• Mrozzzik

    Ahoj. Jako majitel první silničky, konkrétně VAN RYSEL

    Silniční kolo EDR AF Centaur (z Decathlonu) , mám dotaz. Vyjel jsem z prodejny a po chvíli byl řetěz hlučný. Tak jsem se vrátil zpět a říkali mi, že řazení na přesmykač má i tzv.mezistupně, které mám používat , pokud je řetěz hlučný, což se někdy i stane,když se řetěz nekříží. Prý tyto mezistupně jsou i u ost.silniček. Takže na přesmykač není jen dolů a nahoru, ale i mezistupně…je to tak? Měl jsem doted trekingové kolo s trojpřevodní­kem,tak možná blbý dotaz,t ak pardon :) A ještě pán z Decanthlonu říkal, že ten hlučný řetěz může být pouze, pokud to mám na 34ce (mám jinak 50–34) . Na 54 by se to prý vůbec stávat nemělo. A druhý dotaz, je třeba u dvojpřevodníku na silničce taky řešit křížení řetězu nebo jen u trojpřevodníku? Díky moc za odpovědi předem :)

    0 0
    • Vrci  

      Ano smyk má mezistupně. Křížení: s velkým převodníkem klidně všechny pastorky, s malým převodníkem nepoužívat nejmenší pastorek. Pokud je řetěz o správné délce, správným směrem (u směrových řetězů) na rovné patce a v seřízené přehazovačce neměl by být hlučný.

      0 0
    • Mrozzzik  

      diky moc. A ty mezistupne jsou i u Shimana nebo jen u Campy? A jestli dobře rozumím, mezistupně se mají používat jen pokud je řetěz hlučný a tím pádem hlučný z důvodu křížení řetězu?

      0 0
      • Vrci  

        Mezistupně se používají pokud řetěz drhne o vodítko. Jsou na shimanu i campě. Prostě jen lehce ťukneš do řazení, neuděláš celý pohyb a smyk se nehne o celou polohu, ale jen o kusek.

        https://youtu.be/V21kD7-98pM?…

        1 0
        • Mrozzzik  

          díky moc. Sice moc anglicky nerozumím vše, ale to hlavní jo :)

          0 0
      • Espen  

        Tak to tomu rozumíš bohužel špatně. Mezipolohy se právě používají, aby řetěz nebyl hlučný z důvodu křížení.

        0 0
        • Mrozzzik  

          No defacto to píšeš tak, jak jsem to psal já :) Mezipolohy jsou tu jen z důvodu křížení řetězu a mají zabránit, aby nebyl řetěz hlučný. . Každopádně díky za příspěvek :)

          0 0
          • Espen  

            Mezipolohy nemají zabránit hlučnosti. Ty právě mají umožnit použití kazety v celém jejím rozsahu.

            0 0
            • Mrozzzik  

              ah ok…ale já dám asi raději přednost tomu, aby se řetěz nekřížil a tím pádem nemusím mezistupně používat a je to :)

              0 0
              • virtualcop  

                Jenže k tomu ty mezipolohy jsou, protože při určitých kombinacích převodů může mít řetěz tendenci se opírat o klec z jedné strany, pokud nepřehodíš právě na „mezipolohu“.

                Nepoužívat kvůli tomu třeba 5 převodů, kdy máš zařazeno vepředu velká a vzadu střed kazety, je naprostý nesmysl (podle toho, jak se to obvykle a správně seřizuje tak na „mezipolohu“ jedeš třeba 5 – na silnici celkem hodně používaných převodů ve střední části kazety).

                Lépe je naučit se s tím pracovat a řadit na polohy, které jsou k tomu potřeba.

                Pokud tě to tak irituje, měl sis koupit něco na jednopřevodníku, bez přesmykače.

                Nebo elektriku, která to řeší za tebe, protože přesmykač postupně přesouvá s tím, jaké řadíš převody na kazetě – tam máš skutečně jen přesun velká/malá.

                0 0
              • Vrci  

                To je nesmysl. S velkou se prostě řadí celá kazeta a s malou vše bez nejmenšího pastorku. Když máš zařazeno velká malá a přeřadiš na španěla, stačí jen stlačit palcem o cca 3 mm páčku na levým ergu.

                0 0
    • Mrozzzik  

      on je ten řetěz trošku i malinko víc hlučný , když používám velkej převodník. V servisu říkali, že se to časem srovná, že to je v pohodě, že to kolo je nový, že si to časem všechno sedne, čemuž i věřím .

      0 0
    • Mrozzzik  

      každopádně Espen, díky za užitečné informace :)

      0 0
    • adam1  

      Neřešit a "per tam ffékouu "silnice ist bestttt:)))

      0 0
    • Vrci  

      Teď jsem kouknul na specifikaci. Na tý campě je opravdu řetěz KMC? To by mohla být příčina hluku. Campa řetězy jsou o něco kratší než Shimano a sram. A KMC má blíž k dvojci S. Campa se mění při 132,6 mm při měření šuplerou. Takže i když máš nový řetěz, bez problémů použitelný pro převody SS. Pro campu může být v některých místech těsně před smrtí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.