• Hartmut

    Přátelé,

    prosím o radu ohledně silničky pro děvče. Je to její první kolo a nemyslím si, že z ní bude závodnice, takže bych se rád pohyboval na úrovni: hliník + karbonová vidlice,

    Shimano 105

    8kg

    cena ca. 1000€

    kotoucove brzdy sice byt muzou, ale vubec ani trochu nemuseji.

    Na fotce vysledky mereni. Bohuzel odpada Canyon XS, podle me je treba nejmene 2XS, lepe 3XS a ty maji jen u drazsich modelu s kotoucovkama.

    Takovy dotaz na okraj: proc vyrobci na ta mala kola cpou predstavce 80 a nekdy i 70mm? Ja na takovem kole sedel jednou a prislo mi desne jankovite, zasvedila me ruka, pohnul jsem malickem a zatocil 90° doprava! Je nejaky problem, mit na malem kole predstavec 90 nebo 100mm?

    Diky!!!

    0 0
    • novas752  

      8kg hliník nebude reálné. Přinejlepšim okolo 8,5 bych řekl.

      Slečna má spíš kratší nohy. O kotoučovkách bych ani neuvažoval. Za tuhle cenu to bude jen váha navíc a výkon nic moc. Ráfkový Shimana brzdí solidně.

      Doba 150mm představců je už asi pryč, většina endurance silniček má spíš kratší představce, já mám 80mm i na své silnici vel. 56 a projevem mi to nijak nevadí, naopak je to živější což mi vyhovuje a příliš velký nedostatek stability nebo moc velkou citlivost nepozoruju. S dlouhýma představcema mi to přijde jak kormidlovat kloubový autobus. :) Ale jsem zvyklý na krátké představce z mtb, kde mám 80 a 50…

      Ale vzhledem k tomu, že má delší tělo, neni problém vyměnit 7–8cm představec třeba za 9, záleží co jí sedne. „turistické“ endurance geometrie silniček jsou spíš kratší s vyšší hlavou, závodní geometrie jsou delší s nižší hlavou.

      Co se týče osazení, dobře je na tom třeba Merida Ride 400, Silničky z Decathlonu taky celkem fajn. A s ohledem na tu hmotnost by možná šlo sáhnout po Tribanu 560 – karbonový rám, Tiagra – sice jen 2×10, ale funkčně bezproblému, sedlovka asi hliníková = za cca 15 Euro z Aliexpresu by se dalo ušetřit dalších cca 100–150g (Moje čínská sedlovka 31,6×350mm má 180g, stála mě 13 Euro a „funguje“ spolehlivě a bezproblému i na mých 75kg). A výhledově třeba vyměnit kola za lehčí, kola udělají hrozně moc, ta rotační hmotnost je znát o dost víc než třeba ta lehčí sedlovka.

      0 0
      • Hartmut  

        DIky za tipy. Meridu nejak nesnasim, ani nevim proc, ale asi bych se pres to prenes, jen mi prijde prilis dlouha. Dle vypoctu horni trubka mela mit 50cm a reach nejakych 33,8cm. Triban 560 v nabidce nevidim (alespon tady v DE), na ty ostatni uz jsem se dival, prijdou mi hrozne tezke. A opet i ta nejmensi ponekud dlouha. Stve me, ze Canyon nenabizi normalni silnicku i v XXS, jen tu s kotoucovkama, za kterou si ucituje 400€ navic a jeste je tezsi.

        Co se sedlovky tyka, pro sebe bych o tom mozna uvazoval (ale asi stejne ne), pro devce ale fakt ne, to bych mel strach.

        0 0
        • novas752  

          To spis naopak ne? :) Tezsi chlap sedlovku zlomi snaze nez lehci mene razantni zena. Kolega z prace ji ma taky i na mtb a to ma pres metrak.

          0 0
          • Hartmut  

            Tak jsem to nemyslel, navic vazim 60kg :-) Jde o to, ze pokud by ta sanc ena zlomeni u me bylo 5% a u ni 0,5%, porad bych to u sebe risknul radeji nez u ni, kdyz se zabiju, tak se zabiju, ale kdyz se zabije ona, tak se pak zabiju taky :-D

            0 0
      • MlokCZ  

        To ti tedy moc nevím s tou délkou představců u silniček.

        Nedávný pokus o aspoň trošku objektivní test délky představců na silničce (už to tu bylo i v jiném vláknu).

        https://www.youtube.com/watch?…

        Nejkratší 80mm opravdu dobře nedopadnul.

        Já jsem vždy musel vozit krátké představce na silničce a to většinou 9cm a vždy mě to hrozně štvalo. Jezdit se s tím samozřejmě dalo, ale řízení nebylo vůbec podle mojich představ.

        Na dlouhý představec mi to ale bohužel nikdy nevyšlo posedem, potřeboval jsem vysokou hlavu.

        Delší představce jsem samozřejmě jezdit zkoušel i delší dobu a bylo to na řízení mnohem lepší. Ale dlouhodobě to nešlo pro moc dlouhý posed (a kratší rám jsem nikdy nenašel s dostatečně vysokou hlavou, i u větší velikosti rámu jsem cíleně vybíral vysokou hlavu a ještě to většinou nestačilo a musel jsem k tomu mít i více podložek pod představcem).

        Na biku kratší představce vozím taky, i na HTčku mám 75mm a ok jenže k tomu má bike daleko položenější hlavu, širší řídítka oproti silničce (i když vozím jen 62cm) a ještě to je 29" (větší kola a objemné pláště také trochu přidají proti jankovitosti řízení + nemám tak krátkou zadní stavbu – 440mm).

        To se naprosto nedá srovnávat se silničkou se stejně dlouhým představcem…

        0 0
        • novas752  

          Jo to je jasne, ja taky nic nesrovnavam s mtb. Jen rikam ze mi kratsi predstavec vyhovuje i na silnicce. Nemam to teda overene na desitkach tisic km ale pouze na stovkach km s 100mm predstavcem a cca tisicovce s 80mm + na nekolika testovackach. 80 mi osobne sedi vic nejen delkou posedu ale i zivejsim projevem. Mam radis zivejsi, hravejsi projev i na mtb. Ale kratsi nez tech 75–80 bych uz taky nechtel, to by uz bylo zive a nestabilni az moc.

          0 0
          • MlokCZ  

            Každému sedí něco jiného, to je jasné.

            Já na silničkách mám určitě 50tis. km+ a trpěl jsem na těch krátkých představcích vždy (málo stabilní řízení), ono jsem si na to vždy nějak zvyknul, ale střídání s bikem to zase vždy zvýraznilo. Nebo jsem předtím trpěl na dlouhých představcích (dobré řízení, ale už při poměrně krátké vyjížďce bolest za krkem z příliš nataženého posedu) když ještě byla doba, kdy jsem nedokázal poladit posed (ať už nedostatečnou dostupností čím poladit, tak i tím, že jsem ještě tenkrát netušil, že bych ho vůbec měl ladit a nevěděl jaký potřebuju) na moje krátké ruce a vozil nepoladěné sériovky.

            0 0
    • hydergine  

      Rose Asi už přes rozpočet, ale váha by se vešla.

      0 0
    • Hartmut  

      Neni pres rozpocet, nybrz je to kolo moc velke.

      0 0
      • Hartmut  

        Diky za tipy.

        Planet X se mi vcelku libi, ale nejsem si jit, jestli by byl dobry napad, objednat kolo z anglie. Abych ho tam zas nemusel zpatky poslat :-/

        0 0
    • Pán z Dubu  

      Kratičkým představcem a komínem podložek po ním se u malých velikostí (nejen) silničních kol často kompenzuje nadměrná délka klik. Z ní rezultují v horní úvrati vysoká kolena a ostré kolenní úhly. Byť prvopohledově vypadá z profilu sklon trupu hodně Eddy, je stehno s břichem a hrudníkem hodně natěsno. Nižší úchop s delším představcem přidává na jistotě ovládání silničky.

      0 0
      • Hartmut  

        Dobre, zes napsal. Mel jsem za to, ze by nikoho nenapadlo, dat na takhle malou silnicku jine kliky, nez 160. Ted koukam, ze nekteri vyrobci dokonce delku klik pro jistotu vubec neuvadeji a jini tam cpou 170, svata prostoto!

        0 0
        • Hartmut  

          165 jsem myslel.

          0 0
          • MlokCZ  

            Na délku nohou 74cm je i těch 165mm pořád na silničce moc…

            Já bych to viděl tak na 150–155mm kliky.

            0 0
            • Hartmut  

              To se dela???

              0 0
              • MlokCZ  

                Rovnou bohužel ne, jen někteří výrobci dětských kol. Takže reálně koupit delší, které jdou zkrátit. U dětských kol se to řešilo více, někdo tu i nabízí zkracování klik. Jen se musí vybrat vhodné, kde nový závit vyjde do části, která ještě nebude dutá (nebo jen trošku a vyjde dost materiálu na závit).

                165mm kliky na 74cm nohy vychází odpovídající pro mě na 84,5cm nohy kliky s délkou 188mm. To je opravdu šílené. Na biku mi přesně sedí 175mm, na silničce můžu vozit i klidně jen 172,5mm (ale ještě i ty 175mm zkousnu).

                0 0
            • gerrard  

              Vysku 160cm a rozkrok 74cm ma muj kluk. S klikama 165mm je za exota. Jinak vsichni frci minimalne na 170mm a kdyz se na ty decka mrknes, tak nesmysly v pohybu tam nejsou. V 105 jsou nejmensi 165mm a tema se v klidu vleze i slecna.

              0 0
              • novas752  

                Je to hodne.

                S mejma 87cm nohama bych ve stejnym pomeru mel 194mm kilky. Takze o 2cm delsi nez mam a nez mi sedi. To bych si kolenama asi kopal do hrudniku.

                A vysoci lidi s nohama okolo 95 by museli mit kliky 210. :) To je fakt peklo.

                0 0
                • gerrard  

                  Tady ta diskuse se vede po nekolikate. Me uz se do nejakych duvodu a analyz poustet nechce. Kdyz bude chtit shanet 150mm silnicni kliky, tak nech tomu ten cas venuje. Jedine silnicni kliky 150mm jsem videl na detske 24" silnicce a to byly pekne tezitka. Skoda, ze to nevi Quintana jake ma mit spravne dlouhe kliky a z jeho 167cm jezdi na 175mm klikach, hned by toho vyhral vic.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Vidím tedy všude psáno 172.5, že vozí, ale třeba přešel ještě na delší.

                    Dost to ovlivní poměr délek stehenních a lýtkových kostí, které nikde k vidění nejsou. U Quintany jsem nedohledal ani samotnou délku nohou, výška je nic neříkající.

                    Pak tu do toho vstoupí individuální rozptyl, u profíků se najdou všechny typy, tedy jak ti co vozí průměrnou délku klik k dané délce nohou, tak ti co jim sedí delší i co jim sedí kratší.

                    Ty jsi vybral jeden extrémní případ. To bych mohl najít opačný extrém jako příklad ze kterého by pak mohlo vyjít, že dotyčná má mít kliky třeba jen 145mm.

                    0 0
                    • gerrard  

                      Bylo to nejake 53×11, kde chodili po kolach TdF a zapisovali delky klik. Udajne je ma tak dlouhe kvuli zvyku z detstvi, kdy musel do skoly jezdit na velkem kole a nechce je menit, porotoze zvyk je zvyk.

                      Shodneme se, ze je blbost mit dlouhe kliky na kterych normalne neslapes a kroutis nohou v koleni nebo si kopes do bricha. Ale zas naopak neni potreba jit do opacneho extremu. Z me zkusenosti 165mm proste neni na 160cm moc a jde s tim uplne v pohode jezdit i kdyz hodnota spocitana je jina. Tim bych to uzavrel, dal uz se me v tom pitvat nechce.

                      0 0
              • Hartmut  

                Jsem chytl dobre siroky usmev, nez jsem docetl ke slovu „decka“ :-D

                0 0
                • gerrard  

                  Zadneho tak velkeho dospelaka neznam a jediny koho sleduju co vozi a jestli u toho nedelaji nejake nesmysly jsou decka.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Ale znáš třeba sebe :-)

                    Jak máš dlouhé nohy a jaké vozíš kliky?

                    0 0
                    • gerrard  

                      A?

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jen by mě zajímalo jestli sám vozíš poměrově kliky k nohoum jako ty 165–170mm kliky na 74cm nohy, když se ti to zdá tak ok. Abychom neřešili nějaké obecné průměry nebo některé konkrétní extrémy co jsou i mezi profíky k vidění, ale co vozíš sám…

                        0 0
                        • gerrard  

                          Rozkrok 85cm. Silnicka 172,5mm, horak 175mm. Jestli to je spravne nevim. Duvod menit namam.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            To je presne ten doporucovany stred (ani extrem dlouhe, ani kratke). Kdybys mel mit pomerove stejne jako 170mm pro 74cm, tak bys musel vozit 195mm kliky.

                            0 0
    • gerrard  

      Po roce a ctvrt uplne stejne tema? Tos mohl pouzit to puvodni a nezakladat zbytecne nove. Uz hlavne neco kup, at se vubec letos projede. Kdyby byly kliky moc dlouhe, tak 165mm jdou bez problemu sehnat.

      0 0
      • Hartmut  

        Mas me sice za pekneho blbce, ale urazet se nebudu, zejo. Pred rokem a ctvrt jsem koupil Canyona a nedavno jsem se ptal a moje byvale devce na nem sice jezdi malo, ale je s nim spokojene a urcite si ho necha i do budoucna, i kdyz jeji soucasny pritel jezdi na biku ;-)

        Ale kdyz mas za to, ze bych mel akci zrychlit (jako…merili jsme vcera, nemam pocit, ze bych byl az tak pomaly), tak mi teda rekni, co mam koupit :D

        0 0
        • gerrard  

          :) Tak to mas napsat hned, ze probehl upgrade. Za blbce te urcite nemam, jen si to vlakno z lonska jeste pamatuju a je tu dobrym zvykem ozivit vlakno stare nez otvirat nove. Dokonce na to pamatuje i desatero. A co koupit? No hlavne neco, aby se ji to libylo, takze bych zacal tim co se ji liby a pak pokracoval tim, jestli se na to vleze. Moznosti je moc, ale v Nemecku bych se podival po jejich masovce Cube, kterou mam osobne rad.

          0 0
          • Hartmut  

            kdybych otevrel to stare vlakno, tak bych akorat matl tim, ze chci najednou jine rozmery. A to vlakno je z predlonska ;-)

            Cube je bohuzel ponekud drazsi.

            Mi se asi zatim jako nejprijatelnejsi jevi Dolce Elite od Specialized. Asi proto, ze neuvadeji vahu. Bohuzel nemuzu nikde najit tu nejmensi velikost k prodeji.

            0 0
    • Hartmut  

      Canyon pise, ze ackoliv pro zenske dava 50/34, u malych modelu, ktere maji 27,5" kola, kompenzuji toto nasazenim 52/36.

      Mohl by mi nekdo rict, jak si mam tohle spocitat? prevod 34/32 na 28" a 36/32 na 27,5" – je to skutecne oduvodnene?

      0 0
      • nitraq  

        Je to tak – http://gears.mtbcrosscountry.com/#…

        0 0
        • Hartmut  

          a diky, panove. nejak mi nedoslo, ze musim vzit v uvahu obvod, ne prumer…

          0 0
      • gerrard  

        Vynasobis spocitany prevodovy pomer obvodem kola a mel bys mit plus minus stejne cislo. To cislo je ujeta vzdalenost na jedno slapnuti. A kola 27,5" to na silnicce nechces, tomu bych se vyhnul obloukem.

        0 0
        • Hartmut  

          proc nechci???

          nechci, aby moje devce na kole vypadalo jak Jose Rujano.

          0 0
          • gerrard  

            Spatne se shani plaste a neni v nich moc velky vyber. Kdybys chtel po case lepsi kola, tak v tom rozmeru zadne lepsi nejsou. 161cm je normalni velikost a neni potreba sahat do nestandardu. Kdyz chces neco kratsiho tak treba Cinelli ma kratsi ramy a daji se obcas sehnat za rozumne penize cele kola. http://cinelli.it/…speciale-en/, ale ted uz prehled nemam kde jsou a za kolik.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tady zcela souhlasím a také bych se 27,5" silničce vyhnul.

              0 0
              • Hartmut  

                vy me tocite. jako zatim jedinou schudnou moznost beru Canyon XXXS, prdnul bych tam 100mm predstavec a parada.

                jsou na tom Schwalbe one pro, tak proste do budoucna Schwalbe one pro. je to opravdu tak slozite?

                lepsi kola chtit nebudu, tady nejde o holku, ktera na tom bude jezdit 8K rocne, ale mozna 2K, kdyz bude dobry rok. Pohoda, jazz. a pokud by se nahodou neco vetsiho vyvinulo, tak koupime za par let cele nove celokarbonove kolo a z tohohle bude dvojka nebo zimak. ale to je vazne cira teorie.

                ted mi asi reknete, ze je blbost kupovat silnicku, ale to ja si nemyslim, bude to fajn.

                0 0
                • mikub  

                  Manželka má 164 cm, nijak dlouhý nohy. Momentálně má silničku 47 (ef. tt je asi 515mm) a tam je blízko horní hranici velikosti. Už tak jsou problémy, že se do rámu blbě vejdou bidony. (Což bych na silničce chtěl, aby se dva vešly). Tak mi jen takhle od stolu přijde, že pro holku se 161 cm je 3XS poměrně extrém.

                  Nehledě na to, že k problémům s bidonama si přidáš ještě problémy s kolama. To bych se radši vykašlal na celýho canyona a hledal značku, která tu 47 umí udělat s normálníma kolama.

                  Silnici ti rozmlouvat nebudu, máš pravdu, je to fajn (většinou).

                  0 0
                  • Hartmut  

                    bidony neresim…

                    ok, ale ja prave nic vhodneho nenasel. dle vypoctu potrebuje ef tt. 500 a 90mm predstavec. chtel jsem dolce elite, nikde to nemaji, vyprodano. ve velikosti 47.

                    od canyona znam xs a to kolo je fakt dlouhe, skoro jako moje a to mam 184cm. takze mi 3XS prijde optimal s tim, ze zahodim 70mm predstavec a dam tam delsi.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Hele mám 183 a kvůli krátkym rukám potřebuju rám délky 53–54, to už není moc velkej rozdíl od 50, bidony se vejdou i do 53 v pohodě, kopu si do předního kola (s tretrama 45, to asi holka mít nebude), navíc to moc nevadí, jen při nějakým balancování, řek bych, že uveze i klasickou velikost kol, menší bych řešil až pod těch 50. 50 dýlka by se snad dát sehnat měla celkem běžně, ne?.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        prave vubec ne. standardne ma nejmensi nabizena velikost 520mm. v extremnim pripade 510mm (spesl a je vyprodany), canyon ma 2×s a 3×s na 27,5 palcovych kolech a opravdu male ramy.

                        jeste zkusime o vikendu jednou zmerit, ale prijde mi, ze kdybych proste koupil nejake standardni xs, tak jsem se na to mereni taky mohl ****** a rict si, no…mala, tak vemu to nejmensi, co se standardne nabizi. a pak bych se tipuju jenom divil, proc na tom nechce jezdit.

                        vim moc dobre, jak jsem leta jezdil na prilis velkem ramu a kdyz jsem si konecne koupil poradne kolo, dupnul jsem si, ze mi prodavac nema vykladat nesmysly a ze si proste vezmu ram o uroven mensi (kratsi), nez ki podle neho sedi a od te doby se mi jezdi jak v nebi. a to jsem tenkrat vedel kulove o mereni, pomerech, nastaveni, atd.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Jedna vec je delka posedu a dalsi vyska riditek oproti sedlu. Kdyz jsou riditka vyse (coz automaticky vychazi pro kratke nohy, nizsi hlava pro mensi velikost ramu to kompenzuje jen castecne), tak to snese o chlup delsi posed.

                          Navic cim nize sedlo, tak to posed i zkracuje.

                          510–520mm bych se nebal.

                          0 0
    • jecnak  

      Prvni obvykla hlaska holek, co sednou na silnici. Nebrzdi to a je to hrozne vratke. Nejake to pulkilo bych obetoval kotoucum a sirsim plastum. Ostatni dle preferenci v designu a namerenych hodnot konfiguratoru. S kratsima klikama si nejsem tak jisty, protoze opet stejnou hlasku jsem slysel od mnoha bikerek na kratke kliky a menily jsme na 175ky. Taktez uzka riditka. Dal bych pozor aby riditka byly hodne melke kompakty – maly reach i drop a paky nastavil tak, aby i ze spodniho uchopu byla schopna brzdit a radit.

      0 0
      • Hartmut  

        pochopitelne…tohle nerikaji jenom holky :D ten prechod na typ posedu, kdy musi pracovat bricho je proste velmi.zasadni.

        ten canyon ma kotouce (jak si prejes Ty, ja bych je ozelel, ale bohuzel ty mensi velikosti maji jen s kotoucema) a ohledne te vratkosti prave chci ten 3×s ram a 100mm predstavec.

        0 0
        • gerrard  

          Jestli ti to pomuze ram 46cm dlouhy 53cm jezdec 161cm, predstavec 8cm. Jak to kolo vypada si udelej predstavu sam.

          0 0
          • tromboonen  

            To vypadá úplně cajk, ne? Malá silnice hezká silnice…

            0 0
            • gerrard  

              Taky si myslim, ze to je normalne vypadajici kolo a neni to zadne zverstvo.

              0 0
          • Hartmut  

            ted vubec nerozumim, proc si tohle napsal… som zmeteny!

            0 0
            • gerrard  

              At se sam mrknes jak vypada kolo nastavene na stejnou vysku jak ma tvoje pritelkyne, at mas realnou predstavu, jak to muze vypadat.

              0 0
        • Kotak  

          Tak ještě jedna, aby jsi viděl jak to vypadá :-). Manželky kolo, výška 162 cm, rozkrok nevím. Jo a jako benefit pro tvoje rozhodování, je to to Canyon XS.

          0 0
          • Hartmut  

            Canyon XS znam, ten jsme tenkrat koupili s moji byvalou pritelkyni. Ten ram mi pripada dlouhy a 80mm predstavec byl desne vratky, sam jsem se na tom kole malem zabil :D ale jinak je to moc fajn kolo. Zejemna za 800€ (byl v outletu)

            0 0
            • tromboonen  

              Měl jsi bejvalku poslat k Neumětelům bez kola a měl bys vystaráno, představec 80 není problém, alespoň na mým kole je OK, Tobě to připadalo vratký protože je to pro Tebe malý…

              0 0
              • Hartmut  

                To se musim ohradit. Jednak je to kolo jen o trosilinku kratsi nez moje, co se ramu tyka, ale ten rozdil v predstavci je fakt markantni. Jak uz jsem tady psal, pohnul jsem malickem, neb me svedil a zahnul 90°, to je uplne neco jineho nez muj 100mm.

                0 0
                • jecnak  

                  A kupoval jsi to kolo pro sebe a nebo pro ni? 80mm je pro tak male kolo az az.

                  0 0
                  • Hartmut  

                    Jakoze kdyz to neni pro me, muze mi byt jedno, ze je to kolo vratke nebo jak to myslis?

                    Ale dobre ze pises: muj plan je opravdu 3XS a 100mm predstavec. Slibuju si od toho celou radu vyhod:

                    mensi ram = nizsi hmotnost, vetsi pruzeni sedlovky, vetsi moznosti dodatecnych uprav (delka predstavce)

                    Lepsi ovladatelnost diky dlouhemu predstavci

                    Davaji k tomu velmi ,ale velmi kompaktni riditka, moje devce ma opravdu velmi male dlane a kratke prsty.

                    Mate za to, ze je to nesmysl a mel bych radsi vzit 2XS a nechat predstavec, jak je (80mm)?

                    Jsou nejake nevyhody u tak dlouheho predstavce na tak male kolo?

                    0 0
                    • mikub  

                      Nevím, jestli tomu představci nedáváš moc velkou důležitost. Od XS níž mají všechny ty canyony hlavový úhel v podstatě 70 st. Tedy by měly být hodně stabilní. 8 cm představec fakt musí stačit.

                      Navíc, u 3XS jsou výrazně níž řídítka (stack je o 44 mm menší). Holky obecně ale mívají řídítka radši trochu výš. Když jí snížíš řídítka a potom natáhneš posed delším představcem, věřím, že si to kolo zamiluje hned po prvním nasednutí ;)

                      0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Nechci Ti do toho moc zasahovat, takže spíš jen pár tezí k zamyšlení.

                      Polohu sedla vůči středu je možno – pro daného jezdce a účel – považovat za konstantu. Pak máš ještě délku zadní stavby, ta je víceméně velmi podobná. Tím je vyřešena poloha jezdce vůči zadnímu kolu/jeho středu/zadnímu kontaktnímu bodu s vozovkou. Úhel sedlovky je víceméně dán konstrukčními možnostmi materiálu a zadáními vyplývajícími z požadavků výše uvedeného (proto jsou někdy k vidění sedlové trubky s výřezem pro zadní kolo – zadání bylo lehce atypické).

                      Pak máš hlavový úhel, ten kolísá v nějakém rozmezí cca 70–72°. Ještě hraje roli předsazení vidlice od cca 0 do nějakých dejme tomu 38 mm. A ještě délku hlavové trubky, tedy minimální výšku kokpitu nad předním kolem. Při nějakém jezdci působícím na kokpit/přední část kola nějakou silou je možno dosáhnout pocitu stability a vyváženosti pro dané osazení.

                      Obecně nenahrávají pocitu stability např. velký drop řídítek vůči sedlu, nízká rychlost jízdy, nesprávný posed, příliš strmý hlavový úhel nebo přílišné (či nedostatečné) zatížení kokpitu/předního kola. Jakmile těžiště přesuneš příliš na/před přední kolo, tak to také není dobře, přečti si zkušenosti třeba z nácviku jízdy na TT (kde je to právě takto kvůli aerodynamice posezu).

                      Teď se dostanu k zásadnímu. Na kole má jet jezdec s nějakou velikostí, pro tento účel si ji zjednoduším na délku trupu a jeho požadovaný sklon. Bohužel se tlak na kokpit u většiny jezdců dá ještě rozdělit na složku dopřednou a vertikální – zapírají se do řídítek a šlapou proti nim.

                      Aby kolo nepůsobilo vratce, je vhodné, aby jezdec byl vyvážený jak sám o sobě (nepadal na řídítka; byl schopen sedět ve standardní poloze i bez držení) a aby byl vyvážený i ve vztahu k rozvoru kola. Standardní rámy jsou stavěny a laděny na standardní použití pro silniční cyklistiku. Závodnější geometrie jsou záměrně jakoby vratké, nepředpokládá se pomalá jízda a manévrování řídítky, ale rychlá jízda a ovládání kola náklonem. Do jisté míry se to dá napodobit výběrem menšího rámu, kolo je pak živější.

                      Takže je (a mám vyzkoušeno) celkem možné, že výběrem malého rámu delšího představce si vůbec nepolepšíš. Pokud by byla TTh rámu výrazně kratší, tak se může klidně stát, že při jízdě ze sedla do prudší stojky se budou zbytečně setkávat kolena s hlavovým složením, což by se na delším rámu s kratším představcem nestalo.

                      Oproti třeba trekovému kolu nebo rekreačnímu MTB je většina sportovních silniček na první dojem pocitově velmi vratká (mj. i kvůli nízké hmotnostmi celku a úzkým plášťům). Ale po pár stovkách kilometrů tento pocit u dobře vybrané velikosti rámu se správně nastaveným posedem a dobrou technikou jízdy beze stopy zmizí a zůstanou jen samé (ne)hmotné jistoty a radost ze svezení.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        Diky Krabe,

                        poucne pocteni.

                        Mohl bys mi jeste, prosim, rict, kterou variantu bys tedy volil vzhledem k namerenym hodnotam?

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Já bych asi hledal jinou geometrii, vzhledem k proporcím postavy, neslopingovou závodní vel. 50, ale ta by byla vratká sama o sobě a s velkým toe overlap.

                          Z uvedených (nakreslil jsem si) jednoznačně 2XS. Pokud tedy sedí první měření z CC, tak bylo celé předešlé spekulování zbytečné, uvidíš proč. Výrobce sice neuvádí úhel sedlovky, ale podle výkresu mi vyšlo 73,52°, což je uvěřitelná hodnota, stejně na ní moc nezáleží, záleží jen na vypočtených hodnotách BB-saddle a saddle setback z CC, ty udávají polohu špičky sedla. Sedlo se s normální sedlovkou s malým offsetem pěkně sejde, přinejhorším přizpůsobíš sedlovku.

                          Když zvolím jako výchozí posed EddyFit, tak při sedle ve výšce 610 mm a 45 mm za středem (šel bych blíž, ale ženy se snaží šlapat před sebe a nemusela by to napoprvé dát, takže začít ladit na uvedených hodnotách a tomu přizpůsobit šlapání), tak pokud chci dosah na řídítka 474 mm (opět minimální dle výpočtu CC), tak vychází (osa představce 35 mm nad hlavovkou, tj. s nějakými podložkami) drop řídítek +13 mm (řídítka nad sedlem) a délka představce … okamžik překvapení … 110 mm se sklonem –6°. Bez podložek (osa cca 25 mm nad) by byla řídítka cca v rovině se sedlem (+3 mm) a dosah 478 mm (v toleranci).

                          Hlavně neležet na sedle a nedržet se zbytečně v obloucích. Na druhou stranu by toto nastavení kokpitu jízdu (ve větru a z kopce) s držením v obloucích bezbolestně umožnilo.

                          0 0
                          • jecnak  

                            To mi tedy pripada docela divne. Nemyslim tvuj vysledek, ale spis asi namerene hodnoty.

                            0 0
                          • Hartmut  

                            Opet diky, jeste zkusime pro jistotu premerit, aby nahodou!

                            Trochu se ztracim s tim predstavcem. Myslis to tak, ze k 2XS potrebuje 110mm predstavec nebo ze ten 80mm defaultni predstavec je ok, kdyz vyhodim podlozky?

                            0 0
                            • Hartmut  

                              Tak jsme premerili, rozdily jsou pomerne zanedbatelne, az na ten rozkrok no, tam byla ta vodovaha opravdu potreba.

                              Mrknu ted jeste na Rosebikes, jestli by opravdu ten ram 50 nesel.

                              mohl bys, Krabe, ty nove hodnoty zanest do svych vypoctu, jestli jsme se nahodou nedostali nekam jinam? Bylo by to velmi mile :-)

                              0 0
                              • Hartmut  

                                Hm…tak ja nevim, Rosebikes si totalne posrali stranky, neuvadeji ted napr. delku predstavce. Navic zdrazili. Ale Krab psal – ram 50 se zavodnejsim posedem.

                                https://www.rosebikes.de/…e-now-821519?…

                                Nebylo by tohle kolo resenim? Porad mi ale prijde ten ram prilis dlouhy. O dva centimetry. to neni malo.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  ROSE by vypadalo s představcem 90 mm /-6° při sedle 665/36 mm takto:

                                  • při ose představce 25 mm nad hlavovou trubkou dosah 477 mm a drop řídítek 49 mm – hodně sportovní pozice
                                  • při ose představce 35 mm nad hlavovou trubkou (podložky) dosah 473 mm a drop 40 mm – sportovní pozice

                                  Takže jsi dost přesně tam, kde na předešlém rámu Canyon 2XS.

                                  ROSE s představcem v pozitivu, tj. 90 mm/+6° při sedle 665/36 mm takto:

                                  • při ose představce 25 mm nad hlavovou trubkou dosah 469 mm a drop řídítek 32 mm – pohodlná pozice
                                  • při ose představce 35 mm nad hlavovou trubkou (podložky) dosah 465 mm a drop 22 mm – hodně rekreační pozice

                                  Opusť svou obsesi představcem, stojí pár korun a vyměnit ho je otázka dvou minut.

                                  0 0
                                  • Hartmut  

                                    Opet diky. Obsesi s predstavcem jsem uz opustil.

                                    Akorat jsem ted trochu zmateny a nevim, co mam koupit :D

                                    0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Na 2XS se sedlem 665/36 mm a 110 mm představcem jako minule vyjde nyní v nižší poloze drop 50 mm a dosah 473 mm, ve vyšší drop 40 mm a dosah 468 mm. Takřka tutově by měla mít na nezávodní jízdu rám XS.

                                0 0
                                • Hartmut  

                                  Dobra. Tak ja na Tebe teda dam a pocitam s ramem XS, vzal bych normalni kolo bez koutoucovek. Ted jeste jestli Shimano 105 za 1100€ nebo Tiagru za 900€.

                                  abych se priznal, tak si nemyslim, ze 105 je o 200€ lepsi.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    To je na Tobě, na ovládání 105 je potřeba trochu méně síly, což ve výsledku hraje u žen roli. Ráfkové brzdy 105 také brzdí o něco lépe, tedy vlastně o dost.

                                    A řešíš kolo pro ženu, takže převody, převody, převody.

                                    0 0
                                    • Hartmut  

                                      jediny rozdil v prevodech je o 10% vetsi hustota, jinak jsou obe kazety 11–32, coz mi prijde ok, i kdyz mam sam 12–34 a 34 nedam pryc ani za nic.

                                      Diky za tu radu s brzdama, to je docela dulezite kriterium, kdyz uz nebudou ty kotoucovky…

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        A stejně tak je pro ni nejspíš zbytečná 50z velká pila. Resp., kdyby měla místo ní menší, tak se po rovinách bude pohybovat na kazetě v oblasti s jemnějším odstupňováním, což je dostatečná výhoda kompenzující ztrátu šlapacích rychlostí nad 55 km/hod.

                                        0 0
                                        • Hartmut  

                                          ja vim. Pro sebe bych taky bral mensi, ale tohle je fakt nedostatkove zbozi :-/

                                          0 0
                                      • Dumbíček  

                                        Ještě řekni, že máš kliky 50/34 zubů a tím pádem nejlehčí převod 1:1. Teda pokud nebydlíš v Tatrách, Alpách a podobně. :-)

                                        0 0
                                • Hartmut  

                                  A myslis teda urcite ram XS, ne 2XS. Tzn. rozmer na obrazku:

                                  0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  A ještě poslední k zamyšlení – Canyon Endurance WMN AL 7.0, XS , představec 100mm/-6° (bude tam z výroby asi kratší) – sedlo 665/36 mm:

                                  • při ose představce 25 mm nad hlavovou trubkou dosah 474 mm a drop řídítek 25 mm – pohoda
                                  • při ose představce 35 mm nad hlavovou trubkou (podložky) dosah 470 mm a drop 15 mm – těžká pohoda

                                  V případě potřeby máš ještě možnost otočit představec do pozitivu a tím posunout řídítka výš, s osou 35 mm nad hlavovkou to vychází u představce 100mm/+6°na 4 mm nad sedlem a dosah 463 mm.

                                  Takže pro vysloveně nesportovní jízdu „paní radová má silničku“ bych doporučil tuto geometrii, včetně toho, že rám je delší, má to nepopiratelné výhody při jízdě ze sedla (pokud na ni dojde), protože se jezdkyně bude těžištěm takřka vždy bezpracně a bezpečně nacházet mezi koly.

                                  0 0
                                  • Hartmut  

                                    OK, myslenku na 100mm jsem ale uz opustil – kdyz tam necham 80mm, tak to pujde taky, ne-li?

                                    0 0
                                  • Hartmut  

                                    „pani radova ma silnicku“ :D

                                    ja koncim :-D

                                    0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Souhlasím s Krabem. Pokud bys ale cítil skutečnou potřebu rámu XXS, tak zabrousit mezi pánské modely. Je to tam nejmenší velikost, ale stále s 28 kolama.

                                    0 0
                                    • Hartmut  

                                      ano, Tobe taky diky za pripominky, preci jen kdyz kazdy prvni varuje pred 27,5, tak to cloveka po tydnu zvikla :D

                                      0 0
                    • jecnak  

                      Uvedom si, ze mas sirsi ramena a delsi ruce – nejspis. Tudiz i vetsi paku a celkove zvladnes rukou vykrouzit vetsi polomer. Proto jsou na malych silnickach kratke predstavce a uzka riditka, aby to vubec jezdci utocili.

                      Stejne je to s temi klikami, kde u nezkuseneho jezdce muzou dlouhe kliky znamenat podstatne snizeni kadence (vykon = obsah opsaneho kruhu) a narust sil na pedalu a tim padem i pripadne problemy s koleny. Tady ovsem realne zadne velke fyziologicke prekazky nejsou – jsou jakesi poucky, ktere se dodrzuji, ale realne nemaji nijaky pevny zaklad dany merenim. Drive se take resila delka klik kvuli geometrii a toeoverlap, coz uz dneska pada, protoze dnes i holky bezneho vzrustu maji nohu 40+.

                      0 0
            • Smazaný účet  

              To je celé nějaké divné. Bavíme se o Endurace nebo Ultimate? Endurace určitě nejsou dlouhé rámy. Taky by mě zajímalo, co máš za rám ty, když měříš nějakých 180 a je to stejně dlouhé jako XS Endurace.

              Klidně bych jí vzal XS s 80mm. Jak píše Jecnak, u tak malého kola to nebude markantní problém a byť hádám od klávesnice, tak pochybuji, že tvá milá potřebuje 100mm, protože létá sjezdy 70–90 km/h a kruháče projíždí bez brzd 40km/h :-) Navíc XS bude vyšší, řídítka výše ocení spíš, než zalehnutá na 100mm.

              Přijde mi, že si to maluješ podle sebe, máš rád závodně střižený menší rám s dlouhým představcem, ale toto většina holek fakt nehledá. Pokud to je ale nějaká závodnica, tak se omlouvám a beru zpět, pak to řešení ovladatelnosti a tuhosti chápu.

              0 0
              • Hartmut  

                Mam Veletu od Maxbiku, vel. 50. pokud nezmenili rozmery, ze tt 550mm. Tipuju, ze sklon sedlovky je ale u meho kola mensi, proto mi ten rozdil prisel hodne maly. Nemyslim si, ze jsem kouknul na 3cm rozdil a mel ho za maly, i kdyz i to je mozne…

                XS od Canyona mi prijde jako spatna volba. Delsi nez potrebuje, sedlo by mela nizko, riditka nejsou tak kompaktni jako u XXS, proste tam neni jedina vyhoda krome toho, ze je mozne usetrit 200€ a vzit model bez koutoucovek (ale tady zase spousta lidi rekne, ze pro holku jsou kotoucovky lepsi) a standardni kola 28".

                Podle sebe to maluju jen do te miry, ze nemam rad dlouhe a velke ramy a mam za to, ze pokud nekdo pres tricet let jezdil na citybajcich, nebude s velkeho a dlouheho ramu nadseny.

                ohledne toho predstavce jsem vzal vsechny argumenty v uvahu a plan na 100mm jsem opustil. momentalne to vidim na XXS tak, jak je.

                0 0
                • DADMTB  

                  Uplně celé jsem to tady nečetl, ale mám podobné míry jako jsou v tabulce:-)…no je to k úsměvu beru. Sedlo mi kolo Focus Cayo – XS – (letos nazvané Izalco Race) – v této velikosti 170 kliky, představec 90cm (měřen střed hlavy – střed řídítek)..Je to potřeba vyzkoušet, ale pro nás malé je jejich geo hodně vstřícná.

                  0 0
                  • Hartmut  

                    Diky za tip. Tve miry mi s usmevu neprijdou, proste jsou jake jsou, stejne jako u kazdeho jineho.

                    Na Focus jsem se uz dival a vyrobce jsem zavrhl, neb jsou ta kola draha a clovek se nedopidi vsech informaci, coz me proste toci. Mrknul jsem se ted jeste jednou a kazeta 11–28, delka predstavce a klik nikde, vaha nikde. Pokud je na XS predstavec 90mm, sedelo by ale paradne. Nicmene je opravdu o dost drazsi nez canyon a uz o canyonu jsme pres hranici. Navic tam je sance, ze sedne sedlo, u focusu je to jistota vymeny.

                    S tim zkousenim je to tezke. kdyz nekdo v zivote na silnicce nejel, je to podle me temer k nicemu. Snazil jsem se nekde nejakou – jakoukoliv – silnicku pujcit, to ovsem u nas v regionu nelze. V obchodech maji kulove. Mesto, ve kterem ziju, je velke asi jako Ostrava, nejvetsi obchod s kolama ma par silnicek, ktere jsou akorat tak k smichu. Ve meste, ve kterem pracuju (velikost Olomouce), prodavaji spesly, ovsem Dolce Elite je u vyrobce v nejmensi velikosti vyprodana, takze proste pro ni kolo nemaji.

                    Beru v uvahu vytky s 27,5" a je to zatim jediny duvod, proc se toho canyonu obavam. Na druhou stranu – od casu kdy jezdim na silnicce – a ze je to uz peknych par let – jsem v zivote nikdy nic s kolama nedelal, nespravoval, nemenil, nic. Pri predpokladu, ze jeji najezd bude cca tretinovy, si nemyslim, ze je velka pravdepodobnost, ze nastanou komplikace. Tedy krome bezdusoveho plaste, s tim nemam zadne zkusenosti a jsem zvedav, jak se s nim zachazi…

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak ji vem do většího města, kde je ve větších obchodech předpoklad, že tam budou mít i menší nebo přímo dámská kola. A uvidíte, co ano, co ne. Buď vám tam padne něco oka, nebo to poslouží jako rozcestník, zda Canyon v XS ano/ne.

                  Ale 27,5 kolům bych se vyhnul, ať už skrz dostupnost obutí, zápletů, nebo jízdní vlastnosti ( větší kolo = lepší průjezd nerovnostmi, klidnější projev ).

                  Jinak souhlasím níže s kolegou, ten Focus není vůbec špatný. ETT = 503mm, to by šlo ne? https://cdn.shopify.com/…024x1024.png?…

                  0 0
                • zderes  

                  Ahoj. Celou diskuzi jsem nečetl, ale pochopil jsem, že potřebuješ malou silničku s kolama 28”. Tady ji prodávám https://www.cyklobazar.cz/…-gtr-team-xs

                  Jestli se nehodí tak sorry :)

                  0 0
    • Hartmut  

      kluci, jak vy pocitate ty kliky?

      zjistil jsem, ze mam 175mm a jelikoz bojuju s čéškama, zacinam tusit, ze jsem pekny debil.

      mam tusim neco okolo 890mm rozkrok. jako od zeme k sedaci kosti, pro pripad, ze by sem zavital nejaky pubertak :D

      0 0
        • Hartmut  

          ja jsem mozna natvrdly, ale tenhle vypocet mi prijde naprosto zcestny.

          mel bych mit 192mm dlouhe kliky.

          kliky, ktere se delaji-165, 170, 172,5 a 175 by pak nevyhovovaly skoro nikomu.

          Navic 172,5 by byly naprosto zbytecne.

          jakoby proste byl obslouzen jen uzky vrcholek gaussovky.

          je to neco jako by delka kroku byla primo umerna delce nohou bez jakehokoliv koeficientu, jakekoliv fixni hodnoty. Pritom to tak neni, zejo.

          nebo jsem to nejak nepochopil, ci spatne spocital?

          0 0
      • tromboonen  

        Hele ty kliky bych tak neřešil, u Tebe – taky mám 89 nohy a 175 a upřímně nemyslím si, že bych poznal rozdíl 2,5 mm, to je míň, než rozdíl ve výšce různých podrážek/kufrů/pe­dálů… ditto slečna, pro tu sice něco kratšího (což se ale na menší velikosti dává), ale nemusí to být extrém, myslím, že dokud nenajede bambilion km a nebude mít vytříbený styl šlapání, stejně to nepozná, obecně tyhlety pidi rozdíly řeší top profíci (a i ti to často berou spíš podle zvyku, než podle výpočtů (Hansen, někteří dráhaři, atd.))

        0 0
        • Hartmut  

          no ja pocitam s 165mm. jako pro devce. abych kvuli nekomu, kdo v zivote na silnicce ani biku nesedel nechal zkratit kliky, to ji radsi koupim kytku. :-)

          hansena potkal tatka minuly tyden na Lyse, hned se ho ptal, jestli je to on :D

          0 0
    • Hartmut  

      Pro info: objednali jsme Canyon XS. Ovsem musime si pockat na konec cervna, nez prijde. Vsem zucastnenym dekuji za rady a jeste se ozvu a poreferuju, jake to kolo je.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak přeji, ať dotyčné sedne ;) Zrovna dnes jsem jednoho Canyona XS pomáhal dámě skládat. Kupovala si pánský model XS, k tomu 90mm představec a 400mm rodla. Má 171cm a sedí jí to akorát.

        0 0
    • visna  

      Zdravim vsetkych, hladam pre priatelku cestny ram, asi najlepsie damsky, uplne obycajny, hlinik, chcem dat na neho moju nepouzivanu campu veloce 9s, kolesa mam campa Proton, BB threadet, ITA alebo ENG, mam obe osky(stvorhran).

      Vedeli by ste mi nieco doporucit ?

      Vdaka

      0 0
    • Hartmut  

      bikefitcalculator je pryc! Popr. jsem slepy. Mate nekdo nejakou rozumnou alternativu?

      0 0
      • nitraq  

        You're probably wondering why you've landed here of all places. Well, as of 25.05.2018, CompetitiveCyclist is no longer available outside the U.S. due to GDPR regulations.

        Takže sehnat US proxy?

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Do této chvíle mi bylo celé GDPR u zadele. Ale teď jsem se fakt namíchnul, tohle mi dělat neměli.

          0 0
          • Hartmut  

            No a predstav si, ze u nas se promita takovou legracne propagandisticke video, kterak mlady zeleny hrdina pres odpor vsechn moznych papalasu nakonec diky Snowdenovi a jeho posahanym aktivitam prosadil GDPR. Cil je omezit moc amazonu, facebooku atd.

            Oni to delaji pro nas, vis?

            Je mi na bliti.

            0 0
        • McBlacky  

          přitom zpřístupnění stránky s tím vůbec nesouvisí :/

          0 0
    • Hartmut  

      Tak uz kolo prislo. Je paradni a ty 105kove brzdy fakt brzdi skvele. Prijde mi, ze na strankach nekecali a model 2018 je opravdu tezsi, nez 2016/2017 – dle meho usudku ma tezsi hlavu.

      Bohuzel je XS ale opravdu trochu velke, musel jsem urezat kus sedlovky, jinak uz narazela na srouby nosice na lahev.

      Dekuji vsem za rady!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.