Příspěvek na údržbu trailů Author Šela Maratónu - HITHIT

64 nepřečtených
  • Lukster

    Zdar, pořadatel a hlavní údržbář tratí závodu Author Šela Maratónu umístil nový projekt na hithit:

    https://www.hithit.com/…la-marathonu

    Udržování tras není vůbec sranda, příroda je silná a vytrvalá. Stačí vidět bývalé trasy, které již po necelém roce neježdění ani nejdou najít. A to nemluvím o kůrovcovych kalamitách, kdy lesní technika dělá při těžení dřeva v lese své. A nástroje na údržbu nevydrží věčně.

    Jasně, můžete namítnout, že startovné toto všechno pokrývá, ale to není rozhodně pravda – nebýt sponzorů a dotací, tak závody nejsou. A o údržbě ani nemluvím. Navíc letos dotace pozastaveny, závod posunut do podzimu, možná se zruší úplně…

    Takto vymazlené trasy s lávkami, čistým průjezdem atd. není samozřejmost. Byla by škoda tyto krásné tratě nechat letos zmizet.

    Přispějete? I příspěvek v hodnotě 1–2 Isostárů pomůže…

    Snad jsem vás tady moc nepohoršil ;-).

    0 0
    • Singlespeed  

      Pan Procházka je lakomec a taky není žádný dobrodinec, to určitě dobře víš. Vybavuji si např. scénu, jak řval, když se jeden z nešťastníků na prezentaci Šely ptal na vrácení startovného, neboť si den před závodem při projíždění trati zlomil ruku… Takže za mě nedávat nic.

      0 0
      • Lukster  

        Podle toho soudíš, že je lakomec? Víš, kolik práce ta údržba stojí úsilí, času a prostředků? Myslím, že do toho dává dost ze svého, ale nejde to dělat donekonečna a z nadšení. 20 let jsou tady trasy přístupné celý rok, to je myslím jasný důkaz jeho přístupu. Samozřejmě nikdo nikoho nenutí, ale nazývat jej lakomcem, to nemohu souhlasit.

        0 0
        • Singlespeed  

          Ty snad vůbec nic nevíš :-). To tak třeba stojíš celý den s hasičským autem nad Krásnou vyhlídkou, za párek nebo v lepším případě za studený řízek… Chceš alespoň malinkým písmem zmínit svůj závod na prospektu Šely? Zaplať pár tisícovek a jsi tam, solidarita není zadarmo. Těch příběhů jsou mraky, i zúčastnění hudebníci by mohli vyprávět celé romány.

          0 0
          • Barak  

            Vypadá to, že tvůj příspěvek nebude úplně ten z největších.:)

            0 0
            • Singlespeed  

              Brigádička, makáš na trati. Kdyby klaplo třeba startovné zdarma, to by nebylo špatné a udělalo by to radost…mladý chlapče smůlu máš (jak zpívá Stará dobrá ruční práce) :-)

              0 0
      • Potkan007  

        Závod neznám, pána neznám, ale je mi nesympatický myšlenkovým postupem – Rychlebky vybraly na hithitu přes milion, tak se tam nacpeme taky.

        0 0
        • Pedro404  

          A Rychlebky maj jako jediný právo poprosit o prachy za trailbuilding na hithitu? :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale tak je jasny ze videl ten uspech, tak sup, proc to nezkusit vytlacit z toho nejake lovaky. :) Ale tak jasne proc ne. Ta moznost tu je a kdo chce prispeje.

            0 0
        • Rubi  

          ja to vidim bohuzel uplne stejne, rychleby vybraly, zkusime to taky vytriskat, akorat na sele tam zas tolik tech chodnicku a umelych veci neni

          0 0
          • Pedro404  

            Taky chtěj desetkrát míň, ne?

            0 0
            • gerrard  

              Mne je to celkem putna, jak si kdo shani penize a na co. Ale to mne prave zarazilo, jak malo chteji. To opravdu nema tak popularni zavod s kazdorocni velkou ucasti 50 000 na udrzbu. A ta castka mne celkove prijde takova divna. Na benzin do sekacky moc. Na mzdy malo a v celem popisu nikde neni napsane na co presne se ty penize pouziji. Ale tak podle toho jak jim to naskakuje, tak nejakou komunitu maji a bez problemu vyberou, tak at jim to vyjde na co chteji.

              0 0
          • Lukster  

            Vystrikat z čeho? Hithit funguje už dlouhou dobu, Rychlebky to nevymyslely (btw. tam jsem taky přispěl,má to smysl). Je bohužel taková situace letos, navíc před 2 lety byl posun termínu na konec srpna taky, hrozná kalamita, po ní byla o to větší práce… Btw. Rychlebky cilily 400tis., tady přece vůbec nejde srovnávat ani z povahy tras, příspěvků atd. Ale chápu, že to může některé lidi štvát, že tady někdo může získat peníze od lidí,nicméně to oni rozhodnou, jestli je to oprávněné. Je to lepší než volby ;)

            0 0
            • Rubi  

              Me to je uplne jedno, ja rad prispivam na smysluplne veci, na rychleby jsem prispel a na selu prispivam kazdorocne svym startovnym, ktere je zrovna z tech vyssich, ale dobrou organizaci rad ocenim. Rychleby to sice nevymyslely a napadlo je to prvni, zijou z jejich hospody a zazemi. Sela vypada ze snad bude na podzim misto viaduktu jako 2? roky z5. Usly zisk ze zazemi rychleb nenahradis. Rychleby chcou zejmena vybudovat nove traily, tam vidim ten hlavni rozdil.

              0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Chlebovnik  

      Já to pořád nějak nechápu. Pokud se závod koná, vyberou nějaké startovné + dostanou dotace a za tohle vyčistí + opraví trať.

      Pokud se závod nekoná, startovné ani dotace nedostanou, proč je tedy třeba přesto vyčistit a opravit trať, když tam stejně nikdo závodit nepojede?

      0 0
      • Barak  

        Já to chápu tak, že připravit trať není otázka jednoho víkendu před závodem, ale kontinuální práce, která začíná mnohem dříve. V tuhle chvíli asi stále počítají, že se závod uskuteční (třeba v pozdějším termínu), ale nemají, za co by to opravili, protože startovné, s nejistým výsledkem, si nikdo kupovat nebude a pokud berou dotace, tak ta asi taky předem nedorazí.

        0 0
      • Pedro404  

        „Konání závodu je letos nejisté, ale na vyčištěných a značených trailech si můžeš zajezdit celoročně i mimo závod.“

        0 0
      • Raf  

        Dá se říct, že tu trasu udržují celoročně. Někdy se mi zdá, že tam i zametají sníh v zimě. Taky to podle toho potom vypadá při závodě, je to asi jediný maraton, kde fakt nehrozí namotání klacku, ta trasa je prostě umetená :D

        0 0
        • Singlespeed  

          To je ovšem pravda. Trať maratonu bývá připravena opravdu špičkově, klobouk dolů. Ovšem, třeba Súlovský maraton na Slovensku měl trať připravenou snad ještě dokonaleji, místy jsem jen nevěřícně zíral, co všechno se dá ještě vymyslet, ale za poloviční startovné.

          0 0
          • brtníček  

            Jo Sulovského maratonu je škoda. Teď už se tam jenom behá. Slávo to delal dobře, ale ta náročnost pro nás slabší jezdce byla drsná. A pro účastníky zájezdů doživotne startovné zdarma. Třeba na Drásalu na trať kašlou úplne.

            0 0
            • Lukster  

              Jojo, škoda, že šel Drasal pod KPZ. Mimochodem KPZ je obecne ryzovacka peněz…

              0 0
              • Trance  

                A kolik rocniku Drasala se jelo pred KPZ? V cem je to podle tebe skoda?

                0 0
              • brtníček  

                Tak pořadatel Šely mel zajem o Drásala. Proč to nedopadlo nevím, ale angažování Fojtíků nebyl moc dobrý krok. Co se týká prezentace a zajištení závodu je Šela o nekolik levelu výše. Zdá se, že peníze budou vybrány rychle a třeba bude i víc. Uvidíme jak si s tim poradí. A jak budou případným trasám nskloneni vlastníci pozemku. U tech rychlebek by mne zajímalo jestli musí platit celou častku arcibiskupum za nájem pozemku nebo jim neco odpustí kdyz se tam nejezdí.

                0 0
    • jIrI___  

      Šela maraton býval můj oblíbený závod v krásném prostředí, navíc organizačně skvěle zajištěn a traily se zdály být udržované i mimo termín závodu. Na rozdíl od hithitu RS mi je sympatická skromnost, že hned nechtějí statisíce, proto jsem pár kaček přispěl.

      0 0
      • theedge  

        Tak RS to nechtějí jen tak z plezíru na prořez maliní, ale na zaplacení své práce na stavbu úplně nových trailů … a jak ty traily vypadají a kolik dají práce všichni víme.

        0 0
        • Smazaný účet  

          A není ti jedno. O peníze požádali, řekli na co a kdo chce tak dá. Tohle vlákno je ftipný.

          0 0
          • koldator  

            Zavody tohoto typu jsou byznys, ne charita. Kdyz penize na udrzbu nezbyvaji z let minulych, pozadali o prispevek. Ja si ale ponekud neumim predstavit podobnou situaci – firma po prestale „corona“ krizi nema financi nazbyt, tak da vedet svym odberatelum, ze pokud budou chtit jeji zbozi i v budoucnu, musi ted poslat jeste prispevek navic. Toliko muj nazor…

            RS jsou nastesti nastavene jinak…

            Jinak muj ciste subjektivni nazor i zkusenosti s panem P. jsou velmi podobne Singelspeedovym :/

            0 0
    • krabica  

      Nevidím na tom nic špatného a to že se třeba inspirovali RyS vůbec ničemu nevadí. Kdo chce, může přispět…

      0 0
    • jIrI___  

      Šela Maraton prochází další krizí – odchod sponzorů. Postup jak podpořit je na obrázku níže, byla by škoda přijít o jeden z nejhezčích a perfektně organizovaných závodů…

      0 0
      • Cryzyy  

        Nevím proč, ale hned jsem si vzpomněl, když jsem byl naposledy přihlášen na Šelu, dva dny před omarodil a snažil se dohodnout s pořadatelem na prodeji svého startovného, že by to pro ně nemusel být problém, přeci jenom lidí se ještě na místě hlásí dost a já byl docela pravidelný zákazník jejich akce, tak jsem čekal trošku vstřícnější přístup… no a klasika nas**t, proč nevydělat dvakrát. Tak teď a´t se zachraňují :-D

        0 0
        • Singlespeed  

          To je Prochajdova klasika, viz můj příspěvek skoro nahoře :-).

          0 0
          • zderes  

            Kdysi jsem mu pomohl na dvou závodech, sehnal jsem mu i několik dalších dobrovolníků. A jedno odpoledne „domlíkovat“ děckou trasu u Laguny. Dost lidí o něm nemluvilo v souvislosti se šelou hezky, ale na to jsem kašlal, jen pomluvy nebo závist. Ať si to každý zkusí uspořádat.

            Co mě ale překvapilo, byla loni jeho reakce na prosbu vrátit klukovi startovné alespoň za jeden závod ( děcka můžou jet jeden den s dospělýma profi kids trať a druhý den dětský závod.) Poslal jsem i foto kluka z nemocnice ovázaného od vrchu dolů. Odpověď „lituji, startovné je nevratné“. Ano, je to v podmínkách. Co je psáno je dáno.

            Pak jsme se potkali a vysvětlil mi, že to prostě nešlo. Že se mladej účastnil společného tréninku pár dní před závodem projetí trasy dětského závodu a toto už toto je v ceně.

            Ať si udělá obrázek každý sám.

            Jinak nepopírám, že jeho závody jsou kvalitně připraveny. A že si za to nechá pěkně zaplatit? Nikdo nikoho nenutí se toho účastnit.

            0 0
            • brtníček  

              Je to prostě profesionální pořadatel …

              0 0
            • brtníček  

              https://mtbs.cz/…ie/popis-xcm#… Šela maraton se z důvodu nezájmu závodníků letos nekoná. Pořadatel ho zrušil, že mělo zaplaceno 50 lidi. Jak jednou uděláš velkou akci tak zpět do undergroundu už se ti nechce. Jsem zvědavý jak na to lidi zareagují na jaře příštího roku. Víte ještě o nějakých dalších závodech co byly letos zrušeny pro nezájem?

              0 0
              • orm  

                Tech dobrych zavodu se na konci srpna a zacatku zari seslo hodne (kral, sudety, malevil) a pak se tam dotoho zamichalo i KPZ. Dalo se to cekat. Doufam, ze pristi rok se to vrati do normalu a jarni zavody se pojedou na jare.

                0 0
                • Polopol  

                  Co tak letos pozoruju, účast letos klesla na všech závodech. Mozna to zrušení bylo předčasne. Věřím, že cca 300 lidi by se na start sely postavilo. Osobně vím o x lidech, včetně sebe, co selu jet chtěli, akorát nebyli ještě prihlaseni.

                  0 0
                  • Melvin  

                    Mě příjde, že ten trend, kdy se hlási na závody měně lidí dlouhodobější. Znám dost lidí co přestali jezdit závody kvůli stále rostoucím nákladům a nebo jich už nejezdí tolik. Navíc nejvíc natřískané závody byly vždy na jaře, kdy byl každý natěšený po zimě a s koncem prázdnin to pak klesalo ať z důvodů dovolených nebo už prostě nebyla „forma“. Asi bude spíš záležet jak to bude vypadat příští rok na jaře.

                    0 0
                    • orm  

                      Nedavno jsem se o tom bavil s kamaradem, ktery zavody stale jezdi a take rikal, ze letos je malo lidi. Podle me je to mix faktoru. Castecne za to podle me muze i to, ze boom zavodu na horskych kolech je za nama. Lide se presunuli k behu nebo triatlonu. Pak tu vznikla i konkurence uvnitr a to endurozavody. Osobne by me nevadilo, kdyby zanikly jednoduche zavody typu KPZ a zastaly zavedene marathony, ale asi to skonci opacne, viz. most.

                      0 0
                      • Polopol  

                        Přijde mi, že zmizela ta část ucastniku cca 200. místo a hůř.

                        1 0
                    • Shaby  

                      Ono taky když se za nějaké „normální“ startovné musíš hlásit tak půl roku dopředu a s blížícím se termínem se rapidně zdražuje, není v dnešní době divu, že je míň startujících, když nikdo neví co bude.

                      Koukám ale, že na Šelu byl první termín stále ještě otevřený až do 20.8., pak mi příjde nesmysl vyvozovat, že bude málo lidí a závod rušit, ještě před tímto datem. Z mé zkušenosti se valná většina lidí hlásí na poslední chvíli před termínem.

                      0 0
                      • Polopol  

                        Souhlasím, já si jsem schopný plánovat práci max 14 dní dopředu. Do té doby nevím určitě, jestli jedu. Kdyby bylo startovné 3 kila, přihlásím se klidně na všechny závody pul roku dopředu a některé holt vynechám, ale jak už je teď startovné většinou k tisicovce, to uz nejde…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Přesně tak to mám ja. (Jezdec pod 200. Místa ve výsledcích). Často s dětmi někam jedeme na last minute víkend nebo nevychází počasí. Dal bych Startovné 450 Kč A budou mít 3000 lidi na startu…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Navíc pamětní tričko ani není v ceně startovneho 700,– ale je za dalších 150,– :(

                            0 0
                            • mr.nikdo  
                              • cesta + jidlo + ND a cely den v pytli.

                              Stoji to za to?

                              0 0
                              • Melvin  

                                Právě. To už je lepší si udělat pěkný den někde v horách.

                                0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Tak tak.

                                  Ted mne spis bavi detske zavody. Ale zase tolik jich neni a pekna Cyklobrana to zabalila :(

                                  0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Taky to tak mám nastaveno. Letos odjet jen jeden závod a pak už šlus. Raději si udělám pěkný den někde u nás v Chřibech nebo vyrazím do Bílých Karpat a ve výsledku si to užiju daleko víc než ten závod. Od řady známých jsem zaznamenal i jiný aspekt. „Moderní“ trasy se budují čím dál náročnější a techničtější a řada i docela obstojných cyklistů některé výjezdy nebo technické sjezdy na HC se starší geometrií a bez teleskopy už prostě nedává. No a na další ročník se ti lidi už prostě nepřihlásí.

                                  0 0
                                  • Cryzyy  

                                    Co se u nás nedá jezdit za zavody na HT bez teleskopu a starší geometrii ?

                                    0 0
                                    • orm  

                                      Jezdit se da vse, ale lepsi je to s nima na trilogy, respektive vse co dela vena.

                                      0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Nepíšu, že se nedá, ale že někteří to prostě nedají. Konkétně třeba u nás Juvacyklo Amtech Buchlovická 50. Podle info od diváků z trati, tlačilo např. ve výjezdu od Koryč. přehrady ke Kazatelně cca 60% závodnků. Minimálně ve dvou sjezdech snášela kola dolů asi čtvrtina lidí.

                                      Trať se měnila letos, oproti loňsku byla o hodně obtížnější, i když se teď jela v daleko lepším počasí. Mně se třeba letošní trasa hodně líbila, ale minimálně tři mí známí prohlásili, že „na takovou magořinu se už příště vyserou“ (citace).

                                      Chápu, že každý pořadatel chce mít závod s nějakým tím nej. Nejdelší, nejnáročnější, nejtechničtější atd. Pak si taky taky ale musí promyslet, jestli se mu to vyplatí pořádat pro deset profíků a stovku elitních hobíků, když se mu přestane hlásit většina takových těch ryzích nadšenců, co sice dorazí ve dvojnásobku času vítěze, ale ještě před několika málo lety tvořili většinu startovního pole a tedy přinesli i většinu startovného.

                                      Odkaz na oficiální GPX trasy na Stravě od pořadatelů: https://www.strava.com/…s/5278100907

                                      0 0
                    • grafik  

                      To já taky. Letos jsem jel rychlé klasiky u nás na Moravě. Na závodech kde před deseti-patnácti lety bylo snad až 900 lidi, tak dnes je počet do cca max 300. Masový boom odeznel, silné ročníky zestárly, pro spoustu lidi nejsou závody priorita, a proč se trápit na dlouhé Šele (už to není takové hrdinství jako v roce 2008). Mnoho závodů si kanibalizuje účast kratšími tratemi apod. Za sebe nevidím moc důvod jet 90km a na těžkých pasážích, raději si dam rychlou 50ku. Oderská 50 pod KPŽ podobně, dlouhou jezdilo k tisicovce, předloni jsem jel po 10 letech a kolik nás bylo… účast má sestupnou tendenci.

                      Málokdo vydrží závodit tak dlouho.

                      0 0
                      • grafik  

                        Ještě bych doplnil, nemám problém ujet 90 km závod, ale jet polovinu trati sám nechci. Dřív to byla masová záležitost a ve štrůdlu se jelo až do cíle. Proste si raději vyberu typ akce kde nebudu za poustevníka.

                        0 0
              • zirecek  

                Aleš Procházka to řekl jasně: „Naše rozhodnutí nemá ekonomické důvody…“ Je zvyklý na jiné počty lidí a nemá to cenu pro něj.

                Bohužel tímto vykopal hrob závodu. Stává se v očích sponzorů neseriózní partner. Jinak to vnímat nelze, takto hodit flintu do žita. Jarní termín to zachrání jen z části. Člověk je za ty roky pořádání asi taky trochu unavený. Je to přirozený vývoj.

                0 0
                • grafik  

                  Ale ono to fakt nedává smysl pořádat pro 100 lidí. Na tom není nic neseriozniho. Spousta akcí se odkládá na další rok …

                  0 0
                  • zirecek  

                    Myslím, že 200–300 lidí by to nakonec dalo. Chápu, že je to závod většího formátu a není cílem snižovat nastavenou laťku.

                    Avšak nechápu, proč nemohla být jedna hobby trasa na závod Jezernické viadukty a dětský závod. Šmahem zrušit vše je divné.

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.