• jackasss1

    Čauec,

    jen by mě tak zajímalo … dokážete poskytnout v terénu správnou první pomoc? Znáte poměry masáž ↔ umělé dechy, tlakové body, atd… ?? Nebo byste přivítali tady nějaký článeček o první pomoci?

    0 0
    • Almond  

      Zaklady znam, ale nakej clanek bych urcite uvital ;)

      0 0
    • Nikolka  

      Ahoj, měla bych to znát z autoškoly, ze školy, ale co vím určitě že masáž srdce bych asi dát neuměla. Určitě bych se snažila pomoct, ale sama jsem takový zmatkář a hlavně stresmen, že nevím,  jestli bych se tam nesložila vedle zraněného :( Bohužel, stydím se za to, ale je to pravda…

      BTW největší strach bych měla z toho, že dotyčnému ještě víc přitížím než pomůžu :(

      0 0
      • jackasss1  

        Nikolko, to je to nejhorší co můžeš udělat – nedělat nic. Každý pokus za to stojí. Je mi jasné, že ne všichni snesou pohled na nějaké zranění, ale stejně si myslím, že by se většina snažila něco udělat. No já zkusím popřemýšlet, že by se nějaký ten článeček se základy PP dal napsat.

        0 0
        • oupi  

          Tak s tím naprosto nesouhlasím. Pokud ani vzdáleně netušíš co máš dělat, je daleko lepší zavolat RZS, příp. se nechat instruovat od operátorky. Na jednom zásahu jsem totiž zažil, že se lidi snažili při autonehodě zprůchodnit klukovi dýchycí cesty zakoněním hlavy a zlomili mu vaz. Nevěděli jak to udělat. Občas je prostě lepší jen zavolat.

          0 0
          • jackasss1  

            Nevěřím, že by mu je tak „zlomili vaz“. Klučina prostě tu krční páteř zlomenou musel mít ;-)

            0 0
            • oupi  

              Nikoli jen tak, nešla jim zaklonit hlava, tak zabrali. Zlomili C3. A při nehodě se mu to na 95% nestalo – utrpěl poranění v oblasti dolních končetin. Pokud nevím co mám dělat, je opravdu lepší nedělat nic a jen zavolat. Ono i to dělá spoustě lidí problémy.

              0 0
              • jackasss1  

                A proč byl teda v bezvědomí, když utrpěl poranění DKK? No, ale to tady nebudeme řešit. Je možné, že by se to stat mohlo, ale ke zlomení C páteře je třeba už notné dávky síly, nějak si to neumím představit. Aspoň jsem to díky bohu nezažil. A s tím voláním to máš pravdu. Ono dost lidí ani raději u nehody nezastaví, že …

                0 0
                • oupi  

                  Proč byl v bezvědomí Ti nepovím, já vystříhával řidiče z auta. Je mi jasné, že zlomit jakýkoli obratel není sranda, ale stalo se. Někdo nezastaví, ale daleko víc mě štvou čumilové, kteří ještě kibicují. Ty bych bral nejradši sekerou naplocho přes hřbet. Ty na někom cvičíš deset minut, myslíš si že tu umřeš s ním, jak jsi stahaný a on Ti tam povídá, jak by to dělal daleko líp a že to vlastně už stejně nemá cenu. Jinak záchranka?

                  0 0
                  • jackasss1  

                    jj, záchranář :-) Ale řekni mi, proč tou sekyrou naplocho? :-D

                    0 0
                    • oupi  

                      Bo, hasič :-)

                      0 0
                      • jackasss1  

                        To jsem pochopil, že hasič. Já jsem myslel, proč tou sekyrou naplocho a ne rovnou ostřím? :-D

                        0 0
                        • oupi  

                          Abych dal bulváru námět na článek typu:„Žil se sekerou půl roku v hlavě“?. Ne, díky :-)

                          0 0
                • lidumil  

                  komoce???

                  0 0
    • Bajker16  

      Byl jsem na zdravotnickém kurzu,takže relativně vim o co jde a co by se jak mělo udělat. Akorát nevim jak bych to zvládnul až se něco takovýho stane,ale naštěstí jsem tu nikdy nemusel použít a snad ani nepoužiju :).

      Ale nějakej článek by se tady určitě hodil.

      0 0
      • Pavel  

        Ono se to taknějak okamžitě vybaví samo. Zažil jsem to… Vůbec jsem nad ničím nepřemýšlel a automaticky začal dělat masáž srdce (a správně). Je to velmi zvláštní pocit, když ti pod rukama začne zase dýchat… Pak jsem se musel jít ožrat. Z poslední hospody mne vyhodily v 7 ráno…

        0 0
    • drhor  

      Článků najdeš všude dosti, ale praxe je úplně jiná !!! nejlepší je sehnat kurz s praktickou ukázkou, kde je k dispozici model, tzv.„anča“ a instruktáž provede zkušený lékař neo střední zdrav. pracovník. Ale znát by to měl opravdu každý.

      0 0
    • lidumil  

      Já to znám docela dobře :-)

      0 0
    • Lister  

      znát to přiměřeně dobře a jsem 100% přesvědčený že pomoct bych stejně moc nedokázal :-(

      0 0
    • Crempa  

      nejaky ty pomery pri masazi si celkem pamatuju (pri nejhhorsim bych si vybavil nejakou z tisice scen z baywatche na kterej sem jako malej cumel.. :-)

      z ceho bych mel strach je nalezeni mista kde tlacit, prej se musi celkem zabrat a zlomit tomu chudakovi jeste navic zebro… no nevim

      0 0
      • lidumil  

        To je všechno věc zvyku, napoprvé je to křupnutí pod prsty dost strašný, ale zase žebra praskaj většinou u starejch lidí

        0 0
        • jackasss1  

          Lidumile Lidumile, raději zlomit, než nedělat nic :-) Koukám, že jsi taky od „fochu“

          0 0
          • lidumil  

            jj. Však já to o těch žebrech nepsal aby jako ne, jen že to napoiprvé není až tak příjemný. No a vod fochu sem už od roku 84 :-(

            0 0
    • Pablo  

      Článkem se rozhodně nic nepokazí. Spousta lidí tyhle základy sice někdy slyšela/viděla/če­tla, ale protože to pak nepotřebují (naštěstí) několik let, zase postupně zapomínají.

      0 0
    • audiac  

      pro pražáky – pražská záchranka organizuje základy první pomoci. je to na jedno odpoledne, zadáčo a je to taková intenzivní nalejvárna s praktickejma ukázkama od resuscitace po zastavení krvácení s „profi“ pomůckama, takže to neni stylem " tady na noze mám jako ráno, tak to jako zavaž", ale že např. sundáváte přilbu z hlavy motorkáři apod. www.zzshmp.cz

      0 0
      • jackasss1  

        Samozřejmě, jakýkoliv takový kurz není ke škodě. Co se týká sundávání přilby, tak u nás bikerů je to totožné jako u motorkářů.

        0 0
      • obda  

        Nemáte někdo tip na obdobný kurz v Brně? Na web zzsjmk.cz jsem se díval a nic obdobného jsem nenašel.

        0 0
    • Hajpi  

      Nedá mi to, abych se nepřidala. Z pohledu profíka je člověk, který stojí nad zraněným či postiženým a jen kouká katastrofa, ale zas na stranu druhou, když civilista alespoň sáhne do kapsy, vytáhne mobil, vyťuká jedno z kouzelných čísel, tak už se pak všechno co aktuálně potřebuje dozví. Na článku oprvní pomoci se mile ráda budu podílet, zkušenosti už jsem, i byť jako stále student, nasbírala hafo… S heslem 30:2 a nikdy jinak papa

      0 0
      • jackasss1  

        Ti, kteří tiše koukají mi až tak nevadí, ale ti, kteří ti ještě do toho začnou „kecat“, tak to je pak katastrofa :-D OK, sepíšeme něco, spíše uvažuju, kam ten článek hodíme, jestli normálně semhle na fórum nebo jestli mám napsat adminovi, kam by se ten článek dal umístit …

        0 0
        • Hajpi  

          Jojo, souhlas, druhá varianta-čumíkové a kecalové, to je asi to nejhorší. No článek spíč do nějaké jiné sekce, než do fóra. Ale v technických věcech se moc nevyznám… Tak admina kontaktuj a pak se uvidí.

          0 0
        • blue.sun  

          Přimlouval bych se za to, aby článek (ideálně s fotkami různých případů, které se mohou stát) byl dostupný odněkud z hlavní strany. Snadno a rychle a výrazně. Sice je BF především o bajkování, ale myslím, že takových informací není nikdy dost.

          0 0
          • vitarockhound  

            Sice je BF především o bajkování, ale myslím, že takových informací není nikdy dost.

            Umět dát první pomoc je naprosto zásadní věc – není vůbec důležitý jaký kdo máme kola ale právě v terénu a na silnicích se s tím dost často setkáme. Mě samotnýho zachránilo, že manželka když jsem zničeho nic vypoulil oči a přestával dejchat nezpanikařila poskytla první pomoc a zavolal sanitu. Stát se mě to mimo civilizaci tak by byly jenom dvě varianty – buď by mě někdo cizí v danou chvíli pomohl nebo bych se teď u na vás díval z nebe! Na vojně jsem dělal dva roky „lapiducha“ a první pomoc(dejchání, masáž, krvácení, bezvědomí) už jsem parkrát vyzkoušel na ostro – je neuvěřitelný jak jsou některý bezohledný nebo vystrašený nebo jen prostě nechtěj mít nějaký problémy kdyby......a tak ač by měli mít autolékarničku pro první pomoc slušně vybavenou tak přesto všechno vesele uhánějí dál a dva cyklisti vytahujou z auta chlapa v bezvědomí se zástavou srdce a dejchaj a masírujou dokud nedojede sanita! Mám tu „smůlu“, že se opravdu relativně často nachomejtnu u nějakýho „kolapsu“. Naposledy to byl mladej kluk na bruslích – z ničeho nic sebou fláknul na led a zůstal ležet – ostatní jezdily dál jako by se nechumelilo a jezdily i když jsem pod něj strkal bundu a do pusy narval opasek(ještě teď na něm mám obtištěný jeho zuby) páč klučina měl epileptickej záchvat. Tomu byste nevěřili – sanitu někdo zavolal až když jsem to zařval tak, že mě málem praskly hlasivky a připadalo mě to, že jako votravuju a kazím jim bruslení – no nářez! Lidi jsou zvláštní živočišnej druh! 

            Mezi lidma koluje spousta nepravd a bludů o první pomoci a proto bych se přimlouval jak je tady uvedeno výše jestli je tady na fóru někdo lékař aby si dal tu práci a popsal základní způsoby první pomoci.   

            0 0
      • Lister  

        zkušenosti už jsem, i byť jako stále student, nasbírala hafo.

        nechci se tě dotknout, ale to myslíš vážně ???

        0 0
        • Hajpi  

          Tak teď jsem lehce znejistěla… ale 5let se pohybuju v zákulisí několika mtb maratonů, pracovala jsem na urgentním přijmu, jsem školitel ččk, tak asi už něco znám a vím. Ale samozřejmě lidem s 30ti letou praxí se nevyrovnám a ani nechci. Jen jsem chtěla přispět s mou trochou do mlýna ;-)

          0 0
          • Lister  

            …sypu si popel na hlavu…asi hodně dlouhodobý student nebo nějaký králiček Duracel :-)

            0 0
            • Hajpi  

              Na popel se vykašli, nebo Ti to vletí do oka. Za rok touhle dobou už snad student nebudu… Zas tak na dlouho to není, ale získat ta písmena před jménem dá celkem práci, no.

              0 0
              • Lister  

                ale získat ta písmena před jménem dá celkem práci, no

                nevšiml, jsem si, ale každý to má jinak, já měl obrovský štěstí, tak proto :-)

                0 0
                • Hajpi  

                  No jo, někdy to jde skoro samo a někdy ne. Zatím to jde a dokonce jsem i jedna z nejmladších v kruhu, tak dobrý. Jednou o tom pokecáme živě. (šela, sudety, bikechallenge, …)

                  0 0
                  • scret  

                    ahoj,takze ty se specializujes na urgent. medicinu? a uprimne, to ze nekdo dela nekolik let zdravotnika na nejakym maratonu, profika moc neoslni:) to ja jen tak,jsem si chtel trochu rejpnout:)

                    0 0
      • obda  

        Zajímavé, Britský Červený kříž udává ve First Aid Manual poměr 15:2 (jestli se dobře pamatuju). To je docela velký rozdíl. Co na to říkají lidé od fochu?

        0 0
        • Lister  

          nho ono se to stále mění a nidko ti 100% neřekne co je lepší :-)

          Důležité je bušit a foukat a na poměry nějak nemyslet – protože když to nemáš nazkoušený, tak to stejně budeš dělat blbě, foukat buď málo nebo hodně, velmi pravděpodobně budeš málo, s malou frekvencí a možná i na blbý místo atd, tak prostě dělat co můžeš a vykašlat se na poučky.

          0 0
        • jackasss1  

          A nedíval jsi se v kterém roku to bylo uvedeno na tom serveru? Protože tento poměr platil od roku 2005 do roku 2007, kdy vyšli nové guidelines pro resuscitaci a od toho roku 2007 je to poměr 30:2.

          0 0
          • obda  

            Aha, že se to mění až tak rychle jsem netušil. Na serveru nevím, vlastním vydání z roku 2001. Ha teď jsem se díval na web a mají to změněno na 30:2.  Stejně bych si to měl prakticky zopáknout …

            0 0
            • scret  

              ano,meni se to stale, jen za meho studia to bylo 2×! ale ted se snad vsichni uz dohodli a snad se to zas nejakou dobu menit nebude:) takze proste 30:2

              ale myslim si ze porad je lepsi jet treba 15:2 nez jentak necine koukat…

              0 0
              • jackasss1  

                Souhlas

                0 0
                • Dew-spec  

                  Na jednom školení nám říkali, že se záchranářům osvědčuje silný úder mezi lopatky. Ale je to snad jedna z posledních možností, když nepř. masáž srdce nezabírá. Už jsem ale neudržel, jak tomu nadávali…

                  Jinak kloubok dolů před všema záchranářema, já bych na to asi neměl žaludek…

                  0 0
          • lidumil  

            Za mé éry učitele na ZŠ se to pravě měnilo.

            0 0
    • Pavel  

      Jednoho vráceného zpět do života na svém kontě už mám (spolu s „kolegyní“; ona foukala, já dělal masáž srdce)… Cyklista srazený autem (pozn. spíše teda kolař; chlápek byl na plech, jel hold z hospody a z vedlejší vjel přímo pod osobák). Takže první pomoc asi umím, mám i nějaké kurzy, ale zopakovat použití bych si klidně už odpustil…

      0 0
    • scret  

      troufam si rict ze umim, mam na to titul sice za jmenem,ale v oboru:)

      jinak byt tebou,oslovim i usera Blabas,ten by to mohl mit i nekde v compu a nemuselo by se nic psat… navic je to ucitelskej typ cloveka,takze to dokaze dobre podat… a v oboru dela uz cca 10let? a i ja mu vdecim za to co vim…

      0 0
    • Martin  

      teoreticky bych to měl znát z autoškoly, prakticky jsem to ještě nepotřeboval, ale asi jo, asi bych to zvládl

      0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.