problém se zašroubováním pevné osy zadního kola

11 nepřečtených
  • BB

    Když nasazuji zadní kolo do rámu, tak mívám problém (není to vždy) se zašroubováním pevné osy (předpokládám, že to je 12 mm) do rámu. Dělám to tak, že kolo postavím na sedlo, protože v normální poloze zadní kolo neumím nasadit. Usadím zadní kolo do patek, protáhnu osu na doraz, jednou rukou zapřu tu stranu, do které šroubuji a zašroubuji osu do závitu. Tak v 70 procentech případu bez problémů, závit se chytne na první dobrou a za minutu hotovo. Někdy ale nejsem schopen zachytit osu do závitu, ať tlačím jak chci, zkouším pootáčet ve směru opačném. Včera jsem se s tím patlal čtvrt hodiny, několikrát jsem vyndal a nandal kolo, pak se to najednou chytlo. Zajímalo by mě, zda má někdo obdobný problém a jak ho řeší. Dík za radu.

    0 0
    • Breakpain  

      Rves to tam trochu nakrivo. Normalka, chce to praxi ;), pak to pujde samo…

      0 0
    • Ricci  

      jedine co ma napada, zavity su ok?

      0 0
      • BB  

        zavity jsou v pořádku, vždy když jsem v koncích, tak vyndám kolo a otestuji osu, zda jde zašroubovat bez kola a to jde zcela hladce.

        0 0
    • jonti  

      To zalezi na kole, u Specialized to slo velmi blbe, taky byl problem se trefit, u Treku to jde bez problemu. Nejspis bude rozdil v tom, ze je plocha u Treku trochu zkosena a osa tam dosedne na stred zavitu.

      Nic s tim ale delat nejde, casem s praxi to jde uz rychleji.

      0 0
    • allrose  

      to bude ok,také nemám navedení na osu a rovnou začíná závit,vždy tahám kolo lehce dozadu proti tahu řetězu

      ta osa není pevně vedená (ze strany kličky),ale dosedá na konusu a díra je trochu větší..alespoň u mě

      0 0
    • Morchella  

      Také jsem nemohl lehce zašroubovat zadní osu a včera jsem zjistil, že mi pevná osa prochází patkou rámu. Patka byla mírně uvolněná a po jejím dotažení jde zase osa šroubovat na první pokus.

      0 0
    • Jipi23  

      Měl jsem stejný problém, o to horší, ze to nešlo vůně, ale vůbec. Řešení (nevím, jestli pro všechny typy). Je uvolnit packu na druhé straně uložení. Pak ji samozřejmě zase utáhnout.

      0 0
      • BabbaJagga  

        Předpokládejme, ze když se BB 3 roky neozval, tak ze se to už naučil ;)

        0 0
        • BB  

          jo jo, naučil se to. Jednak úplně uvolnit hazku tak, aby netahala za řetěz, na SRAM se to dělá dobře pomocí toho čepu. A potom po nasazení imbusu a lehkém přitlačení na začátek závitu s tou osou (pomocí nasazeného imbusu a zalehkého tlaku) lehce „zakvedlat“. Funguje to, ale je to proprietární postup pro daný rám a danou osu. Na gravelu to je úplně jinak, tam je jsou konusy a ty navedou osu bez kvedlání do jediného správného místa.

          Taky koukám, že už mám toho bika 3 roky, strašně to uteklo, asi se budu muset poohlédnout po něčem novém :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.