Cyklisti likvidují chráněné části hor

122 nepřečtených
  • bif

    Ochranáři hlídají bikery, kteří jezdí do zakázaných zón

    Jeseníky – Do zakázaných zón a přísně chráněných oblastí jezdí v Jeseníkách cyklisté. Ochranáři musí tyto úseky více hlídat, chodí po vybraných trasách, cyklistům se snaží v jízdě po nich zabránit a rozdávají jim pokuty

    Drapáky na pláštích kol totiž dokážou v místech, která nejsou pro horskou cyklistiku určená, napáchat nenahraditelné škody. Nejvíce bikerů chytají ochránci právě o prázdninách. Zatímco majitele horských chat či restaurací nárůst počtu bikerů v Jeseníkách těší, ochranáři už z nich takovou radost nemají.

    „V Jeseníkách jsou čtyři národní přírodní rezervace, což plošně představuje jen pět až šest procent území. Bohužel pro bikery je toto území velmi atraktivní,“ řekl vedoucí strážce přírody Michal Ulrych ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Cyklisty lákají například zakázané trasy v okolí Pradědu, na Rejvízu či kolem Bílé Opavy. V posledních letech trestají strážci přírody o prázdninách desítky bezohledných bikerů. Přitom jesenické stezky, na něž kola nesmějí, jsou viditelně označeny značkou „Pouze pro pěší“.

    „Ty stezky jsou sice v náročných terénech, ale moderní vybavení umožňuje kolařům vyjet i tam, kde to ještě před několika lety nebylo možné,“ sdělil Ulrych. Navíc si mnozí kolaři v krajině ještě porůznu své cesty zkracují a ničí tak pracně udržované stezky. Není výjimkou, že pod jejich koly zahynou chráněné rostliny. Ochranáři poukazují i na to, že kola způsobují v lesích odnosy půdy či obnažují kořeny stromů. Strážci přírody se na chráněném území setkávají i se sportovci, kteří svými koly ničí přírodu každoročně. „Jsou to spíš lidé z Jesenicka, kteří vyjíždějí do hor na své oblíbené trasy. Oni si myslí, že na jízdu v těchto partiích Jeseníků mají nárok,“ uvedl Ulrych. Ani oni však postihu neuniknou. Namístě mohou dostat až tisícikorunovou pokutu, v přestupkovém řízení jim hrozí platba až do dvou tisíc korun.

    Ulrych vzpomněl na případ, kdy jednoho nepolepšitelného cyklistu přistihli ochranáři v minulém roce hned několikrát. Nepomáhalo napomenutí ani pokuta. „Největším trestem tak nakonec pro něj bylo, když musel několik kilometrů jít náročným terénem pěšky s kolem přes rameno a náš strážce jej doprovázel,“ vzpomíná Ulrych.

    Problémy s cyklisty mají ochranáři prakticky ve všech českých a moravských horách. „Po cyklistech na horských kolech zůstává spoušť i na pasekách. Na hřebenech poničených škodlivinami bojujeme o každý banální trs trávy či stromek, které brání další erozi a zadrží vodu,“ řekla majitelka Janečkových lesů v Orlických horách Soňa Klímová.

    Anketa: Respektujete zákazy vjezdu na kole ?

    20x
    29%
    0x
    0%
    0 0
    • Alty  

      Zrovna včera jsem se potuloval po Železných horách. Mimo to že sem obnažil několik kořenů jsem našel několik cest z nichž:
      čtyři byly tak rozrytý od koní že bych to nedokázal krumpáčem napodobit
      dvě zcela zneprůjezdněny lesní technikou v úseku 1 km
      jedna rozježdéná do 40cm hlubokých kolejí v šířce až 6metrů, tady už cesta nikdy nebude. Zůstal sem u vytržení koukat na tu apokalypsu
      Několik úseků běžně používaných lesníky nebo ztížených i pro pěší hrubým makadamem, kusy tašek apod. Nikomu z nich to nevyčítam ani nezávydim, jen je divný že se tolik cest chrání před cyklisty aby je pak mohli lesníci bezohledně zvorat. A na Šumavě je po Cyrilovi podobných cest nepočítaně.

      0 0
      • OCG  

        já nechápu, co je to za zaklínadlo: lesáci a jejich technika taky ničí les. Pokud to dobře čtu, ochranáři mluví o „exponovaných“ a tudíž krásných částech Jeseníků. Ty mluvíš nejpíš o neexponovaných částech Železných hor. Nebo jsi snad viděl kolem Trojmezí nějakého lakatoše? Do Jeseníků jezdím často, jsou to takové „moje“ hory, ale já ho tam nikdy neviděl. To spíš nějakého sviště. Co nechápu je, že tady se na jedné straně bojuje o traily, o to, abychom mohli VŮBEC KDE jezdit i kolem Prahy, Brna, Olomouce, prostě po lesech, řeší se tu, že jsme součástí lesa, protože ho milujeme, a pak nějakej hlupák jede zkoušet svýho novýho fulla do Jeseníků někam, kde jednoduše nesmí proto, že tam může poškodit přírodu. Prosím vás všechny, zkuste si uvědomit, že jsou místa, kam je opravdu lepší jít pěšky a nejezdit na kolech. Já kdysi nechápal, proč nemůžu jet třeba ze šeráku na trojmezí na kole. Kámoš, co do toho dělá (geologie a ochrana přírody) a specializuje se přímo na Jeseníky, mi to vysvětlil, proč ne. Ale to byla tříhodinová debata, kterou tu nebudem reprodukovat, že?

        0 0
        • fousek  

          Hehe a co ti jako geolog objasnil? Co ja znam geology, tak ty nejaka organica priroda moc netankuje a naopak ti budou vdecny ze si jim rozryl travu a muzou odebrat vzorek zeminy a popripade rovnou vykopat sondu do podlozi. Ted k tematu: bikerum kteri nejsou schopni ujet ochrancum prirody na kole, je nejlepsi presedlat na Enduro:-)

          0 0
        • Alty  

          Zaklínadlo znělo: lesáci ničí les, ale nevyčítam jim to páč oni tam musí. I když se chovaj docela bezohledně k těm cestám. Jenomnepobíram proč to zakazujou mě NA TĚCH SAMEJCH CESTÁCH, příklad, vyasfaltovaná cesta na Luční boudu (Krkonoče) vedle níž jsou na jaře vyjetý koleje v mechu a kapradí od rolby jež vozí párky hrdinným turistům.

          0 0
          • lidumil  

            Krkonoše jsou asi specifický – na Lyžařskou po asfaltu taky cyklista nesmí, ale auta, motorky, skůtry, rolby v pohodě jo. A to kolem ještě vede stezka pro koně!! Mi to nějak mozek nebere.

            0 0
        • pened  

          a uz ses byl podivat na hrebenu Smrku (od Ciraske smerem k Paprsku po hranici? Oblast, kde jeste nedavno skoro vyhaneli pesaky a dnes tam jsou takove koleje, ze tam neprojede ani offroad? A nerikej, ze to neni pravda.Kdyz jsme to vloni videli, tak mi normalne hrkly slzy do oci. A kde jsou vsichni ti ochranari? Bohuzel to pisu z prace, takze nemuzu pridat fotky.

          0 0
      • pepino  

        žádnýho kořena bych neobnažoval, nikdy nevíš, na koho narazíš:-)

        0 0
    • Smazaný účet  

      odkud je zas todle????

      0 0
    • JSt  

      ode dneska nejzedim na kole, nybrz jezdim obnazovat. doufam, ze me doma pusti :DD.

      0 0
    • Misiak  

      sa mi to zda, alebo poslednou dobou tu na svk a v cr niekto zacal viest vojnu proti bikerom?

      0 0
    • yappee  

      Zrovna v sobotu jsme byli jezdit v Orlických horách. Po turistech jsem nazbíral 1/2 batohu odpadků, opravdu si myslím, že ty 3 lahve od piva a pytlíčky od džusu biker nezahodil. Je zvláštní, že my ač nešetrní „bikeři“ trávíme čas na vyjížďce tím, že uklízíme turistické stezky a myslím si, že nejsme sami (myslím naše partička). Nesouhlasím s tím že jenom bikeři ničí lesní podrost, jsou tu taky nešetrní borůvkáři, houbaři a pěší turisti. Každá skupina má své „černé ovce“ a to včetně rádoby ochránců přírody a lesníků. Tak asi tak…

      0 0
      • keo  

        S tím se nedá nic než souhlasit.

        0 0
      • lidumil  

        Obzvlášť sběrači borůvek se svými hřebeny jsou k přírodě velmi šetrní!

        0 0
    • keo  

      Já si myslím,že je třeba dát vše do správných mezí,bikeři,kteří nehledí na nic a ochranáři,kteří by do lesa chodili jen sami a ostatní všechny vyhnali.Asi ani jedno není ono.Jestli bude těch bezohledných hodně,příjdou tvrdší zákazy a doplatíme na to všichni.

      0 0
    • Pi†el  

      ty ochranarsky kreteni co todle psali, asi nevideli, co dokaze takovej lesni traktor ci v3ska napachat za prasarny v lese.. debilove.

      0 0
      • OCG  

        oni mluvi o NÁRODNÍM PARKU, kam traktory a V3Sky nesmí!!!!

        0 0
        • Pi†el  

          no tak kdyz nerozryvaji I. zonu, tak nici cesty v od II. nize.. to vyjde nastejno..

          0 0
          • OCG  

            pokud vím, tak ten článek úplně nahoře řeší I. zónu… O tom mluvím. Jakože neschvaluju přístup lesáků, ale zas nechápu ty, co lezou tam, kam nemají. Ono jet z Pradědu k Petrákům mimo tu asfaltku je trochu něco jiného, než jet z Václaváku na Národní (he, ani nevím, jak se tam jede…)

            0 0
            • Pi†el  

              ja si pod zakazanou zonou predstavim vsechna mista, kde je „zakaz vjezdu“ cyklistu ci je tam cedule „jen pro pesi“ apod..

              0 0
            • hawrda  

              1. zona na Šumavě,okolí Horské Kvildy,super chráněná Jezerní slať rozježděná nenávratně(dle vyjádření ochranářů)od těžké lesní techniky po odstraňování násleků lednové vichřice.Tak a teď ať mi někdo z těch ochánců přírody vysvětlí kde byli v době kdy v těchto místech vyvážela dřevo soukromá firma najatá LČR.Asi honili cyklisty podélVydry nebo na Černémsloupu.O tom co prošvihnou hoši z národních parků ,ale nikdo z nich už nemluví.Možná by měli dost másla na hlavě a neobraceli neustále svojí pozornost jen ke kolařům…

              0 0
              • Luka  

                vis co je to „zastupny problem“? To je tak. Kdyz ma nekdo vyznamnej pruser, tak se musi najit jinej, mensi pruser, na ktery se strhne pozornost verejnosti, zatimco ten hlavni problem vysumi/je ututlan/odstranen atd… A my kolisti jsme zastupnym problemem neceho mnohem vetsiho (a mame tu konspiracni teorii)… lesackych prasaren, turistickych bordelu atd atd

                0 0
    • stanley  

      Dneska jsem jel z Koutů, Asi 200m jel za mnou nějakej retard s náklaďákem asi směr Dlouhé Stráně. Proti nemohl a tak jsem si to vyslechl na plný pecky. No nic, dál jsem pokračoval přez Petrovku na Švýcárnu a Praděd. To z tý Petrovky je maso i lahoda na bikerské srdce. Václavák na Praděd s turisty chodící jako ovce je o ničem. No a cestou zpátky jsem potkal terénák u Petrovky.Nechápu jak je tam můžou pustit. Prach jsem plival z huby dost dlouho.A nakonec na Švícárně byl zavřenej stánek s pivem a tak jsem musel vzít zavděk vodou z dámského záchoda. Bylo mi divný proč na mě jedna koukala jak zjara. Prostě žádný jistoty. Kdo má na tu vodu jezdit. Brrrrr.

      0 0
    • chodec  

      Tak ta anketa je všeříkající – koledujeme si o to sami. Dávám hádat, co se stane, když budou ciklisti houfne nerespektovat zákazy vjezdu do cest národních parků a rezervecí (lhostejno zda smysluplných či nikoliv). Protože nemůžu založit druhou anketu v threadu, tak alespoň napovím:

      1. Cyklisti budou stále oblíbenějšími u návštěvníků, ochranářů, novinářů a vůbec a pomůže to rozvoji a roušíření bajkování v českých luzích a hájích;
      2. Skupina lidí, které tím cyklisti pekelně nas…ou se bude postupně zvětšovat; Důvodů k pranýřování cyklistiky a jejímu omezování bude přibývat, cyklista bude snadným terčem kritiky a ČEMBA se bude moct jít bodnout s celým snažením, protože ji nikdo nebude brát vážně kvůli množství cyklistů co nerespektují daná pravidla – prostě proč by jí měl někdo věřit, že budou cyklisté respektovat nějaká jiná pravidla, ke terým se ČEMBA hlásí.

      Lidi naučte se myslet pragmaticky – to že někdo jinej prasí přírodu víc a fakticky je zákaz pro cyklisty nesmyslný neznamená, že jeho nerespektování ze strany někerých „cyklistů“ pár týpků s gustem nevyužije k proticyklistické propagandě. Nikdo nebude brát nářky cyklistů na nedostatek trailů vážně, pokud si budou cyklisté sami nerespektováním pravidel budovat image grázlů (a pěšáci to ještě rádi přiživí). Pak se může jít ČEMBA bodnout, když se jí bude dělat takováhle reklama.

      0 0
      • chodec  

        P.S. sorry za tu chybu a jen doplním, v čem je ten pragmatismus – Budeme-li jezdit do zákazů, tak si sice TEĎ trochu užijeme, ale dlouhodobě a plošně tohle jednání diskvalifikuje cyklisty z jakékoliv seriózní diskuse o tom, kde se bude povolovat jezdit.

        Kdo si preferuje okamžitý zážitek v zákazech, tak bohužel nevyhnutelně ničí práci těch, co usilují o co nejlepší podmínky a zrovnoprávnění cyklistů v těhle věčných debatách o vstupu do parků lesů a pod. Obojí dohromady nejde.

        0 0
        • tomfree  

          Chlape se na mně nezlob,ale když vidím jak se každý snaží urvat co se dá a já změnil kolo vlastně jen proto,že cesty kde jsem před 15 lety jezdil na ht s pevnou vidlí se nedají projet ani na enduru,nebudu respektovat debilní zákaz,když tam jezdí traktory a stahují dřevo.

          0 0
          • chodec  

            Já se na tebe nezlobím ;-) ale to co se tady děje, je propaganda. Je úplně jedno, zda máš pravdu, zda je ten kterej zákaz smysluplněj a zda je někdo ničí cestu víc. To co říkáš ty je argument pro diskusi na odborné úrovni – ta se ale nekoná (zatím). To co se děje teď okolo je propaganda, která neváhá trhat věci z kontextu a z toho je třeba chtě nechtě vycházet.

            Bohužel jakýkoliv případ nerespektování pravidel může být zneužit tak, jak se to teď děje. Čím víc zdánlivých prkotin, na které půjde ukázat prstem a říct – HA zase cyklista, co prasí … – tím míň je pravděpodobné, že se časem něco na snaze vykazovat cyklisty pryč a dál ode všeho změní.

            0 0
            • Smazaný účet  

              tak tak

              0 0
            • orca  

              žel tady mnozí nepochopí že lesáci do lesa musí kdežto cyklisté ne a tak plně věřím že se brzo dočkáme obdobného zákona jako na Slovači či jinde v Evropě potažmo zákazu do soukromých lesů.

              0 0
              • Luka  

                kdyz bude nejhur, mam kus lesa nekde na jindrichohradecku, a slibuju vam, ze tam budou mit cyklisti vjezd povolen :)

                0 0
                • Cobol  

                  Dík to se mi hodí :-)

                  0 0
                • chodec  

                  Hele skvělej nápad – naši mají asi hektar a půl někde poblíž Mnichovic-Mirošovic – tam také po celé délce 150 m zřídím singla ;-)

                  0 0
                  • Luka  

                    no ja myslim, ze ten nas les neni o moc vetsi :)))

                    0 0
                    • ares  

                      Se to spojí leteckým mostem a je 300 metrů :-)

                      0 0
        • mab  

          takovy to bily kulaty s cervenym oramovanim, zakaz vjezdu vsech vozidel v obou smerech, je tu snad nekdo kdo kolem teto znacky neprojel na kole? Pokud ano tak porusil zakon. aspon tady v okoli se tohle vyskytuje na kdejake hloupe lesni asfaltce. Samozrejme nemluvim o chranenych oblastech, tam to neznam.

          btw. tyhle clanky proti bikerum me vedly k zamysleni a naslednem vstupu do cemby, myslim ze organizace muze zvladnout vic nez jednotlivec.

          0 0
          • zbartos  

            Bingo ! Dělám si již delší dobu soupis míst (nejlépe s fotkou a s gps souřadnicemi, aby bylo možné přesně určit na jakém katastrálním území to je a který úřad [asi odbor dopravy příslušné ORP] je nutno kontaktovat), kde tyto značky jsou a hodlám se časem dotázat na příslušných místech, zda jsou tam ty značky legálně a proč tam vůbec jsou. Myslím, že v rámci dodržování čembího Kodexu cyklisty, by měl takto postupovat každý člen Čemby a v rámci selského rozumu každý, kdo tudy na kole projede.

            0 0
            • Jirik123  

              na nedavny vyjizdce Ceskym rajem jsem koukal po znackach vic nez obvykle a prekvapilo me kolik cyklotras je vyznacenejch po cestach se zakazem vjezdu vsech vozidel. striktne podle zakona bych tam nemel vjet, ale proc je tam potom znacena cyklotrasa?

              cyklisti se akorat naucej tyhle znacky ignorovat a pak sou desne prekvapeny kdyz je ochranci pouzijou na zakaz vjezdu na nejaky chraneny misto a pak tam cyklisty pokutujou (kolombo kdesi psal, ze prave v ceskym raji na zaklade tehle znacek cyklisty pokutovali).

              Jako hrdy clen Cemby si je teda zacnu asi taky fotit:-). Uz si na nejakem obecnim uradu uspel s tim ze by tam pridali nejakou dodatkovou tabulku ze to neplati pro cyklisty?

              0 0
              • zbartos  

                Poslal jsem zatím jen jednu e-mailovou žádost o vysvětlení a výměnu značky, ale odpověď jsem nedostal žádnou.....

                0 0
                • ax  

                  musis podat zadost pisemne a nechat si potvrdit podani a dle spravniho radu ti jsou povinni odpovedet do 30 dnu

                  0 0
      • Kohout  

        Souhlasím se vším co jsi napsal.

        0 0
    • Smazaný účet  

      je furt dokola totot, ze vas to bavi furt resit, vubec nejde vo to jestli nekdo neco nici nebo ne, je potreba proti nekomu bojovat…, vymezit ‚svuj‘ prostor…, realizovat se.., atp..

      :-)

      jinak jako hafo bikeru na jedny ceste ji da pekne pokourit, to ale fakt musi bejt frekventovana stezka, v radu stovek bajkeru tejdne..

      0 0
    • prvniodkonce  

      Hmm. No, vážně máme za potřebí čist o sobě takový bláboly? Prostě jako každá skupina lidí včetně pěších turistů i slavných ochranářů, máme mezi sebou i ty, kteří nám dělají ostudu. Že takových nejvíc je o prázdninách, je naprosto logické, protože (ukamenujte mně klidně) vylezou pseudobajkři, kteří do lesa vlezou z města a nechápu, jak se tam mají chovat. Ti, co na kole přeci jen někdy jedou, vědí snad, že pokud si chci užít terén, tak nejedu do nejvyšších chráněných partii hor, ale mám dost prostoru v lesích v nižších prostorách, kde to stejně mimo nás mnohonásobně více ničí lesní technika, koně, motorkáři, čtyřkolkáři etc. A když chci spojit terén s výhledy, vždy se dá z mapy něco vyčíst, kde nikomu vadit nebudu nebo si do vyšších poloh vajedu halt po širší cestě, kde je to povolené. A ti co přeci jen někdy jedou a nechovají se v přírodě korektně, jsou se vší úctou ignoranti a bezohlední jedinci.

      Stejně se mi zdá, že v poslední době se na nás útočí v tisku až příliš. Vyskytuje se snad nějaká antibajkerská lobby, nebo se snad pisálkové vzbudili v souvislosti se slovenským zákonem? Jak už jsem psal, mezi každou skupinou lidí jsou hovada, která dělají ostatním ostudu. Tak proč se pak nenadává v novinách na borůvkáře, co rvou borůvky hřebenama, na turisty co vyhazují tuny odpadků, na děcka co se prohání v lese na babetách, na lesáky, kteří těží neopatrně, na kreteny co vyváží např. do brd celý náklaďáky odpadků a v neposlední řadě na zbohatlíky co se v zimě prohánějí v krkonoších na skůtrech a vlétě na čtyřkolkách nebo terénních motorkách???

      0 0
    • Honzajs  

      nemyslím si, že argumentace, že když ONI JO (lesáci) tak my taky, něčeho dosáhne. Když tak sleduji tyhle novinové články, tak mě napadá…no jo, vždyť ještě není podzim, myslivci jsou zalezlí doma, tak o kom psát ? A hele bikeři, tož hrrrrr na ně! Na podzim to budou myslivci (pardón lovci), v zimě se už někdo najde (že by bikeři?) a na jaře ? vyjedou kloboukáři se Š120. A tak to jde dokola… Pamatujte, že :

      Nepřítel MUSÍ být jasně identifikován a potrestán.Myslím, že s tím mámé víc jak bohaté zkušenosti, že !

      0 0
    • LUKAS  

      Podívejme se na problém z jiné strany: jde ochranářům, nabo spíše „ochranářům“ opravdu o ochranu přírody? No, asi tak, jako jde zeleným o ekologii..nebo rakušákům o bezpečnost Temelína… Je potřeba se podívat, jaké lobistické skupiny stojí za zákazy vstupu, resp. vjezdu do lesa…Stačí jen naznačit: Třeba těžba dřeva je velice výnosná činnost, kde jakákoli ohleduplnost vůči životnímu prostředí jde, jakmile šustí eura, bokem, že… Minimální vliv MTB na krajinu, je vidět třeba při maratonu. Projede 1000 bajkerů a cca za týden není v podstate poznat, kudy se jelo… Takže, jak jsem naznačil výše. Ochrana přírody je vcelku zástupná, ale dobře použitelná záminka, na kterou nejen česká, lehce zmanipulovatelná veřejnost dobře slyší…bohužel…

      0 0
      • prvniodkonce  

        Ale projede 10 pseudobajkerů, kteří brzdí jen zadní brzdou a bude to vypadat jako po maratonu, kde bylo 5000 lidí (s trochou hyperboly smaozřejmě) a v tom to bohužel je. Já například nedychtim po tom, abych např. na Praděd jel po starý cestě přímo od ovčárny, tam si vyjedu po široký cestě a když budu chtít jezdit v terénu, pojedu do lesa někde níž, kde se o mně nebude nikdo zajímat a stejně to tam neponičím. Na dálnici je taky 130 kvůli těm co neumí jezdit a dodržovat rozestupy. Kdyby to lidi uměli, klidně by to šlo víc (jako v německu). Tak stejně tak my nesmíme kvůli těm co to příliš neumí na singly v chráněných územích, ale mně to vůbec nevadí. Jak říkám, nahoru klidně pojedu po cyklotrase.

        0 0
      • Alty  

        Stejně tak porušování i těch nesmyslných zákazů se může stát záminkou k dalším perzekucím od lobistických skupin. Tyjo, gde to žijem? Proč ti co tu píšou svoje rozumný názory jsou v menšinách? Poznali marnost svýho boje tak na to kašlou?

        0 0
        • LUKAS  
          1. rozumny nazor je doost relativni pojem :-)
          2. upozornovani na nesmyslne zakony je nutnost, jinak uz bysme davno zili v totalite…
          0 0
    • speedy gonzales  

      tak mam dnes novy zazitek…

      jedu normalni sirokou lesni cestou. naraz nejaky hlas: „co tu delas? tady nemas co delat!“

      zpomalim, nikoho nevidim, pomalu jedu dal.

      konecne vidim myslivce na posedu jak na me vola: „cyklostezka je o 200metru niz. tady nemas co delat!!!“

      rikam: „jak nemam co delat, jedu po ceste!“

      a on: „to neni turisticka cesta. tu nemas co delat!“

      ja: „dyt jedu po ceste, na to je zakon ze muzu“

      on: „tu nemas co delat…blablabla“

      0 0
      • pepek  

        Měls mu odkopnout žebřík :-)

        0 0
      • ares  

        Typickej bouchal s typickou znalostí zákonů… Mám broky, mám pravdu! Existují i netypičtí bouchalové :-)))

        0 0
        • vrazdit  

          ???

          na ktere planete???

          0 0
          • ares  

            V mým okolí, maj i jiný starosti než hulákat po bikerech z posedu, chodí krmit zvěř, ptactvo. Někteří dokonce nemají podtext – pak to prásknu za uši… Pravda je, že téměř všichni jak vidí dravce ve vzduchu, tak začínají silně vrčet…

            0 0
      • marapara  

        … jsi si dovolil moc, plašit mu zvěř :) Ty jo, příště s sebou vozit pilku a podřezat ho i s posedem :). Já měl před lety v Chřibech slovní konflikt s nějakým dědulou, asi taky hajnej, když jsem kolem něj projížděl po široké lesní cestě, kde lesáci vozí dřevo a krmení do krmelce. Taky jsem tam „neměl co dělat“. Tak jsem se mu snažil vysvětlit, že to je cesta, takže po ní můžu a on se na mnou rozlítil s holí :)

        0 0
      • Peslezedirou  

        A proto bych ti doporučil vstoupit do čemby…

        0 0
        • Misiak  

          toto si dobre zadrel. spytaj sa tk na isteho p. slavika :D

          0 0
        • speedy gonzales  

          jestli ona to nebyla nejaka ironie,co? ja nevim, pred nejakym mesicem jsi jeste tvrdil, ze vstup do cemby je zbytecny.. jak si spokojeny, ze ti nikdo jezdeni nebere, plno skvelych cest a tak… takze u tebe furt vse ok? ze bych si to dosel vyzkouset:-))

          0 0
          • Peslezedirou  

            Trošku provokace :o)

            Pořád si myslím, že jsou podmínky pro bikování v pohodě, nikdo mě neomezuje atd…ale musím doplnit slovo „ZATÍM“ :o/. Proto i Pes musí udělat aspoň nějakou maličkost. Čekám na kováče a pak vás aspoň takle členstvím podpořím.

            0 0
      • Alty  

        Před pár lety v Krkonoších. Nebylo kudy jinudy tak sme to ve třech vzali do zákazu cyklistům, široká zpevněná cesta kolem chat. Jedu z kopce a vyběh přede mně děda a klackem mi zatarasil cestu. Rád si pohovořím tak sem zastavil. Začal hulákat že zákaz, že všechno zničíme atd. Vedle chaty měl škodovku (bez vrtule, takže musel přijet po tý samý cestě). Povídam že nic neničíme a co vaše auto. Ukázal na mou brzdnou dráhu. Tak mu povídam že kdyby tu kreténi neskákali do cesty, nemusim brzdit jak blázen a ať už de volat ty policajty. Dlouho sme se tomu pitomci smáli.

        0 0
        • Pi†el  

          toz mam podobnou prihodu.. Jeli jsem asi ve trech po nekde smer Modrej dul (krkonose).. kdyz v tom se proti nam vydali dva krnapaci od chalupy, vedle ktere stalo ARO.. a tvrdili, ze jim budem plasit tetrivky.. hehe

          0 0
    • tk  

      CeMBA napsala autorovi clanku. priste pro usnadneni vkladejte clanky i s presnym zdrojem. jak ma tk-us-bound vedet, co se vyda v ktery regio mutaci?

      Vazeny pane Hanysi, chtel bych timto za CeMBu reagovat na Vas clanek

      Cyklisti likvidují chráněné části hor

      ktery vysel v MF DNES – střední Morava 23.07.

      CeMBA je organizace, jenz srduzuje terenni cyklisty a haji jejich zajmy na zodpovedne uzivani krajiny (vice na www.cemba.cz). Nechceme touto reakci v zadnem pripade obhajovat jizdu cyklistu na mistech, kde je to organy ochrany prirody zakazano. Na druhou stranu mame vazne pripominky ke nepresnym trvzenim ochrany prirody:

      Drapáky na pláštích kol totiž dokážou v místech, která nejsou pro horskou cyklistiku určená, napáchat nenahraditelné ško­dy.

      Ochranáři poukazují i na to, že kola způsobují v lesích odnosy půdy či obnažují kořeny stromů. Strážci přírody se na chráněném území setkávají i se sportovci, kteří svými koly ničí přírodu každoročně.

      Ve skutecnosti nezavisle vedecke vyzkumy ukazuji, ze za normalnich podminek maji terenni cykliste na prirodu stejny nebo mensi vliv nez pesi

      viz zde, okazy priblizne uprostred textu: Environmental Impacts of Mountainbiking nebo primo: www.imba.com/…_summary.pdf www.imba.com/…al_study.pdf www.imba.com/…_co_memo.pdf

      nebo ve vztahu k nasemu regionu take kapitola expertizy IMBy k novemu lesnimu zakonu na Slovensku: www.cemba.cz/…Slovakia.pdf kapitola: Environmental Impacts of Mountainbiking

      tvrzeni ceskych ochrancu prirody jiste mohou platit pro urcita mista, ale neni je mozne formulovat tak obecne, jak ve Vasem clanku cini.

      Dale bychom se chteli ochradit proti tomu, ze jste ve clanku nedal prostor druhe strane – tedy terennim cyklistum. Z Vaseho popisu to vypada, ze vsichni terenni cykliste porusuji zakazy. Neni tomu tak. Domnivame se, ze mel zaznit hlas zodpovednych bajkeru, ktere v CR nove haji prave CeMBA.

      pokud budete priste zpracovavat tema terenni cyklistiky, a budete mit pocit, ze by pro rovnovahu mely zaznit i argumenty terennich cyklistu, nevahejte nas kontkaktovat.

      s pozdravem bajku zdar tomas kvasnicka CeMBA

      0 0
      • klingon  

        SUPER!!!! Je fajn pocit vedet, ze za „nas“ nekdo bojuje!

        0 0
      • Luka  

        Dekujem ti, veliteli, ze ses nas zastal.

        Aneb nestiham se divit, jak pruzne a rychle reagujete a bojujete. Smekam helmu. Jen tak dal!

        0 0
      • cabbage  

        Dobrá odpověď, jen si příště prosím zapni kontrolu překlepů ve Wordu:-(

        0 0
      • BB  

        Je to príma, že se někdo snaší vysvětlovat bez emocí, ale obávám se, že nám to nepomůže. A myslím si to protože celý hon na cyklisty považuji za zástupný problém. Pokud se zamyslíme nad stavem živitního prostředí globálně, tak je to asi skutečně průšvih. Tuny odpadků z nesmyslných obalů nesmyslných výrobků zaplavují planetu, čtyři milióny aut jenom v ČR zaplavují planetu jedovatými plyny a někdo se zajímá o pár odhalených kořenů v Jeseníkách. Tak trochu mě to připadá, že se Titanik potápí, ale kapala stále hraje. Motivace k honu na cyklisty vidím 3. Jednak je to pro ochranáře snadný cíl a perfektní náplň práce. Když musí přiznat, že na enduro matorky a čtyřkolky nemají šanci, tak si musí vymyslet reálný cíl, aby zdůvodnili svoji existenci a nepřišli o místa. Taky to může pár lidem dávat falešný pocit uspokojení, že přece jenom něco dělají pro záchranu planety a lidstva. A v neposlední řadě je motivací mnoho nasraných chodců, kteří nemohou rozdejchat, že to bikeři okolo nich prosviští. Zažil jsem to nedávno na cyklostezve podél Berounky. Jelo nás asi 8 biků ve skupině, mydlili jsme to tak 30 a já jel poslední. Nedovedete si představit, kolik pěšáků jsme zahali prachem, vyděsili duněním biků a pořádně nasrali. Docela chápu, že lidi z Radotína chtějí prosadit absurdní zákaz jízdy na kole na cyklostezce. Když jsem se ptal kamarádů, co je motivem takového závodění, tak nikdo neví, vyleze se z hospody, řekne se, že se jede na pohodu a během pěti minut je to jako v úniku na Td'F.

        0 0
        • Jenda  

          no to je presne ono – pokud si chci poradne zajezdit to jest na plny kule tak to holt nebudu delat v mistech s velkou koncentraci lidi ale pojedu nekam o kus dal. Mi to pripomina narek jednoho kterej nadaval ze kvuli cyklostezkam na ziletce musi pres mesto pomalu – sakra kdyz jedu na trenink stejne se musim pomalu rozjet a potom by mela byt faze vyjezdeni tak jestli se mrcasim pres mesto o chvili dyl mi muze bej sumak, to same na bikach – proste mista s velkou koncentraci turistu proboha pojedu pomalu a ne jak magor. Zavodte na zavodech!:-)

          0 0
          • pened  

            souhlasim, ale potom se stane jednou za rok, ze my bikeri mame svatek (jedeme Drtice). On to vlastne zavod neni, ale kdo to jel tak vi. Stejne se jede na krev. Tech na.ranych lidi musi byt nepocitane. Sice se snazim zdravit, dekovat atd., proste chovat se pozitivne, ale nekdy se to proste nestiha. A pritom zaberu Beskydama je temer nemozne se vyhnout oblastma s vyssi koncetraci lidi (viz. oblast mezi Lysou a Svarnou Hankou).

            0 0
          • kudlanka32  

            jo necham si vzit jedinou vyhodu kola, rychlost.....to uz muzu rovnou jezdit v kolone aut v praze.....k cemu je mi cyklostezka kdyz bych se po ni mel plazit jako hlemyzd.....tak bud je to stezka pro cylisty nebo je to uplne na nic..... akorat se nemohu zbavit dojmu ze pesi maji tech chodniku vic tak proc kurna tlaci kocary a venci cokly na stezkach pro cyklisty??

            treba Chodov-Haje je do oci bijici priklad…vlevo chodnik, vpravo chodnik uprostred chodnik+stezka­......no hadejte kde si hraje nejvic nesvepravnych a nepredvidatelne se motajicich mimin a hysterickych zenskych?

            0 0
            • Jenda  

              hele ja nerikam plazit se jak hlemyzd ale kdyz vidim nektery strelce jak treba jezdi odpoledne na cyklostezce kolem kanalu v troji kdy je tam fura lidi tak bych jim obcas dal s chuti pres drzku. Problem tech primestskejch cyklostezek je v tom ze jsou to vetsinou kombinovany stezky pesi cyklisti a tam ma porad bohuzel pesak pred cyklistou prednost. Ale treba na tom prikladu Chodov Haje je to jen cyklostezka nebo je i pro pesi? Pokud je to jen cyklostezka pak by tam mel nekdo obcas postvat mestaky at taky sem tam pobuzerujou chodce ze se motaji kde nemaji. Proste problem kolem prahy bude vzdycky protoze je velka a mist kam se da jet ven z mesta je na jeji velikost zalostne malo.

              0 0
              • kudlanka32  

                no to mezi chodovem a hajema je chodnik s ceduli cyklostezka..­...stejne jako ostatni „cyklostezky“ v praze.....by si mohl nekdo nahore uvedomit ze namalovanim pruhu z chodniku cyklostezku neudela…

                hlavne ty super polomery zatacek do kterych casto neni videt, coz u reky pod barandakem vyresili betonovejma zatarasama…v michli zas vede stezka do nikam zato pro cyklisty je pruh ve kterym sou lampy.....prijde mi ze nekdo plni nejaky tabulku pro EU :(

                0 0
                • Jenda  

                  tam jde o to ze bud na ty modry znacce mas jenom kolo, pak tam pesak nema co pohledavat, nebo kolo a pana s hocickou za ruku – pak to vicemene znamena ze je to chodnik (i pro pedofily:-) po kterym muzes jet na kole:-(

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  v michli je nejbrutálnější to, že když jedu po silnici po druhý straně, než je chodník, dopouštím se přestupku. správně bych měl hned za křižovatkou zastavit, přejet jak magor silnici a vjet na levý chodník. a potom z něj zas jak debil najiždět do pravýho pruhu, když chci odbočit…

                  0 0
                  • kudlanka32  

                    ja tu stezku nechapu vede v pruhu s lampama mezi viaduktem a kauflandem…k cemu to je? a co u kauflandu…na krizovatce dvou naprosto nechutnejch silnic.....

                    jako prijde mi ze malovat cary a vykazovat cinnost neni to po cem jako cyklista touzim…hlavne me stve ze na to nekdo da penize, nebo spis dostane…

                    nebo hnat cyklisty na nabrezi…tam jede jen vul, drnca to i na celoperu, je to tam sama zahradka (cyklisto sesedni z kola)…a hlavne je to po desti dost nebezpecny

                    cyklisto ved kolo, cyklisto ved kolo.....kdyz tu znacku za jednu 15minutovou jizdu vidim podesaty mam chut ji vyrvat a zahodit do vltavy.....cyklista musi pouzit stezku a po ni kazdych 200m vest kolo…buzeraceeeeeee

                    0 0
          • pepino  

            Nebo nebuďte pěšáci na hlavičku-pujdu po okraji stezky, leknu se bikera, zahalí mě oblakem prachu-a kuva co se děje? Jsou snad na Zemi větší problémy, než abych chtěl bikery quli tomu zakázat. No šak až tudy povede mezigalaktická dálnice, bude po problémech..:-)

            0 0
            • Luka  

              veškerývodpor je zbytečný. Veškerý odpor je zbytečný!

              0 0
              • Mug  

                … a proto sebou vozím ručník!!!

                0 0
                • Genarito  

                  a já mám vždy po ruce propisku :o)

                  0 0
                  • Genarito  

                    neni nad britský humor :o)

                    0 0
                    • Luka  

                      no nevim jak britsky, ale Adams je Adams..

                      0 0
                      • Genarito  

                        je dobrý, ale vážně to je „anglický“ humor… před pár lety jsem vůbec nevěděl, že nějaký Stopařův průvodce existuje… Na konci filmu mi docvaklo, že to musí být anglický humor… takový suchý, jednoduchý a přitom dost inteligentní. Člověk u něj nemusí přemýšlet, ale když zapojí fantazii tak to má větší grády :o)

                        0 0
                        • Luka  

                          :) dik za osvetleni. ja jsem fanda ctene podoby, film me zklamal. Ale narazela jsem na to, ze stopar je spis proste „adamsovsky“ nez anglicky. je to proste jeho humor.

                          0 0
                          • Genarito  

                            tak je to můj názor :o) já jsem zase odkojenej na Červeným trpaslíkovi a o Adamsovi vlastně vím prd. Takže jsem vycházel z jiných zkušeností :o)

                            0 0
                          • pepino  

                            já to čet asi před 15 lety a film mě vůbec nezklamal, páč jsem si nedoved představit, že to jde vůbec nějak natočit (ted jsem zkouk TV díly z 80.let), knížka to není, ale to ani nejde.

                            0 0
            • mr.nobody  

              už budou stavět? ve který galaxii je vývěska s informacema o demolici Země? :-)

              0 0
        • JSt  

          to je presne ono. mtb je velice snadny cil. pokud jses v opravdovem terenu (kde jsou ty, casto nesmyslne, zakazy), tak na xc kole pesakovi jen tak neujedes. a je pravda, ze oproti konim jsme docela v nevyhode. kdyz jde rodinka s detma a vidi kolo, ma strach, ze je smete. kdyz vidi kona, ma radost, ze potkali zviratko. to, ze ta „potfora“ :-) kopytama obnazuje vic nez bajker (a to pomijim, ze trousi vsude kolem sebe) nikoho nezajima. hold si budeme muset najit, pripadne vymyslet, taky nejakeho otloukanka :-)). btw. ti ochranari to maji jako pracu na plny uvazek? jsem myslel, ze to jsou vetsinou nejaci dobrovolnici – spasitele, co za zelenou kosilu s nasivkou „chrani“ o vikendech prirodu.

          0 0
        • mastihuba  

          jj u nás je to to stejný. Ještě že nemusím domů takovouhle lokalitou.

          0 0
        • Peslezedirou  

          S cyklostezkou v Radotíně máš pravdu, uvědomil jsem si to až když jsem tam šel pěšky.

          0 0
      • fluider  

        Super, že ČeMBA aj takto reaguje na rôzne články v denníkoch, možno to tomu autorovi pomohlo aspoň trochu otvoriť oči. Ale oveľa účinnejšie by bolo, keby ČeMBA pretlačila svoj článok do niektorého denníka, alebo aspoň na internet. Aby to ľudia dostali naservírované, pretože takto dostavájú naservírované niečo úplne iné. Ako tu už niektor spomenul, ide len o lobby… Niektoré skupiny ľudí proste nechcú, aby ich niekto sledoval pri „práci“. Napadol ma príklad: keby napr. 1% vašeho HDP pochádzalo z výroby a predaja bicyklov a komponentov, zrejme by existovala lobby ochraňujúca cyklistov všeho druhu a čitali by sme úplne opačné články…

        0 0
        • fluider  

          Chcel som ešte dodať (môj osobný názor), že dnešné denníky a hlavne ich internetové vydania fungujú už skoro ako bulvár. Články na objednávku, ktoré maju masírovať verejnú mienku.

          0 0
          • Luka  

            no, oni to delaly vzdycky, si teda myslim ja,

            ps: treba vcera mlada fronta: „na policistu nenarazis, ridici jsou cimdal horsi“ dnes: „Pane prezidente policie CR, co si o tom myslite…“(cela strana). Neni zajimave, ze na nazor na policii a ridice se zeptaji urednika, na ktereho pravidla ocividne neplati? …

            0 0
      • marapara  

        Díky za pružnost a zastání. Mně občas připadá, že to jsou spíš předsudky … drapáky kol ničí přírodu

        0 0
        • Luka  

          je dobrej ten posun terminologie v historii… nejdriv byla ves a okoli, pak byla ves, cesty a priroda… ted uz i cesty jsou priroda, desi me chvile, kdy i asfalt bude priroda (nekde uz to tak je)… zacinam se ucit litat.

          0 0
        • hawrda  

          Na enduro motorkách a kroskách se kdysi používal nebo snad ještě používá takzvaný antidevastační vzorek.Měl jinak špunty než na spešl okruhy.co to použít na biky?:-)Ochranáři by nestačili zírat,projede horda bikerů a v půdě ani ťuk…

          0 0
          • pepino  

            Jj, to funguje jako sázecí stroj, zbydou po nich nové rostlinky a vůně šeříku:-)

            0 0
    • kudlanka32  

      jo my za vsechno muzem:) jako obvykle si do rezervaci zajezdit nechodim, pokud to nekdo dela je trouba… na druhou stranu, slavkovskej les je CHKO a je vetsinou totalne zplundrovanej lesnikama – dejme tomu ze maji polom a konema by to nestihli – ale proc je to tam kazdorozne nechapu, asi je polom kazdorocni…ale budiz. Nicmene spociva ochrana prirody ve zpludrovani CHKOcka az k hranicim rezervaci? Naprosto presne, stopy stroju konci u hranic nejcennejsich uzemi…to je trochu usmevny......

      A taky kdyz clovek dobre kouka tak si zakaz najde uplne vsude…a jsou tam opavdu treba??? Proc je zakaz vjezdu cyklistum na piskovy/sterkovy ceste? Protoze je blbe zalozena a sype se jim matros z povrchu do odvodnovacich kanalu? oki zakazat vsechno a vsem…zakaz je snadny a naprava draha:)

      take by se mohlo rozlisovat za sucha a za mokra…to je propastny rozdil v opotrebeni cesty......

      0 0
      • vrazdit  

        oni to maji dobre vymyslene neboj…tady v hostynkach to je pekne videt…na jedne strane hrebene uberes 50×50 m lesa a pak ti kazdy rok pripadne tak stejny dil na polomy…a uz se tezi a pracuje, drevo se prodava, CHKO neCHKO :))

        0 0
    • kudlanka32  

      ale taky mi prijde ze hoblovat zadni gumou cesticku lesem za mokra a nadavat na lakatos a boruvkare a vsechny ostatni co ho nicej je regularni pokrytectvi......

      0 0
    • Peslezedirou  

      Bikeři jsou hrozný výtržníci!!!

      0 0
    • ememem  

      teda nie ze bych vam chcel do toho kecat ale u nas uz je vymalovane a jak to tak pozeram (neviem preco ale mi chodi roky do roboty mf dnes tak si to obcas precitam)tak sa to pomaly chysta aj u vas. ja byt cech tak okamzite vstupim do cemby abych aspon takymto mini prispevkom pomohol tomu aby sa z „one man show“ stal seriozny registrovany sportovy zvaz a nie len nejaka zaujomva organizacia s predsedom, pokladnikom a sponzorom v jednej osobe inak budete zachvilu s jazdenim po lese tam kde my. totizto v p..i. u nas sme to ako obycajne zaspali netusiac co sa chysta a uz tam sme. a netreba si robit velke iluzie ze sa to zmenou vlady nejako otoci, ono to v podtstate vyhovuje okrem bikerom vsetkym vcitane tzv. verejnosti. taketo ochranarske kydy na kvadrat (a podobne o ohrozovani turistov bikermi atd.)bohuzial zaberaju u vacsiny a daju sa za to zakryt skutocne zaujmy vlastnikov lesov. uz sa toho chyti len volaky populisticky soviet v pralmente, dohodne sa lesnickimi lobistami na sume a mate to tam. tos vam prajem vela stastia, snad sa tym bude dat este volaco robit. a ak nie tak ostane len to co tvrdim stale-metoda aktivneho odporu. nie je to sice prilis zabavne ist si zajzdit s tym ze sa mozno pobijem ale ina moznost nebude. fesaci na stvorkolkach to pochopili uz davno a maju pokoj aj respekt. nie ze by som ich obdivoval ale funguje to.

      0 0
    • soc  

      No tak právě byla reportáž na Nově o cyklistech v Jeseníkách. Jednoznačně vyšla negativně pro nás, cyklisty, prostě sereme na zákazy a jezdíme si kam chceme… sbohem svobodo.....

      0 0
      • marapara  

        Taky jsem ji viděl.

        0 0
      • pepino  

        Teď jsem to sem chtěl napsat, asi začíná pogrom,grr…

        0 0
        • koreliv  

          ahoj o kola se vůbec nezajímam ale ted jsem chtěl kupovat a chtěl bych se dozvědět jaký je rozdíl mezi klasickým horským kolem nebo mtb díky za odpověd

          0 0
          • Gorgov  

            obrovskej, jedno je český a druhý americký:)

            0 0
            • hribik A1  

              no vidis, ale to je naozaj podstatny rozdiel, pretoze my musime hutorit ako? no predsa tak ako stryco bush povie cize ziadne ze „horske kolo“ :-D

              0 0
          • pepino  

            Jako mezi kachnou a duckem.

            0 0
          • soc  

            Horské kolo ani MTB si nekupuj, to je zvytečná investice, stejně na tom nebudeš mít kde jezdit, nanejvýš po asfaltových cyklostezkách…

            0 0
            • ares  

              Ke všemu širších než 4,5 metru :-))), tedy skoro nikde :-(

              0 0
      • mr.nobody  

        tak proč ku.va dělaj nova author cup? to by bylo pěkně pokrytecký propagovat cyklistiku a na druhý straně volat po perzekucích bikerů…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse