prosím zkušené bikery o radu k tréningu

628 nepřečtených
  • vasek80

    Letos načínám 4 sezonu. Loni jsem kvůli rekonstrukci bytu a zpracovávání absolventské práce najel 2500km, letos bych chtěl 5000 km. Včera jsem se prvně dostal na kolo a od příštího týdne už budu mít čas a začnu trénovat naplno.

    Loni jsem si zajel 3 hoby závody a chytlo mě to a tak letos s kamarádem chci objet všechny akce v dosahu cca 50 km. Vidím to tak na 8 akciček, až na krátkej sprint do kopce a jeden noční vše závody kolem 50km a dle terénu 2–3 hodiny.

    Letos mám nově k dispozici na tréning i HT s 1,5 slickama Continental. Musím ještě dokoupit jedno čidlo a budu mít na obou kolech tachometr s tepákem.

    Poslední dny dost studuji o tréningu (zejména ZDE ). Nemám měřené prahy a jediná veličina ze které budu při tréningu vycházet jsou tepy.

    S tepákem jsem jezdil už loni a nějaké poznatky už mám. Zejména jsem jezdil moc vysoko.

    Maximální tep jsem vždy při tréningu měl 186 tepů, až při jednom XC maratonu jsem si vytepal na 193. Oproti loňsku chci ubrat a začít hned z jara trénovat dlouhodobou vytrvalost a soustředit se na tepy abych jezdil řekněme do 70–75% maxima (tedy cca do 140). Teď bych chtěl najíždět právě na HT se slickama, protože v terénu na fullu se těžko udržím na tak nízkých tepech.

    Právě kvůli časovému presu jsem na kole neseděl od 2 října a včerejších 25km jsem už cítil na stehnech. Moje běžné vyjížďky jsou kolem 40–50km a tak 2–3 hodinky podle terénu a na kolo sedám tak 3× do týdne a v létě skoro každej den avšak kratší trasy.

    A teď bych chtěl poradit jak začít jezdit. Hlavně jak často a jaké kilometrové nájezdy resp. přesněji jak dlouho sedět na kole během tréningu. Nebudu se honit, k maximu se vyhecovat nenechám a budu se hodně krotit abych nechodil nad 140, maximálně na chvilku 150 v kopcích. Minimálně na měsíc si zakážu fulla a budu jezdit po okreskách. Jsem zvědavej jestli časem poznám zrychlení na nízkých tepech, protože doposavad jsem pořád jezdil moc intezivně a k maximu jsem si hrábnul skoro po každé.

    0 0
    • Volovec  

      Pises, ze veci o treninku studujes hlavne na strankach Pavla Baberada, coz byl vrcholovy maratonsky bezec. Pokud se ale hodlas realizovat v cyklistice, tak bys mel trenovat spise podle nejakho cyklisty. Mrkni treba na stranky Ondry Vojtechovskeho, ten tam ma informaci mraky. A zakladni vytrvalost muzes nabirat i jinak nez jen na kole, zvlast kdyz se z nejakych duvodu (zima, tma,…) na kole neda (beh, bazen,…).

      0 0
    • Polka  

      O tomhle najdes plno informaci. Zakladni pravidlo: v co nejmensi intenzite stravit co nejdyl casu. V praxi ideal 3–5 hod. Pokud mas ale problem u 25km, tak zacinat zlehka, zadny dlouhy streky a postupne. Na toho fulla zapomen urcite na dyl jak mesic.

      0 0
      • vasek80  

        Věřím, že se to rychle vrátí. Po 25 km jsem problém neměl, pouze když jsem šel k večeru ze schodů, tak jsem se divil, že stehna cítím. Bohužel 5 měsíců bez kola se muselo projevit.

        Abych se odpíchnul. 3–5 hodin a řekněme tedy do těch 70% max tepů, a řekněme 3 týdně, nebo častěji? Tedy samozřejmě až se zase na kole po zimě aklimatizuju.

        0 0
        • Polka  

          Nemas zmereny prahy a max. tepovku, takze odhadem…tepy max. do 150, cim min, tim lip a samozrejme cim casteji, tim taky lip, ale zalezi na tvych casovych moznostech. 2× tydne je minimum, spis urcite casteji pokud to jde.

          V praxi se pak muze jednat o 10–15 vyjizdek nad 100km, cim vic, tim lip potrenujes vytrvalost.

          0 0
    • mirabike  

      bez změřených prahů nepotřebuješ tepoměr – můžeš se orientovat podle toho co udejcháš a jak.. Chci říct, že pokud to s treninkem myslíš vážně a tepoměr ti má sloužit k tomu, k čemu je určenej, tak musíš mít prahy změřený – a po cca 2 měsících měření zopakovat..

      0 0
      • vasek80  

        155 tepů je u mě hranice kdy kopce jedu jen dýcháním nosem a nad už začínám pusou.

        0 0
      • nox159  

        nosem udycham i 180tep/min pritom AP mam na 159tep/min…

        a opakovat mereni co 2 mesice to je celkem zbytecne… a myslim ze i tady borci co jezdi dost chodi na testy max 2× do roka…

        0 0
        • mirabike  

          myslel jsem zopakovat měření cca 2 měsíce po zahájení treninku podle tepů a pak už do konce sezony nee.. ;-)

          0 0
          • nox159  

            jaky okamzik beres jako zahajeji sezony…

            v listopadu zacnes se zimni pripravou a v lednu na testy to nedava moc smysl ne?

            0 0
            • vasek80  

              Myslel asi mě, jelikož zahajuju tréning v březnu. Zimní příprava nebyla. Já bych někdy na ty testy zašel, ale ani nevím kde by to nejblíže dělali, jestli v Plzni.

              0 0
            • Rychlej turista  

              Aby to nebyly vyloženě vyhozené peníze, tak poprvé bych se změřil až po nějaké době najíždění, kdy se to trošku ustálí a podruhé těsně před závodní sezónou. Jestli někdo teprve začíná a změří se, ještě než začne, tak po měsíci jsou ty hodnoty úplně, ale naprosto úplně a zcela k ničemu. Zkušeným sockám stačí měření na jaře, někdy po zahájení speciálního tréninku. Nejvyšší level však praktikují zkušené uvědomělé socky, neboť ty si vystačí s Conconiho testem.

              0 0
              • Mikikuba  

                těch aspektů kdy jít je daleko víc.před závoděním je to podle mne blbost neb to slouží k tréninku…nej­důležitější pro rozhodnutí je cyklistická historie onoho člověka.pokud se systematicky trénuje roky platí co jsem psala výše

                0 0
                • Rychlej turista  

                  I mezi závody se trénuje.

                  0 0
                  • MJ24  

                    A taky na závodech

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Pravda, spousta závodů se bere jako trénink.

                      0 0
                    • Mikikuba  

                      to je hodně specifický a mezi amaterama moc ne.mezi závodama se trénuje taky jinak než v přípravným období.to jsem chtěla říct ale nebaví mě rozepisovat.i když jsem tušila že budu chytaná za slovo…tyhle diskuze jsou hodně o ničem což vím i přesto se snažím občas poradit, protože jsou tu fakt občas šílené rady.tak nic kdo chce najde si na www.

                      0 0
                      • vasek80  

                        Na tvé vebovky jsem koukal, ale asi jsem slepej. Dej mi prosím přímo odkaz.

                        Jinak řekněme, že do prvního závodu budu jezdit minimálně 2 hodinové projížďky tempem co udýchám nosem a jen v kopcích na chvilku si přišlápnu. Za ty 4 měsíce pojedu první akcičku a jak jezdit potom?

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          konkrétní principy jsou v tomhle článku

                          http://www.hankaebertova.cz/index.php…

                          jinak celá sekce trénink se věnuje trénování.Akorát ty moje objemyzmenši na svou úroveň na svoje hodiny

                          0 0
                          • vasek80  

                            Teď jsem komplet prolouskal tvé stránky a jako první musím obdivně smeknout. Vůbec jsem neměl tušení jaká jsi celebrita :-)

                            Jinak jsem dostal velkou chuť pořídit si trenažér. Viděl bych v něm 2 výhody. Tréning za jakéhokoli počasí a hlavně mě nemůže nikdo sestřeit ze silnice.

                            Trochu si nejsem jistý, co si mohu pro sebe použít. Dnes jsem začal najíždět první km. Zvolil jsem si na poměry kopcovitých terénu kde bydlím relativně rovnou trasu po okreskách. Nakonec mi okruh vyšel na 45 km a absolvoval jsem jej průměrem 20 km/h. Tepák jsem nechal doma a jel jen na pocit. Celou trasu jsem oddýchal nosem a jen ve zvedlých pasážích jsem si musel semtam trochu odcfouknout pusou. Kadenci jsem se snažil držet 75–80 (asi bych měl přidat, ale tak mi to celkem sedí). Největší problém po 5 měsících bez kola bylo otlačené pozadí, které mě poslední kilometry zrychlovalo a hnalo k domovu.

                            Díky rozpisu směn se bez problémů dostanu na kolo od den a chtěl bych ještě 3× absolvovat 2.5 hodiny a pak až se otlačí zadek půjdu pomalu nahoru. V nohách problém není a až jsem se divil s jakým klidem jsem dnes ty dvě a něco hodinky ušlapal. Za měsíc bych chtěl naplánovat 100 km trasu.

                            Jelikož netrénuju na žádné maratony, ale na 50km trasy, tak by těch 100 km mohlo na základní vytrvalostní tréning stačit a jak často takovou trasu absolvovat?

                            A jelikož řeknu, že první závody začínají v červenci tak bych chtěl objemy jezdit celej březen, duben a květen. Nevím ale co začít jezdit červen a červenec, začít intenzivněji kratší vyjížďky kolem těch 50km s občasným několika minutovým výletem třeba k 90% maxima tepů?

                            U mě problém, že neznám své prahy a na úrovni které se pohybuji a budu pohybovat bych se chtěl obejít bez (chtěl bych se spíše učit vnímat pocity co tělo říká a naznačuje). Snad jednou až zjistím kde a za kolik bych se mohl nechat změřit a hlavně necestovat kvůli tomu kraj světa.

                            0 0
                            • Payia  

                              Ono prumer 20km/h na rovinate trase dlouhe 45km je dost malo, v podstate moje pritelkyne, ktera vubec nezavodi, zajede 50km v mirne zvlnenem terenu (jedno lehke stoupani cca 5km, 3%) prumerem 20–22km/h pri prumernych tepech do 140. Ja ten okruh pri pr. tepech kolem 140 davam prumerem 26–30 a to v porovnani s casem kdy jsem aktivne zavodil mam naprosto zoufalou kondici.

                              Podle me by ses pred zacatkem nejakeho treninku mel dostat alespon do kondice normalniho zdraveho cloveka, chodit behat, plavat, do posilky a k tomu trochu kolo, na podzim si zajit na zatezaky abys znal ty prahy a pak zacit najizdet ZDV treba ve smyslu popisu ktery ma Hanka na svych www.

                              0 0
                              • nox159  

                                od klavesnice zajizdi kazdy vysoke prumery, kdyz neni ve forme tak na biku 50km okruhy s prumerem 30km/h v ZDV ve forme si to musel davat z prumerem tak 35–40km/h ne? jsi proste frajer…

                                jinak samozrejme nevim s kym se bavim takze klidne dodej fotky z beden a vyledky a ja dodam omluvu ;-)

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  tak pokud myslel asfaltky tak asi se dá. Ale jinak AVG 30 na MTB 50ce, byt lehké typu KPZ, Okolo to už je ***** střelba a ani Elita to nedává všude.

                                  0 0
                                  • nox159  

                                    tak jako mimo formu davat prumery na biku at na asfaltu kolem 30km/h v zdv tak jake prumery by daval ve forme?

                                    a bavime se porad o ZDV ;-)

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      no já to beru s rezervou. „zvlněný“ „140tf“ „26–30“ když to upravíš konstantou „internetové forum“ vyjde ti „skoro rovina“ „145“ a „27“ to bych věřil :)

                                      0 0
                                      • Payia  

                                        Ten okruh je po silnici, navic ho urcite znas protoze vede pres Radotin. 1 mirnej kopec z Cernosic, zbytek fakt ten ‚zvlnenej teren‘.

                                        Jsem predpokladal, ze na tech 1.5 slickach jezdi taky po silnici.

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          to znám, je fakt, že do černošic rovinka. Pak to je sice trochu do kopce přes Solopisky, ale dá se jet pěkně. Pak už tam není moc co řešit, stačí si jen občas přišlápnout pár stovek metrů.

                                          Já to celý takhle nejel, avg 30 v zdv může být u někoho reálné. U mě ale spíš ne.

                                          Ale silnici jezdím jen párkrát za rok a to vždycky jen někam daleko, takže těžko říct.

                                          škoda, že neexistuje na netu program co by spočítal watovou náročnost trasy podle google maps/gps dle zadané avg rychlosti, respektive času.

                                          existuje výpočet pro real videa tacx, kde zadáš avg watt a on vyplivne jak dlouho to pojedeš (už ale nevím kde to je na webu :(. Třeba existuje něco podobnýho na gps exporty. nezná někdo? Pokud ne, jeto rozhodně nápad na aplikaci, kde by o návštěvnost nebyla nouze.

                                          0 0
                                          • Payia  

                                            Problem je v tom, ze zasadni faktor je vitr, ktery do vypoctu wattu nemuzes nijak zahrnout. Zrovna na tom okruhu o kterem se bavime, dela to vysledne rozpeti prumerne rychlosti 26–30km/h smer proudeni a sila vetru. Kdyz fouka proti v tech pasazich kde je cesta kryta lesem a nahore na plani ti foukne do zad, tak to pak rves 45km/h z Luzcu az na Slivenec.

                                            Jezdim ten okruh cca 4× tydne (nekdy 2 okruhy jakozto jednu vyjizdku), takze by jeden rek, ze si muzu dobre porovnavat casy a aktualni vykonnost, ale vitr to ovlivnuje tak vyrazne, ze srovnavani vubec nema smysl.

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              jasný, může taky pršet, být ledovka, sníh…

                                              model, který mám na mysli by zohledňoval pouze složení trasy z hlediska úseků relativně konstatního sklonu a pro každý takový úsek by spočítal wattovou náročnost při zadaných parametrech. Nejprve by tedy musel určit jakou rychlost je potřeba na úseku vyvinout za účelem dosažení požadovaného průměru nebo času.

                                              0 0
                                        • vasek80  

                                          Ono asi budete mít i jiný výraz pro rovinu pražáci a my co bydlíme na pomezí českého lesa a Šumavy.

                                          0 0
                                          • McBlacky  

                                            rovina=rovina :)

                                            čemu ty říkáš rovina je u nás zvlněno

                                            …atd

                                            0 0
                                            • vasek80  

                                              Ono jak jsem psal někde zde, loni jsem si 20× na fullu vyšlápnul na čerchov, pokaždé cca 45–50km dle trasy. No a když letos sednu prvně na HT se slickamam tak je všechno v okolí rovina. Ale na fullu mám ciclosport HAC4pro a ten si budu kvůli tepům brát i na HT, tak ten mi měří převýšení. Ať příště vím, jestli mám na kolo vůbec buňky.

                                              0 0
                                      • nox159  

                                        jasne na zavodech bezne dojíždím na 1. – 50. miste, vydělavam 10–100k mesicne a penis mam dlouhy 15–30cm – nekecam v nicem :D

                                        0 0
                                        • Payia  

                                          Takze pokud funguje vyse zminena teorie, tak zavody nejezdis vubec, zivi te rodice a pero mas 10cm :D

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            nejak mi unika o jake teorii mluviš? :)

                                            A jeste si mi neodpovedel na otazku zavodniku ;-)

                                            0 0
                                    • Gorgov  

                                      Nevidim na tom nic tak moc divnyho. Ale samozrejme, pokud si lemra, muze se ti to zdat zvlastni :)

                                      0 0
                                      • nox159  

                                        sem rikal ze kdyz je to bezne tak at nahodi vysledky… ;-)

                                        ( to nemyslim na tebe ;-)

                                        0 0
                              • vasek80  

                                Asi takle. Já se při tom průměru 20 víceméně nudil a ke konci jsem se musel brzdit abych nezačal zrychlovat. Vše bylo oddýcháno nosem. Také jsem předloni jel rovinatou pasáž po cyklostezce do německého Chamu ,celkem 84km (opravdu rovina 50km zbytek klasika příhraniční kopce) průměrem 27 ale víceméně jsem byl po příjezdu vyřízenej.

                                Zítra si dám nějakou 50km trasu a vezmu si už tepák sám jsem zvědav jak to pojedu.

                                Jinak ten komentář, že bych se měl dostat alespoň do kondice normálního zdravého člověka raději přecházím, jelikož mě neznáš. V oddílu vodní záchranné sl. jsem to před spoustou let dotáhl 2× k mistrovi republiky v 4 člených družstvech (plaval jsem od 6ti skoro až do vojny), V Judu jsem se dostal na republiku (kde jsem vypadl v druhém kole) Díky 5 letům Boxu a kick boxu jsem se s fyzičkou také dostal vysoce nad úroveň kondice normálního zdravého člověka.

                                Z druhé piánko vyjížďky po 5 měsících, na jaře, kdy se dost často zvedá vítr psát o někom že má přeneseně fyzičku nemocného podprůměrného jedince by mne jinak muselo urazit. mne

                                0 0
                                • Medunka  

                                  Hlavně mít motivaci a jezdit.

                                  Za klávesnicí toho někteří nakecaj :-)

                                  0 0
                                • nox159  

                                  je to pražak to mluvi za vse… ;-)

                                  0 0
                                  • jizby  

                                    tak bacha, pro nás pražáky je to potenciální parťák na vyjížďky. Takže je náš a nesnaž se nám ho odradit :)

                                    0 0
        • martin7  

          nejsem borec a vůbec nic nejezdim, ale cca 3× do roka je optimální (samozřejmě stojí to prachy, a je otázka co ti ta informace řekne). Nekdy na začátku, pak před sezónou a buď před nějakým vrcholem nebo v půlce sezóny

          0 0
      • Mikikuba  

        Souhlas akorát podle mne není třeba po 2 měsících u amatéra,ale stačí před objemovým a tréninkem a po něm před intenzivním.když se závodí málokterý amatér k tomu sofistikovaně dál trénuje.pokud bude zájem mám toho plno o tréninku CYKLISTY na mých stránkách.trénovat podle běžce je totální blbost podle mne.

        0 0
    • haklicek  

      Zkus si pujcit/sehnat knihu od Petera Konopky – Cyklistika. Je tam dost informací, který ti určitě pomůžou a když už jsi se do toho studování o treninku ponoril, tak se ponoříš i této knihy ;)

      Jinak na tu uplně základní vytrvalost bych se držel do těch 140 tepů/min, jak sám píšeš (jak píše mirabike – je to dost přbližně) + ještě bych si asi tak trošku podvědomě hlídal frekvenci šlapání (80–100/min) – samozřejmě „baj voko“ ;)

      0 0
    • Venda  

      Hlavně to nepřehnat!! Píšou tady, čím častěji, tím lépe. Ale pozor, aby sis to neznechutil při najíždění na nějakejch slikách a pak dýl nebudeš mít do pořádnýho tréninku vůbec chuť. Na kolo (a trénink) se musíš pořád těšit!!

      0 0
      • vasek80  

        Letos mám celkem motivaci. Budu mít dost času a hlavně ve 32 letech cítím poslední možnost sportovat na nějaké úrovni, pro ostatní sporty už jsem starej, respektive v cyklistice se mohu zlepšovat a nebude to tolik bolet (fyzicky i psaychicky). Sportuji jinak od dětství. Závodně jsem plaval, zápasil v Judu, potom kickbox a box a skončil jsem u kola.

        0 0
        • Polka  

          Vono 5000km za rok neni na naky zavodeni, chce to jezdit jezdit.

          0 0
          • nox159  

            jestli myslis 5000km odtrenovanych nebo jen tak odjezdenych v tom je sakra velky rozdil… ;-)

            0 0
            • Polka  

              Zakladatel psal, ze by chtel letos najet 5000km, coz bylo urcite mysleno celkove.

              0 0
              • nox159  

                vsak ano, ja to taky tam myslim – dobre odtrenovanych 5000km je uplne neco jineho nez jen odjezdenych 5000km…

                0 0
            • McBlacky  

              ono je to vlastně fuk. Je lepší je odjezdit, protože když je odtrénuje, stejně to bude k ničemu z hlediska výsledku. Málokomu asi bude stačit pocit, že „trénuje“ když nebudou výsledky.

              0 0
              • nox159  

                vim jak to myslis ale kdyz srovnam sezonu co jsem najezdil 6000km a sezonu co jsem odrenoval 5000km tak zlepseni bylo nekolikanasobne…

                nekdy by me zajimalo jak by to vypadalo kdybych fakt jel striktne podle planu zaradil 14dni v teple… proste jen tak ze zvedavosti jestli bude zlepseni znova tak velke…

                0 0
          • MJ24  

            já za poslední roky najíždím vždy kolem 5000 ročně. 80% km najeto od dubna do konce září a myslím, že na závodění to stačí. Myslím na to, aby si člověk závody užil v rychlém tempu a dokázal se na menších závodech pohybovat relativně ve předu.

            0 0
            • vasek80  

              Přesně můj cíl, mé ambice a můj pohled.

              0 0
              • MJ24  

                tak pak má rada zní: (vlastě nechci moc radit nejsem žádný odborník ale něco jsem už najezdil naběhal nachodil nalyžoval a tak) Já osobně k tomu přitupuju tak aby mě to bavilo. Celý rok se snažím hýbat a v průběhu roku dělám to co mě zrovna baví. Na podzim víc běhám a chodím po horách v zimě lyžuju běhám a na kolo jen když jsou dobré podmínky a baví mě to. Nikdo mě nedonutí na kolo, když je hnusně a prostě bych z toho neměl ten požitek. To rači jdu na spinnink nebo vymyslím něco jiného co mě bude bavit. Na jaro začnu jezdit a jezdit kolik čas dovolí snažím se pohodově najíždět kilometry a postupně přidávat objemy podle toho jak se cítím. Nijak na to netlačím, když se necítím tak se projedu jen tak lehce pro radost. Když se tím ježděním a závoděním jen bavím tak moc neřeším nějaký tréninkový plán, prostě jezdím kolik můžu a podle toho jak se cítím a to je podle mě nejdůležitější. Samozdřejmě je potřeba se na to kolo někdy dokopat. A na závodech to vypadá tak, že na kraji sezony to na závodech není nic moc a třeba takovou Šelu jsem rád, že dojedu, ale je to zas kvalitní trénink. Pak od konce června už je to lepší a např Drásala sem dal do 50. místa takže spokojenost. Takže být tebou tak závody bych si plánoval taky spíš až na druhou půlku sezony.

                0 0
            • Polka  

              Tak je to samozrejme individualni. Mne by to rozhodne nestacilo.

              0 0
              • nox159  

                a ty trenujes nebo se vozis o tom to cele podle me je…

                ze si dam o vikendu 100km vylet a jezdim 40min do prace neni trenink…

                0 0
                • Polka  

                  Zadnej aktivni trenink nemam, nehrotim to. Do prace uz nejezdim, takze podle chuti, kdyz je pekne, tak ted na silnicu, kdyz je sucho, tak klidne na bike. Driv sem totiz najizdel jak ***** az jsem to prehnal, takze ted uz jdu par let jinou cestou.

                  „Ze si dam o vikendu 100km vylet a jezdim 40min do prace neni trenink“ – na hobika imho dobrej trenink, lepsi nez nic.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Ten výlet rozhodně je na hobíka dobrý trénink. Těch 40 minut už takový zázrak není (i když vždy lepší než místo toho nic).

                    0 0
                  • Mikikuba  

                    k tomu ale vůbec nepotřebuješ testy prahy!

                    0 0
        • jizby  

          Na kole je stejně nejlepší jezdit pro zábavu. Vyhrávat mohou jen nemnozí, ale bavit to může všechny.

          To u bojových sportů moc nefunguje, protože koho by bavilo pořád prohrávat.

          Kolo je prostě takovej dobrej program na zbytek života.

          :-)

          0 0
          • vasek80  

            Já tak kolo také beru, ale celej život jsem v různých sportech závodil, soutěžil, zápasil, tak chci i trochu na kole. Pro svůj dobrý pocit.

            0 0
            • Tomahomo  

              Stačí si vyhlédnout v okolí nějaký kopec, u nás třeba a můžeš celý rok závodit sám se sebou. Nikdo ti tam nebude zavazet jako noxovi ve sjezdech, nikdo ti nepomůže, je to čestný soupeř.

              0 0
              • nox159  

                ja uz jsem to taky vyresil budu jezdit prvni a nikdo mi nebude ve sjezdech zavazet ;-)

                0 0
                • Tomahomo  

                  Thumbs up! Jsem rád, že smím sdílet fórum s budoucí celebritou :o))) Londýn už nestihneš, ale Rio de Janeiro bys stihnout mohl. Včera sem skoro dvě hoďky jezdil s jedním Slovákem který hraje tenis na vozíčku – jel na handbiku a ten byl v Pekingu a do Ria by chtěl taky, tedy na paralympiádu.

                  0 0
                  • nox159  

                    to bud, zitra jedu trenovat a abych zamarchoval pojedu 2h a k tomu si pridam 30min jako pridavek… clovek si nemuze davat nizke cile… :)

                    0 0
                    • Tomahomo  

                      To přitlač, já včera 3:40 a dnes 3:50 ;o)

                      0 0
                      • nox159  

                        to uz jsi pretrenovany to neni dobre :D

                        0 0
                        • Tomahomo  

                          Já netrénuju, já jezdím pro radost. A abych chvilku stačil takovým drakům jako jsi ty :o)))

                          0 0
                          • nox159  

                            ja prave ze trenuju protoze prazaci davaji na biku na 50km trase prumery kolem 40km/h a k tomu jeste jedou v ZDV kdyz jsou ve forme…

                            0 0
                            • Tomahomo  

                              Já bych to dal taky, jen tu nemáme tak dlouhý kopec, to musíš do Alp! :o)))

                              0 0
                              • nox159  

                                staci do prahy prece tam jde vsechno, ale max tak od klavesnice :D

                                0 0
              • vasek80  

                Jeden kopec mám 22 km od baráku na vrchol

                http://domazlicky.denik.cz/…0111008.html

                0 0
                • Tomahomo  

                  No vidíš, máš tam časy jiných, takže můžeš porovnávat jak sám se sebou, jak se zlepšuješ, tak i s ostatními :o)

                  0 0
                  • vasek80  

                    Jsem to na podzim jel, ale čas už nebyl takovej jakej jsem čekal. Už jsem dělal byt a vlítl jsem tam po 3 týdnech kdy jsem najel na kole ztuha přez 100 km. Skončil jsem uprostřed.

                    0 0
                    • vasek80  

                      No a vlastně od toho výšlapu jsem neseděl těch 5 měsíců na kole jak jsem psal výše. Ten kopec jsem loni dal 20×, to letos asi nezopakuju.

                      0 0
    • nox159  

      jen takovy dotaz pres zimu si nedelal nic nebo si jen nejezdil na kole… prave vseobezna zimni priprava mi prije jako zaklad pokud tu jsi vynechal uz tezko neco dozenes…

      tedka uz je obdobi kdy by si mel pomalu prechazet z vseobecne pripravy ( beh, bezkdy, turistika, plavani, poska…) ciste na najizdeni km… na jakych tepech jezdit ti nikdo neporadi pokud to nemas zmerene… nekteri radi 140 osobne bych si tipl ze neni problem zacit nize ono to postupne v prubehu treninku poleze nahoru… zacit treba na 130 a koncit tak na 140/145 ( fakt je odhad na to si musis prijit sam – procenta z maxima bych moc neresi kdyz ani nevis kde ten max mas…)

      pokud si to po 25km citil ve stehnech tak je to bud fakt nezvyk nebo jsi jel moc rychle…

      ale hlavne bych to moc nehrotil aby te to nezacalo po nejake dobe stvat, vim o cem mluvim, tedka si mesic neco malo najezdi jako by objem a pak uz tak aby te to bavilo nebo te to na konci sezony bude stvat a budes chtit s kolem seknout :D

      jinak odbornik nejsem tak to ber z rezetvou… ale vylozene blbost jsem nikde nenapsal :D

      0 0
      • vasek80  

        Právě že nic, celých 5 měsíců jsem chodil do práce a o volnu jsem si hrál na zedníka. Teď už mám hotovo a minimálně 20 dní měsíčně mám možnost jezdit.

        0 0
        • Mikikuba  

          pak začni objemem a první závody dej az v druhý půlce roku.teda nejdřív.vlastně začínáš z nuly a tvoje sportovní historie ti pomůže k tomu, že to pude o trochu rychlejc.ale najíždět je třeba aspoň dva měsíce u takového začátečníka jako jseš ty.jinak pokud budeš jezdit objem třeba měsíc ani tělo nepozná cože jsi od něj chtěl:)a bez objemu můžeš o jakémkoli sofistikovaném cyklistickém tréninku si jen zdát.ví to tady prakticky více lidí a nejen na tomto fóru:)

          0 0
          • vasek80  

            Ono to i tak vychází. První akce začínají prázdninama.

            Vidím to zatím tedy tak na dva měsíce na HT se slikama, sedět na kole a točit nohama a postupně se šplhat ke 100km a 4 hodinám.

            Pak začnu občas jezdit s kamarádama na fullu, to se semtam fecnem, ale pořád se budu vracet k základnímu vytrvalostnímu tréningu v klidném tempu (alespoň 2× týdně). Hlavně si hlídat přetrénování, tělo si snad řekne.

            0 0
            • Mikikuba  

              Jo asi tak.Objemový trénink aby tě rozvíjel musí trvat 3h a více.Intenzity se občas dají narvat i do 2 –2,5 h.Pozor ježdění na horáku prostě není trénink ničeho kromě techniky,tak to prostě je.I profíci bajkeři stráví 70 % na silničce…

              0 0
              • nox159  

                promin vim ze tomu sice rozumis 1000× vic nez ja ale beres to moc profi… on je hobik co se chce jen pomalu zlepsovat kolo u nej neni smysl zivota nepotrebuje se trapit kvuli tomu aby se zlepsil o 30s…

                tak to teda vidim ja… a i na biku se da natrenvoat… :)

                0 0
              • Polka  

                Tak jezdeni na horaku rozhodne typem treninku je. Nejde jen o techniku. Porad lepsi tohle nez sedet doma na prdeli.

                0 0
                • Mikikuba  

                  to jo ale není to trénink pouze jakési rozvíjení fyzičky.on se ptal na trénink pokud vím…

                  0 0
                  • Polka  

                    Slovickareni :)

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      souhlas ale od vas…trénink a ježdění jen tak na kole je opravdu velkej ale opravdu velkej rozdíl:DD

                      0 0
                      • Polka  

                        Tak jasne, ale on to nebere tak profi, psal o hobby zavodech, na to nepotrebuje nakej extra trenink. Mimochodem trenink snad slouzi prave k tomu rozvijeni fyzicky.

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          jo v pohodě:)pokud jentak jezdíš dostaneš se poměrně brzy do stádia kdy už se touto cestou zlepšovat nebudeš.nic víc nic míň.nicméně asi každý takto začíná to souhlas

                          0 0
                          • McBlacky  

                            poměrně brzy pro začínající hobíky v tomto režimu znamená 2 až 3 roky minimálně. To je dost času na to si rozmyslet co a jak

                            0 0
              • MlokCZ  

                Tohle se podle mě hrozně přeceňuje. Základ je třeba najíždět mimo terén, aby šlo dobře hlídat intenzitu, ale vůbec není třeba silnička.

                Pro málo výkonné to na biku na silnici může být naopak mnohem snažší než na silničce. Na silničce se akorát dostanou k tomu, že ani na tom asfaltu nedají základní vytrvalost nebo musí lámat šíleně nízké kadence, protože prostě nestačí převody. A úplné roviny většina nemá po ruce a navíc je to hrozný opruz je dlouhodobě jezdit.

                Na biku na asfaltu dá každý celou trasu základní vytrvalost už snad každý a to i když je to trošku kopcovité, bude to mít pouze jednu nevhodu, že to pojede pomaleji.

                Navíc nesmíš srovnávat nás hobíky se sebou a Tvojí přípravou.

                Ze začátku pro hobíka, který nemá žádné ambice na bednu stačí podle mě jediné a to jezdit dost kilometrů v nižších intenzitách. Ani to nemusí být čistě základní vytrvalost, stačí převážně + si hlídat nechození do vysokých intenzit nad ANP. Vše ostatní je pro hobíka jen zbytečná otročina a akorát ho to kvůli tomu může zcela znechutit.

                0 0
                • Polka  

                  Presne, posledni odstavec to zcela vystihl.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A ten poslední odstavec se při rozumném výběru tras a zkousnutí se plazení do kopce krokem dá i bez problémů mimo asfalt. Když to je bez těžších technických úseků a náročných prudkých výjezdů, tak to jde i tam.

                    0 0
                    • Polka  

                      Tak da, ale vzdy to bude jednodussi a rychlejsi na silnici.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak teď jsou stejně v terénu totální sr…y. Já vždy (jako i teď) začínám s asfaltem a pak přidávám terén jak sr…k ubývá.

                        0 0
              • vasek80  

                Právě proto jsem koupil na HT slicky. Když jsem loni pořídil tepák, tak jsem nechápal jak někdo může jezdit ZDV když já na fullu pod 150 nemohl jezdit. Jezdím v okolí Čerchova a to jsou samé kopce.

                0 0
              • Gorgov  

                To je nesmysl :)

                0 0
            • Polka  

              Ja tu silnicarskou onanii nikdy poradne 2 metry nevydrzel, vzdycky sem se nekdy utrh, ale nemelo to pak behem roku na nic extra vliv. Hlavne na to nejit moc vedecky ;-)

              0 0
    • vasek80  

      Ještě upřesním mé očekávání. Jezdím a budu jezdit jen takové ty jednorázové hoby akce. Nemám ambice a nechci lézt do žádného místního týmu. Jen mi udělá radost některé jezdce místních týmu porážet, což se mi loni už semtam dařilo.

      Hlavně jsem rád, že jsem objevil sport, ve kterém mi není věk na obtíž a vím, že mám před sebou spoustu let, kdy se klidně mohu zlepšovat.

      0 0
      • Polka  

        V tom pripade to vubec nehrot, najizdeni neprehanej, aby se ti nezprotivilo a uzivej si proste kolo, dle aktualni chuti. Zadny velky znasilnovani.

        0 0
        • Mikikuba  

          pak ale nepotřebuje sporttester.no ono co si budem povídat ho hodně velké procento má na řídtkách jen pro okrasu…jak velké procento si teda radši netroufám odhadnout…a plno čím dražší tím lepší:)

          0 0
          • Polka  

            Ja nekde napsal, ze ho potrebuje? :) Ve 32 letech by se uz mohl docela znat. Ja tepak taky nepouzivam, jeste zahodit tacho a bude to uplne ok.

            0 0
          • mastihuba  

            tak někdy je ze srandy dobrý vědět jak rychle tě tempo balíku zařízne. :)

            0 0
          • fousek  

            Ja to zarizeni na riditkach obcas pouzivam kvuli tomu abych se nenudil, proste koukam jak se cisilka menej. Pak se da podle toho zarizeni lip zmacnout, nez bez nej. A samozrejme to zarizeni dokaze prozradit jestli jsem dneska jenom linej nebo na me leze nejaka nemoc. A o zavodeni vubec jit nemusi.

            0 0
    • vasek80  

      Ještě bych se chtěl zeptat co bylo loni špatně.

      Najel jsem jak jsem psal pouhých 2500 km, ale z toho bylo vše na fullu a 20× jsem byl na Čerchově, což je 1050m kopec. Bylo to 20 vyjížděk a každá cca 45 km. Tepy se nepamatuju, ale na krev jsem to nerval. Odhadem tak mezi 160 – 175.

      Teď si zpětně uvědomuju, že to asi nebyl ideální způsob najíždění km.

      0 0
      • MJ24  

        A teď se zeptej sebe. Bavilo tě takové najíždění? Jestli ano tak je to OK. Samozdřejmě pokud by to byly extrémy kdy by sis při nějaké aktivitě ničil tělo tělo tak by to bylo špatně. Ale pokud tě takové ježdění baví, proč tak nejezdit?

        0 0
        • vasek80  

          Rozhodně bavilo. Ten kopeček si nahoru opravdu užívám. Je tam klid a čistím si tam hlavu. Z kopce to také ujde :-)

          0 0
      • Polka  

        To mluvis teda o najizdecich km nebo celkovych za rok? Styl najizdeni je potreba prizpusobit tomu, ceho chces docilit. Pokud chces jezdit zavody do 50km, tak nema cenu travit nejaky extremni cas s najizdenim. Max 2 mesice nebo 1500km a vlitnout do lesa.

        0 0
        • vasek80  

          Loni to bylo opravdu jen 2500km. Dodělával jsem absolventskou práci a studoval na absolutorium. Jezdit jsem začal až v květnu, spíše v červnu a zapíchl jsem to 2 srpna, kdy jsem se vrhl na rekonstrukci bytu.

          Ano ty závodu budou opravdu mad do 50–55km a nejdelší s největším převýšením cca 3 hodiny.

          0 0
          • vasek80  

            Ještě doplním, nefungovala editace. Mluvím o celkovém nájezdu km. Netušil jsem že je tak velkej rozdíl mezi ježděním a tréningem. Spíše nechápu v čem, protože já i během normálního ježdění se držím v určitém pásmu a hlídám se abych nejel na krev, semtam nějakej 50m terení spurtík kdy tepy vyjely k maximu, ale to opravdu jen 1 – 2 x za vyjížďku.

            Samozřejmě rozhodující je jestli jsem jezdil sám, nebo ve více lidech. 90% najedu sám. Jinak výlety, kdy je uprostřed hospoda a pak po tmě a 4 pivech návrat 10km domů beru že nemůžu brát jako tréning. Ale i to v těch 2500 zastoupe­no bylo.

            0 0
            • Polka  

              Budu to brat spis podle sebe, coz nemusi byt zcela idealni pohled, ale zazil jsem to, takze prvni chyba je jezdit sam, tim se clovek moc nezlepsi. Behem predjarnich mesicu bys mel v klidku zvysovat vytrvalost, pote jak na silnici tak v terenu zvysovat silu, protoze bez te se nikam nedostanes. Takze behem normalniho jezdeni urcite na krev taky chodit, od toho pak slouzi ruzny intervaly apod. ale to uz se tyka systematickyho treninku, ktery tady nyni asi netreba resit.

              0 0
              • nox159  

                takze prvni chyba je jezdit sam, tim se clovek moc nezlepsi – a to prave vidim uplne obracene – jedes sam jedes tak jak mas nikdo ti neudava tempo jedes to co mas…

                v cem je lepsi jet ve dvou? co ti to prinese kdyz tedka nebudu resit ze si pokecas…

                0 0
                • Polka  

                  Tak samozrejme bylo to mysleno tak, aby ten druhej nebo ti dalsi byly vykonostne lepsi. Pak je to pro tebe motivace. To tak funguje snad uz kazdyho predpokladam. Mne osobne to vzdycky hodne posunulo, jak vykonostne, tak technikou. Clovek co jezdi sam se nema s kym aktivne a casto porovnavat, mysli si jen, ze jezdi dobre, ale pak kdyz prijde na lamani chleba, tak zjisti, ze ma co dohanet.

                  0 0
                  • nox159  

                    a to je prave ono kdyz se bavime o treninku a ne o jezdeni na vylety tak jedes svoje vzdycky jen to svoje… proste potrebujes jet a jet v na tech tepech ( ± 5tep/min) nebo na urcitem vykonu tak na nich jedes a ne ze franta jede rychleji tak pojedu rychleji za nim… takovym stylem clovek nenatrenuje pokud bude jezdit pravidelne nebude stihat regenerovat kdyz to bude kazdy den tocit na vysoke obratky…

                    0 0
                    • Polka  

                      V prve rade jsem nepsal, ze to musi tocit kazdy den na vysoky obratky, psal jsem obcas. A jinak pises o tom systematictejsim treninku, kterym se ale podle me on nemusi zabyvat a muze si uzivat kolo se vsim vsudy. Mimochodem to byva casto i tak, ze jeden trenuje usilovne systematicky jak debil, druhej si jezdi jak se mu zachce, ale da si do tela a ve vysledku da v zavode tomu prvnimu na prdel, takze pak babo rad :)

                      0 0
                      • nox159  

                        no mam neco vyzkousene co me utvrdilo v tom ze systematicky trenovat ( pokud uz trenovat chci ) tak ma smysl…

                        loni jsem ja jezdil systematicky cca 5000km kamos co na tom byl stejne najezdil 10 000km a dal jsem ho ( na konci predesle sezony jsme na tom byli podobne… ) o km to jiste neni…

                        jinak ja nerikam ze ma trenovat systematicky ale rozdil mezi systematickym treninkem a jen tak jezdenim je obrovsky… a jde to poznat uz po jedne sezone… a to ten plan podle ktereho jedu jeste dost flakam…

                        0 0
                        • Polka  

                          A jak by teda mel podle tebe systematicky jezdit/trenovat? Nebo jak to praktikujes ty? K cemu mu bude, kdyz se na 80-ti km vyjidce bude porad drzet na svym? To mne teda moc smysl nedava.

                          0 0
                          • Lada,s  

                            Hlavně důležitý jen aby ti co spolu jedou měli pokud možno podobnou výkonnost, teď mluvím o jarním objemovém tréninku. Ve více lidech to utíká rychleji a je to zábava než hoblovat 150 km sám. Ale pokud jen druhý má výrazně lepší výkonnost, tak on si pojede ZDV, a ty za ním sotva budeš viset. Což mi nepřijde jako ideál na vytrvalosá která se jezdí v klidu. Ovšem co se týká tréninku v sezoně mezi závodama tak tam se rád svezu s někým rychlejším, trošku se vyhecujem a natrénuje se intenzita, a právě si dáš i tempo které bys sám asi nejel. To je můj pohled na věc :)

                            0 0
                            • nox159  

                              pokud jedes ale tempo tak vetsinou ne cely trenink ale intervalove… takze jet s nekym kdo ma o dost vyssi vykonost neni to prave on si da interval tempo a ty uz jedes hranu…

                              tzn on ma ZDV + int. tempa ty mas tempo + int. max… pokud to das na 2h tak vytuhnes totalne… druhy den to chces comp nebo rege…

                              0 0
                              • Lada,s  

                                Nemyslel jsem tempo konkrétně jako intervalový prvek. Myslel jsem to tak že s někým pojedeš svižněji než bys třeba jel sám :) A samozřejmě né každý trénink, ale občas se svézt s někým výkonnějším není na škodu v sezoně

                                0 0
                                • Polka  

                                  Tak jsem to taky myslel. Akorat podle me cim casteji tim lip. Samozrejme ne uplne do vytuhnuti + umerne tomu regenerovat.

                                  0 0
                            • Polka  

                              Tak o tom netreba debatovat. Bylo to mysleno tak jak pises :)

                              0 0
                • obda  

                  Ja se treba na bajku sam nezmacknu – proste jedu si tak to svy a jsem spokojenej. Zato kdyz jedu s nekym, tak obvykle makam mnohem vic. Zajimave je, ze na silnici jsem si sam nejvetsim nepritelem, a nejhorsi je tam mit tachec ;)

                  0 0
                • Mikikuba  

                  přesně!

                  0 0
                  • Polka  

                    Nox nak neodpovedel, tak to zkusim u tebe :)

                    A jak by teda mel podle tebe systematicky jezdit/trenovat? Nebo jak to praktikujes ty? K cemu mu bude, kdyz se na 80-ti km vyjidce bude porad drzet na svym?

                    To uz pak musis mit ale na ferovku jedine nakej presnej treninkovej plan ne? V tom pripade bych pak s tim jezdeni sam + presne co si kdy dava, jaky intenzity apod. souhlasil. Ale ze by to takhle resila vetsina hobiku…no nerek bych.

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      už jsem to psala výš.a trénink jak má probíhat myslím principy mám na svých www.od toho to na ty stránky dělám,abych to nemusela psát furt dokola někde.každej si musí nechat projít v hlavě jestli bude trénovat anebo se na kole vozit když bude mít náladu a bude počasí.něco mezi prostě nefunguje pokud od toho čekáš následně špičkové výkony či výsledky.je to na každém co komu vyhovuje a v jaké podobě se závodů zúčastňuje nicméně tréninkové postupy v základu jsou jasné a pouze se přizpůsobují jednotlivým závodníkům na jejich potřeby.

                      0 0
                    • nox159  

                      nejak jsem to prehlidl nebo se to nejak zakecalo takze jak trenuju ja? jedu podle planu od p. Vojtechovskeho

                      a k cemu to je jet podle planu ? proste vic natrenujes no ;-)

                      a jet 80km to svoje nemusi znamenat jet 80km porad stejne tempo… a na km to pocitani jen pseudozavodnici…

                      napr: mam napsane silnice 120min ROV ZDV itemp kopce PO 3 DI 10 PMI 10 ( tak jsem to placl)

                      0 0
                      • Polka  

                        Moc to zeres, ale ok :) Dulezitej je ten plan od profika.

                        0 0
                        • nox159  

                          ja to nezeru, jen me to trochu zajima…

                          kdybych to dodrzoval tak jak mam, tak by to mohlo byt super, kdyz to obcas ojebavam tak to neni ono…

                          0 0
                  • skier  

                    Já zas říkám, že jízda ve skupině je nejvíc jak po sportovní, tak po společenské stránce.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      u nás je to čistě společenská akce.

                      0 0
                      • fousek  

                        Jak pro koho, ty se flakas, nekteri za tebou jedou v tempu a nekteri jedou krutou intenzitu. Proste takove ty pohodove vyjizdky:-)

                        0 0
    • vasek80  

      Dnes jsem si dal 57 km, průměr zase kolem 20 km/h (dle času, v průběhu jsem to jednou vyresetoval) převýšení 970 metrů.

      Já vím, že je to takřka nemožné odpovědět, ale mám se držet i v kopcích na těch 140 tepech, nebo mohu jít krátkodobě (třeba 5 minut) na 150?

      Těch 140 je šílených, zatímco na 3km rovinatém úseku, který jsem si dal 3× tam a zpět mám průměr při 140 tepech 27 km/h, tak v prudkých kopcích jsem musel jít párkrát až na 22/44 a plazit se nahoru 6 km/h. 22z jsem loni nedal ani při časovce na 1050m kopec.

      Já se klidně kousnu a budu tak jezdit dále a doufat, že postupně se tělo adaptuje, ale je to nálož na hlavu :-)

      0 0
      • vasek80  

        Ještě dodám, že nohy úplně v pohodě, vůbec necítím ani náznak únavy, pocitově bych to objel klidně ještě jednou, ale to by nedovolila asi hlava a hlavně sedací partie.

        0 0
      • celevra  

        bych se asi na náký honění průměrů vykašlal, hlavní bernou mincí je tep a čas strávenej v sedle a pokud se občas dostaneš nad 150 tak bych se z toho nehroutil :)

        0 0
      • pelhrimov  

        Ty máš nemocné srdce, že pořád zdůrazňuješ to hlídání nízkých tepů? Jestli chceš trénovat na závody, tak musíš jezdit také občas něco naplno, tzn. v Tvém věku třeba prudký výjezd nebo spurt na 175 tepů. To je ten princip tréninku a zvyšování výkonnosti, vyhnat krátkodobě výkon (tep) do výšky, pak ho nechat klesnout třeba na 120 tepů a zase jít do dalšího několika minutového úseku s tepy 170–175. Pokud chodíš intenzivní úseky, tak je ten pokles na zhruba 120 tepů nutný, aby jsi si neudělal z tréninku závod a druhý den jsi nebyl tuhý. Když se budeš držet neustále na maximu 140 tepů, pak těžko můžeš seriozně závodit, resp. závodit můžeš, ale de facto bude to závodění jen drahý výlet. Další věc je ta, že některé kopce prostě na 140–150 tepů nemáš nikdy šanci vyjet, takže s tou Tvojí strategií budeš kopce tlačit. A ještě jedna poznámka: Pokud nejsi student nebo profesionální sportovec, tak na nějaké velké najíždění a budování extra základu nemáš čas, takže pak je také nutné trénovat intenzivněji, ale třeba jen hodinu denně.

        0 0
        • Tomahomo  

          Člověče, četls aspoň něco z tohohle vlákna?!? Četls aspoň příspěvky zakladatele kde píše o svých podmínkách, sportovní historii, cílech, atd. atp.?!? Já mám pocit, že sis přečetl a pouze nadpis a teď se tady snažíš pouštět moudra.

          0 0
      • Lada,s  

        Samozřejmě že striktně se nemusíš držet do 140 tepů (to snad ani nejde), spíš jde o to aby ses pokud možno v daném tepovém pásmu, a nelítaly ti tepy od 100 do 180. Teď se bavím o vytrvalostním aerobním tréninku. Pokud krátkodobě půjdeš nad AP tak se samo sebou nic nestane. Pokud ale nad AP budeš chodit často a vysoko, tak budeš více spalovat cukry a aerobního trénink nebude tak efektivní, jako když se budeš držet v daném pásmu. Mrkni na obrázek – ten myslím mluví za vše.

        0 0
        • Lada,s  

          Ještě k tomu obrázku – v obou případech může být výsledná průměrná TF stejná, ale v prvním případě bude aerobní trénink mnohem efektnější. Proto se vytrvalost trénuje na silnici – líp se hlídají tepy. Ten druhý obrázek je typický pro bajkovou vyjížďku. Tepy látají od kompenzace až k maximu.

          0 0
          • nox159  

            coz je taky jeden z duvodu proc je silnice nuda… – jedes proste porad to same…

            0 0
            • Tomahomo  

              Tak to už pak záleží na každém soudruhovi jestli to chce absolvovat/má na to mentálně. Na najíždění objemů asi nic moc zábavného vymyslet nejde :o)

              0 0
              • nox159  

                tak kdyz to vezmu obecneji tak na silnici muzes jet rychle nebo pomalu, max klickovat mezi dirama a doufat ze te nesunda auto…

                u biku je tech moznosti vice…

                ale tady to netreba rozebirat protoze by to byl zas flame… :)

                0 0
                • metelesku  

                  tak ja zkusim zaflejmovat na tema obrazku.

                  citaci z:

                  http://www.hankaebertova.cz/index.php…

                  „Ještě jedna věc je myslím důležitá a to je střídání tepové frekvence během jízdy na trenažeru. Není nic horšího než sednout na trenažer a jet dvě hodiny furt stejně. Tréninkový efekt se velice rychle ztrácí. Já mám štěstí a asi i výkonost v základní objemové fázi, že mohu střídat tři převody vzadu a stále jsem s přehledem v objemech. A organismus je nucen se neustále adatovat na tyto změny a efekt tréninku prudce roste. Doba těchto „intervalů“ je mezi 10–15 minutami.“

                  0 0
                  • jonti  

                    neco na tom bude, kdyz ne pro telo, tak minimalne pro hlavu je to vyborna pomoc. I kdyz ja dve hodiny nejel nikdy, mozna jen na nejaky velmi dlouhy film

                    0 0
                  • JakeF  

                    Nevím, jak z tréninkovýho hlediska, ale na stejným převodu a tepech bych na trenažéru asi už fakt umřel nudou… Takhle, když jsem měnil převody po 5 min a ještě do toho dával 10min kompenzace vždycky po 30 nebo 50min na 2h tréninku nebo po 40min na 2:30 tréninku.

                    0 0
                  • Biker jak Pes  

                    To jsi ale špatně pochopil. Samozřejmě, že správný trénink ZDV by neměl probíhat jenom striktně v rozmezí 5 tepů (teď trochu přeháním pro ukázku). Takhle by se z tebe velmi rychle stal stroj (ála Roman Kreuziger) a velmi těžko bys reagoval na změny tempa. Proto se, řekněme, každých 30 min zvedneš ze sedla, trochu si zrychlíš na pár minut a pak se vrátíš tam, kde jsi byl. Ale žádné spurty pochopitelně. V pozdějším období bude tohle pro tebe velký přínos, až začneš s tréninkem intervalů. Jedinec, který celou zimu trénoval striktně na v rozmezí pár tepů bude na jaře hůř než ten, který si občas dovolil trochu zrychlit.

                    No a pokud si nechceš zrychlovat během trénink, tak alespoň jednou týdně si dát rychlejší trénink ve stylu druhého příkladu z výše uvedené fotky. Vůbec neškodí ani kratší závody, je úplně jedno, jestli jsou běžecké nebo přímo na kole…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      tak tak. Doba kdy se předepisovalo listopad-unor jen ZDV do AP je překonaná

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Stejně se to nikdy nedodržovalo.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          to by mě zajímalo právě jestli to fakt někdo jezdil. Já si to neumím ani představit.

                          0 0
                          • Lada,s  

                            Jo, já jsem to zkoušel loni v zimě a zjistil jsem že to asi k ničemu nevede :-) Tak letos to zkusím opačně, zahodit tepák a jezdit spíše na pocit. Tak uvidime na jaře :-)

                            0 0
                          • Rychlej turista  

                            Jezdívali jsme spořádaně ve dvojstupu, ale stejně se to čas od času zvrhlo. Nehledě na to, že na tyto švihy jsme jezdili z Poruby na Prajzkou, přes Děhylovák. A když jel člověk sám, tak si s tím hlavu taky nějak nelámal. Prostě podle chuti. Intenzita se zkrátka jen omezila, ale v žádném případě se z ní nedělala tragédie, jak je tomu dneska. Dneska ti mladí mají vůbec těžký život, tolik neřešitelných problémů, které my vůbec neřešili a brali je jako samozřejmost nebo zpestření :-)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              taky mi přijde, že pro samý suplementy, BG fity, compexy, DI2 a wattmetry se trochu zapomíná, že podstatou jsou tisíce hodin v sedle.

                              0 0
                      • biker jura  

                        přesně, pro tělo je mnohem přínosnější a k treninku i ZDV lepší parkrát vystoupat výše. navíc Ap je stejně diskutabilní hodnota, jak tu někde psal BjP…

                        0 0
        • JakeF  

          Já bych to tak nehrotil a ty obrázky taky až tak nepřeceňoval (zvlášť, když určení AP ti rozdílným přístupem k vyšetření může lítat klidně o 15 tepů)… Fakt je, že rozlítaný to je na vytrvalostní trénink moc, ale třeba na trénink síly by to nemuselo bejt až tak nesmyslný, takže bych nepsal, že je neefektivní. Teď v březnu už i tu sílu může postupně zařazovat.

          Druhá věc je ta, že když člověk nemá hodně rovinatou trať nebo trenažér, tak ty tepy prostě lítat budou.

          Třetí věc je ta, že není na takový úrovni, aby musel řešit lehký rozdíly v tréninku, prospěje mu výrazně obojí.

          A za čtvrtý, 150 klidně může mít pořád pod AP, nedivil bych se tomu ani trochu podle tý maximálky.

          0 0
          • nox159  

            kdyz mluvis o te sile tak ZDV i tenzi jezdis na podobnych tepech jen se meni kadence jestli se nepletu…

            pokud to mas jinak a silu trenujes jinym stylem tak se podel o zkusenosti…

            edit: pokud teda silou myslis tenzi a ne neco jineho…

            0 0
            • Lada,s  

              motáš dvě věci dohromady

              tenze – jezdí se pod AP

              http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/254/96/

              síla – jezdí se mezi prahy

              http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/265/96/

              0 0
              • nox159  

                nebral jsem ze silou mysli silovou vytrvalost… ale ze silou mysli tenzi – to jsem taky psal.. :)

                0 0
                • Lada,s  

                  jj je to slovíčkaření, ale účelem tenze není trénovat sílu :-)

                  0 0
                • JakeF  

                  Zase moc teoretizujete :) Podle toho grafu a poměrů pásem by „setrvalý stav“ mohl třeba u mě bejt rozmezí kolem 1–1,5mmol laktátu, takže to, co by hromada vyšetření pořád určovala jako pod AP :). Tyhle tréninkový metody, kdy to máš určený jen podle laktátu, mi nepřijdou natolik přesný, aby se v nich řešilo ±5 tepů kolem AP.

                  0 0
                  • nox159  

                    samozrejme souhlasim s tim co jsi napsal…, pro dotycneho je to podle me stejne jedno… ja ± 5tep neresim vubec kdyz jedu zaklad tak si hlidam abych nelitam -+ 20 tep a to mi na to moje jezdeni staci… :)

                    0 0
              • Prtko.cz  

                tak,tak…

                0 0
          • Lada,s  

            Jasně, napsal jsem mu jak to funguje teoreticky. Jak to kdo pojme už záleží na každém :-)

            0 0
        • vasek80  

          Ten první graf je skutečnej, nebo jen nakreslenej? Tohle je mi jasné, že to musí být ideální, ale možné odtrénovat snad jen na trenažéru, nebo na opravdové rovině pořád do kola. Jinak je mi to jasné.

          0 0
          • Lada,s  

            Samozřejmě že to jsou dva „extrémy“, šlo o pochopení principu. V reálu to zpravidla bude někde mezi tím, se snahou co nejblíž k tomu prvnímu :-)

            0 0
            • vasek80  

              Příští zimu pořizuji trenažér a jezdím první graf během sledování tv.

              0 0
      • Kamikaze 591  

        Čemu to tak hrozně vadí, když se teď dostaneš nad těch 150? Jsem laik, nerýpu, zajímám se.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Ničemu. Pokud se i během najíždění 2 – 3 x dostane krátkodobě i do hodně vysokých tepů, ničemu to nevadí, pokud to přijde tak nějak samo :-)

          0 0
          • McBlacky  

            no když to hned ze začátku napálíš a pka dáš ZDV trénink máš vyšší avg tf než kdybys to nenapálil. Vysvětlit to neumím, ale alespoň u mě to funguje

            0 0
        • Draw in soul  

          U těch tepů by se měla lámat hranice aerobního pásma (palíš tuky,najíždíš základní objemy a tím trénuješ dlouhodobou výdrž) a anaerobního pásma (vyčerpáváš glykogen v játrech a jakmile ho nedoplníš z hodnoty nula,když tam spadne,tak začínáš pálit svaly místo tuků,nohy rychlej a víc tuhnou ; získáš lepší krátkodobou výdrž,potažmo jak svalů,tak dechu..)

          Laicky napsáno – pokud to tak není,opravte mne :)

          0 0
      • vasek80  

        Ok, děkuji všem.

        1. dnešek už opakovat nebudu. Nastavím si na tepáku tréningové pásmo 140–150 a na konci potom budu alespoň vědět jak dlouho jsem byl v/pod/nad. 150 tepů u mě je v kopci pořád pohoda, kterou jsem schopen jezdit hoooodně dlouho jen s dýcháním nosem a zároveň je to už dostatečné abych nejel jako šnej. Víc v kopcích nepotřebuji a nebudu se nudit. Každopádně příští tréning myslím že by mohl vypadat ve vztahu k dnešku

        cca 30 min. pod 140

        cca 2.5 hod 140–150

        cca 10 min. nad 150

        2. dostávám chuť na ten zátěžovej test. Netušíte kde nejlépe v Plzeňském kraji? Případně co za to (jen ať mám představu).

        0 0
        • vasek80  

          Jak na to tak koukám, tak pod 140 se budu pohybovat déle. Těch 30 minut by mohlo být tak pod 135

          0 0
        • JakeF  

          Já bych doporučoval Casri, ale je to v Praze no… Ale daleko to není, hodinku po dálnici a 20 minut do Dejvic. Vyšetření vyjde na tisícovku a máš to i s konzultací s jedním z nejpovolanějších lidí na trénink v ČR.

          0 0
          • vasek80  

            Litr by byl sranda, ikdyž jsem teď dalších 150 narval do bytu a na účtě zbylo tak ztuha na XTčkové řazení. Praha mě trochu štve. Už je to pro mne 150km + koupě dálničky.

            0 0
    • o.1  

      uf… cele som to tu preluskal… naco tak komplikovane…

      Vravis ze mas cas a chut, tak si daj 2 mesiace 3–4 krat tyzdenne aspon 5 hodinove vyjazdy po okoli (vzdy inde)sviznym turistickym tempom a nemusis poznat ziadne prahy ani nejak extra sledovat tepy, objemom sa intenzita nastavi sama.

      A ked vsetko po okoli pojazdis a uz ta to zacne prestavat bavit tak mozes zacat jazdit na ten tvoj kopec 3krat hore dole (alebo radsej 3–4 rozne kopce) a mas viacmenej idealny trening, kde urobis vsetko co treba , navyse to moze byt aj zaujimave :-)

      0 0
      • vasek80  

        Díky, jak píšeš alespoň 5 hodin, tak to asi pokaždé neodjedu, to už bych měl doma na talíři :-) 4–5 hodin 2× týdně nebude problém a 2× týdně tak ty 3 hodiny.

        Teď jsem právě na 3 hodinách a úplně v pohodě, ikdyž pravda hůře se mi vstávalo, tělo už si říká, že chce trochu regenerace a spánku navíc oproti období nicnedělání. Příští vyjížďku si chci dát 80 km (počítám 4 hodiny).

        Konečně po 3 letech ježdění jsem poznal, co je to jezdit a nepřekračovat ANP. Pocitově mám po letošních 6 hodinách v sedle po 5 měsících klidně na těch 100km. To bych s dřívějším stylem ježdění tak snadno nedal. Možná jak se časem naučím jezdit ty 4 hodiny, zkusím postupně chodit do vyšších tepů, zda poznám jestli už jsem se pohyboval v anaerobnu a pocítím to na únavě. Ale takové pokusy nejdříve za měsíc.

        0 0
      • nox159  

        20h tydne po 5 mesicich nic nedelani… mi to prijde hodne ale asi vis o cem mluvis…

        0 0
        • vasek80  

          To asi zařadím spíše až se budu na to cítit, zatím chvilku zastavím na těch včerejších 3 hodinách, případně podle chuti budu přidávat pár kilometrovou projížďku v okolí bydliště.

          Jiank pročítám http://www.ondrej-vojtechovsky.cz jak mi bylo nahoře doporučeno a super, dozvěděl jsem se spoustu užitečných odpovědí a vyvrátil si několik mýtů.

          0 0
          • MlokCZ  

            5h+ určitě nemusíš jezdit hned. Co bych zařadil hned ze začátku, tak je ježdění více dní po sobě.

            Není dobré najíždět základní vytrvalost třeba systémem pořád obden.

            0 0
            • vasek80  

              To je problém zaměstnání na 12h směny. Ale díky nočním mi to občas vyjde, že ty dva dny za sebou na kole dám. Třeba zítra a pondělí. Jinak to je spíše obden.

              0 0
            • Zerocool  

              myslím, že letos jezdit 5+ nemusí vůbec…

              0 0
              • McBlacky  

                jezdit pořád kolem baráku je nuda.

                0 0
                • Zerocool  

                  myslel jsem to vzhledem k řízenému tréninku ZDV, celodenní společenské vyjížďky jsou samozřejmě věc jiná…a nepruď:)

                  0 0
                • Tomahomo  

                  To záleží na tom jak velký máš barák! ;o)

                  0 0
        • nox159  

          chybi mi tam otaznik a smajlik ;-)

          0 0
      • MlokCZ  

        Tak tohle kdybych zkusil, tak místo zlepšení bych do dvou týdnu byl naprosto ko.

        Nevím jak objememem chceš nastavovat tu intenzitu. Přizpůsobíš intenzitu abys odjel těch 5 hodin (to si představit ještě dokážu, i když i tady se to ze začátku neodhaduje snadno), ale když po třetí, čtvté vyjížďce zjistíš, že jsi ko a že takhle by to nešlo, tak je pozdě na to řešit intenzitu těch předchozích vyjížděk.

        PS: Když jsem kdysi dávno neměl tepák, tak podobně jsem to provozoval a místo rychlého jarního zlepšování to bylo trápení a stagnace.

        A čím se více z počátku sezóny dle tepáku hlídám i když to nikdy není striktně základní vytrvalost (to je zbytečné), tím rychleji a více se zlepšuju.

        Takové objemy co píšeš bych bez tepáku vůbec neodjezdil.

        Znám svoje tělo sice dobře, ale moc nedokážu rozlišovat intenzitu kolem AP. Bez tepáku jsem schopný pak jet třeba po celou dobu o 10 tepů výše (pořád je to dost pod ANP, takže mi to nepřijde), z dlouhodobého najíždění se to ale sakra rychle projeví a nedá se to.

        Hodně to ale asi závisí na každém jedinci. Jsou tací, co jezdí hlavně flákací tempo a do intenzit se naopak musí nutit.

        Já patřím k opačnému extrému. Intenzity mi nikdy nevadily a psychicky vydržím opravdu hodně a nepřijde mi to. A musím se vždy hodně omezovat, přirozeně mám tendenci to všude pálit. Bez tepáku jsem se na 5h+ vyjížďkách kdysi trápil téměř na každé, jak jsem to někde vždy zbytečně přepálil.

        0 0
        • vasek80  

          To je i můj případ. Loni jsem po 2.5 hodinách v sedle dejmetomu průměrem 20 měl dost i vprostřed sezony.

          Včera 3 hodiny na tepech kolem 140 byl úplně v phodě a určitě bych další hodinu přidal, pokud by dovolila pr… ehm zadek.

          Je fakt, že srovnávám fulla a náročnější terén a silnici na slickach, takže dost neobjektivní. Mám ale také problém nezačít zrychlovat.Loni jsem odjezdil většinu vyjížděk kolem 160 tepů a v kopcích chodil na 180 běžně. Není divu, že po 50km jsem toh o měl dost.

          Já jsem spíše vysokotepec a nedovedu si představit, jak bych jezdil kompenzaci třeba 120 tepů. Takovej terén nemám, jedině jezdit dokola na parkovišti:-) Trenažér na příští zimu bude nutnost.

          0 0
          • vasek80  

            Reaguju na svůj příspěvek ze začátku března. Konkrétně na větu

            „nedovedu si představit, jak bych jezdil kompenzaci třeba 120 tepů. Takovej terén nemám, jedině jezdit dokola na parkovišti“

            Dnes jsem si řekl, že po včerejšku, kdy jsem poslední půl hoďinu jel promoklej celkem vysoko, zařadím kompenzaci.

            Vyrazil jsem a po 30 minutách průměrná rychlost 17 km/h a tepy průměr 112. Ůplně jsem žasnul. Vzal jsem to domů a skočil na fula, vzal si sluchátka a vyrazil do lesa. Jen tak jsem se hodinu plazil 12 km okruh, najížděl si na kořeny, kameny, skůčky, do kopců jel klidně 7km/h na lehkej na 120 tepech. Prostě si hrál a po dvou měsících se na kole vyslověně bavil. Tepy i v tom lese jsem držel nízko. Neměl jsem zaplej záznam, ale nebylo to asi víc jak 120.

            Před nedávnem jak jsem psal, jsem si nedovedl představit jezdit kompenzaci jinde než na absolutní rovině a ode dneška klidně můžu jezdit na fullu a odreagovat se na lesních cestách. Měl jsem z toho dnes fakt super pocit.

            0 0
            • McBlacky  

              no a za chvíli přejdeš do kategorie, kdy jet cokoli jinýho než kompenzaci už bude vyžadovat trochu máknout

              0 0
        • o.1  

          Myslim ze na to aby sa zlepsoval nemusi otrocky dodrzovat tu teoreticku schemu. Podla prispevkov v diskusii sa mu asi sotva stane ze bude dajme tomu tri mesiace driet cez unavu aby sa uplne pretrenoval(aj ked ani to nie je ziadna tragedia aspon telo pociti svoje hranice a z dhodobejsieho hladiska tym moze dost ziskat).

          Napriklad pojde 2h tak intenzivne ze sa bude citit odpaleny, tak moze nejaku dalsiu hodinku len zlahka krutit pedalmi aby nastartoval regeneraciu a dalsi den alebo obden je OK a zacne miernejsie.

          Aj keby trenoval mesiac dva uplne niekde ANP tak sa pekne zlepsi a potom pride stagnacia a chut na pohodove jazdenie a zacina druhe kolo:-)

          Rovnako ked bude jazdit dlhe streky casom dostane chut na uplne iny typ jazdenia cim si oddychne od predchadzajuceho a dostane zas ine stimuly.

          Nie je naskodu byt si trochu vedomy tych zakladnych principov treningu : pyramidovy princip, pravidelnost, postupne zvysovanie zataze, striedanie pristupov… ale prave ked clovek jazdi casto a pravidelne idealne cely rok, tak vsetko to nastava viacmenej automaticky v zhode s rocnym obdobim, terenom a hlavne clovek robi vzdy to co ho najviac bavi a to je obrovsky rozdiel. Nie je profesional ze by musel ladit formu na nejaky konkretny termin.

          Este podla mna je tu jedna podmienka a sice ze ked je to pod dve hodiny tak sa skoro ani neoplati sadat na bicykel:-)

          Ten styl ze 45minut na kopec a dolu je prilis malo aby ten automatizmus mohol zafungovat -jedine ze by to robil kazdu den bez prestavky :-)

          0 0
          • vasek80  

            Taky jsem po tom celém dni sledování cyklů a programů došel. Budu jezdit podle chuti a času. Někdy to vyjde na 3, jindy 4 dny v týdnu. Někdy 9 hodin, jindy jich najedu 15. Když budu cítit, že toho je dost, zařadím nějakou kompenzační vložku a hlavně budu naslouchat tělu. Postupně se budu snažit stupňovat délku v sedle a až takle odjezdím alespoň dva měsíce, tak začnu zkoušet chodit do vyšší intezity.

            0 0
    • vasek80  

      0 0
    • vasek80  

      Průběžně celý den pročítám stránky Ondřeje Vojtěchovského a něco by mě zajímalo.

      Teď tedy budu jezdit ZDV na nějakých 70–75% max TP (chtěl bych ty 2–3 měsíce)

      Dle směn mi to vychází práce/kolo před noční/ kolo po noční/ celý den volno/ práce… Není to vždy tak, ale víceméně mám po jednom pracovním dni 3 volna přerušené jednou noční, kdy se moc nevyspím.

      Jak by bylo ideální v tom 4 denním cyklu trénovat?

      1.den pracuji

      2.den 180 min ZDV

      3.den 240–300 min ZDV

      4. den volno regenerace

      Šlo by to takle? Nechci zase všechny 3 volné dny sedět na kole a myslím, že nejdelší tréningovou jednotku by bylo vhodné dát do třetího dne po kterém se můžu po tréningu pořádně prospat.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Trénuje se většinou 3+1 nebo 2+1. Tedy první dva, tři dny jedeš tréninky, zvyšuješ objem nebo zátěž a třetí/čtvrtý den odpočíváš, stačí hodina lehce úplné vyjetí, bazén, masáže, prostě regenerační den…

        0 0
        • vasek80  

          No zkusím to jak to bude průchozí. Měl bys doporučení časově? Pokud bych jel 3+1 tak by to bylo

          1.60 min?

          2.120–180 min?

          3.240-? min?

          4.volno

          A ještě řekněme, že bych takle jezdil určitě 10 týdnu tedy cca 18 čtyř denních jednotek, tak bych měl zvyšovat nějak cykly a dostat se třeba i na plácnu 6 hodin a pak třeba zařadit spíše jeden kompenzační cyklus, nebo je to fuk a mám to pálit pořád stejně a ten 3 den podle chuti od 4hodin nahoru.

          0 0
          • Tomahomo  

            Tady máš tréninkový plán a deník. Zadáš tam kolik chceš jezdit hodin a on ti to rozplánuje na jednotlivé cykly a mikrocykly. Jsou tam i napsané tréninkové motivy.

            Aby tady zase nějaký hnidopich nezačal polemizovat tak dodávám, že to samozřejmě nelze brát jako dogma a musí se u toho zapojit vlastní mozek. Např. upravit/posunout si jednotlivé měsíce dle toho kdy dotyčný hodlá mít „vrchol sezóny“, atd. atp. Ale jako inspirace a základ k dalšímu přemýšlení to není špatné. Samozřejmě, že si to pak ještě musíš rozepsat na jednotlivé dny.

            0 0
            • kupi  

              Ahoj, excel moc nezvládám, nevíte, jak bych mohl ten plán předělat na přestupný rok? :-D

              0 0
              • Tomahomo  

                Jak jak? Vložíš tam datum 29.2. :o) Resp. do první buňky(xy) zadáš datum kterým začíná daný „sportovní rok“ – letos 2.1.(pondělí) a další buňky jsou již jen vzorec xy+1 – datum spočítá excel.

                0 0
                • kupi  

                  Díky. Už jsem na to přišel sám. Příště budu víc přemýšlet a méně psát :-D

                  0 0
            • vasek80  

              Pro mne je to bohužel náročnější v tom, že se mi mění směny, tedy plánovat něco více jak na měsíc je nemožné.

              Jo a prahy jsem si vymyslel 155 AP a 165 ANP, to by mohlo být spíše při zemi vzhledem k 190 max

              0 0
              • Tomahomo  

                Proto sem psal, že je nutné u toho používat mozek. Ty ses ptal jestli máš 3 měsíce jezdit stále stejné objemy a tady máš ukázaný princip postupného navyšování s tím, že každý 4. týden je „odpočinkový“.

                0 0
                • vasek80  

                  Když já tomu vůbec nerozumím :-) Teď večer to už asi ani nepochopím.

                  0 0
                  • Tomahomo  

                    čemu „tomu“? :o)

                    0 0
                    • vasek80  

                      první dva listy OK a pak ten zbytek jsem mimo. Tam mám napsat kolik odin budu mít danej den čas na tréning, nobo kolik jsem v daném dni odjel.

                      0 0
                      • Tomahomo  

                        Kolik jsi odjel km/hod a excel ti počítá jaký máš rozdíl proti plánu. Jednak jsou tam poznámky s vysvětlivkama, jednak si tam zkus nějaká čísla naklikat a podívej se co a kde se změní :o) Počítají se týdenní součty, měsíční(resp. cyklové – 28 dnů), roční… Já to tedy v táhle podobě nepoužívám, nelíbí se mně to zpracování, ale mám něco podobného co sem si udělal sám a co vyhovuje mně. Nicméně jako základ je to dobré.

                        Podstatné je navyšování cyklů –

                        1 – 6

                        2 – 7

                        3 – 11

                        4 – 10

                        (% ročního objemu)

                        a navyšování týdnů v rámci cyklu

                        24

                        26

                        29

                        21

                        (% cyklového objemu)

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Kristepane, to jsou složitosti. Bych normálně v poklidu najížděl a až by padly tepy, tak bych tam pral velkou a tak zrychlil. Z toho by začaly bolet nohy, takže bych po nějaké době na čas zvolnil a pak k té velké začal řadit menší pastorky, než předtím a tak zase zrychlil. Nic na tom není :-)

                          0 0
                          • JakeF  

                            Ty tomu ale přece vůbec nerozumíš ;-). Prostě se jede podle tepáku a pokud jsi během objemů o 5 tepů překročil práh (samozřejmě ultrapřesně stanovenej na 2,000mmol/l bez předchozího rozjetí), nerespektoval odpočinkovej den nebo nedejbože kvůli dešti jeden trénink vynechal, tak můžeš rovnou spadnout do příkopu a tam se zahrabat až do příštího jara, protože celá sezóna efektivitou v háji :D.

                            0 0
                            • Tomahomo  

                              Njn, taky jsi nečetl to podstatné, příště to patřičně zvýrazním – používat u toho vlastní mozek.

                              0 0
                          • Tomahomo  

                            Ptal se jak se mají navyšovat cykly, tak sem mu dal link na tr. deník od Ondry Vojtěchovského. Co je na tom složitého? Chápu, že někdo má rád rádoby vtipné s silácké řeči, jiný má zase rád čísílka, nikomu to jeho neberu.

                            Vlastně nechápu proč vycházejí nějaké knihy o trénování a proč jsou nějací trenéři, když stačí tvé 3 věty a je to vyřešené…

                            0 0
                            • JakeF  

                              Přesně tak, Rychlej turista tomu ale vůbec nerozumí. Celej život se plácá v neefektivních metodách tréninku a taky ty výsledky podle toho vypadaj…

                              0 0
                              • Tomahomo  

                                Promiň Kubo, ale mám chuť napsat, že jsi blb. Nikdo tady nezpochybňuje co Pavel dokázal, otázkou je čeho by dosáhnul kdyby třeba pod tím Ondrou trénoval.

                                Ale obecně, snažíš se být vtipný, jenže tu ze sebe děláš pouze vola.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  To byla samozřejmě nadsázka… Mě jen baví, jak se tady řeší délka tréninku na minuty, stupňování tréninku a tepový rozsahy ±5 tepů, který jsou stanovený k tomu, aby se dokázal dál zlepšit člověk, kterej už má opravdu dobrej základ. Nehledě na to, že mnoho míst stanovuje prahy pořád na 2,0 a 4,0mmol, což nemusí moc odpovídat a vůbec je ta metoda dost nepřesná, že je to hlavně orientační, aby člověk věděl, kde se zhruba držet a kam ještě může krátkodobě zajít. Stačí trochu únavy a je to zase jinde… Podle mě je daleko lepší jezdit jak to člověka baví, než se stresovat tím, že nestihnu dodržet stanovený hodiny a že prudšímu kopci s vyhlídkou se musím vyhnout, protože by mi stouply tepy nad „AP“.

                                  0 0
                                  • Tomahomo  

                                    Tak tedy znovu, napotřetí bys to snad už mohl pochopit i ty…

                                    Aby tady zase nějaký hnidopich nezačal polemizovat tak dodávám, že to samozřejmě nelze brát jako dogma a musí se u toho zapojit vlastní mozek

                                    0 0
                                    • vasek80  

                                      Tobě díky za snahu vysvětlit mi to. Nebudu to hrotit. Asi se na nějaké cykly vykašlu úplně. Když bude čas a chuť tak půjdu na kolo. Když se budu cítit dobře, tak si šlápnu nějakou hodinku navíc. Když budu cítit, že je toho moc dám pár dní kompenzace a pak čile navážu kde jsem skončil a začnu zase něco přidávat.

                                      Nesmím na to vědecky, stejně na tom budu letos nejspíše lépe jak loni a kdo ví, možná i dám víc jak těch 5000 km.

                                      Zase jsem toho díky tomuto vláknu spoustu pochopil a zaměřím se hlavně na své pocity a radost z pohybu.

                                      0 0
                                      • Biker jak Pes  

                                        Přesně tak, důležité je, aby tě to bavilo… ;-)

                                        Sice jezdím podle čísel, ale už bych se na to vykašlal, kdyby mě to nebavilo. :-)

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          důležitý je umět jet dlouho rychle :)

                                          jak toho kdo dosáhne je věc jiná, pokud to baví je to super

                                          0 0
                                          • Tomahomo  

                                            důležitý je umět vyhrát

                                            jak toho kdo dosáhne je věc jiná, pokud to baví je to super :o)))

                                            0 0
                                            • Gorgov  

                                              A smyčka se u zavírá… Důležitý je, že tě to baví :) Pro každýho to může zamenat něco jinýho, pro mě mimo jinýho i to vyhrávání :)

                                              0 0
                      • kupi  

                        Tam asi patří, kolik si ujel. A jak je políčko stav, tak to bude asi o kolik se lišíš od plánu. Jinak, ten odpočinkový týden asi spočívá v tom, že podle plánu najedeš poslední týden v cyklu méně.

                        0 0
    • vasek80  

      Dnes jsem si naplánoval první 4 hodinovku. Prvních 50km se mi jelo perfektně průměrem 22 km/h (zase samej kopec nastoupanejch a naklesanejch 1340 metrů na 70km)

      Jenže jsem si nevzal nic k zakousnutí a tak jsem se zastavil v obchodě a koupil tabulku čokolády. Jedl jsem ji piánko za jízdy a při tom se trochu zadýchal. Jakmile jsem čokoládu snědl už jsem to nerozjel. Najednou jsem měl tepy cca o 10 více a doslova jsem se vlekl. Domů 20 km v protivětru. Poslední kopec jsem nas…j vyšlápl vestoje tepy/netepy. Průměr jsem srazil pod 20.

      Čím to, že mi tepy vyskočily po 5 minutové přestávce a spořádání 100g mléčné milky?

      Protože jsem se nenažral dřív jak po 50 km a nebo snad ta čokoláda?

      0 0
      • MlokCZ  

        Po jídle mi vždy vyletí tepy o cca 5–10 nahoru a vydrží to tak klidně i přes hodinu. Začínáš trávit a i to trávení přidá na zátěži.

        Znatelně jdu s tepy nahoru ale jen když toho jídla není úplně málo, 100g čokolády ale už zrovna málo není.

        A pokud jedeš opravdu základní vytrvalost, tak bys neměl mít problém dát i 4 hodiny bez jídla.

        0 0
        • vasek80  

          Právě, já jel celou dobu s průměrem pod 130 tepů a maximálně jsem byl vždy jen několik vteřin nad 150 (max 152). No a dojel jsem s průměrem 135, ale max 177 (ten poslední kopec)

          Také jsem to cítil, že pokud bych do sebe tu čokoládu nenacpal, tak jsem dojel daleko snáze. Původně jsem měl naplánovanou ješte delší variantu, ale pak jsem to vzal co nejdříve domů.

          Příště holt maximálně nějakou tatranku sebou.

          Ještě jsem to dříve nespozoroval, tak přísně na tepy jsem nejezdil, tak se v tom jídlo ztratilo. Nebo občas po klobáse s pivem jsem tepy neřešil vůbec:-)

          0 0
        • McBlacky  

          sice by to neměl být problém, ale je to nesprávný postup. Ideálně by měl každých 60–90 minut něco malého sníst.

          0 0
          • vasek80  

            Příští vyjížďku vyrážím na do německa a udělám si zásobu mussly tyčinek (mají je tam za polovinu co u nás).

            Kolikrát se mi už stalo, že mi na kole došlo a pak jsem běhal po lese a zobal jahody a borůvky. Musím si to navyknout nezapomínat.

            Na závody jsem si bral carbosnacky.

            0 0
            • Lada,s  

              Karbošneky si nech na závody. Já vozím mussli tyčinky, a dávám většinou 1/2 vždycky cca po hodině. Mám vyzkoušený že 4h trénink objedu i bez jídla, ale nemám rád pocit hladu, takže pravidelně zakusuju :-)

              0 0
              • celevra  

                každopádně po 100km na kole to chce dobrou cukrárnu a kávičku! :)) a pak dalších 50–100km se jede samo :)

                0 0
        • duk  

          Oh, 4h bez jídla, to bych asi zemřel, na silničce si dávám každý 2–3 hodiny aspoň muslityčku. Už se mi letos povedlo chytit lehkej žaket i po 3 hodinách svižnější ZDV…

          0 0
    • kupi  

      Ahoj, měl bych dotaz. Řekněme, že v červenci bych chtěl zkusit první závod. Minulý rok jsem najel 4000,ale jezdil jsem tak, že jsem to rval co to šlo :-D Letos bych to chtěl zkusit jinak. Je mi jasné, že cca do května mám jezdit objemy hlavně v ZDV, ale jak mám jezdit potom?

      Díky

      0 0
      • vasek80  

        Já bych neměl co radit, když se tu sám ptám, ale přečti si ty stránky Ondry Vojtěchovského. Zejména zimní tréning od 1 nahoru a ty objemy jezdi klidně i celej květen. Bude to pro tebe dost těžké, jestli si jezdil vše nadoraz. Já se učil brzdit už loni po pořízení tepáku, ale stejně tělo bylo navyklé fungovat na vysokých tepech.

        0 0
        • Tomahomo  

          Je zbytečné cokoli číst, tady máš zformulované veškeré vědění lidstva do tří vět:

          Bych normálně v poklidu najížděl a až by padly tepy, tak bych tam pral velkou a tak zrychlil. Z toho by začaly bolet nohy, takže bych po nějaké době na čas zvolnil a pak k té velké začal řadit menší pastorky, než předtím a tak zase zrychlil. Nic na tom není :-)

          0 0
          • kupi  

            Přesně tenhle post od Rychlého turisty mě zaujal nejvíc z celé diskuze :-D Tak nějak to chápu, ale rád bych věděl, jak mám poznat, kdy tam prát velkou? :-D

            0 0
            • nox159  

              dokud se ptas tak na velkou nemas mentalne :D

              0 0
              • kupi  

                Asi nemám:-D Ale rád bych si začal alespoň trochu zlepšovat. A rád bych vykročil správnou nohou(rozuměj začal šlapat správnou klikou :-D )

                0 0
            • Tomahomo  

              Přece když se ti začne chtít! Není nic horšího než na ten pocit nereagovat! :o)))

              0 0
            • McBlacky  

              to je jednoduchý, až tam bude takzvaně držet. tzn, že ji nebudeš sundavat na každým brdku

              0 0
            • Rychlej turista  

              To právě poznáš, až to přijde. Prostě jezdíš furt tak nějak pořád stejně, zdechle a po určité době (ta je velice individuální, klidně 2 měsíce najíždění) najednou (během 2 – 3 švihů) zjistíš, že kde jsi tepával obvykle třeba 155, najednou při stejné jízdě tepeš klidně jen 140 a máš pocit, že se ukrutně flákáš. Tak prostě zrychlíš na předchozí tepy, v krátkých brdcích, než zpomalovat a řadit malou, ti přijde jednodušší nezpomalovat a kopec vylítnout na velkou. Sem tam si zařadíš i nějaký rychlý interval, protože máš radost z toho, že to jede, aniž by ti visel jazyk z huby, cítíš sílu. To zrychlení je opravdu znatelné a projeví se to právě tak, že tě ze zvýšeného výkonu (těžší převody pro podstatně rychlejší jízdu při stejných tepech), začnou bolet na ten výkon neadaptované nohy. Tady je důležité to nadšení nepřehnat a vystihnout okamžik, kdy na pár dní zvolnit a umožnit tak nohám a vůbec celému člověku to strávit a zregenerovat. Pak může nastat další kolečko, po němž se opět dostaneš na vyšší výkon. Blížící se formu pak poznáš podle toho, že tě nohy bolí prakticky furt :-)

              Je to jen po našemu a turistickým jazykem napsané. Stohy vědeckých postupů, obsahující totéž, jsou hojně na jiných místech :-)

              0 0
              • vasek80  

                Jsem zvědav, jestli něco podobného zaznamenám. Doufám, že jsem natolik půměrnej jedinec že ano a ani bych se nezlobil, kdyby se podobný progres dostavil dříve jak za 2 měsíce. Né že by mě nebavilo pořád sledovat tepák, ale v kopcích, jakmile to začne šplhat nahoru, jsem naštvanej sám na sebe.

                0 0
              • Lada,s  

                Pěkně napsaný ;-)

                0 0
              • Gorgov  

                jo :)

                0 0
              • kupi  

                Díky za odpověď. Tak já budu tak ty dva měsíce najíždět a jsem velmi zvědav na výsledek :-D

                0 0
              • Tomahomo  

                Technický dotaz Pavle, co je „krátký brdek“? 10m, 50m, 100m(myslím výškové metry a „normální sklon“ – cca 5%)?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Na výšku moc ne, tak do 10 – 15 m. Abys to byl schopen vylítnout a nezalomil se. Prostě jedeš lehce zvlněnou krajinou 35 km/h, přijde brdek a ty něm jedeš furt stejně, jako motorka. Jen ti leze nahoru puls. Kdyby to bylo moc dlouhé, zalomil by ses. Takhle ti jen vyskočí tep a stoupá ještě chviličku poté, co se překulíš přes vrchol.

                  0 0
                  • vasek80  

                    Ty to asi lámeš v sedě, ale je špatně něco na tom si do toho stoupnout? Ulevit zadku a protáhnout se.

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Můžeš jet v sedě, ale taky nemusíš. Podle toho, co potřebuješ jet. Pokud si ale jen stoupneš a začneš se protahovat, tak to ztratí význam. Chce to bafnout řídítka za oblouky a na stejný převod ten kopec vyspurtovat, takže nahoře jedeš 40 km/h :-)

                      0 0
                      • vasek80  

                        jj, mě to pak docvaklo, že je to potom taková silová vložka.

                        0 0
                  • Tomahomo  

                    Dobrá, dík za vysvětlení. Ono je „brdek“ pro každého něco jiného, proto se ptám.

                    0 0
      • mi-psi  

        sem si pořídil taky tepák protože sem to furt rval, jak ty. No a teď se snažim jet do 155. dnes 50km s průměrem 147 a přijde mi to akorát. Normálně bych měl asi průměrný tepy klidně 160 – jenže bych byl rád, že dojedu domu (proto ten tepák)

        0 0
        • vasek80  

          Kolik ti je, nebo spíše jakou máš TF max?

          0 0
          • mi-psi  

            je mi 21, jakou mám max tf netušim, ale když si vezmu, jak sem jezdil doteď, tak bych řek, že průměr sem měl i hrubě přes 160.. Třeba dnes sem vyjížděl kopec cca 2km dlouhej a docela prudkej. Normálně bych to nechal tak na 1–3, ale teď kvůli tomu tepáku sem dal 1–1 a měl sem 179 a furt sem se snažil šetřit.

            Abych řek pravdu netušim, kolik mám jezdit, pouze to zkouším s tím, jak jsem potom, po dejme tomu 3 hodinách, unavenej. Když jedu lážo plážo po rovný silnici tak mám cca 130tepů. Když zastavim v kopci, tak ze 160 to spadne pod 120 za cca 30sekund

            0 0
            • pepan_kladno  

              Existuje navod ktery rika ze maxialni tepova frekvence = 220 – vek tekze u Tebe 199. Co se tyce me, tak to plus minus plati… Je mi 25 a jednou jsem tepal nejakejch 196, jinak nekolikrat max 194. Vzdycky to bylo v nejakym silenym spurtu.

              0 0
        • Ostrawak  

          Není průměr 147 zbytečně moc na ZDV?

          0 0
          • nox159  

            a kolik je optimalni? ;-)

            0 0
          • vasek80  

            Také mi to přišlo dost, proto by mne zajímala jeho max. Pokud má max 205 proč ne, pokud má 170…

            0 0
            • nox159  

              maximalka ti ale nerekne kde mas AP :)

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Spíš šlo o ten rozsah, že člověk s vysokou maximálkou je teoreticky vysokotepec a teoreticky má i vysoko položené prahy.

                Ale znám kluka, co má max 230 a prahy jako normální člověk…

                0 0
                • nox159  

                  dotaz na tebe ciste teoreticky AP mam 159 jak vysoko bys jezdil ZDV ? berme idelani stav rovina konstantni rychlost, odpocaty…

                  0 0
                  • Prtko.cz  

                    :-)))

                    0 0
                  • Biker jak Pes  

                    No, vzhledem k tomu, že potřebuješ, aby prahy rostly směrem nahoru, tak by bylo ideální jezdit kousek pod prahem, aby měl ten trénink tu správnou efektivitu. U AP 159 by asi bylo nejlepší kolem 150, ale jet takový průměr 4–5 hod je docela obtížné, pokud nejsi fakt pan cyklista. Sám mám AP docela vysoko a vím, jaká to je práce, abych měl aspoň 145 průměr. :-) Takže bych jezdil asi klasické ZDV a občas to doplnil 10–20 min (podle toho, jak vydržíš) svižným tempem na AP nebo lehce nad).

                    Někdy není ani špatné udělat si úplný základ, tedy nějakou dobu jezdit na hodně nízkých tepech (do 130?). Tohle bych ale řešil úplně na začátku roku (prosinec/leden).

                    0 0
                • vasek80  

                  A takováto fyziologická vlastnost je obrovské genetické +, nebo je to víceméně jedno.

                  Osobně mi přišlo depresivní když jsem jezdil s kamarádem na stejných tepech a on na maximálku natepe o 20 víc, tak jsem si říkal, že mi bylo do vínku méně dáno. Ondřej Vojtěchovský, jak jsem četl, psal, že je to jedno, jen je to depresivní.

                  Je fakt, že to není přeci jen o srdci. Stejně jako výkonej a vysokootáčkovej motor, může být poraženej slabším nafťákem s větší nádrží. Srdce a prahy jsou přeci jen jedna z vlastností která určuje jak bohatou genetickou výbavu jedinec má.

                  0 0
          • Biker jak Pes  

            Těžko říct, já jsem zvyklý do 140 průměr maximálně, ale i to mi přijde rychlé, normálně průměrně do 135 tepů mi přijde jako ideál.

            Ale Jobánek jezdí ZDV na 150 tepech třeba. :-D

            0 0
            • Ostrawak  

              ZDV na 150 tepech? To je pěkné…to budu muset ještě hoooodně času strávit šlapáním na kole :)

              0 0
    • vasek80  

      Dnes jsem si naplánoval první 100. Pocitově trénuju jen srdce a zejména pozadí, nohy jsou zatím úplně v pohodě. Ujel jsem to za 5 hodin a 4 minuty, průměrem 19.7 km/h, převýšení 1604 metrů, průměrné tepy 139, maximální tep 154, pod 135tepů jsem jel 100 minut, mezi 135 a 150 jsem jel 197 minut, a nad 150 jsem byl 9 minut. Zatim pro priste zustanu u 4 hodin, porad boli pozadi.

      0 0
      • JakeF  

        To jezdíš na slickách (tuším jsem někde viděl fotku, ale nevím, jestli byla tvoje)? Pokud jo, tak bych se objemů držel na tvým místě asi letos fakt dost, protože mi přijde, že tam jsou ještě velký rezervy.

        0 0
        • vasek80  

          jj na slickách. No mám zatím najeto 600 km. Minimálně do června objemy držet budu.

          0 0
    • celevra  

      využuju toto vlákno ohledně tepový frekvence. Mám problem se dostat při treninku v pruměru nad 135, a to cca před ani ne měsícem průměry tak 140–144, ted to za poslední dobu brutálně kleslo, tak se ptám, jestli je to dobře, nebo dělám něco zle, od 1.3. mám v nohách 1312km. Děkuji :)

      0 0
      • JakeF  

        To by nemělo bejt špatně, pokud ti současně nespadla průměrná rychlost… Když jsem loni jezdil v zimě venku, tak jsem taky měl výrazně vyšší průměry, než když se oteplilo. Druhá věc může bejt lepší forma, že na stejnej výkon stačí nižší tepy a při vyšším výkonu už jsou nohy cítit, i když je to pořád třeba pod AP.

        0 0
        • celevra  

          http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/mytreneek/… řekl bych, že jezdim rychlejc na nižších tepech, ale nejsem schopen se dostat vejš, pak začínám cejtit haksny..

          0 0
          • nox159  

            to sem nedavej, tohle me vzdycky dojebe jak vidim takove vysoke cisla :D

            0 0
          • Rychlej turista  

            votomtoje :-)

            0 0
            • celevra  

              jestli to dobře chápu: najíždět dokud tepy nepadnou, pak začít dávat silový useky s kadencí kolem 60ti a takto zas nákej čas a pak začít dávat rychlostní useky? jinak uplně nechápu to, že pak až začnou bolet nohy, tak bych zvolnil.. třeba když sem třetí den na kole za sebou a už bolej nohy, tak dát 4tej den volno a pak zas začít na novo nebo dát třeba týden mírnější aktivitu?

              0 0
              • Rychlej turista  

                Ne až začnou bolet nohy, to by ses nikam nedostal. Ty nohy tě začnou bolet z toho, že si více nakládáš. Co bolí, to sílí. Takže nějakou dobu si nakládat a pak pár dní zvolnit a vorazit. To jsou ty tady furt dokola omílané tréninkové cykly a motivy. Staří zkušení kusové to jezdí podle pocitu, ti ostatní mají trenéra, který jim cyklistický život organizuje.

                0 0
                • JakeF  

                  Já chci taky trenéra… Alespoň bych měl motivaci a přítelkyně by mě nemohla odrazovat, prostě to je v plánu, tak musím :).

                  0 0
                  • nox159  

                    jedes na valcich a holka se pred tebou zacne svlikat…

                    co udelas? nebudes si ji vsimat a pojedes dal tu nudnou ZDV, nebo presednes na jiny stroj a jdes na intervaly ? ;-) ja mam uplne jasno a nejaky plan je mi v tu chvili ukradeny :D

                    0 0
                    • celevra  

                      už chápu, proč pořád drtíš ty válce… :DD

                      0 0
                      • nox159  

                        vsechno spatne je k necemu dobre :D

                        ( jinak kdyz prijdu z prace po pate tak uz toho venku moc nenajezdim…)

                        0 0
                    • JakeF  

                      O tohle nejde, to se stíhá obojí. Spíš o to vykopat se na ten trénink a nesedět s ní doma.

                      0 0
                      • nox159  

                        vsak to s tim souvisi… se vzbudis rano v 9–10h a co jet na trenink nebo se dal valet v posteli, dal se valis to je jasne, pak se nazeres lehnes do postele a uz se ti ven nechce :D vecer je akce to chlastas do rana a cely vikend zabity :D

                        0 0
                        • celevra  

                          nj, otázka priorit.. :)

                          0 0
                          • nox159  

                            pokud se realne zamyslim tak zivit se tim jiste nebudu moct s tim jak jezdim, na zavodech se nejaka ta bedna zajet mozna da ale otazkou je jestli to za to stoji…

                            0 0
                            • vasek80  

                              No když já vidím ten tréningovej plán na březen nahoře, tak nestojí :-)

                              0 0
                            • celevra  

                              mně tam de hlavně o zábavu, chut zajíždět tak, aby mě to uspokojilo a nákej cíl člověk mít musí, těžko bych vydržel šlapat 4–5 hodin v kuse, kdybych se nechtěl někam posunout, při vejšce se to skloubit dá, ale na ukor přítelkyně a volnýho času, defacto mám jen školu a kolo a pořád sem utahanej.. :D

                              0 0
                              • Ostrawak  

                                S tím cílem souhlasím, ale je dost těžké skloubit rodinu, práci a další věci do hromady s časem potřebným pro kolo. U mně třeba nehrozí, že bych mohl na kolo každý den na 4–5 hodin.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  pracujícího člověka s rodinou takového neznám žádného. Dokonce těch co zvládnou každý den jen 2 hodiny je jen minimum

                                  0 0
                                  • vasek80  

                                    Co je pro mne nyní lepší. 3 dny po sobě se dostat na kolo na 2 hodiny a pak den volna, nebo jeden den max 2 hodiny a další den 4 a pak dva volné dny.

                                    Já funguju ve 4 denním pracovním cyklu a právě bych si mohl na kolo urvat 3 dny kratší a nebo jeden krátkej a jeden dlouhej na úkor dalšího volného navíc.

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      lepší je třikrát po dvou hodinách s tím, že pokud to chceš někam posunovat tak se po najetí základu přesuň na: první den vytrvalost, druhý den krátký intervaly intenzivně 3minutovky 4 opakování a třetí den delší intervaly -oblíbené 20minutovky tři opakování. Ideální by to bylo jinak, ale když máš jen tři dny nedá se nic dělat.

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Blacky, nechceš mi udělat plán, abych letos konečně porazil Blackyho? :)

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          to, že vím zhruba jak na to, neznamená, že to dělám.

                                          Dneska pojedu ven letos po páté. Celou zimu na běžkách jsem si jezdil co mě bavilo :)

                                          stejně to chce měřič výkonu, aby mělo smysl se týrat a omezovat plánem. S tepákem je to jen takový hodně hobby, navíc nutnost chodit na testy 3× ročně cca. Buď na pocit, nebo watty…

                                          0 0
                                          • JakeF  

                                            Tak to tě letos už určitě předjedu, já pojedu zítra ven po 7mý letos :D.

                                            Na testy chodím akorát na jaře, když jde o objemy, zbytek jezdím na pocit s tepákem spíš pro kontrolu.

                                            0 0
                                      • vasek80  

                                        A myslíš už ty intervaly zařadit hned, nebo ještě nějakou dobu jen vytrvalost. Přeci jen jsem na tom s tepema dost špatně a každej kopeček letím ke 150 i klidnějším tempem.

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          nejdřív jezdi jen volně tak měsíc, at si tělo zvykne. pokud to nebude bavit zkus si měnit kadence od 60 do 110. Když už se budeš cítit dobře, začni delší intervaly a postupně zkracuj a přidávej intenzitu

                                          0 0
                                          • vasek80  

                                            Díky, určitě minimálně ten měsíc chci, spíše dva (nebo 2000km v ZDV). Čas mám, první akcičku bych chtěl odjet až po polovině června.

                                            0 0
                                  • nox159  

                                    a maji sanci ti co najizdeji 2h denne dat ty co najizdeji 5h denne? :)

                                    0 0
                                    • jonti  

                                      maji, podivej se na moje vysledky :)

                                      i kdyz si obcas dam 3–5h vytrvalost, vetsinou po praci jezdim jen dve az tri hodiny.

                                      Pokud nemiris na maximalni vykon na dlouhych maratonech, ale spis na kratsi trate do 70km, tak to ani moc nevadi.

                                      0 0
                                    • Lada,s  

                                      No záleží na jakým závodě. Pokud to bude XC zabijárna dejme tomu do jedné hodiny, tak na to jakžtakž natrénuješ i krátkýma tréninkama, protože potřebuješ hlavně intenzitu a silu. Hodinu vydržíš ale pak ti dojde.

                                      Pokud to ale bude 4 hodinový maraton, tak tam už prostě potřebuješ i tu vytrvalost, kterou právě natrénuješ těma 5–6 hodinovýma tréninkama na jaře :-) Bez ní to nějak objedeš výletně tak jako spousta dalších hobíků, ale na závodění to bez nebude.

                                      0 0
                                      • nox159  

                                        to byla spis takova recnicka otazka…

                                        jak se tu divam kazdy najizdi uplne mordy proti me a pritom zas tak blbe nezajizdim ( na to kolik tomu davam)…

                                        0 0
                                        • Lada,s  

                                          Asi seš talent od přirození :-D

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            jasne, na přirozeni to ja mam talent :D

                                            0 0
                                          • Tomahomo  

                                            Tak to každopádně! A počkej až si definitivně ujasní jestli je holka nebo kluk! :o)))

                                            0 0
                                        • McBlacky  

                                          no ono totiž najednou narazíš na hranici ze které se zlepšit je ukrutně těžký. Ze začátku to jde nahoru rychle, proto máš teď ten pocit. Zkus si nějaký KPŽ kde jede kolem 1000 lidí a uvidíš, že i na krátkým se jedou takový kule, že máš pocit, že couváš.

                                          ten kdo jezdí dobře dvě hodiny může zajet toho co jezdí lbě 5 hodin bez problémů na většině 50tek. Na 100kách to jsou výjimky potvrzující pravidlo.

                                          0 0
                                          • nox159  

                                            sem rad ze jsem zatim na tu hranici asi nenarazil… :)

                                            co jsem jezdi podle sebe 4 roky tak sem se kazdy rok zlepsil o trochu, pak jsem zkusil trenink s p. vojtechovskym a zlepseni monohonasobne vetsi… pokud bych se tedka zlepsil stejne jak v predeslem roce na kratke trase galaxy serie muzu zajet bednu…

                                            jen me to tak zajimalo, ja jsem stejne vetsi kecalista nez zavodnik… :)

                                            jinak co jsem slysel tak KPZ je pro silnicare… bavil jsem se na jednom mistnim hnojaku co se jel vice v terenu s jednim borcem a řikal ze oproti tomu co se tady jelo je KPZ jen asfalt a to ten zavod nebyl extra v terenu… ale lidi padali jak hrusky

                                            0 0
                                            • vasek80  

                                              Jakej je ten tvůj tréning po kterém ses tak zlepšil v kostce, netahám z tebe tvůj tajný recept, ale třeba jen naznač jak jezdíš. Ono pro mne byl už dost zvláštní tvůj koment o tom, jaký rozdíl v tvém případě je mezi odježděnýma a odtrénovanýma km.

                                              Já měl stále za to, že je hlavní jezdit a jezdit a to jak nejčastěji to jde, ale zase sledovat příznaky přetrénování a regenerovat.

                                              0 0
                                              • Lada,s  

                                                Ano, jezdit, jezdit a jezdit. Ale pak právě narazíš na tu hranici jak psal Blacky. Přes tu aby ses dostal tak už je potřeba zavést to toho „ježdění“ nějaký systém, abys z té vynaložené energie dostal co největší zlepšení. Ale to se bavíme hlavně závodění. Na nějakou „turistiku“ bych to neřešil :-)

                                                0 0
                                                • vasek80  

                                                  Tak ono je to nakonec asi jako u všech sportů. Na nějakou místní kvalitní úroveň se dostane každej jouda když tomu něco věnuje, dál (řekněme krajskou) už to chce tomu věnovat podstatně víc času a úsilí a zapojit i mozek a cílený tréning, na takovou republikovou to už chce tím sportem žít a podřídit mu vše a nakonec úroveň překračující hranice a být mezi nejlepšíma na světě už je nutné mimo všeho mít i genetické dispozice a podmínky, které má jen pár vyvolených.

                                                  No napsal jsem to tak jako obrazně. V tom mém obrazném, já se chci dostat na kvalitní místní úroveň a možná nakouknout za hranice okresu :-)

                                                  0 0
                                            • McBlacky  

                                              jel jsem pár Galaxy -co si vzpomínám tak určitě Soběslav, Kácov, Vysočina (v různých letech a bednu jsem dal vždycky) a kromě vysočiny to je plně srovnatelný s KPŽ, ono nejsou Valtice jako Brdy atd.

                                              Bedna na Galaxy je od bedny na KPŽ vzdálená výkonostně několik Galaxií :)

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                mi pro muj dobry pocit staci benda na galaxy… na bednu na KPZ nemam to vim ale vubec mi to nevadi…

                                                človek si musi davat menši cile :)

                                                0 0
                                            • bosmilan  

                                              A přitom i taková Petyša je závod co se náročností týká jako KPŽ,takže pro silničáře :-) Jediný rozdíl je v mnohem menším počtu lidí.

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                to tady ale vetsina zavodu… a kdyz se da zajet dobre tak to ze tam neni teren se da prekousnout…

                                                do terenu se jezdi na vyjizdky :)

                                                0 0
                                                • bosmilan  

                                                  jelikož já na bednu tak lehce nedosáhnu(teda vůbec),tak to nedokážu překousnout :D

                                                  0 0
                                            • celevra  

                                              ta bedna na krátký je v celku realnej cíl, sám sem loni poslední dva závody byl 4tej a 5tej tušim a to sem netrenoval, jen se vozil… letos hecnu dlouhý tratě na galaxy a uvidim, když se budu trápit, tak ti budu zatápět na krátkejch… :DD

                                              0 0
          • Prtko.cz  

            laktátová bariera?

            0 0
          • vasek80  

            Koukám na ten tvůj deník a teda březen je nášup. K tomu se já časově ani mentálně nedostanu. Jinak opravdu jsou vidět ty tepy níž oproti únoru.

            0 0
      • Ostrawak  

        A klesla ti průměrná TF při stejném výkonu nebo cítíš úbytek síly?

        0 0
    • Bjerndi  

      zdarec,

      jsem na tom podobne jak Vašek, jen trochu starší a sezónu mám za seou na kole jednu :) Dočetl jsem se tu spoustu užitečných věcí, takže díky.

      Vlastně moje ambice jsou trošku jiné. Spíš triatlony, outdoor závody na více dní a sem tam i něco na kole. vVhledem k tomu, že trénink běhu je ze zdravotních důvodů až posledním v řadě, tak jsem se rozhodnul toho najezdit víc na kole.

      Nemyslím na bednu a podobně, ale zas je blbý se u toho trápit a když je člověk zvyklej hejbat se, tak i soutěživost nezůstává stranou a je hezký si zabojovat i mimo bednu.

      Mám v plánu najet oproti loňsku (cca 2300 km ) tak jednou tolik, ale mám ještě trochu dotaz k té tepovce. Když jezdím řekněme pocitově lehce mimo ideální zónu ( trochu nad )při objemovém, tréninku, jak se to podepíše na formě ?

      Prostě si neumím představit jezdit na biku kopce okolo Pryglu na nejnižší převody a i když jedu volně, tak se zadejchám, protože zas úplně nízký převody se mi točit nechce ( nízký z mého pohledu )

      P.S. Mám taky dvanáctky a kdyby se chtěl někdo přidat na ranní vyjížďky cca od 7 do desíti, nebudu proti. Kdo si nevšiml nápovědy, tak to platí pro Brno

      0 0
      • McBlacky  

        podepíše se to tak, že budeš relativně dobře zvládat kratší závody ve vyšším tempu a na delších dostaneš brzo hlaďák a druhé půle takových podniků budeš trpět a couvat zpět :)

        0 0
        • vasek80  

          Když tě tu vidím a když píšeš o těch kratších závodech, tak se zeptám.

          Teoreticky

          1. chci jezdit závody kolem 80–100 km dle převýšení 3–5 hod
          2. chci jezdit závody kolem 50 km dle převýšení 2–3 hod

          Kolik ideálně najíždět objemy na a) a kolik na b)?

          0 0
          • kupi  

            Mám stejné plány a jsem hodně zvědaví na odpověď :-D

            0 0
          • McBlacky  

            tohle bohužel není tak jednoduché a proto existují tréninkové plány.

            záleží co chcete na těch závodech jezdit. Jiný to bude na první stovku, desítku a bednu. Jaké závody jezdit -lokální, seriálové, pohár,

            A nejhorší je, že to je těžce individuální a ani 15tisíc nemusí stačit na někoho kdo má polovinu a dobré vlohy pro cyklistiku. Případně 15 tisíc blbě odjetých hravě porazí půlka dobře odtrénovaných.

            Další velmi podstatný faktor, zvlášť v bodě 1. je kolik plných sezon má jezdec za sebou (dle hesla- sice je starej, ale dělá to už dlouho).

            a dalo by se pokračovat.

            každopádně světový rekord nájezdu za rok je na hodnotě 120 805km. Pro Tour jezdci jen závodí 10–15tisíc /rok. To je pro přehled, že prostor je.

            takže pokud se někdo ptá kolik má najet, znamená to, že najíždí málo :)

            0 0
        • Bjerndi  

          no na kole by mi to stačilo :) a pokud budu " závodit " na kole, tak nanejvýš tenhle typ závodu.

          Já si prostě neumím představit, se držet tak strašně z5. Nemusím to honit o to mi opravdu nejde, ani stejne na to nemám, ale trochu mě teda tenhle rozpor jak pokračovat štve.

          No a na hlaďák nefungují tatranky a sladký ? Třeba teď ve Finsku na běžkách s 25 kg zátěží za sebou mi to fungovalo perfektně, dokud byly tyčinky, tak 7–8 hodin nebyl takovej problém i když samozřejmě to tempo je úplně někde jinde.

          A taky mi přide, že prostě kopce budum uset jezdit úplně šnečí rychlostí, samo o sobě stačí, že to je na biku s tlustejma pneu :D

          Taky mě trochu zarazilo, že pod 2 hoďky to nemá smysl. Nevím, ale dokud jsem třeba hrával fotbal, tak fyzička se nabírala i v těchto intervalech a spíš šlo o počet tréninků

          0 0
          • McBlacky  

            ono až budeš mít fyzičku, tak naopak budeš mít problém nejet nízké tepy a průměr 120–130 už bude znamenat hodně svižnou vyjíždku (bez velkých kopců). Někde ale začít musíš že.

            co se týče fotbalu, to nelze srovnávat. To jsou krátké úseky s možností odpočinku mezi, navíc to je jen 90 minut, což jsou nejkratší 50ky když se valí průměr hrubě přes 30.

            Běžky se zátěží, ale i jakýkoli jiný výkon, kde jde o to podávat ho hodiny a není důležitá intenzita je něco jiného. Tam je v podstatě jedno co jíš, i na houskách se sýrem bys to dal. Jde o to dodávat palivo.

            0 0
            • Bjerndi  

              to co píšeš dává hlavu i patu. No dneska po třetím dnu po padesáti km cítím teď v práci trošku stehýnka :)

              Při jízdě se teď teda spíš šetřím a únava nebyla.

              0 0
      • jonti  

        To co píše Blacky je spíš až důsledek. Když vyšší tempo 4 hodiny, tak dalších několik dní budeš unavený a nebudeš jezdit nic, nebo se jen tak vozit. A v součtu toho ježdění bude výrazně míň. Cílem tréninku není se zničit.

        Když to bude 20 tepů přes ZDV na 3 minut 5× za 4 hodiny tréningu, tak se nic neděje. Problém třeba je když jedeš s někým výrazně lepším, celou dobu jedeš na horní hranici ZDV a kopce výrazně přes.

        0 0
    • kupi  

      Ahoj, měl bych ještě jeden dotaz. Před dvaceti dny jsem jel stejnou trasu jako dnes a měl jsem AVG 24,5km/hod a AVGtep 156. Dneska jsem měl AVG 26km/hod a AVGtep 145(cca75% z max.). Takže je vidět snad nějaké zlepšení. Ale chtěl jsem se zeptat, jestli mám snižovat ještě tepy, nebo akorát jezdit okolo těch 145 ale jezdit rychleji?

      Díky

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Po dvaceti dnech zlepšení o 10 tepů mi přijde lehce šílené, spíš bych se podíval, co jsi dělal před vyjížďkou tehdy a teďka. Nebyl jsi náhodou tehda odpočatý nebo dneska unavený?

        0 0
        • Tomahomo  

          Kdyby o deset… dalších ±6 dělá rychlost. Můj, nijak blíž nezkoumaný, odhad je cca 1km/hod = 4 tepy.

          Dost podstatnou roli může hrát vítr, oblečení, únava, kolo, atd. atp.

          0 0
        • kupi  

          Dnes bylo asi o 10 stupňů víc, takže méně oblečení a asi jsem byl i víc odpočatý. Minulý rok jsem se snažil jezdit na maximum, takže úplně špatně :-D A tělo si asi teď lépe zvyká. Až na oblečení, teplotu a asi stupeň odpočinutí bylo všechno stejné.

          edit.: Dnes jsem byl odpočatý víc

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Právě, když jsi fakt odpočatý, tak tepy lítají mnohem víc než normálně. Jak píše Tomahomo, faktorů, které ovlivňují TF je fakt hodně než aby se to dalo tak srovnávat, navíc ze dvou vyjížděk 20 dnů od sebe.

            0 0
            • Lada,s  

              Přesně tak, je potřeba to sledovat dlouhodobě

              0 0
            • kupi  

              Dnes jsem byl odpočatý určitě. Ale to je jedno. Od toho začátku března(to jsem začal jezdit víc než předtím)jdou tepy dolů a avg trošku nahoru. Ale chtěl jsem spíš poradit v tom, že když jsem se teď snažil jezdit do těch 75%, tak jestli mám jezdit ještě níž a nebo jen najíždět kilometry v téhle intenzitě a časem budu třeba rychlejší. Vím, že tahle je těžké radit a hlavně hodně nepřesné, ale přeci jen bych to rád věděl :-D

              0 0
              • Rychlej turista  

                Už tam per velkou! Škoda toho nevyužít, když je na ni tělo konečně připraveno :-)

                0 0
                • kupi  

                  Už v tom mám bordel. Když tam naperu velkou, tak už nebudu jezdit asi moc v ZDV. A nebo mám jezdit ZDV, ale spíš silově. A nebo jezdit ZDV a krátké brdky prostě vylétnout na velkou? A nebo něco úplně jiného? :-D

                  0 0
                  • Lada,s  

                    Jezdi ZDV a do brdků per velkou :-) Ale musí to být opravdu „brdky“, dejme tomu tak 50–150 metrů délky tak abys byl schopný je přejet bez výrazné ztráty rychlosti

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Když se po zimě začíná, tak se má jezdit ZDV právě proto, aby se tělo připravilo na větší zátěž a tuto dokázalo bez potíží strávit. Konec tohoto období se ohlásí právě tím poklesem TF. Takže už jsi připraven na větší zátěž – krátké intenzívní intervaly, rychlostní vytrvalost, silovou vytrvalost, jízdu v kopcích, spurty, kaše… Tyto tréninky díky své intenzitě bývají kratší a jejich nedílnou součástí je i správná regenerace po nich. Vždy by měly končit závěrečným lehkým protáčením nohou. Někdy si po takovém tréninku druhý den dáš jen gaučink, jindy protáčíš nohy na dvoustovce v ZDV. Nesprávné a příliš časté používání tohoto intenzívního speciálního tréninku může vést k přetrénování.

                    0 0
                    • kupi  

                      Díky za vysvětlení :-) Začnu to tréninků vkládat ty intervaly

                      0 0
                    • nox159  

                      mi prijde 20dni v ZDV desne malo, ja mam tedka predepsane zatim 6 tydnu…

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Předpokládám, že nejezdí jen posledních 20 dní, to by bylo fakt málo.

                        0 0
                      • kupi  

                        Taky se mi to zdá celkem málo. Minulý rok jsem toho moc nenajezdil. Letos plánuji najet víc a příští rok bych si zašel na testy. Btw. trénink máš od p. Vojtěchovského?

                        0 0
                      • kupi  

                        Taky se mi to zdá celkem málo. Minulý rok jsem toho moc nenajezdil. Letos plánuji najet víc a příští rok bych si zašel na testy. Btw. trénink máš od p. Vojtěchovského?

                        0 0
                      • kupi  

                        Taky se mi to zdá celkem málo. Minulý rok jsem toho moc nenajezdil. Letos plánuji najet víc a příští rok bych si zašel na testy. Btw. trénink máš od p. Vojtěchovského?

                        0 0
                      • kupi  

                        Taky se mi to zdá celkem málo. Minulý rok jsem toho moc nenajezdil. Letos plánuji najet víc a příští rok bych si zašel na testy. Btw. trénink máš od p. Vojtěchovského?

                        0 0
                      • kupi  

                        Taky se mi to zdá celkem málo. Minulý rok jsem toho moc nenajezdil. Letos plánuji najet víc a příští rok bych si zašel na testy. Btw. trénink máš od p. Vojtěchovského?

                        0 0
                • celevra  

                  dotaz ohledně regenaračního týdnu, řekněme, že mám týdenní nájezdy: 1. týden: 580km, 2.týden 580km, 3.týden 630km, ve třetim týdnu už sem pral velkou… :D ke konci nohy už dost bolely, ale výkon šel nahoru.. mám si dát ted týden odpočinkově zaměřenej, at tělo vstřebává a od víkendu zas do toho šlápnout?

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Těžko takhle na dálku radit, ale ten nájezd je slušný a pokud sis třetí týden už nakládal a cítíš, jak ti nohy rostou, tak odpočinkem rozhodně nic nezkazíš. Ne ležet, ale silně omezit intenzitu a zase pár dní znuděně točit klikama :-)

                    0 0
                    • celevra  

                      to znuděný točení klikama časově jak za jeden trenink? jinak s těma brdkama, je na škodu, když je proložim delšíma stoupáníma, tak 500metru na silovou vytrvalost? mám dávat teda už i náký spurty nebo ještě ne? tepy se mi už dost ustálily, za výjezd mi v pruměru těžko přelejzaj 135 tepu..

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        To už se fakt takhle na dálku radit nedá. Zřejmě nemáš problém si řádně nakládat, tak si ohlídej hlavně ten odpočinek. Nejlepší je, když v tuto dobu zrovna prší :-)

                        V tréninku tě nejsnáze posune dál, když se spolčíš s nějakou místní grupou silničářů. Pak nebudeš muset řešit co a jak trénovat, ale přijde to tak nějak samo :-)

                        Příklad rychlostní vytrvalosti:

                        0 0
                        • McBlacky  

                          silničárský grupy jsou takovej oldschool styl tréninku -co tě nezabije to tě posílí. Pokud se chce rychle zlepšovat a nedělat chyby (a je líný si info najít na netu) je lepší si zaplatit trenéra.

                          světová špička trénuje solo nebo se sparingy, kteří jedou co právě je třeba. Jen pokud jedou teamy ZDV jedou spolu.

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            To je sice pravda, ale s tou grupou je to zábava a jde to tak nějak samo, aniž bys měl pocit, že ti někdo organizuje život. A pro potřeby nadupaného hobíka zcela dostačující :-)

                            0 0
                            • McBlacky  

                              ale musíš naskočit už s nějakou formou, jinak budeš co švih umírat a bude se ti zdát o tom jak odpadáš z háku na rovině :)

                              0 0
                            • Lada,s  

                              Intenzivnější tréninky nebo během sezony se taky rád svezu s více lidma v grupě, přecejen se člověk trochu vyhecuje než když jede sám. Ale ZDV na jaře najíždím až na vyjímky sám. Jsem takový vlk samotář a vyhovuje mě to, jedu si co potřebuju. Ale je fakt že 5 hodinové švihy jsou někdy nuda v jednom :-D

                              0 0
                        • nox159  

                          V tréninku tě nejsnáze posune dál, když se spolčíš s nějakou místní grupou silničářů. Pak nebudeš muset řešit co a jak trénovat, ale přijde to tak nějak samo :-) – s tim bych striktne nesouhlasil… co jsou tu silnicari tak nezdi nejak divne na treninku zenou jak prasata a kdyz je potkas na zavode tak jedou jak priposrani… nerozumim tomu, proste jedu si svoje pomale tempo na silnici po silnici a to to tvou co to da a na zavode uplne tuzi :D

                          samozrejme nerikam ze vsichni je tady par fakt borcu ale ty bych spocital na prstech…

                          0 0
      • vasek80  

        Kolik jsi toho za těch 20 dní najel? Založil jsem to a začal jezdit také před cca 20 dny. K dnešku mám 700km. Ale nějakou radikální změnu nepociťuju.

        Jinak mohlo to být i víc, ale nedovolil to zadek a poslední 4 dna pobolívá koleno. No, sedlo jsem už nahodil z fulla Vigo a koleno v úterý bude už OK, tak to začne odsejpat. Počítám, že za duben snadno překročím 1000km/měsíc. Na konci dubna už bych tedy po více jak 2000 km snad nějaké zlepšení mohl pozorovat. Zatím jezdím poctivě a přez 150 nechodím skoro vůbec.

        0 0
        • kupi  

          Tak to jsme na tom téměř stejně, za těch 20 dní mám 750km. Já rozdíl trochu cítím. Ale myslím, že to bude tím, že jsem celý minulý rok jezdil na maximum a tělo si teď na tu nižší zátěž zvyká lépe.

          0 0
        • Tomahomo  

          Kilometry sem, kilometry tam… Sleduj a počítej čas. Km jsou vedlejší, „nepodstatný“, produkt. Za hodinu můžeš ujet 35km stejně jako 10, v závislosti na kole, terénu, sklonu.

          0 0
    • Smazaný účet  

      333 stribrnych strikacek!

      0 0
    • Mark-H14  

      Tak jsem to tady celé přelouskal. Koupil jsem si tepák. Dnes jsem s nim byl poprvé (druhá vyjížďka) a zjistil jsem, že jsem v prdeli a nebo na cestě do kremace.

      0 0
      • Bjerndi  

        já se pořád nemůžu rozhoupat. Mám trochu obavy, že s tepákem budu víc sledovat hodinky než směr a budu řešit kraviny :)

        Na druhou stranu třeba ty základní sigmy jsou za pár kaček a člověka láká vedět, jak moc je v háji :D

        0 0
        • blisterexist  

          taky jsem měl jednu dobu tepákové šílenství, a teď se těch harapáku zbavuju, nechcete někdo komp+ tepák ciclosport CM 4.2HR??:-D

          0 0
        • Slavoš  

          Jdi do tepáku,stačí základ,ten ti řekne kdy jsi " umřel ".

          :-)

          0 0
        • Mark-H14  

          Já to sledoval jen tak letmo a dost mě to děsilo. Ještě před pár týdny jsme neměl tušení, že se jezdí podle nějakých tepů – jsme fakt 40ti letý laik.

          V každém kopci minimálně 166 – 169. Max 183. Průměr 144. 66km s průměrem 19km/hod. Terén byl tak nahoru dolů pár výživných 2,5 km kopečků.

          Bohužel to bylo bez spd na novém kole. (čekám na pedály). Do teďka jsme jezdil na starém oceláku celopevňáku na slikách. No a když jsem se v kopci postavil, tak se mi i zamčená Reba zdála, že pruží až moc.

          Zatím to beru s rezervou, až budu mít najetých první 1000km, tak uvidím.

          0 0
          • Bjerndi  

            no tak já taky jezdím bez spd. právě uvažuju o jejich koupi. Každej to chválí, jsem opravdu napnutej jak kšandy, jestli uvidím to lehčí a rychlejší šlapání.

            Vidím to tak, že si dám nášlapy jen na jednu stranu a nakonec asi půjdu do treter i když jsem spíš byl nakloněnej těm turistickým

            0 0
            • Bjerndi  

              co to jako je ? deset kopií…prosím o smazání

              0 0
            • Biker jak Pes  

              Nášlapy na jednu stranu? To je to stejné jako si uřiznout půlku řídítek.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Ty zlobíš, ve čtvrtek jsem jejich 286 g objednal :-)

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Jo tak, pochopil jsem, že si dá vpravo nášlapy a vlevo normální pedál a bude porovnávat, co je lepší. :-D

                  0 0
              • Bjerndi  

                tak jsem dal i na Tebe a koupil si na obe strany. Bylo to u Velo Hanak a uz u Armady spasy jsem se musel chytat stojiciho auta :D:D Taky me trochu zarazi, ze za par kilometru me bolelal trochu stehna, asi holt uplne jinej pohyb slapani

                0 0
            • Mark-H14  

              U mě je to s těmi nášlapy trochu jinak. Na starém kole mám ještě klipsny a na nové jsem vybral i přes všechna doporučení, která říkala kup Shimano XT, Loock Quartz, jelikož trochu gramařím a ty prostě příjdou dnes nebo zítra. Když budou stát za ho…, tak je vyměním, není to zase taková investice. Jízda bez nášlapů a třeba i bez klipsen byla pro mě utrpením.

              0 0
              • jonti  

                looky jsou taky v pohode, ale musis si dat tu praci je nastavit.

                0 0
                • Mark-H14  

                  No právě!!! Včera jsem se namontoval a na tretry dal pod kufr 1mm podložku dle návodu ke konkrétní tretře. Zkoušel jsem to jen na cestě před domem a levá noha se mi zdála více špičkou dovnitř/patou ven, ale mohl to být jen můj subjektivní pocit z 10minutového zkoušení a z přechodu z klipsen. Jinak vycvakávání a nacvakávání docela OK. Jen možná zase ta levá šla hůře, ale mohlo to být mou nešikovností.

                  Vozíte někdo rozdílné tloušťky podložek na levé a pravé tretře? Dá se něják hýbat s osou?

                  0 0
          • Bjerndi  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
          • Bjerndi  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
          • Bjerndi  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
          • Lada,s  

            V každém kopci minimálně 166 – 169. Max 183. Průměr 144

            Řekl bych naprosto normální hodnoty, nic mimořádného z čeho bys měl být na cestě do krmace :-)

            0 0
            • Mark-H14  

              No jo, ale musel jsem se dost kontrolovat. Pokud bych do těch kopců jel tak jak jsem byl zvyklý, tak by byl asi celý nad 180. V každém kopci jsem se prostě doslova zaseknul a jel docela pomalu. Zatím v tom plavu a nevím co je pro mne dobré a co ne. I ve svých 40 letech bych se chtěl, objednat na zátežový test, ale asi až za měsíc, ať se mi sestřičky moc nesmějí.

              U sebe vidím jedno pozitivum: manželka konečně nebude remcat, že jí honím, protože teď podle tepáku budu jezdit asi stejně jako ona.

              0 0
              • vasek80  

                Včera s mladou 40 km průměrem 17 km/h. Bylo mi to jedno, ani tepák jsem si nebral a bylo mi to putna. Jen jsem si tak točil nohama a kochal se. Loni bych už byl nervozní po půl hodině.

                0 0
          • vasek80  

            Já na tom byl loni hůře. Nasadil jsem tepák, vyrazil s kamarádem na běžnou vyjížďku po těch našich hvozdech a v kopcích chodil na 180 a 160 viděl jen vzácně. Max mám někde kolem 190.

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Maximálku musíš mít víc, není možné, aby ses v pohodě dostal tak vysoko a vydržel tam bez nějakého smysluplnějšího tréninku delší dobu.

              0 0
              • vasek80  

                Já svou maximálku přesně nevím.

                Loni jsem nikdy na kole když jsem jel na doraz v kopcích nenatepal víc jak 186. 186 jsem měl i maximálku na běžícím pásu. Považoval jsem to za svou maximálku. Protože jsem na to číslo v kopci vyletěl a i když jsem přidával, tak víc to nešlo i když jsem už měl mžitky před očima a kyslíkovej dluh div jsem nekolaboval.

                Pak jsem jel první 50 km závod s tepákem a okamžitě po startu v balíku jsem tepal i po rovině 186 ačkoli jsem šlapal jako teď v ZDV (dost bylo adrenalin) v prvním mírném kopci jsem letěl na 193. Čekal jsem po pohledu na tepák, že po 10 km padnu. Tak jsem ubral a propadl se doprostřed pole. Nějak jsem těch 30km odjel kolem 175 a v jednom dlouhém kopci po 40 km jsem bušil těch 186 asi 5 minut v kuse.

                0 0
    • vasek80  

      Dneska jsem to pos…l. Nějak už mi dochází nápady kam vyrážet a tak jsem si jako cíl naplánoval vojenský radar na jednom kopci cca 40km daleko. Jenže jsem neodhadnul trasu a hlavně se zamotal v kopcích a tak místo poklidného najíždění ZDV jsem se motal po 700–850m kopcích nahoru a dolů.

      Celkem 79 km průměrem 17,8 km/h , 4 hodiny 25minut v sedle.

      Nastoupáno 1338 m a sklesáno 1332m.

      A to nejhorší tepy av. 146, max 177 (to když už sem byl na jednom brdku naštvanej a vyšlápl jej vestoje). Jinak posledních 15km jsem chvátal domů a valil to pořád 150 – 155 i po rovině.

      Teď by mě zajímalo, jak moc je takovej jeden hříšnej tréning špatnej a co nadělá škody. Chci jezdit v ZDV dokud nezačnou klesat tepy a celkem jsem to dodržoval.

      Teď mám před sebou ještě dva dny tréningu. Mám dát oba lehčí kompenzační? Nohy po dnešku celkem cítím.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Jeden svižný trénink neznamená a nezničí vůbec nic. Kdyby jsi půl roku jezdil pořád ZDV, tak se zatavíš takovým způsobem, že si na to tělo zvykne a pak by ses horko těžko dostával na, dejme tomu, 160 tepů.

        Proč myslíš, že Kulhavý jiní bikeři jezdí v zimě cyklokros. Já osobně si dávám po sezóně volno a místo cyklistických závodů běhám klasické běžecké závody. Čas od času není vůbec špatné tělo pořádně rozhýbat, aby se vzpamatovalo a zjistilo, že existuje i něco jiného než nízké intenzity.

        Tyhle tréninky mají jediný efekt na opravdu dlouhé závody, ale to už se spíš dostáváme na úroveň víc než maratonců, časově to může vycházet na 6 hod a více? (teďka hádám). Znám jednoho borce, který tak trénuje, jenomže ten na to má čas a dává si 30 hodin týdně celoročně. Dle mě takový trénink opravdu nikam nevede…

        0 0
        • JakeF  

          S těma profi a zimou to nebude dobrej příklad, ty akorát přes zimu otočí další cyklus.

          Jinak souhlas, že jeden rychlejší trénink nemůže absolutně ničemu uškodit.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Abych řekl pravdu, tak jsem to trochu střelil od boku z toho, co vím. Každopádně znám i jiné lidi, kteří jezdí hodně slušnou úroveň a praktikují to tak, ale zase na druhou stranu i profíky, kteří v zimě prakticky nezávodí…

            0 0
      • Lada,s  

        Neřešil bych to a normálně objel ty dva dny co máš naplánované. Ale hlavně bych si nelámal hlavu s tak striktním dodržováním. Pokud pojedeš plácnu osm tréninků „poctivě“ a dva budeš chodit i rozumně nad AP tak se vůbec nic nestane, spíš naopak to taky prospěje.

        0 0
      • kupi  

        Ahoj, myslíš, že u Tebe ten avg tep 146 už není v ZDV? Já jsem na tom podobně jako Ty, ale snažím se jezdit právě okolo 75% z max (cca 145 tepů) Tady je o tom něco napsané: http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…view/247/96/

        Ale teď právě nevím, jestli mám jít s tepama ještě dolů, nebo najíždět v téhle intenzitě. Na testech jsem nebyl, takže asi těžko radit

        0 0
        • Tomahomo  

          On je o 14 let starší než ty, takže má TEORETICKY TFmax o 14 níž, a identicky i AP. Za další, to, že rozmezí ZDV je např. 120–145 neznamená, že budeš celý trénink pokaždé jezdit 144.

          0 0
        • vasek80  

          Těžko říci jestli je ten průměr nad AP nebo není. Každopádně to není nijak extra náročné udržet takovej tep 4 hodiny. Ale ZDV chci jezdit tak o 10 méně.

          0 0
          • McBlacky  

            no jak pro koho. Já mimo závod jet 4 hodiny 146 tak budu na konci dobře zrychtovanej :)

            0 0
            • vasek80  

              No jo, jenže pokud by jsme včera jeli spolu stejným tempem, tak ty budeš při mé průměrné rychlosti mít tep plácnu o 20 méně.

              0 0
              • JakeF  

                Spíš bych tipoval o 40 ;-).

                0 0
                • vasek80  

                  Nebo tak

                  0 0
                • McBlacky  

                  leda s motorkem v rámu :)

                  0 0
                  • JakeF  

                    Na průměr necelejch 18km/h na slickách? Na to bys podle mě těch 106 tepů dal v pohodě, když já jezdím podobný průměry na výletech s přítelkyní na 2.1" Schwalbe s nízkým tlakem a v závodě jsem tě zatím neporazil snad nikdy ;-).

                    0 0
                    • vasek80  

                      Teď nechci nikoho shazovat a ani sebe nijak vyzdvihovat a podceňovat tvoji přítelkyni, ale ten průměr byl na 80km trase, kdy 40 je lehce zvlněných a zbytek je několikrát přez kopce od 700 do 850 mnm s klesáním zpět do 400–500 mnm. Našlapáno nahoru skoro 1350m a to samé sklesáno, tedy celkové převýšení bez mála 2700m.

                      Mě by teda ta moje hnala, tak jestli teda jezdíš 106 průmery TP s přítelkyní na takových trasách a ona neremcá, tak kloubouk dolů před oběma.

                      0 0
                      • JakeF  

                        Letos jsme jeli akorát jednou, pro ní první letošní vyjížďka a přes 60km a přes 800m nastoupáno, průměry skoro přesně stejný, i když v posledním kopci už měla fakt dost. Ale jela to na cca 15kg crossu (nemám ještě dostavenej závoďák, pak bude jezdit na tom 11kg Amuletu). Těma kopcema asi myslíš Brdy podle bydliště, tak tam jezdíme taky. I těch 80 jsme v Brdech najeli. A nechci tě nějak podceňovat, ale přítelkyně léčí astma, najezdí tak 1000km za rok a většinou si stěžuje hlavně na bolest zadku od sedla. Ale fakt je ten, že pro ní to bude tepově asi výrazně nad AP (pochopitelně s jejím objemem v nízkejch tepech jezdit moc nedokáže, letos jí chci zkusit napojit na tepák :D) a snažím se, aby se naučila jezdit za mnou v háku (což zatím moc nejde), takže se nemusíš bát, že by na tom byla výkonnostně líp, než ty :).

                        0 0
                        • nox159  

                          kdyz ma hovno najeto tak proc ji tahas tak daleko? proc nezacnes od kratsich vzdalenosti…

                          v haku ji tezko naucis ( muj nazor, zkusenost)

                          pritelkyne s tepakem jezdi nejaky rok zpatky mela pres 3000km coz bylo super i benda na hnojaku :D pak se to zkazilo, tedka na to jdu jinak asi zdedi anthema takze ji to nebude tak drncat a budeme jezdit v klidu do prirody za sexem a za zazitky…

                          jinak nema cenu ji do toho tlacit kdyz ona sama nebude chtit… to je fakt zaklad… :)

                          0 0
                          • JakeF  

                            Ále, 60km, co to je? Vždyť statisticky je z toho nutně 30km z kopce… A já to z hlavy tipoval spíš na 50 a když jsem navrhoval to zkrátit, tak byla ještě v pohodě, trochu neodhadnutý to bylo, těch 50 by bylo určitě rozumnějších. Ale jinak jí to snad celkem baví, o víkendu chce zas :). Ať si chvíli vyzkouší, co to je jezdit na těžkým kole, než dostane k užívání Amuleta :).

                            0 0
                            • nox159  

                              mas posunute meritka, 60km je dost i na me :D

                              staci 30km :)

                              0 0
                              • JakeF  

                                Po asfaltu? ;-)

                                0 0
                                • nox159  

                                  jasne jezdim tedka 50km a staci mi to, jinak bych chcipl nudou :D

                                  nevim jak to tam u vas mate s cyklostezkama… ale ja beru jiste tu svoji do terenu tedka o vikendu tez vyrazime proste mensi prevyseni malo lidi pekna priroda…

                                  0 0
                        • vasek80  

                          EE brdy ne. Spíše Českej les. Čerchov (1042m) a okolní hvozdy. Na sever spousta kopců nad 800metrů a na jih táhnoucí krásné lesy přez hraniční Ostrý (1293) do německa, kde pokračuje Bavorskej les s nejvyšším Velkým Javorem (1456m) a plynule navazující na Šumavu. Příroda krásná ty kopce co jsem psal mám všechny 60km od baráku. Jen rovinky pro ZDV těžko pohledat.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Čerchov by byla slušná magořina jet v ZDV, ten výjezd si pamatuju dodnes :D. Ono je to nakonec i lepší, nebydlet v rovině, mně už by teď nějaký polabí vadilo i na objemy a silničku.

                            0 0
                            • Lada,s  

                              Nejlepší je bydlet tak uprostřed :-) Na jih mám nekonečné roviny a na sever začíná Vysočina, takže ideál :-)

                              0 0
                            • MlokCZ  

                              Na Čerchov se dá v klidu vyjet až na posledních pár metrů v ZDV a to i já lemra. Jen zvolit vhodný výjezd.

                              Ta hodně prudká panelka v závěru se dá téměř celá objet mírnějším výjezdem.

                              Nastoupat se dá ale v Českém lese fakt slušně. Naposledy jsem tam měl každou projížďku přes 2,5% (tedy třeba na 50km přes 1250m nastoupaných).

                              0 0
                    • McBlacky  

                      asi to bude tím, že já jezdím s přítelkyní vyšší tepy :) jinak si to neumím vysvětlit.

                      v pátek jsme si vzali dovču a jeli na Skalku, hodilo mi to 60km, avg 19,7km/h avg TF 109, na epicu s rubenama charybdis.

                      ale foukalo pořád do zad a epic prostě jede zadara, znáš to :)

                      0 0
                      • JakeF  

                        Viděl jsem fotky, typická nuda s přítelkyní po cyklostezce a po rovině :D.

                        Každopádně ten rozdíl 40 tepů beru na základě těchhle čísel zpátky, bylo by to ještě víc :).

                        0 0
                        • McBlacky  

                          to je ze soboty myslím, ty na FB :)

                          ono to ale není jen o tepech, bohužel. když to pak začnu hrotit, jde to nahoru hodně rychle nic moc z toho. Jak jsem celou zimu jezdil jenom běžky, mám to teď tak divně nastavený. Říkám tomu pracovně běžkařská forma. Pomalu jedu fakt zadarmo, ale rychle mi moc jet nejde a když, tak jen krátce a dost brzo to hodně bolí. Prý to je normál a bude to trvat tak 6 týdnů, než se mi obnoví svaly na cyklistiku a sedne si to.

                          0 0
      • vasek80  

        Díky všem. Celkově mě to trochu štvalo, že jakoby podvádím svůj plán, ale zase to byla zajímavější ty poslední km pořád valit na 150, bylo to zase takové odraegování a připomenutí, že se dá jezdit i rychle.

        0 0
      • McBlacky  

        já bych z toho nedělal vědu. V podstatě uvidíš jak se ti pojede následující den. Pokud nohy budou bolet a nepůjdeš snadno do tepů, dej si jen 90minut něčeho lehčího, ideálně po rovince nebo v malých sklonech.

        Pokud se budeš cítit dobře, jeď co máš v plánu.

        dej si pozor na jednu věc, po větší zátěži se ti změní výkon na tepech takzvaně ti „klesnou tepy“ takže průměr co jezdíš normálně budeš pocitově vnímat jako daleko větší námahu. Upravil bych tedy plánovaný průměr zhruba o 10 tepů dolů.

        0 0
        • vasek80  

          O těch nižších tepech při stejném výkonu po náročných trénincích jsem četl. No a nutno dodat, že i prvně zaznamenal.

          Nohy jsem trochu cítil, ale jakmile jsem ujel první kilometr, vše opadlo. Jelo se mi perfektně lehce a tepy skutečně níž, možná i víc jak o 10 (takle by se mi líbilo jezdit pořád.

          90 minut jsem pořád byl snad o 13 tepů pod normálem a pokud vyjel výš na kopečku (dnes výš bylo 140), tak jsem rychle padal na nízké tepy, Po těch 90 minutách se to vytratilo a tepal jsem skoro jako normálně. Nízko to vydrželo jen těch 90 min a pak se to postupně normalizovalo a vracel jsem se v kopcích k té 150, tak jsem to po 120 minutách zapíchnul.

          0 0
          • McBlacky  

            tak to je ok, to jsi měl včera ještě velkou rezervu a naložil sis málo. Pokud tělo reaguje takto znamená to dvě věci. První, že už máš nějaký základ najetý/nasportovaný a druhá, že dobře regeneruješ. Tedy realita je spíš jejich kombinací.

            Rozhodně pro budoucnost se nemusíš bát to občas trochu přestřelit, hlavně si hlídej jídlo a pití a po náročnějším tréninku žádný alkohol (velký problém, jak známo čím větší výlet, tím větší chut na pivko) a dostatek spánku.

            0 0
            • vasek80  

              Ten alkohol je ******* :-) Ale až dopiju to co mám v lednici tak nedoplním. Dnes jsem zhřešil a dal si dvě piva. Normálně dávám po večeři 1. Ale zase v zimě klidně 4. No a letní vyjížďky končily pravidelně na terásce tak u 2–3. Alespoň jsem si od ledna nezapálil ani jednu a jsem za nekouření šťastnej.

              Jinak jídlo problém není, na to jsem ras z dřívějška. Nutriční tabulky mám v hlavě, a spánek taky pohoda.

              0 0
              • McBlacky  

                akorát jsem dopil plzničku, takže rozumím :)

                s jídlem to je skoro jedno. Mám takovou teorii. Když žereš jak nezavřenej všechno a pořád, není problém ale musíš k tomu taky sportovat jak magor 60+hodin měsíčně. Naopak když nic nejíš ale taky vůbec nesportuješ, stejně jde postava do hajzlu a kila nahoru.

                0 0
                • vasek80  

                  To já mám na tohle štěstí. Můžu se cpát jak chci a při 182 cm 80 kg nepřeskočím. Loni jsem ještě chodíval do posilovny a měl 86kg. Teď jsem svaly schodil a jsem na 78 a mladá mi říká, že už jsem vyhublej, co bude říkat na 75 nevím

                  Snídat se snažím celozrné s nugetou, nebo marmeládou. Obědy jsou takovej klasickej českej ******* a večeře už jen bílkoviny a vláknina. Akorát po těch delších vyjížďkách mě přepadají návaly žravosti sladkého až si říkám, že teoreticky spálené kcal doplním pomalu 2× tolik.

                  0 0
                  • Bjerndi  

                    no mne prijde, ze v modu sport mi chutnaj zdrave veci jeste vic. Telo si o to rika, ale jinak souhlas. Zelenina, ovoce, jogurty atd to je moje a nerikam, ze sem tam sladky nedam a dokonce mi ani ty pivka nechybi i kdyz s letem se to zacne menit.

                    Na druhou stranu jako abstinenta me asi tezko vezme brnenska sekce na projizdky :D:D

                    0 0
              • Rychlej turista  

                Jestli k tomu ježdění přistupuješ stejně, jako k jídlu a pití, tak to musí být hrozně deprimující, takhle se omezovat :-D

                0 0
                • vasek80  

                  Kdepak, mě celozrné chutná, po čokoládových muslly s jogurtem bych se utlouk a na takovou zdravější stravu jsem najetej od 18 (ikdyž bůček a krkovice z grilu nemá chybu). Jídlo omezování není. Spíš dohady doma, co to zas koupila a že když se mi to nelíbí ať si nakupuju sám, tak mlčím.

                  To pivo je horší, bez toho si to nějak nedovedu představit, to mám rád.

                  No a cigarety, já si je tak zprotivil, že jsem rád a nechybí mi to, ale o tom jsem psal v předsevzetí.

                  0 0
              • mastihuba  

                ja se dostat na tvoje čísla co se týče spotřeby piva a jídla, tak je ze mne abstinent :D

                0 0
    • nox159  

      mel bych dalsi teoretickou otazku na mistni odborniky :)

      da se alespon nejak priblizne urcit kolik hodin by mel clovek najizdet ciste objemy když vezmu treba ze v sezone najede 500h ( beru teda komplet odtrenovana sezona vcetne zimni pripravy…), tak kolik z toho by mely tvorit ciste objemy… jestli treba staci 50h tzn 10% z celkoveho najezdu nebo vice rekneme 100h tzn 20% z celkoveho najezdu…

      abych to upresnil tak trenink na zavody max 50km…

      0 0
      • McBlacky  

        když odpočítáš závodní kilometry tak 80–90% ostatních kilometrů by měl být objem a kompenzace, zbytek intenzivní intervaly

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Tady ale bude spíš třeba rozlišit tréninky vyloženě zaměřené na rozvoj vytrvalosti (jarní tréninky) a tréninky v oblasti ZDV (během sezóny).

          0 0
          • McBlacky  

            určitě, já to bral co se týče shodné intenzity v ročním nájezdu

            0 0
          • vasek80  

            Jakej je rozdíl mezi jarníma objeama a objemama v soutěžním období?

            Já teď budu 2–3 měsíce jen honit slicky po silnici. Pak začnem občas vyrážet parta a to zejména do lesů a na stezky, tak přijde na řadu i full. Objíždíme třeba trasy kde se jezdí závody v klidnějším tempu a letos asi ještě uberem. Takže jsou to třeba takové 2 hodinové vyjížďky a pak 1–2 desítky na terásce v kempu a kontrola jak kvalitní ročník dorostenek zase dorostl. Já mezitím mám v plánu samozřejmě pořád sedat na HT se slickama a motat se po okreskách, abych vykryl ten náročnější les.

            0 0
            • nox159  

              a tebe tohle bavi… me by z toho kleplo ja uz odpocitavam dny kdy se vykaslu na silnici a zacnu se tady prohanet po kopcich… z treninku chci jen nejaky ten zaklad najet a potom si spis jen uzivat, pilovat techniku…

              jet cely rok striktne podle planu to by musela byt jo nejaka motivace a vyhlidky na slusne umisteni coz ja samozrejme nemam takze netreba se trapit celou sezonu…

              nemam na to zatim asi mentalne abych fakt trenoval…

              0 0
              • vasek80  

                No tak já mám zatím pocit že ani netrénuju. Pořád jsem naštvanej, jak vysoko tepu:-) pak si něco naplánuju a mladá mi to přeplánuje a dopadne to jako dnes, že dám 20km se 2 hodinovejma přestávkama u rodičů a tety. Zatím se mi daří odjet jen jeden delší den ze 4. 1 jsem v práci, pak se jeden povede a zbylé dva jsou bída. No ale koukal jsem na tachometr a už jsem namotal 850km za nějakých 25 dní a to začátel byla bída a blbosti viz začátek vlákna.

                Jinak mě to zatím baví a mám pocit, že jezdím pořád málo.

                PS: dnes jsem zjistil, že to jde na 1.3 slickách celkem seriozně i 5km v lese.

                0 0
        • nox159  

          ja myslim ze dotaz byl celkem jasny, jde mi o jarni najizdeni…

          0 0
          • McBlacky  

            ono je potřeba se na to podívat optikou hobby jezdce bez závodních ambicí.

            Dneska je moderní vyhazovat peníze za trenéry a trénovat jako profi a top hobby. Tam to smysl má, ale pro normální jezdce, kteří jezdí pro radost nemá smysl dodržovat toto schéma tréninku. vysvětlím proč.

            profi plán je orientován k 1–3 vrcholům sezony. Zpravidla je se jede na 2 období kdy graduje forma. Zatížení je proměnlivé, ale stále velmi vysoké. Tedy v půlce sezony následuje krátký oddech a na konci větší pauza. Proto se pak v přípravném období (listopad-březen) najíždí objemy. částečně na vyrovnání pauzy ale hlavně, to je jediné období v roce, kdy lze systematicky pracovat na rozvoji vytrvalosti. V sezoně mezi závody už to nelze dělat systematicky.

            a ted si to srovnej s plánem pro hobíka, který sportuje celý rok podle toho co mu čas dovolí. Na závodech stejně bednu nezajede, tak proč se trápit v sezoně intervaly a mimo sezonu zajížděním v extra nudných tepech. Pro takové sportovce je základ 2–5× týdně se vykopat něco dělat. Tak by to měli dělat s radostí a na pocit, pokud to neumí tak s nějakým plánem co jim to omezí (intenzity) aby se moc netavili. Takový hobík dokáže sportovat celý rok bez pauz a kompenzačních období, protože nikdy nesportuje tolik, aby riskoval přetrénování a kumulovanou únavu.

            0 0
            • Zerocool  

              prostě všeho s mírou, ale zase když víš, že by to mělo být asi tak a tak, tak proč to dělat jinak a zbytečně blbě, že?:)

              0 0
            • mm  

              +1

              0 0
      • Biker jak Pes  

        Do těch 20% max se to bude pohybovat, spíš méně…

        0 0
        • Zerocool  

          když vezmeš např. 2 cykly objemu jenom na kole, tak při průměru 13 hodin týdně se dostáváš na 104 hodiny. Oběmy během sezñy už není najíždění. Takže souhlas kolem 100 hodin…

          0 0
      • Tomahomo  

        Hele, ty teoretiku, tady máš tr. deník, resp. plán, tvé oblíbenkyně Terky z roku 2008, můžeš studovat.

        0 0
        • nox159  

          jen sem se na to zbezne mrkl a 800h za sezonu jestli se dobre divam neni moc…

          tedka budu zas zmrdan za to ze najedu hovno… :D ale co uz 800h je realne dat i s praci pokud ona jen jezdi tak mi to prijde fakt malo…

          0 0
    • jesperx  

      omlouvám se za OT – i když to možná lehce souvisí:

      má smysl hnát se v květnu na hobby závod (50 km v terénu,seriál AC),když mám zatím najeto (za necelý měsíc) cca 450 km – a to jen tak z voleje,bez jakýchkoliv hlídání tepů apod?Samozřejmě mým cílem by bylo neskončit poslední ve své kategorii – na druhou stranu bych nechtěl být vyloženě za klauna,kterého si dávají trénované mladší dorostenky:-)

      0 0
      • kocka  

        Půlka lidí, která s tebou bude startovat nebude mít najeto ani polovinu…

        0 0
      • Bjerndi  

        tak hlavně jde o to si závod užít, nějak nečekám, že už v čemkoli budu něco vyhrávat na slušné úrovni. To samozřejmě neznamená, že do výkonu nedá člověk všechno :)

        0 0
    • destr  

      Stupidní dotaz, dostal sem teď antibiotika na zánět v zubu, co se mi může „stát“, když do toho budu trénovat aspoň vytrvalost?

      0 0
      • Zerocool  

        zhniješ!

        0 0
        • jonti  

          zkus si najit v google treba endokarditidu, a podobne lahudky. Jde hlavne o trenink s nedolecenou infekci.

          Kdyz jeste nejsi doleceny, tak nema cenu jezdit.

          0 0
      • Biker jak Pes  

        Kdy už lidi konečně pochopí, že s antibiotikami mají ležet…

        0 0
    • vasek80  

      Měl bych drobný dotaz bokem. Jak velký rozdíl je mezi silničkou a HT s 1,3 slickama. Kolik to může dělat na průměrné rychlosti? Známej mě táhl s ním na vyjížďku, ale s HTčkem se mezi silničky nechci motat.

      0 0
      • JT21cz  

        záleží, jak jezděj, do kopce to bude v poho, po rovině se nadřeš (hlavně na terezínech) a zřejmě ti z kopce nebudou stačit převody,

        ale znám lidi, co to v pohodě zvládaj, pokud se jedou rozumné vzdálenosti

        a otočit to můžeš vždycky

        0 0
        • vasek80  

          Ty převody jsou jasné. Na HT se slickama končím něco málo na 40 km/h.

          Spíše by mě zajímala teoretická energetická úspora silničky. Teoreticky pokud na HT pojedu rovinatou trasu průměrem 25 km/h, kolik by to mohlo být na silničce?

          A pokud by byl průměr vyšší, čím je to dáno, váhou, aerodinamikou, kolama? To jen pokud přijedu vyřízenej ať vím, jestli jsem taková sr…a a nebo prostě je to na silničce snazší.

          0 0
          • JT21cz  

            Silnička, pokud se rozjede, tak fakt jede. Ten rozdil v rychlosti neni zas az tak propastne veliky, asi je zasadni rozdil v posedu a uspore sil. Co jsem jezdil v zime na fullu s 2.0 slickama, jelikoz nemam zimaka, tak ten rozdil je cca. 6 km/hod, ale ber to s rezervou. Byla zima, mokro, malo najeto a pod.

            0 0
          • MlokCZ  

            Protože je to na asfaltu vše ve větších rychlostech, tak tam je dominantní odpor aerodynamika a důvod proč silnička tak dobře jede.

            Hmotnost na kopcovité trase také něco udělá, ale jsou to mohem menší rozdíly.

            A valivý odpor může být na biku při nabušeném dobrém slicku klidně i ještě o chlup nižší než na silničce (rozdíly jsou ale minimální a oproti aerodynamice a gravitaci skoro nepodstatné).

            Já mám dlouhodobě změřený rozdíl celopevňák na RaR x silnička kolem 10% na průměru. Tedy mám rozdíl větší než Rychlej turista. Důvod je jednoduchý, nemám na biku tak chrtí posed.

            A čím více kopcovita trasa, tak tím mám (nebo jsem měl, už silničku nemám) menší rozdíl.

            Chceš li na silničky ztrácet méně, tak pošly řídítka co nejníže. Musíš ale vědět, jestli ti to za to stojí a ten chrtí posed nepřinese více problémů (typu bolení za krkem) než užitku. Není tu ta možnost střídat dolní a horní úchop jako u beranů, takže hodně chrtí posed na biku mnohem více bolí.

            Nebo to zkus jako Rychlej turista, na biku používá úchop za korunku vidlice. Mně se tahle varianta tedy moc nelíbí (hlavně není ten úchop moc stabilní a na brzdy daleko), i když to také zvládám (taky mám použitelný úchop za korunku u té svojí pevné).

            0 0
          • vasek80  

            chybně zařazeno

            0 0
      • Tomahomo  

        Rozdíl je přesně 2,745781km/hod. No, možná 2 na konci, ale o tom se vedou učené debaty :o)

        Tak vážně, rozdíl je – valivý odpor + aerodynamický odpor, přibližně si to můžeš spočítat tady

        Ale stejně je to primárně o nohách. Jak tady míše kolega o terezínech, tak předpokládám, že pokud jsou ti silničáři soudní, tak tě nebudou nechávat tahat špici, ale celou dobu tě nechají v háku… A tam, pokud ti budou stačit převody, což mimo sjezdu budou, pokud to ale nejsou machři z BF kde jezdí každý po rovině 50, jim uviset musíš.

        0 0
      • MlokCZ  

        To nelze vůbec říct obecně. Rozhodující v tomhle srovnání bude jaký máš na tom biku posed, tedy aerodynamika.

        Jak tu uvdáděl už Rychlej turista, tak na biku, kde má dost chrtí posed a pevnou vidlici, tak je pouze o cca 5% pomalejší než na silničce a to i při těch jeho vysokých průměrech někdy i dost nad 30km/h na dlouhé trase.

        A to nevozí ani slicky. Z toho je hezky vidět jak je to zejména o té aerodynamice.

        A samozřejmě to záleží i na posedu na té silničce a jak moc je využíván na silničce spodní úchop.

        Spodní úchop je v tomhle na silničce právě obrovská výhoda, protože ho chytíš jenom na rychlejší úseky, takže může být o to více ohnutý a na pomalejších úsecích se narovnáš horním úchopem.

        0 0
      • vasek80  

        Díky, můžem to ukončit. Kamarád jezdí průměry po rovinatých tratích těsně pod 30 km/h. Já stejnou trať bych jel 23 km/h. Sice v háku bych to dal asi bez problémů, ale ještě budu jezdit solo. Přeci jen mám v ZDV letos najeto cca 45 hodin a průměry zatím jdou nahoru pozvolna.

        0 0
    • Sipal  

      Jestli se můžu přiživit, mám taky dotaz – pokud mám možnost občas jet jen hoďku cestou z práce, je z pohledu tréninku na 50–100km závody lepší jet na krev (±ANP), svižně (mezi prahama) nebo pohodu (do AP)? Nebo je to fuk a stejně nic nenatrénuju? Naježděno mám, jinak normálně jezdím tak 3–4 hodinové tréninky, takže tu hodinu zvládnu i ve vyšších intenzitách celkem bez následků. Díky.

      0 0
      • Lada,s  

        Hodina na pohodu ti moc nedá (pokud to není kompenzace nebo vyjetí třeba po závodě). Pokud máš najeté objemy, tak bych tu hodinou dal spíše intenzivněji

        0 0
      • McBlacky  

        zaměřil bych se vždy na jeden prvek a ten pak jel.

        20 minut rozjetí pokaždé.

        pak intervaly jak dle TF, tak dle kadence.

        za závěr jak stíháš 10–15 min volně

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Tak, jak píše Blacky, víc se asi do té hodiny zakomponovat nedá.

        0 0
    • Bjerndi  

      Mám trošku problém, asi začínám hubnout až moc a to jím čím dal víc. Začal jsem jezdit trochu jak Vašek80. Tepák nemám a asi jezdím lehce nad Vašema radama, ale žádný honění. Denně cca 2,5 – 3,5 hodiny, případně bazén nebo jinej sport.

      Důsledek je takovej, že jím mnohem víc a pořád hubnu.

      Můj denní program při práci je asi takovej, že v 6:30 vstávám a začínám snídaná ( obvykle 2 celozrný housky s lučinou, pórkem, jinou zeleninou a někdy šunka ) pak cvičení na záda a něco na ostatní svaly ( cca 45 minut ) kolo před prací od 7:30 – 9:45 a v práci po sprše druhá snídaně…( musli s jogurtem cca 250 gramů )

      Ve 12:30 oběd…polívka, maso, příloha a kopec zeleninovýho salátu. Pak následuje sváča okolo třetí ( nějaký ovoce jablka, banán, pomeranč ) a o půl 6 večeře. V 8 ještě nějakej termix na dojezd a po desáté večer na kole půl hoďky domů.

      Když mám celej den volno, tak jím možná trochu míň, ale zas víc cukrů, nějaká buchta k večeři, nebo i přes den…

      Jedu takhle měsíc a víc bych teda shazovat nechtěl.

      Nějaký rady co zařadit do jídelníčku ? Chemii nechci

      0 0
      • nox159  

        otazkou podle me je co hubnes, jestli tuk nebo svaly…

        jinak asi i malo spis ne? 6:30 vstavas a 22:30 teprve dojizdis domu takze se do 8h spanku nevlezes…

        ale co to ctu tak žeru vyrazne vic nez ty… :)

        ( nejsem odbornik :)

        0 0
        • Bjerndi  

          spím okolo 7 hodin. V dny když mám volno si někdy zdřímnu i odpoledne :)

          No mně je blbý se přejídat, dneska na obědě jsem už dal i zákusek i když ani to se už nedá nazvat zas tak moc neobvyklou věcí.

          0 0
      • Draw in soul  

        Hehe.Takhle zdravě jíst (a v rozumným množství) a jezdít denně kolem 3hodin na kole v aerobce,tak ze mě nic nezbyde už po měsíci :) Drž bílkoviny kolem 1.5 až 2 gramů na kilogram tělesné hmnotnosti a neboj se o pálení svalů,když nepůjdeš nad hranici aerobního pásma moc často.Když sleze tuk,tak jen dobře…

        0 0
      • McBlacky  

        já bych dal větší odpolední svačinu a možná posunul večeři na později a večer bych se toho nebál, když bych měl hlad jedl bych. Také po tom raním kole bych jedl víc než jen musli jogurt. Beru 250gr včetně jogurtu.

        podle mě máš celkem slušné ráno i oběd, ale pak už toho moc nesníš

        0 0
        • Bjerndi  

          tak nějak to pocitově plánuju. Dneska jsem měl malý volský oko, syrovátkový nápoj od madety a ještě mléčnou rýži k té druhé svačině. Moje večeře bude v práci nejpozději v 6, protože tak zavírá kantýna, ale nebudu se teda bát si dát něco " většího ještě i po osmé.

          Jen pro představu, kolik kalorií člověk spaluje na kole při pravidelné činnosti.

          0 0
          • McBlacky  

            počítej 0,6 – 1

            KJ/minuta/KG

            je to hodně orientační ale pod už to je fakt turistika a nad už si dáváš poctivě.

            Já to u sebe nesleduji. Ale taky jím stylem talíř gratinovaných brambor + kotleta, pivo; tři kopečky carte dór kopec šlehačky, granko, čoko poleva k tomu caotina noir ve 22:30 (můj včerejší jídelníček) do postele 23:30. Předcházelo 3h na biku volně. s váhou problém nemám…

            0 0
            • Bjerndi  

              Já jsem od přírody sportovní typ, ale je pravda, že jsem měl jednu dobu i nad limit, ale to jsem nic nedělal.

              Teď jsem přidal teda výrazně sport a navíc vysadil téměř alkohol.

              Byla doba kdy ve mě pivo mizelo jedno za druhým a tvrdýmu jsem se taky nevyhejbal, na to nějaká bageta atd…

              Teď celkem zdravá strava, nebo aspoň to co jím celkem za zdravé považuju a od Novýho roku jsem měl tak 20–30 piv dohromady, není moc čas a ani nemám chuť…stačí jednou za čas třeba 4–5 kousků a jinak džus ředěnej vodou.

              0 0
      • vasek80  

        To já také žeru podstatně více. A co by někteří za tvůj problém dali.

        Pustil bych tam občas nějakého nezdravého hamburgra, nebo flákotu z grilu. Dle mě tam máš málo masa a tuku. Nebo taková míchaná vejce se slaninou a hned něco přibereš.

        Pokud nechceš tak nezdravě, tak alespoň když chceš jíst salát, si do něj udělej jedno kuřecí prso, musli jez s čokoládou a medem a tak

        Ono tělo potřebuje i ty tuky.

        0 0
        • Bjerndi  

          aby nedocházelo k omylu, já obědvám maso cca 6 dnů v týdnu. Někdy mám maso i k večeři ( výjimečně )

          Saláty jím hlavně v práci, protože máme zeleninovej bar s výběrem cca 4 – 6 salátů nebo zeleniny. Doma mám zeleninu jen jako přílohu.

          Tak přejídat se nebudu, jen se spíš nebudu bát zařadit víc jídla i třeba na svačinách a podobně…díky za rady.

          0 0
          • jizby  

            když takhle luxusně snadno hubneš a máš dost bílkovin, tak můžeš zkusit doplňovat tuky záměrně. Ne ovšem z hamburgerů, uzenin a smažáků, ale z tzv zdravých tuků, např z ryb. Jsou tučné ryby, jsou i spec. přípravky. To v podstatě do sebe můžeš cpát a hledat takovou dávku, kdy se ten úbytek tuků zastaví.

            Pak můžeš rozvíjet tukový metabolismus a to je výhoda.

            0 0
            • Bjerndi  

              zní to snadno, ale zas kolik lidí si stanoví cíl a je schopno ho dodržovat ? To nemyslím jako nějaký vychloubání, ještě nedávno jsem byl podobnej případ i když s opravdovou nadváhou jsem neměl problém nikdy.

              Jinak ryby jím, doma je nepřipravuju, ale v práci nevynechám příležitost si je dát pokud jsou v nabídce a bývají nejměně jednou týdně.

              Jsem rád za Vaše rady, budu jíst dál zdravě a nebudu se bát jíst když mám hlad a to i mimo hlavní jídla. Dneska k svačině míchaná vajíčka a skořicovej šnek :)

              K obědu zrovna budu mít asi kalamáry, když jsme u těch ryb.

              Opravdu zvědavej jsem, jestli teda pocítím nějaký zlepšení třevba po 2000km. Teď se blížím za měsíc k tisícovce a asi se mi jezdí líp, ale forma zatím nic, ale to bych chtěl moc rychle výsledky :)

              Poslední otázka, když si teď najezdím objem cca 2000–2500 km za 2–3 měsíce, budou pak stačit na udržení mneší dávky, v létě u dalších venkovních sportů tenhle nájezd bude pro mě dost obtížnej

              0 0
      • Medunka  

        málo sacharidů

        případně se inspiruj jídelníčkem při zátěži třena na f-sport.cz

        0 0
    • vasek80  

      Trošku bych chtěl zabilancovat.

      ZDV se snažím jezdit 40 dní, najeto mám za tu dobu něco málo přez 1300km. Ale tepy mě pořád štvou a nepadají. Nohy jsou dobrý. Dnes třeba rovných 100km průměrem 23 km/h.

      Oproti začátku března tedy jezdím průměry o 3km/h vyšší, ale musím se přiznat, že jsem si povolil v kopcích na chvilku i 155 tepů. Průměrně ale jezdím pořád mezi 136–140 tepy za vyjížďku.

      No snad za další měsíc to trochu začne klesat víc.

      0 0
      • kupi  

        Asi, nebo spíše určitě nemám co radit, ale myslím, že tepy Ti šly dolů. Když jezdíš o 3km/hod rychleji na stejné tepy. Já jsem na tom takřka stejně. Mám najeto cca 1400 km. Na stejné tepy jezdím trochu rychleji a asi jsou i o trochu níž, než tomu bylo třeba v únoru. Spíš mi ale přijde, že mám tepy jakoby stabilnější. Když jedu po rovině a přijde malý kopeček(ale musí být hodně malý:-D), tak jdou tepy nahoru jen malinko a velmi rychle spadnou dolů. A od neděle jsem zkusil nasadit intervaly. Plán mám takový, že přes školní dny se budu snažit jezdit 4* týdně okolo 2 hodin (více času si asi neudělám) a pojedu normálně ZDV a do toho budu vkládat intervaly. A o víkendu tak 2*5 hodin ZDV. A uvidím třeba za měsíc, jestli to něco udělá :-) Kdyby něco bylo špatně, tak mě prosím opravte

        btw. 500-tý příspěvek :-D

        0 0
      • skier  

        Nechci Ti brát iluze,tepy budeš mít pořád stejné :-),ty půjdou dolů jen v případě přetrénování:-(.Při jízdě mrkni na kazetu :-) a pokud tam máš zařazen o 2–3 pastorky těžší převod,než v kopci před 2 měsíci,tak jsi na správné cestě :-)

        0 0
        • vasek80  

          Zrovna včera jsem to chtěl psát, ale pak jsem si říkal, že nebudu psát něco ob den.

          Včera přišel zlom. Tepy mám níž na rovině a i po kopci mi rychleji klesají. Jel jsem s průměrem 128 tepů přičemž původně jsem jezdil stejnou trasu kolem 135 ale přibližne s průměrem o 2km/h pomaleji. No a hlavní zrychlení je v kopci, kdy mám opravdu o 2–3 pasorky zařazenej těžší převod.

          V kopcích pořád chodím na 150 a když si trochu povolím, tak 155–160 víc nechodím, ale tohle si občas dopřávám, protože už mě tolik nebaví se brzdit.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Per tam velkou :-)

            0 0
            • vasek80  

              Však jsem včera na tebe myslel. Akorát na těch brdkách jsem měl tepy přez 160. Myslím, ale že to není na škodu.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Jakmile máš najetý základ, není důvod nejít do vyšších tepů. Bez toho se nikam nedostaneš. Klidně i několikrát za švih nad ANP. Samozřejmě to zase nepřehánět a nejet podlahu švih co švih a ani celý švih, bo by to s tebou taky mohlo švihnout :-)

                0 0
    • Sipal  

      Jeden dotaz z vyššího levelu :) Letos už mám něco najeto, dneska jsem dával do kopce intervaly 4× 10' silovou vytrvalost s pauzama 15–20 minut. Překvapilo mě ale, že to se mnou nic moc neudělalo – samozřejmě trochu únava jo, ale nic strašnýho, v podstatě pohodovej švih. Zajímalo by mě, co s ohledem na převážně padesátky trénovat dál – delší intervaly SV, nebo jít s intervalama až na nebo nad ANP? Měl jsem trenéra, ale než jsme se dohrabali takhle daleko, tak jsem ho opustil, takže teď už tápu co trénovat. Dík za rady.

      0 0
      • skier  

        No já čistý hobík pokud už mám něco najeto(to bude za měsíc)a je tam i silová vytrvalost,tak jezdím kopce kolem ANP ±5 tepů.Tady totiž teprve začíná cyklistika :-)

        0 0
        • Sipal  

          ANP+5 zní dobře, to vyzkouším :) Jak to jezdíš, kolikrát kolik minut a s jakou pauzou?

          0 0
          • skier  

            Nepsal jsem ANP +5, ale ANP ±5 :-) to by měly být maxima.

            Délku si dávám tak 20–30min. tak 2× do týdne,ale pokud už jsou v tom závody a necítím se,tak to vypouštím.Jezdím to podle terénu.Buď v kuse a nebo 2–3 intervaly.Takové ty intervaly do 5 min.na moje staré tělo nefungují.Aby padaly tepy se moje tělo naučí i při ZDV,když sem tam vyletím nějaký ten brdek.

            0 0
            • nox159  

              na ANP jezdit 20–30min? no ja ti teda nevim… ale zkuseni se jiste vyjadří… mi se to teda nelibi…

              0 0
              • skier  

                Pokud se Ti to zdá málo,tak mému starému tělu to stačí :-)

                0 0
                • nox159  

                  zda se mi to zbytecne moc…

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Délka není moc, spíš to zatížení, to je zbytečně vysoké.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      když začneš ANP –5 a počas intervalu 20 min se ti to posune k ANP+5 tak není až tak hrozné, v podstatě to ale znamená že budeš lehce zpomalovat (pokud nejsi hodně trénovaný).

                      Nejběžnější interval předepsaný pro trénink laktátové prahu je 10minutový

                      0 0
                      • Biker jak Pes  

                        Je fakt, že já to jezdím mezi prahy, kde mám 8 tepů mezeru, takže ono to tak nějak bude. :-)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          8 mezi AP a ANP bych spíš přičetl vysoko určenému AP. Se ti musím hrozně blbě trénovat ne?

                          0 0
                          • Biker jak Pes  

                            2× za sebou mi to určili takhle. Uvažuju, že si během roku zajdu ještě jednou, ale k jinému doktorovi, pro jistotu. Ale je fakt, že AP je opravdu vysoko, na 170.

                            Trénuje se mi dobře, v 80% případů stejně jezdím úplně bez budíků, vozím pouze stopky. Jsem líný si namontovat tachometr a pás z Polaru už je docela v háji a nechce se mi objednávat nový.

                            Takže ve výsledku trénuji podle pocitů, které jsem si za ty roky nasbíral a podle zkušeností.

                            Když už teda jedu s tepákem, tak se jím samozřejmě řídím a blbě se mi netrénuje. Pokud jedu nějaké intervaly, tak moc neřeším, jestli to mám pár tepů mimo, než bych měl jet. Ale jinak nemám problém udržet stálé konstantní tempo (stálé tepy) ve stále stejném terénu (rovina, neměnný sklon kopce). Pokud to občas vyletí nebo spadne, tak je to na pár vteřin a umím na to zareagovat. Takže nějakou nevýhodu v tom nevidím.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              já to beru tak, že majorita intervalů, snad kromě tenze se jezdí nad AP a jezdit něco delšího nad 170 mi přijde už dost vysoko. Když to s tebou ale nic nedělá tak asi ok.

                              Já změřený nemám nic, ale při maximálce cca 188 mi už delší úseky nad 170 dost dávaj a prakticky to jezdím jen při závodech. Co mám vysledovaný z grafů na trenažeru (sleduje to watty i tepy) tak ANP budu mít blízko kolem 175, což není daleko od tvých 178.

                              0 0
      • McBlacky  

        tak silová vytrvalost je jen jeden z motivů.

        spíš než měnit zatížení v tomto intervalu, zkus jiné intervaly, kratší a intenzivnější po rovině i do kopce.

        0 0
        • Sipal  

          Jasně, ono se dá jezdit leccos, já ale moc nemám přehled o těch standardních prvcích. Není někde nějaký přehled? Nebo to prostě mám brát selským rozumem, že pojedu kratší časy na vyšších intezitách, různě to střídat a nějak si vypozorovat co snesu?

          0 0
    • vasek80  

      Dnes se mi dostalo zvláštního poznatku. Týden u nás pršelo a nebo jsem byl v práci a tak jsem jen 3× odšlapal krátké tréningy do 2 hodin na spiningovém kole. Polohu vůči pedálům mám stejnou jako na kole.

      Nejdříve mě překvapilo jak velké úsilí musím vyvinout abych odšlapal tréning alespoň na 120 tepech což je divné oproti kolu kdy se musím pořád brzdit, abych nechodil moc vysoko. Ty 4 hodiny na kole průměrem nad 130 nejsou tak vyčerpávající jako 2 hodiny na spiningovém kole průměrem 115.

      A dostávám se k dnešku. Jen krátce jsem se šel projet na kole po práci, tepák i cyklokomputer jsem zapoměl na tom cyklotrenažéru. Překvapilo mě, jak jsem letěl krajinou s minimálním úsilím. Přišlo mi, jako by mě těch pár hodin na tom cyklotrenažéru posunulo tak dopředu, jako mě neposouvá podstatně více hodin na normálním kole.

      0 0
      • McBlacky  

        to záleží na tom jaký to je spiner. Obecně má menší setrvačnost a nutí tě šlapat bez pauzy nonstop. Tím pádem to více unavuje. To, že ale nemůžeš jet přes 120TF je divný. Nemělo by to mít až tak vliv, naopak spíš se tepe výš, díky tomu, že tě neochlazuje proudící vzduch jako při jízdě venku.

        a k tomu pocitu při vyjíždce bez přístrojů, to je daný jednak kontrastem proti spineru a druhak tím, že jsi určitě jel více tepů než bys jel s tepákem= jel jsi rychleji.

        0 0
        • duk  

          Já vím přesně jak se cítí, není to ani tak o tom, že by člověk nemoh jít do tepů, ale prostě nenajde motivaci. Já už na trenažéru tréninky prakticky nejezdím, protože mi dělá hroznej problém nejet v kompenzačních tepech. Třeba na 15–30 minut mi nedělá problém se kousnout, ale pak když o tom chvíli nepřemýšlím, tak zas jedu na 110 tepů. Venku s tím nikdy problém nemám, tam můžu jet na silničce po rovině průměr na úrovni AP (něco přes 150 tepů) klidně 4–5 hodin a niják mě to neobtěžuje.

          0 0
        • vasek80  

          Asi jsem to špatně napsal. Přez 120 můžu, ale je to už dřina. Jsem zvědavej dnes. Snad už to na kolo půjde. Včera si myslím, že to nebyl jen pocit. Strop 150 tepů v kopci poznám už celkem bezpečně.

          Myslel jsem, jestli nemůže být ten tréning ZDV na spineru kvalitnější. Ale asi je to fuk, protože i kdyby byl, tak je to jen nouze za deště a navíc mě z něj bolí lýtka, takže tam budu mít nějakou chybu v technice šlapání.

          0 0
    • krokus  

      Chci se zeptat, na jakých tepech by se měly jezdit roviny v rámci tréninku ZDV. Když jedu na hranici AP (lépe řečeno toho, kde si myslím, že mám AP), tak se po pár hodinách začnu „vařit“. Buď tedy mám AP níž, než si myslím, nebo je třeba držet tepy hlouběji pod AP. Jak moc?

      Ještě by mě zajímalo, zda má na Ap a AnP vliv kadence.

      0 0
      • nox159  

        mam ZDV stanovenou na 159tepmin ( klasicky na 2 molech ) pocitove ho citim ale nize cca 150–155, roviny jezdim kolem 140tepmin

        jezdit roviny na horni hranici ZDV mi prijde blbe protože pak ti nezbyde rezerva pro kopce…

        ( ale nejsem odbornik)

        0 0
        • krokus  

          Mám pocit, že ve zvlněné krajině nevadí, když tep občas vyleze trochu výš. Ale na rovinách, kde se jede konstantním tempem, může být přepálení intenzity dost fatální – alespoň mně se to při najíždění objemů několikrát stalo.

          Cca před 5 lety jsem měl AP 167. Dnes podle dýchání odhaduju, že bude o pár tepů níž. Když jedu třeba 4 hodiny po rovině v průměru na 160 tepech, tak se prostě utavím. Vzhledem k tomu, jak jsou prahy proměnlivé (mění se podle únavy, teploty, druhu sportu, možná i nálady:-)), se mi na přeměření ani moc jít nechce.

          0 0
        • krokus  

          Kdybych jel po rovině na 140 tepech, tak bych se asi zastavil. 150 se ještě dá, 140 ne:-)

          0 0
      • McBlacky  

        pokud jedeš víc hodin, tak je lepší jet víc pod AP.

        každý z nás má v určitém rozsahu nejefektivnější výkon vzhledem k tepům. Při měření to ale je jedno, laktát souvisí s tepy, takže jediné co riskuješ je chybné stanovení watového výkonu na prazích. Pokud nemáš wattmetr pro trénink je to jen číslo. Pokud ho máš, stejně trénuješ podle FTP :)

        0 0
      • vasek80  

        Já jezdím strop v kopcích 150 a po opravdové rovině v bezvětří nebo s vánkem do zad jedu kolem 120. Jinak tak 130 a nemám vůbec problém těch 4–5 hodin.

        0 0
      • Tomahomo  

        Subjektivní pocit úsilí při tréninku ZDV by měl být poměrně nízký, rostoucí jen s délkou tréninkové jednotky. Mnoho začátečníků s nízkou aerobní výkonností to mate a svádí ke zrychlení a zvýšení tempa směrem k horní hranici ZDV. Mají tim pocit, že vlk se nažral, tedy jedou či běží dostatečně rychle, a přitom koza zůstane celá – stále mají alespoň průměrnou tepovku v základní vytrvalosti. To není ani zdaleka optimální přístup, jelikož intenzita takového tréninku bude v konečném výsledku příliš vysoká, podobná spíše motivu „Tempo“ a nepovede k odpovídajícímu rozvoji aerobní výkonnosti. Jednoduše řečeno, nenaučí se nikdy jet či běžet dostatečně rychle na nízkých tepech.

        zdroj

        0 0
    • claid  

      narazil jsem na výpočet stupně intenzity se zohledněním individuální klidové TF. Nějak mi to ale nesouhlasí s jednoduchým výpočtem třeba 70% z max TF. Ty pásma intenzity zatížení mi říkají jezdit jinak něž do 70% z max. TF pro oblast ZDV. tady je odkaz

      0 0
      • claid  

        znovu a lépe ten

        odkaz

        0 0
      • newbie  

        ty „stupně intenzity zatížení“, co tam mají, totiž nejsou z maximálky (přestože to tam mají napsané), ale ve vzorečku se jimi násobí rozdíl maximálky a klidovky

        takže když se díváš jen na ty stupně intenzity, je to posunutý, ale když se dosadíš do vzorečků, bude to víceméně odpovídat

        0 0
        • MlokCZ  

          A stejně to pak v reálu bude u každého úplně jinak (i když třeba statisticky to takhle může vycházet průměrně).

          0 0
          • newbie  

            na jedný straně to může aspoň orientačně pomoct lidem, co začínaj a jsou úplně mimo

            na druhý tyhle jednoduchý zprůměrovaný vzorečky a tvrzení, jako je „ideální zóna pro spalování tuků je…“ nebo „tuk se začíná spalovat až po 20 minutách“ docela slušně blbnou spoustu lidí (nechci být neslušnej a psát „ženských“), kteří si pak myslí, že po 5 minutách jednou týdně nad AeP během spinningu jim narostou stehna nebo že 20 minut aktivity je k ničemu

            0 0
            • Mark-H14  

              Tak právě já jsem také úplně mimo!!! Fakt!

              Když tady čtu jak Vašek80 jezdí tak nízké tepy, tak já bych snad spadnul z kola, protože i po rovině mám kolem 150.

              Ať jedu hodinovou vyjížďku nebo tříhodinovou vždy mám průměr kolem 150+/-. a max 170 – 177 (kopce).

              Nechci va 40 trénovat na žádné závody, ale chtěl jsem se naučit jezdit tzv. efektivně. Byl jsem zvyklý jezdit vždy tzv. naplno a myslel jsem si, jak je to pro mne super. Když si to tady už po několikáté pročítám, tak pořád tápu.

              Byl jsem na zátěžovém testu a nechal jsem si jako netrénovaný jedinec s kondičkou na bodě 0 změřit prahy. Myslel jsem si jak budu jezdit nízké intenzity a konečně pálit tuky, kterých mám ještě asi 6kg. Bohužel nic takového se nekoná. Na 130 se dostanu maximálně při vyjížďce s manželkou nebo devítiletým synem.

              Doktor mi řekl, že laboratorní vyšetření v ideálním prostředí je jedna věc a druhá věc je, že bydlím v místě, kde jsou kolem všude kopečky a po rovině vlastně jedu málokdy. Dle nej se na nízké tepy stejně nedostanu.

              Tak fakt nevím. Mám před sebou papír z testu, kde je XY údajů ZV1, ZV2, TF Max, VO2 max, W/kg RER, anaerobní práh atd. atd. atd. atd. atd.

              Jak se v tom mám vyznat a ješté lépe něják to přenést do reálu.

              0 0
              • Tomahomo  

                Musíš se rozmyslet jestli chceš zázračnou, bezbolestnou a rychlou metodu, nebo tu druhou… To je celé.

                0 0
                • Mark-H14  

                  Tondo a jaká je ta druhá, respektive jaké jsou ty dvě metody? Zasvětíš mě?

                  0 0
                  • Tomahomo  

                    Ta první je stejná jako všechny jiné zázračné, např. na hubnutí – ležíš u televize, cpeš se, a občas spolkneš pilulku za pár tisíc.

                    Druhá je trochu prozaičtější – jezdíš, jezdíš a jezdíš…

                    Potud to byla stejně jako předchozí příspěvek ironie, teď vážně. Myslíš, že kdyby něco „zázračného“ existovalo, že by lidi na kole trávili 600, 800 nebo 1000 hodin? Pokud chceš aby ti šly tepy dolů, resp. jezdils na stejné rychleji pak ty hodiny na kole musíš odsedět. Samozřejmě, že bude záležet částečně na skladbě toho jak jezdíš, a na genetických předpokladech, ale ty stovky hodin prostě ničím nenahradíš.

                    A k tomu jak jsi byl zvyklý jezdit a co sis myslel opět citát O. Vojtěchovského kousek výš:

                    Mnoho začátečníků s nízkou aerobní výkonností to mate a svádí ke zrychlení a zvýšení tempa směrem k horní hranici ZDV. Mají tim pocit, že vlk se nažral, tedy jedou či běží dostatečně rychle, a přitom koza zůstane celá – stále mají alespoň průměrnou tepovku v základní vytrvalosti. Tys navíc jezdil evidentně nad AeP.

                    0 0
              • newbie  

                :-) proč bys byl úplně mimo? je mi 42 a s tepy jsem na tom podobně… průměry přes 150 klidně i u 6–8 hodinových výletů, maximálky přes 180… prostě se svými 20 kily sádla navíc makám víc než ostatní

                je normální, že lidi bez kondičky a/nebo s nadváhou nemaj v terénu šanci na udržení se v nějaké ZDV nebo kompenzaci… pokud se nechceš cíleně nějak zlepšovat a trénovat, nemusíš to vůbec řešit… naopak ježděním ve vyšších intenzitách (teda pokud to není tak naplno, že nestíháš regenerovat) budeš víc celkově posilovat kardiovaskulární systém a bude to tím pádem obecně zdravější… a pro spálení 6 kil sádla je mnohem důležitější jídelníček a celkový poměr přijatých/spálených kalorií než nějaká „pro pálení tuků správná a jedině fungující“ intenzita ježdění

                0 0
                • Mark-H14  

                  Částečně jsi mě uklidnil. Nicméně se i ve 40 bez závodních ambicí chci zlepšovat. Jídelníček jsem změnil už v lednu a zatím je dole 7kg, ale bohužel asi i svalů. 6kg tuku pořád visí ve vzduchu, tedy na mě.

                  Jde mi o to, že s dvěma dětmi, prací kolem domu, zaměstnáním a rozmary počasí se snažím na kole být co nejvíce a až teď mi to začlo vycházet alespoň na +/- 10h týdně, což je pekelně málo vím.

                  Vím, že existuje mnoho literatury, ale vše je na mě zbytečně složité. Uvítal bych radu jak se prokousat všemi těmi údaji a pochopit ty ZDV, ZV1, ZV2, TF Max, VO2 max, W/kg RER, anaerobní práh atd. atd. atd. atd. atd. a jezdit prostě tzv. efektivně v rámci možností.

                  Mé (hrozné) výsledky:

                  Anaerobní práh 150

                  ZV1 108–135(ZV1-ZV2 135–153)

                  ZV2 153–162

                  SZV více 162

                  VO2 max 42

                  Dosaženo max. výkonu342W/kg při TF max 180/min, při RER 1,3

                  silově vytrvalostní parametry DKK v pásmu lehkého nadprůměru. atd. atd. atd.

                  Nechci tady Vaškovi blokovat vlákno, tak pokud by se našel ochotník, tak třeba e-milem.

                  0 0
                  • vasek80  
                    1. To vůbec neblokuješ. Já stejně jezdím pořád ZDV a ještě asi měsíc

                    přidám.

                    1. Já myslím, že těch 10 hodin by snad nemělo být nějak obzvláště

                    málo. Pokud se ti to podaří udělat na 3×3 hodiny, nebo 4× 2,5 tak na hubnutí spolu se změnou jídelníčku je to určitě více než dostatečné.

                    1. Určitě si zkus nějaké lokální závody. Je to perfektní zážitek a

                    posune to pojetí cyklistiky úplně na novou úroveň. Já se na první akci bál, že budu poslední a nakonec jsem dojel 10. ze 70 a to ještě jsem udělal velkou chybu, že jsem se dobrovolně na začátku nechal předjíždět a pak jsem musel seskočit v jednom místě, kde se to špuntovalo. Mohl jsem být cca 5.

                    0 0
                  • newbie  

                    těch 150 je předpokládám AErobní práh? jinak součástí měření laktátu by u „slušnýho“ doktora měla být i konzultace, kde ti ta čísla a písmenka vysvětlí…

                    první možnost je, jak píše o kousek níž BjP, neřešit a jezdit a užívat si bajku… nějaký zlepšení přijde určitě i tak

                    pokud nechceš moc řešit složité teorie, ale přesto chceš něco jako trénovat, stejně bys měl začít u ZDV a jezdit kolem dejme tomu 130… geniální jednoduché shrnutí od RT je i tady a tady v tomhle vlákně …a příštích nejspíš nejmíň tisíc kiláků nemusíš nic dalšího řešit… :-) ale bude to pekelná nuda

                    0 0
                  • McBlacky  

                    10 hodin týdně je už dost času. S tím se dá vybudovat velmi solidní kondice – přes 500 hodin ročně dává už málokdo kdo pracuje a přitom rekreačně sportuje.

                    Základ je ale jezdit tak, aby ti nepřišlo, že až tak moc makáš. Jasně, budeš jezdit pomaleji než jsi zvyklý, ale začneš adaptovat organizmus na efektivnější procesy.

                    pokud máš max 180, tak bys vyjíždky měl jezdit průměrem kolem 140. Když si místy přidáš, není to na škodu.

                    Důležité taky je nedělat pauzy víc než 3 dny.

                    0 0
                    • nox159  

                      neni to moc ja mam max lehce pres 200tep/min a idelani prumery vidim kolem tech 140–145tep/min…

                      0 0
                      • McBlacky  

                        nj ale ty už máš něco najeto. Když nemáš, je těžký podávat nějaký výkon v nízkých tepech, aby jsi vůbec jel.

                        on tam má chybu u těch watů uvádí 342w/kg to je bud 342w nebo 3,42w/kg na 180. Si vem, že aby to alespoň trochu jelo potřebuješ po rovině 200w a do kopce min 2,5w/kg. A když máš na maxů 342 jak velký je tady prostor na křivce pro výkon na 120–130?

                        0 0
              • vasek80  

                Já dnes jel také na relativně vyšších tepech, ale zase také kopcovitější trasu. Dojel jsem 80km průměrem těsně pod 23 km/h. Tepy průměrné bídné, protože jsem moknul a posledních pár km rval kopce i 170 tepů. Takže průměr jsem měl 140. Jinak pociťuju, že jezdím tepy víceméně pořád stejné a neklesají, ale zrychluju na nich. Tu dnešní trasu bych jel před měsícem tak o 3km/h pomaleji.

                0 0
              • Biker jak Pes  

                Pokud nemáš ambice na závodech, tak bych to neřešil a prostě jezdil. Pořád si říkám, proč si znepříjemňovat život tím, že budu jezdit podle čísel, když si můžu jízdu užívat úplně jiným způsobem a nemusím se hnát na kolo, když venku padají trakaře. Už se nemůžu dočkat, až dospěju do tohohle stavu. :-D

                0 0
                • Tomahomo  

                  Ale podstatné je to jezdit. Pokud někdo žije v představě, že když najede za rok 3kkm(neříkám, že je to příklad tazatele, jen sem to číslo plácnul), a pojede mu to jako RT, tak je prostě naivní jako ti co věří reklamám na cokoli.

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Tak to je snad logické, že pokud se chceš v nějakém sportu zlepšovat, tak bez toho, že ho budeš opravdu provádět to nepůjde. ;-)

                    V tomhle případě to asi problém nebude.

                    0 0
                • Rychlej turista  

                  V tomhle stavu jsem už čtvrtý rok :-)

                  Právě dělám přípravy, abych se mohl posunout do další dimenze cyklistiky :-)

                  0 0
    • HROOLI  

      Ahoj, příjde mi, že to zde nějak moc hrotíš s těma tepama .. Já jsem si zašel před začátkem zimní přípravy ( konec října ) na testy a podle výsledných prahů trénoval přes zimu. Běhat jsem byl tak 5× maximálně :D , víceméně jsem pořád jezdil na silničce, když nešlo, tak na bajku + posilka, v mrazech běžky,ikdyž jsem jezdil i v –5 klidně. Hodinově to vypisovat nebudu, každý máme jiné cíle a jiné časové možnosti.. spíše ti chci poradit ohledně těch tf pásem. Já se celou zimu pohyboval na kole v kompenzaci i jsem si to cíleně hlídal. Od ledna jsem přešel na zdv a po soustředění v březnu jsem tepák už sledoval jen po tréninku, protože pak to musí jednoduše bolet. Nedávno se mi tepák úplně pokazil, neřeším to, na testy nejdu .. ani na jedno nejsou peníze :) Prostě se řídím pravidlem, že trénink musí bolet a když jedu vyjetí, tak se vezu :-) Za ty penize si raději zajedu bikový závod, který mi klub neproplatí :-)

      0 0
      • nox159  

        nesouhlasim…nejsem boxer aby me to muselo bolet :D

        0 0
        • HROOLI  

          víš , jak to myslím :)

          0 0
          • nox159  

            nevim, me treninky neboli… ale kazdy jak to ma rad…

            za me to přehaniš… a trenink stylem stareho silničare – co te nezabije to te posili mi neprijde moc ok :)

            0 0
            • HROOLI  

              Kdes přišel na trénink starého silničáře ?? :) Letos už mi to začíná pomaličku jezdit .

              0 0
              • nox159  

                ciste muj nazor… jezdi si jak chces… je to tvoje vec a pokud te to bavi tak neni co resit ne? :)

                0 0
                • HROOLI  

                  Jasně, jen mě to celkem štve :-) , když hodnotíš něco, do čeho vůbec nevidíš :-)

                  0 0
                  • nox159  

                    o tom to tady přece je, jinak no flame nema to cenu

                    ja si muzu myslet co chci :) ty veřis svemu trenerovi, ja svemu…

                    at ti to jezdi a at se dari v zavodech, aby byla ta bedna letost… :)

                    0 0
      • McBlacky  

        každý to vidí jinak.

        Já teda nic co mě bolí -kromě závodů- nejezdím.

        Ale jak píšeš, každý máme jiné cíle, mě to na desítku v kat na KPŽ a sem tam bednu na menším závodě stačí, živit se tím nehodlám :)

        0 0
        • HROOLI  

          Vidíš a já na tu bednu teprve čekám i na menším závodě.. :)

          0 0
        • Chaingang  

          Sleduju, že máme stejnej styl přípravy :) A taky to jde…

          0 0
    • kupi  

      Ahoj, tak mám pár dalších dotazů :-D Už včera, když jsem jel svou obvyklou trasu, tak jsem měl pocit, že se nějak flákám, po příjezdu domů jsem měl průměrný tep skoro o 10 tepů nižší než minule, ale rychlost stejnou. Říkal jsem, si že konečně přišel ten bod zlomu, ale napadlo mě, že by to mohlo být únavou. Dnes jsem jel jinou trasu a místo nízkých tepů jsem si přeřadil níž a jel jsem jako obvykle. Takže tepy stejné, ale rychlost šla nahoru o 2 km/hod a tom mi foukal protivítr. Tak jsem snad na správné cestě. Zajímalo by mě, jestli mám tedy přidat a jezdit na stejné tepy jako předtím, ale rychleji a za nedlouho na chvíli zvolit, aby toho nebylo na tělo moc, nebo jezdit na nižší tepy a vkládat intervaly, nebo přidat (vlastně stejné tepy jako předtím) a vkládat intervaly? :-D Vypadá to, že se trochu zlepšuji, tak bych to nerad pokazil :-D

      Díky za odpovědi

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Buď to tady je jeden extra super talent vedle druhého nebo něco dělám špatně.

        Opravdu? Tohle zlepšení je o 2 třídy jinde, o 10 tepů míň na stejnou rychlost.

        0 0
        • kupi  

          Talent určitě nejsem :-D No, normálně tu trasu jezdím s avg tak 25 km/hod a tepy tak 145, včera to bylo avg 27km/hod a tepy 140. Když jsem jel tu trasu dřív s avg 27, tak jsem měl tepy 149, odtud beru ten rozdíl. Ale tak mě napadá, že jsem teď nebyl tři dny na kole, ale to asi nemůže udělat ten rozdíl :-D Jo, ještě mám pořádné kraťasy a dres na kolo, ale to asi nemá vliv :-D

          0 0
          • McBlacky  

            může to být i unava, ale to by se ti nejelo moc lehce

            0 0
            • kupi  

              Právě o té únavě jsem také uvažoval, ale spánku mám dostatek. Zkusím to udělat tak, že dnes budu mít volno a pořádně se vyspím a zítra uvidíme, jak to bude vypadat :-)

              0 0
              • vasek80  

                Uvidíš, že po volném dni budeš tepat zase jako dřív. Mě to dělá přibližně 15 tepů rozdíl po rovinách a cca 10 v kopcích.

                0 0
                • kupi  

                  Tím jako dřív myslíš třeba jako minulý měsíc, nebo až potom, co jsou ty tepy níž? :-D No, uvidíme zítra, ale trochu jsem doufal, že ty tepy šly opravdu dolů, aby bylo vidět, že to ježdění bylo alespoň k něčemu :-D

                  0 0
                  • vasek80  

                    Myslím to takle. Kdy vyrazím na svůj okruh, tak vždy jedu po pár km jeden kopec a v něm vždy 150 přesně. Když jedu třeba po více dnech a tělo toho už má dost, tak jej jedu kolem 140 tepů na stejných převodech. Dám den volna a další den tam jedu zase vesele 150 při stejné zátěži a stejným pocitu odváděné práce.

                    Mám to tak od začáku co jezdím ZDV, akorát změna je v převodech.

                    Zítra tedy dle mě budeš tepat jako předevčírem, nebo předpředevčírem.

                    0 0
                    • kupi  

                      No, uvidíme. Právě v pondělí jsem měl při stejné rychlosti jako vždy tepy o trochu níž než obvykle, tak jsem prostě přeřadil na těžší a jel vesele dál :-D Včera to samé, akorát začalo pršet, tak jsem ke konci přidal. Tak doufám, že to nebylo kvůli únavě

                      0 0
    • orm  

      Když tu čtu odborné rady od závodníků, tak bych také rád poprosil o radu :-).

      Letos makám o něco více než v předchozích letech, poslední dva měsíce kolem 18h týdně, objem, teďka více silově, 5× týdně. Za 14 dní mě čeká serie 5 dlouhých marathonů a říkám si, že kdybych tuto zátěž dále udržoval, tak půjdu do závodů dost unaven.

      Moje otázky jsou.

      1, Jak teďka trénovat, abych nepřišel o sílu a zároveň si odpočinul do prvního závodu?

      2, Jak a co trénovat v týdnu mezi závody.

      0 0
      • McBlacky  

        poslední týden před závody si dej jen kratší ZDV. čtvrtek před prvním kompenzace, pátek hodina rozjetí.

        mezi kratšími závody se jezdí zpravidla jen intervaly. Čím delší závody tím pak volnější a delší tréninky.

        pro tebe třeba: neděle vyjetí, pondělí volno, uterý ZDV, středa ZDV s useky 10–20min tempa kopce, čt kompenzace, pa rozjetí.

        ale co ti budu radit, když to drtíš 18h týdně. To už je skoro na to zvažovat trenéra.

        0 0
        • orm  

          Vzledem k tomu jak jsem tlustej si myslim, ze trener je prozatim zbytecnost, vysledkove to nebude zadna hitparada. Trener by mi akorat rekl, ze mam zhubnout, coz vim i bez trenera a pracuji na tom :-). Na kole jezdim hodne proste proto ze to delam rad, a muj cil nejsou vysledky, ale uzit si dlouhe a tezke zavody i pres muj hendikep v postave a nejet to fyzicky nadoraz, aby se z toho clovek pak 14 dni dostaval. Posledni tydny jsem jezdil toto:

          po – volno

          ut – 3h kopce

          st – 3h rychla jizda ve zvlnenem terenu

          ct – volno

          pa – 2h zdv

          so – 6 – 7h rychlejsi vyjizdka v kopcich

          ne – 3h zdv

          Citim se tedka dobre, ale mam obavu, ze do zavodu pujdu unaveny. V nedeli mam prvni kratky zavod, 50km na 2h, pak uz ceka sela, vysocina, most, kral, apache.

          Za radu dekuji, vyzkousim. Clovek se porad uci a hleda spravne cesty :-).

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Úterý a středu vyměň.

            A pokud nejedeš o víkendu závody, tak si dej klidně pátek-sobota-neděle 3-denní blok. Můžeš dát třeba: pátek 3h, sobota 4h, neděle 5h. Pátek rovina, sobota a neděle v kopcovitém terénu.

            0 0
          • Jano86  

            Pekný rozvrh… Musím niečo podobné vymyslieť aj ja… Asi to nakombinujem zle ale za pokus ro stojí…

            0 0
    • Noujen  

      Zdravím, zase jsem se vrátil k florbalu.

      Chtěl bych si příští rok zajet pár závodů, ptám se má to vůbec smysl s florbalem dohromady?

      Tréninky mám 3× týdně + plus zápasy. Jinak čas mám furt…

      Jde mi o to že florbal je sport na maximální tepy a kolo moc ne… má to vůbec cenu se o něco snažit v cyklistice?

      Můj cíl jsou hobby závody, abych byl v lepší půlce…

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Nevidím důvod se na to vykašlat, kolo ti k florbalu jedině pomůže. Nevím, jestli to bude fungovat i naopak (v zimě určitě). Ale pokud nemáš vyšší ambice, tak nebude problém. IMHO i na lepší výsledek než lepší půlka…

        0 0
    • ememem1  

      tak sa pripojim s otazkou.

      ma vobec zmysel nieco co by sa dalo nazvat trenigom ak je to povedzme cca 20–25km prip. hodina na valcoch denne resp. obden? da sa to povazovat za nejaku pripravu na to, aby clovek tak nejak viac v pohode presiel 120km maraton v terene (povedzme taka salzka alebo sudety) alebo 200+ na silnicke? (dajme tomu nieco z kategorie otztaler alebo 5-see radmarathon)?

      alebo inak – ako ju v takomto rozsahu prevadzkovat aby to malo vobec nejaky efekt?

      alebo este inak – ide volako aspon ako tak nahradit klasicke casovo narocne ZDV kratsim nazvime to endurance treningom v uvedenom rozsahu?

      dajme tomu ze na viac proste neni cas.

      poprosim konstruktivne odpovede k veci, za take ze precitaj si a vojtechovskeho a zistis ze to nejde (viem aj bez citania :-) ) vopred dakujem.

      0 0
      • ememem1  

        a este nejaka inspiracia

        len sa mi to nechce luskat tak keby sa niekto v bikoch skusenejsi vedel strucnejsie k veci vyjadrit…

        0 0
      • vasek80  

        Já si myslím, že určitě to ZDV nenahradí.

        Já mám zajímavý poznatek. Za zimu jsem bez mála najezdil 100 hodin na spineru, většinu po 2 hodinovkách.

        Poslední dny pociťuji nárůst výkonosti. Zátěž oproti sezony mám přidanou znatelně a ikdyž nebyl zkraje zimy problém držet se na průměrných 130 tepech, tak nyní abych tepal 130 musím mít zátěž nastavenou tak, že po hodině včetně rozjetí padám na hubu a nemůžu – mám vyčerpané nohy. Takže při stejných tepech mi jistě vzrostl výkon.

        Jenže to vůbec nešlo přenést na kolo. Venku na kole jsem byl jen 3× a první 2 vyjížďky byly zoufalé. Nic jsem neujel, malej průměr a tepy cca o 10 víc jak loni. 3 vyjížďku už jsem odjel 80km a jelo se mi celkem dobře, tepy ale pořád znatelně výše jak na konci loňské sezony. Určitě o dobrých 10 vyšší průměr.

        Těším se až se trochu zmírní zima. Loni jsem za březen najel 1000km a letos to je špatně 200. Pomalu na konci března scháním zimní oblečení:-(

        0 0
        • vasek80  

          Ještě jsem chtěl doplnit, že je otázka také, zda válce resp. spiner nazatěžují svaly jinak. Třeba jsou válce přínosnější.

          0 0
          • JakeF  

            Ono taky jak jakej trenažér. Co maj třeba v Casri na testy, tak ta zatěž fakt celkem odpovídá reálný… Jinak druhá věc je zima, teď jsem vyjel o víkendu, teplota kolem nuly a celkem vítr a taky se nohám moc nechtělo.

            0 0
          • bosmilan  

            Já letos kvůli počasí jezdil skoro pořád na válcích a když jsme potom vyjel ven na kolo,tak se mi jelo lehce a v klidu jsem zvládnul i 100km vyjížďku.

            Jinak na válcích se ani při velké intenzitě nedostanu přes 160 tepů a v poklidném tempu mám ±130.Jakmile jdu na kolo ven,tak těch 130 tepu mám tak max. s větrem v zádech,takže venku tepák vůbec nepoužívám,protože tam i díky te zimě tepy letí nahoru.

            0 0
            • bradek  

              Mě tepy venku vyletí mnohem víc než doma pokaždé, bez ohledu na teplotu, nevím čím to je, moje teorie je, že zatímco se člověk doma trápí, tak venku prostě šlape s větší radostí a nehledí tolik na námahu. :)

              0 0
              • biker jura  

                hlavně venku je sposusta okolních vlivů který s tepama umí zacvičit. na trenažeru jedeš furt stejně, změníš převod a po chvíli jedeš zase stejně, tělo se adaptuje a je to pro něj snažší, takže sníží trochu i tep. proto jezdit striktně podle nějakých naměřených hodnot na testech na tep přesně i venku vubec není tak přínosné a přesné jak si lidi myslí…

                0 0
    • blaf  

      za chvili zacne nova sezona a ja bych si na ni chtel udelat plan jenze presne nevim jak se to planuje

      vim, ze se sezona planuje vzhledem k vrcholum

      zacina se vseobecnou pripravou, potom najizdeni, pak intenzity, intervaly, …

      jak maji byt jednotlive faze dlouhe a hlavne jak urcim kolik odtrenovat v jednotlivych mezocyklech a mikrocyklech?

      rekneme, ze chci odtrenovat 1000 hodin (at se to dobre pocita) za sezonu, kolik se naplanuje na najizdeni, na intenzity, …? dik za rady

      0 0
      • jonti  

        Doporucuji koupit knihu od Vojtechovskeho, nebo si to nejak vic nastudovat jinde, treba na strankach kpo.cz.

        Nebo si zaplatit pripravu planu, odpoved neni jednoducha a je zavisla na mnozstvi vstupnich promennych.

        0 0
      • Beeda  

        1000h ?

        0 0
      • kupi  

        Těch 1000 hodin jsi asi trochu přestřelil :-D Teď jsem narazil na zajímavou bakalářskou práci, která by ti mohla trochu pomoci, hlavně se zaměřuje na zimní období ( http://www.google.cz/url… ).

        0 0
      • blaf  

        1000 hodin (at se to dobre pocita)

        ano to byl jen priklad, v realu to bude tak 300 – 400

        0 0
        • Rychlej turista  

          To je ale něco úplně jiného, nejde to udělat tak, že to prostě vydělíš třemi.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Stejně bude mezi jednotlivá období rozpočítávat procenta a ty se dělají lépe z 1000 hodin než např. z 355 hodin, nemyslíš? :) Ale to je jedno… :)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Právě, že ne. Čím méně času, tím méně ho věnovat budování základu (všeobecné přípravě a vytrvalosti) a o to více ho dát na efekt – dosažení maximálního výkonu v závodě, po němž umře :-)

              0 0
              • Biker jak Pes  

                No dobře, ale člověk, který za rok natrénuje 300 hod nemá předpoklady k tomu, že bude jezdit 100 km dlouhé maratony. A pokud ano, tak bych tomu neříkal trénink a první pravidlo by bylo, aby ho to bavilo. Protože při takovém počtu hodin není šance na jakýkoliv úspěch i na menších závodech. ;)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Proto bych nějaký trénink taky neřešil. Buďto ten čas mám a pak trénuji tolik, kolik a kdy je třeba nebo bych se na nějaké organizování života, které stejně nepřinese výsledek, vybodl.

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Souhlasím. :)

                    0 0
                    • jonti  

                      300h je 8000km. A s tim dost hobiku jezdi velmi dobre a casto i bednu.

                      0 0
                      • vasek80  

                        Mi taky nepřijde 300 hodin jako málo. Víc jsem nedal nikdy. Letos bohužel špatně polovinu

                        0 0
                      • biker jura  

                        300hod včetně všeobecné… na kole to bude max 200 a to už není nic moc

                        0 0
                        • jonti  

                          Ale taky to muze byt 300, to se nikde nepise. Taky vyrazne vic nemam a uplne spatne mi to nejezdi.

                          0 0
      • Biker jak Pes  

        Jak už napsal Jonti, buď si projdi Vojtěchovského nebo si projdi historii na roadcycling.cz. Když začínali, Matějka tam rozebíral trénink.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.