• ory

    Ahoj,

    poradíte mi, jak vyřešit problém s řetězem? Chybí mi cyklistická slovní zásoba, proto přikládám obrázek. Řetěž se při dvou nejtěžších převodech tře o část zobrazenou na obrázku a vydává při šlapání nepříjemné zvuky. Jedná se o kolo Kellys Quartz.

     

    Předem díky.

    0 0
    • Lowrider  

      Povolit nebo utáhnout lanko u řadící páčky či nastavit dorazy přímo na přesmykači šroubkama.

      0 0
    • juli  

      Řetěz se tře o vnější stranu vodítka řetězu přesmykače. Přesmyk Alivio-postarší FD-MC21.

      Je potřeba povolit dorazový šroub, který je blíž k vodítku a napnout trochu lanko. Jinak si myslím, že není správná řetězová linka.

      0 0
      • juli  

        …a přesmyk je vysoko na převodníky.

        0 0
      • ory  

        Identifikoval jsem na fotografii dorazový šroub správně jako jedničku a lanko jako dvojku?

        0 0
        • Blade  

          Já chápu, že učenej z nebe nespadl, ale s tím lankem si určitě dělaš srandu, že?

          0 0
        • juli  

          Ano. Raději ti ovšem poradím celý postup seřízení:

          1. Zkotroluj výšku vodítka přesmyku nad největším převodníkem. Soudě dle obrázku je hodně vysoko. Správná výška nad zuby (mezera) je 1–3mm v přední části vodítka. Pokud tomu tak není, je potřeba povolit šroub objímky přesmykače a posunout jej do správné výšky.
          2. Zařaď nejlehčí převod (nejmenší převodník a největší pastorek vícekolečka).
          3. Seřiď vzdálenost vnitřního vodítka přemyku druhým šroubem dorazu (neoznačeným), tak aby řetěz neškrtal o vnitřní hranu vnitřního vodítka s max. mezerou 1mm. Napni lanko přesmykače.
          4. Zařaď nejtěžší převod -velký převodník, nejmenší pastorek. Seřiď vzdálenost vnějšího vodítka přesmyku označeným šroubem, tak, aby řetěz neškrtal o vnitřní stranu vnějšího vodítka přesmykače. Mezera max. 1mm.
          5. Zkotroluj chod řazení ve všech použitelných režimech.
          0 0
          • nox159  

            jen bych jeste dodal neco k tomu bodu 1. – ten plati pouze pokud mas prevodniky 44 – 32 – 22/24.

            pokud je tomu jinak tak to muže delat problemy, před týdnem sem skladal jedno kolo kde mel nejveci prevodnik jen 42 zubu (samozřejme sem o tom nevedel ), a pokud jsem nastavil presmyk tak aby byl v tom rozmezi 1–3mm jak to ma byt, tak nastal problem, že při zařazení nejvetšího prevodniku presmyk sktkal svoji spodni časti a zuby sprostredni pily. Nez sem prisel na to v cem je problem tak mi to trvalo pul hodinky, protoze sem nepočítal s tim ze tam bude nejaky atypicky prevodnik.

            tak si to raci predem spocitej at s tim potom nemas problemy jake sem mel ja ;-) Byla to asi fakt jen vyjimka ale clovek nikdy nevi ;-)

            0 0
            • ory  

              Děkuji všem za rady. Problém vyřešilo mírné utáhnutí lanka u řádící páčky, jak radil Lowrider v prvním příspěvku.

              0 0
            • juli  

              Prostě jsi jen použil nevhodný přesmykač pro kliky se 42 zuby, ale pravděpodobně pro kliky se 44 zuby. Ty se mohou lišit výškou vnitřního vodítka. Přesmyky se totiž nedělí jen na top/down swing, ale i podle použití na počet zubů převodníku, použitím na různý úhel sedlové trubky… pokud se bavíme o komponentech MTB.

              0 0
              • nox159  

                aha tak to s tim poctem zubu a kompatibilitou přesmyku je pro me novinka. Tak to se potom omlouvam za spatnou radu.

                jinak sem se vlastne ani nikde nesetkal ( teda u MTB) ze by v tom byl nekde rozdil, treba jak se mrknu na net tak v e-shopech tam zadne jine rozdeleni nez na horni tah dolni tak a upevneni na osu nikde nemaji, teda nikde nevim psane na kolik je to zubu…

                jinak jednalo se klasicky o presmyk deore ale kliky byly takove no name ;-)

                ale postevoval sem to a jezdi a radi to v pohode

                0 0
                • Hornet  

                  Teraz sa v prevaznej vacsine pouzivaju 44–34z, ale uz aj rozdiel dvoch zubov urobi na priemere dost, a voditko presmyku potom nekopiruje spravne tvar prevodnika. Zo zaciatku sa na MTB pouzivali 48z, 46z, potom prisiel na dlho microdrive 42z, a teraz zase 44z. Ked sa o problematiku zaujimas dlhsie, tak uz to poznas :-)

                  0 0
                  • Alibaba  

                    Tak ve všech případech to tak být nemusí. Já mám smyk LX96 downswing a běhal mi 13let na microdrivu (42/34/24 zubů)jak po másle. Teď ho mám tři roky na 44/32/22 a nic se nezměnilo…Myslím, že proto dává Shimano k novým přesmykům ten plastovej přípravek, aby se seřizovalo vůči nějvětší plotně, ty menší si to pobere samo. Pokud však bude situace hraniční, může pak každá desetina asi uškodit, no.

                    0 0
            • Hornet  

              Ta vyska 1–3mm plati vzdy, ty si tam mal nespravny presmyk, ako pise juli.

              :-)

              0 0
    • jizby  

      Pokud to dělá na velkým tácu. jak je na obrázku, tak tyhle převody nepoužívej. Kříží se řetěz. Pokud to dělá i na střední placce, pak seřizuj.

      0 0
      • jizby  

        sorry, napsal jsem blbost, rozuměl jsem 2 nejlehčí pastorky.

        0 0
    • Alliosa  

      ja mam podobnej problém a vzdal jsem to. I když povolím šroub dorazu (když se podíváš zespoda, vidíš jestli na něm přesmykač stále visí) na max a sešteloval lanko tak aby přesmykač házel nahoru i dolu, prostě škrtá. Dyž to seřídim tak aby neškrtal, nepřehazuje. Rači proto u 2 nejtěších převodů škrtám :( Zdá se mi že je to tím že mam fula a přehazka neni uchycena přesně na tom mistě kde by mela bejt. (je našrobovaná na takovym čimsi) Stacila by asi natocit. To ty muzes prubnout ;)

      0 0
      • JakeF  

        Pokud máš nějaký horší kliky, tak to je vcelku normální jev, taky mi to dělalo, seřídit to nejde. Teď mám XT kliky a zatim jsem nepozoroval.

        0 0
    • Volf  

      dar přítele Googla

      jinak podle toho kratu to asi budou nějaký levný kliky a může tam být křivá placka. No a to potom podle toho co čtu asi nedáš...... Takže možná uděláš líp, když zajdeš do servisu.

      0 0
      • Tyboo  

        já se podotýkám se škrtáním vlastně celou dobu co mám nové kolo. vždycky trošku otočím šroubem na řidítkách a je klid. ale včera sem vysledoval že jak točím klikama tak háže řetěz trochu jako osmici. vše je utažené, nevím proč to.. no a tím pádem tam musím nechat víc místa aby se řetez nedotýkal vnitřní strany vodítka přesmyku

        0 0
        • Hornet  

          Mas krivy velky prevodnik. Prehod na stredny a pozoruj pri otacani klukami ako vlni velky. Zober blicky, alebo velke kombinacky a narovnaj to, neboj sa neublizis tomu :-) robia to casto lacnejsie prevodniky, ale stane sa aj na lepsich…

          0 0
        • LifeIsRide  

          Mám obdobný problém(řetěz mi háže jakoby osmici), může to být způsobeno i středem? V servise mě upozorňovali že středové složení mám v horším stavu, tak abych zbytečně nenarovnával převodníky. Dík za radu.

          0 0
          • mr.antik  

            ohnutý střed (osa) nebo jen převodník (to poznáš jestli to dělají všecky tři), v případě že to je při silovém šlapání tak třeba i povolená klika nebo vymačkaný uchycení klika/střed, nebo hodně měkký rám :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.