• Hutch

    Co byste koupili vy Shimano Deore/LX nebo sram X.9???

    Anketa: Sram nebo Shimano

    18x
    13%
    120x
    86%
    1x
    1%
    0 0
    • Daf  

      Ve srovnani s LX je ta X.9. lepsi. Ale jinak mam radeji shimano :)

      0 0
      • Marcinka  

        No, já bych raději LX…ikdyž X.9 je spíš na úrovni XT, X.0 XTR.

        0 0
        • glory30  

          glory30 aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaa­aaaaaaaaaaaaaa

          0 0
          • Fak  

            nováček? nebo blázen? :)

            0 0
            • Misiak  

              skusim po cesky: proc ne oboji? :D

              0 0
            • Biker jak Pes  

              Spíš spamer … ;)

              0 0
              • Tomcat  

                Man: You sit here, dear. Wife: All right. Man: Morning! Waitress: Morning! Man: Well, what've you got? Waitress: Well, there's egg and bacon; egg sausage and bacon; egg and spam; egg bacon and spam; egg bacon sausage and spam; spam bacon sausage and spam; spam egg spam spam bacon and spam; spam sausage spam spam bacon spam tomato and spam; Vikings: Spam spam spam spam… Waitress: …spam spam spam egg and spam; spam spam spam spam spam spam baked beans spam spam spam… Vikings: Spam! Lovely spam! Lovely spam! Waitress: …or Lobster Thermidor a Crevette with a mornay sauce served in a Provencale manner with shallots and aubergines garnished with truffle pate, brandy and with a fried egg on top and spam. Wife: Have you got anything without spam? Waitress: Well, there's spam egg sausage and spam, that's not got much spam in it. Wife: I don't want ANY spam! Man: Why can't she have egg bacon spam and sausage? Wife: THAT'S got spam in it! Man: Hasn't got as much spam in it as spam egg sausage and spam, has it? Vikings: Spam spam spam spam… (Crescendo through next few lines…) Wife: Could you do the egg bacon spam and sausage without the spam then? Waitress: Urgghh! Wife: What do you mean ‚Urgghh‘? I don't like spam! Vikings: Lovely spam! Wonderful spam! Waitress: Shut up! Vikings: Lovely spam! Wonderful spam! Waitress: Shut up! (Vikings stop) Bloody Vikings! You can't have egg bacon spam and sausage without the spam. Wife: I don't like spam! Man: Sshh, dear, don't cause a fuss. I'll have your spam. I love it. I'm having spam spam spam spam spam spam spam beaked beans spam spam spam and spam! Vikings: Spam spam spam spam. Lovely spam! Wonderful spam! Waitress: Shut up!! Baked beans are off. Man: Well could I have her spam instead of the baked beans then? Waitress: You mean spam spam spam spam spam spam… (but it is too late and the Vikings drown her words)

                0 0
      • Marcinka  

        No, já bych raději LX…ikdyž X.9 je spíš na úrovni XT, X.0 XTR.

        0 0
    • vysmátej bajker  

      Věčná to otázka:).

      0 0
    • MlokCZ  

      To je otázka co komu sedí více za řazení. Ale když už srovnávat Sram x Shimano, tak X9 x XT.

      0 0
      • KubaBajk  

        asi tak..ale jezdit de dá bezproblémově s obojím..I SE SHIMANEM

        0 0
    • kámen úrazu1  

      Sram, bo mně víc sedne jejich řazení. Ale zvyknout se dá na všechno a obojí bude kvalitní. Sram (X7)mám přes rok a nemusela jsem šaltr zatím ani jednou seřizovat, navíc se mně nestalo, že by neřadil v bahně. Oproti Deore,šaltr jsem štelovala maximálně po pár tisících km a v bahně moc ochotně neřadil. Ale moje zkušenosti můžou být zkreslený tím, že X7 je spíš na úrovni LX než Deorečka.

      0 0
    • Luka  

      přesne z tohohle shimana jsem presla na tendle sram, a pocitove muzu rict, ze to je fakt lepsi :) Lepsi packy, nejak mi to prijde mnohem intuitivnejsi, a to jsem byla velkej obranar klasickym shimano pacek… prehazka ma navic integrovanou „kladku“, coz mi nahradilo rollamajig… mno, celkove prijemnejsi provedeni a pohlazeni po dusi. Jen trochu tezce nese „praseci zachazeni“… to LXko prezvejklo vsechno, ale X9 se cuka, a nedari se mi zatim nejak vyladit presmyk tak, aby sel fakt na vsech kolech… dycky si par prevodu najde kde drnci… ale presmyk zustal stejnej, tedy LX.

      0 0
      • Gorgov  

        pokud zustal smyk a pily stejný, řazení chod smyku neovlivní- pokud je funkční, sram má uplně stejnej chod jako shimano, takže problem bude nejspis v rukou:)

        0 0
    • MAJX  

      Nebudu teď řešit jestli LX nebo X.9 (X.9 bych spíš řadil na úroveň XT a tudíž bude lepší) – ale po dlouhých letech sem si místo shimano kazety (XT,XTR) koupil SRAM ( PG 990) protože ječebrená a ladí mě k nábám – ale opravdu barva není všechno – raděj třeba růžový,ale hlavně shimano. O řazení sem se na jaře taky rozhodoval a nakonec sem šel do erka (07) a blahořečím si do teď při každým švihu za tuhle volbu – neříkám,že by třeba X.O byla úplně zlá,ale ..... a právě o tom ale to je.

      0 0
      • JMT  

        sram am super saltry, razeni, retezy ale kazety neumi, kazetu jedine shimano (xt)

        0 0
        • Misiak  

          co je zle na kazetach sram? chcem si kupit 980 tak sa informujem…

          0 0
          • Gorgov  

            životnost, jinak sou dobrý:)

            0 0
            • Misiak  

              kuurnik, takze XT… :)

              0 0
            • chodec  

              Jsem zvědav, teď tam mám poprvé SRAM – konkrétně 990 (červený unašeč šel hezky k pleti mého náboje, tak jsem mu dal pokusně šanci) tak uvidíme, kolik toho snese.

              0 0
            • bam  

              Asi tak, driv jsem je kupoval, ale moc nevydrzeli. Treba povrchova uprava lezla dolu skoro hned. Jediny plus 990 proti XT vidim v tom ze je hezci :)

              0 0
            • tom xtr  

              Presne tak.

              0 0
    • mrozu  

      Mam X.9 a po 750km je to rozstelovany jako prase. Pripada mi to jakoby se to znicehonic rozhodilo a kolecka 1–5 jsou prakticky nepouzitelny, protoze furt preskakuje retez. 6–9 jsou zase naprosto v pohode, tak nevim. Jinak celkove spokojenost, jen k tomu stelovani… predtim jsem mel Aceru z roku 98 a ta byla funkcne naprosto dokonala, mela ujeto 13000km a nesteloval jsem ji ani jednou, maximalne stacilo trosku pootocit sroubama u pak… ted na ni jezdi asi nejakej cigan.

      0 0
      • chodec  

        Pokud je to rozštělovaný jako prase tak si to seštěluj, to co popisuješ navíc není roštelovaná přehazka, ale ohnutá patka přehazky – takže srovnat, zkontrolovat indexy a řadíš. Kromě ohnuté patky a jedné přehazky zamotané do drátů (oboje má kolize) jsem se sramem neměl problém a ani jsem neslyšel od nikoho, kdo s ní funguje, že by problém zapříčiněný nedostatky přehazky měl.

        Když si někdo na něco u SRAMU stěžuje, je to trochu hlasitější a možná méně „hladké“ řazení. Na druhou stranu je řazení většinou o chlup rychlejší než u shiman stejné kategorie a méně často slyším o problémech se zhoršeným chodem v blátě. Jinak oboje jsou výrobci s dlouhou zkušeností a oboje jde seštelovat, aby řadilo.

        0 0
        • MAJX  

          Souhlas s tebou,jenom bych poupravil,že s novým RF,kdy řadíš už při zmáčknutí páčky a ne až při puštění jak dřív už je shimano minimálně stejně rychlý.

          0 0
      • Marcinka  

        Já mám Aceru ještě starší…tak bych řekl z roku 95. Jak vypadala ta Tvoje…měla ocelové vodítko, hranaté rysy?…

        0 0
      • Gorgov  

        srovnej si patku a nepis sem takovy nesmysly

        0 0
      • vt  

        mas ohlou patku na prehazku

        0 0
    • jakub  

      dyz stavim kamosum kolo, tak nasadim Sram, lehce seridim a řadí

      dyz nasadim shittmano, ladim ladim ladim a za par dni neradi.. a to nemluvim o jizde v nakym blate a brodelu… takze shittmano never more, i gdyz je na pohled moc hezky a cvaka taky pekne… nebavi me to furt serizivat…

      0 0
      • MAJX  

        Tomu nerozumím – to se jako samo povolí lanko,nebo se sám otáčí štelovací šroub nebo co se děje,že to SAMO přestane hned řadit ? A jakej je tvůj názor,proč se to děje zrovna shimanu ? :-)

        btw. už několik let co jezdím a se mnou i otecségramat­kaaskorožena servisuju 5–6 kol,všechny na shimanu a nic podobnýho se neděje ani sem nikdy nic podobně legračního neslyšel nebo nečetl. Že voni ti prodali nějakou prokletou sadu ? :-)

        0 0
        • Palo TT  

          SRAM ma posun lanka 1:1, Shimano 1:2 takze je nachylnejsie na cistotu a ohyb bowdenov.

          Zda sa, ze Shimano na rok 2008 zrusilo ohyb bowdenu pri prehadzovaci a konecne mu nebude buchat prehadzovacka do ramu. Kde hladali inspiraciu? :) Bude o rok aj Shimano s 1:1 ? :) the.mtbiker.sk/in­dex.php?modul=clan­ky&id=1178986601

          0 0
          • Marcinka  

            Podle kamarádového řazení, přehazky X.9…neřekl bych, že Shimano za Sramem zaostává v čistotě a přesnosti řazení. Je to nastejno.

            0 0
            • bam  

              Jeden cas jsem stridal X9 a XT RF a taky bych rekl ze je to to samy. Naopak jsem mel v blate problemy s X9 a na tom samym miste s XT ne. Navic me se vic libi lehci chod pacek shimana. Je to individualni…

              0 0
        • peky  

          Vypadá to že si tu jeden z mála co nemá problém se šitmanem a jeho řazením. Že ty toho nenajezdíš zase tak moc aby se ti stačilo to jejich 1:2 rozladit? :) (asi ti to nepřijde vtipný dobře) Pak mi někdo o shimanu řekl že je potřeba mít delší bovden k šaltru aby nebyl moc zlomený, páč pak se zadrhává a pak bude možná řadit v poho. To je všecho vemte pravou ruku a poškrábejte se za levým uchem. Jde to samozřejmě, ale proč ne levou rukou za levým uchem že? :) (což už je fakt beze srandy) Jinak mám tu zkušenost, že nasadím sram dotáhnu za 5 min pár koleček a šroubečku a jezdím jezdím jezdím. Kočce sem šteloval šitmano a šteloval a šteloval až sem ho vyhodil a vyšteloval na sram.

          0 0
          • pepek  

            „inak mám tu zkušenost, že nasadím sram dotáhnu za 5 min pár koleček a šroubečku a jezdím jezdím jezdím.“ Přesně tak to dělám se Shimanem. Jinak mě vždycky dostane, jak se tady furt dokola řeší tyto nepodstatné a snadno řešitelné problémy, ale co ten hlavní PROBLÉM No.1 : neustále slabý výkon motoru? To je totiž o co tady běží.

            0 0
          • Karaya  

            Mně teda taky Shimano bez problémů, údržba žádná..Teď jsem po 2 letech vymenil bowdeny a to jste meli videt jak cumeli Sramisti jak to jde zlehounka…

            0 0
            • drtyc  

              no po generalce jsem taky nechapal, ze to radi presne a bez problemu. ani sem to nikde nevyklepal a radilo to az do te doby, nez jsem sundal zadni kolo a menil dusi. od te doby je to nejak rozstelovany. na prehazku jsem to samozrejme nepokladal. sice to radi, ale je to ted nejaky linejsi a nechce se tomu a chvilku to drhne zuby.

              0 0
      • Marcinka  

        Zarytý SRAMista?

        0 0
        • jakub  

          ale uplne…(((-: vsem kamosum davam na kola sram a shittmano hazime do popelnice(((-:

          0 0
      • KubaBajk  

        to sou jen blbé kecy..

        0 0
      • berluskoni  

        tak to je husté:-) jo jo, sram je sram

        0 0
      • chrek  

        he jdu si koupit sram.))

        0 0
      • Biker jak Pes  

        No, tak k tomu není co dodat. Řeči podložené důkazem. Proto jezdím Shimano … :D:D

        0 0
        • chodec  

          To jako z toho úžasu, že i při té rozlítanoti dokáže ještě občas nějak přeřadit ;-)

          0 0
          • berluskoni  

            to ani tak zas ne, spíš z toho technického řešení na příkladu v praxi. a jak vidíš tak rozdíl je nejen v pocitehc:-))

            0 0
    • Sarnafil  

      Co se týče zakládající otázky tak bych šel určitě do sramu, dříve jsem měl na kole vždy shimano a byl jsem spokojený i když seřizování jsem se naučil až po delší době, nemám sice moc zkušeností s novýma sadama, velmi dlouho jsem používal STX, ale máti i otec maji LX a je to naprosto v pohodě, já teď používám už jedině sram více se mně líbí a funkčně mně příjde takové že rychleji řadí i řazení je příjemnější. Ale přesmyk jedině shimano.

      0 0
    • Thomas  

      Prijde mi z toho co jsem vyzkousel ze u SRAMu bylo jedno po jake sade clovek sahnul vse fungovalo bez probelemu. U Shimana se mi zda ze pod LX uz clovek musi davat pozor co si zvoli. Osobme jsem zacinal na Shimanu 93–2000 pote 2000–2007 SRAM 7.0 a 5.0 a ted Shimano LX/XT. Mimochodem jsem nadsen Dual Controlu

      0 0
      • Marcinka  

        Takže lepší Dual C. než trigger?

        0 0
        • Thomas  

          Ja vozil otocne rukojeti. Dvojpacky jsem nepouzival nikdy ani na Shimanu ani na Sramu. Ale s temy Dualy jsem uplne paf. Fakt jsou SUPER

          0 0
          • Marcinka  

            Někdy to musím s DC zkusit…na první pohled se mi ten princip vůbec nezamlouval, ale nerad bych dělal unáhlené závěry…znám pár lidí, co je mají…musím to vyzkoušet.

            0 0
      • raceman  

        to prejde :-)

        0 0
    • Volf  

      To je těžko říct, ale ze skušenosti bych řekl, že vyšší sady jsou rovnocený, ale v nižších sadách je spolehlivější SRAM. Jinak designově se mně líbí víc SRAM třeba X.0 je podle mýho hezčí než XTR, ale zase nedělaj šlapák. U kazet bych bral jedině Shimano. Moje žena má na kole X.0 řazení a X.9 šaltr a když tam dám Shimano kazetu tak i se sramáckým řetězem líp nahazuje. Je to ale všechno subjektivní názor, protože nestřídám sady každej den.

      0 0
    • Páník  

      mirne uprednostnuju SRAM…prehazka X-7 bez problemu, razeni mam taky X-7, ale priste bych si radeji priplatil za packy X-9…ten rozdil je trochu znat. Co se Shimana tyce, nemam s nim problemy, ale bral bych az radu XT, anebo obyc Alivio (to je drzak a neplati to jen na razeni)

      0 0
    • cernys  

      Já sem zastáncem Shimana a jako jeden z mála nedám dopustit na DC. Jezdil sem GripShift, RapidFire i Dual Control a DC je jednoznačně nejlepší. U GS mi vadilo, že se mi otáčí rukojeti a RF bylo moc páček. DC je jednoduchej a logickej na obsluhu

      0 0
      • frantavykopavka  

        Přidám se – přes některé počáteční obavy po přečtení názorů pár skeptiků – jsem šel do duálu od shimana a naprostá spokojenost, je to nejlepší řazení co jsem kdy jezdil.

        0 0
    • Vlado Jekyll  

      osobne si myslím, že keď radenie, tak páčky od sramu, X.9, alebo X.0, prešmyk shimano, prehadzovačka sram, kazeta shimano XT, reťaz campa C9 a kľuky iné ako shimano, pokiaľ sa nebavíme o takej vysokej sade ako je XTR, tie kľuky by som chcel…

      0 0
      • Chaingang  

        přesně tak to mám…XTR kliky a smyk,XT kazetu a řetěz a k tomu X.0 grip a šaltr.Předtím jsem měl komplet XTR,dualy jako systém řazení dobry,ale šaltr měl slabou pružinu a v blátě to nechodilo,navíc to bylo potřeba pořád doseřizovat a měnit bovden u šaltru.Se Sramem naprostá spokojenost,od začátku sezony jsem na to nemusel šáhnout.

        0 0
      • Marcinka  

        Prečo iné kľuky jak Shimano? Jenom proto, že jsou Shimano? Campagnolo podle mě patří na silnici. Osobně mám stejné – a dobré – zkušenosti jak s řetězi Shimano, tak Sram (se Shimanem se možná o trošku líp řadí, tj. líp nabíhá na pastorky a převodníky, řekl bych). A kazety jsou taky stejně kvalitní, Sram má leda lepší cenu a proto bych v tomto ohledu dal + právě této značce. PG 990 bych srovnával i s XTR (keré je sakra dražší), 980 s XT, 970 tak LX.

        0 0
        • Gorgov  

          je vidět, že nevíš o čem mluvíš. Kazety má sram nesporně podstatně horší než shimano, 990 se s XT opravdu srovnávat nedá, XT vydrží 2× tolik. A řetěz C9 má životnost asi o 300% větší než jakýkoliv shimano či sram.

          0 0
    • Jane  

      preferuju rapidy od Shimana. Sram páčky možná nejsou špatný, ale mám krátký palce, takže na ně blbě dosáhnu – zkoušeno jen tak v obchodě a pocity dost rozpačitý. Za to mě na výstavišti dostaly nové XTR rapidy – polohu páček nemusím řešit, mohu pěkně řadit palcem a ukazovákem a pak ten chod – prostě paráda :) Teď mám rapidy LX 24 speed, příští sezónu plánuju přechod na 27 speed a řazení bude právě XTR

      0 0
      • Marcinka  

        Přesně…mám stejné pocity jak Ty. Sram trigger jsem taky zkoušel jenom tak „na sucho“ v obchodě a opravdu bych je za RF neměnil (páčky se mi zdály malé, navíc odřazování palcem místo ukazováčkem…no nevim). Ale je pravda, že každému vyhovuje něco jiného…třeba nevyhovují mně, nemůžu o nich tvrdit, že jsou špatná a na nic.

        0 0
        • chodec  

          No já třeba odřazuji palcem i když jedu na shimanu – pokud bych na to položil ukazovák, tak ho musím sundat z brzdy a nebo brzdit nepřirozeně prostředníkem s ukazováčkem na šaltru. Takže pro mě by naopak nemělo smysl řazení, co by nešlo ovládat jen palci – Shimano to sice umožňuje, ale tvar páček tomu není moc přizpůsoben, takže sice odřadím, ale ne tak pohodlně, jako na SRAMU.

          P.S. Pro lidi s malejma palcema jde u 2007 modelů X.9 a u X.0 nastavit vzdálenost páček ke gripu celkem fajně.

          0 0
          • Marcinka  

            To já zas ve sjezdu – když přeřazuju – tak ukazováček na páčce řazení a v poho přibržďuju prostředníčkem (a to mám páky na V, žádné hydrauliky…s těma už pak budu jedině jedním prstem…no jo Louise FR, ať už je tam mám!).

            0 0
            • chodec  

              Ale dyť píšu, že to jde, ale nikdy mi nedošlo, proč to dělat. Respektive proč bych měl obětovat na řazení dva prsty když to zvládne jeden.

              Nikdy totiž nepotřebuji na šaltru ani smyku řadit zároveň nahoru i dolu, to je pojmově nesmysl, a tak práci může zastat jeden prst – ostatní jsou podle libosti a osobní preference volné na to, aby buď líp držely řidítka, nebo brzdily.

              Řazení, které uživatele nutí zaměstnat buď dva prsty, nebo přehmatávat, jsou IMHO nedomyšlený, ať už někdo preferuje brždění prostředníčkem, nebo ukazovákem.

              Vyšší řady šimana už alespoň umožňují odřazení palcem (Manželka si teď o víkendu pořídila nové kolečko, které je osazené řazením Deore, a to bohužel tuto možnost nemá – ředit se musí dvěma prsty chtě nechtě). Přesto i ta šimana, co to umožňují nejsou na něj primárně konstruovaná – ty páčky přijdou pro tenhle pohyb neergonomické – páčka odřazování se pohybuje v rovině, která je nevhodná k řazení palcem (spíše vodorovně), protože primárně vycházejí z konstrukce využívající řazení ukazovákem zpředu, pro což je ± vodorovný směr pohybu páky bezchybný. U Sramu je směr páčky odřazování jakoby od spodu nahoru, což je pro polohu palce obepínající rukojeť odspodu přirozenější.

              0 0
              • bam  

                Me se zdal zase pohyb na Sramu (mel jsem ho asi mesic) min pohodlnej nez u novyho XTR. To mi padlo do ruky okamzite. To ze jde paka po stejny rovine jako ta druha vubec nevadi. U shimana to vyvazuje kratkost a lehkost chodu a poloha ty packy. Souhlasim s tebou, ze razeni palcem je skvely, ale nedovolil bych si tvrdit ktera z tech znacek je lepsi. Zalezi to na cloveku. Jel si na kole s XTR 07, ze shimano odsuzujes?

                0 0
                • chodec  

                  eeeee kde přesně odsuzuji XTR nebo shimano (viz mé příspěvky které svědčí o opaku)? Jediné co odsuzuji je podle mě scestná snaha nutit uživatele řadit dvěma prsty u některých řad řazení shiman a pak píšu – cituji: pohyb páčky odřazování mi přijde u sramu ergonomičtější (tedy subjektivní dojem s vysvětlením proč). Proti XTR nic nemám, neodsuzuji a ano jel jsem na něm, také na XT a LX a Deore (různé ročníky většinou letošní a loňské), X.7 06, X.9 07 pokud tě to uklidní, i když to na mém vysvětlení nic nemění. XTR 07 naštěstí stejně jako třeba XT umožňuje odřazení i palcem, dokonce umí narozdíl třeba od SRAMU odřadit o víc než jeden stupeň), ale páka chodí ve směru ne úplně ideálním pro palec – spíš odpovídá řazení ukazovákem.

                  0 0
                  • bam  

                    Neboj jsem v klidu a ani nehajim napis XTR, nevim proc me chytas za slovo. Nemyslel jsem to zle, nevim jaky jiny sloveso by se tam hodilo. Ve vsech prispevcich si rikal ze shimano ne a sram jo. Ja zas vicemene nemam nic moc proti X.0 nebo novymu X.9, taky bych si asi zvyknul, ale jezdil jsem vic jenom na starsim X.9 a to mi proste nesedelo. Proto se mi nelibi tvrdit ze sram je lepsi nez shimano nebo naopak. Nezalezi u ty idealni drahy hlavne na tom kde je ta paka umistena? Nemysim si ze je to vzdycky nahoru. Taky zalezi jak mas velky ruce. Co mi treba vadi na novym XTR je ze sice jde razeni dat z obou stran brzdovy paky, ale vzhledem k tvaru jeho drzaku to stejne jde u spousty brzd jenom z jedny.

                    0 0
          • bam  

            No me zas prijde odrazovani palcem u novych Shimano pohodlnejsi nez na Sramu a nemusel jsem si na to nijak zvykat. To mi potvrdil kazdej v mym okoli kdo novy shimano ma nebo zkousel. U Sramu se mi radilo hur a chvili mi to trvalo. Ale je to proste jenom vec osobnich preferenci a zvyknout se da urcite na cokoliv..

            0 0
    • Vlado Jekyll  

      Podľa mňa je najväčší handikep shimana, že pri radení o jeden stupeň sa lanko v bowdene posunie o raz tak dåžku ako u sramu…

      0 0
      • mar_tin1  

        a nie je to nahodou naopak?

        0 0
        • mar_tin1  

          SRAM's ESP design uses a 1:1 ratio. This means that for each millimeter of cable moved in the shifter, an equal millimeter will be moved in the derailleur… Shimano uses a 1:2 ratio for it's shifting systems. This means that for every one millimeter of movement in the cable there will be two millimeters of corresponding movement in the rear derailleur.

          0 0
        • Pavel_bike  

          u SRAMu délkový posun lanka při řazení odpovídá posunu přehazovačky, u Shimana je poměr dvojnásobný.

          0 0
          • mar_tin1  

            z tvojej odpovede to nikto nepochopi (neber to ako utok). v kazdom pripade je to presne naopak, ako pisal vlado_jekyll. cize lanko sa viac posunie pri srame.

            0 0
            • Vlado Jekyll  

              ja si myslím, že je to tak,že u shimana sa to lanko posunie viac ako u sramu

              0 0
              • Fak  

                Mar_tin ma pravdu, je to v tom anglickem textu. Sram se posune o 1 mm prehazovacka i lanko. U Shimana se lanko posune taky o 1mm, ale prehazka o 2 mm. Takze kdyz to beres z pohledu pohybu prehazky, tak u Sramu se pohne prehazka o 1 mm a lanko taky, u Shimana kdyz se pohne prehazka o 1 mm tak lanko jen o 0,5mm. Tak, snad sem to nepoplet :)

                0 0
                • Vlado Jekyll  

                  viem,teraz som si tent anglicky text precital , ok, musim si rozsirit vedomosti. Ale ked tak uvazujem, mozno preto aj mala odchylka v chode lanka vdaka sprevodovaniu urobi vacsiu odchylku na prehadzovacke, t.j. zapricini obcas nepresny chod. Ale to je len moje teoretizovanie.

                  0 0
    • Darkson  

      vozím Shimano(Rapidfire Deore, LX, XT) a Sram(X.9 a řazení gripshift X.0) a funguje obojí. Malou výhodu vidím u Sramu, že má víceindexové řazení u přesmyku.

      0 0
    • MLOG  

      Snad se tady z toho nepoSRAM.Japonec nebo němec? A v autech? TOYOTA nebo VW? Oboje! Protože se konkurencí ženou k lepším výsledkům…

      0 0
    • roud  

      Je tu nuda tak co nakej FLAME sram je strašna sračka ještě že ste si to všici navěšeli na kola xD xD xD

      0 0
      • jIrI___  

        Máš pravdu, pomalu to taky zjišťuju :-)

        0 0
        • roud  

          že je tu nuda nebo že sram je na pí.. ? ? ?

          0 0
          • jIrI___  

            Nuda mi ani nevadí, aspoň se vlákna ve většině případů týkají zakládajícího příspěvku.

            0 0
            • roud  

              mno pokud se neřeší odpružení nebo nový kolo tak asi jo-…

              0 0
    • přišlapávač  

      Shimano je SHIT!!!!!

      0 0
    • DAWE25  

      V tomto případě SRAm, jinak sem pro to mít šecko v SHIMANO rulezzz

      0 0
    • vinnca  

      lidicky, muze te mi prosim nekdo seradit radu shimana od nejvetsich smejdu po ty lepsi? nevim, jaky je rozdil mezi shimano LX, ci shimano deodore Xt a nepoznam ktere je lepsi ( to je jen priklad)

      0 0
      • Wojtek  

        čím dražší,tím lepší :-)

        0 0
        • l-e-t-o  

          wojtku, wojtku. zase vypadla perla z tvých úst. necheš je prodávat?

          0 0
        • XC-biker1  

          prodám ti přehazku LX, za 3000, co ? Je to to nejlepší :)

          0 0
          • Wojtek  

            ftipálku

            k toppicu: nejhorší je SIS a nejlepší XTR

            ted sem si na staré plešce všim,sou tam hliky SIS, a ty převodníky sou takové šišaté(elipsa),je to tak naschvál?

            0 0
            • Vilém  

              SIS neni sada. Je to zkratka Shimano Index System.

              0 0
              • Wojtek  

                že ne?

                mam tam řazení sis(palcem řadíš nahoru aji dolu),měniš a přesmyk SIS,ty kliky

                mě to už přijde jako sada,ale možná je pod tim napsané deore DX,zitra se podivam

                0 0
      • jIrI___  

        Altus – Acera – Alivio – Deore – SLX (dřív LX) – XT – XTR

        0 0
    • Wojtek  

      potřeboval bych poradit: spravuju starou plečku,a budu tam dávat starou hazku deore,potřeboval bych vědět,jestli ta pružina v tom hlavním čepu má být napínána tak,aby se přitlačovala k rámu,nebo odtlačovala

      Shadow mě takhle zkazilo :-)

      0 0
    • StuntJ  

      SRAM je jako BMW, všechno poctivé, sice tuhé, ale 100% funkční i když není pod bahnem vidět -  SRAM výborná značka do nepohody, terénů a špíny  

      SHIMANO je jemné, lehké na chod, tiché, jako japonec, ale nemá moc rádo drsné podmínky – SHIMANO – výborná značka na silnici a lehčí výlety do terénu

      Každé má své pro a proti ! tak jej hne neodsuzujme …

      0 0
      • vikicek  

        Ježiš to je hlod :)

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Ale pravdivý z mých zkušeností, ačkoliv jsem SRAM na silnici nezkoušel… :P

          0 0
        • jIrI___  

          Ale je pravdivý ;-)

          0 0
        • StuntJ  

          No já nejsem ani SRAMista, ani SHIMANista. Já mám rád věci 100% funkční a bezproblémové. Můj názor je přehazka X.9 , smyk XT a řazení, to už je otázka vkusu, jak SRAM, tak SHIMANO mají výborné ovládání. Co se týče kazet, tak je to  +/- stejné, řetězy jakbysmet :o)

          0 0
          • roud  

            zrovna řetězy bych řek že sram vede…

            0 0
            • Lister  

              Sram vede spojkou, jinak je to IMHO jedno.

              0 0
              • roud  

                mno sram 971 mi vydržela vždy mnohem dýl než jakejkoli řetěz od shimana jinak rozhodně nejsem zastánce sramu :O)

                0 0
                • Lister  

                  taky vozím, ale jinak jen kvůli zlaté spojce a dobré ceně, výdrž mám u všech řetězů stejnou cca 3–4 tis.

                  0 0
                  • michals1  

                    Mohu vědět, na jakém typu kola má řetěz tuto životnost? Na MTB by to bylo slušné.

                    0 0
                    • Lister  

                      jo jo na MTB (ale jezdím dost švihově, silové zábběry kvůli kolenům nesnesu a dost se o pohon starám), na silnici mám kampu a musím říct že po 4 tisících mě ještě nenapadlo, ten řetěz ani jednou změřit :-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To starání podle mě nedělá skoro nic, zásadní budou ty další vlastnosti (jako kadence, jaké se jezdí konkrétně převody, jak se jezdí rychle, jak se kříží řetěz, váha jezdce, atd.).

                        Já se o řetěz moc nestarám, tedy abych ho sundal z kola dřív než při výměně vůbec nehrozí a vydrží mi také podobně. No a když jsem před pár lety měl jeden čas období, co jsem se o řetěz opravdu pečlivě staral, tak mi vydržel úplně stejně jako když jsem se na to pak vykašlal.

                        Na silničkách řetězy neměřím, tam silničku vždy prodám dříve než je řetěz na výměnu :-)

                        0 0
                        • Lister  

                          Možná máš pravdu, já to dělám hlavně z psychologického hlediska – čistý řetez míň cvrká :-)

                          0 0
                        • yoggi  

                          aj mne vydrzi retaz 4tkm bez problemov. nekrizim, udrzujem, nejazdim silovo, a co je podstatne ze vazim do 65kg :)

                          0 0
                          • Lister  

                            váha na to podle mě nemá vliv…

                            0 0
                            • drtyc  

                              jsem jediny kdo si mysli, ze to tak neni? sila by mela byt hmotnost * zrychleni. takze jak na rovince, tak do kopce by to melo byt poznat?

                              0 0
                              • Lister  

                                mám 95 kg v plné polní, takže si to nemyslím :-)

                                0 0
                              • DaSnail  

                                Newtonov zákon sily ani v tvare nehovorí, že sa sila pôsobiaca na hmotný bod rovná súčinu jeho hmotnosti a zrýchlenia, ktorým sa pohyb hmotného bodu za pôsobenia sily vyznačuje, ale že sa rovná súčinu hmotnosti hmotného bodu a zrýchlenia, ktoré mu sila udeľuje.

                                0 0
                                • DaSnail  

                                  ani v tvare F=ma nehovorí

                                  0 0
                                  • drtyc  

                                    Kdyz uplne vynecham slapani a vezmu zastaveni na kole pri ceste do kopce bez brzd.

                                    Tihovy zrychleni je stejny pro 50 i pro 100kg jezdce. Akorat mi tam porad hapruji ty prevody zuby a spusta dalsich veci. Ale jenom dychanim se na miste neudrzi, takze aby to prekonal, tak ten retez musi pusobit na to kolecko stejne, ne?

                                     

                                    … tak uz sem se do toho zacet. vykon rotacniho pohybu je moment sily * uhlovca rychlost, takze kdyz mame uhlovku nula, tak je i vykon nula, takze moment sily je nejakej vektor a je v nem opet sila, takze tu gravitacni musim prekonat i pri rotacnim pohybu se nikam zahadne nevypari, takze podle me do kopce zarucene zalezi na hmotnosti a to ovlivni zivotnost retezu/prevodniku. A nebo jsem uplne mimo?

                                    0 0
                                    • yeseteer  

                                      taky si to myslím, ale nešel bych na to matematicky, ale inženýrsky :-D Roztlačit proti kopci prázdné kolečko je snazší než roztlačit plné kolečko. A to, jestli k tomu roztlačení použiju sílu nohou přenesenou přímo na kolečko nebo ještě nějak spřevodovanou přes ozubená kola přehazovačky (ano, už jsme se od korby dostali k jízdnímu kolu) je uplně jedno. Takže váha tam určitě nějakou roli mít bude, jak moc velký ale bude mít význam ve srovnání s křížením řetězu, přehazováním v záběru a dalšími vlivy si netroufám tvrdit.

                                      0 0
                                      • drtyc  

                                        jeste me napada, ze ten tezsi pojede pomalejc do toho kopce, ale zase na nej bude ten lehci cekat. takze z toho mi vychazi, ze zivotnost retezu by se mela udavat ne v tisicich kilometru, ale v kilowatthodinach?

                                        0 0
                                        • Mamut  

                                          Opotrebovanie sice zavisi ako na case, tak na prenasanom vykone, ale aby si mohol pouzivat kWh, tak by muselo platit, ze 2h 1kW vykonu su to iste co 1h 2kW. Comu, tak uplne neverim. Stale je to ale lepsie ako vydrz v km.

                                          0 0
                                          • drtyc  

                                            no kdyz sem nad tim uvazoval, tak mi vysel nejakej osmirozmernej prostor, aby se tam zohlednilo vsechno mozny opotrebeni co muze vzniknout, takze proto to asi nikdo neudava a strojari si delaji u jednoho a toho samyho motoru ktery ma rozashy od-do zkratku na pocet otacek, ktera dost dobre na kole a navic prenositelna z jezde na jezdce nebude stejne jako ty km…

                                            0 0
                      • michals1  

                        To mě překvapuje. Řětězy Sram mě v minulosti dost zklamaly a už je delší dobu nekupuji.

                        0 0
                • XC-biker1  

                  Tak tak, mám stejnou zkušenost se Sram řetezy jako ty. Vždycky mi vydržely více než Shitmano.

                  0 0
    • xetron  

      jezdil jsem stare Deore a ted mam tu čest s X.9…K shimanu bych se nevratil, ikdyž po sjezdu mi v X.9 spadne cuplik jednoho dorazu (L) nějak zapadne níž i s bazmekem do ktere se zatoči a potom mi to blokne možnost jit na nejlehčí převod :-/ musim to nějak pořešit Ale jinak Sram je pecka, protože se nijak nadbytečně nehýbe a netřiska nijak

      0 0
      • Blade  

        Sram je pecka, protože se nijak nadbytečně nehýbe a netřiska nijak

        Co zkusit Shadow?

        0 0
        • Tomínos  

          To by potom už nemohl být zapřísáhlý sramista :-)

          0 0
          • xetron  

            neřikam že jsem zapřisahly sramista, a nevim co je Shadow, ale vím že oproti deore x-9 je uplně klidna

            0 0
            • Tomínos  

              No vidíš, tak zkus shadow, což by podle mě mohlo vycházet jako kandidát proti x-9, deore je proti tomu o pár tříd níž.

              0 0
              • xetron  

                No koukal jsem na to a vypada to hezky, ale nemam proč zkoušet když zatim X-9 funguje jak ma a jsem plně spokojen :) Navic i ty pačky sramu mi vic odpovidaji :)

                0 0
                • Tomínos  

                  Jo tak to máš recht, taky se mi páčky od sramu líbí víc.

                  0 0
                • Bafoon  

                  mno a už JSI sramista :-D

                  0 0
                  • xetron  

                    protože nechci vyměnit na novem kole přehazovačku za shimano nbo protože se mi libi pačky vic :-D

                    0 0
      • z0diaC  

        pokud se ti pootáčí šroubek – zajisti ho modrým Loctitem

        0 0
        • xetron  

          neotači se pravě, ale je to tam takove divne, po svataku a maturitě se do toho pustim. Ale jaky by v přehazovačce byla součastka, mala černa, plastova (nejspiš) ve ktere je zavit a do ni se šroubuje doraz, a ten černy bazmek nedrži v přehazovačce a trošku poupadne dolu, takže nedovoli jit přehazovačce nahoru (jako by byl zašroubovany šroubek až dolu a blokoval přehazku) Stači šroubek povytahnout a zase řadi, je to zajimave, budu řešit asi v servisu u prvni poměsični prohlídce, kdyžtak loctitem no

          0 0
    • hanz  

      shimano řazko bych si na bajka už nepověsil. delaj dobrý kliky a super kazety ale řazení je nepřesný, hlučný, nespolehlivý. X9 je co se týče spolehlivosti lepší jak xtr, bohužel projevem a mechanikou je to xtr fakt špica, ale k čemu když to nefaká na 100pro.

      0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Za mě SH XTR.

      Páčky SRAM maj z mého subjektivního pohledu divnou ergonomii. Ostatní je good a k dobru 1:1 ale s tímhle konkrétně jsem na SH problém nikdy neměl, protože mám na kole minimum bowdenů.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.