• miruš

    zdravím chci se zeptat jestli nemá někdo v okolí Českého Těšína,Frýdku Místku SC nomáda ve velikosti L,rád bych se podíval a udělal si představu o velikosti,mám toiž velikost M a nejsem zcela přesvědčen o správné velikosti,za příspěvky děkuji

    0 0
    • hanz  

      kolik měříš?

      0 0
    • rossi001  

      uurco jdi do L ja mam 176cm a jezdim nomada M a akorat

      0 0
    • kali222  

      diktatory velikosti neposlouchej, svez se kdyztak v nejakem testcentru. nomada mi kazdy hanil jak je mi maly atd(ale to vetsinu ramu) vozim 17" ke 177cm. ted jsem se nechal zlakat(no ono 50%dolu) na jinou velikost ovsem s rozdilem na delce horni ramove trubky 11mm a pri 100mm predstavci jsem na tom jak na skripci(na Xc kratsi predstavec nez 100mm povazuju za kravinu). zase jsem na dlouho vyleceny ze „spravnych velikosti“. :)

      0 0
      • hanz  

        to že seš zvyklej jezdit „krpatě“ neznamená že jezdíš dobře. Mám 190cm a taky jsem dokázal jezdit na Mkách a tvrdil jsem at si každej říká co chce..rokama jsem kola zvětšoval a dneska mám všechny XL a na malý bych už nesedl.

        Když si někdo nechá poradit odpadnou mu roky blbosti než k tomu dojde sám.

        0 0
        • kali222  

          ja mu netvrdim jaka velikost je pro nej dobra, ja mu pisi at se radeji sveze a u vidi. kde beres ty tu jistotu, ze jezdis „dobre“.

          0 0
          • hanz  

            jsou daný nějaký fxyzikální zákony který jen svím pocitem „dobrýho posedu“ nepřečůráš. Malý kolo bude vždy neklidný, bude mít horší stoupavost, bude víc vratký než to same kolo ve větší velikosti. pokud na tom sedíš jako vosa na bombonu nikdy z toho nedokážeš vymáčknout maximum, o zhoršených vlastnostech zadního odpružení vinou přesunutýho těžiště nemluvě. Píšu z vlastní zkušenosti nabite na X kolech který s odstupem doby beru jako malé pro mě.

            0 0
            • kali222  

              ne to urcite neprecuram, ale to proto, ze na tom kole ani nebudu jezdit, kdyz se mi -ne zrovna dvakrat dobre ovlada. nevim podle cehe jineho doladit kolo, nez podle pocitu „ano sedimi“ kdyz si vyzkousim mensi i vetsi.

              0 0
              • hanz  

                jenže sedí mi nezjistíš za 20 minut, že mi kolo sedí dokážu říct po nekolika dnech na něm strávených.

                Právěže dogma malých kol strhává k tomu že když pak sedneš na velikost kterou bys opravdu měl mít tak první pocity sou:" tyvole to je autobus, to nezatočím ani na dvouprodovce natož v lese kolem stromu, no to je hrůza" ale po pár dnech je to už jiné, najednou to je:" to je super, drží to stopu, díky tomu jedu líp jak předtím, jde to líp za pedálem, najednou nechodím po dorazech"

                0 0
                • kali222  

                  20 minut bych si vubec nedovolil otevrit zobak, ale preci jen po dvou dnech na vp free(L) pujcenych proti pomadovi (M), bych cekal, ze neco napovi. vp free v l ma- myslim, oproti Mkovemu nomadovi delsi horni ramovou trubku o 18mm. nebo tak nejak podobne.

                  0 0
                  • hanz  

                    no určitě napoví, ale nemužeš srovnávat dvě ruzný kola s různým určením v ruzných velikostech. Nomad má velikosti poměrně malý oproti vpčku kde je to lko už docely veliký. Mám 190 a u vpčka bych bral to Lko, xlko je už fakt velikej autobus.

                    0 0
                • Jenda  

                  jo tohle mi pripomina kdyz jsem si kupovl svyho prvniho XC fula – tou dobou byla na B-F manie ze cim mensi tim lepsi a zle jsem pochodil – vysvobozeni pro me byla az reklamace ramu kdy jsem pak dostal vetsi.

                  Taky mam radsi mozna trochu vetsi kolo nez maly a nechapu proc sehnat fula s vyssima zdvihama kterej je dost dlouhej je fakt skoro nemozny. Clovek kterej ma 2m a bude chtit jezdit enduro ma podle me temer nulovej vyber, jak kdyby vyrobci predpokladali ze vsichni bikeri jsou pulcici do 170 cm :-(

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Třeba Fuel EX má v 18,5" o, tuším, 10 mm delší horní trubku než Pells Razzer v 21". Ale pravda, zas nemá nějaké extra velké zdvihy.

                    0 0
                    • Jenda  

                      jo jako neco vyberes ale u zdvihu nad 150 mas prakticky smulu a jeden z mala dlouhejch stroju je lonskej Canyon Torque protoze ho delaj i v 22, novy uz jsou zase jen do 20 a to je podle me tak do 190cm. Kdybych mel 2 metry tak asi radsi budu delat jinej sport :-)

                      0 0
                      • Qeex  

                        Jezdil jsem i na 16" banshee scream…co skok to křivák :-), ale jinak jsem měl už hodně kol, vše přes 150mm zdvihu, něco vybrat se dalo vždy, mám přes dva metry, jen to chce trocha více hledat, Banshee Scream v 19", Mrázek na míru(po blackhorsovi), Nomad v XL.

                        0 0
            • KRAJIC  

              V těch fyzikálních zákonitostech máš určitě pravdu, spíš uvažuju, proč jsi při tvé výšce do tak malých kol chodil. Nejde jen o posed, ale hlavně při sjezdu nebo skocích, když to kolo bereš jako nějakou základnu tak musí být obrovský rozdíl ve stabilitě jestli s ní cvičí +/- 75kg co ční nad rám do výšky x / nebo +/- 100kg co ční nad rám do výšky x + 30cm.

              0 0
        • kesu  

          ja mám 190cm,měl jsem Mka a to je fakt spatne

          Nicméne ted jsem mel neco Lko a neco Xlko a nemuzu pausalne rict,ze by me sedely vic XLka.zalezi na hodne dalsich faktorech.Jezdim ale radsi Lka

          0 0
      • fousek  

        Ja zas povazuju jakejkoliv predstavec vetsi nez 75mm za kravinu u jakyhokoliv kola. To radsi delsi ram nez douhej predstavec

        0 0
        • kali222  

          viz vyse, ja mu nediktuju velikost a ani nerikam „tak to je“. s tim predstavcem je teda vetsina XC bikeru „za debily“, jen ty jsi na to prisel, jak to ma bejt. proc je teda vetsina lidi tak slepa, ze by nemeli na to vyzkouset i kratsi predstavec? :)

          0 0
          • fousek  

            Proste me prijde ze s dlouhym predstavcem se mi ridi kolo hur a je jedno jestli je to silnicka, FRko nebo XC. Prisel sem na to jak mi to vyhovuje. Proste pro je akceptovatelnej delsi ram s kratsim predstavcem nez naopak.

            0 0
        • michals1  

          To záleží na typu kola a úhlu hlavové trubky. Na svém silničním kole mám představec 130mm a kratší bych určitě nechtěl. Úhel hl. trubky je 73 stupnu. Dovedu si tam představit i 140 nebo 150mm. S kratším představcem je řízení příliš citlivé.

          0 0
          • fousek  

            Ja mam na silnicce 70mm predstavec a vlajdy a je to parada. Samozrejme zavody bych na tom nevyhral, ale da se na tom ujet docela dost kilometru docela pohodlne

            0 0
        • BB  

          To ale není kravina, pokud máš fula se zdvihem okolo 140 mm a pokud chceš kolo spíše na XC, tak představec 9–11 cm je určitě přínosem. S kratším přestavcem bude kolo neklidné a bude špatně točit na rovině, protože nebude dost váhy na předním kole.

          0 0
          • gazman  

            :-))Tak tu váhu nad přední kolo musíš přenést,na kole se jezdí i jinak než vsedě:-))

            0 0
          • mr.antik  

            bude neklidné a zároveň bude špatně točit?

            Jinak nechci se opakovat, ale právě ta neklidnost je známkou toho, že kolo ovládá řidič a ne obráceně (teď nemluvim o silniče nebo MTB pro chrcení)

            0 0
            • BB  

              neklid ve výjezdu je typickým příkladem málo váhy na předním kole

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.