• camillio

    Ahoj borci,

    cestováním našimi milými drahami jsem dospěl k zavzdušnění brzdy Juicy 5. Tož objednal jsem si sadu na odvzdušnění (odjakživa jsem si dělal na kole všechno sám) a poněkud mě překvapila hláška v návodu, že použitá brzdovka se má vyhodit a nepoužívat. Nějak mi neleze do hlavy, co by jí mohlo být, když je tam pěkně v čisťounku, teplounku a je to takový sajrajt, že se to snad ani kazit nemůže :-D

    Tušíte někdo, co jí může být?

    0 0
    • Vilém  

      Brzdovka casem ztraci na svych vlastnostech, jima vodu a snizuje se ji bod varu. Proto se u ni doporucuje vymena. Co by jsi s ni chtel delat? Prefiltrovat a pouzit znova? Jedinej problem je, kam s ni?

      0 0
    • marapara  

      Tak správně bys ji měl odlít do nějaké nádobky, sklenice a zanést do nějaké sběrného dvora k ekologické likvidaci. Co jí může být? Nikde jdi neslyšel, že i brzdová kapalina stárne, časem na sebe váže vodu, tím dřív dosáhne bodu varu a zhoršují se její vlastnosti?

      Výrobci doporučují měnit brzdovku jednou za rok, ale myslím, že jednou za 2 roky to bude stačit.

      0 0
    • Pedro RB  

      Natahuje vodu (z vlhkosti vzduchu při zavzdušnění) a pak má nižší bod varu

      0 0
    • maxtor  

      V návodech a doporučeních se toho dočteš, že by jeden žasl – jen aby tě výrobce donutil kupovat nové a nové:-)

      Moje zkušenosti jsou následující (brzdy Shimano, brzdová kapalina – olej):

      1. nikdy nepoužívat už použitou brzdovou kapalinu:

      No, když jsem po roce vypouštěl přední brzdu (vý­měna třmene) a zjistil, že její barva je stejná jako nepoužité a zároveň jsem nepozoroval nic, čím by se lišila od nové. Prostě jsem ji nalil zpět a funguje už půl roku naprosto stejně dál.

      2. nikdy nemýchat brzdovky 2 výrobců:

      Koupil jsem už naplněné a odvzdušněné brzdy Deore, nicméně jsem potřeboval zkrátit hadice. Překvapilo mě, že v expanzce je naprosto čirá tekutina, ale z třmene šla klasická narůžovělá jako origo Shimano. Prostě smýchali 2 různé dohromady (jak ve přední tak v zadní brzdě). Nijak jsem to neřešil, napustil po zkrácení hadic zpět, ještě dolél origo Shimano olejem a funguje to stejně.

      Pokud není kapalina nějak viditelně špinavá a hlavně plná bordelu nebo cizích příměsí, nechápu, co by jí asi mělo být. V hydraulice se využívá nestlačitelnosti kapaliny a nestlačitelná je každá kapalina. Jde jen o to, aby nebyla hustá a nekladla v systému odpor. Takže neřeš, a recykluj!!!

      0 0
    •  

      Zdravíme Ječňáka!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.