt uzsi, nez precuhujici konec rychloupinaci osy, tzn. upinak nejde dotahnout, musi se obrousit osa, nebo vypodlozkovat.

                              Pokud to chces na singla, tak tam bych z toho mel tuplem strach, precijen tam clovek zabira na krev a neni problem s tim kolem hnout.

                              Osa na matky to sevre jisteji. Takze aby to fungovalo na 100% me napadaji dve varianty. Bud dat nabu s osou na matky, nebo poridit ram s vhodnejma patkama.

                              Pokud chces co nejmensi naklady, tak bych osobne sehnal nejaky starsi kolo, s kazetovym nabojem treba na 7mi kolo (byva 130mm), muzes si pohodlne naladit retezovou linku, jde do toho naaplikovat osa na matky, ktera spolehlive drzi. Takovy kola se spouste lidi vali doma, takze myslim ze sezenes (aspon 2 zadni se mi doma vali bez uzitku).

                              Jeste je varianta, ze sezenes sroubovaci singlespeed nabu s osou na matky, treba neco na tento zpusob (taky mi lezi doma:)).

                              0 0
                              • R4YNE8  

                                Pokud se ti doma něco válí, tak bych měl určitě zájem. Můj email mám vyplněný v profilu, tak jestli by si byl tak laskav a kontaktoval mě.

                                Mám dojem, že si i v jiném vlákně psal, že máš jeden pastorek pro klasický řetěz navíc (hodil by se mi 15–18 zubů). Pokud by si měl čas a nějak mi to na ten kazetový náboj nandal, případně rovnou dal vhodný typ pastorku (15–18 zubů), byl bych jedině rád. Aby se řetěz nekřížil vychází to ideálně někam na prostředek.

                                Dneska jsem se byl ptát po Jihlavě a nikdo mi nebyl schopný nabídnout pastorek (volnoběžku) pro klasický řetěž a ani žádný napínák vhodný pro ten rám. Takže jsem sehnal pouze nutné šrouby pro montáž rockringu od Shamana.

                                Jinak děkuji za tvoje rady ;-)

                                0 0
                                • R4YNE8  
                                  • respektive dal vhodný …
                                  0 0
                                • Vilém  

                                  Tak jsem prosel zasoby a mel bych tu 18z sroubovaci volnobezku Shimano na uzky retez, zadni diskovou, sroubovaci, singlespeed nabu a pak jedno komplet zadni kolo s kazetovym nabojem STX a 7sp orechem 130mm, zapletene na vyssim rafku Bayer, 32d. nerez vyplet hvezdonice.

                                  Fota ti poslu na mail, jen co se mi nabijou baterie do fotaku.

                                  0 0
                      • R4YNE8  

                        *ročník

                        0 0
          • JSt  

            tak to nesedi jeste o kousek vic :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.