• vojtechposmourny

    Ahoj,

    mám dotaz. Jak moc se v praxi projeví rozdílné hodnoty ofsetu u vidlic? Stávající má výšku osa – korunka 490mm, ofset steering tube – osa kola 44,3mm, nová 480mm a 48mm. Teoreticky se protáhne wheelbase, kolo by mělo hůře zatáčet a líp držet stopu, ale praktickou zkušenost s tím nemám.

    Předem díky za postřehy a zkušenosti.

    0 0
    • MlokCZ  

      Bude to přesně obráceně. Rozvor to sice zvětší, ale o málo, vliv toho bude velmi malý.

      Co se ale změní výrazně je délka stopy. Větší offset vidlice zkrátí stopu a tím pak bude kolo točivější a méně stabilní.

      0 0
    • milan1  

      Čím měníš ofset?

      0 0
      • vojtechposmourny  

        Jinou vidlicí, ta nová by měla větší ofset.

        0 0
        • ememem  

          som netusil ze vidlice maju rozne offsety, co sa clovek vsetko nedozvie…sa to vobec niekde udava resp. existuje nejaky „standart“ a pod.?

          0 0
        • milan1  

          S ofsetem, jako takovým ( tedy samotným předsazením vidlice můžeš počítat leda tak u dvokorunkových vidlic, kdy vyjmeš nohy vidlice a ty konkrétní nohy dáš do jiných brejlí s jiným ofsetem ( předszením).

          Pouhé změření patek na vidlici tě přivede k nesmyslným hodnotám, které jsou o ničem. Geometrii vidlice totiž tvoří jednak korunka a její předsazení, tedy tvar, potom rozdílný úhel krk, verzus nohy vidlice. Opět řešeno v geometrii korunky a nakonec i to viditelné předsazení patek, které zřejmě považuješ za ten ofset.

          Rozhodující u celé geometrie je jenom konečná hodnota, která je udána stopou kola a ta je u všech vidlic stejného určení a zdvihu velmi podobná i když vše pro oko vypadá rozdílně.Oko těžko vnímá všechny odchylky najednou a těžko je správně vyhodnotí.

          Takže, kdo by měl zájem cokoliv měřit pro svojí potřebu, ať si změří konečnou stopu kola.

          0 0
          • JSt  

            proc se potom udava u vidlic rake? myslim, ze neni problem mit dve vidlice stejnych rozmeru jen s ruznym rakem a o tohle tazateli jde. co teoreticky zmena provede, napsal uz mlok.

            0 0
    • michals1  

      Musíš také počítat s tím, že pokud použiješ dvě vidlice o stejné vzdálenosti osa – korunka, tak ta s větším rakem(offsetem) bude o něco kratší.

      0 0
    • vojtechposmourny  

      Ještě dodatek, výměna vidlice by se děla na DMR, který mám v profilu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.