prumyslova loziska - zadni stavba, servis

9 nepřečtených
  • wilma

    mam dotaz zacatecnika… jak moc dotahovat cepy zadni stavby drzici prumyslova loziska? nechavat volne, s citem, na moment ruky ? nevim jak popsat …

    Ma pretazeni vliv na chod zadni stavby?

    diky za odpovedi

    0 0
    • MlokCZ  

      Většinou se dotahují někde v rozmezí 6–10Nm. Jak které kolo a jak který čep. U spousty kol se to dá i přesně najít, jak to doporučuje výrobce.

      0 0
      • wilma  

        dik za odpoved… da se nejak prevest 10Nm na doma pouzitelnou informaci bez momentoveho klice ? treba 10kg na 10cm imbus? diky

        0 0
      • MlokCZ  

        Takže oprava, až 12Nm. Teď jsem to stáhnul pro některé Cuby a koukám, že tam mají momenty snad pro úplně vše. Zajímavý to dokument, to sem rád, že jsem to stáhnul. Tady je: data.mlok.net/Cu­be_momenty.pdf

        Já jsem na utahovaní levej, tak jsem si raději koupil momentový klíč (dříve jsem zničil pár věcí a ne za zrovna málo peněz špatným dotažením; od té doby co mám momeňťák tak pohoda a už žádná „nehoda“ nebyla).

        A ano 10Nm je 10kg při použití 10cm imbusu.

        0 0
        • MlokCZ  

          A jak je i uvedeno v tom pdfku, na tyhle šrouby je třeba použít locktite (nebo nějakou náhradu). Jinak opravdu mají tendenci se povolovat.

          0 0
          • wilma  

            super diky … locktite asi skocim koupit a pujcim si k tomu momentak, at je to vsechno spravne.

            jinak jeste dotaz… myslis ze 10Nm je subjektivne na fest ale ne na krev ( s rozumem ) ?

            kdyz mas klic, muzes porovnat.

            0 0
            • MlokCZ  

              Těch 10Nm je už relativně dost, ale záleží jaký máš klíč (délka), sílu, … Takže se takhle nedá říct (zvlášť s mojím „citem“ pro utahování). Právě s momentovým klíčem jsem zjistil, že u některých šroubů je ta síla dost zrádná, třeba když má šroub větší tření už delší část chodu (když není zcela ideální závit). Pro příklad jsem se vždy bál dotahovat více šrouby u košíků na láhev, teď jsem si to nedávno zkoušel citem bez momenťáku a už se zdálo, že to je celkem utažené. No a jak jsem byl překvapený když jsem momentovým klíčem nastaveným na 4Nm ještě utáhnul o více než celou otočku šroubu.

              0 0
              • wilma  

                tak vyzkouseno, vyndal jsem tlumic a zkousel postupne dotahovat ruzne srouby dokud jsem nepoznal vliv na sametovej chod. a ze jich tam je, zlatej jednocep.

                muzu rict, ze nektere mohou byt na krev a tam kde jsem utahoval osu skrz loziska,kyvku i ram, tam je potreba opravdu s citem.

                diky za rady..

                ps. jaky mas klic ? asi bych ho poridil,at to mam v poradku

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.