Běžecké trasy - Bílé Karpaty (Slovácko), Chřiby

9 nepřečtených
  • Adam1985

    Existují v těchto lokalitách nějaké běž. trasy, které jsou udržované? Myslím to tak, že jsou projížděné třeba rolbou – dneska jsme byli s přítelkyní na udržované trase okolo Suchého vrchu (Babí hora) a úplné supr! Krásných 9km po vrstevnici – jako XC na kolo! Dopoledne jsem byl nad Ústím nad Orlicí (Andrlův chlum), ale tam to tak veselí nebylo – přes noc napadlo dost sněhu a nebyl tam po ránu ještě projetá stopa. Jo a aby to nevypadalo, že nic nedělám a že jen chodím na běžky – ale mám mezi službama v práci, tak si jezdím!:-) No a přítelkyně je z Ústí nad Orlicí a tu jsou dobré podmínky na běžky a tak se chcu zeptat, jestli je nějaká taková údržba běžeckých tras i u nás v Karpatech? Díky za příspěvky. Adam

    0 0
      • Adam1985  

        Vielen dank! Na Žitkovou to mám cca 30km, takže si udělám pěkný výlet.

        0 0
        • marapara  

          U nás v Karpatech je slabší s udržovanými běžeckými stopami. Nevím jak v té Žitovké, na běžky jsem tam nebyl a otázka kolik je tam teď sněhu, když předtím všechno roztálo.

          Loni se plánovalo udržovat běžecké v okolí Vápenek, byly v plánu dokonce i 3 okruhy, z toho 2 na Javořinu a třetí na Novou Lhotu. Loni bylo sněhu dost, když jsem šel poprvé loni na běžky na Javořinu, někdy v půli ledna, tak jsem šel po modré k Zabitému židovi a pak dokola na Javořinu. Jakýsi náznak toho, že tam projeta sněžná čtyřkolka a něco táhla za sebou co vypadalo jako běžecká stopa tam byl. Když jsem ale šel o týden později zase, tak připadlo cca 20 cm sněhu, tak už nic. O týden později jsem šel zase a co si běžkaři nevyšlápli, to nebylo. Navíc ještě rozšlapané od debilních pěších. Takže asi tak to vypadá s udržovánými běžeckými tratěmi v Karpatech … bída s nouzí. Oni si asi mysleli, že to jednou projedou a budou mít celou zimu už vystarané. Ale takové běžecké tratě, pokud to tak někdo chce nazvat, se musí udržovat každý den a jednou nebo 2× za celou zimu. Trasy by tu byly, ale není vůle a nejspíš ani peníze na to, aby se to nějak udržovalo. Dokonce jsem četl, že na letošek plánovali snežnou rolbu na udržování tratí, ale asi to byl jen výkřik do tmy.

          Tuhle zimu jsem byl na Javořině na běžkách jen jednou 5.12.2010, opět z Vápenek po modré k Židovi a pak po červené po hranici a po zelené do Filipova a Javorníka, bylo asi 30 cm sněhu a o stopě nemohla být ani řeč, navíc stopa často rozšmatlaná od pěších kreténů.

          0 0
          • Adam1985  

            Tak jsem dneska byl mrknout na ty trasy na Žitkové a s politováním musím oznámit, že se tam nic neděje…(sníh tam napadnul teprve ve středu, tak asi ještě nevyjeli). ale byl jsem zaběžkovat na Mikulčině vrchu – tam to bylo supr, asi sem se nechtěl tak zedřít!:-)

            0 0
            • marapara  

              To se dalo čekat. Jednu sezonu to spustili a asi nebyl takový zájem jak čekali, tak se na to vy… V neděli asi zajedu do Vápenek a zkusím vyjet Javořinu a pak klasicky do Javorníka. Na Javořině píšou 20 cm sněhu a dobré podmínky, tak to většinou bývá pod Javořinou i jednou tolik, protože to nebývá tak vyfoukané.

              0 0
    • Martin_S1  

      Ještě doplním Chřiby – ne z vlastní zkušenosti, ale z googlování rok starého, když jsem vytvářel web o sněhových podmínkách pro běžecké lyžování a pro Chřiby jsem tam napsal: na běžkách se přejet dají, přestože na strojově upravené stopy zde nenarazíme.

      Čerpal jsem tehdy ze článku o Chřibech v zimě na idnes

      0 0
    • maxtor  

      Oživuji toto zapadlé téma. Nemá někdo informace, jak je to se sněhem v Chřibech? Chtěl bych vyrazit na běžkách od Samoty na Bunč…

      0 0
    • dr nick riviera  

      Ahoj, zase to tu oživím. Nevíte jak je to se sněhem ve Chřibech? Co vím, tak Bílé Karpaty přinejmenším na hlavní trase Nová Lhota – Javorina bez problémů..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.