Problém s přehazovačkou deore XT

20 nepřečtených
  • kubajsik

    Ahoj. Na kole mám přehazovačku Shimano deore XT shadow. Kazeta má 9 pastorků. Po dnešním lesním sjezdu mi začalo blbnout řazení. Když zařadím nejlehčí převod, tak mi spadne řetěz. Naopak když chci přeřadit na nejtěžší převod(9. pas­torek), tak řetěz zůstane na 8. pastorku. Jakmile zařadím druhý převod(v normálním případě na druhý pastorek), tak řetěz přeskočí na největší(1.)pas­torek, čili nejlehčí převod. Je to prostě jakoby o jeden pastorek přehozený. Nejsem až tak technicky zdatný a proto píši dotaz do fóra. Moc prosím, nevěděli byste někdo co s tím? Předem moc děkuju!

    0 0
    • DAWE25  

      Máš špatně nastavené dorazy.Tzn. ty dva malé šroubky vzadu na přehazovačce máš rozštelované.Správ­ně to má být tak, že když zařadíš největší kolečko, tak ti kladky v ramínku jdou proti kolečku a to samé ve spodní 9. poloze, také ti to má jít proti sobě.Horní šroubek = spodní doraz (tím naladíš chod u 9. polohy), spodní šroube = horní doraz (tím naladíš chod u 1. polohy).

      0 0
    • šlapatko  

      Nazdar, mohl jsi ohnout patku a nebo máš špatně seštelované dorazy.Mrkni na stránky ivelo.cz.Je tam domácí servis kol a určitě to zvládneš poladit sám doma.

      0 0
      • šlapatko  

        Patku ti srovnají v servise, nebo ji lehce srovnáš doma kleštěma francouzákem apod.Hlavně opatrně a nejdříve sundej přehazovačku.Roz­hodně to nerovnej rukou, tahem za přehazku.To by mohlo být ještě horší:-)

        0 0
    • Rychlej turista  

      Tohle vypadá na ohnutou patku.

      0 0
    • Nikovlas  

      Já si přihřeji polívčičku:

      Zamotal se mi klacek do přehazky, vymotal jsem to, jezdím, ale musel jsem znova seřídit přehazku včetně dorazů. Spodní rolna je teď trochu vytočená doleva, takže když na ni řetěz najíždí víc zprava (tzn. když zrovna nemám zařazeno vzadu nějaké malé kolečko nebo vpředu malé), tak je slyšet takové cvakání, jak řetěz nepřesně dosedá na zuby spodní kladky. Funkci to nevadí, ale je evidentní, že to není úplně tak, jak to bylo, když to bylo nové. Myslíte, že je to právě ohnutá patka? Patku jsem nesundaval, ale jak je tam tak namontovaná, tak není nějak vyditelně křivá. Mohlo by být ohnuté něco na těle přehazovačky? Taky nic, co bych si všimnul. Prostě nevím, ve kterém místě už je to křivě, každopádně ta spodní rolna už křivě je. (říká se těm kladkám na přehazce rolny, ne? :-) )

      0 0
      • JakeF  

        Já tímhle způsobem ohnul ramínko, řešil jsem to výměnou, XTčko je za pár korun, jezdit s ohnutou hazkou nemám zapotřebí.

        0 0
        • Nikovlas  

          Já právě nejsem od oka schopnej identifikovat ten křivej díl – to ramínko mi připadá celkem rovný… no asi na to ještě mrknu. Dík.

          0 0
          • JakeF  

            Já to měl jasně vidět, při pohledu shora dělaly kladky „X“ :).

            0 0
            • Nikovlas  

              Tak jsem znova sundal přehazku a diagnóza je nakonec ta ohnutá patka. Můžu to narovnat tak, že ji nechám namontovanou v rámu (sundat jsem ji ještě nezkoušel ani nezjišťoval jak) a nějak za to budu páčit kleštěma? Nebo bych to jako nezkušený mechanik měl nechat do servisu? Zas bych nerad ohnul nebo prasknul třeba něco na rámu – netuším, jak je to s těma pevnostma v těchhle místech… (Cube LTD Race)

              Dík.

              0 0
              • slavekRM  

                Okem určitě nepoznáš jestli je rovná a můžeš to dokurvit (ohnout) ještě víc. K dobrému vyrovnání potřebujěš „ramínko“, takže doporučuji servis.

                0 0
                • Nikovlas  

                  „Ramínko“ je asi nějaký jednoduchý specializovaný nástroj, co? No snad si za to v servisu neřeknou moc…

                  Díky za reakce, i těm pode mnou.

                  0 0
                  • slavekRM  

                    Ramínko je tohle V servisu mi to dříve dělali zadarmo nebo za 50kč. takže žádná velká pálka a vždy na počkání.

                    0 0
                • fousek  

                  Patku rovnam normalne po ceste a radi to normalne

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Já to doma rovnám tak, že odšroubuji přehazku a místo ní našroubuji zadní silniční kolo, co má stejný závit. Přesnost srovnání tímto způsobem je naprosto dostatečná. Jak rovnat patku je někde v historii. Akorát to chce dát pozor při šroubování toho kola, aby to nešlo přes závit, protože kolo je jako páka a je dost těžké a proto se to dost špatně trefuje.

                0 0
                • pepek  

                  Já přehazku nesundávám, ale páčím to přes ni dostatečně prodlouženým inbusem. Kontrola se děje okamžitě přiložením svař. drátu na vodítko ve dvou kolmých směrech a porovnáním mezer k ráfku na obou stranách.

                  0 0
                • Hornet  

                  Robím to francúzskym klúčom-má hladké čeluste, samozrejme so zhodenou prehadzovačkou, potom ju nahodím a podla oka porovnám, zatial to vždy stačilo.

                  Niektoré patky su makke a dá sa to zrovnať aj v rukách, prehadzovačka poslúži ako páka. Možno trochu barbarské, ale pokial to nie je moc, tak to stačí.

                  0 0
      • kubajsik  

        Moc díky za rady, zítra se na to podívám a případně odvezu kolo do servisu…:)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.