silnička kolem 25t, prosím o pomoc

27 nepřečtených
  • JaHo

    Ahoj, všem se omlouvám za téma, které zde je asi po tisícé, prosím Vás o rady a Vaše názory. Rád bych si koupil silničku, bude to moje první silnička a bude to doplněk k horskému kolu. Hlavní důvod, proč kolo chci koupit je můj plán, vyrazit na otočku k moři. Pojedu na lehko, jen s kreditkou v kapse. (dobře na záda si dám malej batoh s pár drobnostma, ale nic víc.)

    Ostatní využití bude cca 1× za týden projížďka kolem 100 km. Měřím 175cm, váha cca 80kg. Cena kola by měla být cca 25 tis.

    S ohledem na omezený rozpočet bych chtěl jeté kolo s lepším osazením, ale i to může být předmětem diskuze. Budu vděčný za Vaše názory a rady.

    zde jsou kola, která mi padla do oka:

    Kuota

    Cube

    Felt

    Giant

    Děkuju Jarda

    0 0
    • Vilém  

      Nejvic se mi libi ten Giant.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      I mně se nejvíc líbí Giant :-D , rozhodně bych ale nekupoval úplně naslepo, hlavně vzhledem k účelu. Dát 100 km 1 x týdně jde, nějak se drobné nesoulady přetrpí, ale cesta k moři je něco jiného, tam by měla geometrie a typ rámu (race vs. endurance/coast-to-coast) sedět přesně, vliv milimetrových odchylek od optima se kumuluje.

      Lepší osazení se neprojeví ani tak ve spolehlivosti, jako v trvanlivosti, Tobě vychází nájezd < 5.000 km/rok, takže Ti cokoliv vydrží > 5 let (moje Ultegra 6700 letos pp. překoná 50.000 km). Proto klidně Tiagru 10sp, ale na přesně padnoucím rámu spíš komfortnějšího ražení, žádnou superzávodní ultratvrdou raketu.

      0 0
      • JaHo  

        Poradíš jak poznám, že mi rám tak naprosto přesně padne ?

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Poradím. Když po třeba osmi a více tis. km/rok několik let po sobě nepociťuješ žádné příznaky nepadnoucího rámu :-D.

          Ne, vážně, správná poloha sedla a vzdálenost řídítek je základ. Padnoucí rám je ve Tvém případě ten, který umožňuje dostatečnou rezervu v nastavení i co se týká výšky řídítek (za použití normálních sklonů a délek představců a počtu podložek). Bez nájezdu právě, že nic nepoznáš. Na něco se dá zvyknout, na něco víc třeba také, ale už s následky.

          0 0
          • standoslav  

            Jsem chtěl podotknout, že se z toho dělá moc věda, je nutné kolo doladit, posed, délku představce atd; ale před 30ti lety se jezdilo jak ? Cyklistika měla dobrou úroveň, zhruba 200lidí bylo na vrcholné úrovni, 1.Vt, Mt, a z toho asi 20 reprezentantů mělo rám na míru „snad“, další jen konfekci, nebo koupené po někom. Stejně na tom byli v NDR, PL, SSSR atd atd. (moc mi nenadávejte, že jsem zastydlý, stará struktůra…)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Bejvávalo.

              Proč se zbytečně trápit, když je tolik udělátek (kalkulátory, CAD) a dost možností, jak dobře vybraný rám dokonale doladit (představce, řídítka, sedlovky). A hlavně jsou rámy a geometrie na výběr.

              0 0
          • JaHo  

            Takhle jsem to měl s předchozím horským kolem, 2 roky jsem léčil nemocné rameno, běhal po všech doktorech a nikdo mi moc nepomohl, pak jsem koupil nové kolo a během měsíce bylo rameno naprosto v pohodě :))

            0 0
            • bochov  

              Podle mne bys měl nejlepší nejakeho AUTHORA navíc mají srozumitelne tabulky na vyběr velikosti ja to tak udělal před třemi lety a jsem spokoje n měnil jsem akorad představec za kratši a přidaval podložku pod řiditka.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Srozumitelné tabulky vyhovují nějakým „průměrným“ proporcím, dejme tomu 1/3 populace. Pak další třeba 1/3 stylem tak-nějak a zbývající 1/3 (kam patří ze zdejších třeba tromboonen, Ječňák a další vč. mě) by při použití tabulkové velikosti na kole chcípla.

                Je mi trochu podezřelé, že pro výšku 185 cm vysype tabulka bez dalšího zkoumání Charismu vel. 58 dlouhou 574 mm (TTh) a Auru vel. 540 s TTh=556 mm. Na Charismě bych musel mít místo představce zástavec, abych vůbec dosáhl na řídítka.

                A vezmi si, že si podle této „srozumitelné tabulky“ koupí někdo neznalý své první (a nijak levné) silniční kolo.

                0 0
                • JaHo  

                  Před cestou k moři budu jezdit kolem baráku a čas na vyladění posedu, představce, podložek atd. bude, ale když koupím úplně blbej rám, tak nic nepoladím … Na kolech jezdím celej život a myslím, že i při krátké předváděcí jízdě poznám, že je něco zásadně špatně, i když jsem silnici nikdy neměl …

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Pokud nemas na silnicce nasezeno a uz vychytanou pozici, tak to uplne nepoznas, resp. muzes se citit OK, ale problemy nastanou az po cca 100km jizde..

                    Ver tomu kalkulatoru a Krabovi a hlavne ne Authora, to jsou mrchny dlouhy nizky..

                    0 0
                  • Breakpain  

                    To jsem si myslel taky. Jdi a půjč si testovací kola na víkend… Jezdi na tom so a ne, každý den aspoň kilo a uvidíš…

                    Tohle mi pomohlo nejvíc, většinou až druhý den přišly „následky“ ;).

                    0 0
                • bochov  

                  Řešil jsem to zhruba před třemi lety a mam A55 RAM 540 představec jsem měnil na 100mm najezdil jsem kolem 8t km a žadne problémy nemam a to jemi 50let.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Neříkám, že Author ne, protože Author. Aura je celkem standardní geometrie, tam se s tabulkovým doporučením dá skoro vždycky něco udělat. Na Charismu je třeba jít spíš znale/opatrně, tam by, při jistých proporcích, nemusela ani výměna představce za sjezdový stačit. Padesátka není na kole žádný věk, potkávám i dědky ještě o polovinu starší – a jak jim to šlape.

                    0 0
                    • bochov  

                      Dival jsem se znovu na tu tabulku tech 185cm vysky je tam na rozhrani ,ale mel jsi pravdu 580 by byla dlouha ja mam 185cm vysku.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      +1, charisma ( nebo dříve ca66/77 ) mají dost agresivní geo. Pokud si to koupí někdo jiný, než ohebný závodník, tak tam nacpe několik podložek a představec do pozitivu, aby na tom mohl vůbec sedět… Mě ( 175cm ) na stránkách authoru doporučuje tabulka velikost 52 – tu jsem si v prodejně zkoušel a bylo to jak na skřipci, dojel bych s tím možná na konec ulice :p

                      0 0
    • JaHo  

      Ještě se Vás septám, jak to je s navigacema pro kola ? Jak dlouho v tom vydrží baterka ? Odhaduju že při cestě k moři bych chtěl jezdit kolem 8 hodin denně.

      0 0
      • myscho  

        Co je to „navigace pro kola“? Mobil s appkou, Garmin Edge,..?

        0 0
        • JaHo  

          Bude to žrát dost data na net v roamingu, mám rok starej iPhon a baterka nic moc nevydrží, to by nebyla dobrá volba, myslel jsem, jestli není něco spešl pro kola ??

          0 0
          • GrumpySmurf  

            co treba napsat do guglu „navigace na kolo“ a neco si precist?

            Vice mene kazdej vyrobce sportovnich elektro hracek a navigaci, ma vecicku uzpusobenou pro kolo tj. moznost mapovat turisticky / cyklomapy, urcita odolnost a vydrz alespon 1 letni den (14h+). Vic ti takhle obecne nikdo nerekne, protoze tech znacek a modelu je milion, nektere sportovnejsi, s moznosti pripojovat milion senzoru a o vaze sotva par gramu, jine naopak zamerene na odolnost, vydrz a schopnost te protahnout lesem po pesine po zajicich. Jestli sahnes po garminu, polaru, teasi nebo jine znacce je pak uz jen o tvych pozadavcich a penezich co do toho hodlas vrazit..

            Zvazit taky muzes drzak na mobil a zalozni akupack (nebo treba dynamo :d) protoze iphone skutecne na navigaci moc casu neda. Aplikaci je pak zase milion, a z tech co jsem zkusil mela kazda nakej turistickej mod. Online / offline to je na tobe… Zase gugl pomuze…

            Pak taky muzes zkusit mapnik a papirovou mapu k tomu, kdyz uz nic jineho, tak to bude dobrodruznejsi…

            0 0
    • stan99  

      Ten Giant je pěkný.Ale pokud je to opravdu velikost L tak má ef.délku 585mm a to je na tvých 175cm hodně dlouhé.

      0 0
    • jecnak  

      Asi po 156ty bych doporucil se promerit podle kalkulatoru a pak si zacit vybirat, co by mi mohlo zhruba sedet.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.