Rada s výběrem kola - už zase

84 nepřečtených
  • Phate

    Potřebuji koupit kolo synovi v ceně do 25.000,–Kč. Jezdí 30 % silnice, zbytek terén, horší cesty, ale ne vysloveně těžké překážky. Asi bych volil MTB-XC, velikost 29" kola a 20" rám. Má výšku 176cm, váhu 56kg. Předpokládaná výška je cca 185 cm.

    A teď je otázkou, co mu koupit:

    Značku kola. CTM, Kellys, Canondale, Specialized, Superior, GT, Giant, MaxBike, Scott.

    Zajímá mě, jestli je v této cenové relaci důležitá značka, nebo spíše vybavení.

    Třeba Cannondale má hezký design, ale v této relaci se mi zdá vybavené horšími komponenty, než třeba Kellys, či CTM. Za cenu 25.000 má Cannondale vidlici pružina/olej, stejně jako Specialized. Naproti tomu CTM a Kellys už mají vzduchovku a další komponenty vyšší kategorie. Tak nevím, jestli koukat na značku, nebo spíše vybavení.

    Diskuze jsem četl, je lepší si nechat v této relaci kolo složit, ale zajímá mě váš názor na továrně složená kola. Díky za názory.

    0 0
    • Bubaaak  

      Napsat scalarovi, nebo maajkeemu a nechat si kolo postavit

      https://www.bike-forum.cz/profil/u/scalar

      https://www.bike-forum.cz/…il/u/maajkee

      Canondale, Specialized, GT, Giant, Scott – bude přirážka za značku u ostatních je taky hodit odkaz na konkrétní model, taky to šidí kde se dá

      0 0
    • Phate  

      Co třeba

      Ctm rascal 2.0 2019

      Kellys gate 30 nebo gate 50

      jde mi o cenu verz. výbavu a kvalitu

      0 0
    • Davidakta  

      Gate 50 za 25k je super bike a ta 30 za 20k vlastně taky

      0 0
    • bikemike  

      Jenom bych 176 cm vysokýho bikera určitě neposadil na 20" rám!!! Na tuhle výšku tak 17"-18". A o Kellysu bacha, mají posunutý velikosti. M (483mm) odpovídá 19" u jiných značek!

      0 0
      • bikemike  

        Jinak Kellys v poměru cena-výkon je určitě dobrá volba.

        0 0
      • Petr L2  

        Jestli má 176cm a váhu 56kg, tak je u většiny kol na velikosti rámu M, předpokládaná výška do které asi doroste, tedy 185 je ale u mnoha rámů moc i na L a vyhovoval by rám XL, takže pokud mu takový rám pořídí, tak si na něm s dnešní výškou ani nanasedne. Je to sice těžké, ale je to v nejbližších letech na nákup ne jednoho, ale dvou kol.

        0 0
    • Phate  

      Ad bikemike: S tou výškou máš pravdu, kluk zkoušel 20" rám, v pohodě na něm jede, ale je trochu natažený. Optimální je nyní pro něj rám 17 – 19", ale to je právě problém, že teď strašně rychle roste a aby mi z kola za rok nevyrostl. Možná je lepší mu teď koupit něco levnějšího na míru a tak za tři roky mu koupit „poslední“ kolo, nevím. Je mu 13.

      Jo a kellys ho neoslovil designem, spíše se mu líbí to Ctm. Tak nevím.

      0 0
    • Phate  

      A taky nevím, jestli nejsou teď vhodnější kola 27,5".

      0 0
    • palo7  

      A co nová česká značka Qayron? Vypadá to slušně

      0 0
      • Bubaaak  

        tady odkaz, ať to každý nemusí hledat

        https://qayron.com/…g/2019/ram-5

        0 0
        • onuce  

          To vypadá moc hezky!

          0 0
        • plysovykozisek  

          Než toto, to rači Mrx od stavitele.

          0 0
        • danielh  

          Humus, vzhled jak pred 10 lety a ty jejich fully jeste horsi, kdo normalni si tyhle zdorby muze koupit?

          0 0
          • Tomcat  

            kdo normalni si tyhle zdorby muze koupit?… ..od člověka s obstarožním ghostem s brašničkou a bydonem je to obzláště vtipné.

            0 0
            • danielh  

              Porad ten ram co mam vypada lip nez tyhle BP Lumen hnusy. flasku fakt vozit v camelbacku nebudu, batoh na zada nikdy dobrovolne, a do brasny si dam telefon, nahr.dusi, multiklic, neco na jidlo kdyz je treba a sem v pohode, nesnasim mit veci po kapsach atd. Co je divneho mit bidon na kole? Ty bYdone :-)

              0 0
          • palo7  

            Podle mne je to hezčí než třeba tvuj Ghost, ale kazdy ma jiny vkus.

            0 0
      • scota  

        Canyon je německá značka která vyrábí na Taiwanu.

        0 0
      • Tomcat  

        A co na tom kromě česky psaných stránek je českého ?

        0 0
    • Jáchym 1  

      Mrkni na Cube.Attention SL.Vzduch.vidla.XT šaltr,2/10sp.

      Velikost=na současnou výšku 19",ale Cube má ty rámy celkem krátký,takže s výhledem rostoucího dítěte by nebylo od věci 21"

      0 0
      • Mildee  

        Nebo vzít 19" a časem jen přeskládat na větší rám. Cube rámy bývají i za hubičku. Takto bych to řešil já. 20–21" teď bude příliš

        0 0
    • Phate  

      Díky za tipy. A myslíte, že bych měl volit 29" kola, nebo ještě 27,5" ?

      0 0
      • Pán z Dubu  

        29“. Velikost rámu mu pořiď na odhadovanou konečnou tělesnou výšku (jen +10 cm). Korekce posezu se upraví změnou délky a polohováním představce.

        0 0
      • jardalee  

        urcite 29" je tam vetsi vyber plastu ,kdyz to prezenu od silnicnich pres trekingovy po mtb :) jinak do 25000 vubec nemusis resit znacku kola ,vsechno se dela v cina/taiwan ,vybava bude taky podobna ,takze maximalne hledat nejlepsi slevu nebo obcas kouknout na bazar,hlavne aby se libilo :)

        0 0
        • Petr L2  

          bože , kdy se už konečně přestanou periodicky objevovat nesmysly typu „nemusis resit znacku kola ,vsechno se dela v cina/taiwan ,“

          0 0
          • Bubaaak  

            nikdy, protože mnoha lidem vadí že je to z taiwanu/číny :)

            prostě kampaň proti východu :)

            0 0
            • Petr L2  

              Mě spíš připadá, že hodně lidí nedokáže pochopit, že v Asii není jedna fabrika, co jede rámy a pouze je maluje podle přání zákazníků, ale že existují i takový výrobci jako třeba Merida, kteří dělají každému přesně co chce, takže z té fabriky padají rámy pro každého jiné.

              0 0
              • Bubaaak  

                má to bastlit nějaký vožratý turek v německu s tvrzením „Německo kvalita mooc dobrý, mi pečlifka“

                nebo chudák číňan, kterého 10× zkontrolují, protože je to vyrobeno v číně a nemůžeme si zničit pověst

                Netvrdím že vše made in china je kvalitní, ale za sebe mohu říct, že značkova věc z chiny mi vydržela většinou déle, než značková věc made in eu…

                0 0
          • jardalee  

            v cem presne mu to pomuze ze tu znacku bude resit :) bavime se o kole za 25 000kc aby vyrobce vydelal tak tam da ram s vyrobni cenou do 3000kc a cinan to proste za ty penize vyrobi at uz kdekoliv ,ja nerikam ze cina je spatna a nekvalitni ,oni umi i krasny drahy titanovy ramy ,ale tady tohle je proste low-end a i kdyz vyrobce nakou vystupni konrolu provadi tak urcite u kazdyho ramu nedela nakej kompletni rengen a defektoskopii ,takze i u znackovyho kola muze clovek koupit ram s nakym nepovedenym svarem,co by mohlo rozhodovat je naka nadstandartni zaruka na ram nad ty povinny 2roky

            0 0
            • Petr L2  

              Výrobce a je jedno jestli Číňan, nebo kdo jiný, vyrobí to, co se mu zadá a kvalita bude taková, jakou zadavatel požaduje, pokud si jí je schopný ohlídat a zaplatit, takže je rozdíl v tom, kdo si zadá a co si zadá a jak dobře si výrobu kontroluje a navrch, každý má rám designovaný podle sebe, pokud nekupuje z katalogu, takže i v těch „levných“ rámech je rozdíl.

              0 0
              • jardalee  

                takze Author rekne ,budem montovat i smejdy ,ktery jsou spatne svareny a Cannondale rekne vyhodime pulku ramu ,protoze jsou o milimetr spatne :) no jasne ,geometrie to uz je neco jinyho ale zase v tom neni nakej ultra rozdil ze by to neslo nekde poladit navic to kupuje pro cloveka kterej ma ted nakou vysku a za rok dva muze byt vsechno jinak ,takze kolo stejne mozna pujde na bazar :)

                0 0
                • scalar  

                  Dobré je vyhnout se extrémům, tedy nejlevnějším rámům a drahým, kde se platí několik tisíc za značku.

                  0 0
      • scalar  

        Co je myšleno tím „ještě“?

        0 0
    • Phate  

      Já bych to moc neřešil, ale jeden prodejce cannondale, specialized, gt mi říkal, že např. značku CTM nebere, že jim praskají rámy… a pak jsem našel někde tady na fóru spacialized s vyfoceným prasklým rámem s tím že mu nechtějí uznat doživotní záruku.

      Taky mě zajímá, jak třeba někdo přišel na to, že CTM založili zhrzení bývalí zaměstnanci KTM. Odkud tyto informace pocházejí…

      A pak si vyber značku, když se vždycky někdo najde, kdo ji haní… proto ty dotazy. Co člověk, to názor.

      0 0
      • jardalee  

        nad tim podle me clovek moc nesmi premyslet ,nekdo ma proste smulu a praskne mu to ,taky se casto neprizna co s tim vyvadel :) no a zaruka zalezi i na prodejci ,jak se k tomu postavi v posledni dobe me prijde ze obchody nejdou a prodejci celkem neradi neco zdarma meni :) takze ideal neco vyhodnyho z bazaru kde max. vymenis retez ,kazetu, a jezdis a za rok,dva s mirnou ztratou treba prodas,me treba pred rokama ukradli kolo ,tak sem nechtel moc investovat ,koupil sem scotta ve sleve za 9000kc :) no a najezdil sem na nem za 3 roky pres 15000km :) a kolo bylo naprosto v pohode a to sem skakal obrubniky apod. ale byl sem hubenej mel sem teda 85kg :)

        0 0
        • MatS  

          Ja mel Scotta a po 14 dnech jsem objevil praskliny na hlavove trubce. Prodejce vubec nerozhodoval o uznani ci neuznani reklamace. Nafotili to a poslali do centraly Scottu a oni poslali novy ram.

          0 0
          • scalar  

            Podobně, Scale praskliny v hlavovce hned u nového rámu, reklamace bez problémů, ale za ty prachy by tam nějaká výstupní kontrola mohla být.

            0 0
            • MatS  

              Ano, byl to taky Scott Scale rocnik 2008 myslim. S novym ramem jezdi dodnes. Jinak na to ze to byl hlinik, ten ram byl dost peknej a lehouckej.

              0 0
    • Phate  

      Tak jsem našel kolo Kellys Spider 90 a model 2018 má vzduchovku. Co na něj říkáte?

      0 0
    • Phate  

      Děkuji všem za rady a názory.

      0 0
    • Phate  

      Ještě mě zaujalo:

      https://www.kola-online.cz/…28967/v57918

      Nebo

      https://www.dajsport.cz/…ashow=124878

      Výbava, brzdy, zkušenosti. Děkuji

      0 0
      • Bubaaak  

        Kraaasa, spešl by mohl být za ty prachy ještě horší

        0 0
      • luciash  

        Když Merida, tak mě se docela líbila tato: https://www.kola-online.cz/…-2019/d41757

        Lehčí rám (3× tenčený HFS oproti 2× TFS u BigNine 500), pevné osy na obou kolech, remote lockout vidlice z řídítek. Jinak ty Markhory od Manitou jsou lehký a prý to vůbec nejsou špatný vidle. Tady ten týpek s tím minulej rok jezdil na zkoušku XC/XCM závody a vpohodě, takže to na nějaký ježdění po lesních cestách apod. musí být úplně bez problémů… Viz. https://www.youtube.com/watch?…

        SLX 1×11, SLX shadow přehazka a Altus komponenty.

        Jen ty brzdy jsou asi zase nic moc základ…

        Ale už je to necelých 30 klacků teda…

        0 0
    • Phate  

      Možná je sarkasmus na místě… proto se ptám zde. Kdybych tomu rozuměl, koupím co uznám za vhodné a neptal bych se na názory.

      Maridy jsou obecně dobře hodnocené, tak jsem koukal i po nich…

      0 0
      • jardalee  

        ty seriovy kola jsou vybaveny podobne ,setri se na vidlici sice je vzduchova ,ale zaklad by mel byt aspon raidon,na brzdach to samy zaklad by mel byt aspon deore,a samozrejme nabojich ,tam je to slozitejsi protoze kdyz tam budou aspon naky konusy od shimana ,tak pokud se po koupi rozdelaji vycisti ,namazou hustou vazelinou a poradne seridi a dotahnou ,tak vydrzi hodne,akorad ty zakladni modely jsou tezsi ,ale jinak na tom kole za 20 000 se samozrejme jezdit da ale proste necekej zadnej zazrak a kdyz najdes nakou super slevu tak je vetsinou na nakou divnou velikost typu xxl nebo xs,s ,obcas se najde slusne vybavenej lonskej model,proste bych vzal co se bude libit ,jak sem psal minule kluk ti muze za rok vyrust nebo ho to prestane bavit a stejne budes bud prodavat nebo kupovat :)

        0 0
    • Phate  

      Ze začátku jsem se ptal na kola CTM. Jejich cena a výbava se mi zda poměrně bezkonkurenční, viz:

      https://www.kubasport.cz/…cal-4.0-2018

      A asi splňuje co jste radili výše. Jen nevím, jak je to s rámy.

      0 0
      • palo7  

        Co nevíš s rámy? Vždyť ten rám CTM nakonec bude třeba ze stejně fabriky jako Merida, nebo jina značka.

        Pokud máš malý rozpočet tak CTM, Kellys, RB apod. se dá. Pokud chceš značkovou samolepku na rámu, tak buď seženeš dobrý výprodej starých modelů, nebo si musíš připlatit

        0 0
      • jardalee  

        jj to je v pohode taky stoji 29000 :) sice teda clovek jeste nevi jaky jsou tam naboje ale to co je popsany tak je v pohode ,ram resit spis z hlediska geometrie aby nebyl moc dlouhej a nizkej ale zase nekomu to vyhovuje :)

        0 0
      • jardalee  

        jo to ber ram je v pohode ,vyrobce navic nabizi 5let zaruku na ram ,jestli plati ta geometrie z roku 2019 tak to ma vsechno stejnou hlavu ale jinou delku ,takze muzes koupit kratsi a dodatecne to resit predstavcem nebo delsi a zase to resit predstavcem :) vzal bych asi ten prostredni ,a objednal z ciny zatim tenhle mini predstavec :) nez kluk vyroste jak bude mit 185 a vic tak ten prostredni ram je ideal

        0 0
      • roman 3D  

        až na ten zadní rychloupínák

        0 0
        • jardalee  

          njn model 2019 ma pevnou i vzadu ale jestli to stoji za 5500kc

          0 0
          • roman 3D  

            jiná značka má zadní pevnou osu na kole i za 20

            0 0
            • jardalee  

              zase tam bude vidlice spatna nebo brzdy to je furt dokola :) lepsi neco vybrat a jezdit nez furt hledat :)

              0 0
        • Svobodník čekatel  

          Hele trochu blbá otázka, ale jsem v tomhle taky novic. Jak poznám z parametrů kola, že je tam rychloupínak či pevná osa?

          Děkuji :D

          0 0
          • Bubaaak  

            podle fotky, nebo náboje – ideálně když se obě věci shodují, někdy je fotka jen ilustrační a popis blbě přepsaný

            0 0
          • roman 3D  

            nebo dej odkaz a bf ti poradí

            0 0
          • luciash  

            Když je tam QR (quick release), je to rychloupínák, když je tam 9×něco mm je to taky většinou rychloupínák, pevný osy TA (thru/through axle) jsou 12×něco vzadu (parametry rámu) nebo 15×něco (vidle) vepředu nejčastěji. Podle fotky je to někdy blbě vidět, ale když se to dá dostatečně zvětšit, dá se to taky poznat.

            0 0
    • Phate  

      Diky za rady.

      0 0
    • Phate  

      Tak ještě jeden typ. Prosím vaše názory…

      https://www.cyklonemcik.cz/…xt-10-raidon

      0 0
      • palo7  

        Osazení není špatný, ale jak na Nemčíka, tak na Remerx moc dobrých recenzí nenajdeš.

        0 0
      • MatS  

        Pozor, Nemcik uvadi na webu dost casto specifikaci, kterou vysledne kolo nema. Znaly si vsimne (treba naboje), ale neznaly se necha nachytat.

        0 0
    • Phate  

      Recenze jsem četl. Ty negativní jsou ale spíše o tom, že na e-shopu mají označení skladem a ve výsledku zboží nemají. Moc negativních přímo na kola jsem nenašel.

      A přímo u tohohle kola je podle vás něco nesprávně uvedeno? Nebo nějaký nesmysl? Díky

      0 0
      • MatS  

        Treba to, ze si musis za pevnou osu priplatit 1500kc,za remote 699 a naboje jsou nevim co, ale muzes si priplatit za deore nebo slx naboj. Na to, ze to je vyprodej, je to trochu zvlastni. Ale to ma Nemcik u vsech nabidek. Netvrdim, ze ve vysledku to nemusi byt dobra koupe, jen je potreba si kolo prohlednout, jestli skutecnost odpovida.

        0 0
    • Phate  

      A má někdo zkušenost s koly MRX ?

      0 0
      • Boby83  

        Akorát mám na něm postaveno a bez výhrad!

        0 0
      • Mildee  

        Rám klasická čína, záleží čím je to ověšené :-) stejně jako u jiných značek. Na pevnou osu musí být rám uzpůsobený, nelze dodělat. Díra, díra, osa. Tím pádem vyšší tuhost, snadnejší demontáž kola z rámu, nemusíš seřizovat brzdový třměn po každé demontáži kola z rámu. A totéž platí i vepředu.

        0 0
        • kolond  

          Na starém kole jsem třmen zrovna často neseřizoval, i když bylo za rok několik defektů.

          Rychloupínák jsem zatahoval vždy pod zatížením, takže to většinou sedlo do původní polohy.

          0 0
    • Phate  

      Předesílám, že přes kola jsem laik. Ty pevné osy mají tolik výhod, aby se vyplatilo připlácet? A dají se tam pak dodatečně namontovat? Nebo na to musí být uzpůsobená vidlice? A brzdy jsou tam asi deore co jsem koukal.

      0 0
      • Venca991  

        na pevné osy potřebuješ v zadu uzpůsobený rám, oba dvá naboje v kolech ikdyž tam se to dá řešit redukcí a vidlici na pevnou osu.

        0 0
    • Venca991  

      https://www.kupsikola.cz/…detail-17750

      Myslím si, že tohle je bezkonkurenční, pevné osy, RS Recon, SLX brzdy, komplet SLX pohon a váha i s pedály pod 13 kg. Moc jsem nehledal, ale snad by se vel. 20 dala někde najít

      0 0
    • Phate  

      Tak jsem nakonec zvolil variantu skládaného kola a oslovil Scalara…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.