• Eko914

    Může mi někdo osvětlit k čemu je dobrej siglspeed?! Vždyt je to krok zpátky jako prase… Nechápu tohle

    0 0
    • roud  

      máš to naprosto bezůdržbový kolo třeba do prace bych ho docela bral a naroky na výrobu sou 0 0 nic .o)

      0 0
      • náčelník  

        Právě ježdění do práce na SS je ten největší opruz!

        0 0
        • Pebe  

          takhle kategoricky bych to neřekl, záleží jak daleko to máš, jakym terénem a vhodností převodů…

          0 0
          • náčelník  

            Máš pravdu. Já na něm jezdil do práce po asfaltu přes město. Prostě trasa, kterou chceš mít co nejrychleji za sebou. Rovinku jsem neutočil a do kopečka jsem to skoro neurval. Po dvou týdnech jsem toho měl plný zuby. SS nezatracuji, ale beru ho jen jako zábavu, jet na něm, jen když mám chuť. Na každodenní povinnou cestu do práce ho nechci.

            0 0
            • Pebe  

              tomuhle rozumim, jenom jsem chtěl poukázat na tu kategorizaci. která se nehodí vlastně nikam…

              0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Nároky na výrobu sice 0 0 nic jsou, ale ty singly, co se tady objevujou jsou mnohdy dražší než plnohodnotný kolo :-)

        0 0
    • Pablos  

      Zdar, resilo se to uz tady www.bike-forum.cz/…5/forum.html#… a nemuzu souhlasit tady s roudem pac ty singlespeedy co jdou videt na netu to je sama pekne draha ocel nebo titan, tak jedine do prace pro zamestnance microsoftu ? :) …a muj nazor je ze to je blbost

      0 0
    • Volf  

      Nechápu ho taky a už jen z toho důvodu, že dneska existují krásný náby s převodovkou a tím ti umožní mít silnější skoro bezúdržbovej řetěz a přitom máš pořád možnost změny převodu. Singspeed je možná dobrej do Holandska nebo polabský nížiny.

      0 0
      • Vilém  

        Krasny naby s prevodovkou,za jeste peknejsi balik.Nexus ± 4000,– ,rohloff 25–30 kKc. Navic by to pak uz nebyl singl.

        0 0
        • Volf  

          sing by to nebyl, ale podívej se na nějakej citybike od Supa a možná změníš názor. Jinak s tím sigem máš pravdu, že už by to nebyl singspeed. www.superior.cz/…dy/bike.html?… Jen ho malinko odstrojit a dát třeba karbonovou vidli…

          0 0
          • Vilém  

            Ty supy znam a moc se mi libi.Chci si neco podobnyho udelat na 29" kolech s nexusem 8sp, na jezdeni do prace.

            0 0
      • Pebe  

        Nechápu, proč singly strkáš do rovin? Asi jsi na tom nikdy nejel :-(

        0 0
        • Volf  

          no na singlspeedu jsem jezdil už jako malej kluk, protože jsme po půdách hledali starý dámský kola na balonovejch gumách / dámský proto aby jsme nemuseli jezdit pod štanglí /, odstrojili z nich co šlo a a měli vlastně singspeed. No a protože chyběly převody, začaly se zaplítat volnoběžky s tříkolečkem a řazením na rámu. Takže ono někdy v roce 1974 kdy mně bylo 11 let jsme měli už MTB, jenže jsme to nevěděli. A vážně nevidím jediný důvod / kromě pózy / proč bych si měl pořídi tkolo s jedním převodem.

          0 0
          • Pebe  

            tyhlety řeši, že jsme jako malí jezdili všichni singlespeeda, to jsou leda výmluvy a nicnedokazující řeči. Taky jsem ve 4 letech jezdil fixku a rozhodně to neporovnávám se současnou zkušeností. Taky jsem jezdil do nějakých 12 let na singlu (Sobi 20) než jsem dostal Favorita s 2×5 převody, ale opět to nemůžu srovnávat se siblespeed MTB. To jsou jiná kola na jiné určení. Taky si netroufám říct, že jsem jsem jezdil stejný trasy na Sobi jako teď na MTB. Pokud chci k něčemu dávat svůj názor, měl by být něčím podložený a ne vařit z let minulých. Shoď kazetu a řazení, kup adaptér a napínák (investice kolem 700,–) a projeď si trasu, kterou považuješ na MTB s převodama za pohodovou. Potom napiš jaký to bylo…

            0 0
            • Volf  

              Ty máš singlspeed já mám oceláka. Oba jdeme proti proudu, ale to neznamená, že se musíme shodnout. Věřím ti, že singlspeed má svý kouzlo, ale já ho objevovat nebudu. Stejně jako si nikdy nepořídím sjezdovýho obranáře a nepustím se dolů ze sjezdovky. Toť vše.

              0 0
              • Pebe  

                v materiálu se koukám shodneme ;-) silničku už ocelovou má, na bike se chystám… jenom prostě vadí, že jsi na tom nejel a hned je to na nic a leda do Holandska nebo do polabí, ale to je imho to nejhorší, co se singlem můžeš udělat.

                0 0
                • karliner  

                  to by se měli dozvědět londýnští mesíci, že singlspíd je na placku to nejhorší, co se s ním dá udělat :-)))

                  co jsem si tak všimnul, tak ho tam jezdí 99% z nich, možná je to nějaká sekta cyklomasochistů ;-)

                  0 0
                  • Pebe  

                    tak mesíci v Londýně jezdí furtku/fixku, silniční či dráhovou(bez brzd). A my se tady bavíme o MTB singlspeedech ;-)

                    0 0
              • Vilém  

                Ja mam dva CrMo singly, tak jdu ja? :)

                0 0
          • náčelník  

            Proč jezdí někteří lidé na vysokém kole? Taky je to z dnešního hlediska nesmysl.

            0 0
      • nooski  

        U nás v Beskydech jsem se taky proháněl do roboty na singlu. Měl jsem převod 42/18 a 28palcová kola. Výhodou byly minimální nároky na techniku absolutní jednoduchost (brzdilo se na tom šlapáním dozadu) a bylo to tak hnusné, že to prostě nikoho nelákalo ukrást. Na takové převody se aspoň člověk naučí pořádně šlapat. Do kopce to chce sílu a ne bikové splašené točení nožičkama a z kopce se vezu, proč bych měl šlapat?

        0 0
        • fousek  

          Nooo a pak sedni na jednocep bez chytryho tlumice a uvidis jak krasne si se naucil slapat:-)

          0 0
      • hribik A1  

        …kym nezacne fukat protivietor :-)

        0 0
    • eXcream  

      sam na singlespeedu nejezdim ale porad nechapu proc ma kazdy potrebu se do toho nevazet ze je to neprakticke …

      kdo tu kdy zminil pri obhajobe singlu prakticnost? ja myslim ze uz tu bylo dost napsano aby KAZDY pochopil ze jde o pozitkarskou a srdcarskou zalezitost …

      0 0
      • fousek  

        Pozitkarkou? nejste vy trochu masochisti?

        0 0
        • cabbage  

          imho je to spíš taková známka punku…

          0 0
        • maxtor  

          Myslím si to samé, co ty, ale zároveň respektuji ty, kteří si prostě jízdu na SS užívají a mají z toho nějaký požitek, který já třeba nechápu, ale neberu jim ho. Prostě to ber tak, že jsou lidi, kteří jezdí na SS a hotovo. Začali by mě srat až v momentě, kdyby mi některý začal vykládat, že ON jezdí na SS a proto je něco víc než já. To se ale zatím nestalo a doufám, že ani nestane.

          0 0
        • JSt  

          a borec drtici na xcecku s 27 kvalty kopec s mlhou pred ocima neni masochista? temer kazdy sport vykazuje znamky masochismu ;-)).

          0 0
          • eXcream  

            asi tak nejak … to same se da rict o sjezdarich … proste kazdy od toho ocekava neco jineho

            0 0
      • DragON  

        Co si představuješ pod takovým pojmem praktičnost? Nadřít se do kopce jako kráva;-)? Požitkářská a srdcařská záležitost pro mě nejsou argumenty praktičnosti. A jednoduchost? Něco na tom je, ale sám si nepřipadám kdovíjak manuálně zručnej a přehazku sem si vždycky seštelovat dokázal. Třeba v Londýně je to hit – singly nebo skládačky se třema převodama – všude rovina, dá se to složit a vzít do metra, stojany na každým rohu, tam to chápu, ale nedovedu si představit jak na tom jezdím v Brně například z Vinohrad na Lesnou do práce.

        0 0
        • JSt  

          tak v tom dojizdeni do prace nevidim problem ;-). zadny argument nema smysl. tady je zbytecny argumentovat. bud te to oslovi nebo necha klidnym. a nekrut nad tim hlavou, pac vetsina singlistu ma urco i bajk s kvaltama, takze znaji obe strany, coz ty evidentne ne ;-p.

          0 0
        • eXcream  

          promin ale ty snad probuh neumis cist … ja preci souhlasim ze je to neprakticke (mozna za az na nektere specificke lokality a spravne postavene singletracky, napr okoli brna, ktere znam, mi neprijde zrovna singlespeed friendly) … pro me to spise vyjadruje pocit prekonani sebe sama, oslava mtb v jeho ciste podobe oprostene od technickych vymyslu … myslim si ze je to podobne jako poslouchani gramofonu, foceni a zpracovani bw apod., aneb vsichni vime ze to neni ta nejefektivnejsi forma ale nikdo nemuze uprit ji to jeji kouzlo … uvedom si ze vykonnostni (marathonska/chrti ckylistika neni jedina cyklistika)

          0 0
          • DragON  

            A, tak to asi opravdu neumím číst, omlouvám se. To, že maratonská cyklistika není jediná vím, jezdím stylem babka s nůší:-)), jen nevím proč se u toho ještě ztrhat na nějaké „ukrajině“, padron singlspeedu;-)).

            0 0
            • Vilém  

              tento komentar je teda dobre, zvlast kdyz kouknu na foto v profilu:)od te doby co je to foceny,uz nechces singla videt? :)

              0 0
              • DragON  

                Tak to zase pozor, na ďábla mi nešahej:-). To sme našli opřený u popelnic když sme byli na chatě a když sem se na tom vydal dopoledne do vesnice na nákup (tak jak su vyfocenej – včetně toho psa) tak se kvůli mě nějakej děda málem vyboural jak čuměl. Do vesnice byl skopec, to bylo vpoho, ale potom to dotlačit zase nahoru, to byla věc. Skončilo to opřený stejně jak jsme to našli a od té doby jsem silný odpůrce singlspeeda:-D

                0 0
                • coyot  

                  tak se koukni na myho singla, nevim kolik vazi tvuj tetrivek, ale mozna bude tezsi nez moje kona SS :-))

                  0 0
    • dancing dog  

      Mě se líbí singly-veteráni, jinak jejich smysl? Snad bych tochápal u jednoduchýho doma skoro zadarmo složenýho kola, sloužího k přesunu do práce nebo do hospody někde po cyklostezce podél řeky… Drahý značkový kupovaný singlspeedy považuju fakt za blbost, sorry…

      0 0
    • nadrazak 2  

      Singl má pro mne tyto výhody: 1,levný 2,menší údržba 3,levnější 4,nižší hmotnost

      0 0
    • Tomcat  

      údržba , spolehlivost , odolnost a ticho. Proněkoho i estetická hodnota, "umělecké dílo " je čistčí.

      0 0
    • JMT  

      ticho, kuli tomu si ho jednou poridim

      0 0
    • orca.1  

      Všechny dokonalé věci jsou jednoduché. Pro někoho krok zpátky, pro někoho krok dopředu…

      P.S. Kolega co nikdy nebyl nadšenec singlu po své první jízdě (30km:) prohlásil, že kdo to nezkusil, vůbec by o tom neměl vypouštět do éteru nějaká slova… :)

      0 0
    • mato tope  

      Už jsme na tohle téma dlouze a tuze odborně diskutovali.Já mám za to,že to může být dobrý a zajímavý svezení a vstupenka do klubu „těch na SS“ a to všichni máme rádi,proč někteří mají canony s šíleně drahou lefty a jiní jezdí na titanu,jsou JINÍ a o to jde,nejde o peníze,ale o členství v klubu bikerů,kteří vědí.........

      0 0
    • JJ  

      Ja na nem jezdim rad, ale jako jediny kolo bych ho nechtel. Na vylety se slecnou idealni, vyrovnaji se trochu sily:) A do vetsiny kopcu jsem rychlejsi, nez na svym GT.. Ale nesmi byt moc dlouhy:)

      0 0
    • well  

      Rád bych si SinglSpeed koupil a tak jsem si udělal na sobě takovej testík a naladil na svém kole vzadu 16 pastorek a vydal se na projížďku cca 35–40km (letos moje nejdelší – vím jsem ostuda). Je pravda, že jsem v závěru vyměknul a přehodil, ale i tak mě to nadchlo a celou cestu bavilo. Je to o překonávání sama sebe a když to holt nejde, tak slezu :-) . Taky se mi líbí, že to vrací do módy železo. Už mi ty všechny Hydronesmysly a uhlíky lezou krkem ;-) .

      0 0
    • kubad  

      Pro zábavu – tak jak každé jiné kolo.

      0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Tady se porad plete nekolik veci, co je singlespeed. Podle me plecka s torpedovkou na jezdeni do skoly hospy nebo nadrazi, kterou nikdo neukradne, nejni singl, i kdyz technicky ma jen jeden prevod (a ze se na ni najezdim dost a dost a nedam na ni dopustit). Singlik je kvalitni kolo pro radost. Pak jsou singly MTB, s volnobezkou, ktery tu uz par lidi jezdi. Zkusenost nemam a po pravde ani me tolik nelakaj. Pak jsou silnicni singly, jako fixed gear/furtka. To je rek bych zas neco docela jinyho nez MTB single. Ja si to chte zkusit, a tak kdyz v zime prisel cas na vymenu retezu a prevodniku a kazety na silnici, tak jsem si rek zkusim a uvidim. No a je tam ta furtka doted. Nejdriv to byla vyzva. Pak, po asi 300 km, jsem se to naucil. Jak tu nekdo psal, je to o pocitu. Je to daleko intenzivnejsi. Mas mnohem vetsi odezvu od kola, kolo ti nic neodpusti. Slapes blbe, a hned se to dozvis. Zacnes se flakat, a je to najednou mnohem vetsi drina. Ale ta jizda, kdy v absolutnim tichu jen tak lehce hladis prevodnik, to stoji za to. Ta jednoduchost bez vsech rozptylujicich bazmeku (teda brzdy nechavam a sundavat nebudu). No a jako bonus me to na biku posunulo nekam jinam. Umim lip slapat frekvencne, jet kde to drnca aniz bych vypad z rytmu, lip citim kopec a zachovavam rychlost. S prehazovackou a volnobezkou bych dojel dal a i rychleji. Je cesta vic prevodu, vetsich zdvihu, chytrejsich tlumicu.. Ale je i cesta jina. Hlavne musi byt na konci pozitek z jizdy.

      0 0
      • Pebe  

        PeBe ;-)

        0 0
      • louda  

        Tak tole je tedy něco !!! Moc hezky napsáno. Nikdy mne nenapadlo jezdit SS. Doteď…

        0 0
      • Nimrod  

        pokuď by někdo chtěl zkusit furtku na mtb, tak bych tu měl jedno zapletený kolo na fixed nábě…

        0 0
    • Ladap  

      Chápu ,že je to něco, co tě buď nadchne anebo nechá chladným. Všechna pro a proti jsou tady zbytečná. Myslím že je to pro lidi co píšou inkoustovým perem a fotí mechanickou zrcadlovkou na ČB film. Osobně se mi ta čistota singlu líbí, ale pořizovat si ho kvůli tomu nebudu. Ale kvůli vyzkoušení – jakej převod se většinou používá?

      0 0
      • Vilém  

        Vetsinou ± 2:1. 32/16, 36/18 ap

        0 0
        • JJ  

          Já mám ted v plánu 22:11, to bude vypadat úplně nejlíp, teda asi krome uchycení převodníku na klikách

          0 0
          • vladaza  

            momentálně používám 36 – 17 ,  22 – 11 bych neradil – pro velké namáhání mi přijde větší pastorek vhodnější, do nějakých teorií se pouštět nebudu, ale fakt že se taková kombinace ve světě singlu nepoužívá mi docela stačí

            0 0
            • Vilém  

              Myslis, ze na to jeste za ten skoro rok, neprisel, ze to je blbost? :)

              0 0
            • Nimrod  

              neřek bych, že by to mělo až takovej význam, jelikož na trial se používá převodník více méně jednom 18 zubů, a při skákání tam budou vznikat o dost větší síly než při ss vyjížďce

              0 0
    • Chaingang  

      V zimě používám silniční festku(fixed gear) a je to vyborny bezudržbovy kolo na najíždění objemů,ktery ti neskutečně zlepší techniku šlapaní.Jezdím na něm i v baliku a nikdy jsem neměl problem,že bych neuvisel(po větru je to občas trochu pruser,ale dá se to umotat). Nedávno jsem si poskládal SS bika,ale zatím na něj nebyl moc čas,takže těžko posuzovat.Ale není to špatny…doufám,že na podzim na něj bude víc času,pak budu chytřejší

      0 0
    • vit  

      :-)

      0 0
      • JSt  

        jezdit po lese jen s predni brzdou by se mi nechtelo. navic ten ram se na singla moc (spis vubec) nehodi :-/. btw. jaky prevod?

        0 0
      • karliner  

        takhle zkazit jinak celkem sličné Colnago…

        0 0
    • marapara  

      Je to k ničemu.

      0 0
      • Vilém  

        Vsak te nikdo nenuti na nem jezdit:)

        0 0
        • marapara  

          Naštěsí :)

          0 0
          • Vilém  

            Nevis oc prichazis:)

             
            0 0
            • marapara  

              A ani to nechci vědět :)

              0 0
              • Vilém  

                No dobra, asi nemas ty spravny punkovy sklony:)

                0 0
                • hribik A1  

                  asi tiez nemam tie jedine spravne punkove sklony…

                  0 0
                  • Vilém  

                    Kde jsi prisel na ty jedine spravne nevim. Kazdopadne kazdyho vec, na cem si jezdi, hlavne kdyz je spokojenej.

                    0 0
                    • hribik A1  

                      jj, kazdeho vec, na com si jazdi, s tym suhlasim

                      tak, ze punkove sklony sa mozu prejavovat aj inac nez co najnepohodlnejsim bikom, to su skor masochisticke sklony :-) niekto moze mat punkove sklony a pritom si nekupi za moslimsko-zidovsko-ateisticko-budhisticko-hinduisticke (tj. nekrestanske) penaze bajk co do kopca poriadne nejde, z kopca nejde, po rovine nejde, ale vytesuje sa z toho. niekto svoje punkove sklony prejavuje takto, niekto inac :-) preto tie „jedine spravne“

                      0 0
                      • Vilém  

                        Jako jedine kolo bych singla nebral, ale jako doplnek k ostatnim kolum, je super. Nakonec na nem stejne jezdim nejvic ze vsech:) Ty punkove sklony byly zakonceny smajlikem, proto me trosku zarazila tvoje narazka na ne.

                        0 0
    • Teddy  

      Myslím že jedinej singlspeed bude jednokolka tam se nic nemusí převodovat jako u údajnejch singlspeedů :-))

      0 0
    • Mutant Marana  

      Mas pravdu je to zatracenej nesmysl. Slepa ulicka

      0 0
    • black.horse  

      Všichni kdo remcaj, ať vyzkouší, náhodou super zábava, hecung do kopce a odreagování v terénu…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.