• Hartmut

    Přátelé,

    prosím o radu/rozkreslení. Zde jsou naměřené hodnoty patřící mé přítelkyni. Chci jí koupit silničku – nejraději Canyon Endurance, co se rozpočtu týká, tak nejlépe 1000€, hlínu s karbonovou vidlicí, ale ve hře je taky o 500€ víc a celokarbon, ale já si myslím, že ten hliník postačí. Shimano 105.

    Ovšem jde o ty míry, že jo, mohl by mi někdo spočítat délky, které jsou uváděny u kol – stack, reach, apod.? Sám to nezvládnu. Moc bych si přál, aby ten Canyon vyšel, ale bojím se, že nevyjde, ty míry jsou na canyon příliš ženské, řekl bych.

    Děkuji!

    0 0
    • jecnak  

      Otocil jsem hlavou a zeptal se pritelkyne, jestli by chtela radsi silnicku na kotoucich a nebo na rafkovych. Odpoved byla jasne pro kotouce. Jezdi nekolik sezon Boona jako silnicku a cyklokrosku a je velmi spokojena. Predtim mela lehci silnicku a zkousela i treba Domanu nebo jina kola a proste kotouce jsou spolu s pohodlnym ramem hlavni pozadavek.

      K miram – doporucuju nekupovat naslepo, ale minimalne dve ruzna kola ve velikosti, ktera ti vysla v kalkulatoru si aspon na den pujcit.

      0 0
    • IndyCZ  

      XS, ostatně jak doporučil sám Canyon.

      0 0
    • siafu  

      na 165 cm mám silničku ve velikosti XS – 46 cm s délkou 520 mm – Lapierre Xelius, u Canyonu by tomu svým zaměřením odpovídala řada Ultimate, takže i Canyon by byl ve velikosti XS, pak některé modely Endurance mají podle specifikace v takto malé velikosti řidítka 38 cm a kliky 165 mm – s tím nemám zkušenost, protože můj LP má řidítka 40 cm a kliky 170 mm, vůbec kliky 165 mm u „typické“ XS takto v základu vidím snad poprvé… jinak LP Xelius v XS byl až na objednání (cca dva měsíce), takže těžko ho někde shánět na vyzkoušení…

      0 0
    • Hartmut  

      V mezicase jeste pridam dva kandidaty. Ten Canyon je podle me nevhodny, velikost XS je prilis dlouha. Moje devce ma dlouhe nohy (coz je fajn :-) ) a podle me by se zbytecne natahovala.

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Nehleď jen na geo rámu, ale posedu. Canyon má pro ní ergonomičtější šířku řidítek a 165 mm kliky. Kdyby měla na o 1cm kratším rámu nadměrná řidítka a kliky, mohlo by jí to šponovat více.

        0 0
        • Hartmut  

          Diky za radu. Namitl bych, ze riditka a kliky se daji vymenit (narozdil od ramu), predpokladam, ze k tomu Rose-biku jsou 400mm riditka. Delku klik jsem nenasel, ale mam za to, ze i kdyby na sve XS davali delsi kliky nez 165mm, byli by ochotni je vymenit, ne-li? To u Canyonu jsou zmeny zapovezene.

          0 0
          • Hartmut  

            Aha, ono je to v dalsim kroku, riditka 400mm, kliky 165mm.

            Ten predstavec by si urco taky dali rict, i kdyz kliknout na nej nejde – to se ale da overit, pokud byste si Vy zkuseni mysleli, ze to ma cenu :-)

            0 0
            • tromboonen  

              Jestli ma dlouhy nohy (rozumej delsi v pomeru k trupu a pazim), tak urcite eNDURANCE GEOMETRII (vyssi hlava), jinak bude zvohnuta jak paragraf a nepodekuje Ti. Sam to tak mam, na 183 cm vozim ramy 54 a 53 cm dlouhe ackoli bych mel mit 56.. u obou hodne vysunuta sedlovka (spis plus), ale predstavec musim mit nahoru a s podlozkama, jinak bych dolu nedosah, nejsem teda extra flexibilni, ale i tak mam slusnej drop.

              Mit riditka spravne sirky (vzdalenost ramenich kloubu), spravne dlouhe kliky (podle delky nohou, nikoli vysky postavy, viz tabulky, i kdyz kliky jsou na debatu, nekdo dava kratsi nez by mel, nekdo delsi, pro zacatecnika asi spise podle tab nebo kratsi, mineno o par mm) neni vubec k zahozeni a to vetsinou v zakladu umi pro mensi postavy jen holcici modely.

              Podle vysledku by ji delka horni trouby 52 IMHO sednout mela, s predstavcem 9 nebo 8 cm, nejvic stejne zalezi na reach a drop riditek, zensky model by mel mit ultrakompakty, co nejmensi reach a drop, napr. FSA Vero, to a pozice pak udela nekolik cm na posedu.. Co se tyce dropu, nakresli si jak moc bude mit vysunutou sedlovku a jaky bude u konkretniho ramu drop sedlo/rodla pri predstavci v negativu bez podlozek a v pozitivu s podlozkama, pokud to vyjde na cca rozsah 15 – 5 CM, tak by to melo byt pohodlne a do budoucna moznost snizeni pokud bude chtit.. pak bych se koupe bez vyzkouseni nebal, ale jestli skutecne nikdy nejezdila na jakemkoli kole (jestlis nemyslel jen na silnicce?), tak bude chvili trvat, nez si zvykne, a s tretrama bych taky nezacinal, na druhou stranu pokud je cil silnice, tak asi nema cenu zacinat na MTB, mozna by se ji pak na tu silnici nechtelo, respektive by mela takovy ten strach z „nestability“ silnicky, co maj nekdy i borci co jezdi hodne, ale jen na MTB.

              0 0
              • Hartmut  

                Diky Tromboonene, uz jsem si skoro myslel, zes na me zanevrel :D

                Takze poporadku: S tou geometrii typu endurance jsem si to presne myslel, dlouhe nohy kratke telo (btw. ja to mam taky, nedavno jsem se na ta cisla dival, myslim, ze jeste o neco vic nez Ty). Proste to kolo musi byt vysoke a ne dlouhe. Ted otazka: znamena to co nejvetsi stack? A znamena to soucasne co nejvetsi pomer stack:reach? Je u toho pomeru treba vzit v uvahu slopping? jak presne?

                Co se riditek tyka, tak mi neni jasne, jak presne se meri vzdalenost ramennich kloubu. kde jsou ty prave body? Zkousel jsem to a rekl bych, ze 38cm by bylo idealnich, ale nevim. a kdyz je 38 ideal, je 40cm az takovy pruser?

                Ted to kresleni: ja si nejsem moc jisty, jak si clovek muze nakreslot vysku hlavy, ale mrknu se na to.

                Dulezita otazka: jak to myslis: tretrama bych nezacinal?

                Ano, skutecne nikdy nejezdila na kola, jen na citybajku kdysi, nikdy sportovne, ale zadne starosti, jsem si jisty, ze 2017 asi jeste ne, ale uz 2018 toho budu litovat, ze se jsem ji do toho uvrtal :D

                0 0
                • tromboonen  

                  Tak neodchytnu vsechno, no…

                  Sloping Te zajima vice mene jen jestli nebude sedlovka vysunuta prilis (nad znacku), ale da se dat delsi, naopak cim vetsi sloping, tim lepsi nasedani, sesedani a postavani s kolem pod prdeli..

                  Stack jako vzdalenost stredu od vrchu hlavy se da pouzit pro porovnani jaka vzdalenost je mezi sedlem a vrcholem hlavy, nakreslis sedlovou trubku pod spravnym uhlem, prodlouzis ji az do polohy sedla podle kalkulatoru, od spo spodku sedlovky, neboli stredu odmeris svisle stack a mas vrchol hlavovky (jeho uroven), pak k tomu pridas podlozku hlavka a predstavec, podlozky uhly atd. jak jsem psal a maz min/max rozsah dropu..

                  Ramenni klouby nahmatas, resp. vidis, jsou to ty vystupky… nebo at se chyti tycky od smetaku tak, aby mela paze rovnobezne a zmerit vzdalenost mezi stredem koncetin.. kdysi se rikalo berany by se mely dat nasadit na ramena/kolem ramen bez prikrceni, koupil jsem tak ty na jednici a ruce mam malinko roztazene, ne moc, asi o 2–3 cm, ale jak potrebuju co nejkratsi posed, tak mi jej to prodluzuje/roz­tahuje, minimalne pocitove, takze doporucuju max. takovou sirku, aby pri drzeni za paky mela ruce rovnobezne

                  Tretry: jestli neumi moc jezdit na kole, bude asi mit problem vubec se naucit jezdit a nemotal bych ji hlavu myslenim na to, ze musi nacvaknout a vycvaknout tretry, minimalne ze zacatku bych tam dal klecove pedaly, nebo aspon SPD s takovym tim zacvakavacim umelohmotnym bazmekem, to bezne davam kdyz kolo pujcuju zene… ale stejne asi myslis nejezdila sportovne, ale udrzet se na kole, rozjet se zastavit atd. asi umi, i tak, jdi postupne

                  0 0
                  • Hartmut  

                    Ale no jasne, to byl jen vtip!

                    S tim kreslenim ok, akorat prave vyska predstavce a podlozek mi neni jasne, jediny parametr, ktery uvadi treba canyon je 1 1/8" a to vlastne ani nevim, co to je!

                    zkusim ta ramena jeste jednou zmerit. Rikas tedy kosti, resp. vzdalenost mezi konci kosti. Obavam se, ze to bude 38cm.

                    Pedaly jasne, uz jsem to pochopil, nejdriv bez nich, ale to pujde rychle, nebojim se.

                    No a Tobe se zda ten canyon lepsi volba nez Rose s delsim predstavcem?

                    0 0
                    • novas752  

                      1+1/8" je prumer netapered krku vidlice v palcich, u tapered to plati jen o vrchni „zuzene“ casti.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        aha, diky, takze nevim zhola nic! leda zmerim muj vlastni predstavec a podlozku.

                        0 0
                        • Hartmut  

                          takze. tu hlavu proste nespocitam, tak jsem spocital cisty drop bez jakekoliv podlozky.

                          Canyon:

                          sedlo 21,6 – 23,6cm nad ramem

                          cisty drop: cca 11cm

                          Rose 48cm:

                          sedlo 23,6 – 25,6cm nad ramem

                          cisty drop: 14,3 cm

                          0 0
                    • quoll  

                      Canyon uvadza aj vysku podloziek, je to parameter Spacer/Podlozka. Podla nakresu by mali udavat Stack do stredu predstavca, cize vratane podloziek. Priemer predstavca ta nemusi zaujimat, staci spocitat, o kolko bude zdvihnuty stred riaditok a odpocitat polomer riaditok.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        tak ted jsem se trochu ztratil: u polozky spacer je napsana jedina hodnota: 27,5°

                        Jsi si jisty, ze stack je vcetne podlozek? Na fotkach podlozka neni, to by ylo trochu zvlastni, ne? I kdyz, co ja muzu vedet, ze.

                        Kazdopadne, pokud jsem teda pocital stack vcetne podlozek a drop vysel 11cm, pak 80mm predstavec v pozitivu udela (pokud teda 27,5° je uhel) 3 a pul centaku, tzn. vysledny drop by byl 7,5cm, coz je krasne.

                        pocitam spravne?

                        0 0
                        • quoll  

                          To nie je 27.5°, ale 27.5* a * mas dole vysvetlene, ze je to hodnota bez hlavka, ktore ma 5mm.

                          Ci je stack vratane podloziek alebo nie ti neviem s istotou povedat, mohol by som to odmerat, ale domov sa dostanem az piatok. Pripadne napisat do Canyonu, ako to je.

                          0 0
                          • Hartmut  

                            tak jsem se ptal a stack je bez podlozky, jen s hlavovym slozenim.

                            0 0
                            • satch  

                              mě psali, že stack je samotnej rám i bez hlávka… (ten 16mm kus)

                              0 0
                              • Hartmut  

                                Jo, dneska se typek opravil: „Obrázek máme špatně okótovaný a údaje stacku jsou uváděny pouze po horní okraj hlavy, tedy i bez vrchního dílu hl. složení. “

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Tak to byva standardne, vrchni podlozka hlavy se da vymenit za nizsi/vyssi

                                  0 0
                                  • satch  

                                    u canyonu myslím ne. Hlávko je jinak řešený a ten 16mm kus to současně utahuje, takže to tam být musí…

                                    0 0
                    • tromboonen  

                      Rose jestli dobre vidm ma 521 mm, to by slo, nebo 508, to se mi zda spis malo, tezko rict, sam mam vyrazne kratsi a mensi ram, ale podle vysledku z kalkulatoru, respektive je pravda, ze na CX mam jeste o 1 cm kratsi a sedne mi jeste lip, ale je to castecne jinou geo a kokpitem

                      Canyon ma 526, to je o 8 mm vic, nez horni hranice vysledku, to je cajk

                      No vlastne Rose proc ne i ten mensi, 508 je 6mm pod dolni hranici a 10 mm pod horni..

                      Obecne si myslim, ze plus minus centak az dva na delce ramu je OK, da se dohnat kokpitem, ALE u extremu jako ja s nepomerem telesnych casti je kazdej cm dobrej, ale jak rikam, ultra kompakt rodla to resej..

                      Myslim, ze se posklada na oboji (resp vsechny tri, Canyon nejdelsi, Rose 521 horni hranice vysledku, Rose 508 spodni hranice), over jenom ty dropy (stack v geometrii by mel byt pro vrch hlavove trubky holeho ramu, tedy nez podlozky hlavka, byvaji ruzne, nejnizsi od cca 3–5 mm, jine zas 10–15 mm konicke, da se odhadnout z fotky), podlozky maj vetsinou 9–10 mm jedna a bejvaj max 3? a u predstavce Te zajima horni konec diry pro rodla (kde bude horni cast rodel) a zapocitej i delku a uhel, jednou dolu bez podlozek a jednou nahoru s podlozkama a mas rozsah.

                      Ve finale bych asi sel do toho, kde mi umozni prizpusobit vse co potrebuju, tedy sirku riditek, delku predstavce a pripadne delku klik, i kdyz u mensich kol by mely byt urcite kratsi v zakladu a o jeden krok, vetsinou 2,5 mm nejde, to si myslim nevyjezdenej clovek nepozna.

                      Rozhodoval bych podle vzhledu, sympatii, pristupu prodejce (u Canyonu muzes taky dost dlouho cekat) plus jak vyjde ten posed, Rose je urcite zajimavejsi a mene proflakla znacka, ale Canyon je uplne v poradku, obcas mi pripada moc strohy a nektere modely maj moc zvyraznena loga, ale to u zenskych asi bude lepsi, Rose je takova pritulnejsi :) a jezdit to bude podobne ve srovnatelnych parametrech.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        Cili takto:

                        Rose 48 s predstavcem 100mm: max. drop 104mm, min. drop 52mm

                        Canyon XS s predstavcem 80mm, max.drop 78mm, min.drop 29mm

                        tezko rict, jestli je to uplne spravne, ale i kdybych se o trochu sekl, myslim, ze jsme ve velmi prijemnych hodnotach.

                        Jeste overim s Rosebikem, jestli jsou schopni tam dat 380mm riditka a pak bych to videl na zasadni otazku:

                        Myslite si, ze Canyon nebo Rose po Vanocich slevni?

                        U Canyonu me pekne sere, ze ta AL 6.0 stoji 1100€, model 2016 stal litr. Ale domnivam se, ze ho nekdy v prubehu slevnili a ze puvodne stal taky 1100€, proto o tom mluvim.

                        0 0
                        • Pán z Dubu  

                          Podívej se ještě jinde. Léta dělá rostoucí celé rámy – u malých i kratší chainstay a dropnutější šlapák – Bergamont http://www.bergamont.com/…portive-road

                          0 0
                        • tromboonen  

                          To se mi skoro vic libi Rose, malej ram je dobrej, kolo vypada fajn, a max. drop 78 by moh byt casem malo, 52 jako min staci bohate..

                          Slevy netusim, poptej se na nemeckejch forech.

                          0 0
                          • Hartmut  

                            Nojo, ale kdovi, jestli jsem to spocital spravne. Kazdopadne to vypada na Canyon, z Rosebiku mi odpovedeli naprosto jasne: „u tohoto modelu nejsou mozne zadne zmeny“ Takze ani riditka, ani predstavec. Samozrejme bych to mohl vyresit sam, ale jednak je to drazsi a druhak me to nelaka, kdyz u Canyonu vse pasuje, jak ma.

                            0 0
                            • tromboonen  

                              No ja myslim, ze jestli jste dobre zmerili, tak je to dajk.. rodla FSA VERO stojej tusim 600 v CZK, zadnej problem, predstavec cca 1000? Jestli je vse ostatni cajk, tak bych to jako takovy problem nevidel, stare jeste prodas.. ten Canyon je prece jen uz za horni hranici a hlavne ma mensi rozsah dropu (jestli jsi dobre spocital), 29 mm je na nic a 78 muze byt malo..

                              Tezko rict, takhle papirove se mi zda lepsi Rose, plus mi pripada zajimavejsi – a vyzkouset nekde v Germansku se neda?

                              0 0
                              • Hartmut  

                                Clovece Ty me „stves“ :D Nejdriv kdyz uz jsem myslel, ze Canyon je nemozny, prijdes s tim, ze mozny je a kdyz me u Rose naserou arogantnim emailem, tak je zase Canyon za hranici, achich.

                                Ale nic ve zlem, ja jsem za ty rady rad.

                                S tim vyzkousenim je problem – jejich obchod je 200km odsud. Kdyby to bylo 100km, tak uz jsem v aute, ale najet 400km kvuli obchodu, ve kterem mi odmitaji vymenit predstavec se mi fakt nechce. Ze bych tam jeste zkusil zavolat? Fakt me tim emailem vytocili: Canyon ma vsude jasne napsano, ze zadne vymeny komponent nevede, obchod neni, atd. Ale Rose ma stranku plnou chytrych reci o tom, ze predstavec je treba dobre vybrat a ze neni problem jej do janevimkolika dnu od koupe vymenit. Pak kliknu na kolo, chci si vybrat predstavec a na vyber mam jeden. Kdyz napisu, ze chci jiny, tak mi odpovi, ze to nejde. To mam pak hned po chuti u nich neco kupovat.

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Jasny, ale jedou na cenu a chces jeden z nejlevnejsich modelu.. a neni nikdo, kdo by to prodaval jinde? Pak jedine najit nekoho na cyklo forech kdo tu velikost ma a poprosit o vyzkouseni…

                                  Ja jen rikam sve dojmy, me osobne mensi ram vyhovuje mnohem vic, vyslo mi 54, CX mam 53 a je to jeste lepsi, a ten drop pak dohanet nejakym extra negativnim predstavcem to ne, to se radsi jeste mrknout na nejakou geometrii co ma nizsi hlavu aby rozsah dropu vychazel podobne jako u Rose a jeste to bylo pokud mozno kratsi nez ten stavajici Canyon..

                                  Jinak vymena rodel a predstavce, s tim se casto pocita, bylo by fajn mit to od zacatku, ale svet se nezbori, rozdil 2 cm na rodlech a cm na predstavci taky neni nic obrovskyho, treba to bude v ramci toleranci vyhovovat, vyzkousel bych jak je a pokud by ji to vyhovovalo OK, on sirsi uchop malinko prodlouzi posed, takze tim nebude treba ten delsi predstavec a jestli nebude roztazena jak zaba na prameni a nebude ji to vadit, muze to byt cajk i z krabice…

                                  0 0
                                  • Hartmut  

                                    Clovece nikde nic nevidim, nikdo to nepreprodava. Uvidime, co odpovi na email, pak prijde na radu telefon. K silnejsim donucovacim prostredkum bych sahal nerad, znam sice osobne celou radu spoluobcanu, kteri pribyli povetsinou ze Syrie, ale ze bych je poslal postavit se pred obchod s napisem „also…doch den Lenker tauschen, oder?“, to opravdu neni muj styl!

                                    0 0
                                • Hartmut  

                                  Tak moment, nasel jsem na tech strankach, ze je mozne otestovat kola ve Willingenu, coz je cca 80km, takze parada. Akorat tipuju, ze tam vozi biky, jak tak ten Sauerland znam a tohle kolo ma dodaci lhutu 4 tydny, ale obratem jsem typka (jeste naposled mailem) konfrontoval s moznosti vymeny predstavce, ktera jasne stoji a lezi na jejich strankach a prave s tim testovanim ve Willingenu, tak jsem zvedav, co odpovi.

                                  Aspon je videt, ze „vstricny“ customer service nekvete jen v CR.

                                  0 0
                                  • tromboonen  

                                    Ty jim teda davas.. ale spravne, jen at se snazi, kdyz chtej Tvoje Ojra.. taky vzdycky v bance vyhrozuju, ze jestli me nastvou, tak si svuj negativni zustatek vezmu nekam jinam :)

                                    A ten predstavec nehrot, s temi sirsimi rodly by mel fungoivat i ten kratsi, mozna si s sebou na vyzkouseni vemte pujcenej 100 mm a rychle prehodte a uvidite, ale ten 1 cm se spis pozna a projevi az pozdejc a budes labotovat i s jinymi nastavenimi.. 1 cm se da v klidu dohnat polohou pak.

                                    0 0
                                    • Hartmut  

                                      Ja na tohle bohuzel nemam talent jako kamarad, ktery rekl prodejci jedne nejmenovane automobilove znacky, ze jejich auto za 320tisic bere. Za 270. A polozil naditou obalku s napisem 270 000,– Kc na stul :D Typek, ze pry to bohuzel v zadnem pripade. Tak kamarad, ze pry je to hrozne velka skoda a ze si to jine auto u konkurence koupi vylozene nerad :D No a prodejce za tri dny zavolal, ze to mozne bude, ale ze musi chvili pockat. No a ted uz to auto ma :-) Samozrejme ale to nebyla prvni navsteva, byl tam predtim snad desetkrat a absolvoval snad 3 jizdy.

                                      Ale v tomhle duchu me napadlo, ze kdyz mi do baliku pribali 38cm rodla a 100mm predstavec, myslim samozrejme zdarma, tak si to kdyztak vymenim sam :-)

                                      No srandicky, srandicky a nakonec me poslou do ****** a ja si to stejne koupim, jak to tam u me byva :-(

                                      0 0
                                      • tromboonen  

                                        Ja to taky neumim – v obchode, ale v jednani o cenach v praci se snazim.. kola si skladam zasadne sam, takze si tam dam co chci a za pripadne nedotazenosti si muzu sam..

                                        Na tech rodlech a predstavci bych to fakt viset nenechal, kliky vymenit je uz jina vec, ale tohle je OK, jaky tam maj v zakladu ta rodla? jestli 40, tak to spolu s tim predstavcem fakt asi bude prast jak uhod.

                                        0 0
                                        • Hartmut  

                                          jj 40cm. No dobra, asi dam na Tebe, jeste trochu zatlacim (at si to taky zkusim v nemcine, zejo) a pripadne povolim jako spravny Cech :-)

                                          0 0
                                          • tromboonen  

                                            Smejici se bestie :)

                                            Ne vazne, ta o malinko vetsi roztazenost a protazenost posedu u 40 rodel bude „kompenzovat“ ten o 1 cm kratsi forbec.. pokud nebude mit ruce vylozene od sebe a nebude ji to neprijemne, mozna ani nebude potreba menit. Uvidis na testu..

                                            0 0
                                            • Hartmut  

                                              Pockej, na jakem testu? Pokud by byli ochotni mi to kolo poslat na test do Willingenu, tak si nedokazu predstavit, ze by nebyli schopni ty komponenty vymenit. Domnivam se, ze oni s tim kolem vubec neprijdou do styku a montuje se to kdovi kde, proto to vymenit nemuzou. Nebo placam nesmysly?

                                              0 0
                                              • tromboonen  

                                                Netusim, Rose nesleduju, v Nemecku nebydlim, jen rikam, ze je Ok vyzkouset jak je, patrne to bude OK, leda ze by to roztazeni rukou bylo moc/neprijemne, to pak menit rodla a pokud by to bylo pocitove kratke, tak i predstavec, ale oboji chce chvili zkouset a posoudit treba na fotkach z boku a idealne delat vzdy jen jednu zmenu a pak dalsi..

                                                0 0
    • Hartmut  

      To tady Rose PRO SL-200 se mi rozmerove libi vic. XS je sice kratsi, nez by odpovidalo namerenym hodnotam, ale s 100mm predstavcem by to mohlo pomerne dobre fungovat, co myslite?

      0 0
    • MI.KU  

      Být tebou vzal bych jí na zkousecí kolečko – domluvil různé geometrie rámů a nechal jí to projet a potom vybíral kola s geometrií, která jí seděla pocitově nejvíc. A bylo by fajn mít ty testovačky aspoň na pár hodin.

      Celokarbon bych rozhodne nepovažoval za nutnost – i v daleko větším rozpočtu má občas hliník navrch u kola za 25–35 tisíc stejně karbon který by byl nějak kvalitnější neziskas jen tím budeš mít osizene osazení kola které bude paradoxně horší.

      0 0
      • McBlacky  

        sehnat testovačky značek, kde jdeš po ceně (Rose, Radon, Canyon) je skoro nemožný. Právě proto to je taky levnější, když nedržíš distribuční síť, test biky atd ;)

        0 0
        • MI.KU  

          Já vím proto jsem mu psal ať jí veme na testovačky a ,,potom vybírá takové geometrie které jí sedeli,, to jest zkusit si Specialized Cannondale Trek GT a td a potom pokud jde po ceně vybrat levnou značku s podobnou geometrií.

          0 0
      • Hartmut  

        Tohle ma dva problemy: zaprve na kole v zivote nejezdila, takze podle me pozna kulove. A to nemluvim o tom, ze samozrejme jeste nema tretry. Za druhe u Canyonu nic takoveho neni mozne, ne?

        0 0
        • MI.KU  

          Vysvětlení výše a tím spíš ze nikdy nejezdila bych jí nejdřív na par kol posadil – abys pak neslyšel ze ji bolí tělo tak ze jezdit nebude.

          Ale pokud budeš mít cca vhodnou velikost tak se toho dá dost nastavit. Jde spis o to zkusit různé typy kol – závodní, pohodlné něco mezi, sloping bez slopingu a td – kotouče klasické brzdy…

          0 0
          • jecnak  

            Presne tak.

            0 0
          • Hartmut  

            Tak neco na tom bude a asi to za to stoji – uskodit to kazdopadne nemuze :-)

            Ja mel za to, ze problem bolesti celeho tela se da pocitanim a kreslim temer jiste vyloucit – s tim, ze dodatecnym spravnym nastavenim se kolo doladi presne.

            Obavam se ovsem, ze vyber typu kola (race, endurance atd.) a typu brzd opravdu smysl nema. Navic jsem proti kotoucovym brzdam zaujaty a starat se o ne nebudu :D To fakt uplny zacatecnik nepozna. Ale aby nevznikla mylka – prostovne zalozena je a to vic nez ja, spoustu let hrala fotbal na urovni, o ktere se mi nezdalo, ani kdyz jsem si zahulil a ted pravidelne beha. Nemam vubec zadne obavy a zacinat budeme velmi pozvolna :-) Presto bych to na zavodni ram nevidel, endurance bude tak akorat. No a trochu si zariskovat musime, jinak bychom se k tomu nedostali nikdy. Kdyztak se to proda, ze…

            0 0
            • McBlacky  

              rozhodně bych taky vybíral co nejpohodlnější rám a hlavně, taky by to kolo mělo být hezké. I když třeba tvrdí, že na tom nezáleží, tak každá holka nakonec bude řešit jak na to vypadá ;)

              rozdíl mezí závodním a endurance kolem nemá šanci jako začátečník poznat – za předpokladu, že na obou bude mít stejný posed

              0 0
              • Hartmut  

                Ja jsem nekde napsal, ze tvrdi, ze na tom nezalezi? na tom samozrejme zalezi a znacky Giant a Cube se velmi pekne diskvalifikovaly zcela a definitivne. Mne osobne ten Giant jeste prijde pomerne stravitelny (i kdyz sam bych ho teda nechtel :D ), ale ten Cube z minuleho roku, ktery by cenove vyhovoval, to je fakt hnus nevidaneho kalibru. Ktereho mamlase napadlo kombinovat oranzovou a ruzovou? Ja mam obe ty barvy rad, ale…propanakrale ne spolu!

                https://www.cube.eu/…orange-2016/

                0 0
        • gerrard  

          Jestli na kole nikdy nejezdila, vis jiste, ze chces aby zacinala na silnicnim kole? Ja bych teda volil jako prvni kolo neco jineho.

          0 0
          • Hartmut  

            Diky za radu, ma opodstatneni, ale jisty jsi jsem. Je zvykla makat, nejde o nedeleni vyjizdky ke stanku s obcerstvenim :-) A pokud jde o biky, tak to je jedna z mnoha oblasti, kde si vyborne rozumime: pokud mozna co nejmene adrenalinu, prosim!

            0 0
            • novas752  

              Na silnicich je to casto vic o hubu a adrenalin nez v terenu. :) V lese te nic nesejme, maximalne prase nebo strom. :D

              0 0
              • Hartmut  

                :D

                jo, bohuzel mas pravdu! Tady u nas je to jeste ztizene tim, ze jsou vsude cyckostezky vedle silnic a dle zakona jich musi cykista pouzit. To ovsem na silnicce dost dobre nejde, jsou hrbolate, plne vyletniku, lidi se psem, vozickaru apod., navic mista, kde krizuji silnici jsou neuveritelne nebezpecna. Takze vlastne cely vylet jsem disident!

                0 0
            • gerrard  

              Tady nejde o makani ani adrenalin. Jediny duvod je, ze me silnicka nepripadne jako nejlepsi volba na prvni kolo, kdyz doted nejezdila (jestli jsem teda pochopil tu tvoji poznamku spravne). Zacal bych spis krosovym kolem s rovnyma riditkama, širšími plasti, pevnou vidlou a do silnicky bych sel, az se trochu vyjezdi.

              0 0
              • MI.KU  

                Pokud chtějí víc sportovat je to slepá ulička ;)

                Takové kolo je těžké jak prase, nejede blbě se ho zbavuje a není moc později použitelné – na silnici neumožní správný posed do terénu se nehodí.

                Normálně zůstaň u té silničky a nenech se rozhodit akorát bych asi nevybiral závodní geometrii a nejdřív ji na par silničních kol posadil.

                Jestli ji přijde vratké řízení je to normální za den dva si zvykne jinak v tom není žádný problém.

                0 0
                • gerrard  

                  :) sam si slepa ulicka. Trek nebo fitness kolo nemusi byt vubec tezke a v klidu se snim vydas do lehciho terenu. Vyhody silnicky pokud doted nejezdi, na zacatku urcite nevyuzije. Jako bonus tam budou lehci prevody nez standardni silnicni. Videls nekdy nekoho dospeleho co nejezdi na kole zacit znovu jezdit? Obzvlaste holcinu.

                  Dobry napad je, at si nejake kola zkusi a sama pak bude vedet, co ji vic vyhovuje. Jestli berany a vic sporotvni posed nebo rovna riditka a jistejsi uchop.

                  0 0
                  • plzakj  

                    Zenska nikdy nevi, co chce ;-)

                    0 0
                  • MI.KU  

                    Řeknu ti to takhle – moje babička začla v 75 jezdit na starém favoritu do sousední vesnice 5km na nákup protože se pohadala s dcerou (moji tetou) a neřekne ji ať ji tam doveze autem. Dnes ji je 82 a jezdí pořad.

                    Jo a dřív na kole nejezdila – možná za války jako děcko.

                    Pokud ta holka sportuje aktivně a nevěřím tomu ze nikdy na kole nesedela tak má určitě lepší předpoklad než moje stará babička co si na tom ještě odveze nákup.

                    0 0
                    • gerrard  

                      :) chci fotku, jinak ti neuverim.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        Bylo by ti špatně – má berany nahoru a nákupní kosik na nosiči ;)

                        0 0
                        • Hartmut  

                          haha, ja byl jednou v sedle Passo dello Stelvio a docela me prekvapilo, ze byl nahore snih (v srpnu 2006 to bylo). Mel jsem jen kratke rukavice a prsty mi zmrzly tak, ze jsem nemohl brzdit, tak jsem si dal berany taky nahoru a cely te sjezd absolvoval takhle a brzdil zapestim. uz v prvni zatacce jsem byl rad, ze jsem se nezabil, ale po chvilce jsem si zvykl :-)

                          0 0
    • quoll  

      Cau, prikladam link na spreadsheet, ktory som pouzival, ked som kupoval silnicku sebe a priatelke. Spocita ti Drop a Saddle-Handlebar vzdialenost (biele polia treba vyplnit, zlte sa pocitaju automaticky).

      Samozrejme lepsie by bolo si to nakreslit, ale na to som nemal cas, potrebny program a hlavne trpezlivost, tak som to riesil takto.

      Vypocitane hodnoty su ale bez zaruky, idealne by bolo, ak by niekto tie vypocty skontroloval, pripadne nakreslil a porovnal :)

      0 0
      • Hartmut  

        Diky, mrknu na to.

        Ja tak trochu doufal, ze se objevi bajny Krab, ktery uz tady obetave pomohl snad pulce republiky!

        0 0
        • kokoska.rokoska  

          Krab má teďka kvůli povětrnostním podmínkám „běžeckou sezónu“, tak má delší dodací lhůty :-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Krab má kancelář v rekonstrukci (tedy hlavní počítač pěkně zabalený ve skladu) a nádavkem ho bolí už týden pravé klepeto, tak si kreslení šetří na lepší časy.

            0 0
        • Radovan84  

          Ahoj.Nevím odkud jsi ale pokud by si měl zájem tak ti mohu třeba pomoci s vyzkoušením malé silničky co mám v profilu. Není to sice XS a ani endurance ale jako odpíchnutí ode dna by to třeba pomohlo. Vím dobře že vyzkoušet malou silnici někde v obchodě je problém. Mám 170cm a a na fotkách je nastavená po BG Fitu.

          0 0
        • plzakj  

          :-)

          0 0
      • Hartmut  

        Tak jsem na to kouknul a je to velmi sikovne, diky! Vychazi to velmi krasne, rozpeti u Canyona asi od 6 do 10cm. Ale trochu nerozumim uhlu predstavce, co tam mam vyplnit, ty uhly jsou vzdy standartne –6° v negativu a +6° v pozitivu?

        0 0
        • quoll  

          Presne tak, Canyon montuje predstavce s uhlom +/- 6°, je to vidno v popise, ked si rozkliknes info o predstavci. Toto je najbeznejsi sklon predstavca, samozrejme, da sa kupit aj iny, ak by bolo treba.

          0 0
          • Hartmut  

            No jo, ja jsem snad uplne slepy, je to tam napsane, +/- 6°

            Tak to ja to tam poradne namlatim do te tabulky a rozsah dropu bude jasny. Usetrils mi praci, jeste jednou diky!

            0 0
      • quoll  

        Kedze stack sa meria iba po okraj hlavy, upravil som podla toho vypocty v spreadsheete. Bolo treba zobrat do uvahy polovicu vysky predstavca. Na mojom canyone je vyska predstavca cca 42mm, v pripade inych znaciek to asi bude podobne. Tym padom sa drop znizi o cca 20mm a S-H skrati o cca 6mm.

        0 0
        • Hartmut  

          Opet diky. V tom pripade bude opravdu Rosebike, ten Canyon uz takhle nema prakticky ZADNY DROP :-D To s tou enduranci trochu prehaneji, ne?

          0 0
    •  

      To jsem netušila,že je to takováhle věda.

      0 0
      • novas752  

        A to je jen malá část vědy o rámu, nechtěj vidět vědu o komponentech. :)

        0 0
    • jan.pernik  

      Zdravím

      dělal jsem pro dceru tohle:

      http://www.bike-forum.cz/…skladal-jsem

      Když tam koupíš Zondy, a Athenu tak to bude super kolo. Holka potřebuje něco hezkého a Campagnolo je někde jinde než rybářské náčiní.

      0 0
      • MI.KU  

        Athena nemá smysl je to stejná sada co Veloce jen o pastorek navíc. Lepší vzít Veloce nebo potom až Chorus.

        Raději bych dal Shimano pokud by neuvažoval o Chorus a vejš.

        Kolik to váží komplet s pedály?

        0 0
        • jan.pernik  

          8.3kg komplet i s tim pulkilovym sedlem a brasnou s nahradni dusi.

          0 0
          • Singlespeed  

            To je váha v B-F kg, V běžných kg bude o dost vyšší (vždyť komplet celokarbon Kellys na Ksyriích Elite, komplet Ultegra s lehoučkými plášti Tufo a s karbonovými doplňky Ritchey WCS váží bez brašničky 8 kg). Součet mnohem těžších komponentů přece nemůže dávat dohromady nižší nebo stejnou hmotnost :-).

            0 0
            • Hartmut  

              co je to B-F kg? Bullshit-Fuck kilogramm????

              0 0
              • plzakj  

                Vaha udavana na bike foru. Jsou dve verze – silnicni a mtb. Lisi se odchylkou od SI. Cca 10–20% Dle vyrobce kola ;-)

                0 0
              • tromboonen  

                Stačí Bike-Forum kilogram.. v nekterych paralelnich vesmirech prestava po zalogovani na B-F platit fyzika a i vahy najednou vazej jinak.. asi mene kysliku v atmosfere jak se spotrebovava na usilovne premysleni :)

                0 0
                • Hartmut  

                  jo tak :-)

                  Nojo, dle Tve teorie: cim vetsi vul, tim vic se jeho prostredi blizi vakuu.

                  A vubec se mi ta teorie libi: proto taky dosahuji profici pri velkych zavodech nelidskych vysledku – protoze jsou ve stoupanich silnice obsypany fanousky. To se to pak stoupa. Jakypak doping. Sedminasobny vitez TdF Neil Armstrong.

                  0 0
            • MI.KU  

              Bych mu i věřil proč ne – je to holcici kolo malé velikosti – mám hlinikace pro mou výšku 186cm a na ultegre s pedály váží 7,8kg a to tam man taky par tezitek co budu měnit za lehčí – nescitano prevazeno vahou.

              0 0
            • jan.pernik  

              No tak třeba jsem hooodně ušetřil na kolech. Zaplítal jsem si je sám. Mám je udělané o nějakých 500g lehčí než Khamsimy. Nevím proč, ale drahá seriová kola vždy na nečem z nějakého nepochopitelného důvodu odrbou.

              0 0
              • MI.KU  

                Jo proč ne jak sem psal těm 8,5kg věřím to není nic zavratneho ještě na malé kolo, to jen někteří si zde mysli ze hliník musí byt vždy těžší jak jejich celokarbon – už sem tu o tom kdysi psal ze do 60 tisíc sem nenašel lehčí karbonove kolo než hliník co sem vybral.

                Z kol taky chci schazovat půjde 300–600g podle modelu, ze sedla mohu 150g no a třeba časem sedlovka riditka predstavec realne cca 200g jde opět dolu.

                Teď budou nové pedály cca 100g dole.

                Takze to z těch 7,8 muže jít na 7,0 s trochou vůle i na 6,X ;)

                Ale není to módní karbon ;)

                0 0
    • siafu  

      btw pokud má ještě třeba menší ruce, tak by jí z hlediska ergonomie mohly více vyhovovat páky od Sramu, přitom by jeden řekl, že kolo na nové 105 bude pro začátek super :D a nakonec to jako první nepřežily páky a Sram – konkrétně Force 22 – už na kole zůstal. Takže teď by mi více vyhovovala silnice, která by byla v základu rovnou na Sramu než na Shimanu :)

      0 0
    • File12  

      Super tema. Tak to resim. Na bajku se mi zena boji a porad chtela po silnici. Pak jsme byli u rodicu umejt kola, jela zpatky na moji silnicce a zalibila se ji. A to i pres to ze ma o 28cm min, byla na tom jak na pranyri.

      Problem je ze se ji blbe chytala brzda. Je na ni daleko. Proto spis uvazujem o silnicce s klasik riditkama jako Liv Thrive https://www.liv-cycling.com/…hrive-1-disc

      0 0
      • Hartmut  

        Tak jestli jela na ramu, ktery pro ni byl extremne dlouhy, nedivim se, ze pro ni byly brzdy daleko, jsi si jisty, ze se spravnou geometrii by to nedala? Ja to vidim trochu subjektivne – ja proste jina riditka nez berany nemam rad, ale presto bych rek, ze na tom neco bude…

        0 0
      • MI.KU  

        Třeba u Shimana ty nové sady snad už asi skoro všechny jde upravit vzdálenost paky od riditek – až bude mít správnou velikost kola a nastaveny Paky nebude s tím mít problém.

        0 0
    • Kat78  

      Ahoj, ja merim 167 a spise kratsi nohy. Mam Canyon Ultimate vel. S

      0 0
      • Hartmut  

        No a slusi Ti to na nem :-)

        0 0
        • MI.KU  

          Jj a ta první fotka je dobře akční ještě ;)

          0 0
          • Hartmut  

            Hele ale ja to myslel vazne!

            0 0
            • MI.KU  

              Já taky ;) pěkná holka co šlape ve stoje široký záběr fotky alpská scenérie nebo kde to je… dle mne je to povedená fotka.

              0 0
        • Kat78  

          Diky. Koupila jsem ho na bazaru, v te dobe Canyon jeste xs nedelal, zacli az ted pro asijsky trh. Jezdi se mi na nem moc dobre.

          0 0
        • Pán z Dubu  

          Kat78 Ti naznačila, že do vláken Kolo pro holku, patří fotka té slečny – teď před okolením a výsledná fotka okolena.

          0 0
      • frantavykopavka  

        Hezké fotky, jen je těžké soustředit se na prohlídku toho Canyonu…

        0 0
      • Radovan84  

        To by šlo :-)

        0 0
    • Hartmut  

      Tak nakonec Canyon. Rose uz sice byl nejen objednany a zaplaceny, ale i za dvermi, v tom okamziku jsem jako pilna vcelicka, ktera kazdy den opylovala Factory Outlet u Canyonu, nasel AL 6.0 v XS za 800€, tzn. sleva 300€, to byl lehke rozhodovani.

      Kolo uz prislo, vypada skvele, ale problem se objevil: prevodniky jsou 52/36. Tak jsme hned psali na chat, typek se na to mrknul a zeptal se, jestli to cheme vymenit nebo dostat 30€. Napsal jsem vymenit, vyplnil formular a ted cekam.

      Mate nekdo zkusenosti s reklamaci u Canyonu?

      Ten typek pak napsal, ze mozna budeme muset poslat zpatky kliky, coz me dost prekvapilo – myslite, ze mi poslou prevodniky na vymenu??? Ja bch to totiz asi neumel!

      0 0
      • MI.KU  

        Neuměl bys povolit a zašroubovat šroubky…?

        0 0
        • MI.KU  

          https://youtu.be/9fGqCO8xH4Y

          Princip je stejný u většiny klik.

          0 0
          • Hartmut  

            Mne nedoslo, ze se talir da protahnout ven pres kliku! Och, diky moc, ja Vas tady mam vsechny tak rad :-)

            0 0
            • MI.KU  

              Nemáš zač – jinak sis měl nechat vrátit peníze a a převodníky si koupit bylo by to rychlejší.

              0 0
              • Hartmut  

                Nojo, ale 30 ecek je malo, ne? Jsem se dival a kompakt vyjde na 55. Vim, zase bych mohl prodat ten polokompakt nebo jak se tomu nadava, ale do toho se mi nechce.

                Hele a je to tak fakt vzdycky? Ona ta 105 nema zvenku zadne srouby, jen zevnitr:

                https://www.bike-discount.de/…hwarz-213124?…

                0 0
                • MI.KU  

                  Tak že bys ten imbus umístil z druhé strany.....? ;)

                  0 0
                  • Hartmut  

                    Tak zkusit bych to moh! Z te predni to fakt nejde! :D

                    Ted vazne: doufal jsem, ze to napises, matlo me, ze u toho normalniho zpusobu clovek vytahne z druhe strany matky, tady je to asi nejak na fest, ci co.

                    Pockejte, az pak budu stelovat presmykac, to bude teprve hysterie. Doufam, ze bude stacit posunout ho dolu.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Dneska je Apríla?

                      Samozrejmne ze NEBUDE – pokud ho posunes změníš napětí lanka takže budeš muset utáhnout i lanko a seštelovat.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        No… To jsem presne vedel tohle, byla to takova zoufala domnenka.

                        0 0
                    • gerrard  

                      Jestli menis puvodni 52z za 50z. Tak presmykac neres. Kvuli rozdilu dvou zubu to neni potreba.

                      0 0
                      • Hartmut  

                        A tohle jsem doufal, ze nekdo napise, tak snad to bude behat.

                        Otazka je, jestli mi vubec ta kolca poslou nebo poslou misto toho me. Do ******. Ale to se snad v DE nedela…

                        0 0
      • plzakj  

        To by zvladl i ruinin.

        0 0
    • Hartmut  

      Tak to vypada, ze historie se uzavrela – pokud by to nekoho zajimalo, tak zda prubeh nakupu a reklamace (v DE):

      1. Za 800€ v outletu WMN AL 6.0 (pokud by nekoho chytl Stockholmsky komplex a opravdu by chtel uverit, ze mezi modely 2016 a 2017 je jeste jiny rozdil nez o 100€ navysena cena, pak vezte, ze na fakture je velmi vymluvne napsano „AL 6.0 WMN 2016/2017“ :-) ). Srkabanecky minimalni, niceho jineho jsem si nevsim, takze cena dle meho nazoru perfektni.
      2. Hned v den doruceni (sobota) jsem na chatu reklamoval 52/36 misto 50/34 (nechapu, jak se to tam dostalo, dival jsem se a i na nejdrazsich zavodnich damskym modelech (rozumej pro zenske, ktere maji obcas stehna jako ja pas) je vzdy 50/34. Typek na chatu mi nabidl slevu 30€. Kdyz jsem odmitl, tak mi rekl, at vyplnim vratkovy formular a ze se obava, ze budu muset poslat zpet kliky (!!!)
      3. Na formular dva nebo tri dny nikdo nereagoval, znovu jsem se pripojil na chat a typek mi rekl, ze zadnou takovou reklamaci nemaji, takze se to asi pri odesilani posralo (to je nepresny preklad – fehlgeschlagen). A ze mam napsat email nebo zavolat. Napsal jsem email.
      4. Na email odpovedeli a zcela bezelstne pod nej prihodili i kopii uspesne prijateho reklamacniho protokolu (tzn. bud tam maji bordel nebo typek lhal) – nabidli 40€ s tim, ze „si za ty penize muzu ty placky koupit“
      5. Napsal jsem jim, ze nejjednodussi bude, kdyz mi ty prevodniky poslou – vzdyt je maji na eshopu. A Adresu k tomu. Skutence je poslali, vcelku rychle a do emailu napsali, ze „prevodniky, ktere si preju (!).....“. Placky jsem vymenil – tady bych Vam vsem rad podekoval, ja si fakt myslel, ze to nesvedu a jak to bylo jednoduche :-) – a ted muzu prodat 52/36.

      Jelikoz jsem 4 roky pracoval v gramofonce v zakaznickem servisu, tak jsem se v prubehu reklmace kralovsky bavil (tohle udelat ja, tak letim na hodinu, ale jasne no, staral jsem se o zakazniky, kteri nam delali obrat v radech milionu). Zajima me jen vysledek a s tim jsem naprosto spokojeny. Kvalita zakaznickeho servisu je ovsem zalostna a nevim, proc si pridavaji praci, na jejich miste bych uz na zacatku napsal: sorry, posrali jsme to, vymenis si to? poslem ti zitra 50/34, dej adresu. Hotovo.

      0 0
      • tromboonen  

        Neni zakaznickej servis jako zakaznickej servis, zas nemuzes cekat, ze se kvuli Tvym EUR 1000 nebo tak neco poserou, je to jako nizkonakladova aerolinka, dostanes co kupujes, neni to nejprijemnejsi, ale pomer cena/vykon bejva dobrej.. jestli chces aby se o Tebe nekdo staral a mazal Ti med kolem huby v dochozi vzdalenosti od bydliste, musis investovat do jiny znacky :)

        0 0
        • MI.KU  

          Kdyz k tomu rozpočtu přidá nulu určitě mu během čekání na prodejně udělají i ,,kávičku,, ;)

          0 0
        • Hartmut  

          Ja mam na tohle trochu jiny nazor, ale v zasade je to jedno, jak pisu – dulezity je vysledek. Co nechapu je, ze si uplne zbytecne pridelavaji praci a ztraceji cas u takhle jednoduchych veci. Na reklamace komponent by mohli mit standardni postupy. Navic predpokladam, ze drtiva vetsina objednavajicich se docela vyzna a nebude tak blba, aby se nechala tzv. ojebat.

          Ze Ty jsi urazeny, ze jsme nakonec nevzali ten Rose? ( :-))))

          0 0
          • tromboonen  

            Urazenej nejsem, uz jsem zapomnel co jsme vsechno probirali :)

            Canyon je holt nizkonakladov­ka/direct distribution, proste nejsou na individualni pristup zarizeni, je spis pozitivni, ze byli ochotni udelat zmeny, ze na to nemaj postupy bude asi tim, ze to proste nechtej delat (nebo mozna maj problem nacpat ty zmeny do SAPu:). Zas muzes bejt hodne rad, ze to slo tak rychle, jini si pockali o dost dyl :)

            0 0
            • Hartmut  

              Ale vzdyt oni neudelali zadnou vyzadanou zmenu. Na kole, ktere melo mit kompakt, byl polo-kompakt. Ale je vlastne pravda, ze oni zadne zmeny nedelaji, proto se takovyhle pripad stane malokdy. Vidis, to me nenapadlo! to bude asi tim.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.