Riditka a predstavec pro nejmensi vibrace

110 nepřečtených
  • mildante

    Ahoj vsem, rad bych se zeptal zkusenejsich, protoze potrebuji poradit ohledne vyberu riditek a predstavce. Mam kolo Mongoose Amasa Comp 2008 a riditka i predstavec jsou puvodni a nesou logo Mongoose, takze, nevim kdo je vyrobil, ani jake jsou blizsi specifikace. Znam pouze to, co se pise na strankach vyrobce:

    Predstavec – Mongoose 31.8 stem

    Riditka – vlajdy Mongoose 31.8mm clamp dia alloy 30mm rise 9°, sirka je cca 68cm

     

    Problem je v tom, ze po jedne delsi vyjizdce – asi 100 km – me pekne brnela leva ruka a doted to uplne neodeznelo, i kdyz uz je to par tydnu. Takze neco musi byt spatne. Mel jsem pri te vyjizdce tedy na zadech trochu tezsi batoh a to k tomu asi mohlo prispet, ale rekl bych, ze ani ten predstavec a riditka nejsou uplne bez viny. Pokud se do nich trosku prasti, tak jsou vibrace citit hodne zretelne.

     

    Mam tedy nejdrive tedy spise obecnou otazku a sice, jestli mam jit spise do carbonovych riditek a jestli plati, ze cim tuzsi predstavec a riditka, tim by mely byt vibrace mensi?

     

    Diky za pripadne rady. Cetl jsem tady, ze vibrace a brneni rukou muzou vest k docela vaznym problemum, tak bych to nerad podcenil.

    0 0
    • stihac  

      Neviem kolko sa da docielit tymi karbonovymi komponentami, ale najlacnejsia vymena a pritom celkom slusny vysledok moze byt kupa dobrych gripov a rukavic. Ale po 100 km v terene necakaj ze nic nebudes citit…

      0 0
    • Neil100  

      Ahoj,

      vozím carbon kokpit a můžu říct, že tuhost narostla oproti Al věcem, váha klesla, ale že by se nějak znatelně zlepšilo pohodlí, to bych neřekl.Nízká váha a tuhost, ale to je tak vše.

      Jak napsal stíhač, zkusil bych komfortnější gripy(wcs foam, vozim je a super) a nějaky kvalitni rukavice s gelem.

       

      N.

      0 0
      • Lister  

        Tady musím souhlasit.

        Nepozoruju žádný rozdíl mezi AL a karbon rodly, možná tam nějaký je ale prostě není postřehnutelný. Tady bude problém jinde. Buď to budou prostě nějaké zdravotní problémy, které byly tou námahou pouze akcentovány, nebo je problém někde v nastavení kokpitu, případně jiných částech kola – necitlivá vidlice, zbytečně vysoký tlak pneumatik – te je první věc, kterou bych poladil, protože není lepší tlumič drobných vibrací, než pohodlný plášť.

        0 0
        • roud  

          Tady s váma budu polemizovat podle mě právě na carbec rodlech je ten rozdíl největší u WCS bych řek že ani tak ne ale když se člověk opře např o FSA tak na těch je už docela solidní průhyb a myslim si že by to mělo bejt při jízdě i docela znát…

          0 0
          • Neil100  

            Ono jde o srovnání na odpruženým kole,nebo na pevný vidli…Pokud na odpruženým kole, můžeš s rukou na srdci říct,že cejtíš jak přužej rodla, nebude ta vidle uplně oka…

            0 0
            • roud  

              mno tak zrovna na full mi přijde carbec sedlovka a rodla hlavně jako okrasa …

              0 0
              • Neil100  

                hm, takže ty jsi u Grinche skončil xD

                0 0
              • Lister  

                to bych netvrdil, na rodlech můžeš ušetřit pár podstatných gramů......pokud tě teda zajímá ještě nějaká slušná tohost, prostě Alu rodla s váhou pod 200gr na tom nebudou s tuhostí dobře (pozor uvažuju široký vlajdy a na rovný úzký rodla)

                0 0
                • roud  

                  Zrovna řidítka sou místo kde bych přehnaně negramařil nemluvě o tom že je to nejnachylnější místo při pádu jak sem se nedávno přesvědčil :O(

                  0 0
                  • Lister  

                    tak rozdíl 100–150gr při stejné tuhosti už je celkem propastný :-)

                    Ale jinak máš pravdu, že je tam mám hlavně proto, že jsem je chtěl…ale nebezpečné mi nepřijdou, přece jen vlajdy 660mm už musí něco vydržet......

                    0 0
            • Lister  

              úplně mě to děsí, ale zase musím napsat, že má niel pravdu :-D

              Nebudeme se bavit o silnici, a extrémech jako pevná vidla na XC :-P, tam věřím, že efekt bude, ale pokud mám srovnat rozdíl mazi Alu co jsem měl předtím a teď truvativ team v karbonu, tak v tuhosti jsou na tom hůře než alu, ale v terénu jsem nepoznal rozdíl – asi to bude tím, že vozím vidlici na superkomfort a plášť na dolní hranici nafoukání…prostě všechny drobné vibracei mizí ještě dříve než se dostanou do rodel a na ty velké už rodla nestačí.

              0 0
              • roud  

                prej extrémech xD

                0 0
                • roud  

                  S timhle extremem jezdim pomalu každej den xD xD xD

                  0 0
                  • Lister  

                    fuj, co to máš za gripy, když si vezmu jak tvrdý jsou ty jejich gumový – asi rychle poletí z kola – tak tohle musí být peklo.......

                    0 0
                    • roud  

                      pohoda :O) a to sem z nich transplantoval tu gumovou vrstvu byla na pikaču :o)

                      0 0
                      • Krys  

                        To nie je transplantácia, ale vivisekcia. ;)

                        0 0
                        • roud  

                          tak to se omlouvám už vim proč mě nevzali na medicínu :O)

                          0 0
                  • Vilém  

                    Nechapu smysl tech gripu:) to uz je normalne uchylka, bud carbonofilie nebo masochismus, no mozna oboje.

                    0 0
                  • v POHODÌ klokan  

                    Vždycky jsem si myslel, že jsi masochista, a teď jsi mě v tom utvrdil :-) Po delší vyjížďce se musíš cejtit, jako by se po tobě přehnalo stádo bisonů! :D

                    0 0
              • Neil100  

                Mno neděsí to jen tebe :D

                Věřím, prostě mám názor že karbon věci dobry na nizkou vahu a i dobrou tuhost, pohodlí asi není to pravy pole pusobnosti…

                0 0
                • roud  

                  zas je to o výrobci jinak se chová WCS a např to FSA nemluvě o x dalších značkách bylo by zajímavý mít možnost otestovat třeba řídítka a sedlovky od více výrobců aby se to dalo objektivně posoudit …

                  0 0
    • Vilém  

      No nevim zda je chyba v materialu riditek a predstavce. Spis bych si pohral s nastavenim riditek pripadne delka (sklon) predstavce, poloha sedla. Pak taky toto „ze cim tuzsi predstavec a riditka, tim by mely byt vibrace mensi?“ mi prijde jako uplna blbost. Rek bych, ze je to presne naopak. Jinak vozim dvoje karbonovy vlastovky, ale ze by nejak vic tlumily vibrace, to si netroufnu rict. To uz radsi citlivejsi vidlici, pokud vycerpas moznosti s nastavenim posedu.

      0 0
    • mildante  

      Ahoj, tak diky vsem za rady, zkusim tedy jeste trochu polaborovat s posedem, nez budu menit komponenty. Rukavice uz mam Specialized – s gelovyma vycpavkama a moc to nepomaha. Gripy mozna zmenit zkusim – mam doma jeste ODI Rogue, tak je zkusim dat. Mozna taky zkusim trochu potocit riditka a taky je trochu zkratit – mam je siroke 68 cm, tak to mozna tem vibracim taky pomaha. No a zkusim trochu mensi nahusteni vepredu.

      Zvlastni je, ze me brni jen leva ruka, ta prava je naprosto, ale naprosto v pohode i po tech 100 km, jako bych nic nejel. Taky se mi nezda, ze kdyz do kola v klidu trochu bouchnu, abych citil co to udela, tak se ty riditka rozvibruji docela dost, je to citit, jak to vibruje. Zkousel jsem to i na jednom trekovem kole a tam to nedela.

      0 0
      • Hornet  

        Moj nazor je opacny, karbonove riaditka urcite tlmia, neviem, mozno to necitia ti co pisu ze to netlmi vobec…tiez som to bral s rezervou pokial som to nevyskusal. Skus si trebars od niekoho pozicat a prehodit na svoj bike a prebehnut to po ceste kde je dlazba, macacie hlavy a potom si dat naspat svoje a skusit to znova na tom istom biku;-) vyskusal som to s riaditkami a aj zo sedlovkou, samozrejme rovnako nafukane kola, aby bolo vsetko nastavene rovnako, posed a tak. A ten rozdiel veru citit a dost!!! Nooo a ked nezistis rozdiel, tak ti to moze byt ozaj jedno:-DDD

        0 0
        • mildante  

          Ahoj, jo presne o tohle mi jde. Asi to tedy budu muset nejak vyzkouset, i kdyz tedy moc znamych s karbonovyma riditkama nemam. A co ten predstavec? Dela se taky nejaky karbonovy? Nebo jaky bych mel pripadne poridit pokud se do toho rozhodnu jit?

          0 0
          • Neil100  

            V Carbonu vybírat, zavedene značky, ne nic levnýho a šitovyho jako Amoeba,BBB atd…Většina z carbon představcu je jen na efekt, možná placebo efekt stim,že al jadro potažene karbonem je tužší než Al představec, ale to je fakt jen teze…(ne moje :-) )

            Napřiklad carbon 4axis od Ritchey co vozím…paradoxně je carbon verze těžší, než Al verze :-)

             

            Ale jak říkám, kvalitní hlína postačí výborně,,,navíc vyhoda, carb. rodla by se měly po 1–2 sezonach(bez padu) preventivně vyměnit…a kdo to děla mimo zavodníku, ktery to neplatěj?

            0 0
            • Lister  

              Proč se musí carbonový rodla tak často měnit?? Teď vyjímečně do tebe nerejpu, ale opravdu se ptám. Jedna z výhod karbonu proti Alu by měla být lepší unavová křivka, takže v tom by to být nemělo, ale možná se počítá s větší náchylností na poškození???

              0 0
              • Neil100  

                Je to prevence, právě proto, co kdyby :(…ono jinak tomu dají pohulit lidi pro ktery je to primárně určený, než ja turista,kterymu to vydrží xkrat tolik…S tou křivkou je to tak jak píšeš.

                0 0
              • mildante  

                To by me take zajimalo, protoze v takovem pripade bych se tem karbonovym asi radeji vyhnul – pokud bych je mel menit kazde dva roky.

                0 0
                • Neil100  

                  Ta výměna je braná u profíků, kde komponenty na tom kole se bez repasu nebo vyměny moc dlouho neohřejou, pro který je to hlavně určený…

                  Ale jinak řachnout s karbon rodlama,měl bys je vyhodit…a stát se může,,,takže tady mi to přijde dost rizikový a je na každym jestli si je tam dá nebo pujde do jistoty Al

                  0 0
              • jonti  

                Rovnako casto sa musia menit aj Al, ak nechces riskovat. Jedina vec je, ze vacsina velmi lahkych Al sa uz ani nevyraba.

                0 0
            • mildante  

              Ok a zeptam se tedy na ty zavedene znacky – kterou znacku predstavce (nemusi byt tedy karbon) a karbonovych riditek byste doporucili? Amoebu a BBB nebrat? Co Easton?

              0 0
              • Neil100  

                Ber to tak, že kvalitní karbon kompenty, musí projít vývojem a testováním, což něco stojí a logicky se promítne i ve finální ceně…

                Takže zavedené značky: Easton, Ritchey WCS, (wcs carbon), Thomson, Syntace…určo mě kluci doplní

                0 0
              • Lister  

                Nemůžu jinak – představec FSA, rodla truvativ Team Carbon. To provní kvůli tomu, že je mám rád, ale taky proto, že dělají celkem dostupný, lehký a přitom ještě slušně tuhý představce a to druhý hlavně kvůli ceně – levnější celokarbon rodla budeš schánět těžko – něříkám že neseženeš.

                0 0
                • Neil100  

                  Souhlas, a dnes už dost, kde mám tu valečnou sekeru?… :D

                   

                  Na FSA jsem zapomněl.. .)

                  0 0
                  • Lister  

                    ještě doplním, kdyby chtěl zůstat u jedné značky:

                    Rodla Truvativ Team

                    Předstsvec Truvativ Team

                    ale já osobně bych to asi nevozil, protože u představce mi vadí jen ten jeden šroub na krku vidlice, ale třeba je pro někoho jednotnost značky přednější. Co ale tomu představci nelze upřít, je obrovská možnost výběru varianty…

                    Pokud jde o sekeru – tak dnes už jsem unavenej a nechci si zvedat tlak před spánkem, ale ono by to ani nešlo, když píšeš samé rozumné věci, ale neboj pořád tě nemám rád…

                    0 0
                    • Neil100  

                      Souhals je to o tom co komu vyhovuje…

                       

                      Nejde mi o hádky a pře, spíš mam někdy vyhraněnej názor a vaděj mi plky ostatních, co chtějí za každou cenu reagovat…nic proti…mno ja tebe už trochu jo, jsem měkej :)

                      0 0
                • MlokCZ  

                  U těch Truvativů je ještě velká výhoda, že mají alu koncovky, což je výborný z mnoha ohledů. Tedy nejen kvůli rohům, které tam dost lidí nedá, ale také kvůli lockon gripům a i kvůli pádu.

                  Pokud tedy sednou tvarově, tak určitě dobrá volba.

                  0 0
                  • Lister  

                    Jo ty alu koncovky jsou fajn, akorát je neváhoda, že zároveň i uzavírají ta rodla z boku – není tam klasická díra. Takže pokud má někdo otevřené gripy z obou stran, tak pak vzniká problém s „ukončením“ řidítek. Zrovna nedávno jsem to tady řešil, ale nikdo se nechytil.....

                    0 0
                    • mildante  

                      Rozumim tomu tedy dobre, ze na celokarbonova riditka se rohy radeji nemaji davat, protoze by se nejak poskodily tim utazenim rohu?

                      0 0
                      • Lister  

                        no to není tak úplně pravda – jde o to, že musí být použití rohů schválené a ještě by měly ty rohy splňovat určité parametry – tedy také být vhodné pro taková řidítka, nedávno se to tu řešilo a byly tam vševysvětlující obrázky, zkus pohledat v názvech threadů něco ve smyslu „rohy + karbonová řidítka“, ale třeba někdo hodí přímo odkaz......

                        0 0
                        • Lister  

                          Zkus počíst

                          je tam i odkaz na katalog eastonu, kde je hezky ukázáno, které rohy jo a které ne :-)

                          0 0
                          • mildante  

                            Dekuju moc. Myslim, ze ten navod od Eastonu se bude hodit, pokud nejake ty carbony nakonec koupim :)

                            0 0
                    • MlokCZ  

                      V tom nevidím žádný problém, naopak už ani nemusíš dávat žádné koncovky do řídítek.

                      0 0
                  • Lister  

                    soukromá zpráva pro Mloka :-)

                    jak jsem řešili tu šířku mojich truvativů, tak jsi měl pravdu, je to opravu jen 66cm a ne 68, jak jsem si myslel.

                    offtopic: kdybys chtěl vědět jak moc mi pohohla tvoje větší komora na tlumič… :-)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Jo, to jsem četl, jsem rád, že to teď chodí, tak jak by mělo.

                      0 0
      • Krys  

        Mám to podobne. Brní ľavá ruka, až po dlhšej dobe začne aj pravá. Chvíľu som vozil ergonomicky tvarované gripy, tie ťa vlastne nútia držať riaditká jediným spôsobom úchopu. Vtedy som zistil, že nedržím oba gripy rovnako. ¼avú ruku som mal akoby vytočenu mierne von. Dosť blbý zlozvyk.

        Teraz už ergonomické gripy nepoužívam, ale naučil som sa pomocou nich držať oba gripy rovnako a nevytáčať tú ľavú ruku.

        0 0
        • mildante  

          A ta leva ruka uz te tedy nebrni? Jake ergonomicke rohy jsi poridil? Myslim, ze to tou levou rukou taky drzim blbe, stava se mi, ze mam u ni krajni prsty (malik a prstenik) volne ve vzduchu a to urcite neni dobre.

          0 0
          • Krys  

            Nie ruky mi už nebrnia, ale teraz ma skôr bolia dlane. Nie od nedokrvenia, len proste málo jazdím a ruky mám slabé. :)

            Tie ergo. gripy (nie rohy) som mal len také obyčajné. Ale nedávno som ich zhodil a už ich nechcem. Ak si z Prahy, a chceš ich vyskúšať, za pivo sú tvoje.

            Teraz mám gripy Specialized a je to v pohode. Prvá jazda bola síce peklo, ale zistil som, že je to v rukaviciach. S obyčajnými negelovými rukavicami žiaden problém. Ešte možno skúsim nejaké rukavice od Specialized, tie by mali byť s tými gripmi kompatibilné. A keďže tie gripy nemajú otvorené konce a rezať ich sa mi nechcelo, jazdím bez rohov. Zistil som, že ich ani nepotrebujem.

            0 0
            • mildante  

              Tak hlavne, ze jsi to vyresil a ruce uz te nebrni. Snad se mi to taky podari, i kdyz zatim fakt nevim jak. Zkusim asi taky nejake ty ergonomicke gripy, mozna prave od Specialized, protoze mam od nich rukavice.

              Jinak diky za nabidku, ze bych si ty gripy mohl od Tebe za pivo vzit, ale jsem z Brna. Ale stejne diky :)

              0 0
            • lutte1  

              řezat je nemusíš , poradím jeden mazácký trik :)

              vem širší kladico a bouchej s nim z boku do řidítek , pěkně kolem dokola a grip se ti krásně uřízne sám :)

              0 0
    • mildante  

      Chlapi diky moc vsem za rady a postrehy, ale jsem z toho ted trochu jelen. Pokud mi jde ciste o pohodli a o to aby ty siroke vlajdy (65–68cm) co nejmin vibrovaly, mam brat hlinu nebo karbon?

      0 0
      • Lister  

        kup si pořádnou vidlici :-)

        0 0
        • roud  

          zapoměls dodat od milana…

          0 0
          • Lister  

            to není úplně nutné, zatím žiju i bez nich :-)

            0 0
            • roud  

              Doufám že se někdy k naky vidlici od něj dostanu abych moh vidět o co přicházim :O)

              0 0
              • Lister  

                bude bohatě stačit: Doufám že se někdy k naky vidlici dostanu abych moh vidět o co přicházim :O)

                0 0
                • roud  

                  heh takle bych to neviděl měl sem možnost se projet na vidlích od  obyč santůru počínaje po foxku a novýho sida konče takže myslim že obraz o vidlích mám docela slušnej a možná se na příští sezonu k pevný přidá ještě sid ale to je ve hvězdách :O)

                  0 0
      • Neil100  

        Jdeš na to od lesa, začni odspodu, tam jdou první rány,,,takže širší guma na menším tlaku, citlivě nastavena vidle a pak bych volil carb. rodla…ale určo bych rodlama nezačínal,…to až jako poslední kousek

        0 0
        • mildante  

          Ok, zkusim to tedy, jak pises :) Rozhodne zkusim mensi tlak v prednim plasti, sirku mam 2,1, tak to by mohlo stacit vzhledem k tomu, ze nekdy jezdim i po silnici. Tu vidli bych zkusil nejakou lepsi velmi rad, ale bohuzel nemam finance na nejakou dobrou za 10k ci kolik to stoji. Tak jsem si rikal, ze pokud uz nic nepomuze, zkusil bych vymenit ty riditka a predstavec a take proto jsem se tu na to ptal :)

          0 0
          • dieegoo  

            Neni nutny do vidle vrazit hned 10k. Za 5500 poridis novyho vzduchovyho Recona, ktery chodi vice nez slusne.

            0 0
            • mildante  

              Jo, ja tam mam nejakou olejovou od Suntoura, 120mm, asi nebude uplne nejvetsi shit, ale co to je presne zac netusim. Ani na jejich webu jsem to nenasel. Je na tom napsano X100 a dava se to na Mongoose Amasa Comp 2008 model.

              0 0
          • Lister  

            Teď tomu moc nerozumím. Zvažuješ tady investici v řádech 3–10 tis do kokpitu (ta horní hranice v případě celokarbonu) a přitom píšeš že tolik vlastně ani dát nemůžeš. Upřímně i kdybych měl třeba jen těch 5 tis, tak je asi do kokpitu nevrazím, ale pořídím raději tu vidlici.

            Pokud jde o to brnění, tak tam to asi jiný materiál řidítek nevyřeší – jiný tvar možná ano nebo možná jen jiné natočení. Ale třeba jde opravdu o nějaké závažnější zdravotní problémy, kde to kolo byl jen poslední impulz. Jestli ti navíc i ruce trnou, případně máš horší citlivost v prstech, tak to je úplně vymalováno a s tím bych se někomu svěřil.

            Nebo třeba doladit celý posed – nesedíš moc vepředu případně moc nízko – tím bys více přetěžoval ruce, protože pak musí držet zbytečně velkou váhu – to se ptám kvůli tomu batohu – ještě větší váha na ruce a ty to prostě už neunesly…

            0 0
            • mildante  

              Ahoj, naprosto rozumim tve pointe s tou vidli. Problem je ale v tom, ze ja ve svych uvahach vychazel z toho, ze na svem starem kole jsem zadne takove problemy s brnenim rukou nemel a vidle tam byla sice odpruzena, ale chovala se skoro jako pevna (to stare kolo stalo asi 4000 Kc :) Navic me ty ruce brni, i kdyz jedu vetsinu trasy treba po asfaltu, takze tam by to sebelepsi vidle asi neovlivnila. Proto jsem si rikal, ze musi byt neco spatne bud s posedem nebo se samotnyma riditkama – ze jsou to siroke vlajdy a moc prenasi vibrace. Proto jsem je chtel tedy vymenit za neco lepsiho.

              Ale tak na vase rady nejdrive zkusim nejake ty ergonomicke gripy, mozna bych tam dal i rohy (i kdyz to se mi moc nechce), abych mohl vice menit uchop a taky mozna zkusim trochu jinak ty vlajdy natocit – jak tady nekdo psal – vice k sobe a dolu. No a pokud to nepomuze, tak bych mozna nejdriv vymenil predstavec za nejaky kratsi, abych zkratil posed. Ted tam mam 110 mm.

              0 0
              • Lister  

                Aby to nevypadalo že tě nutím hned do nákupu vidlice jako řešení problému :-)

                Tak to úplně myšleno nebylo. Ale nemyslím si že by tím řešením měla být změna materiálu řidítek – změna tvaru, to už je ale jiná. Zkus se poptat v okolí, jestli se náhodou doma někomu neválí nějaká zbytečná řidítka na ozkoušení. Myslím že bys mohl uspět. Aspoň by sis mohl otipovat co by ti mohlo sedět, protože realizovat to formou postupného nákupu a zkoušení se může krapet prodažit :-)

                0 0
                • mildante  

                  V pohode, vsak ono na tu vidli snad taky pozdeji dojde :)

                  No pokud budu riditka kupovat nova (nejdriv zkusim ty gripy), tak asi mi nic jineho nezbude, nez si proste nejaka vybrat, koupit a pak se modlit, aby byly ok, protoze moc znamych, co by jezdili na horskem kole a brali to trochu vazneji nemam. Ale zkusim se mozna zeptat v praci, treba se nekdo precejen nahodou najde :)

                  0 0
              • Vilém  

                Mas moznost si omerit jake mels postaveni sedla vuci riditkum a sedla vuci stredu, na starem kole? Pokud ano, tak by ti to mozna pomohlo, pokud by jsi si posed nastavil stejne. Jeste k tem riditkum, pokud by byly stejny riditka, akorat s rozdilnou delkou, tak ty delsi budou pruzit vic.

                0 0
                • mildante  

                  Ahoj, diky, to je celkem zajimavy napad, to stare kolo jeste mam, i kdyz zrovna ne po ruce. Problem je trochu v tom, ze na mou vysku byl ten ram docela malinky a mel jsem na nem klasicka rovna riditka. Tak nevim, jestli by se ten posed dal na tom novem kole nastavit stejne. Je ale pravda, ze jsem na nem sedel vzprimeneji nez na tom soucasnem.

                  Takze mozna bych mel ten posed zkusit trochu zkratit, ze? Da se toho docilit i nejak jinak nez vymenou predstavce za kratsi? Abych si to nejdriv vyzkousel. Posunout sedlo uplne nadoraz dopredu?

                  0 0
                  • Vilém  

                    Hybanim se sedlem posed nezkratis. Predozadni poloha sedla se serizuje vuci klikam, takze s tim bys nemel hybat. Jak by to melo byt, najdes treba tady. Pokud jsi vsak mel maly ram a ted mas vetsi, tak muze nastat situace, ze by ti pripadne vychazel predstavec hodne kratky.

                    0 0
    • BB  

      brnění rukou neodstraníš materiálem řídítek nebo představcem. Je způsobeno tlakem gripu do dlaně, někde to tlačí na nerv. Zkusil bych trochu pootočit vlajdy dozadu, aby byl úchop vodorovný a trochu šikmo vzad. Možná trochu měkčí gripy, zrovna ty ODIny na to nejsou nic moc, připadají mi moc tenké a tvrdé a kovový kroužek mě tlačil do dlaně a právě to mě způsobovalo brnění.

      0 0
      • MlokCZ  

        Přesně tak. A nebál bych se zkusit ani třeba Ergony. Někomu třeba sednou nemusí, mě se nakonec už i po delším ježdění osvědčili i v náročnějším terénu a nijak mi tam neomezuji.

        0 0
      • jecnak  

        Ovsem zalezi jake ODI, nedelaji jen jeden typ. Ruffiany taky nemam rad, ale Rogue ty jsou to nejlepsi co jsem kdy vozil.

        0 0
    • mildante  

      Jeste pokud jde o ty znacky riditek a predstavcu – narazil jsem na kanadskou firmu Race Face. Doporucili byste ji?

      0 0
      • prodi  

        neber to zle, ale jak dlouho jezdíš na kole, příp. kolik ti je let?

        0 0
        • mildante  

          Na kole jezdim uz docela dlouho, i kdyz ted jsem mel par let prestavku. Ale nikdy jsem nemel poradne kolo, proto se v tech znackach tolik nevyznam. Proc se ptas?

          0 0
          • Lister  

            asi ho pobavilo tohle: narazil jsem na kanadskou firmu Race Face

            Je to asi tak, jako bys nějakému autromechanikovi říkal, že si čistě náhodou narazil na nějakej mercedes a jestli neví, co je to zač a co si o něm myslí :-)

            0 0
            • Vilém  

              Race Face prirovnat k Mercedesu? to si ty auta nezaslouzi:)

              0 0
            • mildante  

              Hehe, no jo no, takze jsem lidove receno objevil Ameriku, co? :) Takze se da rict, ze Race Face je neco jako Ferrari, kdyz uz to prirovnavame k tem autum? Jak rikam – v tech znackach se vubec nevyznam, a abych pravdu rekl, tak ani ty znacky, co jste uvedli vys – Syntace a Thomson treba – jsem taky slysel prvne. Proto se tady ptam, abych se neco dozvedel. Ale tak chapu, ze to nekoho udivuje.

              0 0
          • prodi  

            jen tak, nic za tím nehledej :)

            0 0
    • mildante  

      Mel bych teoreticky dotaz :) Pokud zkratim predstavec o 1.5 cm, projevi se to nejak zasadne pokud jde o zvedani se predniho kola ve vyjezdech? Uz ted se mi trochu zveda. Jde mi o to, jestli ten 1.5 cm bude nejak dramaticky znat pokud jde o tuto vlastnost.

      0 0
      • siafu  

        tak pokud se ti ted zveda predni kole ve vyjezdech, tak by to spis chtelo delsi predstavec… nejprv by clovek vyzkousel vyhodit nejaky podlozky pod predstavcem, aby se riditka dostala do nizsi polohy, kdyby ani to nepomohlo, tak otocit predstavec do negativniho sklonu, protoze zmena delky predstavce se uz muze vyrazneji projevit na delce posedu – tam je dle me znat i 1 cm… no a jak tak koukam, tak Mongoose Amasa Comp na me nepusobi moc XC dojmem – pocinaje celkovou geometrii ramu az po celkove nastaveni posedu:/

        0 0
        • mildante  

          Zdarec, no brni me po delsim jezdeni ruce, tak zkousim zkratit posed, aby na nich nebylo tolik vahy. Puvodni predstavec je 105 mm, tak se mi zda, ze o 5mm by to moc nepomohlo, tak tam dam 90mm.

          Jinak chapu tu poznamku o XC dojmu, ale co si z toho mam vyvodit ohledne toho predstavce? :)

          0 0
    • mildante  

      Bude predstavec Easton EA90 v pohode? Ma s nim nekdo nejake zkusenosti? Myslim ten se 4 srouby – nova verze.

      0 0
      • siafu  

        jo predstavec se 4 srouby by mel bejt v pohode – vyzkousen Use, Ritchey WCS, BBB a ted North – vse OK:)

        predstavec 90 mm je asi rozumna volba, na takove kolo by clovek moc delsi predstavec (treba 11 cm) asi necpal… jeste si over, zda mas dobre nastavene sedlo, jestli ho nemas vic spickou dolu, melo by bejt tak nejak vodorovne, jinak pokud te brni ruce, tak jeste muzes laborovat i s riditky – kor jestli mas vlastovky

        0 0
        • mildante  

          Diky, da se teda velmi obecne rict, ze na XC je lepsi delsi posed, tim padem delsi predstavec a na lehci enduro, pripadne all mountain, proste trochu vetsi teren je lepsi kratsi posed a kratsi predstavec? Samozrejme zcela teoreticky, protoze je jasne, ze si to kazdy musi prizpusobit, jak mu to nejlepe vyhovuje.

          Jo na ty riditka se taky chystam – nejspis taky nejake od Eastonu.

           

          Jeste mam technicky dotaz – v navodu k tomu predstavci na strankach vyrobce pisou, ze je treba dotahnout srouby na takovou a takovou mez nejakym specialnim klicem. Pokud mam jen obycejnej imbus, existuje nejaka rada, jak moc to utahnout?

          0 0
          • kubad  

            je výrobcem je daný max utahovací moment. většinou v Nm.

            jde to jednoduše přepočítat při dané délce klíče který používáš

            0 0
            • mildante  

              V tomhle nejsem moc dobry. Nevedel bys prosim o nejakem navodu nekde? Staci vedet, ze to utahuju imbusem 4-kou? Asi ne, ze? Takze mam zmerit delku toho imbusu?

              0 0
            • mildante  

              Je tam napsano 5Nm/45ih-lbs

              0 0
              • kubad  

                5Nm znaméná 0,5kg na metrové páce

                kolikrát je klíč kratší než metr tolikrát vynásobíš váhu na konci – vychází mě to cca 4kg na konci klíče Pokud má cca 12cm) – to už snad dokážeš odhadnout ne?

                0 0
                • mildante  

                  Hehe, diky, ale asi jsem natvrdlej :) Klic ma asi 11cm. Ovsem jak odhadnout 4kg na konci klice vazne nevim. To jako, ze musim vyvinout silu podobnou cca 4kg kdyz to utahuju a pokud uz utahuju silou vetsi, tak je to moc a s utahovanim je treba prestat? :)

                  0 0
                • mildante  

                  Tak jsem to tak nejak odhadem zkusil utahnout podle toho vypoctu, ale porad se mi to zda malo dotazene. Pak bude tedy asi lepsi dotahnout to radsi vic nez min, ne?

                  0 0
                  • kubad  

                    pokud víc tak to rupne :-(

                    0 0
                    • mildante  

                      Myslis pri nejaky vetsi zatezi v terenu?

                      0 0
                      • kubad  

                        ne to myslím hned, na co myslíš je tam ten maximální utahovací moment napsaný?

                        0 0
                        • mildante  

                          Jasny, problem je, ze nemam se servisovanim moc zkusenosti a tim padem ani odhad. Ale dotahl jsem to opatrne, primerene, nijak jsem to nerval a nic neruplo, tak to snad bude ok.

                          0 0
                          • siafu  

                            tak nevim, ale zrovna predstavec utahuju dle oka a vubec vse na bajku… kde by se mi urcite hodil momentovy klic, tak to by bylo pri montazi rohu na karbonovy riditka bez nejakych spesl alu vlozek

                            no a co mam zkusenost, tak vse utahuju min, nez mi to treba udela mechanik v servisu:)

                            0 0
                            • mildante  

                              Tak to jsi muj clovek :) Ale je asi fakt, ze pro optimalni zivotnost a funkcnost by se to melo dotahovat podle tech navodu.

                              0 0
    • Tomcat  

      Menší vybrace ? Tak to bude chtít karbon. v průměru 31,8 a šířky 660 až 680 seženeš od Ritchey, Truvativ , Kore , FSA a mnoha dalších.  Ale nejlepší je prubnou tvýho prodejce co konkrétně nabídne.

      0 0
      • mildante  

        Carbon? Hmmm, ja jsem se chtel carbonu prave vyhnout pokud mozno. Nekdo rikal, ze to ty vibrace zase tak moc netlumi.

        0 0
        • siafu  

          karbonový řidítka OK, ale pro karbonový představec nevidím sebemenší důvod, beztak jsou nejhezčí nějaký CNC představce typu Tune, Use, Rotor atd.:)

          0 0
          • mildante  

            Od toho karbonu me odrazuje hlavne to, ze vsude ctu, jak je nachylny k prasknuti pri narazu, takze se bojim, ze s tim nekde spadnu a rodla budou na odpis. Nevim, jestli mi to za to stoji.

            0 0
    • mildante  

      Jen tak pro zajimavost – nevi nekdo, jestli se da nekde v Cechach koupit predstavec Thomson?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.