• pono-pono

    Zdravim vás všechny, měl bych tady dotaz zda by mi mohl někdo poradit jakej rám na DH nebo nějaký All-mountain pro mě, kterej měřím 195cm? Už si nevím rady, delší dobu chci poskládat nový kolo a chtěl sem si pořídit fulla. Když sem si vyhlídl rámy co by se mi mohli líbit např. Iron horse sunday,Intense socom atd. Všechno moc pěkný rámy ale pro menší lidi. Je tu někdo kdo má výšku jako já a jezdí nějakýho fulla na DH nebo Am? Byl bych moc rád za rady a tipy:) předem díky za odpověď

    0 0
    • jirkas  

      Předem bych si ujasnil, jestli teda AM nebo DH. U těchto dvou disciplín je v geometrii (a tedy i velikostech) rámu velký rozdíl.

      0 0
    • Bafoon  

      zadej si vyhledat fotky nicku Blackbiker – tuším 197cm :-)

      0 0
      • pono-pono  

        No fotek sem pár našel ale z žádné moc nejde poznat co má za kolo, viděl sme Gianta reign nebo něco ale to byly starší fotky jestli už nemá něco novýho:)

        0 0
    • bluma  

      Intense dělá v XL Tracera 2 pro vidlice 150 – 160 mm, což je pro tebe asi málo. I když na MTBR je mají mnozí se 170 mm Lyrikem nebo i 180 mm Foxama a CCDB tlumičem a ten rám rozhodně není poddimenzovaný. Uzzi by možná odpovídala lépe, ale ta je největší v L – 24" ef. délka.

      Dál by stál za zmínku Santa Cruz Nomad v XL, určený pro vidlice 160 – 180 mm.

      0 0
    • crom  

      nemyslim si ze zminovane ramy jsou podle geosky v L(19) pro mensi lidi:))

      0 0
      • pono-pono  

        Me jde hlavně o délku toho rámu abych nekopal do řidítek že j :D protože nohy mám fakt dlouhý. Někdo na pinkbike psal že jezdí na demo 8 L.ku a že je to akorát. Nevím no chtělo by to se na tom asi projet a zkusit to no :)

        0 0
        • pono-pono  

          A ješte bych měl asi podtknout že nechci rámy typu intense a ironhorse kupovat nový. Na bazarech sem jich našel plno okolo 12 až 19tisic. Mám v plánu koupit jetej rám a asi vydlici, ty se dají taky sehat fox 36, atd za 15tisic sundaný z kola atd. A zbytek součástek nových. :)

          0 0
        • crom  

          201cm a BH v L a nekopu se:)urcite vetsi kolo bych nechtel

          0 0
        • Kubiczech  

          Demo v eLku by nebyl problém, pokud bys chtěl jen čistě sjezdovat. Já mám 190 cm a bral bych stoprocentně M.

          0 0
    • jarda84  

      Ahoj,

      vyuziju tohle vlakno. mam 195cm, 94cm rozkrok, 110kg a resim velikost ramu u 29" kola.

      Resp. nejsem si uplne jisty, jestli bude 21" ram stacit. Samotny 23" s tapered hlavou a za slusnou cenu (okolo 5–6tis) neni ted moc k sehnani (pokud ano, tak prosim o odkaz).

      Dnes jsem si v obchode osedlal dve kola. Obe 21", vrsek sedla jsem nastavil na vzdalenost 85cm od stredu klik – 40cm sedlovka musi vysunuta 27–28cm z ramu. U ubou kol byl predstavec 9cm, daval bych nejspis delsi. Ramy maji delku 650mm (spešl) a 642mm (merida). Na spešlu se sedělo o fous lip.

      Trosku mi prijde sedlalo vysoko oproti riditkum.

      Jak to hodnotite? Neni ten ram maly a bike celkove jak koza? :-)

      Diky za nazory

      0 0
      • Jakobo  

        To jsem zvedavy na rady odborniku, jsem stejne velky jako ty a pro sebe bych vybral vyssi ram, ne nutne 23". Ta sedlovka je uz vysunuta fest, zvlast pri tve hmotnosti. Krose, ram MRX, jsem loni koupil 23", sedlovka je vysunuta 21 cm a byla to spravna volba. Co RB?

        0 0
        • jarda84  

          Sedlovka 40cm ma pri tomto vysunuti jeste 4–5cm do maxima. Ta merida to sedlo bude mit jeste o 1–2cm niz (mel jsem to blbe nastavene pri foceni)

          RB nema tapered hlavu a rozmery jejich XXL ramu odpovidaji presne temto 21" ramum, tzn 530mm sedlova trubka a 640 horizontalni delka ramove trubky

          0 0
          • Jakobo  

            Tapered hlavu ti na prani udelaji a geometrii taky. Jenze asi ne za 6000, to je tak hotovy ram taiwanske produkce. Podivej se na Superior, myslim delali 22" ramy, to by byla idealni velikost, tapered hlava netusim a ani nevim, jestli jeste prodavaji samostatne ramy jak kdysi. Jinak si myslim, ze u chlapa se 110 kg se nemuzes tak uplne ridit ryskou na sedlovce, radeji bych vzal o par cm vyssi ram. Si spocitej paku na ramu pro 70 kg a pro 110 kg, ten material ma taky nejake limity.

            0 0
            • jarda84  

              ja to chapu. Jenze ram ne-taiwanske produkce bude prave podstatne s jinou cenou. a o tom to cele je – o kompromisu kvuli cene, bohuzel

              0 0
      • oddie  

        Mám 92cm nohy, rám 21", sedlovka 350mm na značce. Se 400mm sedlovkou ti to vyjde. Otázkou je spíš jak ti sedne ta délka.

        0 0
        • jarda84  

          delku muzu eventuelne malicko dohnat predstavcem. U techto kol byl jen 9cm

          0 0
          • šlapatko  

            Delší rámy než 650mm, nejspíš nebudou. Tam bych přidal delší představec, určitě bych nešel přes 12cm. Výškově stačí rám 21, ale klidně mrkni i na jiné značky a velikosti rámu 22. Příliš vysoko sedlo proti řidítkům bývá častý problém u vysokých lidí. Ideální rám je s co nejdelší hlavovou trubkou. u 29ky jsou většinou kratší. Dále dáš pár podložek pod představec a řidítka se zdvihem třeba 25mm. Vyskoušej více kol a uvidíš.

            Sám měřím 193cm, rozkrok 93cm

            0 0
            • oddie  

              Mně připadá, že je to rozdílnými proporcemi. Já mám taky rozdíl sedlo – řídítka velký, a přitom na tom sedím úplně normálně, a to jsem míval ten rozdíl ještě podstatně větší, když mi byla polovina… Kdežto leckteří prckové mají klidně sedlo s řídítkama v rovině, a přitom když porovnáme, jak na tom kdo sedí, sklon těla máme prakticky totožný.

              0 0
              • šlapatko  

                Jasně tohle chápu, před pár lety jsem měl jiný posed.Nájezd 10000+.Momentálně najedu polovinu a radši blbnu v terénu. Posed trošku kratší a řidítka výše.

                Právě že tazatel psal o řidítkách příliš nízko. Snad každý týden příjde někdo a potřebuje zdvihnout posed. Potom se dějou zvěrstva typu představec do nebes. Ideální je vybrat správně velikost rámu a určení kola.

                Většina lidí koupí MTB a následně jej upravují na crosse. MTB je prostě in :-)

                0 0
            • jarda84  

              třeba spešl má rám 23" dlouhý 670mm, který asi ani nepůjde sehnat samotný a i kdyby šel, tak to bude s naprosto jinou cenovkou…v mém případě si nechávám postavit rozumné kolo za cca 25tis a nemůžu tam placnout rám za 15tis, protože bych pak zbytek musel řešit asi pružinovkou a aliviem :-)

              0 0
              • šlapatko  

                Rámy od spešlu jsou za nesmyslné ceny.

                0 0
              • crom  

                prosim te proc chces pri 195cm 670dlouhej ram?takovou 29 bych pri svych 2m hodil ze skaly:)530 sedlovka bohate staci a 640delka taky i s kratsim predstavcem

                0 0
      • jecnak  

        Prijde mi to v pohode u obou kol. Predstavec doladis, pripadne prodlouzis posed i sirsimi riditky. Delsi sedlovka aspon vic pruzi. Jde spis o to, jak se na kole citis za jizdy ty, jelikoz posed je uz hodne sportovni.

        0 0
        • jarda84  

          jde jeste o to, ze chci jezdit i silnici a nejaky lehci teren v pomeru rekneme 50:50…tak abych z toho nebyl hlavne na te silnici hotovej.

          Jde o moje prvni poradny kolo, takze zkusenosti bohuzel nemam a kratkym svezenim v obchode nebo i pred obchodem poznam stejne prdlajs

          0 0
          • jecnak  

            Hodne zalezi jak moc jsi ohebny – jestli ti sportovnejsi posed dlouhodobe vadi a nebo ne. Dneska je trend kola spis zkracovat a posede delat vzprimenejsi. Doporucil bych ti projit si http://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp

            0 0
            • jarda84  

              jj, podle toho jsem se meril a podle toho jsem nastavoval i vzdalenost tech 85 cm mezi stredem klik a vrskem sedla. Vysledek mam na obrazku.

              Jinak co se toho rozdilu riditka vs sedlo tyka, tak jsem nasel celkem slusny obrazek jak stoupa velikost ramu.

              Z toho mi plyne, ze hlavova trubka se neprodluzuje umerne k prodluzovani sedlove trubky. Tzn. u vyssich lidi pak musi byt zakonite sedlo vyse oproti riditkum nez u nizsich lidi. Spravny posed se u vyssich lidi „dohnan“ delsimi pazemi. proto ma pak vyssi clovek stejny posed jako nizsi, ale sedlo ma podstatne vyse oproti riditkum

              Snad uvazuju spravne

              0 0
              • jecnak  

                Jak jsem rikal, myslim, ze tvuj posed je v pohode. Jinak pouvazuj, jestli zrovna mtb je pro tve pouziti spravne kolo. Jezdit 50% silnici a zbytek teren mi na bika moc vhodne neprijde.

                0 0
                • jarda84  

                  uvazoval jsem jestli mtb nebo cros, ale rozhodl jsem se pro mtb kvuli me vaze, protoze konstrukcne neni tak bitelny, a take kvuli tomu, ze nebudu v terenu tolik omezeny

                  0 0
                  • jecnak  

                    Je pravda, ze na 29ku muzes, pokud budes chtit, dat klidne silnicni plaste, takze ve finale je to asi opravdu lepsi volba.

                    0 0
      • Edwin  

        Taky pokoukávám po nějakým novým rámu a mám podobný rozměry jako ty (198 cm).

        Cenově zajímavý rám by se mohl dát sehnat v PL (Peak Accent 29). Má tapered hlavu, dobrou geo, jen double butted, což pro tvou hmotnost považuju spíš za výhodu. Je to ale jen klasická 21 s délkou 640 (podobně jako author).

        Živě jsem ho ale nikdy neviděl :o)

        http://www.team29er.pl/…peak-29–2013

        http://www.team29er.pl/start/ramy/1030…

        0 0
        • Jakobo  

          Mozna je to zaujatost, ale polsky ram bych urcite nechtel. Ikdyz je to asi varene zase na Taiwanu. Pokud bych ted mel kupovat 29 kolem 25000, radeji bych koupil neco ve sleve z nemecka, viz ten carbonovy Cube co jsem tu daval niz.

          0 0
          • Edwin  

            Chápu. Určo to bude nějaká Asie. Ale hlavně je za bratru 5000,– CZK, takže na budget kolo mi to přijde fajn alternativa. Což tady stojí tak force? Teď budu taky zaujatej, ale než force, tak radši toho poláka :o) A určo se jich tu moc nepotká.

            Ale jak říkám, na živo jsem ho neviděl, takže třeba je to naživo bída :o)

            0 0
            • jarda84  

              za 5tis je treba Apache hawk a1 a jeste se da sehnat ram Saint…oba tapered

              0 0
              • Edwin  

                Pravda. Apache se mi nelíbí, Saint jo :o)

                0 0
                • jarda84  

                  off topic – koukam, zte mas na kole Fulcrum Red Power 29 XL – jak ses spokojenej pri tvoji vaze?

                  0 0
                  • Edwin  

                    Hele, mám je krátce, takže nějaký dlouhodobý testování zatím neproběhlo.

                    Ale jinak OK. Je cítit, že oproti tomu, co jsem měl jsou pevnější a kolo jede, kam chci :o)

                    Zatím mě trošku znervózňuje tichej cvrček, ale to se prej čase rozjede, tak uvidíme :o)

                    0 0
          • jarda84  

            ram z polska sice designove pekny, ale je to taky cista 21".

            Ten Cube je v jejich 23" vlastne 22", ktera je kratsi nez lecktera 21" :-)

            Navic vyjde na 30tis bez dopravy – to je 20% navrch oproti puvodnimu rozpoctu.

            Nevim jak konkretne tento karbonovy model, ale AL modely maji celkovou nosnost 110kg

            0 0
            • Jakobo  

              Ja u toho Cube vidim 940 euro, coz je asi 25800 Kc. Geometrie je individualni a treba mne by ta delka zrovna vyhovovala. Ten zminovany kros mam ve 23" o 1 cm kratsi a posed pro predstavec 120 mm je idealni. S tim Cube bych dal 110 mm predstavec. Jinak na tom bike discount maji i tu Meridu ve 23".

              Popravde pokud tak chces tapered krk, tak se celkem divim, ze nepozadujes 15 mm osu vepredu a pevnou vzadu. Nevim presne, jak moc tapered krk ovlivni tuhost, ale rekl bych, ze u velkeho 29 ramu by zrovna tak mohl byt 1 1/8 krk, akorat delsi. Tak jak to mel sveho casu Superior Team 29, delka 140 mm pro 23" ram. Tapered krk bude mit velky prinos v pripade kratkeho krku u zavodnich ramu a treba 17" 29 ramu.

              0 0
              • jarda84  

                me to u toho CUBE ukazuje 1119 EU :-)

                ta merida a spesl byly pouze kola na vyzkouseni velikosti ramu.Jestli mi bude/nebude 21" ram. Nechci je kupovat.

                Jinak 15mm osu vepredu pozaduji ;-)

                0 0
                • Jakobo  

                  Mozna se blbe divam, ale i kdyz to vlozim do kosiku ukazuje to 940 eur. No stejne toto kolo 15 mm osu nema, tak je to fuk. Ale do 25000 Kc se zapotis i pokud bude osazeni Deore, kdyz vezmu vidlice, ram, kola… tak ti zvyba 10000 na vsechno ostatni.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Zkus si to prepnout na zemi v EU. Pak ti to bude ukazovat cenu jako jemu.

                    0 0
    • Al Stra  

      co ocel a stavba rámu u domácího stavitele?

      0 0
      • Jakobo  

        A co by tim ziskal krome 2 kil navrch?

        Spis bych se podival na bike-discount.de, treba Radon se dela ve 22" a ted by se mohla najit nejaka sleva. Nebo tady ten Cube maji ho jen ve 23" za slusnou cenu a se slusnycm osazenim (teda az na brzdy), za ty prachy tezko posklada lepsi.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.