• Cavendish

    Ahoj,mám starší tachometr Beta 2. Dřív sem do něj nastavoval hodnotu podle tabulek v návodu (2133mm). Pak sem ale provedl podle návodu tady na B-F měření s otáčkou kola od ventilku k ventilku a odečetl jsem hodnotu 2010mm (na kolo sem tlačil,tlak 8 baru).A začal sem jezdit.Všiml sem si ale šílených odchylek. Např na jedno závodu na 65km mi to při hodnotě 2133 ukázalo 64,5km ale při hodnotě 2010 jen 59,5km!A na bězných 50km vyjížďkách mi to háže rozdíl 3–4km.Mám ty tachometry 2 a tak sem vyzkoušel i druhý,leč ten se choval stejně.Co teď s tím?Neřeknu když bude na 50km odchylka 500m ale 4km?

    0 0
    • se-se  

      že ty si z nás děláš šoufky

      0 0
    • borda  

      ja na tyhle navody kaslu. vzdyky pomoci knizky :-) a metru zmerim polomer kola a spocitam obvod. mmch zrovna dnes jsem testoval odchylka computer gps a vysla mi odchylka 2,5 %. takze to nehodlam do budoucna resit jinak.

      0 0
    • jesperx  

      Čísla v návodech tachometrů jsou vždycky velmi nadnesený. Já mám v Sigmě nastaveno pro 26×2,1 plášť 2062 mm – jedna otáčka kola po označení fixou.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Na tabulky se vykasli, zadej zmereny obvod kola. Delka zavodu taky nemusi byt zmerena presne…

      0 0
      • Cavendish  

        Ptal sem se kamaráda co to pořádal a prej to měřil GPS Garmin tak nevím.Znovu to oměřím a uvidíme.

        0 0
        • Smazaný účet  

          GPS ma taky nejakou chybu…navic zalezi na stope:)…

          Urcite je lepsi si natsavit tachometr podle sebe a ostatnim s klidem rici, ze to maji blbe, nez ho mit nastaveny stejne blbe jako ostatni:)

          0 0
        • jonti  

          GPS je v mereni vzdalenosti hodne nepresny, klidne i 10% odchylka.

          0 0
          • saddik  

            Neřekl bych, že GPS nepřesný je, ale může být, záleží na okolnostech. V terénu se jím řídit moc nedá, ale na silnici by neměla být odchylka příliš velká, takže bych silniční záznam jako referenci klidně použil. Před startem bych taky nechal GPSku pořádně fixnout, aby záznam nezačínal jen na pár satelitů.

            0 0
            • Smazaný účet  

              GPS ma problem kdyz projizdis mistama s horsim signalem…ustreli par dodu a udela „pavouka“. Ve chvili kdy mas ambice podle GPS kalibrovat tachometr, ses v haji…

              0 0
    • romachain  

      Taky je možný, že sis pohnul se snímačem nebo magnetem a tak ti to občas nenačte otáčku. Nebo ti někde odchází kabeláž, zlomenej vodič uvnitř izolace, kterej občas ten signál nepustí… Možností je spousta. Každopádně věř spíš na naměřenej obvod než na výpočet a tabulky. GPS má taky trochu odchylku od reálu, dobře nastavenej tachometr změří ujetou vzdálenost nejpřesněji.

      0 0
    • Cavendish  

      Tak sem to přeměřil.Otáčka po zemi se zatížením ukazuje 2090–2100mm,změření průměru kola ukazuje i se zatížením 2120mm a tabulka po znovu přečtení (nevím kde sem vzal 2133m) říká že pro 700×25C je to 2124 a pro 700×23C je to 2092 takže ais udělám nějaký průměr a bude to.

      0 0
      • Cavendish  

        Chyba pro 700×20C je to 2092mm

        0 0
        • Cavendish  

          Nastavím 2100mm a to bude asi dobrý kompromis.

          0 0
          • jesperx  

            A co máš vůbec za plášť??

            Tady je pro orientaci přehled kompromisních obvodů jednotlivých plášťů:

            http://www.mountainbike-page.de/…dumfang.html

            0 0
          • se-se  

            dovoluji si poznamenat,´že nějaký kompromis nedává pražádný smysl. Jediné správné řešení je co nejpečlivěji změřit hodnotu a nastavit co naměříš. Měření je nejpřesnější, když na správně nahuštěných gumách sedneš na kolo a odjedeš například 10 otáček a pak to změříš například dobrým stavebním pásmem.

            0 0
            • pepek  

              A co tak se projet pod radarem? Tady je máme v každé druhé vesnici a měří všechny stejně. Případnou odchylku si každý soudruh snadno vyřeší pomocí trojčlenky (pokud ji ovládá).

              0 0
              • se-se  

                no fakt je, že to lze provést, ale schopen snímat cyklistu a taky přesnost je asi nevelká.

                a propó – na to že ten který soudruh ten výpočet zvládne bych moc nesázel :-)))

                0 0
                • pepek  

                  Přesnost je velmi dostačující, cyglistu to snadno zachytí. Soudruzi, trojčlenku neovládající, si to mohou nechat spočítat osobou blízkou.

                  0 0
                  • se-se  

                    Já tedy mám zkušenost, že reaguje tak polovina radarů. A neměří na desetiny km/hod, takže si myslím to na nastavení nestačí. Na jakousi kontrolu to ale vhodný je a ani není nutný nic přepočítávat- stačí kouknout jestli tachometr ukazuje totéž co radar.

                    0 0
                    • pepek  

                      tady měří na desetiny. Teprve pokud nastane neshoda mezi radarem a tacháčem, nastupuje trojčlenka.

                      0 0
      • mrozu  

        OMG jak asi tabulka může vědět, jaký máš plášť a ráfek, když u každé kombinace může být jiný obvod? Změř pořádně tu otáčku po zemi, zadej to do tachometru a neřeš kraviny.

        0 0
    • saddik  

      Odchylka je přímo úměrná změně nastaveného obvodu, to je jasné. Potřebuješ to prostě nastavit co nejpřesněji podle skutečnosti. Údaje jako délku závodu nebo co mají kamarádi vůbec neřeš, jako reference to není dostatečně přesný a nic to neznamená, měření obvodu kola na zemi metrem je samo o sobě pravděpodobně výrazně přesnější (pokud máš toleranci centimetr, což se dá, tak je to jen 0,5% chyba), takže tento údaj klidně ber jako výchozí. Pokud chceš s něčím srovnávat, tak buď kvalitní GPS záznam na silnici v rovině, nebo si najdi na netu nějaké dva geodetické body u silnice, vypočti si jejich vzdálenost, projeď to a porovnej se změřenou vzdáleností.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.