• Daffe

    Ahoj přátelé,

    přicházím s žádostí o inspiraci. Jezdím pátým rokem na fullu, poslední dobou mám kolo převážně na ježdění do práce a z práce, není moc času na delší výlety. Budu fulla prodávat a poohlížím se po něčem univerzálním.. Převážně jezdím asfalt (90%), zbytek lesní zpevněné cesty, občas nějaká štěrkovina, ale té se dá vyhnout.

    Zatím jsem přemýšlel na gravelem, jako univerzálním strojem, ale přijde mi, že nebudu potřebovat tak moc hrubý vzorek na plášti (jasně, můžu koupit pláště, které mi budou vyhovovat). Co je lepší, koupit silnici, která půjde přezout na malinko širší pláště, které budou do mírné nepohody a nebo koupit gravel a obout ho na něco jezdivějšího? Jsou hrubší pláště nějaký velký problém na silnici?

    Kdybyste měli nějaké návrhy na osvědčená kola kolem 30tis. rád se budu inspirovat, včetně výběru plášťů. Měřím 192cm, takže něco v 58–60 velikosti. Jinak mám možnost koupit výhodně Focus Mares 105 ve velikosti XL (58).

    Díky za rady a připomínky

    0 0
    • Martin  

      Pokud ti nevadí oblouky, tak si buď pořiď nějakou endurance silničku s průchodností na 28mm pláště a nebo potom vyloženě gravela a přezuj ho do hladkých „balonů“. Čím tlustí guma, tím víc pohodlí :). Záleží, jak moc tě budou lákat nezpevněné cesty. Já to řeším dvěma sadami zápletů, silničními obutými do 28mm plášťů a druhými obutými do 38mm Specialized Triggerů do lehkého terénu.

      Krosové kolo bys spíš užil, kdybys měl tendence jezdit hodně „natěžko“ s brašnami a nosičem a nebo ti oblouky vadily. Já přes léto a jaro dojíždím do práce na gravelu s malou bikepackovou brašnou pod řídítky, kde mám věci na převlečení.

      0 0
    • plzakj  

      Rozhodne gravel a dat uzsi plaste (28–32), pokud to opravdu potrebujes jen na asfalt a a nezavodis na silnici. Na krosky vetsinou nedas blatniky. Vetsi pruchodnost se hodi. Gravel je univerzalnejsi, nez cista silnice. Tu bych ti na to, co popisujes, nedoporucil. Sam jsem ji letos prodaval. Je to malo univerzalni kvuli uzkym plastum. A to jsem vozil 32. Po meste / stezkach se na tom dojizdi blbe. Ted mam k fullu CAADX s 38mm a chrochtam si. Na silnici davam druhy zaplety s 28mm gumama. Ale i ty 38mm frci dobre. Dnes jsem na dal plnohodnotny blatniky :-)

      0 0
      • Daffe  

        Jojo, nemám žádný závodní ambice na silnici, ani se neženu za KOM na Stravě, jen rád jezdim na kole, toť vše. A pravda, že na naše silnice a stezky bude min 32, nejlépe 38…

        0 0
      • plzakj  

        Edit: vozil jsem 28mm :-)

        0 0
    • detoxy  

      Za mě rozhodně správné rozhodnutí jít si gravelu. Ten Focus si myslím, že bude taky ok, buď ušetříš, nebo přijdeš k lepšímu kolu. Pláště já jezdím 35mm a je to dobrý kompromis pro občasný terén a horší silnice. Tloušťka plášťů dle nerovnosti terénu a hmotnosti jezdce. Pokud jezdíš jen hladké cesty dají se v poho i ty 28.

      0 0
      • Martin  

        Na 28mm gumách jsem s trochou nepohodlí projel „terénem“ z Břeclavi přes Mikulčice a kolem Baťova kanálu. Na hladké chodníky je to fajn volba.

        0 0
        • detoxy  

          Jj přesně. Ale jel jsem s kámošem měl 30mm a k tomu cca 100kg a na štěrkové cestě (štěrk 2–3cm) už musel jet pomalinku a opatrně, a raději se jí vyhne.

          0 0
          • Martin  

            Štěrk už je s 28 mm dost naštorc…

            0 0
            • Johny.Merida  

              Nemám a neměl jsem problém s 30mm projíždět ofiko značené MTB trasy v Toskánsku. Jinak s 33 mm cyklokros plášti, cokoliv. :-). Letos bez jediného defektu.

              0 0
              • Martin  

                Máš na to mentálně :)

                0 0
                • Johny.Merida  

                  Dík. Teď co jsem nahodil CX záplety, to je pohodlíčko. Ono už je kolem Lipna oslizlo a tohle je jistota.

                  0 0
                  • vt  

                    Chce to porad posouvat hranice … takze pristi rok Trilogy? ;-)

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Gravely jsou pro osamělá individua, žiletkářům ani mtbéčkařům nestačíš :)

                    0 0
                    • Johny.Merida  

                      No člověče, po jarním najížděni km v Toskánsku s žiletkářema, nemůžu souhlasit :-) ani mi nemuseli v baliku ukazovat diry na vozovce a kanály :-) např.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak to se omlouvám! Johny.Merida nemá problém uviset žiletkáře ani mtbéčkaře s Diverge!

                        0 0
                        • Johny.Merida  

                          Bingo :-) ziletku jsem prodal a užívám si gravel na 100%

                          0 0
                        • Johny.Merida  

                          Líbí se mi tvuj Felt

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Chtěl jsem vyměnit za „laminátový“ rám, bogužel krom Planet X je to cenový nesmysl.

                            0 0
                            • Johny.Merida  

                              Hlína je v poho, karbon sedlovka a řídítka a neni problém. Na to naše ježdění kolem komína :-)

                              0 0
                            • vt  

                              S tim laminatem prave uplne nevim. Na jare jsem prechazel z al na karbon na silnici a rozdil na spatnym asfaltu nebo kostkach je silene znat … tak si rikam zda u cx/gravelu nebude tohle jeste dulezitejsi parametr.

                              Ale jak pises cenovy rozdil je velky, Al kolo v pohode po 30k, karbon +15/20 minimalne.

                              0 0
                              • plzakj  

                                Skoro bych rekl, ze ne tolik. U 38 a vic mm to pobere plast.

                                0 0
    • Fazzy  

      Řešil jsem podobnou věc a vyřešil kroskou. A jsem za to rád. Mám na to 34 mm „cx“ pláště, který ale už prakticky nevyužívám a 32 mm slick. Což je za mě ideální guma. Na asfaltu se to neztratí ani na strava segmentech a na štěrk stačí trochu snížit tlak a proletím ho aniž bych se musel nějak hlídat nebo nějak trpěl. A pořád máš rezervu dát tam něco širšího, když bude chuť nebo potřeba.

      Takže za mě je ten Mares ideál. Ono taky, když se na echt gravel pro pláště 45 mm obuje silniční guma, vypadá to debilně. Na tý krosce se to snese, v podstatě je z toho endurance :)

      0 0
      • perceptio  

        Ono je to opravdu těžké, každému vyhovuje trochu něco jiného. Já mám crosse a jezdím s ním silnice, polňačky, les… Takže opravdu téměř univerzál, Na hrubém štěrku nebo kořenech to není až takové pohodlíčko, ale dá se to v klidu. Časem jsem zjistil, že spíš záleží co se člověk cítí projet :-D. Někdy to vezmu i docela těžkým terénem a kolo drží :-).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.