přilba - jakou zvolit velikost na hranici dvou rozměrů

26 nepřečtených
  • Niki88

    Ahoj,

    vybírám si první přilbu – jakou doporučujete zvolit velikost, když mám obvod hlavy na hranici dvou rozměrů? (kolem 56 – S/M)

    Je lepší volit těsnou, přiléhavou helmu, kterou nemusím ani moc dotahovat, nebo volnější, kde je skořepina dále od hlavy a dotáhne se kolečkem?

    Co je s ohledem na případný náraz a šetrnost helmy k hlavě lepší?

    Díky

    0 0
    • MichaelSimek  

      osobne bych zkusil jinou znacku kde to nebude ani tak tesny ani tak volny

      2 0
    • Vrci  

      Nezapomeň, že pokud jezdíš po většinu roku, budeš muset dostat pod helmu i nějakou čepičku.

      3 0
    • plzakj  

      Helma by rozhodne mela drzet pevne pri predklonu a pohybu do stran i bez zapnutyho reminku pod bradou.

      Pokud se ti tak povede nastavit ta vetsi upinacim koleckem, tak ok. Mala helma je spatne. To radsi jinej model nebo znacku.

      3 0
    • jannk  

      Já jsem u většiny výrobců na pomezí M a L a pokaždé beru větší

      0 0
    • Smazaný účet  

      Připojím svůj dotaz. Pokud výrobce uvádí velikost pomocí rozsahu obvodu hlavy, volíte helmu raději ze středu tohoto intervalu nebo na horní hranici, kde skořepina nejlépe odpovídá vašim rozměrům? Do helmy, kde je skořepina téměř natěsno nejde dát ani čepice (v zimě nejezdím) a 3cm čelenka se zpravidla vejde ještě mimo helmu, u větší velikosti lze zase sice dát pod helmu i čepici, ale po dotažení helmy zůstává pod skořepinou po stranách místo a i když popruh/MIPS sedí na hlavě přesně a helma se při zatřepání ani nehne, ručně lze se skořepinou podstatně více kývat.

      U výrobců, kde se intervaly velikostí téměř nepřekrývají (např. Specialized), asi není co řešit, tam nějak sedne pouze jedna velikost. Nicméně např. u POC se velikosti dost překrývají a např. 59cm odpovídá horní hranici vel. M a současně druhé polovině intervalu vel. L.

      0 0
      • Kurt  

        Logicky – střed. A rukou skořepinou nekývu, nemám důvod.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tzn. pokud se vám pod helmu nevejde ani tenka čepice nebo čelenka, dá se říct, že je helma přiliš malá?

          U některých výrobců s rozsahy velikostí, které se nepřekrývají, by to znamenalo, že vhodná velikost není k dispozici vůbec. Na hranici M a L je docela dost zákazníků a výrobci to evidentně moc neřeší.

          https://www.mtbr.com/…ets.1104893/

          0 0
          • Kurt  

            Ano, prostě koupím od jiného výrobce/jinou značku. Upřímně, léta kupuji jednu značku právě proto, že mi sedí jejich rozměry i tvar a dál neexperimentuju – spíše mi dělá trochu problém, že mění modely, takže se to, co chci, každý rok-dva jmenuje jinak.

            0 0
          • Breakpain  

            Beru tu nejmenší možnou, která splní moje podmínky. Chceš čepici – zkoušej s čepicí … atp ;-).

            0 0
            • Smazaný účet  

              Helmu kupuju po 10+ letech, takže v tom nemám úplně praxi :)

              Podle jednoho z mnoha doporučení by nad obočím mělo zůstat volné místo na 1–2 prsty. Nejmenší možnou velikost jsem měl doteď a na čele zůstal volný prostor minimálně na 3 prsty. To samozřejmě znamená i ekvivanetně špatné pokrytí po stranách dokola.

              0 0
              • jIrI___  

                Tohle nebude způsobeno ani tak velikostí, jako samotným „střihem“ (tvarem) helmy. Někteří výrobci prostě dělají helmy méně hluboké, jiní více hluboké. Záleží pak samozřejmě i na kombinaci s tvarem hlavy. Pokud se budu bavit o klasických silničních/XC helmách, pak já osobně preferuju hlubší tvar a mám vyzkoušeno, že s velkou pravděpodobností mi budou sedět helmy od Uvexu, Ekoi nebo POC (ty ale mají oproti konkurenci obrovské vnější rozměry, tedy až na základní model Omne Air). Naopak vím, že nesnesu málo hluboké helmy, např. Bell, Giro a Met. Chce to prostě zkoušet, nelze se řídit jen dle obvodu hlavy.

                0 0
          • Jáchym 1  

            Mám dvě.Zimní a letní.

            0 0
      • krabica  

        Vybírám tak, aby helma držela a nevyklala se na hlavě bez zapnutého řemínku i při různém házení a kývání hlavou a zároveň aby stahovací mechanizmus netlačil. Pochybuju, že stejně dobře budou držet obě velikosti.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Můj problém je, že jsem léta vozil S-works helmu (která je sama o sobě dost minimalistická) ve velikosti M, kterou jsem měl tzv. natěsno. Neviklala se prakticky ani bez dotažení a pocitově seděla skvěle. O číslo větší mi při nákupu připadala příliš velká (u Specialized se rozsahy prakticky nepřekrývají), takže jsem to neřešil. Jen se pod ní nevešla čepice ani čelenka.

          Když to ale nyní porovnám s různými doporučeními pro správný výběr helmy, tak mi z toho vychází, že jsem nejspíš vozil nevhodnou velikost s nedostatečným pokrytím po stranách. Mimo helmu se mi vešla dokonce i čelenka, což by se stávat nemělo. Větší vel. L jiného výrobce (např. POC) vizuálně vypadá o dost lépe. Jen je to docela nezvyk, protože po dotažení mechanismu v helmě zůstává volný prostor, který jsem doteď neměl.

          0 0
          • Smazaný účet  

            …ale když za ni zatáhnu do strany, sveze se dobrých 3–5cm bokem, což teda určitě nepovažuji za dobře padnoucí helmu. Při pádu ta síla tahu do strany může být mnohem větší.

            0 0
      • jIrI___  

        Osobně helmu vždycky zkouším v zimní čepici (mám poměrně tenkou) a pokud je v tomto stavu helma tak akorát až těsnější, mám vybráno. Vím, že nic tlustšího pod tu helmu nikdy dávat nebudu a v létě bez čepice helma nijak výrazně neodstává.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jenže já jsem u většiny výrobců s obvodem na horní hranici vel. M, kam čepici nedostanu. Velikost L mám pak velkou dokonce i v případě, že jsem v polovině doporučeného intervalu (POC). U ostatních výrobců je L ještě mnohem horší.

          0 0
      • mr.antik  

        zkoušim see šátkem který nosim když je zima a určitě to nesmí být uplně nafest ale aspoň pár kliků k dobru, protože mám pocit, že někdy mám pocit, že se mi hlava trošku zvětšuje :-)

        0 0
    • Pikaču  

      Objednal jsem s 58 obě a nechal si menší. Nosim s čepici.

      Ta větší už byla moc.

      Proste vyzkoušet a nevyhovující vrátit.

      0 0
    • tom-xc  

      Za posledních 7 let jsem měl na různý aktivity dohromady 2 Bellky a 2 Gira. Všechny ve velikosti M, cca 55 – 59cm pro mejch 58cm. Giro mi sedí znatelně líp, Bell byly znatelně kulatější, takže větší prostor/vakl kolem spánků. POC jsem nikde nezkoušel, tak nemůžu porovnávat.

      0 0
      • Breakpain  

        V tom pripade zkus TLD, prijdou mi ok na ovalnejsi hlavu (muj pripad) a jeste Leatt jsou taky fajne.

        Bell mi nesedi vubec, odstava na spancich = to povazuju za blbost, si neco takoveho koupit, i kdyz kamos tak jezdi ;) …

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.