Silnička do 28000,-typy jakou, na co dát pozor..

68 nepřečtených
  • Barbrgeen

    Chci si koupit silničku do 28000,– Nějaké typy? Mám 163 cm, ale nelíbí se mi, když vypadá male. Jsem zvyklá z mt na 17,5 vel. rámu. Takže si nedovedu představit silničku xxs, xs nebo tak něco. Nevím jakou vybrat, na co si dát pozor, podle čeho vybírat, jaké komponenty apod? :)

    Děkuji za rady :-)

    0 0
    • tromboonen  

      http://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp eddie fit, efektivni delka horni ramove trubky

      plus temata v sekci silnicka, resilo se to tu mnohokrat, naposledy tusim dneska odpoledne..

      jinak pro zacatek se rozhodni, jakej druh silnicky (zavodni/aero/en­duance), doporucuju posledni, ale mozna jsi z dobreho oddilu, tak to by pripadal do uvahy i prvni, aero myslim ne.. sada dle preferenci, vyzkouset co Ti bude vyhovovat, v Shimanu cokoli od 10sp nahoru (Tiagra, lepe 105 5700, nejlepe 105 5800).. na bazaru se da dost casto koupit slusnej kousek, za 28 by melo byt neco dobryho.. v malych velikostech nebyva moc velky vyber, na druhou stranu moc se neprodavaj, takze muzou byt za dobre penize..

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      To, že se očím nelíbí, jak kolo vypadá male, pak vysvětli po pár hodinách jízdy zádům a rukám. Přesný posed na nejmenším možném rámu je nejpohodlnější.

      Teď vážně. Velikost rámu na MTB je jedna věc, velikost silničního druhá. Společné mají to, že sedlo by mělo být na obou přibližně ve stejné správné pozici vůči klikám (výškově i předozadně). Použij kalkulátor dle příspěvku tromboonena, aby Ti vyšel co největší rám, tak si zadej FrenchFit – výsledky z něj jsou takové nejnataženější.

      A následně vybírej z neslopingových rámů (mají vodorovně horní rámovou trubku) – ty vypadají opticky větší. Ruku v ruce s tím jde ale méně vysunutá sedlovka znamenající menší tlumení otřesů a tím i menší pohodlí.

      Počítej, že na silničce není užitečný představec pod 70 mm (na biku je tak krátký mnohdy i žádoucí), počítá se s tím, že část velikosti/délky rámu je tak na silničce suplována představcem.

      Na biku se v terénu kolem kola pořád pohybuješ, měníš polohu na sedle, na silničce sedíš v jedné pozici velmi dlouho, proto musí být ta pozice opravdu doladěná ke Tvým proporcím.

      S řídítky je to ještě složitější, na biku se maximálně zapřeš do rohů a propneš ruce, tím variabilita končí. To na silničce krom nejčastějšího držení v úchopu za páky s mírně pokrčenými lokty musíš být bezpečně schopna dosáhnout i dolů do oblouků a na brzdy.

      Osobně bych pro nevýkonnostní použití doporučil striktně se držet výsledků kalkulátoru, pokud máš nějaké ambice, tak je můžeš uplatnit ve snížení polohy řídítek víc pod úroveň sedla, ale ne ve velkém rámu.

      Další možností je, že si oměříš stávající (dobře a pečlivě vyladěný) posed na biku a silničku si koupíš přesně podle něho.

      Nebo připadá do úvahy sehnat Favorita se zlaceným rámem, ten by za 28 mohl být. :-)

      0 0
      • tromboonen  

        Ty by sis mel pomalu otevrit konzultacni kancelar na volbu velikosti ramu a nastaveni posedu, Krabe – a myslim to dobre, narozdil od „vyskolenych“ odborniku s BG Fitem a jinymi, co Ti pak stejne prodaj ceho se potrebujou zbavit, tohle lidem usetri dost penez, bych si udelal Internetovou poradnu, novacek zada sve udaje a vyslůedky z BF Calc, ty to prozenes nejakym makrem se vsemi udaji o ruznych ramech a posles mu navrhu podle preferenci…

        A zakladatelko, male silnicky vubec nevypadaj spatne, spis naopak, srovnej napr. tyhle dva obr.

        vel 52 tusim, na tu by ses mela (pravdepodobne) v poho poskladat, jestli ne i na 54, zalezi na pomeru nohou a trupu.. https://www.expatads.com/…b3610d52.jpg

        vel 58 http://www.bikes2race.de/…8-1038-2.JPG

        Je to trochu extrem, protože tahle geometrie vypada ve vetsi velikosti fakt hnusně, ale představu Ti to da, mezi profiky je spoousta kluku, co nejsou o moc vyšši než ty (a dost co jsou menší) a jejich kola rozhodně nevypadaj špatně..

        0 0
        • Medunka  

          K té velikosti, mám 165 a jezdila jsem jak silničky ve velikosti 46/48 Schwinn – zimák na denní ježdění (je v profilu) a pak Boardman 54/56 (už si nepamatuji), kterou jsem měla do Alp a umožňovala mi bezproblémové stoupání ze sedla a příjemnější jízdu z kopce při spodním úchopu (mužský s pupkem si kopou do pupku, vyvinutější slečny jinam). Teď jsem zakotvila na Treku ve velikosti 50.

          A musím říci, že sice malá silnička vypadá divně (taky se mi nelíbí, že komponenty jsou nalepené u sobe), tak menší je lepší. Už bych neměnila. Když jsem byla mladší, závodila jsem, tak natažený posed mi vyhovoval víc, teď je to cykloturistika a menší rám je ideál.

          Jinak k pákám, 105 mi nevyhovovaly, lepší pro malou ruku a krátké prsty mi přijde Sram, mám Rival a spokojenost.

          Takže podle výrobce bych se nebála velikosti 48/50

          0 0
          • platypus  

            Ty dámské mělké berany, to je jak pro panenky :-)

            0 0
            • tromboonen  

              No ja mam relativne male dlane (a kratke ruce) a ackoli panenka nejsem, tak mi plne vyhovuji FSA Vero, ktere jsou udajne damske (ale jinak identicke s FSA Omega compact), proste co nejmensi drop a reach… a mit na malem kole mega oblouky taky nevypada moc dobre..

              0 0
            • Medunka  

              Radši dámské berany, než mít problémy s řízením :-)

              0 0
          • Barbrgeen  

            Budu brát v potaz. :-)

            0 0
            • platypus  

              Aby nešlo k nedorozumění, čirou náhodou se mi dostaly do rukou dámské berany, přišly mi takový roztomilý nebo jak to říct. Svoje opodstatnění to určitě má.

              0 0
        • Zdenda CUBE  

          Tak ta tebou uváděná velikost 52–54 je na děvče s výškou 163cm hodně přepálená. Doporučoval bych v první řadě kouknout po dámské geometrii, u silniček je v tom dost velký rozdíl, a pak co se týká velikosti támu tak bych to u pánského viděl tak na 48, max. 51 !!

          0 0
          • tromboonen  

            Ja jsem nedoporucoval, jen ji chtel ukazat, ze mala silnice vypada dobre.. muze mit dlkouhe ruce a na 52 se poslkadat, to ukaze bike fit calc..

            0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Tak protože mám doma (na silničkách jezdící) syny 12 a 15 a manželku, tak jsme časem vyzkoušeli či provozujeme rámy vel. 46 (sloping Fuji), 48 (nesloping Author), 50, 52, 54 (nesl. Helios), 52 (sl. Merida), 54 (nesl. Fort) a můj prasklý 58 (nesl. Fuji). Kluci vytrvale rostou, tím mě udržují ve střehu, přeměřování a přenastavení posedu připadá zhruba na každé 2 měsíce.

          Viděl bych to asi tak: uživatelka 163 cm, silniční začátečnice: rám sloping vel. 46 nebo 48. Pokud nesloping, tak 50 (52 už bude nejspíš moc, ale dal by se zkusit). Konečná volba spíš podle požadované výšky hlavovky.

          A přikláněl bych se k slopingovému řešení vzhledem k typicky vyšší hlavě a tím i nastavitelnému vzpřímenějšímu posedu.

          0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            No vzhledem k totalnimu bordelu jaky je ve znaceni velikosti mezi vyrobci, tak 46 jednoho muze byt klidne vetsi nez 54 u jineho.

            Vybirat podle delky horni ramove trubky (dle fitu, hodne hrubym nastrelem nejakych na 163cm tak 530–540? mm), a pak podle vysky (stack) zvolit vice ci mene vzprimeny posed.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Na 163 odhaduji tak spíš 525–530. Ony malé rámy XS a S se třeba liší jen výškou a jsou stejně dlouhé – záplety je potřeba někam nacpat. Binec ve značení dělal dřív Author, teď to všem plusmínus sedí, hlavně jsou dostupné geometrie.

              0 0
            • tromboonen  

              Ja samozrejme mluvim o delce horni trouby kdyz rikam 52, 54 atd… dneska uz snad vetsina vyrobcu oznacuje velikost takto (pravda jeden az dva centimetry tam obcas nekde litaj..) Zena ma o 15 cm min nez ja (168 cm) a na moji 54 cm horni trouba silnici se krasne posklada, staci dat dolu sedlo… ja dlouhe nohy krateke ruce, ona spis naopak

              0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Vzhledem k tomu, že tazatelka závodila, tak asi úplná začátečnice nebude, asi… ;)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              To mi zcela uniklo. Vyjma prvního postu sem nepsala, takže tuto informaci nemám.

              0 0
            • Barbrgeen  

              Trefné :-) Zas takový začátečník nejsem, nicméně se vracím po x letech má silnici a nemám v tom tak velký přehled jako za poslední roky u MTB. ;-)

              0 0
        • Člověk a jeho svět  

          A víš, že těmi koly porovnáváš téměř neporovnatelné? Černá zmenšuje, to je jasná věc. Karbonová kola s vysokými ráfky kolo taky opticky zmenší, stejně jako kompakty na řidítkách a představec v negativu, úzké Tune sedlo

          Ale jinak souhlas, to rubéčko je ve velikosti nad 56 hnusný jako noc, ani kouzelný nápis S-Works to nevytrhne. Ani zadarmo ;)

          0 0
          • tromboonen  

            Ale no jo porad, rychle jsem vygooglil vel 52 a 58 a vybral fotky, na kterych to bylo extremne videt, jen jsem ji chtel ukazat, ze maly ram nemusi byt hnusny.. no a cernou, kompakty atd muze schvalne zvolit aby to dobre vypadalo… vozit o dve cisla vetsi velikost jen kvuli tomu, ze to v te mensi vypada blbe je kravina, dneska uz jsou i takhle male ramy, ktere vypadaji dobre… vetsinou teda spis v karbonu, u hliniku maj tendenci udelat z toho slopingem detskeho horaka..

            A zavodila Medunka, pise, tazatalka myslim ne..

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Ano, už jsem se Krabovi omluvil.

              A jinak pro srovnání to stačí, ty bílý štafle jsou opravdu tragický. Ale hodně malé kolo taky nevypadá nejlíp :) Pamatuju si fotku zde z BF, otec měl tuším nějakého Treka, jeho mladá dcera asi taky, obě kola maximálně nadupaný, ale to pro mladou taky maximálně nepěkný, takový jaksi sražený :)

              0 0
              • tromboonen  

                Jasne, souhlas, ale rozhodne kvuli tomu neporizovat vetsi, to se asi shodnem, ne? Na horaku se to da, na silnicce by to bylo na pikacu.. Myslim, ze na 163 vejsku pokud nema extremne kratke ruce se neco slusne vypadajiciho bude dat sehnat

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  Jojo, však jasné.

                  Jen mě mrzí, že nemůžu najít tu fotku.

                  0 0
                  • ZbynekN  

                    Tohle myslíš?

                    0 0
                    • Člověk a jeho svět  

                      Jojo, to je ono. Koukám, že tam má holka navíc kazetu 11–25, to ji tatík moc nešetří. Omezení převodů pro juniory nebrat :)

                      0 0
                    • tromboonen  

                      Tak tohle kolo se mi vylozene libi, nic extremne malyho to neni… v nejake decentni tmave barve by to bylo jeste lepsi.. Tatinkuv stroj je raketa nejvetsi, presto esteticky uz je ram na hrane… neda se s tim moc delat (leda zvolit malinko nizsi hlavovku a podlozku ci dve, eventuelne predstavec nahoru)… ale z tech dvou kol mi hezci pripada to male

                      0 0
                    • gerrard  

                      To neni pidikolo, toto je pidikolo :).

                      0 0
                      • tromboonen  

                        No jo, nekdy neni zbliti, ale ta Cinellka vypada furt jakz takz… ja mladyho (11, ale mrnavej) zatim narval na tohle (ma to 24 kola), mezitim povyrost a sedlovka je zpatky obracena spravne

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Časovkářská finta. Známe, použili jsme.

                          0 0
                        • gerrard  

                          Tak to mlady dojizdi jeste toto taky v 24". Je mu 10 a ma 140cm, ale uz mu to je kratsi a vetsi kola podstatne lip jedou. Jen jsem byl prekvapeny jak ten 46cm Cinelli ram je na neho jeste porad dost velky a bylo nutne menit, predstavec, dat levnou sedlovku a urezat (originalky me bylo lito :)) a jeste uzke melke riditka. Kdyz sem to pak videl vubec se me to nelibylo, ale tak hlavne ze to jede a posed vypada ok.

                          0 0
                          • tromboonen  

                            A ten Cinelli je Tvuj/mladyho? Nejvetsi problem jsou stejne human interface komponenty – ty paky na ty male dlane.. brzdy jsem mu dal ty CX pridavne paky nahoru… nevim jak, ale zvlada brzdit i na tech monstr pakach i kdyz ruce ma jak mimino… nemas nejaky tip na uzke a pritom kompaktni (min drop a reach) berany? Ty co tam jsou jsou hluboke, ale kompakty zas bejvaj nesmyslne siroke (na takhle maleho jezdce)..

                            0 0
                            • Člověk a jeho svět  

                              Zeptám se trochu mimo – jak jste s klukama začínali jezdit? Jaká byla posloupnost? Odrážedlo – malé kolo – silnice (ta kdy, jak často, kolik km)… Celkem mě to zajímá, abych se mohl inspirovat. Díky

                              0 0
                              • tromboonen  

                                No ja to nelamal a dodneska nelamu pres koleno..

                                Odrazedlo Ok, ale je to dalsi kram navic, mozna zkusit napred kolobezku (stoji, nizko teziste), ja mu dal rovnou to maly kolo (12 palcu) a sundal postranni kolecka i pedaly, bylo to odrazedlo, ale jen na chvili, pak kolo.. pak 16" single speed, pak 21" (jestli se nepletu) Author Cosmic, pak tohle, protoze vsechny seriovky MTB jsou v tehle velikosti nesmyslne tezke.. tohle taky neni ideal, pro mladsiho by to asi neslo.. ideal by podle me byl takovy lehoucky maly cross s pevnou, to by se muselo stavet a kro vi kde vzit ram, nebo obcas se daj sehnat jakoby cyklokrosky, ekvivalent tohohle, ale s Vckama a vlezou se tam sirsi plaste..

                                0 0
                              • gerrard  

                                Kluk je narozeny najare, takze nove kolo pokazde s jarem. Do tri let plastove odrazedlo, od tri let 12" kolo od 5 let 16" kolo od 6 let 20" kolo od 8 let 24" kolo od 10let 26" kolo. Prvni silnicka v 8 druha v 10. Mezitim uz ma ted 3 bikrosku a dalsi dve kola jsou na ceste. Asi by jich mel min, ale kola se mu castecne prekryvaji. Neco ma u babicky at tam na vikendy nemusim porad tahat kola, neco ma jinde na trenink. Do kola jsem ho nikdy necpal a zezacatku me dost nebavilo, kdyz se mnou chtel porad do lesa, protoze jezdil pomalu. Silnicku dostal jen proto, ze se me nechtelo tahat pres zimu kolo na treninky a dalsi horak sem nechtel, tak dostal silnicku a chytlo ho to, tak dostal lepsi. No ale muzu te ujistit, ze kazde dite je jine a mame doma jeste holcicku a ta na kole jede jenom kolem bloku a jen kdyz na nem ma kosik s plysakama. Radsi jede na kolobrnde nebo utika :). Kluk jezdi od tech 3 let prakticky porad vcetne zimy a snehu a kdyz jdem nekam na vylet a nechcem aby frflal ze musi chodit, tak mu veznem kolo on si jezdi my jdeme a je klid :). Hlavne to ty deti musi bavit a nema smysl je nutit. Ted ho nejvic bavi kdyz me dava v kopci kapky, tak jezdime hodne do kopcu.

                                0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Deda RHM 01 380mm nebo ještě užší? Pak jedině http://www.bikewagon.com/…-360mm-black nebo nějaké origo dětské.

                              0 0
                            • gerrard  

                              Jo ta Cinelli je kluka, riditka tam ma damske 36cm Bontragery http://www.koloshop.cz/…tribrna.html jen nevi ze jsou damske :) jinak by je asi nechtel. Jedine co me pripadly rozumne. Na tom malem kole ma taky pridavne CX paky na vetsim uz ne a zvlada to.

                              0 0
      • Barbrgeen  

        Skvěle, děkuji. :-)

        0 0
    • áronek  

      Co třeba tato: http://www.bradsky.cz/…-p-8377.html

      0 0
    • Barbrgeen  

      Tak po pátrání a shánění potřebných info se rozhoduji mezi těmito třemi silničními koly. Kterou z těchto byste doporučili?

      http://www.kola-online.cz/…-2015/d16931

      http://www.kola-online.cz/…-2015/d11655

      https://www.canyon.com/…-al-5-0.html

      0 0
      • siafu  

        za mě LP, ale je to tím, že LP mám, akorát vyšší model :D

        btw měřím 165 cm a nevím, proč by silniční kolo ve velikosti xs mělo vypadat nějak divně, mám samozřejmě nejmenší velikost, což je u Lapierre XS – tedy 46 cm, délka 520 mm, představec 90 mm, kliky 170 mm a kompakt řidítka. Rám mi do rozkroku vychází akorát, nedovedu si moc dobře představit větší…

        0 0
        • Barbrgeen  

          Oukey, LP se mi líbí, nicméně mě láká hodně i ta Merida, tak nevím.:-)

          0 0
          • siafu  

            no ta Merida má vcelku odrbané osazení – minimálně rozdíl Sora vs Tiagra a další věci :)

            0 0
      • tromboonen  

        Vsechno krome Canyonu jsou to hodne kompromisni kola.. merida ma octalink, sora 8 sp, vaha v reale k 10 kg, fuj, Lapiere sice 10 sp, ale starsi typ Tiagry, vzhledove nic moc, to lanko pod zvohlou horni ramovkou je jak luk..

        Z tehle tri jednoznacne Canyon – ten ma Tiagru 4700, ne? Z popisu to neni jasne, ale na obr to tak vypada, to je urcite krok dopredu od predchoziho modelu, funkcne i esteticky .. skoda tech kol, ale kdyz tak se casem koupi jina..

        Ale v nazvu vlakna mas do 28 tis, tak to bych pritlacil a sel do https://www.canyon.com/…-al-6-0.html

        (nebo neceho podobneho se 105tkou 11 sp a koly minimalne standardu Aksium), to uz je hodne slusny zaklad..

        V obou pripadech si asi pockas, ale snad uz v Canyonu ten SAP rozchodili..

        A samozrejme napred dvakrat mer na competitive cyclist, mala kola nejsou vubec oskliva jak jsme si uz rekli, hlavne aby Ti to nebylo dlouhy..

        0 0
        • Barbrgeen  

          Merida tá sora mi tam dost vadí..

          Canyon, byla by to první zkušenost. Každopádně potřebuji mít to kolo v únoru nejpozději. :-) A nejsem si jistá, že to Canyon stihne.

          Ano, ano, to už jsme si řekli, a beru to zpět a souhlasím. O:-)

          0 0
    • zacatecnikamater  

      Narazil jsem na tuhle. Nevyhovovala by?

      http://www.pedom.cz/…ilzbozi/3034

      0 0
      • tromboonen  

        Vybava dobra, cena uz o 2k nad 28… rozdil mezi 105 a Ultegrou ale zas tak velky neni, takze hlavne bude rozhodovat geometrie, Ghost ma mensi sloping, coz by pri male postave mohlo byt kontraproduktivni (malo vysunuta sedlovka), ale jen hadam..

        To uz bych radsi sel do toho vyssiho Canyona se 105 (ten jejich ram bude asi lepsi a znacka je taky trochu jinde nez Duch, Canyon ma vse vcetne karbon sedlovky, ale je to indivindi..)

        0 0
    • DaD  

      Pokud by jsi byla ochotná připlatit do 35.000,– tak bych tu měl toto http://bikesviva.com/www/?… ve velikosti 52.

      Vše podle tovární specifikace jen jsou tam kompact kliky Ultegra 6800. Je to model 2015 a v krásném stavu…

      0 0
      • Barbrgeen  

        To už je pro mě už zbytecne vysoká cena. :-)

        0 0
        • DaD  

          Jj,rozumím,je to dost nad limit,ale zase je to velké „C“ :)

          0 0
          • Barbrgeen  

            Já o tom nepochybuji, ale platím si školné a tak, takže 28 je pro mě strop.

            0 0
      • Chaingang  

        Pokud by sedla velikost, tak není co řešit, za ty peníze bezkonkurenční kolo, škoda že nemáš 58ku :)

        0 0
        • DaD  

          58 jsou už pryč, bohužel … Jinak Cannondale ty silničky opravdu umí..

          0 0
          • Chaingang  

            To já vím, jezdím SuperSix ještě v poslední neEvo verzi a maximální spokojenost :)

            0 0
    • Barbrgeen  

      http://www.sterba-kola.cz/…tura300-2016

      A co tato Merida? :-) Asi Teda vezmu ten Canyon al 5.0 či 6.0.

      0 0
      • siafu  

        za tu cenu už by mi přišel lepší Lapierre Sensium v karbonu – pokud by fakt měli ty uvedené velikosti

        jasně – je to model 2015 + Tiagra, ale aspoň v základu dostaneš slušný rám – za mě lepší volba než ten Canyon nebo Merida – řazení, kola už se dá vyměnit kdykoliv…

        0 0
        • tromboonen  

          Skoda ze na tom neni 4700, ale proto asi ta cena.. karbon bude plus, to jo, barvicky a vzhled nic moc, ale v tomhle pripade asi funkce vitezi..

          0 0
      • tromboonen  

        Nevim, ale to vypada o 50% hur nez ty Canyony (a to Canyony moc nemusim..) Asi bych nevahal, do unora by to snad stihnout mohli?

        0 0
    • jan.pernik  

      Co RB? Jedno máme doma a spokojenost. Na Campě super.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jednoznačně bych bral toho caynona, co posílal Tromboonen..... kvalitka ( kolegové, co mají canyony, jsou velmi spokojení ) a za hodně dobré prachy. Jen si musíš dobře ujasnit velikost, aby sis nekoupila vyloženě nevhodnou velikost.

      0 0
    • Barbrgeen  

      Tak vyhrál Canyon, děkuji všem za typy a rady. :-) A cyklistice zdar. :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.